Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η συμμετοχή στην απεργία θα πιάσει τόπο

Eurokinissi

Σήμερα η θέση όλων μας είναι στην απεργία. Να σκεφτούμε αυτά που μας φόρτωσαν στην πλάτη κι αυτά που μας ετοιμάζουν.

Να σκεφτούμε ότι αν εμείς μπορούμε ακόμα να μιλάμε για σύνταξη και περίθαλψη, το χρωστάμε στους προηγούμενους από μας, στη γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας, που έδωσαν σκληρούς αγώνες. Εμείς και τα παιδιά μας χρειάζεται σήμερα να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για να τα βγάλουμε πέρα, να έχουμε τα στοιχειώδη.

Μας φόρτωσαν την κρίση και τώρα προσπαθούν να μας φορτώσουν την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Γι' αυτό μειώνουν κι άλλο τις συντάξεις, βγάζουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, κόβουν προνοιακά επιδόματα και αφήνουν τα νοσοκομεία χωρίς τα αναγκαία.

Γι' αυτό εξοντώνουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες με αβάσταχτη φορολογία, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, χιλιάδες από τους οποίους δεν μπορούν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές να πληρώσουν. Τους οδηγούν στον αφανισμό, για να δυναμώσουν κι άλλο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Δε βγαίνουν όλοι χαμένοι από την κρίση

Να σκεφτούμε: Δε βγαίνουν όλοι χαμένοι από την κρίση. Χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έχασαν το μισό τους εισόδημα. Αλλοι έχασαν τη δουλειά τους, γκρεμίστηκε η αξιοπρέπειά τους. Το κεφάλαιο, όμως, ακόμα και μέσα στην κρίση συνέχισε «περήφανα» να αρμέγει κάθε σταγόνα από τον ιδρώτα μας.

Γι' αυτό τα κέρδη των 500 μεγαλύτερων ομίλων στην Ελλάδα έφτασαν τα 10 δισ. το 2014. Μάλιστα, αυτό έγινε χωρίς να αυξηθεί ανάλογα ο τζίρος, που σημαίνει ότι αύξησαν κατακόρυφα το ποσοστό του κέρδους τους από το φτήνεμα της δικής σου δουλειάς, χάρη στους νόμους που φτιάχνουν για λογαριασμό τους η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


Γι' αυτό ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών άγγιξε τα 5.000 καράβια, καταγράφοντας ρεκόρ από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση.

Να σκεφτούμε: Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ζητούσαν «κατανόηση» και «υπομονή». Ζητούσαν θυσίες. Ελεγαν για το φως στο τούνελ που γρήγορα θα φανεί. Μιλούσαν ακόμα και για ανάκαμψη εισοδημάτων. Ελεγαν πως τα βαριά φορολογικά μέτρα και οι περικοπές είναι «προσωρινά».

Τίποτα απ' αυτά δεν επαληθεύτηκε. Κάθε νέο μέτρο έκανε ακόμα χειρότερα τα παλιά. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με το τρίτο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, μιλάει τώρα για «δίκαιη» κατανομή των βαρών. Τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει στο βάρβαρο ταξικό σύστημα που ζούμε και το δείχνει η πραγματικότητα γύρω μας: Η κυβέρνηση κόβει το αφορολόγητο πετρέλαιο από τους φτωχούς αγρότες, όχι όμως από τους εφοπλιστές.

Χαϊδολογάει τα επιχειρηματικά μεγαθήρια για τα θεόρατα χρέη τους και από την άλλη βάζει στο μάτι το σπίτι του μεροκαματιάρη που δεν έχει να πληρώσει τη δόση στην τράπεζα. Αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς λεφτά και υπόσχεται δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις μεγαλοεπιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις.

Υπόσχεται φορολογική ασφάλεια στους επιχειρηματίες, με σταθερό φορολογικό καθεστώς, απαλλαγές και προνόμια και την ίδια ώρα βουλιάζει στην ανασφάλεια τη λαϊκή οικογένεια, με τη βαριά φορολογία και τη μονιμοποίηση των «έκτακτων» τάχα χαρατσιών.

Με πυγμή απέναντι στο λαό και στο κίνημα

Το παίζουν «φίλοι» των εργαζομένων. Στην «Ανακύκλωση», όμως, στα Γιάννενα έστειλαν τα ΜΑΤ να τσακίσουν τους απεργούς που αγωνίζονται για να έχουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι. Χτυπάνε την πλάτη των συνταξιούχων και την ίδια ώρα μελετάνε πώς θα τους κόψουν ακόμα περισσότερο τις πενιχρές συντάξεις.

Παριστάνουν τους φίλους της μικρομεσαίας αγροτιάς και από την άλλη πρωτοστατούν στην άθλια προπαγάνδα που παρουσιάζει τους αγρότες σαν φοροφυγάδες και παράσιτα που ζουν με τις επιδοτήσεις, για να δικαιολογήσει τα χαράτσια και τους νέους φόρους που τους ετοιμάζει.

Λένε πως διαφέρουν από τους προηγούμενους, ότι δεν έχουν εξαρτήσεις από συμφέροντα. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η πολιτική τους είναι υποταγμένη στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Αυτό είναι που δημιουργεί τις μεγαλύτερες εξαρτήσεις από το κεφάλαιο και τις διακρατικές του ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ. Γι' αυτό τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων. Για να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Να σκεφτούμε: Θέλουν το λαό με σκυμμένο το κεφάλι, φοβισμένο, να σκέφτεται πως τίποτα δε γίνεται, ότι τίποτα δεν αλλάζει. Επικαλούνται την ψήφο στις εκλογές και πανηγυρίζουν ότι ο λαός συμφωνεί με αυτά που ετοιμάζουν σε βάρος του.

Τρομοκρατούν πρωτοπόρους συνδικαλιστές και εργάτες, επειδή θέλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς. Τα μέτρα που θέλουν να περάσουν είναι βαριά, έχουν όμως μεγάλη σημασία για το κεφάλαιο και γι' αυτό θα δείξουν όλη την πυγμή τους.

Αν δεν υπάρξει αντίσταση, αν δε δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης για τους εργαζόμενους και το λαό, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το σύστημα που ζούμε είναι αδηφάγο. Ο,τι είχε να δώσει τα έδωσε. Τώρα και η παραμικρή κατάκτηση χρειάζεται οργανωμένο ταξικό αγώνα, με πολλές ανηφοριές, που δεν εξαντλείται σε μια απεργία.

Το μεροκάματο της απεργίας δεν είναι χαμένο

Δίπλα σε κάθε εργαζόμενο υπάρχουν δυνάμεις που δίνουν μάχη. Μπαίνουν μπροστά για κάθε πρόβλημα, προσπαθούν να οργανώσουν τους εργαζόμενους, συγκρούονται με την εργοδοσία και τους καλούν να συγκρουστούν κι αυτοί με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της.

Αυτές οι δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο κίνημα, είναι οι μόνες που δεν έχουν εξαρτήσεις από την εργοδοσία και τα κόμματά της. Θέλουν τους εργαζόμενους δραστήριους πρωταγωνιστές στο χώρο της δουλειάς και όχι κομπάρσους στην ίδια τους τη ζωή, να περιμένουν ότι τα προβλήματα θα τα λύσει μια κυβέρνηση που εργάζεται για να ανακάμψει η οικονομία ή ότι θα λυθούν σε συνεργασία και σε συνεννόηση με την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι έχουν γερό αποκούμπι στο συνδικάτο τους και στο ΠΑΜΕ. Εκεί βρίσκεται η δύναμή τους: Στην ανασύνταξη του κινήματος, στο δυνάμωμα της δράσης των συνδικάτων, στην απαλλαγή τους από την επιρροή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έδωσε ξανά τα ρέστα του στην υπονόμευση της απεργίας.

Να σκεφτεί ο κάθε απεργός, ο καθένας που ταλαντεύεται να απεργήσει, πως και σήμερα δε θα είναι μόνος. Εχει στο πλευρό του χιλιάδες αγρότες και μικρούς ΕΒΕ, νεολαίους και γυναίκες, που συμμετέχουν μαζί του στην απεργία και αύριο τον καλούν να απλώσει κι αυτός το χέρι του, όταν θα κορυφώνεται ο αγώνας που δίνουν για να επιβιώσουν.

Το μεροκάματο της απεργίας δεν είναι χαμένο. Η συμμετοχή στην απεργία είναι συμβολή στην προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι και ο διπλανός, να πατήσει στα πόδια του το κίνημα, να ανασυνταχθεί. Είναι συμβολή στην κλιμάκωση των αγώνων, που είναι αναγκαία από αύριο κιόλας.

Σήμερα κάνουμε το βήμα! Παίρνουμε όλοι μέρος στην απεργία, διαδηλώνουμε με το συνδικάτο μας στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ!

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», μπορείτε να διαβάσετε:

-- Αρθρογραφία και ρεπορτάζ για τη σημερινή πανεργατική πανελλαδική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

-- Συνέντευξη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τον Νίκο Αγγέλου, πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

-- Ιστορικό: Η απεργία των καπνεργατών στην Καβάλα. Μικρό αφιέρωμα, με αφορμή τη Διημερίδα που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοέμβρη στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, με θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Αγροτικές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Εκτός από τον Ισθμό, αγροτικές κινητοποιήσεις οργανώνονται τις επόμενες μέρες και σε πόλεις της Θεσσαλίας. Ανάμεσά τους, στην Αγιά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας του νομού και Αγροτικών Συλλόγων των χωριών της περιοχής, στην Ελασσόνα, την Τετάρτη 25 Νοέμβρη, στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία των Φαρσάλων, στις 2 Δεκέμβρη, όπου θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ. Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων θα μπουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και Αγροτικοί Σύλλογοι στο Νομό Μαγνησίας. Τέλος, αύριο, Παρασκευή, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αγρότες και συνδικαλιστές της Ζακύνθου, που αντιμετωπίζουν διώξεις για τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση το 2010 στην περιοχή Λούμπα.

Αντιστεκόμαστε στο ξερίζωμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας

Ο Νίκος Αγγέλου
Ο Νίκος Αγγέλου
Το Σάββατο 14 Νοέμβρη, η Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου οργανώνει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου. Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό που αποφάσισε τον περασμένο μήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για τοπικές συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα σε όλη τη χώρα, στην προοπτική αυτές να συντονιστούν πανελλαδικά στις αρχές Δεκέμβρη.

Για τη μεθαυριανή κινητοποίηση στον Ισθμό, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Νίκο Αγγέλου, πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Οπως μας είπε, «η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Εκεί αποφασίσαμε από κοινού όλη η Πελοπόννησος να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο».

«Η σύσκεψη ήταν αντιπροσωπευτική και έγινε μια πολύ καλή κουβέντα, ειδικά πάνω στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που προβάλλουμε» εξηγεί ο Νίκος Αγγέλου και συνεχίζει: «Κατάλαβε ο κόσμος και πήραμε την απόφαση να πάμε για τον Ισθμό».

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της κινητοποίησης, μας λέει: «Ολοι οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, όλες οι Επιτροπές Αγώνα, τα στελέχη της ΠΑΣΥ, η Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου γυρνάμε σε περιοδείες στα χωριά, ενημερώνουμε τον κόσμο, τον κατευθύνουμε πώς να μετακινηθεί, γιατί η κίνηση αυτή θα γίνει με λεωφορεία, δε θα γίνει με αγροτικά μηχανήματα. Εχουμε κατά νομούς λεωφορεία και τον καλούμε να έρθει εκεί και να πάμε να διαδηλώσουμε».

Για το κλίμα που συναντάνε οι αγροτοσυνδικαλιστές στις περιοδείες, ο Νίκος Αγγέλου σημειώνει: «Ο κόσμος κατανοεί, βλέπει, αλλά υπάρχει και μια απογοήτευση, γιατί βγήκαμε από τις εκλογές και με την ψήφο κατέστησαν συνυπεύθυνο το λαό στο τρίτο μνημόνιο. Οπότε, εκεί του λέμε εμείς: "Σήκω το κεφάλι ψηλά και προχώρα να τα αντιστρέψουμε αυτά τα πράγματα".

Αυτό του λέμε, να μη βάλει το κεφάλι του μόνος του στη λαιμητόμο. Γιατί αυτά τα μέτρα που έρχονται, ειδικά για τη μικρομεσαία αγροτιά, είναι "φωτιά"... Εμείς τόσα χρόνια λέγαμε ότι οι πολιτικές της ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ξεκληρίζει την αγροτιά. Τώρα, τους λέμε, θα την ξεριζώσει την αγροτιά. Τώρα τελείωσε, τώρα μιλάμε για ξερίζωμα της αγροτιάς».

Πώς να ζήσουμε;

Ρωτάμε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα ενάντια στους αγρότες, να τους συκοφαντήσει ότι φοροδιαφεύγουν, ότι δεν πληρώνουν φόρους. Οτι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και να συμμετέχουν κι αυτοί στη φορολογία.

«Εμείς δε λέμε να μη φορολογηθεί ο αγρότης» λέει ο Νίκος Αγγέλου και εξηγεί: «Να φορολογηθεί ο αγρότης. Αλλά πρέπει να τραβήξεις μια γραμμή στο αφορολόγητο όριο - γιατί εμείς μιλάμε για εισοδήματα - να του αφαιρέσει ένα αφορολόγητο όριο, όπως λέμε εμείς 30.000 χιλιάδες ευρώ, για να μπορεί ο αγρότης να ζήσει την οικογένεια και να μπορεί να ξαναξεκινήσει την καλλιέργεια την επόμενη χρονιά. Αυτό ζητάμε.

Αυτοί τι κάνουν; Ξεκινούν τη φορολογία από το πρώτο ευρώ, με υψηλούς μάλιστα συντελεστές. Δηλαδή, σε ένα εισόδημα - και δε θα πω εγώ το 26%, θα πω το 13% που υπάρχει σήμερα - σε ένα μικρομεσαίο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, είναι 1.300 ευρώ ο φόρος και 1.300 ευρώ η προκαταβολή, άρα πάμε στα 2.600 ευρώ. Και αν ο ΟΓΑ εξισωθεί με το ΙΚΑ και πάμε σε μια οικογένεια, ένα αντρόγυνο θέλει 5.000 ευρώ το χρόνο. Επομένως, πάμε στα 7.600. Αν βάλεις ΕΝΦΙΑ και κάτι χαράτσια πάμε στα 8.000. Ε, πώς να ζήσει τώρα οικογένεια με δυο χιλιάρικα το χρόνο και να ξαναξεκινήσει τις καλλιέργειες; Είναι αδύνατον αυτό.

Εμείς, από την πλευρά μας, ξέρουμε ότι οι πολιτικές της ΕΕ είναι αυτές οι οποίες θέλουν να ξεκληρίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά και να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια. Αυτό το βλέπουν οι αγρότες, γιατί ήδη έχουν εμφανιστεί εταιρείες και παίρνουν εκτάσεις, στη Βοιωτία, την Πελοπόννησο και αλλού».

Τέλος, για τη διαπάλη στο κίνημα των αγροτών, ο Νίκος Αγγέλου μάς λέει: «Υπάρχουν δύο πλαίσια διεκδικήσεων. Είναι το ένα που κινείται στις γραμμές της ΕΕ, των μεγαλοαγροτών δηλαδή, οι οποίοι για παράδειγμα λένε "να φορολογηθούμε, αλλά να μείνουν έξω οι επιδοτήσεις". Εμείς τους προκαλούμε, γιατί το 75-80% των αγροτών παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ επιδοτήσεις. Οπότε τους λέμε να μπουν και οι επιδοτήσεις μέσα, αλλά να μας αφήσουν αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ»...

Απεργιακά συλλαλητήρια σε 71 πόλεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξάνδρεια, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., άγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αταλάντη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών

Ελασσόνα, 11 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10 π.μ., Λιμάνι

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Ιωάννινα, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό Πάρκο

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 11 π.μ., παραλία («Μπούρτζι»)

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Σχηματάρι, 10 π.μ., Δημαρχείο

Τρίκαλα, 9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Ανακοίνωση των Λιθογράφων

Κάλεσμα στους Λιθογράφους να απεργήσουν σήμερα μαζικά και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, απευθύνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Με αφορμή την απόφαση των Ενώσεων του Τύπου να κηρύξουν απεργία ανήμερα στις 12 Νοέμβρη, και όχι μια μέρα πριν, ή μια μέρα μετά, για να προβληθεί η απεργία, η Ενωση στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Σε αυτήν την απεργία, όπως και σε άλλες, δεν έχουμε απέναντι μόνο την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που λειτουργεί με σκοπό να "θάψει" την απεργία, τις συγκεντρώσεις και τα αιτήματα που παλεύει η εργατική τάξη. Είναι σωματεία στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, που πάει καιρός από τότε που κάνανε απεργίες κόντρα στη θέληση του εργοδότη. Στον κλάδο του Τύπου, όμως, όσο σημαντικό είναι να μη δουλέψουν τα εργοστάσια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να προβληθεί ο αγώνας μας όσο καλύτερα γίνεται.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΔΣ του Σωματείου Λιθογράφων αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργία τους συναδέλφους που θα κληθούν να τυπώσουν απεργιακό φύλλο. Η απεργία όχι μόνο πρέπει να μαθευτεί παντού, ακόμα και σε αυτούς που δε θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα αυτή τη φορά, αλλά πρέπει επίσης να σπάσει το φόβο και την ηττοπάθεια που καλλιεργείται από την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης. Κόντρα, λοιπόν, σε κυβέρνηση, εργοδοσία και εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, εμείς θα είμαστε στις πύλες των τυπογραφείων με την παραπάνω απόφαση».

Τα Μέσα Μεταφοράς

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Ο ηλεκτρικός και το τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν όλη τη μέρα οι συρμοί του μετρό. Επίσης, δε θα γίνουν δρομολόγια του προαστιακού και του ΟΣΕ. Τέλος, δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν και τα καράβια, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Μαζική παρουσία φοιτητών και μαθητών

Δυναμική παρουσία στην απεργία και στις σημερινές συγκεντρώσεις θα έχουν τόσο οι μαθητές όσο και οι φοιτητές, καθώς 62 Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής. Συγκεκριμένα: Αθήνα: Νοσηλευτική, Παιδαγωγικό, Νηπιαγωγών, Μαθηματικό, Φιλοσοφική, ΜΙΘΕ, Ιστορικό - Αρχαιολογικό και Τούρκικων Σπουδών Πανεπιστημίου Αθήνας, ΣΓΤΚΣ, Νοσηλευτική, ΣΕΥΠ και ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Οικότροφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ. Θεσσαλονίκη: Γεωλογικό, Φυσικό, Φιλοσοφική, Αγγλικό, Ιταλικό, Πολιτικό, ΜΜΕ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πάτρα: Μηχανικοί Η/Υ, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μαθηματικό, Φαρμακευτική και Παιδαγωγικό Πανεπιστημίου Πάτρας, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας, Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Πάτρας. Κρήτη: Μαθηματικό Ηρακλείου, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου, Φιλοσοφική, Οικονομικό, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών Ρεθύμνου, Μουσικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΤΕΙ Χανίων, Οικότροφων ΤΕΙ Κρήτης, Οικότροφων Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης. Βορειοδυτική Ελλάδα: Νηπιαγωγών, Φυσικό, Χημικό, Πληροφορική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος Αγρινίου, ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, Τεχνών ήχου και εικόνας Ιονίου. Αιγαίο: Στατιστικό, Μαθηματικό, Πληροφορικής και Ναυτιλιακό Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αλλες περιοχές: ΤΕΙ Λαμίας, Οικοτρόφων ΤΕΙ Χαλκίδας, Οικότροφων ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τηλεπικοινωνίες - Τρίπολη, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής - Κόρινθος.

Αντίστοιχα, οι μαθητές έχουν ρίξει για σήμερα το σύνθημα «καταλήψεις στα σχολεία και όλοι στους δρόμους»! Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 10 π.μ. έξω από το Δημαρχείο, στον Πειραιά την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή.

Εκτάκτως σήμερα το webradio του ΠΑΜΕ

Με εκπομπές από σωματεία και τοπικές Γραμματείες με θέμα τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ξεκινά για τρίτη χρονιά φέτος το πρόγραμμά του το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Το πρόγραμμα ξεκινά από τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη. Εκτάκτως σήμερα, Πέμπτη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, θα μεταδοθεί ενημερωτική εκπομπή στις 6 μ.μ., από το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού.

Λυτοί και δεμένοι ενάντια στην απεργία

Νέα επιχείρηση τρομοκρατίας και διώξεων, από τον εφοπλιστή Μητσόπουλο, καταγγέλλει το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας, με αφορμή τη σημερινή απεργία. Παρά την πρωτοφανή τρομοκρατία που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλες δίκες και καταδίκες δεκάδων ναυτεργατών για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνίας, το Σωματείο αποφάσισε συμμετοχή στη σημερινή απεργία. Ο πλοιοκτήτης Μητσόπουλος αμέσως ξεκίνησε την προσπάθεια να βάλει τις βάσεις για νέα δίωξη.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «σε άγνωστο τόπο και χρόνο και σε συνθήκες που εμείς ως Διοίκηση δεν μπορούμε να παρέμβουμε, παίρνει από τα μέλη των πληρωμάτων του εθελοντικές δήθεν και ομαδικές (δηλ. κατά πλοίο) "δηλώσεις αποχής" από την απεργία». Ο ίδιος μάλιστα, σύμφωνα με το σωματείο, έχει παραδεχθεί ότι τις δηλώσεις αυτές «τις ζητάει το Λιμεναρχείο», το οποίο στη συνέχεια απονέμει κατηγορίες για παρεμπόδιση στη φόρτωση, «ενώ στο λιμάνι δεν υπάρχει επιβάτης και όχημα για μεταφορά».

Το Συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν για να διασφαλιστεί το δικαίωμα των μελών της Διοίκησης του Σωματείου και εκπροσώπων της ΠΝΟ «να επικοινωνούν και στη διάρκεια της απεργίας με τους συναδέλφους μέλη των πληρωμάτων των εφοπλιστών Μητσόπουλου και Φιλιάγκου, προκειμένου αυτοί να απεργήσουν».

Στο μεταξύ, τους δημάρχους Αθήνας και Περιστερίου, οι οποίοι έχουν ταχθεί στο ρόλο του «κυνηγού» του προπαγανδιστικού υλικού που καλεί στη σημερινή απεργία, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Λυτοί και δεμένοι να εμποδίσουν την απεργία», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Τους ενοχλεί το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργάτες να μην σκύψουν το κεφάλι. Καλύτερη απάντηση είναι η μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια».

ΑΠΕΡΓΙΑ σήμερα. ΟΛΟΙ στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!

Στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου) και Πειραιά (πλ. Καραϊσκάκη)

Από το ξημέρωμα σήμερα, Πέμπτη, στους τόπους δουλειάς όλης της χώρας δίνεται η μάχη για την περιφρούρηση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με το ίδιο σθένος και την ίδια αποφασιστικότητα που πάλεψαν για την οργάνωση και την επιτυχία της όλες τις προηγούμενες μέρες.

Στόχος είναι περισσότεροι εργαζόμενοι να κάνουν το βήμα και να απεργήσουν, χιλιάδες ακόμα απεργοί να μη μείνουν σπίτι τους, αλλά να συμμετάσχουν με τις σημαίες των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Η δουλειά που προηγήθηκε και τα μηνύματα από τους τόπους δουλειάς δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να είναι μαζική η σημερινή απεργία καθώς και τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, που θα γίνουν σε περισσότερες από 70 πόλεις.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (10.30 π.μ., Ομόνοια), έχουν οριστεί στις 10 π.μ. οι εξής προσυγκεντρώσεις: Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πλ. Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α΄ Αθήνας, του Γαλατσίου και των Μεσογείων. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οδός Αθηνάς (στο ύψος της Ομόνοιας): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Στον Πειραιά, για την απεργιακή συγκέντρωση (10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη) έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, επίσης στις 10 π.μ.: Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Σωματεία του Πειραιά. Ηλεκτρικός σταθμός: Λαϊκές Επιτροπές Α΄ Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος. Αγία Τριάδα: Λαϊκές Επιτροπές Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη.

Δρομολογούν πούλμαν

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση δρομολογούν από συνοικίες της Αττικής Λαϊκές Επιτροπές: Από Αγιο Δημήτριο, στις 9 π.μ., από το νέο τέρμα. Από Ν. Σμύρνη, στις 9 π.μ., από Αγία Φωτεινή (Polis Park). Από Καλλιθέα, στις 9 π.μ., από πλατεία Δαβάκη. Από Γλυφάδα, στις 9 π.μ., από πλατεία Αγ. Τρύφωνα. Από Ελληνικό, στις 9.10 π.μ., από πλατεία Σουρμένων. Από Αργυρούπολη, στις 9.15 π.μ., από θέατρο «Μ. Θεοδωράκης». Από Μοσχάτο, στις 9.15 π.μ., από πλατεία Μεταμόρφωσης. Από Ταύρο, στις 9.30 π.μ., από Δημαρχείο Ταύρου.

Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ στις 21 και 22 Νοέμβρη

Θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»

Διημερίδα με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοέμβρη, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.

Το πλήρες πρόγραμμα της Διημερίδας είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 21 Νοέμβρη (17.00 - 20.00)

Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της», από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 22 Νοέμβρη (10.00 - 13.00)

Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:

«Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης», από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παράλληλες εκδηλώσεις
  • Σάββατο 21/11: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα (20.15 - 21.30), με θέμα: «Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο Μεσοπόλεμο 1918 - 1935». Κάτω από τον τίτλο «Ενας δεν είμαι, μα χιλιάδες...», θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου. Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσουν ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.

Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.

  • Και τις δύο μέρες, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο: «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».
ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η απεργία των καπνεργατών της Καβάλας

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 23 Ιούλη 1933
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 23 Ιούλη 1933
Η μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 1929 έχει αφήσει τα σημάδια της έντονα. Οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές ετοιμάζουν τον επόμενο πόλεμο για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή των κερδών. Οι ναζί ματώνουν ήδη τη γερμανική εργατική τάξη. Στην Ελλάδα το ΚΚΕ προετοιμάζει την εργατική τάξη για τα νέα μέτωπα που ανοίγονται και στα εργοστάσια οι καπιταλιστές της εποχής προσπαθούν να κάνουν, με την ένοπλη συμπαράσταση του κράτους τους, ακόμα πιο μαύρη τη ζωή των εργατών. Σ' αυτήν την προσπάθεια επιστρατεύουν τη συκοφαντία, την προβοκάτσια για το χτύπημα της ψυχής του αγώνα των εργατών, του ΚΚΕ. Απ' την Καλαμάτα έως τη Καβάλα ξεσπούν απεργιακοί αγώνες που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζονται ένοπλα από την αστική τάξη και την κυβέρνησή της.

Στην Καβάλα, ένα από τα ισχυρά κέντρα του εργατικού κινήματος, μπαίνουν στο χορό οι καπνεργάτες. Την Κυριακή της 23 Ιούλη του 1933 με οκτάστηλο τίτλο ο «Ριζοσπάστης» αναγγέλλει:

«Προς την γενική απεργία της Καβάλλας! Καπνεργάτες όλης της χώρας όλοι στο πλευρό των απεργών. Εργαζόμενοι ενισχύστε τον αγώνα των καπνεργατών».

Το κύριο άρθρο δίνει όλη την εικόνα:

«Στην Καβάλλα, την ηρωϊκή προλεταριακή πόλη, ανάβουν οι ταξικές μπόρες. Οι σκλάβοι των εργοστασίων και μαζύ τους όλος ο εργαζόμενος λαός της Καβάλλας βρίσκονται στο πόδι. Από καιρό τώρα όλες οι μαύρες δυνάμεις της αντίδρασης σε μια ιερή συμμαχία κινητοποιήθηκαν για να πνίξουν το επαναστατικό κίνημα της Καβάλλας: μια άτιμη και βδελυρή συκοφαντία κατά του Κόμματός μας, επανειλημμένες επιδρομές και κλείσιμο της Καπνεργατικής Ενωσης, απελάσεις, συλλήψεις και εξορίες. Οι ληστές καπνέμποροι και η κυβέρνησή τους το πίστεψαν: Πως μπορούσαν να πνίξουν μια για πάντα στο αίμα το επαναστατικό κίνημα της Καβάλλας. Πως θα μπορούσαν να τσακίσουν με τη φωτιά και το σίδερο το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας. Μα πόσο βγήκαν γελασμένοι (...)

700 καπνεργάτες του Μπενβενίστε και Μισιριά στην απόπειρα των καπνεμπόρων και της κυβέρνησης να τους πετάξουν στους δρόμους, να ελαττώσουν το μεροκάματο της πείνας, κήρυξαν στάση, κλείστηκαν μέσα στα καπνομάγαζα και παλεύουν ηρωϊκά με τις ένοπλες δυνάμεις της αστυνομίας που πολιόρκησαν τα καπνομάγαζα. Στους δρόμους και έξω από τα καπνομάγαζα εκατοντάδες διαδηλωτές εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς και συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις. 500 εργάτες της Γκλέν κι άλλοι 1.000 του Πετρίδη κήρυξαν απεργία σ' ένδειξη αλληλεγγύης. Στο πλευρό των απεργών τάχθηκαν επίσης αλληλέγγυοι και οι επαγγελματίες.

(...) Μα μαζύ με τα παραπάνω αιτήματά τους οι ηρωϊκοί και δοκιμαζόμενοι καπνεργάτες της Καβάλλας, διαδηλώνουν ακόμη την ατράνταχτη θέλησή τους να υπερασπίσουν το Κόμμα τους, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το χτύπημα του Κομ. Κόμματος είναι και χτύπημα της εργατιάς, του μεροκάματου, του ψωμιού τους».

Ταξική αναμέτρηση

Με ειδικές ανταποκρίσεις ο «Ριζοσπάστης» δίνει λεπτομερείς εικόνες της απεργίας: «Από τη μια μεριά ο στρατός και η χωροφυλακή περιτρέχουν την πόλη. Από την άλλη οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες και οι οικογένειες των κλεισμένων στα εργοστάσια εργατών ξεχύνονται στους δρόμους (...) Ο Νομάρχης δηλώνει κυνικά ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι οι ίδιοι οι εργάτες, γιατί, λέει, με τα μεγάλα μεροκάματα που ζητούν έφεραν κρίση στην καπνοβιομηχανία» (σ.σ. τι ομοιότης με διάφορα που ακούγονται και σήμερα...).

Αγώνας ζωής και θανάτου

Στις 24 Ιούλη διαβάζουμε: «Οι φαντάροι αρνούνται να πυροβολήσουν, οι διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια της ασφάλειας, οι αρχές έπαψαν να δίνουν ψωμί και νερό, οι επαγγελματίες κηρύττουν απεργία». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απεργία «αγώνα ζωής και θανάτου», αποκαλύπτει πως στο πλευρό της κυβέρνησης και των καπνεμπόρων πήραν θέση «και τα πουλημένα μαντρόσκυλα Βαρελάδες και Μαλαμίδηδες που με ψεύτικα πρωτόκολλα προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ηρωϊκούς καπνεργάτες για να λύσουν τη στάση και απεργία». Στο πλευρό των απεργών της Καβάλας στέκονται οι συνάδελφοί τους από την Αθήνα και το Βόλο, ενώ στο πλευρό της κυβέρνησης Τσαλδάρη έχουν ήδη πάρει θέση οι «αρχειομαρξιστές» παρέχοντας επιχειρήματα γιατί πρέπει να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ και να απαγορευτεί η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».

Στις 25 Ιούλη αναγγέλλεται ότι κατεβαίνουν στην απεργία στο πλευρό των εργατών της Καβάλας και οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Στην Καβάλα στο σύνολό τους οι καπνοβιομηχανίες κηρύττουν λοκ άουτ.

Με τίτλο «Σώστε τους γίγαντες πολιορκημένους! Σταματήστε τις σφαγές που οργανώνει η κυβέρνηση των καπνεμπόρων. Λυγίστε το ενιαίο μέτωπο κράτους - καπνεμπόρων και σοσιαλφασιστών» ο «Ριζοσπάστης» προβάλλει έκκληση της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας προς την εργατική τάξη όλης της χώρας, ενώ στο ρεπορτάζ για την εξέλιξη της απεργίας διαβάζουμε στον τίτλο: «Στήθηκαν πολυβόλα μπρος στα καπνομάγαζα».

Μια θριαμβευτική νίκη

Το ξημέρωμα της επόμενης μέρας ο «Ριζοσπάστης» βγαίνει με τίτλο «Η θριαμβευτική νίκη της Καβάλλας». Τι είχε συμβεί; Διαβάζουμε: «Εφτά χιλιάδες καπνεργάτες στους δρόμους γιορτάζουν». Και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι: «Εγιναν δεκτά όλα τα αιτήματα των καπνεργατών: πρόσληψη των εργατών στην τόγκα κατά 50% με κατώτερο όριο μεροκάματο 65 δραχμές, καθορισμό του μεροκάματου σύμφωνα με τον τιμάριθμο, αυστηρή εφαρμογή του 8ωρου. Ιση δουλειά στις γυναίκες και τους άντρες με ίσο μεροκάματο (...) ελεύθερη λειτουργία και δράση της Καπνεργατικής Αμυνας και του Ενωτικού Εργατικού Κέντρου». Υπογράφτηκε πρωτόκολλο, έγιναν συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια και έτσι έληξε η απεργία. Στις 5.30 το απόγευμα οι απεργοί βγήκαν μαζικά από τα εργοστάσια και έκαναν μια τεράστια συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Καπνεργατικής Αμυνας. Οι ομιλητές κάλεσαν τους εργάτες «να περιφρουρήσουν το Κομμουνιστικό τους Κόμμα, τις ταξικές τους οργανώσεις από τις επιθέσεις του ταξικού εχθρού και της αντεπανάστασης».

Στο κύριο άρθρο του ο «Ριζοσπάστης» εκείνης της μέρας σημειώνει:

«Η τεράστια σημασία της νίκης της Καβάλλας βρίσκεται στο ότι δείχνει τις ανεξάντλητες δυνάμεις της εργατιάς. Δείχνει σε όλους τους εργαζόμενους ότι μπορούν όχι μόνο να αναχαιτίσουν τη λυσσασμένη επίθεση της κεφαλαιοκρατίας και του κράτους, αλλά και να κερδίσουν τις απαιτήσεις τους, όταν σχηματισθεί το ενιαίο μέτωπο όλων ανεξαιρέτως των εργατών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις με επικεφαλής τους επαναστάτες εργάτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ