Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Πολεμώντας και τραγουδώντας στο Βίτσι. (φωτ.: Απ. Μουσούρης)
Πολεμώντας και τραγουδώντας στο Βίτσι. (φωτ.: Απ. Μουσούρης)
«... Στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου...»

(Από τον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ)

Το φετινό πανελλαδικό αντάμωμα νέων από όλη την Ελλάδα, το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 3 Ιούλη στο Βίτσι και είναι αφιερωμένο στην τρίχρονη αθάνατη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του Διημέρου, ενώ πραγματοποιείται και οικονομική εξόρμηση για τη στήριξή του.

Στόχος είναι το φετινό Διήμερο της ΚΝΕ να βοηθήσει, ώστε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ να γνωρίσουν από κοντά το χώρο όπου έδρασε ο ΔΣΕ, αλλά και τα σύγχρονα διδάγματα του ηρωικού του αγώνα, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα. Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ήταν στρατός εθελοντών ομοϊδεατών που στηριζόταν στη συνειδητή δράση και πειθαρχία, εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες. Γι' αυτό και η επίσκεψη στο Βίτσι αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, πηγή διδαχής και συμπερασμάτων, αλλά και διαπαιδαγώγησης των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, που επισκέπτονται την περιοχή μετά από τα πετυχημένα Διήμερα που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και 2012 στην περιοχή του Γράμμου και το 2008 στις Πρέσπες.


Το φετινό Διήμερο «ταξιδεύει» σε μια άλλη περιοχή που γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες του ΔΣΕ, το Βίτσι. Εδώ, κάθε σημείο, κάθε χωριό κρύβει και μια ιστορία...

Στα μέρη αυτά εξάλλου εγκαθιδρύθηκαν λαογέννητοι θεσμοί της λαϊκής εξουσίας, Λαϊκής Δικαιοσύνης και Παιδείας, η «Ελεύθερη Ελλάδα», από την άνοιξη του '47 μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε και ο ΔΣΕ είχε ισχυρές βάσεις στην περιοχή. Στο χωριό Πύλη, μέσα σε χαράδρα, σε αμπριά και καλύβε,ς στεγαζόταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Εκεί βρίσκεται και η σπηλιά του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη. Στην περιοχή του Βίτσι ήταν η Σχολή Αξιωματικών, έδρα της Σχολής Πυροβολικού. Στο χωριό Οξυά ήταν η έδρα της Μονάδας Πυροβολικού και από το Γενάρη του '49 και η έδρα των σαμποτέρ. Στο χωριό Βροντερό, σε μια σπηλιά, ήταν ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία του ΔΣΕ. Νοσοκομεία και χειρουργεία υπήρχαν και σε άλλα σημεία της περιοχής. Στο χωριό Πυξός το Μάρτη του 1949 μέσα σε αμπρί συνήλθε η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών Ελλάδας». Στο Πισοδέρι, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατασκήνωση της ΚΝΕ, πάνω στο σύνορο της Ελεύθερης Ελλάδας, ήταν η έδρα της 10ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στο Λέσιτς, της 11ης Μεραρχίας στο Περβόλ και το Αρχηγείο κατά τις τελευταίες μάχες.


Η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση
Η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Το πρόγραμμα του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 1 - 3 Ιούλη στο Βίτσι και τη Φλώρινα.

-- «Ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ στα εργοστάσια για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό!». Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, συζητάμε με νέους εργάτες, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που δουλεύουν σε εργοστάσια της Αττικής.

-- Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τα πορίσματα του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία, που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση.

-- Σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση και την εξέλιξη του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη από έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Πλούσιο το πρόγραμμα του Διημέρου

Κομμάτι της διαδρομής προς τη Βίγλα
Κομμάτι της διαδρομής προς τη Βίγλα
Η κατασκήνωση του Διημέρου θα πραγματοποιηθεί στο Πισοδέρι στη θέση Βίγλα (χιονοδρομικό κέντρο) σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, 20 χλμ. δυτικά της Φλώρινας. Το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού Διημέρου περιλαμβάνει:

Παρασκευή, 1 Ιούλη

19.00: Εκδήλωση, με θέμα «Οι λαογέννητοι θεσμοί εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές του ΔΣΕ στο Βίτσι».

21.00: Προβολή βίντεο για τη δράση του ΔΣΕ.

21.30: Συγκρότημα με παραδοσιακά χάλκινα από την περιοχή.

22.00: Λαϊκό γλέντι από τους «Πέντε εν δράσει»

Σάββατο, 2 Ιούλη

09.00: Πεζοπορία - ανάβαση σε ορειβατική διαδρομή που ξεκινά από το χώρο της κατασκήνωσης και καταλήγει στην κορυφή Βίγλα. Η διαδρομή κρατά περίπου μια ώρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά οχυρωματικές θέσεις και αμπριά του ΔΣΕ, καθώς και να παρατηρήσουν από ψηλά τους ορεινούς όγκους του Βίτσι, περιοχές όπου έγιναν σημαντικές μάχες ή έπαιξαν στρατηγικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Στην κορυφή θα γίνει ξενάγηση και όποιος επιθυμεί θα μπορεί να ανέβει δωρεάν και με το «λιφτ» του χιονοδρομικού κέντρου.

10.00: Επίσκεψη - περίπατος στο νοσοκομείο - σπηλιά του ΔΣΕ στο χωριό Βροντερό και στο μνημείο του Πέτρου Κόκκαλη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

10.00: Επίσκεψη - περίπατος στη σπηλιά του Ζαχαριάδη και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στο χωριό Πύλη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

17.30: Αθλητικές δραστηριότητες. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές, που έχει επιμεληθεί η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

20.00: Χαιρετισμός από την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

20.30: Παρουσίαση του CD με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

21.30: Συναυλία με τους Sober.

23.00: Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα και την ορχήστρα του.

Κυριακή, 3 Ιούλη

10.00: Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Φλώρινας, με προορισμό το μνημείο των νεκρών του ΔΣΕ.

11.00: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

13.00: Αναχώρηση των Οργανώσεων.

  • Στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», από όπου οι κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις νέες εκδόσεις για τον ΔΣΕ (φωτογραφικό λεύκωμα από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, συλλογή κειμένων για το ΔΣΕ εμπλουτισμένη με έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ). Θα υπάρχει έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ιστορικά στοιχεία για τις μεγάλες μάχες και συνολικά για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, στην οποία θα γίνονται ξεναγήσεις.
ΚΝΕ - ΕΔΟΝ
Την Παρασκευή η εκδήλωση - αφιέρωμα σε δύο μεγάλους συνθέτες

Το ΚΣ της ΚΝΕ και το ΚΣ της ΕΔΟΝ πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση - αφιέρωμα στην Αθήνα, για να τιμήσουν το έργο δύο μεγάλων συνθετών, του Χρήστου Λεοντή και του Μάριου Τόκα. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 19.00, στην Καισαριανή, στον χώρο δίπλα στο Θυσιαστήριο (πρόσβαση με το λεωφορείο 224).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Χρίστο Χριστόφια, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια των δύο συνθετών, σε εκτέλεση μουσικών σχημάτων των δύο Οργανώσεων.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι δύο Οργανώσεις επιδιώκουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με το πρωτοπόρο καλλιτεχνικό έργο των δύο συνθετών, που μελοποίησαν έργα μεγάλων μας ποιητών και που τα τραγούδια τους δέθηκαν με τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίστοιχη πολιτιστική εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ είχε πραγματοποιηθεί και το 2009 στην Αθήνα, αφιερωμένη στους ποιητές Κώστα Βάρναλη και Θοδόση Πιερίδη.

Τα τραγούδια του Χρ. Λεοντή θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Δράκου Μυρτώ (βιολί), Μαλακατές Περικλής (κλασική κιθάρα), Μαούτσος Αλέξανδρος (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι), Παπαπαναγιώτου Αγης (μπάσο), Χατζηαναγνώστου Στέφανος (φλάουτο). Τραγουδούν οι Σαραντόπουλος Γιώργος, Φιλντίση Γεωργία. Απαγγέλλουν οι Βεχλίδης Νίκος και Ιωάννα Τσαγκάρη.

Τα τραγούδια του Μ. Τόκα θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Λευτέρης Δημοσθένους (κιθάρα), Παντελίνα Κούκου (καχόν). Τραγουδούν οι Κατερίνα Παράσχου και Λευτέρης Δημοσθένους. Απαγγέλλουν οι Ευαγγέλου Ιωάννα και Σπανός Χαράλαμπος.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου

Στο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η Γραμματεία του Μετώπου, αφού πρώτα αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών για τα οποία «σε 131 σελίδες κείμενο δεν βρίσκουμε ούτε μία αναφορά», σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπουργείο Παιδείας και τα επιτελεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, άλλες ανησυχίες έχουν! Ανησυχούν για το πώς θα μετατρέψουν τα Ιδρύματά μας ταχύτερα σε πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να θησαυρίζουν στις πλάτες μας! Ανησυχούν για το πώς θα δημιουργήσουν μία στρατιά νέων επιστημόνων, με ελλιπείς γνώσεις - φτηνό επιστημονικό δυναμικό για τα μονοπώλια! (...)

Ετοιμάζονται να σαρώσουν ό,τι έμεινε όρθιο στις σπουδές μας

(...) Η λεγόμενη "αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" έχει δοκιμαστεί ήδη. Χιλιάδες σπουδαστές έμειναν στον αέρα μετά το προηγούμενο σχέδιο "Αθηνά", ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική, με τεράστιους συνωστισμούς σε τμήματα και ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.

Δεν μασάμε κουτόχορτο! Ολες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια όλο "ανωτατοποιήσεις" των ΤΕΙ έκαναν κι όλο στα ΤΕΙ τα πράγματα "κάθε πέρσι και καλύτερα ήτανε".

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε - να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.

Εχουμε κοινές ανάγκες για ολοκληρωμένες σπουδές και κοινές αγωνίες για το μέλλον μας. Μαζί να παλέψουμε γιατί αυτές οι αλλαγές "βουλιάζουν" πιο βαθιά τα δικαιώματά μας.

Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα στο αντικείμενο που επιλέξαμε! Και αυτό σήμερα, όπως και αν "μετονομαστεί" το τμήμα μας, μάς το στερούν λόγω των πολιτικών υποχρηματοδότησης και "κουρέματος" των αποθεματικών! Αυτές οι πολιτικές έφεραν και τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ σε σημείο "εκρηκτικό"!

Είναι λοιπόν πρόκληση η ίδια κυβέρνηση που φέτος ψήφισε τον "κόφτη", μέσα στον οποίο εντάσσονται και οι κωδικοί για την Παιδεία, σήμερα να μιλά για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών μας!

Θέλουμε μετά το πτυχίο μας να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με πλήρη εργασιακά δικαιώματα! Και αυτό σήμερα το στερούμαστε τόσο οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων όσο και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλά για "αναβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων", την ώρα που διατηρεί και ετοιμάζει νέους νόμους που τσακίζουν τους μισθούς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Απορρίπτουμε την πρόταση της "επιτροπής σοφών" όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ομως δεν αποδεχόμαστε αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με την πρόταση αυτή είναι:

  • Να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές μας "στα μέτρα" των εταιριών. Οποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην "πιάτσα" της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. (...)
  • Οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400 ευρώ μισθό, ωράρια - λάστιχο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση, που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. (...)
  • Να "εξοικονομηθούν πόροι" από την παιδεία για να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, για να πληρωθούν οι καπιταλιστές - δανειστές.

Την ίδια ώρα στις προτάσεις της επιτροπής σοφών περιλαμβάνονται:

  • Πρόταση για ίδρυση "Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας" που θα λειτουργεί ως ο manager για αναζήτηση πόρων από χορηγούς. (...) Οσο για την "ευεργετική" δράση των εταιρειών, την είδαμε ήδη στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, η οποία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες.
  • Μετατρέπουν το πτυχίο των φοιτητών που θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση σε κορνίζα! Αφαιρείται η ιδιότητα της "διδακτικής επάρκειας" από το πτυχίο μας! Με λίγα λόγια δηλαδή δεν θα αρκούν το πτυχίο και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για να μπορεί κάποιος να διοριστεί ως καθηγητής στο Δημόσιο, αλλά θα πρέπει να κυνηγάει την πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας μέσω πανάκριβων μεταπτυχιακών και κύκλων σεμιναρίων»!

Το ΜΑΣ καταλήγει καλώντας όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να συζητήσουν και να απορρίψουν τα πορίσματα του διαλόγου: «Να προετοιμαστούμε, ώστε σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να στηθεί τείχος για να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
«Βαθαίνει η σύνδεση των Ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα»

Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας

Με τη συζήτηση για τον «Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας» ολοκληρώθηκε χτες ο κύκλος του διαλόγου για την Παιδεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Την απουσία από το κείμενο οποιασδήποτε αναφοράς στα προβλήματα των νέων που σπουδάζουν και την κατεύθυνση που υπηρετείται μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής.

Οπως σημείωσε, δεν αναφέρεται «ούτε λέξη για τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών που βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα όλο και πιο ψηλούς, όλο και πιο ανυπέρβλητους τους ταξικούς φραγμούς για τη μόρφωσή τους μιας και το κόστος σπουδών είναι ήδη απαγορευτικό για πολλούς. Ούτε, βέβαια, γίνεται η παραμικρή έστω νύξη για μερική έστω άρση αυτών των ταξικών φραγμών με την κάλυψη, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων σε σίτιση, στέγαση κι άλλες πτυχές της φοιτητικής μέριμνας που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών».

Ο Γ. Δελής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η «νέα μεταρρυθμιστική πολιτική», για την οποία γίνεται λόγος, είναι «η βαθύτερη σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τη λεγόμενη "υγιή καινοτομία και επιχειρηματικότητα" που είναι υγιής και κερδοφόρα φυσικά μόνο για τις επιχειρήσεις και άκρως ανθυγιεινή και ζημιογόνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτήν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξή της, άλλωστε, παίρνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε.

Οπως σημείωσε, η κυβερνητική πλειοψηφία αφοσιωμένη στη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ όπως διαγράφεται καθαρά στο κείμενο, θέλει αφενός να αξιοποιήσει ένα προσοντούχο δυναμικό, υψηλά ειδικευμένο, με το χαμηλότερο όμως κόστος, χαρίζοντας υψηλά ειδικευμένη εργασία στους μεγαλο-εργοδότες και αφετέρου θέλει με μοχλό την ελάχιστη αυτή χρηματοδότηση να προσανατολίσει και να κατευθύνει καλύτερα το επιστημονικό και ερευνητικό έργο με γνώμονα τις στοχεύσεις και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της φράσης του κειμένου για "στοχευμένη χρηματοδότηση ως όργανο εθνικής στρατηγικής"», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για «οριζόντια κινητικότητα» του προσωπικού των ιδρυμάτων ως μέσο κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα «εικονικά ινστιτούτα» στα οποία προβλέπεται να δικτυώνονται ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, σημείωσε πως δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο παρά την προσπάθεια του αστικού κράτους να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που δεν αμφισβητούνται αλλά αντίθετα προωθείται η γενίκευσή τους και με νόμο που έρχεται και προετοιμάζεται το έδαφος για δίδακτρα ακόμα και στα προπτυχιακά.

Οπως και οι προηγούμενες συνεδριάσεις, και η χτεσινή, κινήθηκε σε «συναινετικό» κλίμα με τα υπόλοιπα κόμματα που ήταν παρόντα αλλά και τη ΝΔ, που και χτες δεν συμμετείχε, να συμφωνούν με την κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων που περιγράφονται στον «οδικό χάρτη» του πορίσματος. Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, είπε πως ο ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας «είναι μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση η οποία εξορθολογίζει και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης όλου του επιστημονικού δυναμικού». Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως άμεσα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά, διαχωρίζοντάς τα σε όσα οδηγούν σε έρευνα και σε εκείνα που οδηγούν σε εξειδίκευση και θα έχουν δίδακτρα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δυναμώνουμε το Κόμμα στα εργοστάσια, δείχνουμε το δρόμο της ανατροπής

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με νέους κομμουνιστές εργάτες, ενόψει της εκδήλωσης της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το ερχόμενο Σάββατο

«Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με νέους εργάτες θα δυναμώσει την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού».

Με τη φράση αυτή κλείνει η τετρασέλιδη ανακοίνωση που εδώ και μέρες διακινούν σε νέους βιομηχανικούς εργάτες οι Οργανώσεις Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Διακινώντας την ανακοίνωση σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν τους νέους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Σάββατο 11 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42, Αθήνα). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Δαφνή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και προβολή βίντεο που επιμελούνται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Με αφορμή την προετοιμασία αυτής της πρωτοβουλίας, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με νέους εργάτες, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που δουλεύουν σε βιομηχανίες της Αττικής. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, στάθηκε στις συνθήκες δουλειάς, στο τι αντιμετωπίζει ο νέος εργαζόμενος πίσω από τις πύλες των εργοστασίων, αλλά και στην πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών για την προώθηση της πολιτικής πρότασης του Κόμματος στην εργατική τάξη.

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, οι βιομήχανοι κερδίζουν

Ο Λεωνίδας, 27 χρόνων, μεταλλεργάτης, που δουλεύει σε εργοστάσιο εδώ και τρία χρόνια επισημαίνει το πλήθος των νέων ανθρώπων που δουλεύουν στα εργοστάσια: «Στο χώρο που εργάζομαι η πλειοψηφία είναι κάτω των 40 ετών και η εργοδοσία αξιοποιεί στο έπακρο τις ρυθμίσεις των τελευταίων κυβερνήσεων για το μειωμένο βασικό μισθό των εργαζόμενων κάτω των 25 ετών, όπως και τις ατομικές συμβάσεις».

Την ίδια εικόνα μάς μεταφέρουν και άλλοι εργαζόμενοι, από εργοστάσια του κλάδου των τροφίμων:

Ο Σταύρος και η Ειρήνη είναι 28 χρόνων και δουλεύουν εδώ και πέντε χρόνια σε γαλακτοβιομηχανία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για μερικούς μήνες κάθε χρόνο. Τους υπόλοιπους τους περνούν στην ανεργία, μέχρι να τους ξαναπάρουν στο εργοστάσιο. Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες προσπαθούν να περιορίσουν και τη συνδικαλιστική δράση, αφού πρέπει να είναι κανείς «φρόνιμος» για να τον ξαναπροσλάβουν την επόμενη χρονιά. Ο Σταύρος εξηγεί ότι οι βιομήχανοι διώχνουν παλιούς εργάτες, για να προσλάβουν νεότερους και με αυτήν την πρακτική για κάθε παλιό εργαζόμενο που φεύγει, δουλεύουν τρεις με την ίδια δαπάνη από την εταιρεία... Η Ειρήνη έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο στα 23 της, μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται αυτές οι ρυθμίσεις και όπως μας λέει, τώρα πια το 70% των εργατών είναι κάτω των 25. Στέκεται ιδιαίτερα στο άγχος που έχουν οι κοπέλες: «Αν μείνω έγκυος, μόλις λήξει η σύμβασή μου θα φύγω και δεν θα επαναπροσληφθώ πριν περάσουν τρία χρόνια, για να αποφύγει ο εργοδότης το "ευνοϊκό" καθεστώς για τις μωρομάνες. Κοπέλες που έμειναν έγκυες, φεύγουν από την παραγωγή για τρία και τέσσερα χρόνια»...

Τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» εξυπηρετούν και οι σχολές κατάρτισης: Τα ΙΕΚ, η «μαθητεία», οι ΕΠΑΣ, η «πρακτική άσκηση» σπουδαστών, όλοι αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν για λογαριασμό των εργοδοτών. Ο Μιχάλης, 18 χρόνων, είναι σπουδαστής σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και παραμένει απλήρωτος εδώ και πέντε μήνες. Οπως μας λέει, «οι θεσμοί αυτοί στην ουσία είναι ένας μηχανισμός παροχής τζάμπα εργατικού δυναμικού στην εργοδοσία. Π.χ. για να πάρει ο σπουδαστής από το ΙΕΚ την πιστοποίηση, θα δουλέψει έξι μήνες τζάμπα, πολλές φορές σε πόστα άσχετα από την ειδικότητά του, βγάζοντας τη "λάντζα"»...

Ποικιλόμορφη η παρέμβαση της εργοδοσίας

Ο Παναγιώτης, που δουλεύει επίσης στο Μέταλλο, αναφέρει ότι βασικό όπλο της εργοδοσίας είναι η διαίρεση των εργαζομένων, με πιο συνηθισμένη αυτή ανάμεσα σε παλιούς και νέους, εργολαβικούς και μόνιμους. «Είναι επεξεργασμένη η παρέμβασή της και με ποικίλες μορφές», προσθέτει. «Για παράδειγμα σε πολλούς χώρους ο εργοδότης αντί να πληρώνει την υπερωρία στον εργαζόμενο, του δίνει δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ. Αλλού αξιοποιώντας τους δικούς τους συνδικαλιστές απωθούν τους εργαζόμενους από τις μαζικές διαδικασίες και προσπαθούν να πείσουν ότι όλοι μαζί, εργάτες και αφεντικά, πρέπει να βάλουν πλάτη για να ανέβουν οι "δείκτες". Διοργανώνουν προβολές στους εργαζόμενους, δείχνοντας πρότζεκτ με στατιστικά στοιχεία από την απόδοση της εταιρείας, ώστε να μοιραστούμε τα άγχη της εργοδοσίας»!

Για αντίστοιχες παρεμβάσεις, μάς λέει και ο Χρήστος, ο οποίος στα 32 του δουλεύει σε εργοστάσιο στον κλάδο της Ενέργειας: «Υπάρχουν τμήματα σε επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάτω από τίτλους όπως "τμήμα προώθησης αλλαγών". Ξεχωρίζει η προσπάθειά τους να πείσουν τους εργαζόμενους ότι πρώτο μέλημα της εργοδοσίας είναι να τους εξασφαλίσει δουλειά, επομένως πρέπει όλοι να υποστούν θυσίες. Για παράδειγμα στον κλάδο της διύλισης αξιοποιούν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσουν είκοσι διυλιστήρια στην ΕΕ, όποτε βάλτε πλάτη για να μην είμαστε ένα από αυτά... Ετσι οι εργαζόμενοι καλούνται να υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους, να δεχθούν μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση κ.λπ».

Βασικό ιδεολόγημα που καλλιεργείται στους χώρους δουλειάς είναι αυτό περί της «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων, ότι δεν αξίζει ο εργάτης να παλεύει. «Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», απαντά ο Χρήστος. «Κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το γεγονός ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν αναντίστοιχες με την επίθεση που δεχθήκαμε, ότι δεν πρέπει να αφαιρούμαστε από το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εργαζομένων είναι ασυνδικάλιστη, ότι σε πολλά σωματεία κυριαρχούν δυνάμεις που δεν συγκρούονται με την εργοδοσία επομένως υπονομεύουν και τη δύναμη του κινήματος. Καλούμε τους εργαζόμενους να εκτιμήσουν ότι ιστορικά οι αγώνες ήταν αυτοί που έδωσαν ανάσες στην εργατική τάξη και πρέπει να κατανοήσουν την τεράστια δύναμή τους, που βρίσκεται στην οργάνωση, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, των κλαδικών συνδικάτων όπως της Ενέργειας κ.λπ. Στις σημερινές συνθήκες, κρινόμαστε από την προετοιμασία, τη συγκέντρωση δυνάμεων στους κρίσιμους χώρους και κλάδους, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όταν θα κρίνεται πραγματικά η μάχη για την εργατική εξουσία».

Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς

Βασικός στόχος της εκδήλωσης, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο είναι να αναδειχθεί ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την εξέλιξη της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Για τη σημασία της οικοδόμησης γερών Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς ο Χρήστος σημειώνει: «Δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει οργάνωση του ΚΚΕ, υπάρχει και άλλο κλίμα, σπάει πιο εύκολα η απογοήτευση. Η οικοδόμηση του Κόμματος στους εργοστασιακούς χώρους θα βοηθήσει συνολικά τη δουλειά μας στο εργατικό κίνημα. Η εργατική τάξη στη βιομηχανία έχει πολύτιμα χαρακτηριστικά, όπως συγκρότηση και πειθαρχία, έρχεται σε επαφή με τα μέσα παραγωγής, ζει την ταξική πάλη και την αναμέτρηση με την εργοδοσία στην καρδιά της παραγωγής. Παίζει λοιπόν καθοριστικό ρόλο η δράση των κομμουνιστών σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ανάμεσα σε εκατοντάδες εργαζόμενους».

Αντίστοιχη είναι και η παρατήρηση της Ειρήνης: «Είναι πολύ διαφορετικό να μπαίνει ένας νέος εργάτης σε χώρο δουλειάς, όπου δρουν κομμουνιστές: Από την πρώτη μέρα τον καλούν να γραφτεί στο σωματείο του, να μπει στην πάλη. Τον ενημερώνουν για τα δικαιώματά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπου λείπει η δράση των κομμουνιστών, η εργοδοσία ξεσαλώνει: Από εργατικά ατυχήματα που αποκρύπτονται μέχρι απολύσεις και τρομοκρατία χωρίς αντιδράσεις. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, μπορούν πιο εύκολα να καταλάβουν τη δύναμή τους, όμως είναι αναγκαία η παρέμβαση του Κόμματος για να μη νιώθουν "υποχρεωμένοι" απέναντι στον εργοδότη τους. Μπορούν να δουν ότι το μεροκάματό τους κοστίζει στο αφεντικό όσο οι πρώτες τρεις τέσσερις κούτες που συσκευάζουν και μετά ακολουθούν χιλιάδες, που ουσιαστικά είναι ο κλεμμένος ιδρώτας τους, από έναν άνθρωπο που μπορεί να μην τον δουν ποτέ στη ζωή τους».

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, είναι περισσότερα τα στοιχεία για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι αυτό το σύστημα δεν παίρνει διορθώσεις. Οπως τονίζει ο Χρήστος: «Εκτός από τις δυσκολίες, υπάρχουν και νέες δυνατότητες για να φτάσουμε πιο πλατιά στους εργαζόμενους με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Υπάρχει κόσμος που μπορεί να μην ξεσηκώνεται, αλλά ακούει τους κομμουνιστές, "μετράει" αυτά που του λέμε. Συζητώντας για το πώς μπορούν να ικανοποιηθούν οι εργατικές-λαϊκές ανάγκες, μπορούμε καλύτερα να ξεδιπλώσουμε την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού και του εργατικού ελέγχου. Αναδεικνύουμε ότι επαναστατικά θα ανατρέψουν οι εργάτες την αστική τάξη, ότι το μέλλον είναι ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός. Τους καλούμε αντί να απογοητεύονται, παραμένοντας θεατές των κυβερνητικών εναλλαγών, να βγάλουν συμπεράσματα ότι δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις μέσα από τον κοινοβουλευτικό δρόμο, μέσα από τη διακυβέρνηση, αφού την εξουσία την έχει η αστική τάξη. Εμείς δείχνουμε τον άλλο δρόμο, της συσπείρωσης με το ΚΚΕ, της οργάνωσης στα συνδικάτα, της σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή της. Αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει από το τέλμα και τη μιζέρια τον νέο εργαζόμενο».

Εκδήλωση στην Καλαμάτα

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, την Παρασκευή 24 Ιούνη, στις 8:00 μ.μ., στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας, όπου θα παρουσιαστεί η θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στοιχεία που ξεγυμνώνουν την ευρωενωσιακή «αντιναρκωτική» πολιτική

Διογκώνεται το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, όπως δείχνουν τα ευρήματα και της φετινής Ευρωπαϊκής Εκθεσης για τα ναρκωτικά

Από τις περσινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Από τις περσινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Κάθε στοιχείο που έρχεται στη δημοσιότητα αποδομεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωενωσιακής υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδόν κάθε πτυχή της («μείωση της βλάβης», αποποινικοποίηση κ.ά.) που αξιοποιείται για να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, στην ουσία, ρίχνει νερό στο δέντρο της εξάρτησης, οδηγεί στη συντήρηση του προβλήματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμεί ακόμα και με νέους θανάτους. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι πρόκειται για μια πολιτική που απέχει έτη φωτός από την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπονομεύοντας τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Αυτό επιβεβαιώνει και η φετινή Εκθεση για τα ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, προχτές, με τα ευρήματά της να είναι άκρως αποκαλυπτικά. Ορισμένα σημαντικά ευρήματα αναφέρουμε εδώ.

Τεράστια κέρδη από την αγοραπωλησία ναρκωτικών

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα κέρδη από τη λιανική αγορά παράνομων ουσιών στην ΕΕ αποτιμώνται σε 1 μόνο έτος (2013) σε 24,3 δισεκατομμύρια ευρώ (πιθανό εύρος τιμών από 21 έως 31 δισ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μερίδιο κερδών αντιστοιχεί στην κάνναβη, που καταλαμβάνει περίπου το 38% του συνόλου (8,4 - 12,9 δισ. ευρώ). Ακολουθούν η ηρωίνη με 28% (6 - 7,8 δισ. ευρώ) και η κοκαΐνη (24%, 4,5 - 7 δισ. ευρώ). Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι θιασώτες της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της κάνναβης (η «αθωότητα» της οποίας αποτυπώνεται παρακάτω), αξιοποιούν τα στοιχεία αυτά για να μιλήσουν προκλητικά για τα «οικονομικά οφέλη» που θα είχε για το καπιταλιστικό κράτος η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Αυξάνονται οι αιτήσεις για απεξάρτηση από την κάνναβη


Πάνω από 88 εκατομμύρια ενήλικες ή πάνω από 1 στους 4 έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας. Η πιο διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη (83,9 εκατομμύρια άνθρωποι). Οι περισσότερες από τις χώρες αναφέρουν αύξηση της χρήσης της. Περίπου 1% των ενηλίκων στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάνουν χρήση κάνναβης καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά (60% εξ αυτών είναι 15 - 34 ετών). Τα επίπεδα δραστικότητας είναι υψηλά σε σύγκριση με το παρελθόν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ο χρήστης να αντιμετωπίσει οξέα ή και χρόνια προβλήματα υγείας. Ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε από 45.000 το 2006 σε 69.000 το 2014. Σταθερός είναι ο αριθμός αιτήσεων για απεξάρτηση από κοκαΐνη. Τα 3/4 των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία καταγράφονται επίσημα ως πολυτοξικομανείς.

Η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στους χρήστες για απεξάρτηση, αποτυπώνεται στο εύρημα που έρχεται από την Ουγγαρία, όπου τα 3/4 (74%) των παραπομπών χρηστών κάνναβης σε θεραπεία προήλθε από το σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης.

Αναφορά γίνεται επίσης στην τελευταία διεθνή ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου σημειώνεται: «Οι παρενέργειες της χρόνιας χρήσης κάνναβης, οι συστηματικοί και μακροχρόνιοι χρήστες κάνναβης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχωσικά συμπτώματα και διαταραχές, υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα και σύνδρομο εξάρτησης. Η συστηματική χρήση κάνναβης στην εφηβεία συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης σχιζοφρένειας και σε περίπτωση συνέχισης της χρήσης στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης φαίνεται ότι συνδέεται με νοητική βλάβη».

«Εκρηξη νέων ουσιών» και υψηλού κινδύνου συνθετικά κανναβινοειδή


Το 2015 εντοπίστηκαν 98 Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες (ΝΨΟ) ανεβάζοντας τον αριθμό που παρακολουθούνται σε 560, εκ των οποίων το 70% εντοπίστηκε την τελευταία πενταετία. Εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτές έχουν τα συνθετικά κανναβινοειδή, με πολλά από αυτά να είναι εξαιρετικά τοξικά, ενώ έχουν αναφερθεί μαζικές δηλητηριάσεις, ακόμη και θάνατοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνθετικό κανναβινοειδές MDMB-CHMICA, ουσία που συσχετίστηκε με 13 θανάτους και 23 μη θανατηφόρες τοξικώσεις. Η ουσία αυτή εντοπίστηκε σε περισσότερα από 20 διαφορετικά μείγματα καπνού, ενώ θάνατοι ή τοξικώσεις αναφέρθηκαν σε 8 χώρες. Οι καταναλωτές των προϊόντων αυτών συνήθως δεν γνωρίζουν τις χημικές ουσίες που περιέχουν. «Οι νεαροί καταναλωτές μπορεί εν αγνοία τους να γίνονται ανθρώπινα πειραματόζωα για ουσίες που εγκυμονούν άγνωστους εν πολλοίς πιθανούς κινδύνους για την υγεία», αναφέρεται στην Εκθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα ισχυρό ψυχοδιεγερτικό που συσχετίζεται με σχεδόν 200 περιστατικά οξείας τοξίκωσης και πάνω από 100 θανάτους στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η ανάκαμψη της MDMA, διεγερτικού που εμπεριέχεται κατά κύριο λόγο στο χάπι Εκστασι, διατίθεται σε υψηλή περιεκτικότητα σε μορφή σκόνης, κρυσταλλική μορφή και δισκία με διάφορους λογότυπους, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, ενώ υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι παράγεται κατά παραγγελία και διατίθεται με χρήση προηγμένων και στοχευμένων τεχνικών μάρκετινγκ. Το επίκεντρο παραγωγής του στην Ευρώπη είναι οι Κάτω Χώρες και οι γειτονικές περιοχές, όπου η πολιτική της αποποινικοποίησης έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και διακίνησης κάθε λογής ουσιών. Τον τελευταίο χρόνο, 2,1 εκατομμύρια ενήλικες 15 - 34 ετών έκαναν χρήση MDMA.

Ζητούν απεξάρτηση από υποκατάστατα

Στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ, τις τελευταίες δεκαετίες λειτουργούν προγράμματα υποκατάστασης, στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλών προδιαγραφών, στο όνομα της «μείωσης της βλάβης», δηλαδή της «διαχείρισης του προβλήματος». Ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη για μείωση των θανάτων από ναρκωτικά, το οποίο από ένα σημείο και μετά έγινε το άλλοθι για το πέρασμα μιας σειράς αντιδραστικών εφαρμογών που συντηρούν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Η φετινή Εκθεση αναφέρει: «Ο ρόλος που παίζουν οι ουσίες αυτές (σ.σ. δηλαδή μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κ.ά., που χορηγούνται σε προγράμματα υποκατάστασης) όσον αφορά τους θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός. Τα συνθετικά οπιοειδή προϊόντα, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη θεραπεία υποκατάστασης, κατέχουν πιο εξέχουσα θέση στα δεδομένα για τους θανάτους που συνδέονται με χρήση ναρκωτικών σε κάποιες χώρες, ενώ έχουν αυξηθεί και οι αιτήσεις θεραπείας από αυτές (...) Κατά τα επόμενα έτη αναμένεται να κυκλοφορήσουν διάφορες νέες φαρμακολογικές επιλογές»...

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ότι τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και να απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (φορείς του ΕΪΤΖ κ.ά.). Αντ' αυτού: Το 2014 βρέθηκαν σε προγράμματα υποκατάστασης στην Ευρώπη 664.000 άνθρωποι. Πάνω από το 10% του συνόλου των χρηστών οπιοειδών που εισήχθησαν σε εξειδικευμένα κέντρα δήλωσαν ως πρωτεύουσα αιτία της έναρξης θεραπείας τη χρήση οπιοειδών πλην της ηρωίνης σε 18 ευρωπαϊκές χώρες (το 2013 ήταν 11 οι χώρες). Τα οπιοειδή που αναφέρουν μεταξύ άλλων είναι μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κ.ά. Σε ορισμένες χώρες τα υποκατάστατα είναι τα πιο διαδεδομένα. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία και στην Τσεχική Δημοκρατία οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν κύρια ουσία κατάχρησης τη βουπρενορφίνη.

Ταυτόχρονα, στο όνομα υποτίθεται της μείωσης των θανάτων από ναρκωτικά, επιχειρείται η διάδοση των shooting rooms (δωμάτια «τρυπήματος») ή αλλιώς αίθουσες επιτηρούμενης χρήσης. Ηδη λειτουργούν σε 6 χώρες 70 αίθουσες και γίνεται προσπάθεια και στη χώρα μας να επαναλειτουργήσουν.

Νέοι «δρόμοι» διακίνησης και διαδικτυακές αγορές

Η Εκθεση αποτυπώνει ότι πλάι στις γνωστές διαδρομές εισόδου της ηρωίνης στην Ευρώπη (κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν), «ξεφυτρώνουν» και νέοι δρόμοι. Οι δύο κυριότερες οδοί είναι η βαλκανική (διασχίζει την Τουρκία για να καταλήξει στα Βαλκάνια - Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα) και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, ενώ πρόσφατα «προέκυψε» ένα παρακλάδι της μέσω Συρίας και Ιράκ. Αλλη μια νέα οδός που αναπτύσσεται είναι μέσω νότιου Καυκάσου και του Εύξεινου Πόντου, ενώ αυξάνεται η σημασία της «νότιας οδού» με εισαγωγές ηρωίνης από το Ιράν και το Πακιστάν.

Την ίδια ώρα, η προμήθεια ναρκωτικών μέσω διαδικτύου διογκώνεται και φαίνεται να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι αγορές αυτές λειτουργούν είτε στον επιφανειακό ιστό (προσβάσιμες σε όλους ιστοσελίδες), όπου πωλούνται συνήθως νέες ψυχοδραστικές ουσίες ή ψευδεπίγραφα και παραποιημένα φάρμακα, είτε στον «βαθύ ιστό» μέσα από αθέατες ιστοσελίδες ή κρυπτοκαταστήματα (διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλήσεων που υποστηρίζεται από τεχνολογίες που προστατεύουν την ανωνυμία και χρησιμοποιείται για τη διακίνηση παράνομων αγαθών και «υπηρεσιών»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ