Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΙΡΟΣ

Για σήμερα Σάββατο σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 19 έως 35 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 24 έως 31 βαθμούς Κέλσιου.

Στην Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

1999: Χιλιάδες οι νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία

Πάνω απο 400 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999

Associated Press

Πάνω απο 400 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και πάνω από 400.000 άστεγοι ήταν ο θλιβερός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου τη Βορειοδυτική Τουρκία. Ο σεισμός έπληξε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Στην Κωνσταντινούπολη, στη Νικομήδεια, στην Προύσα και το Εσκισεχίρ, εκατοντάδες πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, συνθλίβοντας κάτω από τόνους ερειπίων τους ενοίκους τους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Η επόμενη μέρα, 18 Αυγούστου, βρίσκει τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από το σεισμό σε κατάσταση απόγνωσης. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση των συνεργείων διάσωσης που αναζητούν απεγνωσμένα τυχόν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σααντετίν Ταντάν, δήλωσε στην τηλεόραση ΤRΤ ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη πλήρης εκτίμηση της καταστροφής σε καμιά πόλη. Σε πολλές περιοχές της χώρας διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για τους πανικόβλητους κατοίκους. Οσοι είχαν επιζήσει από την καταστροφή, έψαχναν απεγνωσμένα μέσα στα συντρίμμια για τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες. Οι τουρκικές Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες, που μετά το σεισμό έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες να μην επιστρέψουν στα σπίτια, αφού σε 24 ώρες είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 300 μετασεισμοί και εκφράζονταν φόβοι ότι και άλλα κτίρια θα καταρρεύσουν.

Δύο χρόνια μετά, χιλιάδες σεισμοπαθείς εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση. Η συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένει όχι απλά σε κοντέινερς, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών σε σκηνές...

ΠΡΟΣΩΠΟ

1227 Πεθαίνει ο Τζένγκις Χαν. Μογγόλος κατακτητής και αυτοκράτορας, ο δημιουργός μιας τεράστιας αλλά θνησιγενούς ασιατικής αυτοκρατορίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν, έγινε πάντως γνωστός με το προσωνύμιο Τζένγκις Χαν (δηλαδή ο αυτοκράτορας ηγεμόνας) το οποίο πήρε όταν αναγορεύτηκε αυτοκράτορας των Μογγόλων και των Τατάρων. Αξιοποιώντας τις μεγάλες στρατιωτικές και ηγετικές του ικανότητες, πέτυχε να επικρατήσει κατ' αρχήν στις εσωτερικές διαμάχες των Μογγόλων, στη συνέχεια καθυπόταξε τις ταταρικές φυλές και μετά ξεκίνησε την εκστρατεία για την κατάκτηση όλου του κόσμου. Αφού κατέλαβε το Πεκίνο στράφηκε προς το Αφγανιστάν και το Ιράν, τα οποία και κατέλαβε, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αγριότητα για τους εχθρούς του. Αμέσως μετά προχώρησε προς τη δύση. Η αντίσταση των Ρώσων κάμφθηκε το 1223, αλλά τότε ο Τζένγκις Χαν αποφάσισε να ξαναγυρίσει στη Μογγολία, για να προετοιμάσει τον πόλεμο κατά της Κίνας. Πέθανε κατά τη διάρκεια των πρώτων μαχών.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 18 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) στη συνεδρίασή της αποφασίζει: «Η ΚΕ του ΕΕΑΜ αυτοδίκαια και αυτοδύναμα θα χρησιμοποιεί από δω και στο εξής τον τίτλο: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας».

1973 Οργή προκαλεί στην αμερικανική κοινή γνώμη η αποκάλυψη της «Ουάσιγκτον Ποστ» πως οι σύμβουλοι του Ρίτσαρντ Νίξον είχαν κατορθώσει να τοποθετήσουν προεκλογικά ως κατάσκοπο στο επιτελείο του υποψηφίου των Δημοκρατικών Μαγκόβερν, τη δημοσιογράφο Λουσιάν Γκόλντμπεργκ, αποστολή της οποίας ήταν η αποκάλυψη τυχόν «βρώμικων», σεξουαλικών σκανδάλων.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο νόμος 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981 Αμερικανικά μαχητικά «F-14» του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν τρία λιβυκά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής «SU-22» σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λιβύης.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα, είτε στο μουσουλμανικό είτε στο χριστιανικό τομέα.

«ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ είναι εύλογα, λόγω της περιπετειώδους πορείας που είχαν ως τώρα οι έρευνες και η εκμετάλλευση πετρελαίων, όχι μόνο στο θαλάσσιο, αλλά και στο χερσαίο ελληνικό χώρο...». Ενα ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Τσαπόγα (σελίδα 8)

Η ΔΥΣΧΕΡΗΣ θέση της κυβέρνησης Σημίτη, σε όλα τα μέτωπα, αντικατοπτρίζεται στις ίδιες τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάστηκε να συμπιέσει τις διακοπές του στη Σίφνο, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, και βρίσκεται ήδη στους Αγίους Θεοδώρους, ώστε από κοντά να χειρίζεται την κατάσταση (σελίδα 9)

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις και ανησυχία στην κοινωνία των Ιωαννίνων έχει ξεσηκώσει η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Ηπείρου για την εσπευσμένη «μεταφορά» δυο κλινικών του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων στο Νοσοκομείο Δουρούτης (σελίδα 11)

ΥΠΟ τον ασφυκτικό «εναγκαλισμό» του νέου σώματος δημοτικής αστυνομίας θα «υποδεχτούν» οι πολίτες της χώρας το χειμώνα, αφού το Σεπτέμβρη αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που μεταφέρει στους δήμους αστυνομικά καθήκοντα (σελίδα 15)

ΜΕ ΦΟΝΤΟ την ύφεση που εξαπλώνεται στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, η υποχώρηση του δολαρίου ως προς το ευρώ και το γιεν, είχε ευεργετικές επιδράσεις στις αμερικανικές εξαγωγές (σελίδα 16)

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας και τριών περιβαλλοντικών φορέων, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Μεταφορών και Γεωργίας όσον αφορά την «έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας» στο Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα (σελίδα 17)

ΠΛΟΥΣΙΟ και φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 14ου Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα «στη Σκιά των Βράχων», που θα παρουσιαστούν (ώρα έναρξης όλων 8.30 μ.μ.) στα δύο θέατρα «Μ. Μερκούρη» και «Α. Συνοδινού» (σελίδα 19)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ