Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ
Θαλασσινές πορείες

Ανήμερα του Σταυρού γεννήθηκε ο Κωνσταντής. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου του Γιάννη Πριόβολου «Οσο βαστούσαν τα μελτέμια» («Σύγχρονη Εποχή»). Στον Βροντάδο της Χίου, γεννήθηκε, το 1921. Στο Ναυτοχώρι γνωρίστηκαν οι γονιοί του. Τρατάρης ο πατέρας του. Είχε γιο και από τον πρώτο του γάμο, τον Σιδερή. Με τη δεύτερη γυναίκα του, γέννησε τον Κωνσταντή κι άλλα τέσσερα παιδιά, μα πέθανε νωρίς. Η παραγγελιά του πριν πεθάνει, ήταν να μην ξεχωρίσει από τα άλλα παιδιά του τον Σιδερή, να ξεχρεώσει τον βερεσέ του για το σκοινί και το νήμα που είχε αγοράσει για την τράτα του, τα παιδιά του να γίνουν τίμια, αλλά όχι τρατάρηδες. Λαχταρούσε αυτά να ζήσουν καλύτερα. Η ορφάνια και η φτώχεια όμως έσπρωξε τον Κωνσταντή στην τράτα του πατέρα. Μετά την πούλησε και έγινε μικροπωλητής, ύστερα ψιλικατζής. Μικρός, μικρός γνώρισε και τον έρωτα. Κι ύστερα τον ξανακέρδισε η ξεμαυλίστρα θάλασσα, με μόνο αντάλλαγμα ένα μεροδούλι - μεροφάι. Πρώτο ταξίδι Χίος - Μυτιλήνη, Δεκέμβρη του '38. Μ' ένα ιστιοφόρο καΐκι, κατάφορτο λεμόνια. Μπουνάτσα κι έπειτα φουρτούνα, να βλέπεις το χάρο με τα μάτια σου και να τον πολεμάς μόνο με τα κουπιά! Πώς να μην αναζητήσει, ύστερα, στη στεριά λίγες από τις χαρές της ζωής, όπως ο έρωτας, έστω και ο αγοραίος. Υστερα πήγε μεροκαματιάρης σε άλλο καΐκι. Κι ύστερα μπαρκάρισε σε καράβι, το «Μαίανδρος», για μακρινότερα ταξίδια. Ελλήσποντος, Προποντίδα, Βόσπορος, Μαύρη Θάλασσα, Πόντος. Κι έπειτα κι άλλες θάλασσες. Αμβέρσα, Κάρντιφ, Αργεντινή κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κι ο νεαρός Κωνσταντής, ναυτεργάτης για όλες τις βαριές δουλιές. Και θερμαστής στο στόκολο. Και παραπάνω βάρδιες, στο κινούμενο «κάτεργο». Και χωρίς πληρωμή και με τροφή της κακιάς ώρας. Πώς να μην ξυπνήσει η οργή για τη ναυτοφάγα πλοιοκτησία και η ταξική συνείδηση;

Ο πόλεμος φούντωνε. Ο ναζισμός άπλωνε τα πλοκάμια του σ' όλη την Ευρώπη και στις θάλασσές της. Τορπίλιζε και πλοία. Και ελληνικά. Χάνονταν οι ναυτικοί, πλούτιζαν οι πλοιοκτήτες πλοίων. Μόλις που σώθηκε ο Κωνσταντής πριν τορπιλιστεί το «Μαίανδρος». Αρχές του '43 στην Αλεξάνδρεια, στο «Μιαούλης», ο Κωνσταντής εντάχθηκε στο ΕΑΜ στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Υστερα ξέσπασε ο Εμφύλιος και πέρασαν κι άλλα χρόνια μέχρι να γυρίσει στη στεριά και στο χωριό του και να αναθυμάται την «Ιθάκη» του.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

«Ατρόμητος» ο Ιταλός υπουργός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το Ιράκ είναι λιγότερο επικίνδυνο μέρος απ' όσο μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμα και μετά τη βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο στην εφημερίδα «Corriere della Sera». Σύμφωνα με τον Μαρτίνο, η βία στο Ιράκ περιορίζεται κατά κύριο λόγο σε μια ζώνη 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Βαγδάτη, όπου δρουν μερικές χιλιάδες νοσταλγοί του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη απ' ό,τι στο Αφγανιστάν», έκανε σαφές ο υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει στείλει περίπου 3.000 στρατιώτες της στο Ιράκ και 1.500 στο Αφγανιστάν. Ο Μαρτίνο δήλωσε πάντως ότι ανησυχεί περισσότερο για τους τελευταίους παρά για τους πρώτους!

Δε θα περίμενε κανείς βεβαίως από τον Ιταλό υπουργό να εκφράσει την ανάγκη τερματισμού της κατοχής ως την αιτία δημιουργίας αυτών των φαινομένων. Θα περίμενε όμως ότι αξιωματούχος αυτής χώρας που έχει τέτοια παρουσία σε δυνάμεις κατοχής σε 2 διαφορετικές χώρες θα ήταν τουλάχιστον πιο μετρημένος στα λόγια του...

Φταίει η λιτότητα

Απάντηση σε όσους διαπιστώνουν μειωμένη τουριστική κίνηση επιχείρησε να δώσει προχτές η κυβέρνηση. Εβαλε, λοιπόν, τους υπαλλήλους της στον ΕΟΤ να εκδώσουν ανακοίνωση με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, από τα οποία προκύπτει ότι οι αφίξεις τουριστών είναι φέτος μειωμένες προς όλους, σχεδόν, τους προορισμούς.

Οτι οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να ωραιοποιήσουν τα πράγματα πολλές φορές αποδεικνύονται βραδυφλεγείς, είναι γνωστό. Οτι θα επικαλούνταν όμως τη μείωση των τουριστών προς την Ολλανδία και το Ισραήλ, για να μας πείσουν ότι λογικά υπάρχει μείωση του τουρισμού και στην Ελλάδα, μάλλον ήταν αναπάντεχο. Οχι τόσο επειδή δεν είναι συγκρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί, αλλά γιατί παραβιάζονται ορθάνοιχτες πόρτες. Γιατί, πλέον, ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι ο τουρισμός και τα έσοδα από τον τουρισμό, στα οποία τόσο μονοσήμαντη σημασία δίνουν οι κυβερνώντες, είναι μεγέθη ευμετάβλητα, τα οποία υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές. Ιδιαίτερα σαν την περίοδο που διανύουμε και κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους και δυνάμει τουρίστες. Είτε έρχονται από το εξωτερικό, είτε είναι ντόπιοι και ταξιδεύουν ανά τη χώρα...

Το νοσοκομείο των Τρικάλων...

Χωρίς αποτέλεσμα έμεινε, προχτές, η αγωνιώδης προσπάθεια των γιατρών του νοσοκομείου Τρικάλων να βρουν ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για ασθενή που το είχε άμεση ανάγκη. Εψαχναν επί πέντε, σχεδόν, ώρες, ρωτώντας σε νοσοκομεία διαφόρων περιοχών κι απελπισμένοι έστειλαν τον ασθενή να νοσηλευτεί στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, αφού κρεβάτι εντατικής θεραπείας δε βρέθηκε πουθενά.

Το περιστατικό αυτό, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα πολλά παρόμοια που συμβαίνουν σ' όλη την Ελλάδα, αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κι ενώ καθημερινά κινδυνεύουν ή και χάνονται ανθρώπινες ζωές εξ αυτού του λόγου, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν». Το μόνο που κάνει είναι να οργανώνει προεκλογικές «φιέστες» σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ασκείται στην πρακτική των ανέξοδων κι απατηλών προεκλογικών υποσχέσεων για λήψη μέτρων και την υλοποίηση έργων αναβάθμισης του ΕΣΥ και της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες.

... και οι υποσχέσεις Νασιώκα

Αλλά, για το κατά πόσο τηρούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ, φαίνεται από την κατάληξη που έχουν τα τάματα του υφυπουργού Υγείας, Εκτ. Νασιώκα, για συγκεκριμένα έργα και μέτρα στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Στις αρχές του περασμένου Μάη, λοιπόν, ο Λαρισαίος υφυπουργός Υγείας, σε πανθεσσαλική σύσκεψη με τους νομάρχες, τους δημάρχους των πρωτευουσών πόλεων και τους προέδρους των ΤΕΔΚ, ανακοίνωσε μέτρα για αναβάθμιση των νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Για το Νοσοκομείο των Τρικάλων - ένα από τα πιο υποβαθμισμένα στη χώρα, για τη λειτουργία του οποίου, όλως περιέργως, περηφανεύονται ο διοικητής του Σπ. Αποστολόπουλος και κάποιοι συνδικαλιστές προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ! - υποσχέθηκε ότι:

  • Σε 10 μήνες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κτιρίου.
  • Σε 3 μήνες θα λειτουργήσει αξονικός τομογράφος.
  • Σε 8 μήνες θα λειτουργήσει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, (ΤΕΠ).

Εκτοτε πέρασαν περί τους τέσσερις μήνες και ΤΙΠΟΤΑ απ' ό,τι υποσχέθηκε ο υφυπουργός δεν υλοποιείται. Το νέο κτίριο, που καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει κι άλλο να ολοκληρωθεί, ενώ μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στη θέσπιση του νέου Οργανισμού. Αξονικός τομογράφος και ΤΕΠ δε φαίνονται στον ορίζοντα, ενώ παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ

Κατηγορηματικά αρνητικός - για τους δικούς του λόγους - μέχρι και χλευαστικός απέναντι στη σχετική δημοσιογραφική ερώτηση για το ενδεχόμενο οι αυξήσεις που θα επιβληθούν από Σεπτέμβρη στα τιμολόγια της ΔΕΗ να έχουν αναδρομική ισχύ, εμφανίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Ωστόσο, χτες, μόλις δυο μέρες αργότερα, διέψευσε τον υπουργό ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Π. Κάπρος, δηλώνοντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» το αντίθετο. Την ίδια στιγμή επίσημο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης κάνει λόγο για ποσοστό αυξήσεων και πάνω από 3%, συμπληρώνοντας ότι το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί στις αρχές του Σεπτέμβρη ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και τις αντιδράσεις. Οπως και να 'χει, δηλαδή, τα νοικοκυριά θα βρεθούν από Σεπτέμβρη μπροστά σε νέες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα είναι αναδρομικές ή όχι. Οψόμεθα...

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης καριέρας Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο δέχτηκε να εγκαταλείψει για τέσσερις μήνες τη θέση του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να μεταβεί στο Ιράκ ως ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού.

Ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου για τις σορούς του αγνώστου αριθμού των αγνοουμένων και η σορός του ντε Μέλο ταξιδεύει προς την πατρίδα του, η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση κατά του κτιρίου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη μοιάζει να ήταν η αφορμή που αναμενόταν από πολλούς, για να πυροδοτηθεί ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποτέλεσε, λένε, τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν ελέγχουν τη χώρα και η κατάσταση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, αφού η αστάθεια έχει καθυστερήσει σημαντικά και το βασικό στόχο της κατοχικής διοίκησης: τη ροή του ιρακινού πετρελαίου.

ΗΠΑ - Βρετανία προσέτρεξαν στον περιθωριοποιημένο ΟΗΕ για να ζητήσουν «να ενθαρρυνθεί με νέα απόφαση η αποστολή ξένων στρατευμάτων που θα ενισχύσουν τη διαδικασία σταθεροποίησης του Ιράκ». Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και οι Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, αλλά και σειρά αραβικών χωρών κατέστησαν, εμμέσως πλην σαφώς, ξεκάθαρο ότι δε θα υπάρξει καμία στρατιωτική συνδρομή, αν δεν υπάρξει «αναδιανομή εξουσίας» στην κατακτημένη χώρα. Πάντως, λόγος για την παράνομη εισβολή ή για την αναγκαιότητα άμεσου τερματισμού της κατοχής δεν έγινε από κανέναν από τους ανησυχούντες...


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ