Τετάρτη 16 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 9-28, στα νησιά από 14-24 και στη Θεσσαλονίκη από 11-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-28 βαθμούς.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το σχέδιο νόμου για τον «τρομονόμο», ζήτησε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο νέο «τρομονόμο», με διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο (σελίδα 6)

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ που κρύβονται πίσω από τις προετοιμασίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας», για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τις εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 11 και 12 του Μάη (σελίδα 8)

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Χρυσούπολης Καβάλας και των γύρω χωριών η απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να μη χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας Τεμένους (σελίδα 24)

ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ, πλην αποτυχημένη, μέθοδο της «συμφωνίας κυρίων» επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κερδοσκοπίας, που είναι βέβαιο ότι θα ανακύψει από τη στρογγυλοποίηση των τιμών σε ευρώ (σελίδα 25)

ΣΤΟ ΧΩΡΟ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού φαίνεται πως θα «προσγειωθεί» τελικά το Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ, που ήταν προγραμματισμένο να κατασκευαστεί στο Ριζάρι Μαραθώνα (σελίδα 27)

ΠΡΟΣ διοικητική διάσπαση οδηγείται ο ΟΤΕ, καθώς η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση θέλει να τεμαχίσει τον Οργανισμό σε τέσσερα κομμάτια, με βάση τα κύρια αντικείμενα εργασίας του, ώστε να διευκολυνθεί η πορεία σταδιακής εκποίησής του (σελίδα 29)

ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου με εκδηλώσεις από 18 έως 31/5 στο «Τριανόν», σε συνεργασία με το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter» (σελίδα 30)

«ΠΛΟΥΣΙΑ και ενδιαφέροντα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας ο γενικός γραμματέας της, Β. Πετράκος, κάνοντας τον απολογισμό έργου της Εταιρείας κατά το 2000, σε δημόσια γενική συνέλευση-εκδήλωση την περασμένη Κυριακή (σελίδα 31)

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ώρα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έφτασε, αφού σήμερα στο στάδιο «Βεστφάλεν» του Ντόρτμουντ, η Λίβερπουλ και η Αλαβές θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στον τελικό της διοργάνωσης (σελίδα 39)

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΜΑΗ

1930 Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΚΟΕ και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος».

1935 Μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Τσεχοσλοβακίας υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στις Φέρες του Εβρου.

1950 Πανελλαδική απεργία υπαλλήλων τηλεπικοινωνιών. Κράτησε 6 μέρες και έληξε με μερική νίκη.

1965 Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιέν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη φθάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1974 Η ομοσπονδιακή Βουλή της Δυτικής Γερμανίας εκλέγει νέο καγκελάριο της χώρας τον πρώην υπουργό Αμυνας Χέλμουτ Σμιτ. Ο Σμιτ πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Βίλι Μπραντ.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της Σχολής Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου. Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.

1968: Οι εργάτες στην πρώτη γραμμή του «γαλλικού Μάη»

Μάης '68. Τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας, καθημερινή εικόνα στο Παρίσι
Μάης '68. Τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας, καθημερινή εικόνα στο Παρίσι
Με τη μορφή χιονοστιβάδας εξελίσσονται τα γεγονότα στη Γαλλία το Μάη του 1968. Στις 3 Μάη αρχίζουν οι φοιτητικές διαδηλώσεις απ' τη Σορβόνη και ταυτόχρονα οι συγκρούσεις με την Αστυνομία. Η κυβέρνηση αποφασίζει να ακολουθήσει πολιτική πυγμής, εκατοντάδες διαδηλωτές συλλαμβάνονται, η Αστυνομία χτυπάει με ασυνήθιστη βιαιότητα, αρχίζουν οι οδομαχίες στο Παρίσι. Μόνο το βράδυ της 6ης Μάη μετρήθηκαν 481 τραυματίες, εκ των οποίων 279 φοιτητές. Το 61% των Παριζιάνων τάσσονται υπέρ των φοιτητών, μόνο το 16% εναντίον τους.

Στις 10 Μάη έρχεται η «Νύχτα των οδοφραγμάτων». Το απόγευμα εκείνης της μέρας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κέντρο του Παρισιού. Τώρα, πλέον, στις διαδηλώσεις συμμετέχουν οι μαθητές των λυκείων και οι φοιτητές των επαρχιακών πανεπιστημίων, δε λειτουργεί κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι διαδηλωτές στήνουν οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Αστυνομίας. Ακολουθούν άγριες συμπλοκές μέχρι τις 6 τα ξημερώματα. Ο Πρόεδρος Ντε Γκολ ετοιμάζεται να κατεβάσει τα τανκς. Το σχέδιο ματαιώνεται, αφού οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Στις 11 Μάη, όταν στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων γινόταν η συζήτηση για τη χρήση του στρατού, η πανίσχυρη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της CGT (όπου δραστηριοποιούνται τα στελέχη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), μαζί με την εργατική σοσιαλιστική συνομοσπονδία κηρύσσουν γενική απεργία για τις 13 Μάη. Η διαδήλωση εκείνη τη μέρα ήταν, κατά γενική ομολογία, συγκλονιστική, αφού υπολογίζεται ότι πήρε μέρος σ' αυτήν περίπου ένα εκατομμύριο κόσμος.

Από εκείνη τη μέρα η εξέγερση ξεφεύγει από τα όρια των φοιτητών και των πανεπιστημίων, στην πρώτη γραμμή πλέον βρίσκονται οι βιομηχανικοί εργάτες. Το μεσημέρι της 16ης Μάη ο γενικός γραμματέας της CGT, Ζορζ Σεγκί, ρίχνει το σύνθημα της απεργίας, σχεδόν την ίδια στιγμή οι εργάτες της «Ρενό» καταλαμβάνουν το εργοστάσιο της εταιρίας στο Μπιγιανκούρ του Παρισιού. Στις 5 το απόγευμα οι απεργοί φθάνουν τις 300.000, στις δέκα το βράδυ ξεπερνούν τις 600.000, σε τρία 24ωρα έχουν υπερβεί τα 6 εκατομμύρια, σε πέντε μέρες οι απεργοί υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια. Ο πρωθυπουργός Ζ. Πομπιντού, ανήσυχος, υπογράφει το βράδυ της 16ης Μάη διάταγμα κλήσης των εφέδρων της χωροφυλακής υπό τα όπλα!

ΠΡΟΣΩΠΑ

1882 Γεννιέται ο Ζορζ Μπρακ. Γάλλος ζωγράφος. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ζωγράφους και συνιδρυτής του κυβισμού (μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο). Βλέποντας πίσω από την εξωτερική εμφάνιση των θεμάτων του, ο Μπρακ, όπως και ο Πικάσο, δημιούργησε ένα προηγούμενο, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα επηρέαζε τις περισσότερες από τις μεταγενέστερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ζωγραφική και γλυπτική. Η νεκρή φύση παρέμεινε πάντοτε το κύριο θέμα του. Το γενικό κλίμα που κυριαρχεί πάντως στο έργο του, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο προσέγγισής του με το Σουρεαλισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1930, είναι ένα κλίμα αρμονίας και νηφαλιότητας. Πέθανε το 1963.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ