Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-18, στα νησιά από 8-16 και στη Θεσσαλονίκη από 2-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-17 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1781 Γεννιέται ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον). Αγγλος ρομαντικός ποιητής. Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ευρώπης ως πολέμιος της πολιτικής και ιδεολογικής αντίδρασης στην εποχή της Ιερής Συμμαχίας. Ο λυρισμός, η ιδεολογική τόλμη και η εκφραστικότητα των ποιημάτων του, τον έκαναν από τους πιο αγαπητούς ποιητές του 19ου αιώνα, ενώ με το έργο του επηρέασε καθοριστικά την παγκόσμια λογοτεχνία. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει το ποίημα «Τσάιλντ Χάρολντ» ένα φλογερό κατηγορώ για τους ισχυρούς της Ευρώπης, ένας ύμνος για τους επαναστατημένους λαούς, ένα σάλπισμα για τον ξεσηκωμό κατά της τυραννίας. Απέκτησε διεθνή φήμη με τα ποιήματά του αλλά και εξαιτίας της εκκεντρικής του ζωής. Το 1809 - 1811 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενθερμος υποστηρικτής της Επανάστασης, επέστρεψε το 1823 και το 1824 αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι. Η συμμετοχή του στην Επανάσταση έπαιξε σπουδαίο ρόλο, τόσο στην προβολή της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, όσο και στην εμψύχωση των αγωνιστών.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1930 Σε άρθρο του «Ριζοσπάστη» αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μόνο για την περιοχή της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και του Μεσολογγίου, έχουν εκδοθεί 282.124 εντάλματα προσωποκράτησης αγροτών για μη πληρωμή των φόρων.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου, την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1968 Ο Μίκης Θεοδωράκης καταδικάζεται σε φυλάκιση 9,5 ετών για αντίσταση και περιύβριση αρχής. Εξι μέρες αργότερα θα απελευθερωθεί μετά το διάταγμα της χούντας για αμνηστία.

1969 Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εργατών, φοιτητών και αστυνομίας σημειώνονται στη Σαρδηνία όπου οι διαδηλωτές ζητούν μέτρα για την ανάπτυξη της περιοχής και εξίσωση των ημερομισθίων με αυτά που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ιταλία.

1973 Αναβρασμό προκαλεί σε ολόκληρη την Αφρική η δολοφονία του ηγέτη των ανταρτών της Πορτογαλικής Γουινέας Αμίλκα Καμπράλ. Ο πρόεδρος της χώρας Σεκού Τουρέ καταγγέλλει ότι οι δολοφόνοι του Καμπράλ ήταν Πορτογάλοι μισθοφόροι. Ο Τουρέ καλεί επίσης τους ηγέτες όλων των αφρικανικών κρατών σε εξέγερση κατά της αποικιοκρατίας.

1976 Σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών ως 8,5 ετών καταδικάζονται οι επίδοξοι δικτάτορες, επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975.

1984: Αιματηρές συγκρούσεις στην Τυνησία

Αρματα μάχης του στρατού έχουν πάρει θέσεις στο κέντρο της Τύνιδας, για να αποτρέψουν τις λαϊκές διαδηλώσεις
Αρματα μάχης του στρατού έχουν πάρει θέσεις στο κέντρο της Τύνιδας, για να αποτρέψουν τις λαϊκές διαδηλώσεις
Στις 22 Γενάρη του 1984 η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοινώνει τον επίσημο απολογισμό των μεγάλων συγκρούσεων που σάρωσαν τη χώρα από την αρχή της χρονιάς, με αφορμή την απόφαση για τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που εξανέμισε τα λαϊκά εισοδήματα. Σύμφωνα με τον απολογισμό οι νεκροί είναι 200 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αποσύρει τα περισσότερα από τα μέτρα που προκάλεσαν τη λαϊκή έκρηξη και κυρίως τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και ειδικά στο ψωμί.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού της Τυνησίας ξεκίνησαν με την αυγή του νέου έτους, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας Μτζαλί ανακοίνωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του την αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 125%!

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση. Χιλιάδες διαδηλωτές στην Τύνιδα, το Σφαξ, το Κεφ και άλλες πόλεις της χώρας κατεβαίνουν στους δρόμους, στήνουν οδοφράγματα, περικυκλώνουν κυβερνητικά κτίρια, ενώ η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα. Πραγματοποιείται, έξω από το προεδρικό μέγαρο, τεράστια διαδήλωση με αντικυβερνητικά συνθήματα. Η εξέγερση, που έμεινε γνωστή ως «εξέγερση του ψωμιού» γρήγορα επεκτάθηκε από τις πόλεις του Βορρά στις φτωχότερες περιοχές του Νότου όπου δραστηριοποιείται και το παράνομο ισλαμικό κίνημα (ΜΙΤ). Σε μια από τις διαδηλώσεις στην πόλη Γκάσφα, ένοπλοι ισλαμιστές ανοίγουν πυρ κατά της Αστυνομίας.

Η κυβέρνηση και ο ισόβιος πρόεδρος της Τυνησίας Μπουργκίμπα ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, στον οποίο επικεφαλής των λαϊκών μαζών θα τεθεί το ισλαμικό κίνημα. Δέχονται, επίσης, πιέσεις από τη Γαλλία που δεν ήθελε με κανέναν τρόπο την εκδήλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη Βόρεια Αφρική, μια περιοχή γαλλικών συμφερόντων. Ετσι, στις 3 Γενάρη η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύεται η κυκλοφορία και τεθωρακισμένα του στρατού παίρνουν θέσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παρά τα μέτρα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι. Υπό την πίεση των εργαζομένων και το βάρος των γεγονότων η κυβερνητική διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών κηρύσσει γενική απεργία. Ο Πρόεδρος Μπουργκίμπα και η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικής σύρραξης αποφασίζουν να πάρουν πίσω τα μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ