Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με τον όρο Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ), εννοούν τις απαραίτητες αλλαγές (αναθεώρηση) που χρειάζεται ο τομέας της «στρατηγικής», που στην περίπτωσή μας είναι «αμυντική». Επομένως, στην πράξη, έχουμε τροποποιήσεις στις απειλές κατά της χώρας μας και στις κατευθύνσεις και τους στόχους της Εθνικής Αμυνας. Αυτό σημαίνει για τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), που εδώ εξετάζουμε, αλλαγές του Δόγματός τους, δηλαδή των αποστολών, στόχων και προσανατολισμού τους. Επίσης, προσαρμογή της οργάνωσης των ΕΔ στα νέα δεδομένα.

Αυτή είναι η Νέα Δομή. Δηλαδή, σοβαρές και κρίσιμες μεταβολές σε αριθμούς μονάδων, στην εκπαίδευση, στον εξοπλισμό, στη στελέχωση, στις αρμοδιότητες των Αρχηγείων και αρχηγών με τα επιτελεία τους, στον εφοδιασμό, στη διοικητική μέριμνα κλπ. Με λίγα λόγια, επέρχεται εκ βάθρων τροποποίηση στην αποστολή του επαγγελματία στρατιωτικού, αλλά και του στρατευσίμου, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Επομένως, και των ΕΔ στο σύνολό τους. Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν αυτές οι αλλαγές είναι για το καλό της πατρίδας μας.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή ότι: Εάν αποδέχεται κανείς την αναγκαιότητα της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης, τότε οδηγείται σε Νέο Δόγμα και σε Νέα Δομή στις ΕΔ.

Το θέμα έτσι εστιάζεται στον τρόπο, με τον οποίο προέκυψε η ανάγκη, αλλά και στο τι είναι η «Αναθεώρηση της Αμυντικής μας Στρατηγικής».

Τι ήταν εκείνο, που, αμέσως μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ξέθαψε τρομοκράτες, και εφεύρε «ειρηνευτικές αποστολές» υπό τύπον βομβαρδισμών και πολέμων;

Δεν υπήρχαν πρώτα οι «ασύμμετρες απειλές» και έπρεπε τώρα οι λαοί και τα κράτη να ξεχάσουν την υπόσταση του «έθνους» και τα σύνορά τους και να συμπράξουν στη διάλυση άλλων λαών, που μέχρι χθες ήταν φίλοι τους; Τι έπρεπε να γίνει για να υλοποιηθούν όλα αυτά; Μήπως εδώ θα βρούμε την απάντηση και για την ΑΣΑ;

Τα ερωτήματα αυτά έχουν, ήδη, απαντηθεί, αλλά εύκολα μπορούμε να βρούμε και τις πηγές, που υπήρξαν οι κινητήριοι μοχλοί για τις αλλαγές και στη δική μας Αμυντική Στρατηγική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ