Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ
Ενενήντα τρία

«Αν προσθέσετε κάτι στη φύση, κατ' ανάγκην θα είστε κάτι μεγαλύτερο απ' αυτήν. Να προσθέτεις, σημαίνει να αυξάνεις. Να αυξάνεις σημαίνει να μεγαλώνεις. Η κοινωνία είναι η φύση προσαυξημένη. Θέλω όλα αυτά που λείπουν από την κυψέλη, όλα αυτά που λείπουν από τις μυρμηγκοφωλιές, τα μνημεία, τις τέχνες, την ποίηση, τους ήρωες, τις μεγαλοφυίες. Να κουβαλάει τα αιώνια φορτία, δεν είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Οχι, όχι, όχι πια παρίες, ούτε σκλάβοι, ούτε κατάδικοι! Θέλω κάθε χαρακτηριστικό του ανθρώπου να είναι σύμβολο πολιτισμού και ένας οδηγός της προόδου». Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του Β. Ουγκώ. Ο τίτλος «Ενενήντα τρία» είναι μια χρονολογία, το 1793. Είναι ακριβώς τέσσερα χρόνια από την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 και η κατάσταση δεν έχει καθόλου οριστικοποιηθεί. Η Γαλλία βρισκόταν περικυκλωμένη από τα ευρωπαϊκά βασίλεια, Αγγλία, Πρωσία, Αυστρία, Ισπανία, που τα στρατεύματά τους είτε εισέβαλαν άμεσα, είτε απειλούσαν να εισβάλουν στο γαλλικό έδαφος, ενώ στη βορειοδυτική περιοχή της Βρετάνης, Νορμανδίας, Βανδέας ξεκινά μια αντεπανάσταση στηριγμένη στους καθυστερημένους, φιλοβασιλικούς και φανατικούς καθολικούς χωρικούς, που θεωρούν ότι θίγονται από τις αλλαγές της επανάστασης. Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου ενυπάρχει και η ενδοοικογενειακή σύγκρουση, ανάμεσα σε δυο αριστοκράτες, θείο και ανιψιό. Ο ένας ταγμένος με φανατισμό στο παλαιό καθεστώς, ο άλλος με το καινούριο... Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Περβέζ Μουσάραφ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα γονατίζατε αν το Πακιστάν δε συνεργαζόταν μαζί σας. Αν δεν ήμασταν μαζί σας, δε θα μπορούσατε να διαχειριστείτε τίποτε... κι αν η ISI (Μυστική Υπηρεσία) δεν είναι μαζί σας, θα αποτύχετε».

«Ποιο πράγμα δίνει σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να μας καλεί να διαλύσουμε την ISI, που ήταν το κύριο όργανο στην προσπάθεια να νικηθεί η Σοβιετική Ενωση;».

«Η ISI είναι μια πειθαρχημένη δύναμη. Επί 27 χρόνια κάνει αυτό που της λέει η κυβέρνηση. Κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο για λογαριασμό του κόσμου όλου. Δε θα ήταν ποτέ δυνατό να τσακιστεί η ραχοκοκαλιά της αλ Κάιντα αν η ISI δεν έκανε τόσο θαυμάσια δουλιά».

Οι τρεις αυτές δηλώσεις του εικονιζόμενου στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ - που παρεμπιπτόντως, την εβδομάδα που πέρασε συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το πραξικόπημα με το οποίο κατέλαβε την εξουσία και αυτοαναγορεύτηκε «πρόεδρος» - είναι από συνεντεύξεις του στο BBC, στον «Ιντιπέντεντ» και στους «Τάιμς» του Λονδίνου, αντίστοιχα. Και δείχνουν δύο πράγματα: Πρώτον, εκνευρισμό. Ο δικτάτορας προσπαθεί να πείσει για τις υπηρεσίες του τις ΗΠΑ, που τον πιέζει για το άλυτο πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Επίσης σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Στη Γραμμή του Πυρός» ομολογεί: «Δημιουργήσαμε τους μουτζαχεντίν, τους πυρώσαμε με θρησκευτικό ζηλωτισμό, τους οπλίσαμε, τους ταΐσαμε, και τους στείλαμε στον τζιχάντ εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης», και συμπληρώνει «εμείς - οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία - δημιουργήσαμε τον δικό μας Φρανκεστάιν». Και δεύτερον, οι δηλώσεις δείχνουν φόβο: Ο στρατηγός κινδυνεύει να έχει το άδοξο τέλος άλλων δικτατόρων που νόμιζαν ότι θα ήταν αιώνια απαραίτητοι στα αφεντικά τους.


Μπ. Γ.

Ας κοντύνουμε το «ανάστημά» τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι εκλογές είναι για τις νομαρχίες, είναι για τους δήμους, είναι για την αυτοδιοίκηση. Και στις νομαρχιακές και στις δημοτικές εκλογές θα κριθούν εν ενεργεία νομάρχες για το έργο τους αλλά και για το πρόγραμμά τους. Θα κριθούν δήμαρχοι για το πρόγραμμά τους και για το έργο τους αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Μην κομματικοποιούμε τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές» (Λ. Ζαγορίτης, γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ). Θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση να «εκτρέψει» το νόημα της ψήφου σε «τοπικό» και «προσωπικό» επίπεδο, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση και η πολιτική της. Κρύβει όμως και τις πραγματικές προθέσεις της. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν το βράδυ της Κυριακής δεν έχει υποστεί σοβαρές απώλειες στην εκλογική της δύναμη, θα σπεύσει να μιλήσει για "επιβράβευση" της πολιτικής της και, άρα, "εντολή" για επιτάχυνση των (αντιδραστικών) "αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων". Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση ότι θα ενταθούν: η πολιτική πυγμής στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία με πρώτη την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Ακολουθούν οι ανατροπές στο ασφαλιστικό κ.ο.κ. Δεν είναι ολοφάνερο γιατί πρέπει να κοντύνει το ανάστημα και η δύναμή τους από τις κάλπες;

Τραπεζική τοκογλυφία

Η πολιτική της λιτότητας, της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται με τις άνωθεν εντολές της ΕΕ, αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών και το καλύτερο λίπασμα της κερδοφορίας τους. Αυτή η πολιτική «στέλνει» τα ήδη υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ των τραπεζών σε αναζήτηση δανείου με το οποίο επιχειρούν να φέρουν βόλτα τις ανάγκες της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα δάνεια που καθημερινά οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο» (με καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω) αυξάνονται και πληθύνονται, γεγονός που έχει να κάνει με τις αυξανόμενες δυσκολίες, την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις και τα άλλα χαράτσια που χρεώνει το τραπεζικό κεφάλαιο. Ηδη η μάζα των κάθε είδους δανείων των νοικοκυριών (καταναλωτικά - στεγαστικά) που έχει βγει στο «κόκκινο» φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 4 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι των λαϊκών εισοδημάτων υποθηκεύεται καθημερινά στις τράπεζες. Απόλυτα φανερό είναι και το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή συνεπάγεται κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε βάρος των θυμάτων τους.

Κράχτης για επενδυτές η «εθελούσια»

Στην πιθανή «εθελούσια έξοδο» ακόμα 700 εργαζομένων του ΟΤΕ αναφέρονταν προχτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων, επικαλούμενα δηλώσεις στελέχους της επιχείρησης. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για νέα «εθελούσια έξοδο», αλλά αυτή εντάσσεται στο τελευταίο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά 5.500 άτομα. Στους 700 εργαζόμενους αυτούς, με απόφαση του κύριου ταμείου ασφάλισης (ΤΑΠ ΟΤΕ), είχε δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα, μία μέρα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής. Λίγο αργότερα το υπουργείο Απασχόλησης άσκησε βέτο και ακύρωσε την απόφαση του Ταμείου. Η υπόθεση πήγε στα διοικητικά δικαστήρια και η απόφαση αναμένεται να εκδικαστεί σύντομα. Οι νέες αναφορές του στελέχους του ΟΤΕ έγιναν προφανώς στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδυτών μέσω της διαφήμισης των κερδών που αποκόμισε η επιχείρηση από τη μείωση του προσωπικού και που θα αυξηθούν αν μειωθεί εκ νέου. Σε παλαιότερο έγγραφό της η διοίκηση του ΟΤΕ είχε επισημάνει ότι ακόμα και αν φύγουν οι 4.500 θα έχει «άμεσο όφελος 170 εκατομμύρια ευρώ». Και με την υπογραφή τους στη συμφωνία της «εθελούσιας» οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον ΟΤΕ φρόντισαν να παραδώσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους βορά στους επίδοξους επενδυτές. Αξιοι...

Ευαισθησίες πολυεθνικών

Η παρακάτω είδηση, είναι αποκαλυπτική για το πόσο ενδιαφέρονται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις για την... «ποιότητα ζωής των φτωχών».

Η είδηση που μεταδόθηκε χτες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων - και το «Αθηναϊκό» - και έκανε το γύρο του κόσμου, αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας τροφίμων Danone Φρανκ Ριμπού, θα μεταβεί στην Ντάκα στις 7 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκαινιάσει το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής γιαουρτιών της εταιρείας στο Μπαγκλαντές. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την τράπεζα Γκραμίν του νομπελίστα Ειρήνης 2006 Γιουνούς, ο οποίος δήλωσε ότι τα χρήματα του βραβείου (1,4 εκατομμύρια δολάρια) θα διατεθούν εν μέρει για τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας με την Danone, ώστε οι φτωχοί να μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας σε προσιτή τιμή».

Ο τραπεζίτης Γιουνούς - στον οποίο δόθηκε φέτος το νόμπελ Ειρήνης - δε διέθεσε τμήμα, κάποιο ποσό (από 1,4 εκατ. δολάρια που εισέπραξε μαζί με το βραβείο) για την ανακούφιση των φτωχών και πεινασμένων στο Μπαγκλαντές. Απλώς, διέθεσε κάποιο ποσό, ώστε να αξιοποιηθεί από κοινού με την πολυεθνική «Ντανόν», για μπίζνες. Ετσι, κινούμενοι στον αστερισμό της λογικής «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», ο τραπεζίτης και η «Ντανόν», εκφράζουν την «ευαισθησία» τους απέναντι στα εκατομμύρια των πεινασμένων στο Μπαγκλαντές, προσφέροντάς τους ...«τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ