Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Πανεργατική απεργία 14/12: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ
  • Εργαζόμενοι στην «Καρυπίδης»: Συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους απέναντι στην άγρια καταστολή και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοτών και κυβέρνησης
  • Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας: Συνέντευξη μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες του συνδικάτου
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ούτε μέρα χαμένη στην προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας!

Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη

Ο Ν. Μαυροκέφαλος παρουσίασε την εισήγηση στη σύσκεψη
Ο Ν. Μαυροκέφαλος παρουσίασε την εισήγηση στη σύσκεψη
Χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, χωρίς να μείνει ούτε ένας χώρος δουλειάς και κλάδος όπου δεν θα δοθεί μάχη για να παρθεί απόφαση συμμετοχής και για να ληφθούν μέτρα για την επιτυχία της, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν μπροστά.

Αυτή ήταν η κοινή δέσμευση που ανέλαβαν χτες εκατοντάδες συνδικαλιστές στην πλατιά σύσκεψη συνδικάτων που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

«Κοντά τα χέρια σας από τους εργάτες που αγωνίζονται!»

Μπροστά στις ταξικές δυνάμεις βρίσκεται η σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου. Μια πολιτική που χτες επιβεβαίωσε ξανά τον βαθύ αντεργατικό της χαρακτήρα με ένα όργιο καταστολής απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Καταδικάζοντας αυτό το όργιο, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, που παρουσίασε την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία δείχνουν τα δόντια τους. Εκτός από το καρότο χρησιμοποιούν και το μαστίγιο. Θέλουν να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους με κάθε μέσο. Δεν θα τους περάσει... Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα περάσει η τρομοκρατία είναι πολύ γελασμένη. Δεν θα λυγίσουν οι αγωνιστές συνδικαλιστές. Δεν θα λυγίσει το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ τους προειδοποιεί: Κοντά τα χέρια σας από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κοντά τα χέρια από τους εργάτες που αγωνίζονται (...) Επιβεβαιώνεται πολύ απλά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Απαιτείται λοιπόν ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Η σημασία της απεργιακής αναμέτρησης


Αναλύοντας τη σημασία αυτής της απεργιακής αναμέτρησης, ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε: «Απεργούμε για να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το αίσχος που υπάρχει σήμερα. 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, ένας νέος εργαζόμενος ηλικίας έως 24 ετών να αμείβεται κατά μέσο όρο με 381 ευρώ το μήνα.

Να διεκδικήσουμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, εμείς και οι οικογένειές μας. Να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, με ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Να διεκδικήσουμε προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικροκαταθέσεων των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης η αλήθεια είναι ότι σε λίγες μέρες, με το νέο χρόνο, θα πάψει να υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, θα δοθούν για αλισβερίσι στα νύχια των κορακιών.

Να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας στην ελεύθερη και δημοκρατική συνδικαλιστική δράση. Για να κατοχυρώσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα, τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων μας, το δικαίωμά μας στον απεργιακό αγώνα.

Απεργούμε για να δοθεί μαχητική και αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού. Να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν να υλοποιήσουν πριν και μετά την 3η "αξιολόγηση". Μέτρα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό με νέες μειώσεις στις συντάξεις, με ένα νέο γύρο φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Με έναν προϋπολογισμό που θα συζητά εκείνες τις μέρες στη Βουλή και που επιβεβαιώνει όλη αυτή τη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων».

Και αυτή την αποστολή, τόνισε, μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπορούν να την επωμιστούν.«ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υποχρεώθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία στις 14/12 ύστερα από πρόταση Ομοσπονδιών και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χωρίς να την πιστεύουν. Δεν θα κάνουν τίποτα για την επιτυχία της απεργίας. (...) Καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, έχουν σοβαρές ευθύνες για την υποχώρηση του κινήματος, για την καλλιέργεια αυταπατών και προσδοκιών μέσα στους εργαζόμενους για την καπιταλιστική ανάπτυξη».

«Είμαστε δύναμη μαχητική. Το έχουμε αποδείξει. Υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις. Με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς μέχρι την ημέρα της απεργίας, μπορούμε να οργανώσουμε με επιτυχία την απεργία». Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους συνδικαλιστές να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους «για να φυσήξει απεργιακός άνεμος που θα σαρώσει τη "μούχλα" της απαισιοδοξίας που σκόπιμα καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού». Σχολιάζοντας, εξάλλου, το χτεσινό όργιο της κυβερνητικής καταστολής, σημείωσε: «Νόμος και Τάξη. Αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εμείς, το ΠΑΜΕ, θα αντιτάξουμε το δικό μας νόμο και τις διεκδικήσεις της τάξης μας».

Νέες πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Δυτική Αττική

Ειδική αναφορά, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, έκανε η εισήγηση της Γραμματείας Αττικής στο γεγονός ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Λεκανοπεδίου «είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε καταστροφής». Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε, «μέσα σε μόλις 4 μήνες κάηκε η Ανατολική Αττική, πνίγηκε η Δυτική Αττική, βρώμισε όλος σχεδόν ο Σαρωνικός, γιατί τα μέσα και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων αποψιλώνονται κάτω από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος». Γι' αυτό, τα συνδικάτα πρέπει «να θέσουν στο επίκεντρο της πάλης τους αιτήματα και έργα υποδομής που προστατεύουν ουσιαστικά τη ζωή, την εργασία και το περιβάλλον».

Παράλληλα, απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες στη Δυτική Αττική, αλλά και την οργάνωση της πάλης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 2/12, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές του Θριασίου οργανώνουν νέα δραστηριότητα με σημείο συνάντησης την πλατεία της Μάνδρας και καλούν τους μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα της Αττικής να στηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

Απαντώντας εξάλλου στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την διοργάνωση «έκτακτου αναπτυξιακού συνεδρίου» στις 16 και 17 Δεκέμβρη στην Ελευσίνα, ο Ν. Μαυροκέφαλος σημείωσε πως αυτό «ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού κυνισμού και ξετσιπωσιάς» και ανακοίνωσε πως τα συνδικάτα θα «υποδεχτούν» αγωνιστικά την κυβέρνηση και την προσπάθειά της να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες.

Οι αγώνες που ξεδιπλώνονται, εφαλτήριο για την απεργία

Στους αγώνες που αναπτύσσονται σε μια σειρά χώρους και στη σημασία τους για τη συνολική αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου εστίασαν οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών στη σύσκεψη.

Ως συνέχεια των αγώνων του κλάδου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας βλέπει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής την απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Οπως τόνισε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης, είναι συνέχεια της πάλης του κλάδου, που δίνεται ήδη από το καλοκαίρι, με την πανελλαδική απεργία που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Για να έχει επιτυχία αυτή η μάχη, τόνισε, πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί το ιδεολόγημα της «ανάπτυξης» του κλάδου, το οποίο προβάλλουν εργοδοσία και κυβέρνηση και το οποίο υπηρετούν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Στην ανάγκη η απεργία να δοθεί μαζί με τους γονείς αλλά και τους μαθητές, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, στάθηκε στην παρέμβασή του ο Νίκος Δάρδαλης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει χρήσιμη αγωνιστική πείρα από τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση». Αλλωστε, όπως τόνισε και ο Βασίλης Βατίστας, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Περάματος και Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας και των εργαζομένων σε αυτήν, των παιδιών που υποσιτίζονται γιατί οι γονείς τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, είναι κοινά και αυτή είναι η βάση του κοινού αγώνα.

Στον αγώνα των συνταξιούχων, που ήδη από τις αρχές Οκτώβρη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι, τόνισε, δίνουν ταυτόχρονα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας αλλά και του νέου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 15/12 στο Σύνταγμα. Σημειώνοντας τη σταθερότητα και τη μαχητικότητα του συνταξιουχικού κινήματος, ο συνδικαλιστής κάλεσε τα συνδικάτα να αξιοποιήσουν αυτήν την πείρα και με κοινές δραστηριότητες να παλέψουν για την επιτυχία της απεργίας.

Στην πείρα των αγώνων που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των νοσοκομείων, ως πολύτιμο εφόδιο για τη μάχη της πανεργατικής απεργίας, αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον «Ευαγγελισμό». Παλέψαμε, είπε, ενάντια στην «αξιολόγηση», αλλά και στις περικοπές στην Υγεία, οι οποίες στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης ξεπερνούν το 50%, ενώ στάθηκε στον αντεργατικό νόμο για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των γιατρών, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάτι που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν οι προκάτοχοί της.

Στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ αναφέρθηκε ο Μάκης Τσελέντης, από τη διοίκηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οπως υπογράμμισε, «παρά τη λάσπη που μας έχουν ρίξει, ενάντια και στον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, παλέψαμε, βάλαμε εμπόδια και ακόμα πιο δυνατά θα δώσουμε τη μάχη για την απεργία».

Για τη μάχη που άνοιξε το Συνδικάτο στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων μίλησε ο Γιώργος Μηλιώνης από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο αυτές τις μέρες δίνει και τη μάχη των αρχαιρεσιών. Οπως σημείωσε, βασικό στοιχείο αυτής της δράσης είναι το πλατύ και καθημερινό άνοιγμα του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια, το «δέσιμο» με τους οικοδόμους και η απόκτηση εμπιστοσύνης. Με αυτά τα εφόδια το Συνδικάτο θα ανοίξει μέτωπα πάλης σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ «MARKET IN» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγρια καταστολή με συλλήψεις 12 εργαζομένων για λογαριασμό της εργοδοσίας

Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το απαράδεκτο αστυνομικό χτύπημα και την εργοδοτική ασυδοσία

...και τις συλλήψεις εργαζομένων
...και τις συλλήψεις εργαζομένων
Σε 12 συλλήψεις και χτύπημα των εργαζομένων που έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο κατάστημα του «Market In» στα Γιάννενα προχώρησε χτες η αστυνομία, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαθέτει για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις καταστολής για την υπηρέτηση των αντεργατικών σχεδιασμών της εργοδοσίας.

Η απεργία είχε προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της «Καρυπίδης», τα καταστήματα της οποίας μεταβιβάστηκαν στην πράξη στην αλυσίδα «Market In», χωρίς όμως τους εργαζόμενους σε αυτά. Οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επαναπρόσληψη από τη «Market In».

Το χτεσινό χτύπημα και οι συλλήψεις έγιναν από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας που είχαν επιστρατευτεί από την εργοδοσία για να αντιμετωπιστεί η απεργιακή περιφρούρηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, ένα μέλος της Διοίκησης του ΕΚΙ, πρόεδροι σωματείων κ.ά. Πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν χτυπήματα, ενώ ένας λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Παρά το όργιο κρατικής καταστολής, οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κατάστημα, το οποίο έμεινε κλειστό, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και καταγγέλλοντας την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία με συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στις επιχειρήσεις κάνετε τις πλάτες».

Από τη βίαιη αστυνομική επίθεση...
Από τη βίαιη αστυνομική επίθεση...
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία ξεκίνησε από το «Market In», κατευθύνθηκε στα δικαστήρια όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο. Ο εισαγγελέας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή για την «αποκατάσταση της τάξης», ζήτησε να γίνει άμεσα, εκείνη την ώρα, η δίκη των 12 συλληφθέντων, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει στις 7 Δεκέμβρη, καθώς δεν εμφανίστηκε κανένας μάρτυρας κατηγορίας. Στη συνέχεια, οι 12 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Για χτες εξάλλου ήταν προγραμματισμένη και η εξ αναβολής δίκη των εργαζομένων που συνελήφθησαν την Κυριακή 26/11, η οποία αναβλήθηκε εκ νέου για τις 8 Δεκέμβρη.

Το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο κάλεσε σε νέα συγκέντρωση έξω από το «Market In», όπου ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Ν. Εξαρχος, καταδίκασε την καταστολή και διαβάστηκαν σχετικά ψηφίσματα συνδικάτων και φορέων. Ακολούθησε ξανά πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη και πάλι στο Εργατικό Κέντρο.

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων είχε ζητήσει νωρίτερα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με τηλεφωνική του παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Ν. Τόσκα.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό έκανε και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή, ζητώντας επίσης να απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την απεργιακή κινητοποίηση.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Να τι εννοούν «δίκαιη ανάπτυξη»...

«Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Με πρωτοφανή βία, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους εργαζόμενους. Με ξύλο "στο ψαχνό", συνέλαβαν 12 άτομα», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
«Η κυβέρνηση», τονίζει, «για ακόμα μια φορά απέδειξε πώς εννοεί τη "δίκαιη ανάπτυξη". Απέδειξε ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη μεγαλοεργοδοσία όχι απλά επιλέγει να βοηθά τη μεγαλοεργοδοσία, αλλά χρησιμοποιεί και όλους τους μηχανισμούς της, όπως τη "δικαιοσύνη" και τις δυνάμεις καταστολής, για να καθυποτάξει τους εργαζόμενους, για να επιβάλει την τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό άλλωστε θέλουν να ψηφίσουν και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο: Για να σταματήσουν οποιαδήποτε οργάνωση αντίδρασης απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε. Κανένας δεν μπορεί να μένει αμέτοχος, μπροστά στη βία που διαδραματίζεται στην πόλη μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσει τα πρωτοφανή γεγονότα».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων καλεί «να γίνει σε όλους τους χώρους γνωστή η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) πρόκληση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας της "Μarket In". Η μεγαλοεργοδοσία έχει ξεσαλώσει, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έδωσε η κυβέρνηση. Αξιοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, που με μανία επιτέθηκαν και συνέλαβαν τους 12 συναδέλφους.

(...) Νόμος και Τάξη και αυτής της κυβέρνησης όπως και της προηγούμενης είναι η αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

«MARKET IN όσες κι αν γίνουνε συλλήψεις, εμείς εδώ θα είμαστε μέχρι να κάνετε προσλήψεις»!
«MARKET IN όσες κι αν γίνουνε συλλήψεις, εμείς εδώ θα είμαστε μέχρι να κάνετε προσλήψεις»!
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων του "Καρυπίδη" που διεκδικούν να δοθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους και να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από τους διαδόχους της επιχείρησης».

Το χτεσινό χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων και του αγώνα τους προκάλεσε νέο κύμα καταδίκης από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λάρισας, Ζακύνθου, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), τα Σωματεία Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ενωση», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Οικοδόμων Θεσπρωτίας.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το κατάστημα της «Market In» στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο, ενώ ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» κατήγγειλαν την κλιμάκωση της τρομοκρατίας από την εργοδοσία της «Market In» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των εργαζομένων, που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους.

Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Μας τρομοκρατούν για να υποταχθούμε, με μέτωπο κι αγώνα θα αντισταθούμε», οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους, ενώ κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να συμπαραταχθεί στο πλευρό τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το χτύπημα των ΜΑΤ επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές επιδιώξεις ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την απεργία στα «Market In» στα Γιάννενα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το νέο κι απαράδεκτο χτύπημα της αστυνομίας, με 12 συλλήψεις εργαζομένων, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος, που περιφρουρούσαν την απεργία στα "Market In" και διεκδικούσαν τα αυτονόητα, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων από την εργοδοσία του "Market In", πρώην "Καρυπίδης".

Οι εργαζόμενοι του "Market In", πρώην "Καρυπίδης", βιώνουν όλες αυτές τις μέρες μια άνευ προηγουμένου επίθεση τόσο με το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους από την επιχείρηση, όσο και την καταστολή από το κράτος και την αστυνομία, στο σημείο να συλλαμβάνονται συνδικαλιστές με τη διαδικασία του αυτοφώρου μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επιθετικότητα των ΜΑΤ, που στηρίζει έτσι απροκάλυπτα την εργοδοσία του "Market In", η οποία απολύει, καταδικάζει τους εργαζόμενους στην απληρωσιά και κινείται από πάνω και νομικά εναντίον τους.

Το γεγονός ότι το σημερινό χτύπημα κατά απεργών - εργαζομένων και συνδικαλιστών έγινε σε απεργία κηρυγμένη από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποτελεί επίσης μια επιπλέον απόδειξη για το πώς επιδιώκει η κυβέρνηση να "κλείσει την αξιολόγηση", ποινικοποιώντας τους εργατικούς αγώνες και ξηλώνοντας το δικαίωμα στην απεργία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα "Market In", στα Γιάννινα και παντού, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να συναντηθούν με την αλληλεγγύη και τις κινητοποιήσεις όλου του λαού. Να δοθεί βροντερή απάντηση με την επιτυχία της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη».

Πολύμηνος δίκαιος αγώνας για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, παλιάς και νέας, οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» ξεκαθαρίζουν ότι δεν κάνουν πίσω μέχρι να δικαιωθούν

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης» έξω από κατάστημα της «Market In» στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης» έξω από κατάστημα της «Market In» στη Θεσσαλονίκη
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») από το 2012 βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Απέναντί τους έχουν την εργοδοσία, παλιά και νέα, την κυβέρνηση, το αστικό κράτος και όλους τους μηχανισμούς του.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από το 2012, με την προηγούμενη εργοδοσία, την επιχείρηση «Αρβανιτίδης» και κλιμακώθηκαν τα επόμενα χρόνια, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, απολύσεις, προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι στην επίθεση της εργοδοσίας απάντησαν με την οργάνωση του αγώνα τους και τη δημιουργία Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου.

Ακολούθησε η μεταβίβαση της επιχείρησης στην «Καρυπίδης» το 2014 και στη συνέχεια η συμφωνία της νέας εργοδοσίας προκειμένου να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «Μαρινόπουλος». Η καθυστέρηση των δεδουλευμένων ξεκίνησε από την άνοιξη του 2015 και μήνα με το μήνα αυξανόταν. Η εργοδοσία, ακολουθώντας τις συνήθεις πρακτικές, καθυστερούσε συστηματικά τη μισθοδοσία, έκλεινε καταστήματα και απέλυε, μετέθετε, τρομοκρατούσε και απειλούσε. Η απληρωσιά εντάθηκε μετά τη λύση της σύμβασης δικαιόχρησης με την «Καρυπίδης», σε συνέχεια της συμφωνίας «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη».

Για να μπορέσει να «κουρέψει» τα χρέη της, κυρίως προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, και παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, μαζί με τον «Μαρινόπουλο», η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή αρχικά στο άρθρο 99 (πτώχευση) και μετά στο 106β (εκκαθάριση εν λειτουργία). Ο «Μαρινόπουλος» δέχτηκε να «κουρέψει» τις οφειλές της «Καρυπίδης» και, λίγες μέρες αργότερα, έκανε και αυτός αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99! Είναι κι αυτό ένα δείγμα των συνεννοήσεων που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, σε βάρος συνολικά των εργαζομένων...

Ο «Καρυπίδης» καλούσε τους εργαζόμενους να δείξουν ανοχή στην απληρωσιά, με την υπόσχεση ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Μέσα από παρεμβάσεις των εργαζομένων, προς το ΣΕΠΕ, τη Δικαιοσύνη και το υπουργείο Εργασίας, κατά καιρούς η εργοδοσία ανακοίνωνε χρονοδιαγράμματα πληρωμής των δεδουλευμένων που όμως δεν τηρούσε.

Στο μεταξύ, ορισμένα στελέχη των κατά τόπους ΣΕΠΕ καλούσαν τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενημέρωναν την εργοδοσία «καρφώνοντας» τους εργαζόμενους.

Από τον Απρίλη του 2016 και πιο μαζικά από το Μάη, η πλειοψηφία των εργαζομένων (περίπου 800) προχώρησε σε επίσχεση εργασίας.

Το Νοέμβρη του 2016 αποκαλύφθηκε το βρώμικο παιχνίδι που παιζόταν στις πλάτες των εργαζομένων και στόχευε στη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου «Καρυπίδης» και «Market In», με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σχέδια για απολύσεις, μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Στήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου, της επιχείρησης «Market In» και δικηγόροι μερίδας εργαζομένων. Εκεί έγινε γνωστό ότι η «Market In» θέλει να διατηρήσει μέρος των καταστημάτων και των εργαζομένων της επιχείρησης, με μειώσεις μισθών 20% και υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Το Δεκέμβρη του 2016 στήθηκαν φιέστες από την εργοδοσία σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη και αλλού, με στόχο την παγίδευση των εργαζομένων στα σχέδια των επιχειρηματιών. Σε αυτές παρουσιάστηκε η εκβιαστική πρόταση, η οποία περιελάμβανε: «Κούρεμα» κατά 50% των δεδουλευμένων που τους οφείλει, υπογραφή ατομικής σύμβασης με μείωση μισθών 20% και μαζικές απολύσεις για μείωση του προσωπικού από 1.400 σε 1.000 εργαζόμενους. Στις συναντήσεις αυτές, εκπρόσωποι της «Καρυπίδης» και της «Market In» από κοινού ενημέρωναν τους εργαζόμενους για το σχέδιο σφαγής μισθών και δικαιωμάτων. Λίγες μέρες αργότερα απέσυραν την πρότασή τους, μετά την καθολική άρνηση των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, ήδη η «Market In» είχε αρχίσει να υπογράφει συμβόλαια με ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονται καταστήματα της «Καρυπίδης», έχοντας εξοφλήσει χρέη για μισθώματα. Και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα άρχισε να τα στήνει και να τα λειτουργεί χωρίς όμως τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης», τσαλαπατώντας το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πάλι στήριξε την εργοδοσία στέλνοντας αστυνομία και ΜΑΤ, έξω από καταστήματα του «Καρυπίδη», προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευμάτων και εξοπλισμού προς όφελος των διαδόχων επιχειρήσεων.

Το υπουργείο και πάλι με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς δεν κούνησε δαχτυλάκι για την προστασία των εργαζομένων, αντίθετα άρχισε να δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της απόλυσης για να έχουν, λέει, ένα ελάχιστο εισόδημα μέσω του επιδόματος ανεργίας...

Απέναντι σε αυτήν τη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών, οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης», συσπειρωμένοι στο Πανελλαδικό Σωματείο τους, δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω μέχρι να δικαιωθεί ο πολύμηνος αγώνας τους, για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Φλεβάρη του 2016, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των οικογενειών τους.

Το σωματείο, παράλληλα με κινητοποιήσεις σε υπουργεία, εργοδοσία, ΟΑΕΔ, καταγράφει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πολύμηνης απληρωσιάς και οργανώνει παρεμβάσεις, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και τράπεζες, μέσα από τις οποίες απαιτεί να μη γίνουν διακοπές ρεύματος, νερού, αλλά και κατασχέσεις.

Οι εργαζόμενοι στο πλευρό τους όλους αυτούς τους μήνες είχαν τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς εκφράστηκε πολύμορφα η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα τους από σωματεία και εργαζόμενους, ενώ κυκλοφόρησε και κουπόνι ενίσχυσης από το ΠΑΜΕ και το Πανελλαδικό Σωματείο τους.

Συστηματική η κλιμάκωση της κρατικής καταστολής

Το χτεσινό απαράδεκτο αστυνομικό χτύπημα στα Γιάννενα δεν είναι το πρώτο σε βάρος των εργαζομένων της «Καρυπίδης», καθώς για την υπηρέτηση των αντεργατικών εργοδοτικών σχεδιασμών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φροντίζει» για τη συστηματική ένταση της κρατικής καταστολής.

Πριν από ένα μήνα, στην κινητοποίηση που είχε γίνει στις 26/10 στο «Market In» στα Γιάννενα, η εργοδοσία προχώρησε σε κατάθεση μηνύσεων εναντίον συνδικαλιστών. Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν γκλομπς και έριξαν κροτίδες εναντίον των συγκεντρωμένων, ενώ προχώρησαν και σε τρεις συλλήψεις συνδικαλιστών. Συνελήφθησαν τότε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και ένα ακόμα μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Την περασμένη Κυριακή, στις 26/11, η αστυνομία προχώρησε ξανά σε δύο συλλήψεις εργαζομένων στον «Καρυπίδη» στα Γιάννενα, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε να συλλάβει άλλους έξι, μεταξύ αυτών και την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ύστερα από μηνύσεις που έκανε και πάλι η εργοδοσία της «Market In». Οι μηνύσεις της εργοδοσίας και η άμεση «ανταπόκριση» της αστυνομίας ήρθαν μετά από γλέντι αλληλεγγύης των εργαζομένων το Σάββατο έξω από το κατάστημα του «Market In» στα Γιάννενα, το οποίο αποτέλεσε μέρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον «Καρυπίδη».

Κρούσματα τρομοκράτησης των εργαζομένων είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να συνοδεύουν κάθε τους κινητοποίηση, στα καταστήματα του «Καρυπίδη» και τώρα της «Market In», αλλά και στις άλλες αγωνιστικές τους παρεμβάσεις. Επίσης, με προστασία των ΜΑΤ και αστυνομικών δυνάμεων προσπάθησαν να μεταφέρουν τον εξοπλισμό των καταστημάτων στην Περαία και στον Χορτιάτη.

...και οι προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Η κρατική καταστολή πάει «πακέτο» και με τις υπόλοιπες προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη του 2012, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» (μετέπειτα «Καρυπίδης») είχε στήσει επιχείρηση παρακολούθησης των εργαζομένων, με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης. Συγκεκριμένα, είχε στήσει μηχανισμό που κατέγραφε με κάμερα έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τους εργαζομένους που θα συμμετείχαν στη συνέλευση που είχε καλέσει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης, με τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου.

Οι εμπλεκόμενοι, ανάμεσά τους και οι δύο πρώην ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Γιώργος και Χαρίλαος Αρβανιτίδης, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και χτες καταδικάστηκαν και πάλι από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου είχαν προσφύγει.

Αντίστοιχα, το 2015, η επιχείρηση «Καρυπίδης» επιχείρησε ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων, με στόχο να κερδίσει χρόνο για την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Με αίτηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, είχε ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και η διαδικασία των εκλογών για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου θα γίνουν με βάση το εξής πρόγραμμα: Δευτέρα 4/12 Ψαχνά (15.00 - 19.30, 1ο Δημοτικό Σχολείο). Τρίτη 5/12 Αρτάκη (18.30 - 21.00, Δημαρχείο). Πέμπτη 7/12 Ιστιαία (17.30 - 19.00, καφέ Γκάρντεν). Παρασκευή 8/12 Αρμα Βοιωτίας (16.00 - 19.30, ΚΕΠ) και Τανάγρα (20.00 - 21.30, παλιό Δημαρχείο). Σάββατο 9/12 Οινόφυτα (16.00 - 19.30, ΚΕΠ) και Σχηματάρι (20.00 - 21.30, ΚΑΠΗ). Κυριακή 10/12 Χαλκίδα (12.00 - 18.30, Εργατικό Κέντρο).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις θα κριθεί από την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς

Μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τον πρόεδρό του, Γ. Τζαβάρα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου στην περιοχή
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου στην περιοχή
Κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του, που ξεκινούν τη Δευτέρα, αλλά και στην καθημερινή δράση, απευθύνει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Με αφορμή τις επικείμενες αρχαιρεσίες, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τζαβάρας, αναδεικνύει τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται αυτή η μάχη, καθώς και πλευρές του αγώνα που δίνει αυτή την περίοδο το Συνδικάτο στο μέτωπο διεκδίκησης υπογραφής κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

***

-- Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» των επιχειρήσεων του κλάδου στην περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας;

-- Στην περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Μεταξύ αυτών, ο όμιλος Φιλίππου με παραγωγή προϊόντων κρέατος με το σήμα «Μιμίκος» στην Εύβοια, καθώς και μπισκότου («Αλλατίνη» - «Elbisco») με μέγιστη παραγωγική δυνατότητα τους 16.000 τόνους μπισκότα και 27.000 τόνους αλεύρι και προαναγγελθείσα νέα επένδυση επέκτασης της παραγωγής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Επίσης η «Σόγια Ελλάς», από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στο χώρο των τροφίμων και των αγροτικών πρώτων υλών στην Ελλάδα, με δικές της λιμενικές εγκαταστάσεις, η «ΜΙΣΚΟ» («Barilla») με το τρίτο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας («Νηρέας» και «Σελόντα») έχουν το μεγαλύτερο αριθμό των μονάδων τους συγκεντρωμένες στην περιοχή. Υπάρχει πληθώρα πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, με έντονη κινητικότητα στον υποκλάδο, όπως ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε «Νιτσιάκο» και «Σόγια» για την εξαγορά εγκαταστάσεων, με βασικό επίδικο σε αυτή τη φάση την απόκτηση των σφαγείων του ομίλου Ζούρα στη Βοιωτία. Υπάρχει η «Coca Cola» που κράτησε στην Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, κλείνοντας όλα τα υπόλοιπα, σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Ετσι δημιούργησε - όπως διαφημίζει - την «7η μεγαλύτερη μονάδα εντός των χωρών του Ομίλου». Ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της «General Mills», που διέκοψε την παραγωγική της δραστηριότητα στην Αγγλία και τη συγκέντρωσε στη μονάδα των Οινοφύτων.

Συνολικότερα, ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης διατήρησε τις θέσεις του, ενώ και με βάση όσα παραθέσαμε είναι σαφές ότι βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και στην περιοχή μας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, όσο δυναμώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τόσο μειώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο δυσκολεύει η ζωή των εργατών και των οικογενειών τους. Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η περιβόητη ανάπτυξη που υπηρετούν η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της αφορά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Τη στιγμή που οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου παράγουν άφθονα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ίδιων και συνολικότερα του λαού, αυτή η δυνατότητα συνθλίβεται στις μυλόπετρες της επιδίωξης του κέρδους των ομίλων, καταδικάζοντάς μας στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου δημιουργούνται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων

-- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου;

-- Τα κέρδη που καταγράφουν οι επιχειρήσεις του κλάδου δημιουργούνται στις πλάτες των εργαζομένων. Βασίζονται στα χαμηλά μεροκάματα, στις μειώσεις μισθών, στις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου, στη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, στα ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα». Η τρομοκρατία σπάει κόκαλα, με χώρους που παρακολουθούνται από κάμερες και ο «big brother» εργοδότης κάνει ανακοινώσεις από μεγάφωνα. Η «μαύρη» και η απλήρωτη εργασία είναι καθεστώς σε πολλούς χώρους του κλάδου.

Την ίδια στιγμή κυριαρχεί η ανασφάλεια, καθώς ανάλογα με τα σχέδια των επιχειρήσεων ανοιγοκλείνουν ή εξαγοράζονται επιχειρήσεις, δημιουργώντας περιπλανώμενους εργαζόμενους που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Σημαντικό κομμάτι εργαζομένων απασχολείται μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων που «νοικιάζουν» στις επιχειρήσεις εργαζόμενους, κερδίζοντας από αυτό, ενώ αρκετοί μαθαίνουν την ίδια μέρα το πρωί πού και για πόσες ώρες θα δουλέψουν.

Οι μετανάστες που απασχολούνται σαν εργάτες γης, στα πτηνοτροφεία και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, αντιμετωπίζουν επιπλέον ακόμα χαμηλότερα μεροκάματα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πολλές φορές σε παλιά χοιροστάσια, για τα οποία πληρώνουν και νοίκι. Αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την κρατική καταστολή και τρομοκρατία, εκβιαζόμενοι με διάφορους τρόπους, καθώς πολλοί από τους συναδέλφους θεωρούνται παράνομοι, παρότι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια.

Μόνη απάντηση η άνοδος του βαθμού οργάνωσης, η ενίσχυση των σωματείων μας

-- Ποιο είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο στους εργαζόμενους απέναντι σε αυτήν την κατάσταση;

-- Μόνο η οργάνωση των εργατών και εργατριών μπορεί να δώσει απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Ηδη φαίνεται ότι στους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο ή άλλη μορφή οργάνωσης, εκεί που δεν είναι ο καθένας μόνος του, υπάρχει διαφορά.

Η οργάνωση των εργαζομένων, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, είναι ο φόβος της εργοδοσίας. Γι' αυτό η κυβέρνηση, τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, ετοιμάζονται με την τρίτη «αξιολόγηση» να χτυπήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, στην οργάνωση και διεκδίκηση με τις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν.

Στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται το Συνδικάτο μας έχουμε μεγάλη πείρα από τις συκοφαντίες της εργοδοσίας, των δυνάμεων που τη στηρίζουν, των ανθρώπων τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα προηγούμενα χρόνια οργίασε η προπαγάνδα του τύπου «οι αγώνες και οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια», ότι «αυτοί ευθύνονται για την ανεργία» και «γι' αυτό οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βάλουν πλάτη για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις και να έχουν και οι ίδιοι δουλειά». Η προπαγάνδα αυτή αποτέλεσε και αποτελεί την αιχμή του δόρατος των εκμεταλλευτών μας για να πείσουν τους εργαζόμενους να μη σηκώσουν κεφάλι, να μάθουν να ζουν με μειωμένα δικαιώματα και απαιτήσεις.

Ωστόσο, αυτή η συκοφαντία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος αν αναλογιστεί κάθε συνάδελφος γιατί ανοιγοκλείνουν οι επιχειρήσεις: Οι ιδιοκτήτες τους τις ανοιγοκλείνουν με μόνο κριτήριο το πώς θα πετύχουν μεγαλύτερα κέρδη, αναζητώντας όσο το δυνατό χαμηλότερα μεροκάματα. Το πρόσφατο παράδειγμα του κλεισίματος της μονάδας παγωτού της «Nestle» - «Froneri» είναι ενδεικτικό για τις επιδιώξεις τους. Αλλά και επιχειρήσεις ή τμήματά τους που χάνουν έδαφος από άλλες μεγαλύτερες στην κούρσα του ανταγωνισμού, οι ιδιοκτήτες τους δεν στήνονται σε καμιά ουρά στον ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας, καθώς από την εκμετάλλευση των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξασφαλίσει ζωή χαρισάμενη ακόμα και τα τρισέγγονά τους. Τέτοια είναι και η περίπτωση με το σφαγείο πτηνοτροφίας του ομίλου Ζούρα και τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων. Η γνήσια ταξική αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράζεται στους εργαζόμενους και απολυμένους του Ζούρα αποτελεί από μόνη της απάντηση στη λάσπη της εργοδοσίας.

-- Το Συνδικάτο, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου, θέτει στο επίκεντρο της δράσης του το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Ποια είναι η πείρα από τις προσπάθειες μέχρι σήμερα, τι βήματα σχεδιάζετε για τη συνέχεια και ποιοι είναι οι στόχοι σας στις επικείμενες αρχαιρεσίες;

-- Η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις, κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού των εργαζομένων ανάλογα με την ηλικία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 8ωρη εργασία, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, επιδόματα που είχαν κατακτηθεί με την πάλη των εργαζομένων, είναι μια μάχη που αφορά το σύνολο των όρων δουλειάς.

Το Συνδικάτο μας προχώρησε σε σύσκεψη με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα, για την οργάνωση αυτής της μάχης. Η έκβαση του αγώνα αυτού θα κριθεί από την άνοδο του βαθμού οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, από τη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, από τη μαζικοποίηση του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων. Η κατάκτηση των διεκδικήσεών μας δεν θα έρθει μέσα από μια απλή διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, ούτε με λογικές ότι εργαζόμενοι και εργοδοσία έχουν κοινά συμφέροντα. Πρόκειται για έναν αγώνα που απαιτεί σύγκρουση με την εργοδοσία, η οποία είναι αποθρασυμένη από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ετοιμάζονται και για νέα επίθεση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απάντηση της εργοδοσίας του ομίλου «Νηρέα» στη συνάντηση με τα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου, που έχουν καταθέσει σχέδιο ΣΣΕ. Ο συγκεκριμένος όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε άλλους επενδυτές και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων απαντάει με κυνισμό ως εξής: Ποιος θα κάνει επένδυση και θα πάρει μια επιχείρηση όπου θα υπάρχει ΣΣΕ;

Η επιτυχία των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου μας, η μαζική συμμετοχή σε αυτές, μαζί με την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14/12, στην οποία συμμετέχουμε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, μπορεί να μας βρει ένα βήμα μπροστά στον αγώνα για την ίδια μας τη ζωή.

Τα κέρδη των ομίλων, το ξεζούμισμα των εργατών

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Συνδικάτο για τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, κάποιοι από τους οποίους δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας, έστω και αν είναι ενδεικτικά, αποτυπώνουν ανάγλυφα τα κέρδη του κεφαλαίου από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μια εικόνα των στοιχείων αυτών αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ