Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό τετρασέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να διαβάσουμε:
  • Οι δραστηριότητες στο Στέκι των φοιτητών στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα
  • Με εκδηλώσεις σε νησιά και πρωτεύουσες νομών κορυφώνεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα
  • Στιγμιότυπα από το καλοκαιρινό «ταξίδι» του Φεστιβάλ
  • Η ΔΗΠΑΚ για την προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου
Την Τετάρτη 21/8 η εκδήλωση στο Δαφνί

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 10 π.μ., η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη του σ. Νίκου Πλουμπίδη (μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο όπου εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί (πίσω από τη Μονή Δαφνίου).

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ο χώρος των φοιτητών στις κεντρικές εκδηλώσεις

Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!..." τον Σοσιαλισμό!», ταξιδεύει σε όλη τη χώρα στο δρόμο προς το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι φοιτητές θα έχουν τη δική τους σκηνή στο χώρο του Φεστιβάλ. Με ενθουσιασμό και μεράκι οι φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ετοιμάζουν τη δική τους σκηνή στο κεντρικό τριήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα. Η σκηνή θα φιλοξενήσει δεκάδες γνωστούς καλλιτέχνες ενώ μαζί με το χώρο των φοιτητών θα λειτουργεί και φέτος το Εργατικό Στέκι.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελούν κάθε χρόνο τον πρώτο αγωνιστικό σταθμό συζήτησης, προβληματισμού, γνωριμίας της ΚΝΕ με χιλιάδες φοιτητές αλλά και διασκέδασης. Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αλλά και στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα μπορούν να σηματοδοτήσουν τα δικά τους γενναία βήματα στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική, ριζοσπαστική κατεύθυνση, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτήν την ανάγκη εξέφρασαν και οι μαχητικές φοιτητικές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι ενάντια στην κατάργηση του ασύλου.

Δραστηριότητες για τους πρωτοετείς φοιτητές


Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια προετοιμάζουν το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες, τις συζητήσεις, το περιεχόμενο του χώρου των φοιτητών στο 45ο Φεστιβάλ. Στο Φεστιβάλ θα κυκλοφορήσει εμπλουτισμένη και βελτιωμένη η έκδοση της ΚΝΕ για τους πρωτοετείς φοιτητές με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου - πάλεψε για αυτά». Πρόκειται για μια ειδική έκδοση που ενημερώνει τους νέους φοιτητές για τα δικαιώματά τους, τους συλλόγους τους, τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων των φοιτητών. Ενα κάλεσμα για κάθε φοιτητή να μη χάσει ούτε λεπτό! Από την πρώτη στιγμή στο νέο ξεκίνημα της ζωής του να σταθεί ανήσυχος, αγωνιστής, πρωτοπόρος στην πορεία κατάκτησης των δικαιωμάτων του στη μόρφωση, στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή.

Παράλληλα, θα λειτουργεί ειδικός χώρος ηλεκτρονικής ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τη σχολή τους, τη δράση των φοιτητικών συλλόγων των σχολών όπου έχουν εισαχθεί καθώς και τη δράση και τις διεκδικήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

«Εμείς που ερευνούμε για να αλλάξουμε τον κόσμο!»

Ο χώρος του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μία πρωτότυπη δραστηριότητα με τον τίτλο «Εμείς που ερευνούμε για να αλλάξουμε τον κόσμο!». Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές ή και διδακτορικούς ερευνητές για να παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ τμήμα ή ολόκληρες εργασίες, διπλωματικές ή άλλες ερευνητικές δημοσιεύσεις. Στόχος; Περισσότεροι φοιτητές και με αυτό τον τρόπο να ψάξουν, να μάθουν, να εντρυφήσουν περισσότερο σε επιστημονικά δεδομένα και ανακαλύψεις, να κάνουν υπόθεσή τους την κατάκτηση της γνώσης και της επιστήμης.


Σε αυτήν την υπόθεση θα συμβάλει και η έκδοση «Διάβασε κι αυτό...!», που θα διακινείται στο Φεστιβάλ. Η έκδοση θα περιέχει προτάσεις βιβλίων για κάθε νέο επιστήμονα και για κάθε κατηγορία σχολής (π.χ. κοινωνικές, φυσικές, οικονομικές).

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

- Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

- Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ.

- Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

- Συναυλία με το συγκρότημα της «Στροφής».

- Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή.

- Μεγάλη συναυλία.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

- Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

- Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

- Συναυλία με τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο

* Το αναλυτικό πρόγραμμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τον χώρο των φοιτητών θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Στην Ικαρία

Με μαζική συμμετοχή του λαού της Ικαρίας και με πλήθος νεολαίας πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στο Καραβόσταμο στην Ικαρία.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες του νησιού, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην όμορφη εκδήλωση, καθιστώντας την για άλλη μια χρονιά το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο νησί.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της Γεωργίας Λαρδά, γραμματέα του ΤΣ Ικαρίας της ΚΝΕ. Ακολούθησε αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από νεανικό ερασιτεχνικό μουσικό σχήμα από τις Ράχες. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με εικόνες και στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των Οργανώσεων της Ικαρίας στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Καρπενήσι τον περασμένο Ιούλη.

Με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη», ανέβηκε στο βήμα για την κεντρική ομιλία ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με κέφι και ζωντάνια, με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ για άλλη μια χρονιά την παράσταση έκλεψαν τα δεκάδες μικρά παιδιά που συμμετείχαν στον Παιδότοπο.

Στην Πρέβεζα

Το ταξίδι του Φεστιβάλ στο νομό Πρέβεζας ξεκίνησε από τον Ωρωπό, την Κυριακή 11 Αυγούστου. Από νωρίς το απόγευμα, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοίμασαν την πλατεία του χωριού για να υποδεχτούν τον κόσμο. Η προφεστιβαλική εκδήλωση ξεκίνησε με κυνήγι χαμένου θησαυρού που έστησε η ΚΝΕ, με τίτλο: «Ψάχνοντας το μυστικό της ΚΝΕ», που ενθουσίασε τους μικρούς μας φίλους. Μέσα από το παιχνίδι οι μαθητές που συμμετείχαν, έμαθαν για ιστορικές μορφές του ΚΚΕ, όπως τον Νίκο Μπελογιάννη, αλλά και για την ιστορία ίδρυσης της ΚΝΕ, τη δράση των νέων κομμουνιστών σήμερα για ένα καλύτερο σχολείο.

Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με λαϊκό τοπικό σχήμα του χωριού και το γλέντι συνεχίστηκε με παραδοσιακή μουσική από μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ζήνα Μαλεζά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Πρέβεζας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ.

Η κεντρική εκδήλωση στην Πρέβεζα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».

Αθλητικά τουρνουά στο Καινούργιο

Αφιερωμένες στον Αθλητισμό ήταν οι διήμερες εκδηλώσεις στο Καινούργιο Τριχωνίδας μπροστά στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Την πρώτη μέρα, Τετάρτη 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, με συμμετοχή δεκάδων μαθητών της περιοχής. Η συμμετοχή των παιδιών ανέδειξε την ανάγκη για άθληση ενώ παράλληλα φάνηκε και η ανάγκη δημιουργίας και αναβάθμισης των απαραίτητων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις υπάρχουσες να είναι σε κακή κατάσταση.

Τη δεύτερη μέρα, Πέμπτη 8 Αυγούστου, έγινε τουρνουά μπάσκετ 3x3 και ακολούθησε η βράβευση των ομάδων που κέρδισαν στα δύο τουρνουά από τον Βασίλη Νικάκη, πρώην διεθνή διαιτητή της FIFA.

Ακολούθησε ομιλία από την Μαριάνθη Παπαγαλάνη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού από τους μουσικούς Θανάση Μπλέτσα (κλαρίνο), Σωτήρη Γκεβεντζέ (φωνή), Ανδρέα Φούκα (πλήκτρα), Θωμά Καραγιάννη (ντραμς).

Στον χώρο υπήρχε έκθεση με τίτλο «Το πρότυπο του αθλητή μέσα και έξω από τα γήπεδα» με οργανωμένες ξεναγήσεις.

Στις Μοίρες Ηρακλείου

Με μεγάλη επιτυχία και μαθητικό παλμό πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στις Μοίρες, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη στάση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο νομό Ηρακλείου.

Η πλατεία Λ. Κλάδου και φέτος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για δεκάδες νέους της περιοχής, που έδωσαν το μαχητικό «παρών», συζήτησαν και προβληματίστηκαν γύρω από την ανατρεπτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, και βέβαια διασκέδασαν με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με μεράκι μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα... τον Σοσιαλισμό!».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Γιάννη Ζαχαριουδάκη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Φαιστού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Βασιλάκη, στέλεχος της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή νότα στη βραδιά έδωσαν το μαθητικό σχήμα, με τους Μανώλη Κακουλάκη, Ελευθερία Καμπουράκη, Μαρία Ζεινάκη, Τζένη Ζαχαριουδάκη και Μιχαέλα Βολωνάκη, αλλά και οι αδερφές Ελένη και Εύα Καμπουράκη με τις μελωδίες τους. Η εκδήλωση έκλεισε με «άρωμα Κρήτης» από τον μεγάλο καλλιτέχνη Αντώνη Φραγκιαδάκη και το λαούτο του.

Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προφεστιβαλική εκδήλωση στις Αρχάνες, με αφιέρωμα στην Κουβανική Επανάσταση, αλλά και τις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ηράκλειο στις 13 - 14 Σεπτέμβρη στο πάρκο Κομμένο Μπεντένι, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλίες με τους Γιώργο Μαργαρίτη, Μύρωνα Στρατή, Μιρέλα Πάχου, Μαρία Κώτη και το συγκρότημα «Καραβάνι», και πολλά άλλα.

Στη Χίο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο νησί της Χίου, την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Ανθρωποι όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και κατέφθασαν στον όμορφο χώρο που είχε φτιαχτεί στην πλατεία Βουνακίου.

Η φεστιβαλική εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Αρη Πλωμαρίτη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Τη σκυτάλη πήραν ο Γιάννης Τσατσαρώνης, ο Παντελής Καβύρης και ο Γιώργος Νταΐκος, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο με λαϊκό γλέντι ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έκλεισε με γνωστά αντάρτικα τραγούδια.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε και φέτος παιδότοπος που τράβηξε το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών με πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες. Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν χειροτεχνίες με «κόκκινα αερόστατα» αλλά και παζλ με το σύνθημα του Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι επισκέπτες της έκθεσης βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» στο χώρο, για τις νέες εκδόσεις της και κύρια για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. Υπήρχαν επίσης θεματικές εκθέσεις με το ενδιαφέρον να τραβάει η έκθεση που είχε στηθεί για το Προσφυγικό.

Ιστορικός περίπατος στη Λευκάδα

Ιστορικό περίπατο στο Βουνί Εγκλουβής, στην τοποθεσία όπου βρισκόταν το Αρχηγείο του ΕΛΑΣ τον Ιούνη του '44, διοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής 11 Αυγούστου οι Οργανώσεις Λευκάδας της ΚΝΕ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν την αλήθεια για την Ιστορία του τόπου τους, για την Εθνική Αντίσταση στη Λευκάδα, για τον ηρωικό αγώνα των Λευκαδιτών ανταρτών και για τη μάχη στο Λαϊνάκι στις 16 - 17 Ιούνη του '44.

Η μάχη στο Λαϊνάκι (ένα ύψωμα μεταξύ των χωριών Αγιος Ηλίας, Φτερνό και Αλατρο), γνωστή και ως Μάχη της Λευκάδας, δόθηκε από τον ΕΛΑΣ ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Σκοπός της επιχείρησης ήταν να παρενοχληθούν οι γερμανικές δυνάμεις και να καταληφθούν ορισμένες θέσεις - κλειδιά που κατείχαν οι συνεργάτες τους.

Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, μόνιμοι και εφεδρικοί, αντιμετώπισαν υπέρτερες δυνάμεις τη δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν αυτή τη μάχη, παρά την αυτοθυσία που επέδειξαν.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Χανς Φλάισερ, που έχει μελετήσει τα γερμανικά αρχεία, 48 ΕΛΑΣίτες σκοτώθηκαν στη μάχη. Αλλοι 80 περίπου σφαγιάστηκαν μετά το σπάσιμο του μετώπου και την άτακτη υποχώρηση στην πεδιάδα της Βασιλικής, ενώ 25 Κεφαλονίτες ΕΛΑΣίτες σκοτώθηκαν στον κάβο της Νηράς. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν, κάηκαν 28 σπίτια στην Εύγηρο, που ήταν το προπύργιο του ΕΑΜ στη νοτιοανατολική Λευκάδα, ενώ η «κόκκινη» Εγκλουβή παραδόθηκε ολοσχερώς σχεδόν στις φλόγες (κάηκαν 90 σπίτια).

Το καλοκαίρι του '44 διαπράχθηκαν από τους ΕΔΕΣιτο-Ράλληδες ανήκουστες φρικαλεότητες: Βιασμοί γυναικών, βασανιστήρια, εκτελέσεις και το ρίξιμο μισοζώντανων αγωνιστών στην «τρύπα» (σπηλαιοβάραθρο) στο Αλατρο.

Το Φεστιβάλ σε πόλεις, νησιά και πρωτεύουσες νομών

Με εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις, σε νησιά και πρωτεύουσες νομών της χώρας, το Φεστιβάλ μπαίνει σε πορεία κορύφωσης από τα τέλη Αυγούστου και το Σεπτέμβρη. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τις ημερομηνίες και τους ομιλητές σε αυτά τα κεντρικά Φεστιβάλ που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες, ανά περιοχή:

Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: 12 - 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Π. Μελά». Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατερίνη: 31 Αυγούστου, στο θεατράκι του Πάρκου Κατερίνης. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Βέροια: 6 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Κιλκίς: 9 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κήπου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Κ. Μακεδονίας.

Γιαννιτσά: 20 Σεπτέμβρη, στο Πολύκεντρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σέρρες: 21 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο. Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγρίνιο: 7 Σεπτέμβρη, στο «Παπαστράτειο» Γυμνάσιο. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αίγιο: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Ποσειδώνα. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Ζάκυνθος: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Σολωμού. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Κεφαλονιά: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Περιφέρειας στο Αργοστόλι. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Πύργος: 7 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας.

Θεσσαλία

Λάρισα: 14 - 15 Σεπτέμβρη, στην κοίτη Πηνειού. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Βόλος: 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο (πάρκο Ρ. Φεραίου). Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίκαλα: 6 Σεπτέμβρη, στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας.

Καρδίτσα: 6 Σεπτέμβρη, στο Παυσίλυπο (παλιό 1ο Λύκειο). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κρήτη

Ηράκλειο: 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι. Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά: 14 - 15 Σεπτέμβρη, στο San Salvatore. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγ. Νικόλαος: 7 Σεπτέμβρη, στη λίμνη Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ρέθυμνο: 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Καβάλα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Φαλήρου. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αλεξανδρούπολη: 14 Σεπτέμβρη, στο Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δράμα: 6 Σεπτέμβρη, στην Αγ. Βαρβάρα. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Κομοτηνή: 20 Σεπτέμβρη, στο Σπαθί. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ορεστιάδα: 20 Σεπτέμβρη, στο Αλσος Αδριανουπόλεως. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Ξάνθη: 21 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Διοικητηρίου. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Αιγαίο

Ρόδος: 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Θέρμαι. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λέσβος: 14 Σεπτέμβρη, στα κεντρικά Λύκεια, στη Μυτιλήνη. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Τήνος: 23 Αυγούστου, στο λιμάνι. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Κως: 31 Αυγούστου, στο Πάρκο Ιπποκράτη. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λήμνος: 1η Σεπτέμβρη, στο λιμάνι της Μύρινας. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σύρος: 4 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σάμος: 7 Σεπτέμβρη, στην Πορφυριάδα Σχολή, στο Καρλόβασι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Κάλυμνος: 8 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Χριστού. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ηπειρος

Γιάννενα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσα. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πρέβεζα: 31 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο «Γ. Ρίτσος». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Λευκάδα: 31 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αρτα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σκουφά. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Κέρκυρα: 13 - 14 Σεπτέμβρη. Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πελοπόννησος

Καλαμάτα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιμενικού. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σπάρτη: 30 Αυγούστου, στο Πάρκο Ευαγγελίστριας. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

Τρίπολη: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Πετρινού. Θα μιλήσει η Βασιλική Γκιόκα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Κόρινθος: 31 Αυγούστου, στον Φλοίσβο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου.

Αργος: 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Αγ. Πέτρου. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Δυτική Μακεδονία

Γρεβενά: 30 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Πτολεμαΐδα: 3 Σεπτέμβρη, στο Πέτρινο Σχολείο. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φλώρινα: 6 Σεπτέμβρη, στο Νέο Πάρκο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καστοριά: 7 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Απόζαρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Χαλκίδα: 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Δέλτα. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θήβα: 6 Σεπτέμβρη, στο γήπεδο Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Λαμία: 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τσαλτάκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Λιβαδειά: 13 Σεπτέμβρη, στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πράξη

Συνεχίζεται η συζήτηση με επίκεντρο το πανεπιστημιακό άσυλο, η κατάργηση του οποίου ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα αναπαράγεται πως πρόκειται για κίνηση που στοχεύει στην πάταξη της «ανομίας» και της «παραβατικότητας», ότι στόχος είναι να αποδοθούν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους εργαζόμενους σε αυτά. Επιχειρείται έτσι να κρυφτεί ότι το άσυλο αποτελεί εμπόδιο στην οικοδόμηση του «πανεπιστημίου ΑΕ», ότι τα προβλήματα και τα εμπόδια στις σπουδές παραμένουν και εντείνονται. Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη διάταξη, κατακαλόκαιρο, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ απηύθυνε κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και έξω από αυτά, να υπερασπίσουν στην πράξη το άσυλο και να διεκδικήσουν όσα είναι απαραίτητα για να εκπληρώσει το πανεπιστήμιο τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του ρόλο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της:

«Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φύλαξης, που αφήνουν χώρο για φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Δεν είναι "κούφιο γράμμα", ούτε "κατάλοιπο του μεταπολιτευτικού παρελθόντος", όπως χρόνια τώρα πασχίζουν να το εκφυλίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Για να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση, αξιοποιούν προσχήματα που δεν έχουν σχέση με το άσυλο και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ακόμα και με το ισχύον πλαίσιο. Εξάλλου, φαινόμενα όπως αυτά που επικαλούνται οι υποστηρικτές της κατάργησης του ασύλου συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές των πόλεων, κι ας μην ισχύει εκεί κανένα άσυλο. Οπως επίσης συνέβαιναν και όσο ίσχυε ο νόμος Διαμαντοπούλου, με τον οποίο είχε και πάλι επιχειρηθεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την οποία τότε είχαν υπερψηφίσει και αρκετοί βουλευτές και στελέχη σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάδειξη της νομοθετικής κατάργησης του ασύλου ως του μείζονος θέματος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της λειτουργίας των πανεπιστημίων, εκτός από τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει και βαθιά συμβολικό χαρακτήρα: Επιχειρεί να εμπεδώσει στη λαϊκή συνείδηση ότι όλα τα κεκτημένα των εργατικών - λαϊκών αγώνων τις προηγούμενες δεκαετίες τίθενται σήμερα υπό αμφισβήτηση. Η ΝΔ σηκώνει τη σημαία "νόμος και τάξη" για να σηματοδοτήσει πως η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής θα χρειαστεί ένταση της καταστολής. Γι' αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες.

Συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία παρέλαβε τη σκυτάλη, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να στείλει μήνυμα ότι οι σπουδές, η ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, οι ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων και των υπόλοιπων εργαζομένων θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στο θυσιαστήριο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών των διαφόρων κλάδων.

Η υποκριτική επίκληση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δήθεν προστασίας της στη ρύθμιση που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και σε αυτή που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει να είναι αόριστο ευχολόγιο και κενό γράμμα, αφού η μόνη ελευθερία που πασχίζουν διαχρονικά να κατοχυρώσουν οι κυβερνήσεις είναι αυτή της υποταγής του συνόλου των λειτουργιών των πανεπιστημίων στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στην πράξη, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου:

  • Δίνει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να "αλωνίζουν" μέσα στα Ιδρύματα, δένοντας χειροπόδαρα το μέλλον και τις προοπτικές των φοιτητών, τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιστήμης και της έρευνας στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού.
  • Ανοίγει το δρόμο της ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών, των εργαζομένων και των πανεπιστημιακών δασκάλων, που υπερασπίζονται ό,τι έχει απομείνει από τη δωρεάν Παιδεία, που βάζουν στο στόχαστρο τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης, που αγωνίζονται ενάντια στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων και αποφοίτων.
  • Στρώνει το δρόμο σε εργολαβικές επιχειρήσεις να αναλάβουν τη "φύλαξη" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ενισχύει τους όρους λειτουργίας των πανεπιστημίων με βάση το πρότυπο των επιχειρήσεων.

Το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου μπορούν και θα το υπερασπιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συνδικαλιστικοί φορείς των πανεπιστημιακών δασκάλων και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα ο οποίος βάζει στο στόχαστρο την πολιτική που διαμορφώνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Ιδρύματα και διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών φοιτητών, εργαζομένων και πανεπιστημιακών στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ