Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τεοφίστο Γκουϊνγκόνα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σκηνές βγαλμένες από κωμωδία παρεξηγήσεων εξελίχθηκαν τις τελευταίες μέρες στις Φιλιππίνες. Πρωταγωνιστής: ο αντιπρόεδρος κι υπουργός Εξωτερικών Τεοφίστο Γκουϊνγκόνα, πολέμιος της εγκατάστασης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και της ανάθεσης σ' αυτές του πολέμου κατά της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ».

Μετά από πολύωρη συνάντησή του με την Πρόεδρο Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, από το παλάτι δημοσιοποιήθηκε μια επιστολή αποδοχής της παραίτησής του. Ακολούθησε η διάψευση τού έξαλλου Γκουϊνγκόνα: «δεν παραιτήθηκα, τελεία και παύλα».

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι έγινε «παρεξήγηση» και κατά λάθος «βγήκε» η ανακοίνωση, που πήγαινε για τον κάλαθο των αχρήστων. Σ' αυτήν η Αρόγιο δεχόταν την παραίτηση Γκουϊνγκόνα λόγω «διαφορών απόψεων» σχετικά με την παράταση - επέκταση της αποστολής των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σιλβέστ Αφάμπλ διαβεβαίωσε ότι το λάθος ήταν «αποκλειστικά δικό του». Επέμεινε: «Υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο».

Το να πει κανείς ότι οι Φιλιππινέζοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, θα ήταν ανέκδοτο. Δεν πιστεύουν λέξη. Η Αρόγιο, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ζήτησε προσωπικά την αποστολή Αμερικανών κομάντος, φαίνεται πως εκβίασε το Γκουϊνγκόνα, που «αξίωνε» (!) την τήρηση του Συντάγματος που απαγορεύει ρητώς την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα. Ο τελευταίος, με πολλές αντιπάθειες στην Ουάσιγκτον, μάλλον υπέκυψε, κι έτσι παρέμεινε στη θέση του...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ