Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση»:
  • «ΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ - ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ 1944»: Ματιές σε ιστορίες που αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση ιστορικού - αρχειακού υλικού
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Υψώνουμε ανάστημα στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή
  • ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τίμησε τον μαχητή του ΕΛΑΣ, κομμουνιστή, παίκτη του Αρη, Αλέκο Σιώτη
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ»
ΚΩΤΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΡΕΣΠΑΣ
Την Κυριακή 27 Οκτώβρη τα αποκαλυπτήρια Μνημείων του ΔΣΕ

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Τα αποκαλυπτήρια δύο νέων Μνημείων που σχετίζονται με την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Οκτώβρη.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρώτο Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Κώττας της Φλώρινας, όπου έχει βρεθεί ομαδικός τάφος μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Το Μνημείο αναφέρεται σε όσους έπεσαν κατά κύριο λόγο στις τελευταίες μάχες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, ειδικότερα τον Αύγουστο του 1949.

Το δεύτερο Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Καλλιθέα της Πρέσπας (στον περίβολο του χώρου του Μουσείου για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ) και αναφέρεται στους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ τους οποίους έδωσαν τα 48 χωριά της ευρύτερης περιοχής της Πρέσπας κατά την περίοδο 1941 - 1949.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • 11 π.μ.: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου στον Κώττα από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ.
  • 12.30 μ.μ.: Ομιλία του Νίκου Χριστάνη, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, στην Καλλιθέα Πρεσπών. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.
Αναχώρηση λεωφορείων

Αναχώρηση λεωφορείων: Θεσσαλονίκη, 7 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου. Κοζάνη, 9 π.μ. από το Ρολόι. Σέρβια, 8.30 π.μ. από το Πολιτιστικό Κέντρο. Πτολεμαΐδα, 8.30 π.μ. από το δημαρχείο. Καστοριά, 9.45 π.μ. από το πάρκινγκ Λαϊκής Αγοράς. Φλώρινα, 9 π.μ. από το Νέο Πάρκο. Γρεβενά, 9 π.μ. από το Ρολόι.

«ΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ - ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ 1944»
«Αποφασισμένοι να τα τινάξουμε όλα στον αέρα και να χαθούμε κι εμείς μαζί»

Ματιές σε ιστορίες που αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση ιστορικού - αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Το εσωτερικό του παράνομου τυπογραφείου της Καλλιθέας με τη θρυλική «Βικτώρια»
Το εσωτερικό του παράνομου τυπογραφείου της Καλλιθέας με τη θρυλική «Βικτώρια»
Η έκθεση ιστορικού - αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944» ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό το Σάββατο 2 Νοέμβρη. Θα φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου, πλησίον σταθμών ΗΣΑΠ - Μετρό Ομόνοιας) μέχρι την Κυριακή 1η Δεκέμβρη.

Η πρωτοβουλία για το στήσιμο της έκθεσης αποτελεί συνέχεια της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το 1944.

Στην έκθεση θα υπάρχει πρωτότυπο αρχειακό υλικό, αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχουν οι αίθουσες με τους πίνακες ζωγραφικής που αφορούν την Κατοχή και την Αντίσταση. Το «κόκκινο Αερόστατο» θα έχει επίσης τον δικό του χώρο, όπου οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν μέσα από το δικό τους πρόγραμμα να μάθουν τις ιστορίες των ηρωικών «Αετόπουλων» και της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, έγγραφα, έργα τέχνης και άλλα ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 11 π.μ. - 7 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ξεναγήσεις: 2105282607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).


Η έκθεση απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν και θέλουν να μάθουν την ιστορική αλήθεια, που γράφτηκε με αγώνα, αίμα και αμέτρητες θυσίες. Σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν την Ιστορία μέσα από τα μάτια των πραγματικών πρωταγωνιστών της, των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών του ΕΛΑΣ, με μπροστάρη το ΚΚΕ, που σάλπισε την αντίσταση. Του ήρωα λαού που απελευθέρωσε τη χώρα από τον κατακτητή, έδωσε τη μάχη του Δεκέμβρη και στη συνέχεια του ΔΣΕ, αρνούμενος να υποταχθεί.

Ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα μια σειρά δημοσιευμάτων που ρίχνουν ματιές σε ορισμένες από τις ιστορίες που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την έκθεση, με αφορμή εκθέματά της, κάτι που θα συνεχιστεί στα υπόλοιπα φύλλα των καθημερινών εκδόσεων της εφημερίδας.

Διαφώτιση για το ξεσήκωμα του λαού

Τα μάτια καίν' απ' την αγρυπνία,

Πονάν τα στήθια στην αναπνοή.

Πρέπει να βγει! Τρελά χτυπάνε

Τα δάχτυλα στη γραφομηχανή.

Πρέπει να βγει. Πρέπει να βγει!

«Παράνομος Μηχανισμός», ποίημα του Α. Σπήλιου

Τμήμα της έκθεσης αναδεικνύει τα μέσα ενημέρωσης και διαφώτισης του λαού κατά τη διάρκεια της Αντίστασης, μέρος της ευρύτερης παράνομης - συνωμοτικής δουλειάς. Εφημερίδες, αφίσες, τρικ, όπως και η μεταγραφή εκπομπών του Ραδιοσταθμού της Μόσχας και άλλων ραδιοσταθμών που έδιναν ειδήσεις για την πορεία των πολεμικών μετώπων, έγιναν όλα τμήμα αυτής της προσπάθειας. Ο παράνομος Τύπος αποτελούσε κομβικό της κομμάτι. Ο «Ριζοσπάστης», η «Ελεύθερη Ελλάδα», ο «Απελευθερωτής», η «Λευτεριά» διέδιδαν την αλήθεια και καθοδηγούσαν τον αγώνα.

Από τις προετοιμασίες της έκθεσης
Από τις προετοιμασίες της έκθεσης
Στην Αθήνα λειτούργησαν περίπου 30 τυπογραφεία, όπου χιλιάδες προκηρύξεις έβγαιναν σε πολυγράφους. Ορος για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής ήταν η αυστηρή περιφρούρηση της δουλειάς και η επαγρύπνηση.

Το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα

«Τα μέτρα προφύλαξης ήταν σκληρά για όλους τους συντρόφους. Και κάθε φορά που γίνονταν επιθέσεις ή μας ανησυχούσε κάποιος θόρυβος ή κάποια κίνηση, είμαστε κάτω στη γη με τα πιστόλια στο χέρι κι εγώ με χειροβομβίδα, έτοιμοι κι αποφασισμένοι να τα τινάξουμε όλα στον αέρα και να χαθούμε κι εμείς μαζί».

Τα παραπάνω περιγράφει στη μαρτυρία του στον «Ριζοσπάστη» της 18ης Νοέμβρη 1984 ο Γιώργης Ελληνούδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του μυστικού τυπογραφείου της Καλλιθέας, περιγράφοντας τη βαθιά συνωμοτικότητα αλλά και την αποφασιστικότητα που απαιτούσε συνολικά η παράνομη φάση.

Το τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα, στην οδό Σκρα 31, δημιουργήθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Λειτούργησε και περιφρουρήθηκε από κομμουνιστές και κομμουνίστριες, με πρωτοπόρους τους Γιώργη Ελληνούδη και Βαγγέλη Μενεμενή.

Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από τη δημιουργία του, τον Φλεβάρη του 1942 το τυπογραφείο άρχισε να τυπώνει κατά χιλιάδες τα έντυπα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Από τότε μέχρι τη μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας, δουλεύοντας αδιάκοπα τη μηχανή, μάρκας «Βικτώρια», έγινε κι αυτή «ηρωίδα» της Αντίστασης.

«Πρωτομαγιά πάλης και λυτρωμού»: «Ριζοσπάστης» 1/5/1943
«Πρωτομαγιά πάλης και λυτρωμού»: «Ριζοσπάστης» 1/5/1943
Στο τυπογραφείο αυτό τυπώθηκαν κατά καιρούς φύλλα του «Ριζοσπάστη», έντυπα του ΚΚΕ, διάφορα έντυπα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, και μόνιμα οι εφημερίδες «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Απελευθερωτής» (όργανο του ΕΛΑΣ). Ζώντας κλεισμένοι στην κατακόμβη μέρες και νύχτες λόγω των συχνών συγκρούσεων του Εφεδρικού ΕΛΑΣ με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες και των μπλόκων στην Καλλιθέα, συχνά χωρίς ίχνος τροφής, οι κομμουνιστές τύπωναν αδιάκοπα τα έντυπα του αγώνα, διάβαζαν, έκαναν ακόμα και συστηματικά ιδεολογικά μαθήματα.

Εξοπλισμένοι με τον «Ριζοσπάστη» και τα ΕΑΜικά έντυπα, τα μέλη του ΚΚΕ διαφώτιζαν τον λαό, συζητώντας άνθρωπο τον άνθρωπο. Ο «Ριζοσπάστης» «έλιωνε από χέρι σε χέρι», κάθε αντίτυπο πήγαινε σε δεκάδες ανθρώπους.

Κομμάτι της διαφώτισης ήταν και το γράψιμο συνθημάτων στους τοίχους των εργοστασίων, των σπιτιών, στο οδόστρωμα, παντού, που διέδιδε το κάλεσμα για οργάνωση και πάλη. Οι νεολαίοι με το «χωνί» φώναζαν συνθήματα, ενημέρωναν για τις μάχες του ΕΛΑΣ, ενώ πολλές φορές τραγουδούσαν, δίνοντας κουράγιο στον λαό των συνοικιών.


Δείτε εδώ την εφευρετικότητα του παράνομου μηχανισμού
Δείτε εδώ την εφευρετικότητα του παράνομου μηχανισμού
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε!

Τη μέρα της Απελευθέρωσης του Βόλου από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, στις 19/10/1944, τίμησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση έγινε στο Μνημείο των εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Καζανάκι, με κεντρικό ομιλητή τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση έγινε κατάθεση στεφάνων ενώ διαβάστηκε σύντομο κείμενο από τη Μαρία Ρουχά, στέλεχος της ΚΝΕ, για τη συμβολή των γυναικών στην πάλη των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ.

Στην ομιλία του ο Βασίλης Μεταξάς τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τη σημερινή μας εκδήλωση, εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, τιμούμε τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του λαϊκού κινήματος, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν τα πάνδεινα, για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον. Γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του λαού που όταν το αποφασίσει μπορεί να μεγαλουργήσει, μπορεί να τα βάλει με τον πιο δυνατό αντίπαλο!».

Απεμπλοκή από τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στη συνέχεια ο Βασίλης Μεταξάς σημείωσε: «Η χώρα μας μόνο "δύναμη σταθερότητας" δεν είναι, όπως μας λένε. Αντίθετα, έχει μετατραπεί από τη μια άκρη έως την άλλη σε χώρο φιλοξενίας ΝΑΤΟικών βάσεων που παίζουν κρίσιμο ρόλο για να συνεχίζονται οι δύο πόλεμοι. Στη Θεσσαλία είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Η πόλη μας, το λιμάνι, η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, η 111 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), το λιμάνι, τα ραντάρ στο Πήλιο, όλα βρίσκονται υπό την αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων. Μαζί με τη Λάρισα, όπου μετασταθμεύουν τα κατασκοπευτικά drones στην 110 ΠΜ, όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης "ΑΣΠΙΔΕΣ" στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν τη βάση για στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν άμεσα, καθημερινά, στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στη στήριξη του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ.


Απέναντι σε αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συναίνεση των κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης, ο λαός και η νεολαία μία επιλογή έχουν! Να δυναμώσουν την πάλη τους. Για να επιστρέψουν όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων και να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης που παλεύει για το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσει στη δική του πατρίδα, την οποία του στερούν. Γι' αυτό και είναι ελπιδοφόρες οι πολυάριθμες αντιδράσεις, τόσο αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στρατευμένων νέων, παιδιών του λαού».

Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των αγώνων του λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή

Με σύνθημα «Μαθαίνουμε την Ιστορία του τόπου μας! Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε» και με την ευκαιρία της επετείου της Απελευθέρωσης του Βόλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο ιστορικός περίπατος που οργάνωσε το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Δεκάδες εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας βάδισαν πάνω στα αγωνιστικά χνάρια του λαού του Βόλου ενάντια στη γερμανική - ιταλική ναζιστική και φασιστική κατοχή, γνώρισαν καλύτερα την ηρωική δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ενώ σε κάθε στάση του ιστορικού περιπάτου πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων.

Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, όπου έγινε και το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού του Βόλου, οργανωμένο από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στις 6 Αυγούστου του 1943, ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων στη Θεσσαλία. Σε αυτό το μέρος, παράλληλα, τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κρεμούσαν την περίοδο της Κατοχής αγωνιστές. Εκεί, ο Κώστας Νίκου, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία, στην οποία επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εμπνεόμαστε από τις ηρωικές στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και από την πάλη των λαών όλου του κόσμου. Συνεχίζουμε στον δρόμο της πάλης για τη λευτεριά και το δίκιο της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας».

Επόμενος σταθμός η διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Αλεξάνδρας, όπου λειτουργούσαν οι ομώνυμες φυλακές, την περίοδο της Κατοχής μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στη διασταύρωση των οδών Μεταμορφώσεως και Γ. Καρτάλη, στην «Κίτρινη αποθήκη», το «άντρο» των ΕΑΣΑΔ, της δοσιλογικής οργάνωσης που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και χρηματοδότησαν οι βιομήχανοι του Βόλου για να ματώσουν και να καταστείλουν το τεράστιο ΕΑΜικό κίνημα της πόλης του Βόλου και το εργατικό κίνημα που είχε αναπτυχθεί.

Ο περίπατος κατέληξε στη διασταύρωση των οδών Γαλλίας - 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στο «Στρατόπεδο», το οποίο λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών την περίοδο 1946 - '49. Εκεί η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εντοίχισαν αναθηματική πλάκα.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υψώνουμε ανάστημα στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή

Στον ιστορικό και ποτισμένο με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών λόφο του Μεζούρλου πραγματοποιήθηκε η συγκινητική εκδήλωση των ΤΟ Λάρισας ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την 80ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Λάρισας από τον ΕΛΑΣ.

Ογδόντα χρόνια μετά, τα διδάγματα του χτες παραμένουν επίκαιρα για τον λαό και τη νεολαία, που σήμερα βιώνουν την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, την εμπλοκή της χώρας μας στο αιματοκύλισμα των λαών, βάζοντας πλάτη στα σχέδια του Ισραήλ, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δαμιανός Μπαλασούλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια έγινε ομιλία από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Με το τέλος της ομιλίας ακολούθησε δρώμενο με τίτλο «5 δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη μουσικοθεατρική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε σκηνοθετική επιμέλεια Δέσποινας Μπουνίτση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο πολιτικό και αντάρτικο τραγούδι με τους μουσικούς Γιάννη Κατσανούλη, Δημήτρη Φωτίου, Ηλία Νικολαΐδη, Στέλιο Βαλδούμα, Δέσποινα Μαύρου και τον ηθοποιό Βασίλη Καρμίρη.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια από την ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, τις ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην ομιλία της η Μαρία Γαβαλά τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η προετοιμασία και η διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δεν αποβλέπει μόνο στην κατάκτηση σφαιρών επιρροής, σε αλλαγή συνόρων με διασπάσεις κρατών, έως και προσαρτήσεις.

Εμπεριέχει και την πρόληψη της ανόδου της ταξικής πάλης, ώστε να μη διακινδυνεύσει σε καμιά χώρα η αστική τάξη στον βαθμό που αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση, ως και βαθύ κλονισμό της εξουσίας της.

Εμπεριέχει την πρόληψη απέναντι στο ενδεχόμενο ο λαός να θελήσει να ζήσει αλλιώς, επιλέγοντας να ανατρέψει την αστική εξουσία, με αποκορύφωμα τις θυσίες και τα απερίγραπτα βάσανα που επιβάλλει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Μήπως, σήμερα, τι είναι αυτό που συμβαίνει; Πώς το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να συγκροτήσει δεύτερο πόλο ικανό και τη λαϊκή αγανάκτηση να ενσωματώνει αλλά και να προχωρά αναίμακτα τη βάρβαρη πολιτική. Γιατί παίρνονται μέτρα καταστολής; Γιατί ενισχύεται ο αυταρχισμός από τα σχολεία; Γιατί γίνονται πιο ασφυκτικά τα περιθώρια στους τόπους δουλειάς;

Γιατί προβάρονται υποτίθεται "νέα κοστούμια" στο μπλοκ των λεγόμενων ακροδεξιών δυνάμεων και σε όλο αυτό το φάσμα ως τα φασιστικά μορφώματα που έχουν απλά κρυφτεί στα λαγούμια τους;


Γιατί η ΕΕ μετατρέπει την οικονομία της σε πολεμική, ως νέο κερδοφόρο επενδυτικό πεδίο αυτοτελώς αλλά και στις χώρες της ανοικοδόμησης, μετά τον πόλεμο για τμήματα του κεφαλαίου;

Είναι γιατί σήμερα γενικεύεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στα δύο μεγάλα μέτωπα, με πολλά υπό ανάφλεξη ολόγυρα.

Είναι που σήμερα μια νέα οικονομική κρίση είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο και το σύστημα προετοιμάζεται.

Είναι που σήμερα ειδικά στη χώρα μας, επειδή υπάρχει ΚΚΕ - στρατηγικός αντίπαλος του συστήματος, της αστικής τάξης, γι' αυτό το σύστημα παίρνει μέτρα, θα πάρει κι άλλα.

Οργανώνουμε την πάλη μας κάθε μέρα, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας.

Παλεύουμε να ακουστεί δυνατά: Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα.

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στην πόλη.

Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την 110 Πτέρυγα Μάχης, να σταματήσει η διοίκηση της επιχείρησης EUFOR "Aspides" από την 1η Στρατιά».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ευθύνη του, καθώς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε διαλεκτική σχέση με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Ο αντίπαλος ποτέ δεν έκανε πίσω και δεν μας φέρθηκε φιλικά όταν κάναμε λάθη. Αντίθετα έβρισκε την ευκαιρία να μας επιτεθεί ακόμα πιο σκληρά για να μας αποτελειώσει.


Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι στη σύγχρονη περίοδο το ΚΚΕ, χάρη στην Ιστορία του, στην ωρίμανσή του, στην αφοβία του να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, κατάφερε να ξεπεράσει τον πιο, ίσως, μεγάλο σκόπελο της μακρόχρονης ζωής του, τον σκόπελο της αντεπανάστασης του 1989 - '90, όταν δεκάδες αλλά κόμματα δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Ο δρόμος που χαράζει το ΚΚΕ είναι η άμεση λύση. Είναι ο δρόμος του αγώνα για τον σοσιαλισμό.

Υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητοι τα καθημερινά, άμεσα, οξυμένα προβλήματα του λαού, διεκδικούμε λύσεις για τις σύγχρονες ανάγκες του».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον μαχητή του ΕΛΑΣ, κομμουνιστή, παίκτη του Αρη, Αλέκο Σιώτη

Τον Αλέκο Σιώτη, ποδοσφαιριστή του Αρη, ΕΠΟΝίτη - μαχητή του ΕΛΑΣ και μέλος του ΚΚΕ, τίμησε η ΚΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, με εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 20/10 στο πάρκο έξω από το γήπεδο του Αρη στην περιοχή Χαριλάου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ακης Αδάμ, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Χαιρέτισε η κόρη του Αλέκου Σιώτη, Δέσποινα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στη μνήμη του Αλέκου Σιώτη.

Φανερά συγκινημένη πήρε τον λόγο η Δέσποινα Σιώτη. «Είναι πολύ σημαντικό που το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη αγωνιστών του λαού μας για την πατρίδα και τις πανανθρώπινες αξίες. Ανάμεσά τους και τη μνήμη του πατέρα μου, Αλέκου Σιώτη. Ευχαριστώ το τιμημένο ΚΚΕ για τη μεγάλη τιμή που αποδίδει στον πατέρα μου.

Ο Αρης είναι η ομάδα. Ο πατέρας μου ίδρωσε για τη φανέλα του, με ορμή και αγάπη. Και η πληρωμή όταν κέρδιζε η ομάδα ήταν μια γκαζόζα. Στο γήπεδο μέσα τον έλεγαν "ταύρο", έτσι τον φώναζαν οι οπαδοί. Αν μας άκουγε σήμερα θα έλεγε "έκανα το καθήκον μου. Τίποτα παραπάνω. Ολοι κάναμε ό,τι μπορούσαμε τότε".

Μπαμπά μου σεμνέ, ανιδιοτελή, στωικέ, διορατικέ, ιδεαλιστή, είχες μεγάλη καρδιά και ο λόγος σου ήταν συμβόλαιο.

Στη Μακρόνησο
Στη Μακρόνησο
Κλείνω με τα λόγια του Τσε Γκεβάρα: "Αξίζει φίλε μου να ζεις για ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει". Ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Βασίλης Δερμετζόγλου, πρόεδρος του Τομέα Ιστορίας του Αρη, ο οποίος δήλωσε: «Ηταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, αναπάντεχη. Δεν το περιμέναμε, ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς να τιμηθεί ένας ποδοσφαιριστής του Αρη που πρόσφερε τόσα πολλά στον Αρη. Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για την πρωτοβουλία αυτή. Εύχομαι να γίνουν πολύ περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες που τιμάνε τον αθλητισμό, μας τιμούν σαν ανθρώπους και σαν κοινωνία».

Τιμή στους αγωνιστές αθλητές

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έξω από το γήπεδο του Αρη για να τιμήσουμε τον Αλέκο Σιώτη, έναν πραγματικό θρύλο του συλλόγου, έναν αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Διότι θέλουμε οι νέες γενιές να θυμούνται τους αγωνιστές - αθλητές, που έδωσαν κάποιοι από αυτούς ακόμα και τη ζωή τους για μεγάλα και υψηλά ιδανικά. Αποτελούν πρότυπα, σύμβολα, και για τις ομάδες τους αλλά και για τους φιλάθλους, για τον αγώνα τους και μέσα στα γήπεδα με την μπάλα, αλλά και μέσα στο μεγάλο γήπεδο της ζωής, παλεύοντας για το δίκιο του λαού και την προκοπή αυτού του τόπου», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Ακης Αδάμ.


Και πρόσθεσε: «Τότε το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τότε ήταν καλώς καμωμένα. Σήμερα στο ποδόσφαιρο κάνουν κουμάντο εφοπλιστές, τραπεζίτες, πετρελαιάδες, καπνέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι, καναλάρχες. Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε ως λαϊκό και λιμανίσιο σπορ. Είναι αλήθεια ότι με το πέρασμα των χρόνων, πέρασε στα χέρια επιχειρηματιών, οι οποίοι, μέσω αυτού, επιδίωκαν να αποκομίσουν κέρδη και να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα αλλά και να καταξιωθούν κοινωνικά, να προβάλουν την εικόνα τους. Τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα "πνίγουν" τον αθλητισμό, τροφοδοτούν την πολύμορφη βία και οδηγούν σε φαινόμενα όπως η δολοφονία του Αλκη Καμπανού - πριν 2,5 περίπου χρόνια - από μία εγκληματική ομάδα "οπαδών". Τίποτα δεν άλλαξε από εκείνη τη μέρα. Η κυβέρνηση επιλέγει ως λύση την πεπατημένη της καταστολής και των κλειστών γηπέδων. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παίρνει ξεκάθαρη θέση και αναδεικνύει την αιτία των περιστατικών σαπίλας στο ποδόσφαιρο.

Αυτό που χρειάζεται είναι η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται και να προσφέρει ποιοτικό θέαμα χωρίς αυτούς. Για να αποτελούν το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δικαίωμα της νεολαίας και του λαού χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Η πραγματική εξυγίανση απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα ελέγχεται σε τακτική βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα διοικείται από πραγματικούς φιλάθλους, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο. Ετσι οι πορείες των ομάδων θα καθορίζονται εντός των γηπέδων. Ενα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες».

Ποιος ήταν ο Αλέκος Σιώτης


Αναφερόμενος στη ζωή και τη δράση του Αλέκου Σιώτη ο Ακης Αδάμ σημείωσε: «Γεννήθηκε στις 8 Οκτώβρη του 1917 στη Σμύρνη και το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα στην Κάτω Τούμπα. Βίωσε στο πετσί του τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που βίωσαν χιλιάδες πρόσφυγες τότε. Το 1934 αρχίζει η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο, το οποίο, όχι τυχαία, έχει χαρακτηριστεί το "μπαλέτο της εργατικής τάξης". Αθλημα χωρίς περίπλοκους κανόνες και κυρίως επειδή μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε αλάνα. Ακόμα και με ένα κονσερβοκούτι αντί για μπάλα, αποτελεί το κατεξοχήν παιχνίδι της φτωχολογιάς. Παιχνίδι που συνδυάζει τη συλλογικότητα με την ατομική πρωτοβουλία, που αναδεικνύει το ατομικό ταλέντο και την επιβράβευσή του μέσα από τη συλλογική προσπάθεια.

Ετσι και ο Αλέκος Σιώτης, παίζοντας ποδόσφαιρο με τους φίλους του σε μιαν αλάνα στην Κάτω Τούμπα, τον βλέπει κάποιος από τον Αρη, τον καλεί να παίξει στην ομάδα και έτσι ξεκινάει η ποδοσφαιρική του καριέρα. Την επόμενη χρονιά, το 1935, σε ηλικία 18 ετών, γίνεται βασικός στη μεγάλη ομάδα του Αρη εκείνης της εποχής. Αγωνιζόταν ως κεντρικός μέσος και με τα πλούσια προσόντα του, τη μαχητικότητα, την τεχνική και το πάθος που τον διέκρινε, οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αλέκος Σιώτης εκτός από ποδοσφαιριστής ήταν και κολυμβητής (...) Ο αθλητικός σύλλογος Αρης, του οποίου τα χρώματα φόρεσε για χρόνια ο Σιώτης, φέτος έκλεισε τα 110 χρόνια ύπαρξής του, σύλλογος με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της χώρας, με εκατοντάδες τίτλους σε όλα τα αθλήματα (...) Αποτελεί τον πρώτο σύλλογο της πόλης με γυναικεία τμήματα, ήδη από τη δεκαετία του 1920. Και ως εκπρόσωπος της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, ο Αρης είχε στις τάξεις του πολλούς ευρωπαϊκής, αρμενικής ή εβραϊκής καταγωγής κατοίκους της πόλης. Η ιστορία μιας ομάδας δεν είναι μόνο οι νίκες και τα τρόπαια αλλά είναι καθρέφτης της ιστορίας της πόλης και του λαού της. Την ιστορία μιας ομάδας την γράφουν οι αθλητές και ο λαός της, που είναι η μεγάλη της δύναμη.

Με την έναρξη του πολέμου το 1940, ο Αλέκος Σιώτης επιστρατεύεται και πηγαίνει στο Αλβανικό μέτωπο, όπου εκεί, για την ηρωική του στάση στις μάχες, γίνεται έφεδρος αξιωματικός. Το πρώτο διάστημα της γερμανικής κατοχής τον βρίσκει στη Θεσσαλονίκη, όπου με κίνδυνο της ζωής του κρύβει στο σπίτι του και προσπαθεί να φυγαδεύσει Εβραίους που διώκονταν από τους Γερμανούς. Το 1942 κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου βρίσκονται όλα τα αδέρφια του. Εκεί, τον Νοέμβρη του 1942, εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση.

Ο Σιώτης γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ, η οποία οργανώνει τις ποδοσφαιρικές ομάδες ΕΠΟΝ Αθηνών και ΕΠΟΝ Πειραιά. Ο Σιώτης αγωνίζεται με την ΕΠΟΝ Αθήνας. Οι δύο ομάδες αυτές έδωσαν φιλικούς αγώνες και συμμετείχαν σε αρκετές αντιστασιακές ενέργειες.

Την αγωνιστική περίοδο 1945 - 1946 αγωνίζεται αρχικά με τον Απόλλωνα Αθηνών και έπειτα με τον Αρη Θεσσαλονίκης κατακτώντας το πρωτάθλημα του 1946 (...)

Από εκείνη τη χρονιά οι δυσκολίες και το κυνηγητό για τον Αλέκο Σιώτη αυξάνονται και τον Φλεβάρη του 1948, τον στέλνουν εξορία στη Μακρόνησο στο Γ' Κέντρο Παρουσίας Αξιωματικών (ΚΠΑ) (...) Μετά τη Μακρόνησο επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Ιούνη του 1949 παίζει το τελευταίο ματς με την ομάδα του Αρη και κρεμάει τα παπούτσια του, σε ηλικία 32 ετών. Το υπόλοιπο της ζωής του, μέχρι να πάρει σύνταξη, εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, ως ανταμοιβή για τα χρόνια παρουσίας του στην ομάδα του Αρη. Εκείνη την εποχή η πληρωμή των ποδοσφαιριστών ήταν μια δουλειά για να ζήσουν την οικογένειά τους.

Μετά το 1974 ο Σιώτης γίνεται μέλος του ΚΚΕ, όπου παραμένει μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 8 Οκτώβρη του 2004, σε ηλικία 87 ετών. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Φανούρη, η οποία τον είχε τιμήσει το 1994 για την αδιάκοπη προσφορά του στους αγώνες του Κόμματος».

ΣΕΡΡΕΣ
Εκδήλωση για τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου

Εκδήλωση προς τιμήν των δολοφονημένων μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ από τους φασίστες Βουλγάρους κατακτητές, στις 6 Οκτώβρη 1941, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/10, έξω από την Παλαιοκώμη στον χώρο του μνημείου, με πρωτοβουλία της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου ήταν επιφορτισμένα να οργανώσουν την αντίσταση στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας, μιας και ήταν περιοχές όπου οργανώνονταν οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση όσων Οργανώσεων του ΚΚΕ είχαν μείνει αλώβητες από τις μεταξικές διώξεις και αργότερα τις κατοχικές.

Τα δολοφονημένα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου είναι: Παρασκευάς Μπάρμπας, Γραμματέας του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (ψευδώνυμο Δράκος, ναυτικός από τον Βόλο), Αποστόλης Τζανής, μέλος του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (ψευδώνυμο Κωστάκης, δάσκαλος από το χωριό Κλινές του νομού Φλώρινας), Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικό της ΟΚΝΕ (ψευδώνυμο Γρηγόρης, αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη), τα αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης, μέλη του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (από το χωριό Ηλιοκώμη).

Μαζί τους ήταν και 3 αγρότες από την περιοχή που τους δολοφόνησαν και αυτούς: Βύζελης Χρήστος, Ναλμπάντης Δημήτριος και Μαδεμλής Θεόδωρος.

Στην ομιλία της η Γραμματέας της ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ, Αλεξία Μπούμπα, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, αλλά και στις πολιτικές και ιστορικές συνθήκες που τα δημιούργησαν κάνοντας συγκρίσεις με τις σημερινές συνθήκες, ομοιότητες και αντιθέσεις των νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας με κίνδυνο να εμπλακεί η χώρα μας. Μίλησε για τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, της αστικής τάξης της χώρας μας και των άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) που στηρίζουν αυτήν την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Τρίτη 22 Οκτώβρη:

-- Στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης διοργανώνει, στο Ηράκλειο, εκδήλωση στην αίθουσα «Ανδρόγεω» με τίτλο «Εργάσιμος χρόνος και μισθός. Το νομοθετικό πλαίσιο κυβερνήσεων και ΕΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής! Οι μεταμορφώσεις της σοσιαλδημοκρατίας χτες και σήμερα», στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Πτολεμαΐδα (έναντι υδραγωγείου) με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 24 Οκτώβρη:

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Τουριστική ανάπτυξη: Τα κέρδη των λίγων βγαίνουν από την εκμετάλλευση των πολλών» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθούν θεματικές παρεμβάσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Με επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ», την Κυριακή 20/10 στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Οι κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, τον Αντώνη Ραλλάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Βασίλη Μπέλλο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Ο Διονύσης Κλάδης ανέφερε: «(...) στην περιοχή της Θράκης διαπιστώνεται μια μεγάλη αντίφαση: Ενα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες σε ποιοτικό νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, σε άφθονο νερό για τις καλλιέργειες, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον και φτηνής για τον λαό. Κι όμως η εικόνα είναι διαφορετική (...) η πρόσβαση στο νερό και την Ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο ακριβή για τον λαό, ενώ και οι εργαζόμενοι σε ύδρευση - άρδευση - Ενέργεια δουλεύουν με χειρότερους όρους και αμοιβές, με εντατικοποίηση».


«Παρά τον δύσκολο συσχετισμό στην περιοχή μας, γίνονται βήματα με την κοπιαστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καθημερινά γεννιούνται εστίες αντίστασης και πάλης σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους. Να συναντηθούμε με όλο αυτόν τον κόσμο στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 20 του Νοέμβρη.

Να θέσουμε στο πλαίσιο αιτημάτων και τα ζητήματα που αφορούν τη σημερινή μας εκδήλωση. Να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού η διεκδίκησή τους. Για:

  • Πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των καταστροφών σε κατοικίες και λαϊκή περιουσία, στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% για εργαζόμενους, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στις νέες αυξήσεις που φέρνει η κυβέρνηση.
  • Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Σύγχρονο ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και των υδάτων, με κύριο βάρος στην πρόληψη, στη βελτίωση και αύξηση των υποδομών, την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και εξασφάλιση ειδικά για τον σκοπό αυτόν 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμικού - νομικού πλαισίου της ενεργειακής, περιβαλλοντικής, χωροταξικής και δασικής πολιτικής που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματά τους στο πλαίσιο μάλιστα της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης".
  • Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, στο σύνολο της κάθε υδρολογικής λεκάνης, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τον εμπλουτισμό, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Αμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης και ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασών και δασικών εκτάσεων αποκλειστικά απ' το κράτος».
Καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού

Τη σκυτάλη των παρεμβάσεων πήρε ο Αντώνης Ραλλάτος, σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων και για την πολιτική διαχείρισης των υδάτων. Το αστικό πολιτικό σύστημα θυσίασε και συνεχίζει να θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεν αρκεί σήμερα να γίνουν κάποια αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα, ή έργα περιορισμένης και αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που άλλωστε δεν είναι τα μοναδικά λαϊκά προβλήματα.

Οσο προχωρά η πολιτική της "πράσινης μετάβασης" που περιλαμβάνει και την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, το φυσικό αέριο και το LNG ως μεταβατικό καύσιμο, όσο προχωρά η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, κανένα τεχνικό έργο δεν πρόκειται να αντιστρέψει την επιδείνωση της κατάστασης του λαού. Ακόμα και αν υλοποιηθεί, θα το χρυσοπληρώσει ο λαός και θα ωφεληθούν ελάχιστα από το αποτέλεσμά του οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες. Στο πλαίσιο των δεσμευτικών Οδηγιών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, μια ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Απαιτεί εργατική εξουσία, σοσιαλισμό. Μόνο στο έδαφος της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στον συγκεκριμένο τομέα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

Υπάρχουν οι δυνατότητες, εμπόδιο το κέρδος

Τέλος, τον κύκλο των κεντρικών ομιλητών έκλεισε ο Βασίλης Μπέλλος, συνοδεύοντας την παρέμβαση του με ένα πολύ ενδιαφέρον power point. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «ενώ οι δυνατότητες της εποχής μας μπορούν να αξιοποιηθούν για βελτιστοποίηση των δικτύων σε ύδρευση, άρδευση, φτηνή Ενέργεια - αντίθετα έχουμε λειψυδρία και δυσβάσταχτους λογαριασμούς στην Ενέργεια... Γιατί το κριτήριο ανάπτυξης είναι το κέρδος των μεγάλων ομίλων». Στη συνέχεια ο Β. Μπέλλος κατέρριψε «5 μύθους» γύρω από την αντιλαϊκή διαχείριση του νερού που συνοδεύονται με επιχειρήματα που αποπροσανατολίζουν τον λαό, που κρύβουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου και αθωώνουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων που το υπερασπίζονται. Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε πως «λύση δεν είναι τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ, που εδώ και 5 χρόνια είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση των ζωών μας, ούτε η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία που παλινωδεί να γίνει ο έτερος σοβαρός πόλος του αστικού συστήματος (...) μπορούμε να το πάρουμε αλλιώς, δυναμώνοντας την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση εκφράζοντας τα λαϊκά συμφέροντα και στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη σημερινή κοινωνία του κέρδους, το κράτος του κεφαλαίου», δίνοντας ταυτόχρονα παραδείγματα από τη διαχείριση του νερού στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης: «Τα μεγάλα ρώσικα ποτάμια δεν πνίγανε τον λαό σε κάθε βροχή, αλλά ήταν πηγή ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομες παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων. Συγκεκριμένα, ο Εφέντι Σαμή, κάτοικος του χωριού Κένταυρος του δήμου Μύκης, ανέφερε τα τεράστια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την υδροδότηση χωριά της Ξάνθης, σημειώνοντας τη συμβολή του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή για να αναδειχτούν τα ζητήματα αυτά.

Ο Θόδωρος Χατζούδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΞ, ανέδειξε την τεράστια υποβάθμιση των υπηρεσιών και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΥΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στη δική του υπηρεσία «έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από το 2000!».

Ο Νίκος Χρυσάφης, δημοτικός σύμβουλος Θάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα έχετε ακούσει ότι η Θάσος έσπασε όλα τα ρεκόρ στον τουρισμό με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, δεν έχετε ακούσει σίγουρα όμως πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι σερβιτόροι, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είχαν σε πολλές περιοχές νερό μόλις σχολάσουν από τη δουλειά να κάνουν το μπάνιο τους!», αναδεικνύοντας τα «απαρχαιωμένα συστήματα ύδρευσης, ακαθάριστα φράγματα» στο νησί, «με τους κατοίκους της περιοχής να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο» και τονίζοντας πως «μόνο με την καθοριστική παρέμβαση των κομμουνιστών μαζί με τον λαό της περιοχής έχουμε κερδίσει κατακτήσεις, έτσι θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.

Ο Παναγιώτης Ζησίδης, κτηνοτρόφος και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, μετέφερε τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Β. Εβρου δίπλα σε αυτά της αύξησης κόστους παραγωγής που προέρχονται από την ΚΑΠ της ΕΕ.

Ενώ η Μαριαλένα Πριοβόλου, φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, ανέφερε πως «ενώ στις σχολές μας διδάσκουν τις ραγδαίες εξελίξεις και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στο σήμερα, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών του λαού για σύγχρονες παροχές, μαθαίνουμε πως αυτές στην πραγματικότητα δεν αξιοποιούνται γιατί αποτελούν κόστος και δεν αποφέρουν κέρδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ