Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «VODAFONE»
Ανάγκη η ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία αντεργατική επίθεση

Από τη συμμετοχή εργαζομένων σε πανεργατική απεργία με το πανό της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone»
Από τη συμμετοχή εργαζομένων σε πανεργατική απεργία με το πανό της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Vodafone»
Απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και των μηχανισμών του σε βάρος των εργαζομένων, απέναντι στην επιχείρηση πολυδιάσπασης των εργαζομένων ακριβώς για να περνάει πιο εύκολα αυτή η επίθεση, μια βασική ανάγκη που αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις με την παρέμβασή τους και τις πρωτοβουλίες τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η ενιαία οργάνωση και ενιαία πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν.

Μια τέτοια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο και στον όμιλο «Vodafone»: Η προσπάθεια για συνένωση όλων των εργαζομένων στον όμιλο σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σωματείο. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση του ταξικού προσανατολισμού ενός τέτοιου σωματείου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων και την αποτελεσματικότερη ταξική δράση τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία, συνολικότερα ενάντια στην πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευσή τους για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εργαζόμενοι «πολλαπλών ταχυτήτων» για τα κέρδη της εργοδοσίας

Η «Vodafone Ελλάδας» (μέλος του μονοπωλίου «Vodafone Group»), είναι ο δεύτερος ισχυρότερος όμιλος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σε σύνολο τριών oμίλων (οι άλλοι δύο είναι ο ΟΤΕ και η WIND), που ελέγχουν πρακτικά πλήρως την αγορά.

Επιπλέον, η «Vodafone Ελλάδας» έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον τρίτο ισχυρότερο της «παρέας», τη «Wind», δημιουργώντας την εταιρεία «Victus», που έχει ως αντικείμενο τη συλλειτουργία μέρους του δικτύου των δύο επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά της τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εκ των πραγμάτων, οι πάνω από 3.000 εργαζόμενοι που απασχολεί έχουν απέναντί τους μια ισχυρή εργοδοσία. Είναι ένας ακόμα λόγος που αναδεικνύει ότι μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς είναι η συσπείρωση γύρω από ένα σωματείο, η μαζικοποίηση και ισχυροποίησή του, η δράση του σε ταξική κατεύθυνση.

Η εργοδοσία με γνώμονα την κερδοφορία της παίρνει μέτρα που αξιοποιούν όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων, δημιουργώντας αντικειμενικά εργαζόμενους «πολλαπλών ταχυτήτων».

Σήμερα στον όμιλο «Vodafone» υπάρχουν τμήματα εργαζομένων με διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές και όρους εργασίας. Ενα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων είναι «ενοικιαζόμενοι», κάποιοι από αυτούς «ενοικιάζονται» εκ νέου από τη μια επιχείρηση του ομίλου στην άλλη. Η πλειοψηφία των «ενοικιαζόμενων» είναι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην παραγωγή και απασχολούνται εξαρχής σε συνθήκες προσωρινής απασχόλησης, ανακύκλωσης της ανεργίας, πολύ χαμηλών μεροκάματων κ.ά. Ακόμα, ο όμιλος δίνει κομμάτι των εργασιών σε «εξωτερικούς συνεργάτες».

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αλλά και γενικότερα επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων. Οι ελαστικές μορφές και η προσωρινή απασχόληση κυριαρχούν, η «ενοικίαση» εργαζομένων χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, ενώ το φαινόμενο των εργολαβικών εργατών είναι πια σύνηθες σε πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Ο όμιλος «Vodafone» αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» (θυγατρική της «Vodafone») περιγράφει με σαφήνεια τις συνθήκες που επικρατούν:

«Από τον Αύγουστο του 2014 που ανακοινώθηκε η εξαγορά της "HOL" και της "360 Connect ", σε συνδυασμό με τη λήξη της επιχειρησιακής Σύμβασης, έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση για τους εργαζόμενους συνολικά, που διαρκώς χειροτερεύει. Η πολυδιάσπαση των εργαζομένων, σε όλα πλέον τα τμήματα της επιχείρησης, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει με ποια σύμβαση και με ποιους όρους εργάζεται ο διπλανός του.

Μαζί με τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις, η "Vodafone" εντείνει διαρκώς την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων. Απολύει παλιούς συναδέλφους που έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα, με τον εκβιασμό των φανερών ή κρυφών "εθελούσιων" απολύσεων. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί την ενοικίαση από τρίτες εταιρείες ("Infoassist", "Adecco", CQS, "360 Connect ", IBM, "Accenture"), τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τα 4ωρα, 5ωρα, 6ωρα σε όλη την έκταση των εργασιών μέσα στον όμιλο "Vodafone"».

Προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους

Ακόμα το Σωματείο αναφέρει ότι η εργοδοσία προσπαθώντας να «νομιμοποιήσει» τη διάσπαση των εργαζομένων, πρότεινε στα δύο σωματεία (ΠΑΣΕ «Vodafone» και «360 Connect») την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διαφορετικών μεταξύ τους, αφήνοντας εκτός Σύμβασης τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

«Δεν υποκύψαμε», τονίζει η ανακοίνωση, «στην προσπάθεια να διασπάσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο, υπογράφοντας την πρόταση της διοίκησης», πρόταση που προέβλεπε αυξήσεις - ψίχουλα για λίγους εργαζόμενους στην «360 Connect». «Η ίδια η πείρα μας», εξηγεί το σωματείο, «δείχνει ότι έστω και ένας εργαζόμενος να υπάρχει με χειρότερους όρους τραβάει συνολικά τους εργαζόμενους προς τα κάτω. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έχουμε συμμετάσχει σε όσες πρωτοβουλίες έχουμε κληθεί για την ενοποίηση των δυνάμεων, των κινητοποιήσεων, του αγώνα των εργαζομένων του ομίλου "Vodafone" και του κλάδου μας συνολικότερα».

Η προαναφερόμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να κρατήσει τους εργαζόμενους διαιρεμένους δεν είναι η μόνη. Παράλληλα, προωθεί τα μπόνους που καλλιεργούν τη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και της υποταγής στους στόχους του κεφαλαίου για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και στήριξη της κερδοφορίας. Καλλιεργεί ακόμα τη λογική ότι όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι τάχα «μια οικογένεια».

Πρακτικά, βέβαια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων όχι μόνο δεν συμβαδίζει με το μέγεθος της κερδοφορίας του εκάστοτε μονοπωλιακού ομίλου, αλλά αντίθετα, βασική προϋπόθεση για την κερδοφορία του κάθε κεφαλαιοκράτη είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων μπορούν να καλυφθούν μόνο σε σύγκρουση και ρήξη με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της «Vodafone» που λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιοποιούν δημιουργικά το λίγο χρόνο που τους μένει καθημερινά με την οικογένεια (η ίδια λέει ότι είναι μόνο 48 λεπτά). Ομως «ξέχασε» να πει ότι ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων είναι τόσος λίγος ακριβώς γιατί συμπιέζεται από τους κεφαλαιοκράτες που έχουν κάνει τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο, για να βλέπουν οι ίδιοι τα κέρδη τους να αυγαταίνουν.

Οι πρωτοβουλίες για ενιαίο σωματείο και οι δυνάμεις που δίνουν στήριγμα στην εργοδοσία

Αυτήν τη στιγμή, στον όμιλο «Vodafone» υπάρχουν δύο επιχειρησιακά σωματεία, το ΠΑΣΕ «Vodafone» και το Σωματείο Εργαζομένων «360 Connect». Ακόμα, παρεμβαίνει ένα μισο-κλαδικό σωματείο («Ενιαίο») που απευθύνεται μόνο σε εργαζόμενους της «Vodafone», της «Wind» και της «Victus».

Τόσο το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect», όσο και οι ταξικές δυνάμεις που δρουν μέσα στο ΠΑΣΕ «Vodafone», πήραν και παίρνουν όλο αυτό το διάστημα πρωτοβουλίες για ενιαία οργάνωση και δράση των εργαζομένων στον όμιλο, μέσα από ένα ενιαίο επιχειρησιακό σωματείο.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας, ωστόσο, να διατηρεί την πολυδιάσπαση των εργαζομένων, βρίσκει στην πράξη στήριγμα στη δράση ορισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν την πλειοψηφία των διοικήσεων στο ΠΑΣΕ και το «Ενιαίο».

Οι δυνάμεις αυτές αντιδρούν στην ύπαρξη ενός μόνο σωματείου στον όμιλο, ενώ ακόμα καλλιεργούν το συντεχνιασμό, προωθώντας την αυταπάτη ότι αρκεί η δράση μέσα σε μια επιχείρηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Πριν από λίγες μέρες η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΠΑΣΕ «Vodafone» εμπόδισε την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, προκειμένου να μη συζητηθεί η εγγραφή νέων μελών και η πρόταση για τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σωματείου για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο. Η πρόταση που έχει κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect» (και στηρίζεται από την «Ταξική Ενότητα» «Vodafone») προβλέπει την απορρόφησή του στο ΠΑΣΕ «Vodafone», ώστε να γίνει πραγματικότητα το ένα σωματείο στον όμιλο, χωρίς, παράλληλα, να μείνουν ξεκρέμαστα τα μέλη κανενός σωματείου.

Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΣΕ «Vodafone» και νέα άρνηση της πλειοψηφίας του να συζητήσει την πρόταση απορρόφησης και να εγγράψει εργαζόμενους από την «360 Connect», παρότι είχαν διαγραφεί από το άλλο σωματείο. Μια άρνηση για την οποία μάλιστα δεν υπάρχει ούτε καν τυπική δικαιολογία, καθώς ήδη το ΠΑΣΕ έχει μέλη του από την «360 Connect», κάποια από αυτά εκλεγμένα στο ΔΣ του ΠΑΣΕ! Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ έβγαλε μια ανακοίνωση, κατηγορώντας όσους ήρθαν να εγγραφούν ότι είναι με το ΠΑΜΕ, σαν να απαιτεί δηλαδή πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να εγγράψει μέλη!

Για αυτό, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις δυνάμεις αυτές και να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ύπαρξη ενός σωματείου που θα μπορούν να είναι μέλη του όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Ενός σωματείου που θα δώσει τη μάχη για μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον όμιλο, με εξίσωση όλων των εργαζομένων προς τα πάνω. Μια ΣΣΕ που θα ανακτά και θα καλύπτει τις απώλειες, με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους και κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας.

Ενός σωματείου που θα αναπτύσσει ακόμα κοινή δράση με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλων των κλάδων, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες. Καμία αλλαγή και παρέμβαση στις εργασιακές - συνδικαλιστικές ελευθερίες. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στη φύση της εργασίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να επαναπροσληφθεί η έγκυος εργαζόμενη (2023-11-10 00:00:00.0)
Με στάσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς συνεχίζουν τα σωματεία (2022-07-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα για μέτρα προστασίας και εργασιακά δικαιώματα (2022-01-21 00:00:00.0)
Αρχαιρεσίες από σήμερα έως τις 11 Οκτώβρη (2018-10-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-07-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2016-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ