Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΚΤΩ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η ανταπόκριση συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικαλιστών και εργαζομένων στο κάλεσμα που απηύθυναν οκτώ Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων για συμμετοχή στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη, με θέμα: «Συμπεράσματα του αγώνα μας ενάντια στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ο σχεδιασμός της δράσης για την κλιμάκωση της πάλης». Η αίθουσα του ξενοδοχείου «NOVOTEL», όπου έγινε η σύσκεψη, αποδείχτηκε τελικά μικρή, καθώς πάνω από 500 συνδικαλιστές, εκπρόσωποι συνδικάτων απ' όλους τους κλάδους, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, γυναικών και συνταξιούχων έδωσαν το «παρών».

Οι Ομοσπονδίες που καλούσαν στη μαζική σύσκεψη ήταν αυτές των Οικοδόμων, των Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, των Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου Ελλάδας, των Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, των Λογιστών, των Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, των Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και των Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ανάλογο κάλεσμα απηύθυναν σε όλα τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ οι διοικήσεις Ομοσπονδιών του κλάδου.

«Δεν κάνουμε πίσω. Κλιμακώνουμε την πάλη μας, μέχρι την απόσυρση του νόμου - λαιμητόμου!», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που προέκυψε από τη σύσκεψη. Τόσο στην κεντρική εισήγηση, που έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, όσο και στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα για τον τρόπο που οργανώθηκε η τελευταία μεγάλη γενική απεργία, αναδείχτηκαν οι ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες που υπάρχουν για να μπουν ακόμα περισσότεροι στη μάχη.

Με κέντρο βάρους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με δράση στις λαϊκές γειτονιές, να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική. Να μη δοθεί χρόνος και περιθώριο στην κυβέρνηση να ελιχθεί. Με καθημερινές παρεμβάσεις, πολύμορφες εκδηλώσεις, Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας, η εργατική τάξη να βγει μπροστά και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να σφραγίσουν τις εξελίξεις.

Καλούμε σε μαχητική κλιμάκωση με αιχμή το Ασφαλιστικό

Εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Γιάννη Τασιούλα στη χτεσινή σύσκεψη

Αποψη της αίθουσας, την ώρα της εισηγητικής ομιλίας από τον Γιάννη Τασιούλα
Αποψη της αίθουσας, την ώρα της εισηγητικής ομιλίας από τον Γιάννη Τασιούλα
Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Ξέρουμε ότι με ορισμένα σωματεία που είναι σήμερα εδώ, δε συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα. Θέλουμε, όμως, να μοιραστούμε τον προβληματισμό, να ακουστούν απόψεις, να μεταφερθεί εμπειρία, να φωτιστούν καλύτερα δυνατότητες και προϋποθέσεις, στην κατεύθυνση της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα μας.

Να βγούμε πιο δυνατοί. Να ενισχυθεί το κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Μέσα από τη μάχη που δίνουμε, να μετρήσουμε αποτελέσματα στο επίπεδο οργάνωσης στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης μας επίκεντρο για την είσοδο στον αγώνα ακόμη περισσότερων. Σημείο αναφοράς και προετοιμασίας πιο δυναμικών αγώνων. Κριτήριο, για να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι στο πλευρό μας και ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας, να μην ξεγελαστούμε από κόλπα και ψέματα που καλλιεργούνται με έντεχνο τρόπο.

Να ξεχωρίσουμε τι κρύβεται πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις που και τούτη την ώρα δε λείπουν. Να μην ξεχάσουμε αυτό που ζούμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Για παράδειγμα: Μπορούμε να δεχτούμε ότι μας «σώζουν» και την ίδια ώρα να αρνούνται να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό και τις ΣΣΕ, να δώσουν επίδομα στον άνεργο; Να αρνούνται να επαναφέρουν τη 13η και 14η σύνταξη και να μας λένε ότι ενδιαφέρονται πώς τα φέρνουμε βόλτα κόβοντας συντάξεις και παροχές;

Κατάμεστη η αίθουσα στο ξενοδοχείο «Novotel», με τον κόσμο να φτάνει μέχρι έξω
Κατάμεστη η αίθουσα στο ξενοδοχείο «Novotel», με τον κόσμο να φτάνει μέχρι έξω
Μπορούμε να δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς για να βγει λάδι ο βιομήχανος, ο τραπεζίτης, ο εφοπλιστής, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγαλοαγρότες;

Μπορούμε να δεχτούμε να κινδυνεύσει να πέσει το σπίτι που αποκτήσαμε με χίλιες δυο στερήσεις στα χέρια της τράπεζας; Να μας διαβεβαιώνουν ότι προστατεύεται και να βρίσκουμε στην πόρτα το χαρτί της κατάσχεσης; Το ίδιο να γίνεται με το μαγαζί του μικροεπαγγελματία, την οικογενειακή επιχείρηση του βιοτέχνη;

Το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα είναι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας για το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Παιδεία. Με δόλο η κυβέρνηση λέει πως όσοι είμαστε στο δρόμο δεν έχουμε προτάσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κάνουμε «επαναστατική γυμναστική». Προτάσεις έχουμε και για να γίνουν πράξη, πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο. Αυτό είναι το σημείο της σύγκρουσης που η κυβέρνηση έχει αναλάβει να υλοποιήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η απεργία δίνει εφόδια για νέα ώθηση

Το κύριο είναι να συζητήσουμε μαχητικά, αγωνιστικά, για τη συνέχεια του αγώνα μας. Η μεγάλη απεργιακή μάχη που δώσαμε στις 4 Φλεβάρη, μας δίνει εφόδια και νέα ώθηση για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, για να γίνει το κίνημά μας, η συμμαχία μας, αποφασιστικός παράγοντας στις εξελίξεις. Σήμερα, θέλουμε να γίνει όσο γίνεται πιο ουσιαστική και υπεύθυνη συζήτηση πάνω στα καίρια αυτά ζητήματα.

Στόχος μας, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και ΕΕ, με ψέματα, αυταπάτες και βρώμικες μεθόδους, να χτυπήσουν και να υπονομεύσουν τη μεγάλη παρακαταθήκη της απεργίας, να περάσουν τα μέτρα. Πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά το σχέδιο της κυβέρνησης, που προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, νέων και λαϊκών στρωμάτων που έχουν ξεσηκωθεί για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Πατώντας πάνω στις μεγάλες δυνατότητες που φανέρωσε η απεργία, να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση του λαού μας κάτω από το αίτημα: «Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο - λαιμητόμο». Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παραμείνουμε αμετακίνητοι.

Η επιτυχία της γενικής απεργίας είναι από μόνη της βήμα κλιμάκωσης. Εδειξε τη δύναμη των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Ολους αυτούς τους μήνες, συνδικάτα, Ομοσπονδίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάναμε μεγάλη προσπάθεια να βγουν στο δρόμο όλοι αυτοί που βιώνουν τη βαρβαρότητα των μνημονίων, της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής που «κόβει και ράβει» για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνθλίβοντας δικαιώματα, κατακτήσεις των εργαζομένων, μετατρέποντας τις ανάγκες τους σε καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Εδώ και καιρό, τονίζαμε ότι το Ασφαλιστικό είναι και πρέπει να γίνει για όλα τα λαϊκά στρώματα αιτία πολέμου. Είναι πολύ θετικό ότι με τη γενική απεργία μετρήσαμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ακόμη πιο θετικό και ελπιδοφόρο ότι δίπλα στην εργατική τάξη, την αγροτιά, βγήκαν στους δρόμους επαγγελματίες, επιστήμονες. Οτι έκλεισαν την ημέρα της απεργίας μαγαζιά, υπηρεσίες, εργοτάξια, εργοστάσια. Οτι έγιναν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις. Στη Λάρισα, για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα συζητάνε για τη μεγάλη συγκέντρωση, την καθολική συμμετοχή.

Η γενική απεργία έβγαλε στο δρόμο τα τμήματα του λαού που μπορούν να συγκροτήσουν μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, που θα σταθεί απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ. Είναι μία από τις μεγάλες δυνατότητες που φανερώθηκαν. Σήμερα, φαίνεται πιο καθαρά η δύναμη μιας τέτοιας συμμαχίας. Μια τέτοια συμμαχία θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες.

Δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω

Σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν αυτή η δυναμική είχε φανερωθεί νωρίτερα. Αν δεν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το επισημαίνουμε αυτό χωρίς καμιά διάθεση να γκρινιάξουμε ή να δείξουμε την ορθότητα αυτής της θέσης, που έτσι κι αλλιώς επιβεβαιώνει η ίδια η πείρα των αγώνων, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε τούτη τη στιγμή ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, για ταλαντεύσεις και αυταπάτες για το χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποσχέσεις και προσδοκίες ότι θα βελτιωθεί η ζωή μας, ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες που είχαμε όταν θωρακιστεί η οικονομία, ότι θα γλιτώσουμε τα χειρότερα γιατί δίπλα στο αντιλαϊκό πακέτο θα εφαρμοστεί και ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα αντισταθμίζει δήθεν τις βαριές συνέπειες.

Οτι μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, που ανεξάρτητα τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους, συγκλίνουν στο βασικό, στο να γίνουν οι εργαζόμενοι πάμφθηνοι, χωρίς δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία και να ριχτούν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας χιλιάδες αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους έφτιαξαν, διατήρησαν και ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, την περίοδο της ανάπτυξης, στην κρίση, με την ίδια επιχειρηματολογία και τα τρομοκρατικά διλήμματα. Ως εδώ, δεν πάει άλλο. Τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω.

Η κυβέρνηση προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να ανακόψει, να χειραγωγήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, του φτωχού λαού. Θα χρησιμοποιήσουν τις πιο βρώμικες μεθόδους για να διασπάσουν, να συκοφαντήσουν. Θα αξιοποιήσουν γνωστούς θύλακες υπονόμευσης, ακόμα και με την προβοκάτσια, όπως είναι η ΧΑ. Γνωρίζονται πολύ καλά από τη συνύπαρξή τους στις πλατείες.

Τους απαντάμε: Δε φοβόμαστε, δεν κουραζόμαστε. Δεν ξεγελιόμαστε. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΕΕ, του ΔΝΤ, των βιομηχάνων, του κεφαλαίου, για να υλοποιήσει τα αντεργατικά μέτρα. Ξέρουμε ότι αυτό που θα έρθει ως νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα είναι πιθανότατα χειρότερο από το προσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση. Το πρόβλημά τους είναι η αντίσταση του λαού.

Η πολιτική σταθερότητα που θέλουν, είναι σταθερότητα για να τσακίζουν δικαιώματα και ανάγκες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία στους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν έχει κανένα συμφέρον ο εργαζόμενος λαός από μια ισχυρή και σταθερή αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική. Οσο πιο αδύναμη είναι η σταθερότητά τους, τόσο το καλύτερο για το λαό.

Οσο πιο αδύναμοι είναι στην υλοποίηση των μέτρων, τόσο περισσότερο δημιουργούμε προϋποθέσεις να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα και χτίζουμε τις βάσεις για βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ώστε η ζωή μας να περάσει σε ανώτερο επίπεδο ευημερίας, με βάση τον πλούτο που παράγουμε. Κανένας να μην κουραστεί, κανείς να μην υποχωρήσει. Οσο χρειαστεί θα είμαστε στους δρόμους.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης

Από το βήμα της σημερινής σύσκεψης, θέλουμε να καλέσουμε τις οργανώσεις, τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, σε αποφασισμένο αγώνα, πιο δυνατά, πιο μαζικά. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε εργαζόμενους, ανέργους, φτωχούς αγρότες, στη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο - έκτρωμα.

Να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας, την αναπλήρωση των απωλειών. Τους καλούμε να συμπορευτούμε, για να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση, για να νικήσουμε. Μπορούμε. Γνωρίζουμε ότι η νίκη δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

  • Πρέπει να ξεπεραστούν παλιές αντιλήψεις. Να μην παραμένουν ελπίδες και προσδοκίες που διαψεύστηκαν από τη ζωή, αλλά αναγεννιούνται κάτω από την επίδραση των «κατά συρροή» ψεύτικων κυβερνητικών υποσχέσεων ότι κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον θα υπάρξει φως στο τούνελ.

Να κλείσει η πόρτα της επιστροφής σε απατηλές ελπίδες, ότι χωρίς ρήξη, με μια κυβερνητική εναλλαγή στο σύστημα της εκμετάλλευσης, μπορεί να υπάρξει αληθινή αλλαγή. Πόσες φορές δεν έκαναν την πλάτη του αγωνιζόμενου λαού σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις;

  • Είναι επείγουσα ανάγκη να ξεπεραστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες που εκφράζουν τη γραμμή και τα επιχειρήματα του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που δουλεύουν για τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και θα ψηφίσουν και νέα. Να παραμεριστούν συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που πασχίζουν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και δε θέλουν να οργανώσουν, ούτε μπορούν, τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί είναι στην απέναντι όχθη.

Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τη στάση τους στις 4 Φλεβάρη; Η απεργία στις τράπεζες είχε μονοψήφια ποσοστά. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ, όμως, εξασφαλίζει μερικές δεκάδες αντιπροσώπων για να διατηρήσει τους συσχετισμούς δύναμης υπέρ του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι εμφανίζονται με δύναμη στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, αλλά στην απεργία είναι αδύναμοι; Το ερώτημα ρητορικό και η απάντηση γνωστή.

Το ίδιο στα σούπερ μάρκετ, που αρκετά στην απεργία έμειναν ανοιχτά, ως παραφωνία στο γενικό κλίμα. Εκεί, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια της εργοδοσίας, είναι μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης και του επιπέδου οργάνωσης των εργαζομένων.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, αλλά να προσθέσουμε μόνο ένα: Το επερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με απόφαση της πλειοψηφίας, θα γίνει μακριά από την εργατική τάξη, στη Ρόδο. Γιατί; Για να μη δει κανείς τον εκφυλισμό τους, ότι συζητάνε έξω από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργατών. Δεν μπορεί να παραμείνουν έτσι τα πράγματα. Είναι εμπόδιο αυτή η κατάσταση. Ενισχύει τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα», της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας.

Το περιεχόμενο και το πλαίσιο πάλης που θέτουν αυτές οι ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι επιζήμιο. Δίνει χέρι βοηθείας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, για να στήσει ένα νέο κοινωνικό διάλογο, που έχουμε γνωρίσει τα αποτελέσματά του. Πολλαπλασιάζει τη θολούρα για τις αιτίες των προβλημάτων, για να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού και όλων των προβλημάτων. Να κρύψει πως μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν για το Ασφαλιστικό, άμεσα με τις εισφορές τους και έμμεσα με την απλήρωτη δουλειά που παρακρατούν οι μεγαλοεργοδότες.

Θέλουν να κρύψουν ότι με τα δικά μας λεφτά, με δικές μας εισφορές, στηρίζουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πληρώνουν τις δόσεις στους θεσμούς και εμείς μετράμε κάθε μέρα απώλειες. Θέλουν να κρύψουν ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της Υγείας, της Ασφάλισης. Να κρύψουν ότι το κράτος, με το κόψιμο συντάξεων, παροχών, επιδομάτων προς τους ασφαλισμένους, αποκτάει μεγαλύτερες προϋποθέσεις να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ώστε να εδραιώσει και να μεγαλώσει την κερδοφορία τους.

Μαζί με το αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος - λαιμητόμος, όλοι εμείς απαιτούμε και δείχνουμε τη μόνη λύση που υπάρχει, να πληρώσουν κράτος και μεγαλοεργοδοσία. Τέρμα στις θυσίες για την πλουτοκρατία. Να πληρώσουν τα μονοπώλια, όχι ο λαός. Να μη ριζώσει η δουλειά χωρίς δικαιώματα. Δε συμβιβαζόμαστε με την επιστροφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους δημόσια και υποχρεωτική. ΣΣΕ κανένας κάτω από 751 ευρώ. Προστασία των ανέργων, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές. Να αναζωογονηθεί η λειτουργία των σωματείων με τη μεγάλη μάζα της νεολαίας που δουλεύει σε εργασιακές συνθήκες - λάστιχο. Να γίνουμε πιο ικανοί να οργανώνουμε τον αγώνα, να ξεπερνάμε δυσκολίες, να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Απαντάμε με 48ωρη απεργία αν φέρουν το νομοσχέδιο στη Βουλή

Η πρόταση για τη συνέχεια που κατέθεσε στη σύσκεψη ο Γ. Τασιούλας, εκ μέρους των οκτώ Ομοσπονδιών, ήταν η εξής: «Είναι ήδη γνωστό ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το Σάββατο (σ.σ. αύριο) θα γίνει συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Αυτό το διήμερο πρέπει να είναι διήμερο λαϊκού ξεσηκωμού. Να κυριαρχήσει το σύνθημα: "Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας. Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο".

Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους νεολαίας, οργανώσεις γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, να ενώσουμε τη δύναμή μας στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση των αγροτών και να στείλουμε μήνυμα πως αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, απαντάμε με 48ωρη γενική απεργία. Από τώρα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να γίνει ενημέρωση, να υπάρξει μαχητική προετοιμασία. Κάθε μέρα, κάθε ώρα στο δρόμο, με ανεβασμένες μορφές, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να ενταθούν, να πολλαπλασιαστούν οι παρεμβάσεις στους κλάδους. Να ενισχύεται ο προσανατολισμός της κλιμάκωσης του αγώνα, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μορφές πάλης που θα αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε.

Η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και αποφασισμένη να προχωρήσει, έχει πλάτες από τον ΣΕΒ και την ΕΕ. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε, αξιοποιώντας όλα τα όπλα του αγώνα. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού και από εκεί πηγάζει η αντοχή μας για να φτάσουμε μέχρι την τελική νίκη».

Η γενική απεργία ενίσχυσε τις προϋποθέσεις για να δοθεί συνέχεια

Σημεία από τις παρεμβάσεις όσων πήραν το λόγο στη χτεσινή σύσκεψη

Στιγμιότυπο από την ώρα των παρεμβάσεων
Στιγμιότυπο από την ώρα των παρεμβάσεων
Στη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στην τελευταία απεργία, όπου περισσότερα καταστήματα από κάθε άλλη φορά παρέμειναν κλειστά και 40 σωματεία πήραν αποφάσεις μόνο στην Αττική, αναφέρθηκε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Υπογράμμισε πως παράλληλα με το διάχυτο προβληματισμό που επικρατεί στους αυτοαπασχολούμενους, μπορεί κανείς να διακρίνει και την επίδραση της κυβερνητικής προπαγάνδας, κυρίως στο θέμα του ποιος πρέπει να πληρώσει για τα Ταμεία και την Ασφάλιση.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που τείνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, ασκώντας κριτική ως προς το αντιασφαλιστικό σχέδιο με το επιχείρημα ότι είναι «αντιαναπτυξιακό» και «μη βιώσιμο». Κατέληξε λέγοντας ότι η ΟΒΣΑ εντείνει την αντιπαράθεση με ορίζοντα τη 48ωρη απεργία και με στόχο το μαζικό «παρών» των αυτοαπασχολούμενων σε αυτή.

Τα βήματα που έγιναν στον κλάδο σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση και το ξεπέρασμα απεργοσπαστικών λογικών συνόψισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. Με παρακαταθήκη την αυξημένη συμμετοχή που καταγράφηκε στην απεργία, τόσο σε ό,τι αφορά χώρους δουλειάς, όσο και εργαζόμενους, τόνισε πως η Ομοσπονδία έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα δράσης για να συνεχιστούν τα θετικά βήματα.

Στα διπλάσια ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που καταγράφηκαν στον κλάδο, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας σε κάθε επιχείρηση να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, αναφέρθηκε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

«Τέσσερις επιχειρήσεις "θυμήθηκαν" να κόψουν την πίτα τους στις 4 Φλεβάρη», ανέφερε, και πρόσθεσε πως όταν οι μεθοδεύσεις αυτές φάνηκε πως δεν θα είχαν αποτέλεσμα, πέρασαν σε προτροπές σε εργαζόμενους να «δηλώσουν άδεια» αντί για απεργία, επιστράτευσαν ακόμα και απειλές για κυρώσεις. Στον ΟΤΕ, 55% των εργαζομένων δήλωσαν απεργοί, κυρίως νέοι εργαζόμενοι από τις τεχνικές υπηρεσίες και τα τηλεφωνικά κέντρα.

Εκτός από την προετοιμασία της απεργιακής μάχης, αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα. Το ΣΕΤΗΠ μετρά δύο απολύσεις απεργών από τον όμιλο «Vodafone». Μετρά όμως και δεκάδες εργαζόμενους που, αν και δεν τόλμησαν να κάνουν το βήμα, περίμεναν την επομένη της απεργίας τις δυνάμεις του Συνδικάτου με την υπόσχεση πως «την επόμενη φορά θα είμαστε κι εμείς στην απεργία».

Να δυναμώσουν ο συντονισμός και η συσπείρωση

Στην ανάγκη να δυναμώσουν τα βήματα συντονισμού στάθηκε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Μεταξύ των προτάσεων που έκανε για τη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα αφορούν τη νεολαία, τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» και στα εργολαβικά συνεργεία.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, εκπροσωπώντας τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μετέφερε τις αποφάσεις των συνταξιουχικών σωματείων να προχωρήσουν σε ανοιχτές συσκέψεις των ΔΣ και στη συνέχεια σε Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. «Οι συνταξιούχοι είναι απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι απόμαχοι του αγώνα», τόνισε, και επισήμανε πως τα συνταξιουχικά σωματεία είναι σε ετοιμότητα να στηρίξουν τη 48ωρη απεργία και συνολικά τον αγώνα της εργατικής τάξης.

Την προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων κόντρα στη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μετέφερε ο Ανδρέας Καραβίδας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Φυσικοθεραπευτών, εκπροσωπώντας τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

Την επίμονη προετοιμασία της απεργίας, με περιοδείες, καταλήψεις σε δημαρχεία και κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας επισήμανε ο Γιώργος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ. Οπως σημείωσε, τα ποσοστά της απεργίας ξεπέρασαν το 65%, αν και από δήμο σε δήμο υπήρχαν διακυμάνσεις. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση.

Τις νέες δυνατότητες, τις καινούργιες δυνάμεις που μπήκαν στη μάχη και τις αγωνιστικές διαθέσεις που σε πολλές περιπτώσεις «ανέβηκαν» με την απεργία στις 4 Φλεβάρη, επισήμανε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως είπε, καταγράφηκαν και περιπτώσεις όπου τα εργοδοτικά σωματεία προχώρησαν σε ανοιχτή απεργοσπασία, όπως στον «Παυλίδη», όπου το σωματείο πήρε απόφαση κατά της απεργίας, υπήρξαν όμως εργαζόμενοι που τους γύρισαν την πλάτη και πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, μιλώντας εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, σημείωσε πως η Κίνηση συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να καλλιεργήσουν το μύθο της «εξαίρεσης» στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με σκοπό να το περιχαρακώσουν από τον αγωνιζόμενο λαό. Αναφέρθηκε ακόμα στην τραγική απώλεια των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν σε ελικόπτερο το οποίο κατέπεσε.

Τροχοπέδη ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός

Στη συμβολή που είχαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών στην επιτυχία της απεργίας, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα σε εργαζόμενες και νέες γυναίκες, αλλά και στη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη.

Διάβασε ακόμα τους στίχους που έγραψε μια γυναίκα το βράδυ που ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων βρέθηκε στο μπλόκο των αγροτών. Διασκευάζοντας ένα ποίημα αγωνιστριών παλιότερης εποχής, κατέληξε με τη βεβαιότητα πως με τη συμμετοχή στον αγώνα «για τα παιδιά κι εγγόνια μας θα φτιάξουμε οικουμένη».

Πείρα από σχολές της Αθήνας κατά την προετοιμασία της απεργίας μετέφερε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού Αθήνας. «Αποκαλύψαμε στους φοιτητές ποιος είναι ο υπαίτιος για τα προβλήματά μας, δηλαδή τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις. Εξειδικεύσαμε ανά σχολή τις συνέπειες του αντιασφαλιστικού σχεδίου, που είναι μια ακόμη μαζική κλοπή του ιδρώτα και των κόπων των εργαζομένων. Αποδείξαμε ότι η μόνη επιλογή των νέων είναι να μπουν στον αγώνα», είπε.

Κατήγγειλε επίσης την επιχειρηματολογία άλλων δυνάμεων στα πανεπιστήμια ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι «μη βιώσιμο», ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές και ότι δεν συμμετέχουν στα συλλαλητήρια σήμερα και αύριο, επειδή δεν καλούν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και επειδή οι αγρότες είναι υποκινούμενοι από ΝΔ και Χρυσή Αυγή!

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σημείωσε πως η απεργία είχε σημαντική επιτυχία ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις είχαν σταθερή παρέμβαση. Από την πλευρά της, η εργοδοσία, με τρομοκρατία, εκβιασμούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προσπάθησε να ανακόψει τις αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά επανήλθε και μετά την απεργία. Ιδιαίτερα τόνισε τη συμμετοχή μεταναστών εργατών στην απεργία, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η δράση των ταξικών σωματείων, που αποκαλύπτει σταθερά τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την εκμετάλλευση των εργατών κ.ά.

Η «νέα» πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων είναι άλλη μια «βελτιωμένη» κοροϊδία. Αυτό σημείωσε ο Αγγελος Βρεττός, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, τονίζοντας ότι δεν αλλάζουν η δραστική μείωση των παροχών και συντάξεων, το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων, η παραπέρα υποβάθμιση της Υγείας. «Ισοδυναμεί με αργό θάνατο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των βιοπαλαιστών δικηγόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ασκησε κι αυτός κριτική στις ηγεσίες των επιστημονικών συλλόγων που επιμένουν να στηρίζουν τη λογική του αντιασφαλιστικού σχεδίου, υποστηρίζοντας ψευδεπίγραφους διαλόγους, την ανταποδοτικότητα στην Ασφάλιση και «αναλογιστικές μελέτες» για τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.

Οργανώνοντας τη συνέχεια

Η επιτυχία της απεργίας στον κλάδο της δημόσιας Υγείας οφείλεται κατά πολύ στη δράση των Επιτροπών Αγώνα, των ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών, κόντρα στην τρομοκρατία και την υπονόμευση από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, είπε η Ολγα Σιάντου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα στη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δούλεψαν με κόπο και επιμονή, με συσκέψεις ανά τμήμα και κλινική και μέτρησαν ανεβασμένα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, σε αντίθεση με νοσοκομεία και χώρους που δεν έχουν παρέμβαση.

Οπως είπε, «κλιμάκωση τώρα σημαίνει να συνεχιστούν οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συσκέψεις, να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παρέμβουμε σε μεγάλους χώρους που δεν έχουμε πάει, να φτιάξουν επιτροπές αγώνα τα "5μηνα" στα νοσοκομεία και να γραφτούν στα σωματεία».

Η Ντίνα Καρανέ, εκ μέρους της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, παρατήρησε πως όλες οι προηγούμενες απεργιακές και άλλες μάχες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη συγκυβέρνηση.

Και στον κλάδο των λογιστών είχε επιτυχία η απεργία, όπως είπε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Σε Θεσσαλονίκη, Αρτα και Τρίκαλα ήταν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, «όμως η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα τα σωματεία μας έχουν πλέον μεγαλύτερο κύρος», είπε. Επισήμανε πως πρέπει να δοθεί συνέχεια και έμφαση στη συμπόρευση των υπαλλήλων λογιστών με τους ελευθεροεπαγγελματίες λογιστές - φοροτέχνες και με τους φοιτητές και σπουδαστές των οικονομικών σχολών. Η «ενότητα», όμως, το «όλοι μαζί» χτίζεται στη βάση του ποιον βάζεις «απέναντι», τόνισε.

Λαέ της Αθήνας!

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που διοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, απευθύνεται στο λαό του Λεκανοπεδίου και τον καλεί να διαδηλώσει μαζί της. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει:

«ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών

Ελάτε όλοι στο Σύνταγμα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο, την πολιτική που μας καταστρέφει. Εχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα. Να στήσουμε ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο. Η συμμαχία θα μας κάνει πολύ πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς, θα δώσει προοπτική νίκης στον κοινό αγώνα μας.

Κλείστε τ' αυτιά σας στην κυβέρνηση και τα κάθε είδους "παπαγαλάκια" της που μας συκοφαντούν και θέλουν να σας τρομοκρατήσουν για να μην έλθετε να μας συμπαρασταθείτε.

Δεν είμαστε οι χωριάτες που κατεβαίνουν στην Αθήνα "για βόλτα και επίδειξη". Δεν είμαστε "μπαχαλάκηδες" και "τρομοκράτες" που έρχονται να κάνουν φασαρίες. Δεν είμαστε πονηροί μεγαλοαγρότες που φοροδιαφεύγουμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν και για τίποτα.

Είμαστε δουλευτάδες του χωραφιού, της στάνης, της θάλασσας. Εμείς παράγουμε τα προϊόντα που τρώνε τα παιδιά σας, οι οικογένειές σας. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυσή σας. Για να μην είναι οι λαϊκές οικογένειες έρμαιο των πολυεθνικών των τροφίμων, με τα διατροφικά σκάνδαλα και τα μεταλλαγμένα.

Δουλεύουμε πολύ σκληρά, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να εξασφαλίζουμε το καθημερινό ψωμί της δικής μας οικογένειας. Πότε στο κρύο που "τρυπάει τα κόκαλα" και πότε στο λιοπύρι που "φλογίζει την ανάσα". Κι απολαβή καμιά. Οι περισσότεροι είμαστε όλοι χρεωμένοι "ως τα μπούνια" και τα χωράφια μας, η περιουσία μας είναι υποθηκευμένα στην τράπεζα.

Βρισκόμαστε πάνω από 20 μερόνυχτα στα μπλόκα και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά μας κοροϊδεύει κι από πάνω.

Ο πρωθυπουργός μάς καλεί σε διάλογο, χωρίς, όμως, να συζητάει τα δικά μας αιτήματα. Τότε τι να συζητήσουμε; Για το πώς θα μας σφάξουν και πόσο βαθιά στο λαιμό θα μας μπει το μαχαίρι;

Κι εμείς, όπως οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες του ζητάμε το απλό και το αυτονόητο: Να αποσύρει τα κυβερνητικά σχέδια εξόντωσής μας που έχει προαναγγείλει και μετά να κάνουμε διάλογο. Κι όχι διάλογο "γενικώς και αορίστως", αλλά επί του συγκεκριμένου πλαισίου των αιτημάτων που έχουμε.

Μ' αυτά τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν ζητάμε κάτι να μας δώσει, αλλά να μην μας πάρει κι άλλα. Δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνει πια.

ΛΑΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανεργοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών,

Με το πανελλαδικό - παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνουμε μια ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει στον ίδιο "ντορό" που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είμαστε όλοι μαζί και δεν πρόκειται να μας διαιρέσουν, σπέρνοντας τη διχόνοια και την αντιπαράθεση ανάμεσά μας.

Δεν φοβηθήκαμε τόσα χρόνια στους αγώνες τους άλλους, δεν μας σκιάζουν ούτε οι τωρινοί. Παλεύουμε για να μπορούμε να παράγουμε κι από το μόχθο μας, να ζουν, με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.

Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν. Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε - θα νικήσουμε!».

Σήμερα το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Με τρακτέρ, πούλμαν, τρένα, αυτοκίνητα και καράβια, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες κατευθύνονται στην Αθήνα

Με όλα τα μέσα και με τρακτέρ, οι αγρότες ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα το πρωί για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Με όλα τα μέσα και με τρακτέρ, οι αγρότες ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα το πρωί για το πανελλαδικό συλλαλητήριο
Ισχυρό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική, που απειλεί να τους ξεκληρίσει, στήνουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με εργαζόμενους κι ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με απόφαση 68 μπλόκων απ' όλη τη χώρα.

Από τα χαράματα, οι αγρότες ξεκίνησαν από τα χωριά τους για την Αθήνα, με όλα τα μεταφορικά μέσα: Με τρακτέρ που θα κινηθούν από τα μπλόκα, κυρίως από αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα. Με λεωφορεία που ναυλώνονται. Με τρένα και ΙΧ αυτοκίνητα. Πρώτοι στην Αθήνα έφτασαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Κρήτης, με πλοία που απέπλευσαν χτες από τα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου.

Τα ραντεβού έχουν κλειστεί. Τα λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα αναμένεται να αφιχθούν μετά τις 3.30 μ.μ. στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κι από εκεί οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Ομόνοια. Τα λεωφορεία από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, αναμένονται στις 4 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη κι από κει οι αγρότες θα πάνε συγκροτημένα στην Ομόνοια για να ενωθούν με τους άλλους συναδέλφους τους.

Στις 5 μ.μ. περίπου θα ξεκινήσει η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου οι μικρομεσαίοι αγρότες σκοπεύουν να παραμείνουν. Στο Σύνταγμα, εκτός από τις ομιλίες αγροτών και τους χαιρετισμούς από εργατικά σωματεία, προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό ανέλαβαν επιτόπου να προετοιμάσουν ζεστό φαΐ. Θα στηθεί επίσης υποδομή για την παραμονή των αγροτών στην πλατεία το βράδυ.

Αγωνιστική υποδοχή

Οι αγρότες από τα Χανιά επιβιβάζονται στο πλοίο για την Αθήνα, χτες το βράδυ
Οι αγρότες από τα Χανιά επιβιβάζονται στο πλοίο για την Αθήνα, χτες το βράδυ
Νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, τους μικρομεσαίους αγρότες θα υποδεχτούν εργατικά σωματεία της Αττικής, που καλούν σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Χαρτεργατών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, ΟΤΑ, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Συγκέντρωση για την υποδοχή των αγροτών που θα καταφτάσουν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, θα γίνει και στο Χαϊδάρι, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στις 2.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Χτες, παραμονές του πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου, σ' όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, ο αγροτικός κόσμος προετοιμαζόταν για τη μαζική και οργανωμένη μετάβαση στην Αθήνα.

Στα μπλόκα, τα οποία παραμένουν στις θέσεις τους και θα ενισχυθούν, οι αγωνιστές της αγροτιάς συνεδρίασαν κατά χωριό και επαρχία για τη λήψη και των τελευταίων οργανωτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, η συγκροτημένη μετακίνηση στην Αθήνα και η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος. Πυρετός προετοιμασίας επικρατούσε στα χωριά, αλλά και σε πόλεις της επαρχίας.

Στη Θεσσαλία, μέχρι αργά χτες το βράδυ, κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων της Νίκαιας, του Γερακαρίου στην Αγιά, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου στον Τύρναβο, της Τσαριτσάνης, του Ελευθεροχωρίου και του Μεσοχωρίου στην Ελασσόνα, του Αερινού στο Βελεστίνο, καθώς και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής, βρίσκονταν στα χωριά και προετοίμαζαν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Αύριο Σάββατο η συγκέντρωση που καλούν τα συνδικάτα

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, για αλληλεγγύη και κοινή δράση με τη μικρομεσαία αγροτιά

Παράλληλα με την πανελλαδική διαδήλωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκινάει σήμερα και συνεχίζεται αύριο στο Σύνταγμα, εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές του Λεκανοπεδίου, διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινού αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, του Πειραιά και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Θριάσιου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Ομόνοια θα ξεκινήσουν στις 8.30 π.μ. από Βαρνάβα, στις 8.45 π.μ. από Καπανδρίτι και στις 9 π.μ. από Αγ. Στέφανο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ