Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που μετά το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειοι και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-12, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο από 3-16, στο Αιγαίο από 8-16 και στη Θεσσαλονίκη από 4-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς.

1833: Ο Βαυαρός Οθων αποβιβάζεται στο Ναύπλιο

Βαυαροί χωροφύλακες συλλαμβάνουν «αντιφρονούντα» αγωνιστή της Επανάστασης. Ακουαρέλα από το Βαυαρικό Πολεμικό Μουσείο
Βαυαροί χωροφύλακες συλλαμβάνουν «αντιφρονούντα» αγωνιστή της Επανάστασης. Ακουαρέλα από το Βαυαρικό Πολεμικό Μουσείο
Στις 25 του Γενάρη 1833 ο βασιλιάς Οθων αποβιβάζεται στο Ναύπλιο. Η απόφαση για την εγκαθίδρυση της μοναρχίας στην Ελλάδα περιλαμβανόταν στη Διεθνή Συνθήκη του Λονδίνου της 25ης του Απρίλη 1832. Σύμφωνα μ' αυτή τη Συνθήκη, που την υπέγραψαν οι τρεις «προστάτιδες» δυνάμεις και το ανεξάρτητο κράτος της Βαυαρίας, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ρωσία είχαν αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» της Ελλάδας και... πρόσφεραν «τη διαδοχική κυριαρχία της Ελλάδος» στον Οθωνα «δυνάμει της προς αυτάς προσηκόντως δοθείσης πληρεξουσιότητος υπό του Ελληνικού Εθνους»!

Τον Οθωνα συνοδεύουν οι τρεις αντιβασιλείς, τους οποίους είχε ορίσει ο πατέρας του Οθωνα, βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος ο Α΄. Ο κόμης Ιωσήφ Αρμανσμπεργκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών της Βαυαρίας, με ένα επιτελείο συμβούλων και γραφέων, για να αναλάβει τη γενική εποπτεία του κράτους και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ο νομομαθής Γεώργιος Μάουερ, ως «Δικαιοσύνης», «Παιδείας» και «Εκκλησιαστικών».

Ο υποστράτηγος Κάρολος Χάιντεκ, επικεφαλής 3.500 Βαυαρών μισθοφόρων στρατιωτών και χωροφυλάκων για το «Στρατιωτικών». Οι εντολές που είχε από τον Λουδοβίκο τον Α΄ ήταν σαφείς: «Να απολύσεις όλους τους Ελληνες αγωνιστές από τον υπάρχοντα καποδιστριακό στρατό - περί τους 10.000 - διατηρώντας μόνο 1.200 βοηθητικούς».

Ακολουθούσαν ο Κάρολος Αμπελ, «Εσωτερικών», και ο Κάρολος Γκρένερ, «Οικονομικών». Αυτοί οι δύο ήταν οι «αναπληρωματικοί αντιβασιλείς». Πίσω από αυτούς κατέφταναν οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι πνευματικοί, οι κηπουροί, οι μάγειροι, οι ζαχαροπλάστες, οι θαλαμηπόλοι, οι ζυθοποιοί, οι επαγγελματίες σπιούνοι και ρουφιάνοι, οι πόρνες και το υπόλοιπο προσωπικό του Μεγάλου Αυλάρχου και του Μεγάλου Σταυλάρχου. Ολόκληρο καραβάνι τρωκτικών.

Το δάνειο των 60 εκατομμυρίων φράγκων, που έφερε ο Οθωνας, ξοδεύτηκε μέχρι τελευταίας δεκάρας στους μισθούς και στα έξοδά τους. Το κράτος τότε ζούσε σε διαρκή χρεοκοπία. Οι αγρότες στέναζαν από τη δεκάτη και το φόρο επικαρπίας. Οι βιοτέχνες συνθλίβονταν από την εξοντωτική φορολογία του Γκρένερ. Οι 10.000 απολυμένοι από τον εθνικό στρατό αγωνιστές κυριολεκτικά ζητιάνευαν, καθώς η βαυαρική... ακρίδα οδηγούσε σε μαρασμό τη χώρα και σε οικονομική εξαθλίωση όλο τον πληθυσμό της.

Τότε ήταν που ακούστηκε για πρώτη φορά το παλλαϊκό σύνθημα «Κάτω η ξενοκρατία». Τότε ήταν που στήθηκε η συνωμοσία κατά του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα.

Στην αντίδραση του λαού των «υποτελών» οι Βαυαροί άρχισαν να τρομοκρατούν με άγρια αστυνομικά μέτρα.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1759 Γεννιέται ο Ρόμπερτ Μπαρνς. Σκοτσέζος ποιητής. Γιος φτωχής αγροτικής οικογένειας. Σ' όλη του τη ζωή αγωνίστηκε κατά της τρομερής φτώχειας. Αρχισε να γράφει ποιήματα από 15 ετών και συνέχιζε να γράφει ενώ δούλευε παράλληλα στα χωράφια. Τα ποιήματά του διαδίδονταν από στόμα σε στόμα στα χωριά της Σκοτίας και απέκτησε τη φήμη του ελεύθερου στοχαστή. Υποδέχτηκε θερμά τη Γαλλική Επανάσταση με το ποίημά του «Το δέντρο της ελευθερίας», όπως και την ανάπτυξη του επαναστατικού δημοκρατικού κινήματος στη Σκοτία και την Αγγλία. Εχοντας αφομοιώσει τις προοδευτικές ιδέες του Διαφωτισμού, δημιούργησε ένα πρωτότυπο είδος ποίησης που ήταν νέο σε ιδέες και περιεχόμενο. Τα ποιήματα του Μπαρνς χαρακτηρίζονται για την εκφραστική τους απλότητα, το συναισθηματισμό τους και ένα εσωτερικό δραματικό στοιχείο. Πολλά από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα. Εχουν, δε, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1945 Εκατό χιλιάδες λαού της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο ενάντια στις παραβιάσεις των λαϊκών ελευθεριών και τη μοναρχοφασιστική τρομοκρατία, για πραγματική δημοκρατική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.

1961 Διαδήλωση 3.000 νεαρών ατόμων μπροστά στη Νομαρχία Κιλκίς και στην Κατερίνη, με αίτημα να καταχωριστούν στους καταλόγους μετανάστευσης στη Δυτική Γερμανία.

1966 Απεργιακό κύμα απλώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι αρτεργάτες, οι κτηνίατροι, οι γεωπόνοι, οι δασοπόνοι, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

1968 Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποιεί επιτόπιες έρευνες στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου και συντάσσει έκθεση - κόλαφο για τη χούντα.

1970 Ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνουν στα σύνορά τους Ιράν και Ιράκ, εντείνοντας τούς φόβους για μεταξύ τους πόλεμο.

1971 Ο Ιντι Αμίν Νταντά καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ουγκάντα, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Ομπότε.

1972 Ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκε και συνελήφθη στις ζούγκλες της αμερικανικής νήσου Γκουάμ 56χρονος λοχίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού, ο οποίος παρέμενε στη θέση του μη αντιλαμβανόμενος τη λήξη του Β` Παγκόσμιου Πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ