Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσαρμογή στη «νέα τάξη»

Τα σχετικά έντυπα του ΝΑΤΟ και τα στρατιωτικά περιοδικά πολύ ωμά δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να διαπιστώσει τι κρύβει και η άλλη πλευρά του λόφου (οι άνθρωποι αυτοί τίποτα δεν κρύβουν, αντίθετα είναι πολύ ειλικρινείς). Μαθαίνουμε λοιπόν ότι:

  • Οι ΗΠΑ για να καλύψουν το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ τους και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ σχεδίασαν τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Αμυντικών Δυνατοτήτων» (DCI), που υπογράφτηκε όπως είδαμε στην Ουάσιγκτον. Αυτή η πρωτοβουλία ήρθε να συμπληρώσει την «Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις» (RMA), έτσι ώστε ο συνδυασμός τους να ισοπεδώσει τις τεχνολογικές διαφορές στα οπλικά συστήματα (βλέπε νέες αγορές από τις ΗΠΑ) και να εκσυγχρονίσει τις πολυεθνικές δυνάμεις στις νέες πολεμικές επιχειρήσεις. Παράλληλα τονίζεται ότι η ESDI (Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Ασφάλειας και Αμυνας) «είναι διαχωρίσιμη, αλλά όχι διαχωρισμένη από το ΝΑΤΟ». Μας λέει δηλαδή με δικά του λόγια, ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος και επικεφαλής τότε της Ευρωπαϊκής και Ατλαντικής Ασφάλειας Peter Schmidt, αυτό που εμείς ξέραμε ως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» (δελτίο ΝΑΤΟ Νο 1 Γενάρης - Φλεβάρης 2000).
  • Τι σχέση έχουν αυτά με την ΑΣΑ τη δική μας; Ολα δένουν και αποτελούν άρρηκτη αλυσίδα που ξεκινά από τις ΗΠΑ και τη θέληση της ηγεσίας τους να πουλάνε όπλα και να ελέγχουν τα πάντα, με ξένες Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) που θα πολεμούν αντί για τις ίδιες. Οι ίδιες κρατούν για τον εαυτό τους πιο σοβαρές αποστολές. «Για τις Ηνωμένες Πολιτείες - και μόνον για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρόλος ασφαλείας είναι η μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση. Για κάθε άλλο σύμμαχο είναι (ο ρόλος) πολύ μικρότερες αποστολές και κυρίως οι επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης (sic)» (δελτίο ΝΑΤΟ, Απρίλης- Ιούνης 2001).
  • Το φοβερό χτύπημα των δύο πύργων έβαλε φωτιά και στις αναδιοργανώσεις των ΕΔ όλων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Ολοι τρέχουν, καμία αντίρρηση δεν ακούγεται από επίσημα χείλη, όλοι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, όποιου τα συμφέροντα δεν ταυτίζονται με των ΗΠΑ, κινδυνεύει από διάφορα μέτρα εναντίον του, με ωμές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, μπαίνει σε λίστες κρατών υπόπτων κλπ. Νομοθεσίες περί τρομοκρατίας ξεφυτρώνουν παντού, δόγματα και δομές ξεπροβάλλουν με κοινή φρασεολογία, σύνορα χαμηλώνουν να περάσουν οι «ειρηνευτικές» αποστολές, λαοί βομβαρδίζονται. Βάσεις ξεπροβάλλουν σε όλες σχεδόν τις χώρες γύρω από τη Ρωσία και την Κασπία θάλασσα. Είναι άραγε σύμπτωση πως οι χώρες αυτές έχουν οι ίδιες ή γειτνιάζουν με πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές;
  • Οι ΕΔ των ΗΠΑ εγκαθίστανται, όπως είπαμε, όπου τα αμερικανικά συμφέροντα το απαιτούν. Στις περιοχές όπου οι «ειρηνευτικές αποστολές» έχουν τελειώσει τους βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις επί εδάφους, αφήνουν στο ρόλο «αστυνομικών», δυνάμεις συμμάχων χωρών όπου πλέον η «αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής» έχει προχωρήσει σημαντικά. Στην Ευρώπη όμως την ίδια οι Αμερικανοί δε λένε να εγκαταλείψουν τις τεράστιες βάσεις και τα επιτελεία τους παρότι εδώ οι στρατηγικές αναθεωρήσεις και τα νέα δόγματα έχουν μπει σε εφαρμογή παντού. Το λόγο τον γνωρίζουμε, αλλά το φόβο της αποδέσμευσης από την Ευρώπη τον δίνει πάλι ένα καλό δελτίο του ΝΑΤΟ (Γενάρη - Μάρτη 2001): «Είναι προτιμότερο από την απειλή της αποδέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ευρώπη, να δρομολογήσουμε έναν άλλο ψυχρό πόλεμο, να επισπεύσουμε ένα νέο αγώνα εξοπλισμών και να αποσταθεροποιήσουμε την αποτροπή». Ετσι απλά, ωμά και σταράτα. Γι' αυτό τα ελληνικά πληρώματα των AWAKS μεταφέρονται στις ΗΠΑ για περιπολίες και τα αμερικανικά γυρίζουν πάνω από τη Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ. Γι' αυτό πρέπει να έχουν παιδεία και νοοτροπία μισθοφόρου, αυτό σημαίνει επαγγελματικός στρατός με το πνεύμα του νέου δόγματος.

Στο μεταξύ, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, τα ΜΜΕ πολύ συχνά ασχολούνται με την εφαρμοζόμενη πλέον ΑΣΑ. Συνεντεύξεις δίνονται από αρμόδιους και αναρμόδιους. Μαθαίνουμε έτσι πως προχωρούν σε εφαρμογή αρκετές από τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις στις ΕΔ. Εξάλλου πρόσφατα ο πρωθυπουργός μετά το ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε ότι «η ΑΣΑ ξεκίνησε και έτσι θα ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς μας υποχρεώσεις». Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις πιο σοβαρές αλλαγές στις ΕΔ.

  • Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο του αναβαθμίζονται σημαντικά αποκτώντας επιχειρησιακό έλεγχο και στα πέντε διακλαδικά στρατηγεία.
  • Βάση του Στρατού θα είναι μικροί, ταχυκίνητοι σχηματισμοί και όχι μεγάλες μονάδες.
  • Τα στρατηγεία που η διακλαδικότητα επιφέρει επίσης σημαντικές αλλαγές είναι του Δ' Σώματος Στρατού στον Εβρο, του Αρχηγείου Στόλου στη Σαλαμίνα, της Στρατιωτικής Διοίκησης του Αιγαίου (ΑΣΔΕΝ), του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και, τέλος, του Β' Σώματος Στρατού, που μετατρέπεται σε Στρατηγείο Στρατηγικών Εφεδρειών, αφού υπάγονται σ' αυτό οι Ειδικές Δυνάμεις.
  • Ενισχύονται οι Ειδικές Δυνάμεις.
  • Κλείνουν πολλά στρατόπεδα και μονάδες (ελπίζουμε όχι στο Ανατολικό Αιγαίο).
  • Τα σύνορα θα τα φυλάνε οι συνοροφύλακες που είναι ειδικό Σώμα και εκτός ΕΔ. Ο παραδοσιακός Ελληνας στρατιώτης, που φρουρεί στα σύνορα, πάει πολύ επικίνδυνο περίπατο, στις «ειρηνευτικές» αποστολές. Εξάλλου θα είναι απασχολημένος να κυνηγά και τους τρομοκράτες, τους εμπόρους ναρκωτικών, τους μετανάστες κλπ., που συνθέτουν, όπως είπαμε, τις «ασύμμετρες» απειλές. Από την άλλη πλευρά μόλις μάθαμε πως το ρόλο φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων τον αναλαμβάνει η ΕΕ. Με αγωνία περιμένουμε να δούμε ποια θα θεωρήσει η ΕΕ ως σύνορα προς φύλαξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...
  • Η θητεία μειώνεται και προσλαμβάνονται με πολυετή σύμβαση εργασίας οι επαγγελματίες οπλίτες, που θα αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος των στρατευσίμων. Αυτός θα είναι ο «μισθοφόρος» που εμάς μας φοβίζει ως προοπτική. Κάτι ήξεραν μέχρι σήμερα οι οργανωτές των εθνικών στρατών παντού στον κόσμο, όταν στρατολογούσαν και καλούσαν για υπηρεσία της πατρίδας νέους στην ηλικία άνδρες. Ο πατριωτισμός δεν πληρώνεται με χρήματα.
  • Οργανώνεται ειδικό τμήμα αντιμετώπισης πυρηνικού, βιολογικού και χημικού πολέμου (Π.Β.Χ. Αμυνας).
  • Αλλάζουν πολλά στην εκπαίδευση, στη διοικητική μέριμνα, στους εξοπλισμούς.

Δεν ισχυριζόμαστε πως δε χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις στις ΕΔ της χώρας μας. Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι οι τροποποιήσεις σε δόγματα και δομές λειτουργούν διότι το ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ τις επιβάλλουν. Και η δική μας κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως γίνονται προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Η πραγματικότητα φαίνεται από τις αποστολές όπου μας εμπλέκουν, αλλά και από τα ωμά κείμενα που καθορίζουν τις αναθεωρήσεις της Αμυντικής μας Στρατηγικής. Μερικά από τα οποία επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν εδώ.


Του
Αντώνη ΚΑΚΑΡΑ*
* Ο Αντώνης Κακαράς είναι απόστρατος αρχιπλοίαρχος, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ