Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενοι σταθμοί στην Αττική το Περιστέρι και το Αιγάλεω

Δύο μεγάλες εκδηλώσεις ετοιμάζονται για τις 28 και 29 Ιούνη

Από τον «σταθμό» του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη
Από τον «σταθμό» του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Επόμενοι σταθμοί αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη, είναι το Περιστέρι στις 28 Ιούνη και το Αιγάλεω στις 29 Ιούνη.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό στη χώρα. Στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε εκεί το 1991, μόλις 1 μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Στο Αιγάλεω έγινε το κεντρικό Φεστιβάλ το 1994, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του θεσμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο αυτών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Ιούνη, γήπεδο Αγ. Ιεροθέου - Περιστέρι


20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς. Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Γαβράς (μπουζούκι), Θέμος Ζαχαράκης (κιθάρα), Γιώργος Πολίτης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Καραμουλάς (κρουστά), Φώτης Richard Κοκαβέσης (τύμπανα).

22.00 Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

00.00 Γλέντι με τους Otra Rotaband.

Σάββατο 29 Ιούνη, Μπαρουτάδικο - Αιγάλεω

19.30 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!

Συμμετέχουν: Γιάννης Ζαρίας (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

22.00 Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

23.15 Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.


Συμμετέχουν: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

00.30 «Γιορτή» - Ενα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν: Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

Ενα ταξίδι στην Ιστορία... στο Γεντί Κουλέ

Ιστορικό περίπατο με τίτλο «Ενα ταξίδι στην Ιστορία... όταν θεριέψει ο γίγαντας λαός σπάει δεσμά και αλυσίδες!» στο Γεντί Κουλέ, οργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ.

Ο ιστορικός περίπατος θα γίνει με επίκεντρο τη χρησιμοποίηση των φυλακών του Επταπυργίου τόσο την περίοδο μετά τον Μάη του '36, με τη δικτατορία του Μεταξά, που γέμισαν με αγωνιστές, όσο και στη συνέχεια, μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές, που οι δυνάμεις της αστικής τάξης χτύπησαν το εργατικό - λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα.

Εκατοντάδες αγωνιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν και αρκετοί εκτελέστηκαν στο Γεντί Κουλέ. Το Επταπύργιο είναι ένας τόπος που έδωσε παράδειγμα αντίστασης και αγωνιστικότητας. Που έδειξε στην πράξη ότι όταν ένας άνθρωπος αγωνίζεται για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο, δεν λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες, γιατί έχει αγαπήσει τη ζωή περισσότερο από τον ίδιο.

Στο τέλος του περιπάτου θα δοθεί αναμνηστικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Μαζική η συμμετοχή στις εκδηλώσεις στη Φλώρινα

Η «στάση» του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Φλώρινα, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ένα από τα μαζικότερα φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Οι κερκίδες και τα τραπέζια στο νέο πάρκο γέμισαν ασφυκτικά από μεγάλους και μικρούς, αποδεικνύοντας ότι το Φεστιβάλ τούς αγκάλιασε όλους, ότι η ΚΝΕ με τη δράση της όλη αυτήν την περίοδο έχει πλατιά αναγνώριση.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό από την Ανδρονίκη Σουλτανιά, Γραμματέα του ΤΣ Φλώρινας και μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς οι νέες κομμουνίστριες διδασκόμαστε από το παράδειγμα των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι, έναν τόπο μαρτυρίου όπου εκτοπίστηκαν χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κομμουνίστριες και κομμουνιστές, αγωνίστριες και αγωνιστές αλλά και μέλη οικογενειών αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Οπως έγραψε και ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, "στον Παρθενώνα του Τρίκερι όπου χιλιάδες Καρυάτιδες πέτρωσαν στην εξορία". Από αυτές τις γυναίκες παίρνουμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε».

Εδωσε έτσι έναυσμα στον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση για τους «Κομμουνιστές παιδαγωγούς - αρχιτέκτονες της ελπίδας», την οποία επιμελήθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες των παιδαγωγικών σχολών.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αντιπολεμικό δρώμενο από τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», που απήγγειλαν στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για την ειρήνη, υψώνοντας τη σημαία της Παλαιστίνης.

Στην κεντρική ομιλία, ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε ότι «και εδώ στη Φλώρινα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν στους μαζικούς αγώνες για να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, έβαλαν μπλόκο στην παρουσία των φασιστών στην πόλη, συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία των συλλαλητηρίων για τη θέρμανση, στους αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης με τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και στα μπλόκα των αγροτών». Επίσης, σημείωσε ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, για το ΚΚΕ «στη Φλώρινα καταγράφηκε άνοδος ακόμα και σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές», προσθέτοντας: «Η επόμενη μέρα της ευρωκάλπης είναι ήδη εδώ! Το ΚΚΕ καταθέτει ήδη τη δύναμη που του έδωσε ο λαός για να δυναμώσει η φωνή του και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και πάνω από όλα για να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη».

Η βραδιά κορυφώθηκε με την όμορφη συναυλία από την Νεφέλη Φασούλη, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες νέοι, ενώ το κέφι κορυφώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από το συγκρότημα «Μουσικόραμα».


  • Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στην ΕΡΑ Φλώρινας, η Νεφέλη Φασούλη εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που νιώθει για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ, αφενός για την ιστορική αξία των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, καθώς και γιατί και η ίδια επισκεπτόταν το Φεστιβάλ, οπότε, όπως ανέφερε, είναι πολύ συγκινητικό που μπορεί να συμμετάσχει με το όνομά της. Επίσης, έστειλε το δικό της μήνυμα για να σταματήσει το συντομότερο η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Και τόνισε πως από την αρχή η Κομμουνιστική Νεολαία είχε ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο θέμα και βρέθηκε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.
Εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων και Σπουδάζουσας Χανίων της ΚΝΕ καλούν τον λαό και τη νεολαία της πόλης στη μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, που διοργανώνουν την Παρασκευή 21 Ιούνη στον Προμαχώνα San Salvatore (παλιό «Ξενία»). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίων, Μαθητών και Εργαζομένων της ΚΝΕ στο Ηράκλειο, που διοργανώνουν μεγάλη συναυλία επίσης με τον Μίλτο Πασχαλίδη, το Σάββατο 22 Ιούνη, στις 20.30, στο δυτικό πάρκινγκ του Παγκρήτιου Σταδίου Ηρακλείου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι συναυλίες σε Ηράκλειο και Χανιά εγκαινιάζουν τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη στις δύο πόλεις της Κρήτης.

Στη Σάμο

Επίσης, το ταξίδι του Φεστιβάλ το Σάββατο 22 Ιούνη περιλαμβάνει στάση στη Σάμο, στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19.30 και περιλαμβάνει: Συναυλίες από μαθητικά - φοιτητικά συγκροτήματα. Ομιλία από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τη Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου. Παραδοσιακό γλέντι με τους «Γκιντίκι».

Αθλητικό Camp στη Θεσσαλονίκη

Το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο δημοτικό στάδιο Νεάπολης «Στρεμπενιώτη» την Τετάρτη 26 Ιούνη στις 7 μ.μ., ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία και φορείς της περιοχής, οι επισκέπτες του Αθλητικού Camp θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδείξεων, όπου θα παρουσιάσουν αθλητικοί σύλλογοι τα αγωνίσματά τους.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα των επιδείξεων έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι εξής σύλλογοι: Αθλητικός - Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Παπάφης»: Τμήμα Πυγμαχίας - Papafis Boxing Club. Ενωση Τζούντο - Judo Tokei Maru. Α.Σ. Νεάπολης Μακεδονική Δύναμη - Τae Kwon Do.

Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα επιδείξεων παραμένουν ανοιχτές (τηλέφωνο επικοινωνίας 6978.453.265).

Επιπλέον, στις 7.15 μ.μ., στον χώρο του δημοτικού σταδίου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες δρόμου 5 χλμ. ανδρών και γυναικών.

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής μπορεί να υποβληθεί στο: https://forms.gle/BXsMKhe4d9z8GXrb6

Για 12η χρονιά παιδική κατασκήνωση!

Για 12η χρονιά οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» δίνουν το καθιερωμένο τους ραντεβού στις αρχές Ιούλη και συναντιούνται αυτήν τη φορά στο Ποσείδι Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Η παιδική κατασκήνωση θα ξεκινήσει στις 3 και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιούλη.

Η παιδική κατασκήνωση, με το πλούσιο και προσαρμοσμένο πρόγραμμά της, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν, να περάσουν όμορφες στιγμές, να γνωρίσουν νέους φίλους από το «κόκκινο Αερόστατο», να κατασκηνώσουν στη φύση και να κάνουν διακοπές, να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο και αισιόδοξα μηνύματα. Τα ίδια τα χαρακτηριστικά της κατασκήνωσης διαπαιδαγωγούν. Η συλλογικότητα ως αξία και στάση ζωής, με τα παιδιά να εντάσσονται σε ομάδες φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», η καλλιέργεια αξιών και τρόπου σκέψης μέσα από τις δραστηριότητες, είναι η ταυτότητα της παιδικής κατασκήνωσης.

Ολες τις μέρες θα υπάρχουν δραστηριότητες για να χαρούν τα παιδιά τη φύση και το καλοκαίρι. Θα απολαύσουν κολύμπι στη θάλασσα και θα απασχοληθούν με παιχνίδια παραλίας και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, θα γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα, θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό. Θα γίνουν μια μεγάλη παρέα συμμετέχοντας στο καθιερωμένο πάρτι του περιοδικού, στον διαγωνισμού τραγουδιού, στις συναυλίες κ.λπ. Μέσα από παιχνίδια και με «οδηγό» το τεύχος του περιοδικού, θα μάθουν για την Ιστορία των Βαλκανίων.


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τους διοργανωτές γίνεται ειδική παράκληση οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη και πιο ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.

33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»

Από τις 4 έως τις 7 Ιούλη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής | Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Από τις αντιιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
Από τις αντιιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
«Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ συνεχίζει και φέτος το ταξίδι της φτάνοντας στον 33ο προορισμό της, το Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Χιλιάδες νέοι και νέες θα δώσουμε δυναμικό "παρών", στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κοινής πάλης των λαών ενάντια στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης και της αδικίας».

Τα παραπάνω τονίζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 7 Ιούλη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, με σύνθημα «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών» και είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Αναφέρει η Κομμουνιστική Νεολαία αναλυτικά:

«Η φετινή Κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί μια μεγάλη νεανική συνάντηση και διαδήλωση! Συνεχίζουμε μαχητικά την εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης, των κομμάτων του συστήματος και της αστικής τάξης να μπλέξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Φωνάζουμε δυνατά, με όλους τους λαούς του κόσμου, "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"!

Τη φετινή χρονιά μάς σημάδεψαν...

- Ο αγώνας και η συγκλονιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τη στήριξη ΝΑΤΟ - ΕΕ - ελληνικής κυβέρνησης.


- Οι μεγάλοι εργατικοί - λαϊκοί και νεανικοί αγώνες, που έσπασαν το σιωπητήριο της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "κόντυναν" την κυβέρνηση και διεκδίκησαν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, καλύτερους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Οι αγώνες επιβίωσης των αγροτών, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών ενάντια στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της Παιδείας, για καλύτερες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές!

- Η σημαντική και ελπιδοφόρα ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, ως η μόνη μαχητική, αντισυστημική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση σε όσους μαυρίζουν το μέλλον μας, εκφράζοντας ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Εχουμε τη δύναμη! Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, γινόμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων!

25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία...

Ο διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας πριν από 25 χρόνια, με τον βρώμικο πόλεμο των 78 ημερών, με τη συμμετοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ο απολογισμός των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία:

- 1.002 μέλη του γιουγκοσλαβικού στρατού και περίπου 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν

- 12.500 άνθρωποι (ανάμεσά τους 2.700 παιδιά) τραυματίστηκαν

- 176 μνημεία πολιτισμού καταστράφηκαν

- 420.600 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν

- 59 βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος 12 χωρών - μελών του (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ήταν στη διάθεση να βοηθήσουν στις ΝΑΤΟικές επιθέσεις

Η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια τροφοδοτείται από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι και σήμερα, ώστε να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή, κόντρα στα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας.

Η ηρωική αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή, το 1999, που καθυστέρησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση για πάνω από έναν μήνα πολιορκώντας λιμάνια, βάσεις, σταματώντας πολεμικά τρένα, διαδηλώνοντας μαζικά, δείχνουν σήμερα τον δρόμο για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας!

25 χρόνια μετά, οι ιμπεριαλιστές σφάζουν τους λαούς, για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς!

Από τις πεδιάδες της Ουκρανίας μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια και από τη Λωρίδα της Γάζας έως την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συγκρούονται ανελέητα τα συμφέροντα των στρατοπέδων των ληστών - ιμπεριαλιστών με θύματα τους λαούς!

Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής τους με άλλα μέσα. Κάθε καπιταλιστικό κράτος και συμμαχία προωθεί τα δικά της σχέδια. Η Ελλάδα είναι βαθιά μπλεγμένη στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να αναβαθμιστεί η θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιών κομμάτων, δίνουν 8 δισ. ευρώ τον χρόνο σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, στερώντας τα από τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς. Μετατρέπουν τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, σε "στόχο", παραχωρώντας αεροδρόμια και λιμάνια, όπως της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας οπλικά συστήματα στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι και φρεγάτες εκτός συνόρων, στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Η σύγκρουση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνει το "φόντο" όξυνσης των ανταγωνισμών. Η μετάβαση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "πολεμική οικονομία", τα δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική προετοιμασία και εξοπλισμούς, που ζαλίζουν, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό για τους λαούς όλης της Ευρώπης.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη της ενεργής παρέμβασης του λαού και της νεολαίας στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη για:

- Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

- Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

- Να σταματήσουν τώρα η σφαγή στη Γάζα και η συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Να αναγνωριστεί ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Ακύρωση των συμφωνιών, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να κλείσουν τα ευρωΝΑΤΟικά στρατηγεία στη χώρα μας, όπως το NRDC - GR (NATO Rapid Deployable Corps) που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

- Καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων!

Για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

Τα σημερινά αδιέξοδα και οι αντιθέσεις του καπιταλισμού φανερώνουν ότι έχει ήδη ξεπεράσει τα ιστορικά όριά του. Μέσα από αυτά τα αδιέξοδα ξεπροβάλλει το μέλλον! Ενας κόσμος χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και αδικία, με αδελφωμένους τους λαούς όλου του κόσμου, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!

Κάθε νέος και νέα, που αγανακτεί και ασφυκτιά μέσα στο σημερινό σύστημα, έχει επιλογή: Να βαδίσει μαζί μας στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή!

Δίνουμε ραντεβού στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ και διαδηλώνουμε μαζικά για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών!».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο kne@kne.gr και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Παρέμβαση για τις συνθήκες διαβίωσης την περίοδο του καλοκαιριού

Αμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή σε συνθήκες καλοκαιριού διαβίωση των φοιτητών στις Εστίες διεκδίκησαν χτες το μεσημέρι, με παρέμβαση στο Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, σύλλογοι οικοτρόφων της Αττικής. Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ με αφορμή την αυτονόητη ανάγκη να υπάρχει κλιματισμός, με τους φοιτητές να ζουν και να προετοιμάζονται για την εξεταστική σε αφόρητες συνθήκες καύσωνα, έθεσαν παράλληλα συνολικότερα ζητήματα λειτουργίας των Εστιών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, μετά τη χτεσινή παρέμβαση κατάφεραν να αποσπάσουν κάποιες δεσμεύσεις για άμεσα μέτρα, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας με την πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Ροκοφύλλου. Ειδικότερα, για την ΝΦΕΕΜΠ, όπου 50 φοιτητές δεν έχουν κλιματισμό και για άλλους 80 φοιτητές υπολειτουργεί, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι έχουν εξασφαλιστεί 50 φορητά κλιματιστικά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος με επισκευή του κεντρικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά τη ΦΕΠΑ, με τους φοιτητές στα τρία κτίρια της εστίας του ΕΚΠΑ να περιμένουν να επισκευαστεί ο κλιματισμός, υπήρξε ενημέρωση για προμήθεια 100 φορητών κλιματιστικών. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, την απεντόμωση, άλλα ζητήματα που έθεσαν οι σύλλογοι οικοτρόφων. Για τη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), που δεν διαθέτει καν σύστημα κλιματισμού, υπήρξε δέσμευση για επικοινωνία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τον μηχανικό που επιβλέπει την εστία, χωρίς ωστόσο να δίνεται καμία απάντηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το οξυμένο πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών μετά από αυτή την παρέμβαση έλαβαν παράλληλα τη δέσμευση ότι θα παρθούν μέτρα για τη σίτιση όσων παραμείνουν στις εστίες σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένα πάγιο αίτημα για την ικανοποίηση των αναγκών εκατοντάδων φοιτητών.

Απαράδεκτες εικόνες στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

Ιχνη από ποντίκι, ένας ψόφιος (ευτυχώς) σκορπιός και κατσαρίδες είναι όσα έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί από φοιτητή που διαμένει στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών τους τελευταίους δύο μήνες, όπως κατήγγειλε και ο Σύλλογος Οικοτρόφων. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του χώρου συνεχίζει να ζητά 200ευρα ως εγγύηση (!) από τους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτια, λαμβάνοντάς τα μάλιστα προκαταβολικά, στην αρχή των σπουδών κάθε δικαιούχου.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτο να επικρατεί τέτοια κατάσταση στις εστίες, τονίζοντας ότι «η διοίκηση οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, να φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο τα μέτρα αυτά να αυξάνονται». Επιπλέον, για τις συγκεκριμένες καταγγελίες οικοτρόφου, σημειώνει ότι «κατόπιν εορτής και μετά από πίεση του ίδιου του φοιτητή η απάντηση (μία μέρα μετά) ήταν να του αλλάξουν δωμάτιο, έτσι ώστε να κάνουν την απαραίτητη απεντόμωση».

Ο Σύλλογος απαιτεί μεταξύ άλλων ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, να δοθούν πίσω σε όλους τους φοιτητές τα 200 ευρώ που πλήρωσαν ως εγγύηση και αυτό το απαράδεκτο χαράτσι να καταργηθεί, ανακαίνιση σε όλα τα δωμάτια με ουσιαστικές αλλαγές (παροχή θέρμανσης και ψύξης κ.ά.), καθώς και νέα κτίρια με όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου στη Διεύθυνση της Εστίας, όπου απαιτήθηκαν άμεσα μέτρα, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Πανελλαδικές εξετάσεις και κριτική σκέψη

Eurokinissi

Τώρα που οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν και ο κουρνιαχτός άρχισε να κατακάθεται, ήρθε η ώρα για μερικές σκέψεις σε σχέση με το τι πραγματικά επιδιώκει η αστική εξουσία με την πραγματοποίησή τους. Με κάθε ευκαιρία ακούμε τον υπουργό Παιδείας να μας πιπιλά τα αυτιά με κούφιες λέξεις για τον στόχο της δημιουργίας κριτικής σκέψης στη νεολαία. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Για να δούμε τι συνέβη φέτος πέρα και πίσω από τα ωραία λόγια. Για τους περισσότερους τα «Θετικά (λες και υπάρχουν αρνητικά!) Μαθήματα» είναι μαθήματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία στην απάντηση σε μια ερώτηση. Η άποψη αυτή είναι σωστή, αρκεί το μάθημα να έχει διδαχθεί σωστά. Μέσα δε από τη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών αναπτύσσεται και η κριτική σκέψη, αλλά και η συνδυαστική ικανότητα των μαθητών. Η φύση γύρω μας είναι ενιαία, επομένως και η γνώση είναι ενιαία και ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί να συνδέει τις πληροφορίες που μαθαίνει σε ένα ενιαίο γνωσιακό σύνολο. Και τελικά να μάθει να κρίνει με βάση αυτήν τη γνώση και να αποφασίζει!

Ενα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι: Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν φέτος με τις πανελλήνιες εξετάσεις και πώς αυτές βοήθησαν τον μαθητή να προχωρήσει σε αυτήν τη σύνθεση της γνώσης;

Θα ξεκινήσουμε την τσάρκα μας από τα Μαθηματικά. Στα Μαθηματικά φέτος στο Γ4 μπήκε ένα πρόβλημα ρυθμού μεταβολής, το οποίο λύνεται και μαθηματικά, αλλά και με τη Φυσική. Ο φυσικός τρόπος λύσης δίνει ένα αποτέλεσμα με μονάδες rad/s. Ο μαθηματικός τρόπος λύσης δεν εμφανίζει πουθενά μονάδες. Οι λύσεις που δόθηκαν μετά, όμως, εμφάνισαν στο τέλος τη σωστή μονάδα. Γιατί αυτή και όχι μοίρες ανά δευτερόλεπτο, θα μπορούσε να ρωτήσει ένας μαθητής; Αφού η γωνία μετριέται και στις δύο μονάδες! Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει στο σχολικό βιβλίο. Οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις στο Γυμνάσιο θεμελιώθηκαν πάνω σε πλευρές ορθογώνιου τριγώνου. Με βάση αυτήν την ιδέα, η γωνία μπορεί να μετρηθεί και σε μοίρες αλλά και σε ακτίνια (rad). Οταν όμως προχωράμε στη διαφορική ανάλυση στη Γ' Λυκείου, το όρισμα των γωνιών είναι πάντα σε rad. Μια καλή απόδειξη παρέχεται στο «Principles of Mathematical Analysis», 3η έκδοση, του W. Rudin, σελ. 182. Πώς λοιπόν θα βάλει αυτήν τη μονάδα ο μαθητής, αφού δεν το έχει διδαχθεί; Ετσι, γιατί κάποιος του τη σφύριξε σε ένα φροντιστήριο.

Μέχρι στιγμής, σκορ: Κριτική σκέψη - πανελλαδικές 0-1.

Συνεχίζουμε με τη Χημεία. Μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής έλεγε: «Το ψ2 εκφράζει την πιθανότητα να βρεθεί το ηλεκτρόνιο σε ένα ορισμένο σημείο του χώρου γύρω από τον πυρήνα».

Η απάντηση με βάση το σχολικό βιβλίο της Χημείας είναι ότι η πρόταση είναι σωστή γιατί «το ψ2 εκφράζει την πιθανότητα να βρεθεί το ηλεκτρόνιο σε ένα ορισμένο σημείο του χώρου γύρω από τον πυρήνα». Σε αυτήν την απάντηση το ψ2 δεν έχει μονάδες, καθώς είναι η πιθανότητα, και η πιθανότητα είναι καθαρός αριθμός. Λίγες μέρες αργότερα οι μαθητές έδιναν Φυσική. Τι μάθαιναν για το ίδιο θέμα; Από το σχολικό βιβλίο της Φυσικής το σωστό φυσικό νόημα: «Το γινόμενο ψ2 dV δίνει την πιθανότητα να βρίσκεται το σωμάτιο μέσα στον όγκο dV στη δεδομένη χρονική στιγμή». Δηλαδή τώρα το γινόμενο ψ2 dV είναι καθαρός αριθμός και η κυματοσυνάρτηση έχει μονάδες. Και προφανώς άλλο μέγεθος είναι η πιθανότητα (Χημεία) και άλλο η πυκνότητα πιθανότητας (Φυσική), όπως άλλο η μάζα και άλλο η πυκνότητά της. Επομένως, επιστημονικά η πρόταση αυτή που δόθηκε στις εξετάσεις είναι λανθασμένη και οι μαθητές το ήξεραν! Δηλαδή άλλα διδάσκουμε στη Φυσική για το ίδιο μέγεθος και άλλα στη Χημεία. Κι όμως, κανένας μαθητής ή και συνάδελφος δεν διαμαρτύρεται, ακόμα κι όταν αυτά μπαίνουν στις εξετάσεις και δίνεται η λάθος απάντηση ενώ ο μαθητής ξέρει τη σωστή, μόνο που τη διδάχτηκε σε άλλο από το εξεταζόμενο μάθημα!

Μέχρι στιγμής, σκορ: Κριτική σκέψη - πανελλαδικές 0-2.

Και καταλήγουμε με τη Φυσική: Στη Φυσική ζητήθηκε μια γραφική παράσταση η οποία είχε ασυνέχεια, δηλαδή δύο σημεία της δεν ενώνονταν αλλά απείχαν. Η γραφική αυτή παράσταση δεν έχει ούτε μαθηματικό αλλά ούτε φυσικό νόημα. Είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα όλης αυτής της ασκησιολογίας, που τελικά δεν ενδιαφέρει κανέναν αν είναι αυτοσυνεπής με όσα οι μαθητές μαθαίνουν. Οι λόγοι: Η ασυνέχεια σημαίνει ότι μαθηματικά δεν ορίζεται η επιτάχυνση στην αρχική θέση, καθώς για να έχουμε πρώτη παράγωγο μιας συνάρτησης θα πρέπει η συνάρτηση να είναι συνεχής. Το ξέρουν αυτό οι μαθητές; Φυσικά και το ξέρουν, καθώς το διδάχτηκαν στα Μαθηματικά.

Μαθηματικά Γ' Λυκείου - σχολικό βιβλίο: «Αν μια συνάρτηση f είναι παραγωγίσιμη σ' ένα σημείο x0, τότε είναι και συνεχής στο σημείο αυτό». Αλλά τελικά κανείς μαθητής δεν ασχολείται. Γιατί; Μα γιατί τώρα δίνουμε Φυσική, ποιος νοιάζεται για το τι μάθαμε στα Μαθηματικά; Αυτό τους μαθαίνουμε να σκέφτονται. Και μετά μιλάμε γιατί οι μαθητές έχουν κουτάκια στο μυαλό τους και δεν μπορούν να συνδέσουν τη γνώση που τους παρέχεται. Η ασυνέχεια σημαίνει φυσικά ότι σε μηδενικό χρόνο μεταβλήθηκε η ταχύτητα, δηλαδή στο σώμα ασκήθηκε άπειρη δύναμη και το σώμα είχε άπειρη επιτάχυνση. Ομως τότε, όπως μαθαίνουν οι μαθητές, η δύναμη θα κατέστρεφε τις ελαστικές ιδιότητες του μέσου, οπότε καταστρέφεται το ελαστικό κύμα. Κι όμως, παρά τα προφανή προβλήματα που η λύση αυτή δημιουργεί, δεν ιδρώνει τελικά το αυτί κανενός. Τα προσπερνάμε, σαν να είναι κάτι εξαιρετικά λογικό.

Τελικό σκορ: Κριτική σκέψη - πανελλαδικές 0-3.

Τα παραπάνω παραδείγματα μας δείχνουν ξεκάθαρα το πώς η κυρίαρχη αστική αντίληψη χρησιμοποιεί τις πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να τσακίσει την όποια κριτική σκέψη των μαθητών. Οι μαθητές για να γράψουν καλά θα πρέπει να περιορίσουν τις γνώσεις τους σε κουτάκια στο μυαλό τους, αποσυνδεδεμένα μεταξύ τους. Θα πρέπει να ξεχάσουν τις βασικές αρχές της επιστημονικής μεθόδου, που είναι η ικανότητα αμφισβήτησης της παρεχόμενης πληροφορίας. «Πετάει ο γάιδαρος, δάσκαλε; Πετάει!». «Εχει ασυνέχεια η ταχύτητα, δάσκαλε; Εχει». Αυτό τους μαθαίνουμε! Με αυτόν τον τρόπο ευνουχίζουμε τη σκέψη των μελλοντικών πολιτών και τους μετατρέπουμε σε εύκολα υποχείρια της αστικής επικοινωνιακής πολιτικής, η οποία έχει έναν και μόνο σκοπό: Το πώς να προστατεύσει το σύστημα από την αμφισβήτηση. Ο πολίτης που δεν μαθαίνει να αμφισβητεί είναι ο τέλειος πολίτης γι' αυτούς.


Β. Καράβολας
Φυσικός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ