Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρνείται η κυβέρνηση τη...

Σημασία δε δίνει η κυβέρνηση στις καταγγελίες για πλήθος «λαθών» που υπάρχουν στους νέους εκλογικούς καταλόγους, με βάση τους οποίους θα ψηφίσουμε στις ερχόμενες εκλογές. «Λάθη» τα οποία αν δε διορθωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών ή ακόμα και να δημιουργήσουν θέμα αξιοπιστίας του όποιου εκλογικού αποτελέσματος. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, «βουλώνει τ' αυτιά του» και «σουφρώνει τα χείλη του» στις καταγγελίες κι επιμένει στην άρνησή του να δοθεί παράταση στη διορία για το «κλείσιμο» των νέων εκλογικών καταλόγων - λήγει σήμερα Κυριακή, 30 Ιούνη - ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να διορθώσουν τα «λάθη». Ευθύνες, βέβαια, έχουν και εκείνοι οι δήμοι που καθυστέρησαν πάρα πολύ ν' αρχίσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες διόρθωσης των «λαθών». Αρκετοί, μάλιστα, εξακολουθούν ν' αδιαφορούν και είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Λάρισας, μόνο οι 8 από τους 28 δήμους προχώρησαν στη σύσταση διακομματικής επιτροπής, μέσω της οποίας εντοπίζονται και διορθώνονται τα όποια «λάθη»...

... διόρθωση «λαθών»

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι δεν πρόκειται για κάποια «λαθάκια», αλλά για «χοντρά λάθη», που «βγάζουν μάτια». Ιδού μερικά από αυτά που ήρθαν σε γνώση του «Ρ» - η σχετική έρευνα της εφημερίδας μας συνεχίζεται - κι αφορούν μόνο σε δυο δημοτικά διαμερίσματα δυο «καποδιστριακών» δήμων του νομού Λάρισας: Στους εκλογικούς καταλόγους του δημοτικού διαμερίσματος Παραπόταμου του δήμου Μακρυχωρίου έχουν εγγραφεί, για πρώτη φορά, τα ονόματα 12 ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), οι οποίοι έχουν σκοτωθεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Τα ονόματα άλλων 33 ανταρτών του ΔΣΕ έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του δημοτικού διαμερίσματος Καρίτσας του δήμου Ευρυμενών. Επίσης, στα δυο αυτά δημοτικά διαμερίσματα είναι εγγεγραμμένοι 23 άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του 1880 και του 1890 - προφανώς δε βρίσκονται στη ζωή - δεκάδες μετανάστες που έχουν μεταναστεύει εδώ και 50, 40 και 30 χρόνια και έκτοτε δεν ψήφισαν ποτέ στην Ελλάδα, ενώ πάρα πολλές είναι οι διπλοεγγραφές, ιδίως γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό της Λάρισας υπολογίζεται ότι οι διπλοεγγεγραμμένοι φτάνουν τις 13.000!

Οι... καλές και οι κακές...

Ετσι κι αλλιώς, ακόμη και στις ...καλύτερες στιγμές τους, τα χρηματιστήρια, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μοχλοί καταλήστευσης των λαϊκών αποταμιεύσεων από το μεγάλο κεφάλαιο. Εκτός, βέβαια, απο μηχανισμοί καλλιέργειας αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων. Αυτά, όμως, στις «καλές» τους στιγμές. Γιατί, υπάρχουν και οι κακές. Οι στιγμές, δηλαδή, που οι μέθοδοι της καταλήστευσης είναι βίαιες και άγριες. Παράδειγμα, τα όσα έγιναν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πριν από τρία χρόνια. Και, βέβαια, πρόσφατο παράδειγμα, το νέο μεγάλο σκάνδαλο στις ΗΠΑ, με την εταιρία «World Com», μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στον πλανήτη. Για να πάρετε μια γεύση της καταλήστευσης, σας δίνουμε ορισμένα στοιχεία: Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας σήμερα είναι κατώτερη τους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ τον Ιούνη του 1999 είχε φτάσει στα 116 δισ. Η τιμή της μετοχής της, τότε είχε εκτιναχτεί στα 62 δολάρια, ενώ προχθές έφθανε μόλις στα 10 σεντς. Φανταστείτε, επομένως, την τεράστια ζημιά όσων «επενδυτών» (απλοί εργαζόμενοι ή ασφαλιστικά ταμεία) αγόρασαν μετοχές, πληρώνοντας δεκάδες δολάρια για την κάθε μία και τώρα, μάλλον, δεν μπορούν να βρουν αγοραστές...

... στιγμές των χρηματιστηρίων

Χαμένοι, βέβαια, δεν είναι μόνον όλοι οι παραπάνω. Είναι και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, αφού, ήδη, ανακοινώθηκαν 17.000 απολύσεις και, το χειρότερο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ότι οι συνέπειες θα σταματήσουν εδώ. Ουσιαστικά, αμφισβητείται η ίδια η επιβίωση της επιχείρησης και, επομένως, η δουλιά ακόμη περισσότερων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Δεν είναι, όμως, όλοι χαμένοι. Υπάρχουν και κερδισμένοι. Για παράδειγμα, κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά πόσα κέρδη αποκόμισαν οι κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι οποίοι πούλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια μετοχών - στην τιμή των δεκάδων δολαρίων την κάθε μια, βέβαια - στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Πολλά ακούγονται, επίσης, για τα τεράστια προσωπικά «δάνεια», της τάξης των εκατομμυρίων δολαρίων, που φαίνεται να έδιναν τα διευθυντικά και ανώτερα στελέχη της επιχείρησης στον εαυτό τους...

Δε γλιτώνεις με τίποτε...

Αυτοί δεν υποφέρονται με τίποτε. Ο,τι και να κάνεις, σε καταληστεύουν... Πράγματι, έχει δίκιο το ΚΚΕ, άλλη λύση δεν υπάρχει. Αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, αν δεν πάρουν την εξουσία οι εργάτες, τα βάσανα του λαού συνεχώς θα αυγαταίνουν... Είπε κι άλλα παρόμοια με φωνή, που έβραζε από αγανάκτηση. Κι όταν τον ρωτήσαμε, ποια ήταν η αφορμή, που τον «έβγαλε από τα ρούχα του», μας είπε: Πάρτε μολύβι και γράψτε.

Ποσό στρογγυλοποίησης προηγούμενου λογαριασμού 0,22 ευρώ.

Βασικά τέλη 19,96 ευρώ.

Τέλη συντήρησης τηλεφωνικής συσκευής 0,88 ευρώ (σ.σ. ουδέποτε έγινε συντήρηση συσκευής).

Ποσό τηλεφωνικών μονάδων 6,92 ευρώ.

Ποσό στρογγυλοποίησης τρέχοντος λογαριασμού 0,02 ευρώ.

Σύνολο τελών 28 ευρώ.

Συν 18% ΦΠΑ.

Σύνολο λογαριασμού 33 ευρώ ή 11.245 δραχμές.

Από το ποσό αυτό, όμως, μόνον 6,92 ευρώ -έστω και μαζί με τον αντίστοιχο ΦΠΑ, 2.781 δραχμές- είναι για τηλέφωνα. Τα υπόλοιπα είναι τέλη και φόροι. Οση οικονομία και να κάνεις στη χρήση του τηλεφώνου, πάλι θα σε καταληστέψουν...

ΒΙΒΛΙΟ
Πολύτιμα ντοκουμέντα

Ολοι οι ερευνητές και μελετητές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας - φίλα ή μη προσκείμενοι στο ΚΚΕ - ανέκαθεν ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον την έκδοση των επίσημων κειμένων του. Οχι μόνο για να μάθουν τις αποφάσεις, τη στρατηγική και τακτική. Οχι μόνο γιατί αναγνωρίζουν - και όσοι δεν το παραδέχονται - την τεράστια πολιτικο-ιδεολογική σημασία και επίδραση των επίσημων ντοκουμέντων - αποφάσεων του ΚΚΕ στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στον τόπο μας. Αλλά και γιατί διά των ντοκουμέντων του ΚΚΕ αποκαλύπτονται και μύριες όσες άγνωστες, παρασκηνιακές, δυσερμήνευτες, αποπροσανατολιστικές, θολές πτυχές της πολιτικής των άλλων κομμάτων, τα οποία λόγω ιδεολογίας, προσωποπαγών δομών και σκοπιμοτήτων δεν εκδίδουν τα ντοκουμέντα τους, κρατώντας ως «επτασφράγιστο μυστικό» τα τεκμήρια της ενδοκομματικής τους λειτουργίας.

Στο προκείμενο, λοιπόν. Η «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφόρησε τον ένατο τόμο της σειράς «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» τα οποία αναφέρονται στην περίοδο από τον Αύγουστο του 1961 μέχρι το τέλος του Ιούνη του 1967, οπότε συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στη Ρουμανία (27-30/6/1967), με την οποία θα αρχίζει ο 10ος τόμος. Ο ένατος τόμος περιλαμβάνει 394 κείμενα, με την ημερομηνιακή σειρά της ψήφισής τους, με συνεχόμενο γενικό αύξοντα αριθμό και όταν είναι περισσότερα του ενός με ξεχωριστή εσωτερική αρίθμηση και με αναγραφή του εντύπου στο οποίο πρωτοδημοσιεύτηκαν. Ο τόμος αρχίζει με την παράθεση των ονομαστικών στοιχείων και όλων των αποφάσεων, ανακοινώσεων, χαιρετιστήριων και άλλων υλικών του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (Αύγουστος 1961). Ακολουθούν τα ντοκουμέντα της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ (8/1961), της 2ης (11/1961), της 3ης (5/1962), της 4ης (2/1963), της 5ης (10/1963), της 6ης (1/1964), της 7ης (4/1964), της 8ης (2/1965) και της 10ης (25/12/1966-24/1/1967). Ο τόμος περιλαμβάνει πλήθος άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ, ενώ σε παράρτημα περιέχονται και άλλα κείμενα, τα οποία συμπληρώνουν την εικόνα της πολιτικής και δράσης του Κόμματος στο διάστημα 1961-1967. Τέλος παρατίθεται και «Ημερολόγιο των κυριοτέρων γεγονότων» στο ίδιο διάστημα. Σημειώνουμε τέλος τη θερμή παράκληση του Ιστορικού Τμήματος του ΚΚΕ προς όσους διαθέτουν κείμενα ή στοιχεία σχετικά με την ιστορία του Κόμματος να τα θέσουν στη διάθεση της ΚΕ για νεότερες εκδόσεις ή επανεκδόσεις των Επίσημων Κειμένων του.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι

στο ζενίθ,

αύριο

1η Ιούλη

και δες

πώς μπάνια κάνουνε

οι είλωτες,

οι δούλοι,

λούζονται

οι κακόμοιροι

όλοι μες

τον ιδρώτα

για να περνούν

τ' αφεντικά

ζωή, που λεν

και κότα!

*

Το καλοκαίρι

στο ζενίθ,

κι οι λίγοι

που 'χουν χρήμα

δροσίζονται

σε θέρετρα

πανέμορφα,

στο κύμα

και οι πολλοί

που έχουνε

τα μαύρα τους

τα χάλια

διακοπές

θα κάνουνε

κι εφέτος

με τα... κιάλια!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τεοφίστο Γκουϊνγκόνα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σκηνές βγαλμένες από κωμωδία παρεξηγήσεων εξελίχθηκαν τις τελευταίες μέρες στις Φιλιππίνες. Πρωταγωνιστής: ο αντιπρόεδρος κι υπουργός Εξωτερικών Τεοφίστο Γκουϊνγκόνα, πολέμιος της εγκατάστασης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και της ανάθεσης σ' αυτές του πολέμου κατά της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ».

Μετά από πολύωρη συνάντησή του με την Πρόεδρο Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, από το παλάτι δημοσιοποιήθηκε μια επιστολή αποδοχής της παραίτησής του. Ακολούθησε η διάψευση τού έξαλλου Γκουϊνγκόνα: «δεν παραιτήθηκα, τελεία και παύλα».

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι έγινε «παρεξήγηση» και κατά λάθος «βγήκε» η ανακοίνωση, που πήγαινε για τον κάλαθο των αχρήστων. Σ' αυτήν η Αρόγιο δεχόταν την παραίτηση Γκουϊνγκόνα λόγω «διαφορών απόψεων» σχετικά με την παράταση - επέκταση της αποστολής των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σιλβέστ Αφάμπλ διαβεβαίωσε ότι το λάθος ήταν «αποκλειστικά δικό του». Επέμεινε: «Υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο».

Το να πει κανείς ότι οι Φιλιππινέζοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, θα ήταν ανέκδοτο. Δεν πιστεύουν λέξη. Η Αρόγιο, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ζήτησε προσωπικά την αποστολή Αμερικανών κομάντος, φαίνεται πως εκβίασε το Γκουϊνγκόνα, που «αξίωνε» (!) την τήρηση του Συντάγματος που απαγορεύει ρητώς την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα. Ο τελευταίος, με πολλές αντιπάθειες στην Ουάσιγκτον, μάλλον υπέκυψε, κι έτσι παρέμεινε στη θέση του...


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ