Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-20, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα από 7-23, στα νησιά από 9-19 και στη Θεσσαλονίκη από 5-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-22 βαθμούς.

1943: «Χαράζει» η μέρα της νίκης στο Στάλινγκραντ

31 Γενάρη 1943. Ανώτατοι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού λίγο μετά την παράδοσή τους στο σοβιετικό στρατό
31 Γενάρη 1943. Ανώτατοι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού λίγο μετά την παράδοσή τους στο σοβιετικό στρατό
Στις 31 Γενάρη του 1943 εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα. Την ίδια μέρα παραδόθηκε η νότια ομάδα των γερμανικών δυνάμεων με επικεφαλής τον διοικητή της 6ης στρατιάς Φ. Πάουλους, που μόλις είχε προαχθεί από τον Χίτλερ σε στρατάρχη. Το ανακοινωθέν είναι ουσιαστικά η αναγγελία της νίκης στη μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία τυπικά ολοκληρώνεται στις 2 Φλεβάρη του 1943, με την παράδοση των τελευταίων υπολειμμάτων της βόρειας ομάδας των γερμανικών δυνάμεων.

Η μάχη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 17 Ιούλη του 1942 και διαιρείται σε δύο περιόδους: την αμυντική μάχη (17/7/42- 18/11/42) και την επιθετική (19/11/42- 2/2/43).

Στη διάρκεια της σοβιετικής αντεπίθεσης καταστράφηκαν δύο γερμανικές, μια ιταλική και δύο ρουμανικές στρατιές. Εξοντώθηκαν ολοκληρωτικά 32 γερμανικές μεραρχίες και 3 ταξιαρχίες. Αλλες 16 μεραρχίες έχασαν το 50%-75% της δύναμής τους και έπαψαν να είναι αξιόμαχες. Οι απώλειες των φασιστικών στρατευμάτων στην περίοδο της σοβιετικής αντεπίθεσης ξεπέρασαν τους 800 χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές πολεμικού υλικού. Το μέγεθος των απωλειών επέδρασαν αποφασιστικά στη γενική στρατηγική κατάσταση, συγκλόνισαν όλη την πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας.

Εως τη μάχη του Στάλινγκραντ στην Ιστορία δεν υπήρχε περίπτωση κύκλωσης και ολοκληρωτικής καταστροφής τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης. Η συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα σήμανε την αρχή της αποφασιστικής στροφής στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και σε όλο το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχιζε η εκδίωξη των εισβολέων από το σοβιετικό έδαφος και η απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης από το χιτλεροφασιστικό ζυγό.

Μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ σοβιετικός στρατός αποσπά τη στρατηγική πρωτοβουλία και δεν την αφήνει μέχρι την οριστική συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας. Ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων του Στάλινγκραντ και του σοβιετικού στρατού απέσπασαν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Τόσο η βρετανική, όσο και η αμερικάνικη ηγεσία αναγνώρισαν με τον πιο επίσημο τρόπο τον καθοριστικής σημασίας αγώνα των υπερασπιστών του Στάλινγκραντ για την τελική έκβαση του πολέμου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1797 Γεννιέται ο Φραντς Σούμπερτ. Αυστριακός συνθέτης, ένας από τους εισηγητές του ρομαντισμού και ο σπουδαιότερος εκπρόσωπός τους. Το κυριότερο μέρος στο έργο του Σούμπερτ το κατέχει το τραγούδι για φωνή και πιάνο. Εδωσε σ' αυτό το είδος βαθύ περιεχόμενο, ενώνοντας στενότερα το λόγο με τη μουσική. Εγραψε περίπου 600 τραγούδια πάνω σε ποιήματα 100 περίπου ποιητών, μεταξύ αυτών και του Γκαίτε. Αν και όσο ζούσε, αναγνωριζόταν κυρίως ως μεγάλος συνθέτης τραγουδιών, μετά το θάνατό του άρχισε να γίνεται γνωστό και να εκτιμάται αναλόγως το υπόλοιπο έργο του. Από τις επτά όπερες που έγραψε, μόνο η «Μαγεμένη Αρπα» παίχτηκε πριν το θάνατό του. Εγραψε επίσης έργα μουσικής δωματίου και συμφωνίες. Το 1828, σε ηλικία 31 χρόνων, πέθανε από τυφοειδή πυρετό, ακολουθώντας τη μοίρα του Μότσαρτ.

(ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο φύλλο της 29ης του Γενάρη και στη στήλη «Πρόσωπα» γράφτηκε από λάθος ότι ο Τόμας Πέιν γεννήθηκε το 1809. Το σωστό είναι ότι ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας και επαναστάτης γεννήθηκε στις 29 Γενάρη του 1737 και πέθανε το 1809).

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1927 Οι λεωφορειούχοι και οι οδηγοί ταξί οργανώνουν διαδήλωση με τα αυτοκίνητά τους (1.000 περίπου) στους δρόμους της Αθήνας και μπροστά στο κτίριο της Βουλής, με αίτημα τη μη σύναψη της αποικιοκρατικής συμφωνίας με την «Πάουερ».

1927 Οι νικητές του Α` Παγκόσμιου Πολέμου τερματίζουν το στρατιωτικό έλεγχο της Γερμανίας.

1969 Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει το χουντικό καθεστώς της Αθήνας και προτείνει την απομάκρυνσή του.

1964 Παρουσιάζεται επισήμως η μελέτη για την Αθήνα που έχει εκπονήσει ο Αμερικανός ειδήμων Ουίλμπορ Σμιθ. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη διάνοιξη, περιμετρικά του Λεκανοπεδίου, «ελεύθερων λεωφόρων» συνολικού μήκους 96 χιλιομέτρων και κόστους 4,3 δισ. δραχμών και βασίζεται στην πρόβλεψη ότι το 1980 ο πληθυσμός της Αθήνας θα είναι 2,88 εκατομμύρια άτομα και θα κυκλοφορούν 462 χιλιάδες οχήματα, έναντι μόλις 80.000 το 1962.

1971 Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσσεληνώθηκαν στις 5 Φλεβάρη και έκαναν δυο βόλτες πάνω στον πλανήτη.

1988 Κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου και της Τουρκίας Τοργκούτ Οζάλ συμφωνούν στο «μη πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ