Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι και στα πελάγη τοπικά ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 βαθμούς και στο Αιγαίο από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ που θα ευνοήσουν τους μεγαλοκαρχαρίες και θα αποβούν τελικά σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «συμβάσεις επί κινητών ή απαιτήσεων υποκείμενες σε δημοσιότητα» (σελίδα 10)

ΩΣ... ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ εισβολέας επιστρέφει το ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, με «όχημα» την ορχήστρα του 6ου Στόλου (σελίδα 12)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ τις κινητοποιήσεις οι Γάλλοι οδηγοί και αγρότες, παραλύοντας σχεδόν όλη τη χώρα, αφού δεν τους ικανοποίησε η πρόταση της κυβέρνησης Ζοσπέν να αναλάβει την κάλυψη ενός 10-15% του κόστους της επιβάρυνσης από την αύξηση της τιμής των καυσίμων (σελίδα 18)

ΜΟΝΟ με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει σχέση η απόφαση της κυβέρνησης ν' αυξήσει τα τιμολόγια της Επιχείρησης (εκτός βεβαίως των τιμολογίων ΠΕΣΙΝΕ, Λάρκο, ορυχείων, εξαγωγέων) (σελίδα 27)

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των κατοίκων είναι η μόνη απάντηση στις ενέργειες του δημάρχου Πειραιά, ο οποίος δε διστάζει να προβαίνει ακόμα και σε παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να παραδώσει στην ιδιωτική κερδοσκοπία το χώρο της «υπεραγοράς» (σελίδα 28)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά δηλώνουν με χτεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις (σελίδα 29)

ΣΥΣΚΕΨΗ εκπροσώπων όλων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας συγκαλεί το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στον Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), όπως αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (σελίδα 29)

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του Νομού Κιλκίς φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 30)

ΟΥΤΕ ΚΑΝ έσοδα από τον «τζόγο» δε δίνει, πλέον, η κυβέρνηση για τον πολιτισμό, αφού με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, το μόνο επιχορηγούμενο από τον ΟΠΑΠ θα είναι το ποδόσφαιρο και, ιδιαίτερα, οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες! (σελίδα 33)

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ της Αρτας θυμίζει ένας ακόμη σταθμός του Μετρό, αυτός στο Μοναστηράκι, ο οποίος, εκτός των άλλων, αποτελεί «μνημείο» της πολιτικής ατολμίας, ενοχής και συνενοχής του ΥΠΠΟ (σελίδα 33)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1812 Στη μάχη του Μπορορντίνο, ο ρωσικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Κουτούζοφ ηττάται από τον Ναπολέοντα.

1822 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητη η Βραζιλία.

1882 Με το πάτημα ενός κουμπιού ο Τόμας Εντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1930 Πάνω από 4.000 φτωχοί αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης συγκροτούν συλλαλητήρια στην πόλη με συνθήματα «Θέλουμε ψωμί», «Πεινάμε», «Κάτω η κυβέρνηση».

1942 Αρχίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση. Κράτησαν ως τις 14 του Σεπτέμβρη. Τα θύματα της πείνας το χειμώνα του 1941 - 1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Μα θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σε μεγαλειώδεις αγώνες για την επιβίωση.

1949 Δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1999: Φονικός σεισμός χτυπάει το Λεκανοπέδιο

Φωτογραφία από τα ερείπια πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέρρευσε στις 7 Σεπτέμβρη 1999
Φωτογραφία από τα ερείπια πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέρρευσε στις 7 Σεπτέμβρη 1999
Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την 7η Σεπτέμβρη 1999, όταν τα 5,9 Ρίχτερ, λίγο πριν από τις 3 μ.μ., συγκλόνιζαν το Λεκανοπέδιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ 143 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου, στα ερείπια των κτιρίων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Μενίδι, Μεταμόρφωση, Ανω Λιόσια, Κάτω Κηφισιά, Ερυθραία, Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο, αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε ρήγμα της Πάρνηθας. Ο Νομός Αττικής τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας βρίσκονταν σε επιφυλακή και 36 σημεία στο νομό καταγράφτηκαν ως πληγείσες περιοχές που χρειάζονταν άμεση βοήθεια.

Ο σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη 1999 δεν ήταν από τους μεγαλύτερους που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, μια χώρα που όπως λένε οι σεισμολόγοι πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς. Ωστόσο, το μέγεθος της καταστροφής ήταν κατά κοινή ομολογία δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την ένταση του σεισμού. Ως ένα βαθμό αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σεισμού (βάθος και επιτάχυνση). Οι ειδικοί όμως εξ αρχής τονίζουν ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές οφείλονται σε σημαντικές παραλείψεις που αφορούν στον τρόπο κατασκευής των κτιρίων, τα υλικά της κατασκευής και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους της διοίκησης. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά το σεισμό, μετά την αναζήτηση των φακέλων των κτιρίων που κατέρρευσαν, αποκαλύπτεται ότι «εξαφανίστηκαν» οι 27 από τους 30 φακέλους των επίμαχων κτιρίων.

Βεβαίως οι σκηνές που ακολουθούν το σεισμό μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας και ιδιαίτερα εκείνες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν και όπου τα σωστικά συνεργεία με υπεράνθρωπες προσπάθειες αναζητούσαν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. Ωστόσο, αν και έγινε προσπάθεια να κρυφτούν οι κραυγαλέες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ, δεν άργησαν να φανούν οι δυσλειτουργίες του κυβερνητικού μηχανισμού. Ενα χρόνο μετά αναδεικνύονται σε όλο το μέγεθός τους οι ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στους σεισμοπαθείς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1960 Πεθαίνει ο Βίλχελμ Πικ. Εξέχουσα φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος, καθώς και του κόμματος και του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Β. Πικ γεννήθηκε το 1876, γιος εργάτη, ξυλουργός το επάγγελμα. Εγινε μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 1895 και ήταν μαζί με την Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Καρλ Λίμπκνεχτ και την Κλάρα Τσέτκιν στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Υπήρξε από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας το Δεκέμβρη του 1918. Ηταν μέλος του μαρξιστικού - λενινιστικού πυρήνα με ηγέτη τον Ερνστ Τέλμαν. Το 1928 εκλέχτηκε βουλευτής του κόμματος και την ίδια χρονιά εκλέχτηκε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δραστηριοποιήθηκε για τη δημιουργία του δημοκρατικού αντιφασιστικού μετώπου στη Γερμανία.

Μετά την απελευθέρωση του γερμανικού λαού απ' το φασισμό, ο Πικ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Γερμανικού Κόμματος και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από τη σύστασή της τον Οκτώβρη του 1949.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ