Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Κινητοποιήσεις μικρομεσαίων αγροτών - κτηνοτρόφων: Ρεπορτάζ από την πλούσια συζήτηση στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε την Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
  • Εργαζόμενοι «Vodafone»: Αναγκαία η ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία αντεργατική επίθεση.
  • Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΕΚ Λαυρίου, Β. Συρίγο, για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου για το θέμα της Υγείας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «VODAFONE»
Ανάγκη η ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία αντεργατική επίθεση

Από τη συμμετοχή εργαζομένων σε πανεργατική απεργία με το πανό της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone»
Από τη συμμετοχή εργαζομένων σε πανεργατική απεργία με το πανό της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone»
Απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και των μηχανισμών του σε βάρος των εργαζομένων, απέναντι στην επιχείρηση πολυδιάσπασης των εργαζομένων ακριβώς για να περνάει πιο εύκολα αυτή η επίθεση, μια βασική ανάγκη που αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις με την παρέμβασή τους και τις πρωτοβουλίες τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η ενιαία οργάνωση και ενιαία πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν.

Μια τέτοια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο και στον όμιλο «Vodafone»: Η προσπάθεια για συνένωση όλων των εργαζομένων στον όμιλο σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σωματείο. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση του ταξικού προσανατολισμού ενός τέτοιου σωματείου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων και την αποτελεσματικότερη ταξική δράση τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία, συνολικότερα ενάντια στην πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευσή τους για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εργαζόμενοι «πολλαπλών ταχυτήτων» για τα κέρδη της εργοδοσίας

Η «Vodafone Ελλάδας» (μέλος του μονοπωλίου «Vodafone Group»), είναι ο δεύτερος ισχυρότερος όμιλος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σε σύνολο τριών oμίλων (οι άλλοι δύο είναι ο ΟΤΕ και η WIND), που ελέγχουν πρακτικά πλήρως την αγορά.

Επιπλέον, η «Vodafone Ελλάδας» έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον τρίτο ισχυρότερο της «παρέας», τη «Wind», δημιουργώντας την εταιρεία «Victus», που έχει ως αντικείμενο τη συλλειτουργία μέρους του δικτύου των δύο επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά της τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εκ των πραγμάτων, οι πάνω από 3.000 εργαζόμενοι που απασχολεί έχουν απέναντί τους μια ισχυρή εργοδοσία. Είναι ένας ακόμα λόγος που αναδεικνύει ότι μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς είναι η συσπείρωση γύρω από ένα σωματείο, η μαζικοποίηση και ισχυροποίησή του, η δράση του σε ταξική κατεύθυνση.

Η εργοδοσία με γνώμονα την κερδοφορία της παίρνει μέτρα που αξιοποιούν όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων, δημιουργώντας αντικειμενικά εργαζόμενους «πολλαπλών ταχυτήτων».

Σήμερα στον όμιλο «Vodafone» υπάρχουν τμήματα εργαζομένων με διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές και όρους εργασίας. Ενα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων είναι «ενοικιαζόμενοι», κάποιοι από αυτούς «ενοικιάζονται» εκ νέου από τη μια επιχείρηση του ομίλου στην άλλη. Η πλειοψηφία των «ενοικιαζόμενων» είναι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην παραγωγή και απασχολούνται εξαρχής σε συνθήκες προσωρινής απασχόλησης, ανακύκλωσης της ανεργίας, πολύ χαμηλών μεροκάματων κ.ά. Ακόμα, ο όμιλος δίνει κομμάτι των εργασιών σε «εξωτερικούς συνεργάτες».

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αλλά και γενικότερα επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων. Οι ελαστικές μορφές και η προσωρινή απασχόληση κυριαρχούν, η «ενοικίαση» εργαζομένων χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, ενώ το φαινόμενο των εργολαβικών εργατών είναι πια σύνηθες σε πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Ο όμιλος «Vodafone» αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» (θυγατρική της «Vodafone») περιγράφει με σαφήνεια τις συνθήκες που επικρατούν:

«Από τον Αύγουστο του 2014 που ανακοινώθηκε η εξαγορά της "HOL" και της "360 Connect ", σε συνδυασμό με τη λήξη της επιχειρησιακής Σύμβασης, έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση για τους εργαζόμενους συνολικά, που διαρκώς χειροτερεύει. Η πολυδιάσπαση των εργαζομένων, σε όλα πλέον τα τμήματα της επιχείρησης, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει με ποια σύμβαση και με ποιους όρους εργάζεται ο διπλανός του.

Μαζί με τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις, η "Vodafone" εντείνει διαρκώς την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων. Απολύει παλιούς συναδέλφους που έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα, με τον εκβιασμό των φανερών ή κρυφών "εθελούσιων" απολύσεων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί την ενοικίαση από τρίτες εταιρείες ("Infoassist", "Adecco", CQS, "360 Connect ", IBM, "Accenture"), τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τα 4ωρα, 5ωρα, 6ωρα σε όλη την έκταση των εργασιών μέσα στον όμιλο "Vodafone"».

Προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους

Ακόμα το Σωματείο αναφέρει ότι η εργοδοσία προσπαθώντας να «νομιμοποιήσει» τη διάσπαση των εργαζομένων, πρότεινε στα δύο σωματεία (ΠΑΣΕ «Vodafone» και «360 Connect») την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διαφορετικών μεταξύ τους, αφήνοντας εκτός Σύμβασης τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

«Δεν υποκύψαμε», τονίζει η ανακοίνωση, «στην προσπάθεια να διασπάσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο, υπογράφοντας την πρόταση της διοίκησης», πρόταση που προέβλεπε αυξήσεις - ψίχουλα για λίγους εργαζόμενους στην «360 Connect». «Η ίδια η πείρα μας», εξηγεί το σωματείο, «δείχνει ότι έστω και ένας εργαζόμενος να υπάρχει με χειρότερους όρους τραβάει συνολικά τους εργαζόμενους προς τα κάτω. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έχουμε συμμετάσχει σε όσες πρωτοβουλίες έχουμε κληθεί για την ενοποίηση των δυνάμεων, των κινητοποιήσεων, του αγώνα των εργαζομένων του ομίλου "Vodafone" και του κλάδου μας συνολικότερα».

Η προαναφερόμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να κρατήσει τους εργαζόμενους διαιρεμένους δεν είναι η μόνη. Παράλληλα, προωθεί τα μπόνους που καλλιεργούν τη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και της υποταγής στους στόχους του κεφαλαίου για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και στήριξη της κερδοφορίας. Καλλιεργεί ακόμα τη λογική ότι όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι τάχα «μια οικογένεια».

Πρακτικά, βέβαια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων όχι μόνο δεν συμβαδίζει με το μέγεθος της κερδοφορίας του εκάστοτε μονοπωλιακού ομίλου, αλλά αντίθετα, βασική προϋπόθεση για την κερδοφορία του κάθε κεφαλαιοκράτη είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων μπορούν να καλυφθούν μόνο σε σύγκρουση και ρήξη με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της «Vodafone» που λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιοποιούν δημιουργικά το λίγο χρόνο που τους μένει καθημερινά με την οικογένεια (η ίδια λέει ότι είναι μόνο 48 λεπτά). Ομως «ξέχασε» να πει ότι ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων είναι τόσος λίγος ακριβώς γιατί συμπιέζεται από τους κεφαλαιοκράτες που έχουν κάνει τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο, για να βλέπουν οι ίδιοι τα κέρδη τους να αυγαταίνουν.

Οι πρωτοβουλίες για ενιαίο σωματείο και οι δυνάμεις που δίνουν στήριγμα στην εργοδοσία

Αυτήν τη στιγμή, στον όμιλο «Vodafone» υπάρχουν δύο επιχειρησιακά σωματεία, το ΠΑΣΕ «Vodafone» και το Σωματείο Εργαζομένων «360 Connect». Ακόμα, παρεμβαίνει ένα μισο-κλαδικό σωματείο («Ενιαίο») που απευθύνεται μόνο σε εργαζόμενους της «Vodafone», της «Wind» και της «Victus».

Τόσο το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect», όσο και οι ταξικές δυνάμεις που δρουν μέσα στο ΠΑΣΕ «Vodafone», πήραν και παίρνουν όλο αυτό το διάστημα πρωτοβουλίες για ενιαία οργάνωση και δράση των εργαζομένων στον όμιλο, μέσα από ένα ενιαίο επιχειρησιακό σωματείο.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας, ωστόσο, να διατηρεί την πολυδιάσπαση των εργαζομένων, βρίσκει στην πράξη στήριγμα στη δράση ορισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν την πλειοψηφία των διοικήσεων στο ΠΑΣΕ και το «Ενιαίο».

Οι δυνάμεις αυτές αντιδρούν στην ύπαρξη ενός μόνο σωματείου στον όμιλο, ενώ ακόμα καλλιεργούν το συντεχνιασμό, προωθώντας την αυταπάτη ότι αρκεί η δράση μέσα σε μια επιχείρηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Πριν από λίγες μέρες η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΠΑΣΕ «Vodafone» εμπόδισε την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, προκειμένου να μη συζητηθεί η εγγραφή νέων μελών και η πρόταση για τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο. Η πρόταση που έχει κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» (και στηρίζεται από την «Ταξική Ενότητα» «Vodafone») προβλέπει την απορρόφησή του στο ΠΑΣΕ «Vodafone», ώστε να γίνει πραγματικότητα το ένα σωματείο στον όμιλο, χωρίς, παράλληλα, να μείνουν ξεκρέμαστα τα μέλη κανενός σωματείου.

Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΣΕ «Vodafone» και νέα άρνηση της πλειοψηφίας του να συζητήσει την πρόταση απορρόφησης και να εγγράψει εργαζόμενους από την «360 Connect», παρότι είχαν διαγραφεί από το άλλο σωματείο. Μια άρνηση για την οποία μάλιστα δεν υπάρχει ούτε καν τυπική δικαιολογία, καθώς ήδη το ΠΑΣΕ έχει μέλη του από την «360 Connect», κάποια από αυτά εκλεγμένα στο ΔΣ του ΠΑΣΕ! Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ έβγαλε μια ανακοίνωση, κατηγορώντας όσους ήρθαν να εγγραφούν ότι είναι με το ΠΑΜΕ, σαν να απαιτεί δηλαδή πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να εγγράψει μέλη!

Για αυτό, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις δυνάμεις αυτές και να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ύπαρξη ενός σωματείου που θα μπορούν να είναι μέλη του όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Ενός σωματείου που θα δώσει τη μάχη για μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον όμιλο, με εξίσωση όλων των εργαζομένων προς τα πάνω. Μια ΣΣΕ που θα ανακτά και θα καλύπτει τις απώλειες, με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους και κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας.

Ενός σωματείου που θα αναπτύσσει ακόμα κοινή δράση με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλων των κλάδων, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες. Καμία αλλαγή και παρέμβαση στις εργασιακές - συνδικαλιστικές ελευθερίες. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στη φύση της εργασίας τους.

ΠΑΜΕ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Να στηρίξουν και να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14/2 στην Αθήνα, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης, καλεί το ΠΑΜΕ τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «όλοι μαζί, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη μικρομεσαία αγροτιά που στα μπλόκα του αγώνα αγωνίζεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, απέναντι στην ΚΑΠ της ΕΕ».
  • Να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 14/2 στην Αθήνα καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των ΕΒΕ η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την «ίδια πολιτική που βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων, εργατών, γυναικών και νεολαίας. Είναι πια φανερό ότι θέλουν να ξεκληρίσουν την μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, για να ανοίξει ο δρόμος στις μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις για περισσότερα κέρδη. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών ενάντια στο κοινό μας αντίπαλο, την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο».
Στο μπλόκο της Νίκαιας η ΟΒΣΑ

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, εκπροσώπων των σωματείων - μελών και Ενώσεων, καθώς και της Παναττικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ θα επισκεφθεί το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών στη Νίκαια την Κυριακή 12/2.

Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 8 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σταθερά στα μπλόκα, προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Παράλληλα, συνεχίζουν τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Σε καθημερινούς αποκλεισμούς στην Εθνική οδό προχωρά το μπλόκο του Αιγίου
Σε καθημερινούς αποκλεισμούς στην Εθνική οδό προχωρά το μπλόκο του Αιγίου
Κρατώντας γερά επί 18 μερόνυχτα στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας κλιμακώνουν την πάλη τους με πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14/2, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης. Η απόφαση για κλιμάκωση πάρθηκε ομόφωνα στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχτές, στη Νίκαια της Λάρισας.

Παράλληλα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που οργανώνει το συλλαλητήριο, καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτό στηρίζοντας τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ σχετικά καλέσματα απευθύνουν ήδη το ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Συνολικότερα, όπως υπογραμμίζεται και στο ψήφισμά της, η πανελλαδική σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα να δυναμώσουν την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση, όπου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους. Το σχετικό αίτημα τέθηκε στην κυβέρνηση κι ορίστηκε συνάντηση για αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, με κυβερνητικό κλιμάκιο που θα αποτελείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας
Από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα να παρθούν μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων και τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος των συμβολικών αποκλεισμών των δρόμων, καθώς και για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στις πόλεις, με αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Κινητοποιήσεις σήμερα στη Θεσσαλία

Το μπλόκο της Νίκαιας, μαζί με τα άλλα δυο μπλόκα που υπάρχουν στη Θεσσαλία - το ένα στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας) στον Τύρναβο και το άλλο στον κόμβο του Αερινού στη Μαγνησία - ανταποκρίθηκαν αμέσως στις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης και σήμερα στις 11 π.μ. οργανώνουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΓΑ στη Λάρισα και στις εφορίες της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Ινάχου, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου αλληλεγγύης στους αγρότες που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 18.00, στην πλατεία Αγ. Πέτρου στο Αργος.

Οι αγρότες του Αιγίου παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων. Σήμερα, στις 11 π.μ. πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ (οδός Κορίνθου), απαιτώντας να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια φτωχών και υπερχρεωμένων αγροτικών και άλλων λαϊκών νοικοκυριών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μέχρι το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς με σύνθημα «κανένα σπίτι και χωράφι σε χέρια τραπεζίτη». Επίσης, αύριο Παρασκευή θα επισκεφθεί το μπλόκο στα Βενζινάδικα ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας στο δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Ηλεία παραμένουν επί της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στον κόμβο Λατίφι Αμαλιάδας, προχωρώντας καθημερινά σε αποκλεισμούς της Εθνικής οδού.

Στη Μεσσηνία, δύο είναι τα μπλόκα, ένα στο Χανδρινό Πυλίας κι ένα ακόμη στο σταθμό Μεσσήνης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Νάουσας συνδιοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας των αγροτών αφορά και τους εργαζόμενους που καθημερινά βιώνουν στη ζωή τους τις συνέπειες της ίδιας πολιτικής.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», που πρωτοστατεί στο μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, με συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή των αγροτών και στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 14/2.

Αντίστοιχα δουλεύουν οι αγρότες που συμμετέχουν στα αγροτικά μπλόκα που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, από τον Εβρο μέχρι την Καστοριά.

Στην Καστοριά, οι αγρότες από το μπλόκο στο Αργος Ορεστικό μαζί με τους αγρότες των Πρεσπών θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Επίσης, σήμερα οι αγρότες της Κοζάνης ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκο στη γέφυρα του Ρυμνίου.

Παράλληλα, παραμένουν τα μπλόκα: Στον Εβρο, στον κόμβο Θουρίου. Στη Ροδόπη, σε Καλλίστη και Πάσσο. Στη Φλώρινα στο Αντίγονο, στον κόμβο Μανιακίου και στα Γρεβενά στην είσοδο της Εγνατίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, παραμένουν τα μπλόκα της Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, όπου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων. Επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα και στην Κατερίνη στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται μαζικό το μπλόκο στα Μάλγαρα. Επίσης παραμένουν τα μπλόκα στα Πράσινα Φανάρια και στο Δερβένι.

Στις Σέρρες, οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους. Επίσης, παραμένει το μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα.

Στο Κιλκίς, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων.

Σε Ηπειρο, Κέρκυρα και Στερεά Ελλάδα

Στην Ηπειρο, σταθεροί στις θέσεις τους μένουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία παραμένουν τα μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον «κόμβο Βρυσούλας».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσπρωτίας πραγματοποίησε την Κυριακή 5/2 στο Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας ανοιχτή συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών από χωριά της ευρύτερης περιοχής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός της Εφορίας στην Ηγουμενίτσα αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Στην Κέρκυρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες διοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας την ερχόμενη Δευτέρα. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν σταθερά στον κόμβο Ανθήλης, όπως κάνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έχουν συγκεντρωθεί στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση συνεχίζουν το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, όπως και το μπλόκο στα Πραιτώρια το οποίο έχουν στήσει αγρότες του Ηρακλείου.

Την Τρίτη, το μπλόκο στα Πραιτώρια επισκέφθηκε το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών, ενώ την ίδια μέρα το βράδυ στη συνέλευση του μπλόκου έγινε ενημέρωση για τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας και «έπεσαν» και οι πρώτες σκέψεις για την οργάνωση της ανόδου στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Για σήμερα Πέμπτη, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων καλούν σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών. Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στις αγροτικές κινητοποιήσεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Αντίστοιχα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων για σήμερα προγραμματίζουν στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων στην Αγιά.

Στο Ρέθυμνο, θα συνεδριάσει απόψε το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πλατάνου του Δ. Αμαρίου, όπου θα συζητηθούν τα περαιτέρω αγωνιστικά βήμα και ο συντονισμός με την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στις 14/2. Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/2 στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα

Μαζική συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Νίκαια της Λάρισας

Eurokinissi

Μαζική συμμετοχή, πλούσια συζήτηση και συλλογικές αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Νίκαια της Λάρισας
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για την πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχτές Τρίτη, στη Νίκαια της Λάρισας, όπου και αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από την ανοιχτή, πλούσια και γόνιμη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιό της.

Μια συζήτηση στην οποία, μετά την εισήγηση από τον Β. Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας και εκπρόσωπο του μπλόκου της Νίκαιας, πήραν το λόγο εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και μπλόκων από διάφορες περιοχές της χώρας, μεταφέροντας τις γνώμες και τις προτάσεις των αγροτών που εκπροσωπούν και των ίδιων για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Η μαζικότητα της σύσκεψης (συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας, καθώς και από 35 μπλόκα), καθώς και η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αποδεικνύουν ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα κατακτά ένα πλαίσιο λειτουργίας που εξασφαλίζει την ανάδειξη και την αξιοποίηση των σκέψεων και των απόψεων των αγωνιζόμενων αγροτών και τη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Ανεβαίνει διαρκώς το κύρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος

Από τα όσα ειπώθηκαν στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις στη σύσκεψη, έγινε φανερό ότι:

-- Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας θα έχει διάρκεια και πολυμορφία και δεν πρέπει να στέκεται μόνο στα άμεσα προβλήματα και αιτήματα, αλλά να προβάλλει την προοπτική.

-- Αντίπαλος είναι η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

-- Μεγαλώνει διαρκώς η αποδοχή και η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για παραπέρα ενίσχυσή του, όπως αυτό εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

-- Στην επιδιωκόμενη ενότητα στον αγώνα δεν χωράνε εκείνοι που εκφράζουν τα συμφέροντα και προβάλλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, στηρίζοντας την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς κι υπονομεύοντας το περιεχόμενο και την προοπτική των αγώνων της.

Στην εισήγησή του, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε εξαρχής ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, χρειάζεται να στηρίζεται σε ένα μαζικό και ισχυρό αγροτικό κίνημα, που θα παλεύει σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με κοινή στόχευση και προοπτική.

Απαντώντας, δε, στα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» που αναπαράγονται από διάφορες πλευρές, αφού αναφέρθηκε στις - έστω μικρές και κουτσουρεμένες - παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στη διάρκεια των περσινών 40ήμερων μπλόκων, τόνισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν παλεύει μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Αγωνιζόμαστε όλη τη χρονιά και με διάφορες μορφές

Ο Τ. Χαλκίδης, από το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία, σημείωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί κι όταν τελειώσουν τα μπλόκα, γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα που δημιουργεί στους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής του το γεγονός ότι τα έξοδα για την πληρωμή των εργατών που χρησιμοποιούν για την παραγωγή και τη συγκομιδή του προϊόντος, δεν μπορούν ν' αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα.

Ο Κ. Ανεστίδης, από το μπλόκο των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στα... «δικά τους καπετανάτα» τα οποία θέλησαν να στήσουν κάποιοι στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν είχαν στόχο το συντονισμό των μπλόκων σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έλεγαν, αλλά τη διαφοροποίηση από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθώς άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Ο Μ. Καρκαβάτσος, από το μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο Κρήτης, επεσήμανε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν κάνει αγώνες μόνο μια φορά στα μπλόκα, αλλά όλη τη χρονιά και με διάφορες μορφές πάλης. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των αγροτών απ' όλη τη χώρα στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, υποσχόμενος ότι από την Κρήτη θα ξεκινήσει ένα γεμάτο καράβι.

Ο Χρ. Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, μετέφερε την πείρα που αποκτήθηκε από το στήσιμο των 3 μπλόκων, τονίζοντας ότι το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καλαμάτας δείχνει ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει εργατική - λαϊκή στήριξη.

Ο Στ. Σεμερτζίδης, από το μπλόκο Μανιακίου στη Φλώρινα, υποστήριξε ότι, στο πλαίσιο της ενότητας, θα έπρεπε να προστατευτούν οι αγρότες της Πελοποννήσου που πέρσι, πηγαίνοντας για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ. Απαντώντας, ο Β. Μπούτας ανέφερε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν μπορεί να περιφρουρήσει κι εκείνους που διαχωρίζονται απ' αυτό, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός των άλλων, έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βάλει εμπόδια στην προσέλευση στο συλλαλητήριο κι άλλων αγροτών, που έρχονταν από άλλες περιοχές.

Ο Β. Πέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να χτυπήσουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τους αγώνες του - ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι κρεοπώλες και μπακάληδες στην περιοχή του δέχονται τηλεφωνήματα και πιέσεις από ορισμένους που τους ζητούν να σταματήσουν να προσφέρουν τρόφιμα για τους αγρότες στο μπλόκο επί της Ιωνίας Οδού - υπογράμμισε ότι ο αγώνας στρέφεται κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας σε λίγα χέρια και δεν μπορεί να είναι «της στιγμής», αλλά διαρκείας.

Απέναντί μας τα μονοπώλια και οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες

Ο Γ. Μοδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, σημείωσε ότι εκτός από την πολιτική που τους ξεκληρίζει για να αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους και τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που ωφελούνται από αυτή την πολιτική. Ειδική αναφορά έκανε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής τους με τους δασικούς χάρτες, καθώς πολύ μεγάλες αγροτικές εκτάσεις φαίνονται σαν αναδασωτέες.

Η Διαμάντω Κρητικού, από το μπλόκο Αμυνταίου στη Φλώρινα, τόνισε ότι η κυβέρνηση από τη μια αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών και από την άλλη έδωσε πολλά κι είναι πρόθυμη να δώσει κι άλλα στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.

Ο Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, αναφερόμενος σ' αυτούς που ενώ προβάλλουν άλλα αιτήματα, φωνάζουν υποκριτικά για ενότητα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα χωρίς συμφωνία στο πλαίσιο αιτημάτων και στην προοπτική του αγώνα. Δεν μπορούμε, είπε, να έχουμε ενότητα με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας ή όσους καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών. Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο στην Αθήνα, εκτίμησε ότι η Πελοπόννησος θα έχει μαζική παρουσία.

Ο Στ. Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, αφού μετάφερε την πείρα από το μπλόκο της Μελούνας, τόνισε ότι ο αγώνας δεν είναι «μια κι έξω», θα έχει συνέχεια.

Ο Ν. Αγγελής, από το μπλόκο Αερινού στη Μαγνησία, επεσήμανε ότι δόθηκε σκληρή μάχη για να στηθεί και μετά να ενισχυθεί αυτό το μπλόκο, κόντρα στην υπονόμευση από δυνάμεις οι οποίες εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες της περιοχής. Πρότεινε επίσης τη μέρα που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα έχει τη συνάντηση με την κυβέρνηση, να γίνει συγχρονισμένη κλιμάκωση της πάλης στα μπλόκα σ' όλη τη χώρα.

Ο Μπ. Χαρισόπουλος, από το μπλόκο της Κατερίνης, σημείωσε ότι πολλά από τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν σήμερα οι αγρότες υπήρχαν και πριν από πολλές δεκαετίες, αφού οι κυβερνήσεις δεν τα ικανοποιούν.

Σημαντική επιτυχία το μπλόκο στον «κοινωνικό αυτοματισμό»

Ο Γ. Σουμελίδης, από το μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, υπογράμμισε ότι μόνο οι αγώνες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων φέρνουν αποτελέσματα και όχι ο «διάλογος» με τους «θεσμούς» που προτείνουν η κυβέρνηση και οι κάθε λογής «πρόθυμοι» συνομιλητές της.

Ο Θ. Παπακωνσταντίνου, από το μπλόκο Κουλούρας στην Ημαθία, μίλησε για αγώνα ειλικρίνειας και αξιοπρέπειας που δίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τονίζοντας ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο τις συκοφαντίες και τα βρώμικα παιχνίδια μερικών, ούτε και την κριτική που γίνεται από εκείνους οι οποίοι κάθονται στον καναπέ και λείπουν από τους αγώνες.

Ο Γ. Βάγγος, από τη Βοιωτία, κάλεσε εκείνους που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά έλειπαν από την προχτεσινή, να εξηγήσουν το γιατί και υπογράμμισε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είναι το αποκούμπι όλων των μικρομεσαίων αγροτών και χρειάζεται να την στηρίξουν με νύχια και με δόντια, καθώς έρχονται ακόμα πιο σκληρές και δύσκολες μέρες.

Ο Κ. Κωνσταντινίδης, από το μπλόκο τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, είπε ότι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτών είναι η ΕΕ που θέλει να τους μετατρέψει σε κολίγους στην ίδια τη γη τους.

Η Ελένη Τάντση, από το μπλόκο της Νάουσας, επεσήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε ν' αποτρέψει το στήσιμο των μπλόκων και να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», όπως και το ότι διευρύνεται και δυναμώνει η εργατική - λαϊκή στήριξη στον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το θέμα της Υγείας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του ΕΚ Λαυρίου, Β. Συρίγο, για την πείρα από τις έως τώρα πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου και τον προγραμματισμό για τη συνέχεια

Από την πρόσφατη σύσκεψη με φορείς της περιοχής που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚ Λαυρίου
Από την πρόσφατη σύσκεψη με φορείς της περιοχής που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚ Λαυρίου
Στην περιοχή της Λαυρεωτικής, πάνω από 26.000 κάτοικοι εξυπηρετούνται από μία και μοναδική δομή Υγείας, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, η οποία, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Το εν λόγω Κέντρο Υγείας λειτουργεί με βάση το οργανόγραμμα του 1987, το οποίο ήταν ακόμα και για την εποχή του ανεπαρκές, παρότι τότε ο πληθυσμός που έπρεπε να εξυπηρετηθεί ήταν ο μισός από ό,τι σήμερα και παρότι στην περιοχή τότε λειτουργούσαν ταυτόχρονα και δύο ιατρεία του ΙΚΑ (με τρεις γιατρούς το καθένα).

Σήμερα, ο πληθυσμός της περιοχής έχει διπλασιαστεί, τα ιατρεία του ΙΚΑ έχουν κλείσει, ενώ η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας έχει φτάσει εδώ και χρόνια σε οριακό σημείο, με συνταξιοδοτήσεις μόνιμων γιατρών, οι οποίες καλύπτονται μόνο προσωρινά από επικουρικούς γιατρούς, που έρχονται για ένα χρόνο, λήγει η σύμβασή τους και μένει ένα κενό δύο μηνών για να καλυφτούν. Το ΚΥ λειτουργεί σε 24ωρη βάση μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών, οι οποίοι και κάνουν διπλάσιες εφημερίες από όσες ορίζονται από τον κανονισμό, ενώ τα ιδιωτικά που ανοίγουν τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ελλείψεις στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, στον πληθυσμό της Λαυρεωτικής έρχονται να προστεθούν συνολικά 800 καταπονημένοι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν στα 3 κέντρα υποδοχής της περιοχής (στοιχεία της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής). Οι ΜΚΟ που δρουν στον χώρο παρέχουν κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας, όμως το κύριο βάρος πέφτει στο Κέντρο Υγείας. Τις τελευταίες μέρες το ΚΕΠ της περιοχής έχει σταματήσει να παρέχει ΑΜΚΑ προς τους πρόσφυγες (απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ο γιατρός του ΚΥ να τους συνταγογραφήσει φάρμακα), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, με επιπλέον ταλαιπωρία για τους ίδιους ή να αφήνονται στην τύχη τους...

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ
Ακόμη και αυτό το μοναδικό Κέντρο Υγείας στο Λαύριο ήταν αποτέλεσμα χρόνιων αγώνων.

Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου αναλαμβάνει σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την Υγεία, συσπειρώνοντας μαζικούς φορείς της περιοχής. Για τις πρωτοβουλίες αυτές και τα επόμενα βήματα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΚ Λαυρίου, Βάλσαμο Συρίγο.

Διαχρονική η πάλη του Εργατικού Κέντρου για την Υγεία

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου ασχολείται με την Υγεία», υπογραμμίζει ο Β. Συρίγος.

«Διαχρονικά η Υγεία ήταν στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων, μαζί με τα Εργασιακά. Τα πολλά θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα που είχαμε στην πολεμική βιομηχανία και σε άλλες επικίνδυνες μονάδες - όπως η ΠΥΡΚΑΛ, η ΔΕΗ - που είχαν βαριά βιομηχανία, οι χρόνιες παθήσεις που προκλήθηκαν στους εργάτες των μεταλλείων, όπως η μολυβδίαση, η πνευμονοκονίαση τις δεκαετίες του '70 και του '80 μάς έθεταν συνέχεια σε κίνηση και σύγκρουση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το ζήτημα της Υγείας.

Γι' αυτό, το Κέντρο Υγείας δεν μας χαρίστηκε, αλλά το επιβάλλαμε να υπάρχει και θέλουμε να λειτουργεί πραγματικά ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, χωρίς αυτοί να αναγκάζονται να πηγαίνουν και να πληρώνουν σε ιδιώτες».

Αντίστοιχα, προσθέτει, στην Κερατέα«υπάρχει ένα ιατρείο το οποίο είχε φτιαχτεί ως χορηγία εφοπλιστή, το οποίο ανήκει στην ΑΕΜΥ (σ.σ. «Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας»), έχει κάποιες ειδικότητες μέχρι το μεσημέρι και πληρώνεις αν είσαι με ραντεβού 10 ευρώ και αν δεν έχεις ραντεβού 20 ευρώ».

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης για τους κατοίκους της περιοχής, όπως και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, σημειώνει: «Η αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών για την επιβίωση, κάνουν την Υγεία ένα δυσβάσταχτο κόστος. Αν έχεις ένα περιστατικό και χρειαστείς γιατρό ή θα πληρώσεις 30 ευρώ σε ιδιώτη ή θα πρέπει να πας στην Αθήνα όπου τα έξοδα με το ΚΤΕΛ είναι 11 ευρώ και θα πρέπει να πας από το πρωί και να γυρίσεις το απόγευμα. Κάτι να φας, πάνε τα 25 ευρώ συνολικά, άρα σε στέλνουν στον ιδιώτη ή δεν πας καθόλου...».

Αναδεικνύουμε τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες να καλυφθούν

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που παίρνει αυτήν την περίοδο το ΕΚ Λαυρίου, ο Β. Συρίγος μάς λέει:

«Το τελευταίο διάστημα, ξεκινήσαμε να ανοίξουμε συνολικά το ζήτημα της Υγείας και όχι μόνο το θέμα του Κέντρου Υγείας. Δεν είναι μόνο οι γιατροί και τα αναλώσιμα, αλλά και το φάρμακο που είναι ένα ακριβό εμπόρευμα και ασθενείς κάνουν σκόντο στη θεραπεία τους εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής. Είναι τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην κατάσταση την οποία όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει, άρα το ζήτημα είναι πιο πλατύ και πιο γενικό.

Σε σχέση με το Κέντρο Υγείας, η ενημέρωση που είχαμε και ισχύει ακόμα είναι ότι αδυνατεί να βγάλει τις εφημερίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η 24ωρη λειτουργία του. Καλέσαμε σε σύσκεψη μαζί με τον εμπορικό σύλλογο, τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και τους συνταξιούχους και βάλαμε ένα σχέδιο, στο οποίο έχει μία κλιμάκωση. Ενημέρωση του λαού της περιοχής, συσκέψεις με κοινωνικούς φορείς, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ, ενώ προσανατολιζόμαστε και σε κινητοποίηση προς το υπουργείο Υγείας.

Μεθαύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα εκδήλωση - ενημέρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κερατέας».

«Στο άνοιγμα όλης αυτής της προσπάθειας» υπογραμμίζει, «χρειάζεται να αναδεικνύονται οι σύγχρονες ανάγκες που έχει σήμερα ο άνθρωπος καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν να καλυφτούν.

Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι γιατροί και την ίδια ώρα να υπάρχουν 30.000 κενές θέσεις στον τομέα της Υγείας. Δεν μπορεί σήμερα που η τεχνολογία κάνει άλματα και μπορούν να προλαμβάνονται σοβαρές ασθένειες, αυτά να είναι προνόμιο λίγων.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας; Το κέρδος. Κάποιος μπορεί να πει "όχι το κέρδος, τα μνημόνια φταίνε". Μα τα μνημόνια έγιναν γι' αυτό ακριβώς, για τη συνέχιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων ή το σώσιμό τους από τη χρεοκοπία, δηλαδή ο ίδιος παρονομαστής.

Από αυτήν την σκοπιά, ανοίγουμε το ζήτημα. Δεν είναι δηλαδή θέμα προτάσεων ή κάτι τέτοιο. Προτάσεις π.χ. για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας μπορεί να παρουσιάσει και η κυβέρνηση, όμως η ουσία είναι γιατί δεν τις υλοποιεί. Και δεν τις υλοποιεί γιατί, όπως και οι προκάτοχοί της, εξυπηρετεί με την πολιτική της τους μονοπωλιακούς ομίλους, που θέλουν εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άνοιγμα κερδοφόρων δρόμων για τα ιδιωτικά κεφάλαια, περικοπή των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία για να "εξοικονομούνται" επιπλέον κρατικές χρηματοδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο».

Υπόθεση που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και του λαού

«Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για ανάδειξη και επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία», προσθέτει ο Β. Συρίγος, «βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και πως... ό,τι κάνουμε είναι για αντιπολιτευτικούς λόγους. Η προϊσταμένη στην 1η ΥΠΕ μάς παρουσίαζε μια εικόνα που είναι μόνο στα μυαλά των κυβερνώντων!».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει, «η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, δεν σταματάει σε μία σύσκεψη, σε μία παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά είναι ένας συνεχής αγώνας για πραγματικά δημόσια δωρεάν Υγεία, για πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για δωρεάν φάρμακο σε όλους, να σταματήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της Υγείας.

Είναι ένα μέτωπο πάλης που θα είναι συνεχώς ανοικτό, μιας και έχει και άμεση σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά τους, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και όλα αυτά τα οποία είναι στις συζητήσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, στην προσπάθεια για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Είναι μία προσπάθεια που αφορά τα σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και μπορεί να βοηθήσει στην παραπέρα εμβάθυνση της κοινωνικής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ