Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρχισαν τα «κόλπα»

Αντε πάλι... Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεσκονίζει τις γνωστές και από το παρελθόν ψηφοθηρικές μεθόδους, προεκλογικά τεχνάσματα και ψεύτικα διλήμματα, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την ολιγαρχία ότι μόνον αυτή μπορεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντά της, χωρίς κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις. Η ηγεσία της ΝΔ ενισχύει την «αντιπολιτευτική» δημαγωγία και καλλιεργεί κλίμα ανοίγματος στην Αριστερά και το ΚΚΕ, ενώ την ίδια στιγμή βεβαιώνει τους βιομήχανους ότι είναι ο «άνθρωπός» τους. Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και συμβαδίζοντες στην αντιλαϊκή λεωφόρο των ευρω-μονόδρομων έχουν ξεκινήσει το φορτσάρισμα της προεκλογικής τους δουλιάς. Στόχος και των δυο είναι η κυβερνητική εξουσία. Και, βέβαια, το αναντικατάστατο γι' αυτό μέσο είναι η χειραγώγηση και καταλήστευση της ψήφου των εργαζομένων. Γι' αυτό και όλ' αυτά τα «κόλπα» και πολλά άλλα ακόμη που θα τα δούμε στην πορεία.

Ταυτόχρονα, όμως, τα προηγούμενα αποτελούν και μια σαφή απόδειξη της αξίας, της σημασίας και της δύναμης της λαϊκής ψήφου. Μην αφήσετε, λοιπόν, να σας την κλέψουν, με τον έναν ή άλλον τρόπο. Μην τη χαραμίσετε σε ψευδεπίγραφα και κούφια συνθήματα. Η ψήφος του εργάτη, του υπάλληλου, του εργαζόμενου της πόλης και του χωριού δεν έχει καμιά θέση δίπλα σ' αυτή του βιομήχανου, του τραπεζίτη, του εφοπλιστή και του μεγαλέμπορα.

Αυτό φταίει...

«Ενα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό, δικτυακού τύπου, συμμετοχικό, με ανοιχτές ψηφοφορίες και δημοψηφίσματα, κόμμα σχολείο, κόμμα "ιντερνετικό" και με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Ετσι θέλει να γίνει το ΠΑΣΟΚ η Αννα Διαμαντοπούλου, η Ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Τουλάχιστον, έτσι τα είπε στο περιοδικό «Κράμα».

Φαίνεται πως έχει μεγάλη έλλειψη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό η κ. Διαμαντοπούλου, μαζί με τους υπόλοιπους Κοινοτικούς επιτρόπους απαιτούν το ακόμη μεγαλύτερο πετσόκομμα των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών συστημάτων στις χώρες - μέλη. Ολα θ' αλλάξουν, μόλις το κυβερνών κόμμα γίνει «ιντερνετικό», συμμετοχικό, σχολείο, κλπ., κλπ...

Η «από κοινού πρωτοβουλία»

Στις τελευταίες «από κοινού πρωτοβουλίες» των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που «δημιούργησαν κάποιες - έστω αμυδρές - ελπίδες για μια κοινή πορεία του αγροτικού κινήματος», αναφέρθηκε προχτές η «Αυγή» και μας τσίγκλησε να δώσουμε μια περισσότερο συγκεκριμένη εικόνα των πρωτοβουλιών αυτών.

Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών αγροτικών οργανώσεων αποφάσισαν την οργάνωση συγκέντρωσης... διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα, την Τρίτη, 13 Μάη, με αφορμή την εκεί σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό λοιπόν έκαναν τα εξής:

  • Αφθονη τηλεοπτική διαφήμιση
  • Ανέθεσαν σε εταιρία οργάνωσης συγκεντρώσεων την κατασκευή εξέδρας 120 τετρ. μέτρων
  • Εφεραν συνολικά 600 ανθρώπους από την Κρήτη, με τρεις πτήσεις τσάρτερ και με αυθημερόν άφιξη και αναχώρηση.
  • Διέθεσαν δωρεάν διαμονή στο «Χίλτον» της Κέρκυρας.
  • Εκαναν συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη, το απόγευμα, με τη συμμετοχή 150 ανθρώπων

Στην τελευταία συμμετείχε και το «Κοινωνικό Φόρουμ», το οποίο την Κυριακή, είχε πραγματοποιήσει «αντισύνοδο» στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας με τη συμμετοχή 40 περίπου ανθρώπων.

Κάποιες «κακές γλώσσες» λένε, ότι η «από κοινού πρωτοβουλία» των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ κόστισε παραπάνω από 100 εκατομμύρια δραχμές. Αληθεύει;

Απαγορεύσεις...

Εχετε μήπως σκοπό να αγοράσετε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Αν ναι, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα τους «όρους αγοράς και κατοχής εισιτηρίων». Αντιγράφουμε από το σχετικό κείμενο και το υποκεφάλαιο «Απαγορεύσεις και Περιορισμοί»: «Δεν επιτρέπεται να εισαχθούν στις εγκαταστάσεις τα ακόλουθα αντικείμενα: Οπλα, εκρηκτικές ύλες, χημικοί ή εμπρηστικοί μηχανισμοί,..., μοτοποδήλατα, ποδήλατα, πατίνια,...., σημαίες μη συμμετεχουσών χωρών μεγαλύτερες από περίπου 2Χ1 μέτρα,..., σήματα, ομπρέλες, είδη (μπλουζάκια, καπέλα, τσάντες, κλπ.) με ευκρινή εμπορικά σήματα ανταγωνιστικών εταιριών των χορηγών, πειρατικά προϊόντα "Αθήνα 2004", προκηρύξεις, φυλλάδια, εκδόσεις μη εγκεκριμένες, μπάλες, ρακέτες,..., έντυπο υλικό με διαφημιστικούς σκοπούς, με θρησκευτικό, πολιτικό, προκλητικό ή άσεμνο περιεχόμενο, μουσικά όργανα, μπουκάλια από γυαλί, παγούρια, ψυγειάκια, παγοκύστες, θερμός, νερό, αναψυκτικά,... Επίσης δεν επιτρέπονται φαγητά...

... Δεν επιτρέπονται στις εγκαταστάσεις οι εξής ενέργειες: κάπνισμα, στοιχήματα, μη εξουσιοδοτημένες απόπειρες συλλογής χρημάτων,..., πολιτικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες,..., διανομή μη εγκεκριμένων εκδόσεων, φυλλαδίων κλπ... Η ΟΕΟΑ (σ.σ. Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων) δύναται οποτεδήποτε και από Εγκατάσταση σε Εγκατάσταση να τροποποιεί αυτό τον κατάλογο απαγορεύσεων...».

Αλήθεια, γιατί δε συμπεριλαμβάνονται και οι σκέψεις στον μακροσκελέστατο αυτό κατάλογο των απαγορεύσεων; ΄Η μήπως έχουν σκοπό να τις συμπεριλάβουν αργότερα..;

Ξεσκονίζουν τα ζιβάγκο

Δεν είναι δυνατό, κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα σε μια επιχείρηση, να αναπτύσσονται αντιλήψεις του τύπου «ρίξτε τους μισθούς» και «απορύθμιση εργασιακών σχέσεων». Αυτά δήλωσε προχτές - ανάμεσα σε αρκετά άλλα παρόμοια - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ύφος που θύμιζε το ΠΑΣΟΚ της εποχής του ζιβάγκο και του συνθήματος «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Μια μέρα πριν, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, είχε ήδη εξαγγείλει τον παραπέρα «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, τη σύνδεση αμοιβής με την παραγωγικότητα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ενεργού αγοράς εργασίας» κλπ,, κλπ. Κι απ' όσο θυμούμαστε, γύρω στο 2% και κάτι είναι η φετινή ...αύξηση των μισθών, σύμφωνα με την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική.

ΒΙΒΛΙΟ
«Εικονοστάσι αγίων» του λαού

Πώς να γράψεις για ένα βιβλίο που «απαθανατίζει» αμέτρητες εκατοντάδες ήρωες-μάρτυρες, που πρόσφεραν όλο το είναι τους και «δόθηκαν στην αγκαλιά του Χάρου» για τη λευτεριά του τόπου και του λαού μας από το φασισμό, για την ανεξαρτησία του από τους ξένους «προστάτες», για τη σοσιαλιστική προκοπή του; Οι λέξεις στομώνουν από το συγκλονισμό, το λυγμό που προκαλεί ο ατέλειωτος κατάλογος επωνύμων και ανωνύμων «αγίων» του λαού μας. Αν ο αναγνώστης αφεθεί να διαβάσει όλα τα ονόματα και τα σύντομα βιογραφικά των ηρωικών μαρτύρων, και αν αφήσει την ψυχή του να φανταστεί τη ζωή, τον αγώνα, τα όνειρα, τη μεγαλειώδη θυσία αυτών των ηρώων, θαρρεί πως διαβάζει το «Καθολικό Μυθιστόρημα» της Εθνικής Αντίστασης. Θαρρεί πως ζωντανεύει μπρος στα μάτια του η τεράστια ανθρωπογεωγραφία, η επική «τοιχογραφία» της, κι ας πρόκειται για βιβλίο ντοκουμέντο. Ο λόγος για την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ (Ηρωες-μάρτυρες λαϊκών, απελευθερωτικών αγώνων)», του οποίου ο Δ΄ τόμος αφορά στο 1944.

Κάθε όνομα «κουβαλά» τη δική του ιστορία. Κάθε όνομα «είναι θέμα για μικρό διήγημα», όπως θά 'λεγε ο Τσέχοφ, αν δεν είναι για μεγάλο μυθιστόρημα. Ενδεικτικά επιλέγουμε μερικά πρόσωπα από αυτό το «εικονοστάσι ανωνύμων αγίων», όπως θά 'λεγε ο Ρίτσος. Μολυβαδά Μαργαρίτα: Η Γιαννιώτισσα, πρωτοπόρα αγωνίστρια-μέλος του ΚΚΕ «Σοφία», βασανίστηκε έως θανάτου σαν την Ηλέκτρα, κι ο ηρωισμός της ενέπνευσε στον Δ. Χατζή το θεατρικό έργο «Μαργαρίτα Περδικάρη». Παπαδόπουλος Γιάννης, εκτελεσμένος δάσκαλος, γραμματέας Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, στη διαθήκη του πριν την εκτέλεση έγραφε: «εις την πατρίδα μου κληροδοτώ την τριακονταετή ευδόκιμον υπηρεσία μου, το τίμιον όνομά μου, και την τελευταία μου θυσίαν». Παπακωνσταντίνου Χριστίνα, 20χρονη Λαρισαία ΕΠΟΝίτισσα, της έσπασαν τη σπονδυλική στήλη και τη σκότωσαν μαζί με τη μητέρα της. Παυλάκου-Θωμάκου Αννα, Πειραιώτισσα ΕΠΟΝίτισσα, βασανίστηκε στη Μέρλιν, πυροβολήθηκε από πράκτορα των Γερμανών, μισοπεθαμένη μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου εκτελέστηκε. Ρεμπούτσικας Δημήτρης, Πατρινός, νομικός, μέλος της ΟΚΝΕ, ένας από τους 200 ήρωες της Πρωτομαγιάς του '44 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Σε γράμμα, που πέταξε κατά τη μεταφορά των 200 στο δρόμο της Καισαριανής, έγραφε: «Ο θάνατός μου δεν πρέπει να σας λυπήσει, αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ. Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Πολ Μπρέμερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Υποσχέσεις περί «άμεσης αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας» μοίρασε απλόχερα ο νέος επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης στο Ιράκ. Ο Πολ Μπρέμερ αντικατέστησε τον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, πριν καν ο δεύτερος συμπληρώσει ένα μήνα παραμονής στο Ιράκ, που σημαδεύτηκε από χάος, λεηλασίες, αδυναμία αποκατάστασης των βασικών υποδομών και πλήρη έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Για πολλούς, η επιλογή Μπρέμερ, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος του αντιτρομοκρατικού τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεργάτης του Χένρι Κίσινγκερ, αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει κατοχική διοίκηση στο Ιράκ.

Ο Μπρέμερ, όμως, δεν μπορεί να απαλλάξει το Λευκό Οίκο και από τον πονοκέφαλο της «επόμενης ημέρας» για το ιρακινό πετρέλαιο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ περιοδεύει ανά τον κόσμο και δεν παραλείπει να πει «έναν καλό λόγο» για όλους όσοι αντέδρασαν, εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, προκειμένου να εκμαιεύσει την ψήφο τους στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και προβλέπει άμεση και άνευ όρων άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, έτσι ώστε η πολιτική του διοίκηση και η διαχείριση του πετρελαίου του να περάσει σε αμερικανικά χέρια, για τουλάχιστον ένα χρόνο, με τον ΟΗΕ να αρκείται σε συμβουλευτικό ρόλο. Οι προσπάθειές του, όμως, δε φαίνεται, προς το παρόν, να αποδίδουν και έτσι ο Κόλιν Πάουελ δήλωνε «έτοιμος να ακούσει την επιχειρηματολογία περί προσωρινής αναστολής των κυρώσεων».


Ε. Μ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ειρήνη

Οραμα όλων των λαών,

μες στου καιρού

τα νέφη,

όνειρα χίλια ταπεινών

στη Γη επάνω θρέφει,

νερό ο καθένας απ' αυτούς

στο όνομά της πίνει

και με λαχτάρα

αναφωνεί

«ω άγια ειρήνη»!

*

Φως και αστέρι

υπέρλαμπρο

στου κόσμου την αντάρα,

αυτή η ζωή και η χαρά

κι ο πόλεμος κατάρα,

όρκο βαρύ καθένας μας

στο όνομά της δίνει

«η πάλη μας αθάνατη

θα σε κρατήσει ειρήνη»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ