Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Του έβγαλε τη σύριγγα από το χέρι!!!

Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη γιατρών του ΝΑΤ στα νησιά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι ναυτεργάτες να παραμένουν ακάλυπτοι σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, φέρνει στην επιφάνεια η περίπτωση ενός ασφαλισμένου, ο οποίος, όταν λόγω εγχείρησης καρδιάς που είχε κάνει, πήγε στο Κ.Υ. Σκιάθου για εξέταση αίματος, του ζήτησαν να καταβάλλει ποσό 65 ευρώ! Οπως καταγγέλλεται μάλιστα και μέσω του τοπικού Τύπου («Θεσσαλία» 27/3/07), όταν δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το παραπάνω ποσό, λόγω των χαμηλών του εισοδημάτων, που φτάνουν μόλις τα 516 ευρώ μηνιαίως από σύνταξη, ο εντεταλμένος υπάλληλος, του έβγαλε τη σύριγγα που του είχε βάλει στο χέρι για να του πάρει αίμα!

Και όλα αυτά σε ένα (υποτίθεται) κρατικό Κέντρο Υγείας, που (υποτίθεται ότι) παρέχει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους πολίτες και την ώρα που μέσα σε μια μέρα χαρίζονται 10 εκατ. ευρώ βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ της εταιρείας CORE MARINE του ομίλου ΛΟΥΗ!

Το περιστατικό αποτελεί πρόκληση και αυτό τονίζουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Ελπίδα Παντελάκη, που έφεραν το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή τους, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο, με το καταγγελλόμενο, γεγονός στα Κ.Υ. Αλλά και για να στελεχωθούν με γιατρούς του ΝΑΤ όλα τα μεγάλα νησιά που έχουν πολλούς ναυτικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Η... «λυπητερή» των βιοκαυσίμων

Η «μόδα» των βιοκαυσίμων που λανσάρουν ΗΠΑ και ΕΕ, ως εναλλακτική λύση, υποτίθεται, στο πετρέλαιο, αρχίζει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των ενεργειακών φυτών, με πρώτο θύμα το καλαμπόκι.

Μόλις το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι φέτος θα καλλιεργηθούν 15% περισσότερες εκτάσεις με καλαμπόκι, εξαιτίας της ζήτησης που υπάρχει για το προϊόν από τις βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλη), οι τιμές παγκοσμίως πήραν την κατηφόρα. Μέσα στις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πτώση στην τιμή του καλαμποκιού, που έφτασε το 12% και το κακό αναμένεται να συνεχιστεί. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει προς τα κάτω και τις τιμές γενικότερα στα δημητριακά και το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι αγρότες είτε η παραγωγή τους πηγαίνει για βιοκαύσιμα είτε όχι. Βασικά, όμως, φαίνεται ότι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των βιομηχανιών μπορούν ανά πάσα στιγμή να τσακίζουν τις τιμές στα ενεργειακά φυτά και οι όποιες προσδοκίες καλλιεργούνται στους Ελληνες αγρότες να πάνε... στα γρήγορα περίπατο. Από αυτά προκύπτει, δηλαδή, ότι η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη των ενεργειακών φυτών, είναι μια μεγάλη φούσκα. Γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν τιμές της προκοπής για τους αγρότες, που να τους εξασφαλίζουν προϋποθέσεις παραγωγής και εισόδημα επιβίωσης. Και με ψευτοεπιδοτήσεις 4,5 ευρώ το στρέμμα που δίνει η ΕΕ, δε φαίνεται να υπάρχει μέλλον...

Τα αυθαίρετα και οι αιτίες

Ενας στους τρεις κατοίκους των πόλεων στον κόσμο ζουν σε αυθαίρετα και παραγκουπόλεις, ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μη γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των αυθαιρέτων (ξεπερνούν πάντως τις 500.000) εκτιμάται, όμως, ότι από τις 100.000 οικοδομικές άδειες που εκδίδονται κατά μέσο όρο το χρόνο, το 25 με 30% περιέχουν αυθαιρεσίες!

Αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Αυθαίρετα και Εθνική Οικονομία», που διοργανώθηκε στο Σούνιο από το ΤΕΕ, το Σύλλογο Τοπογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων (FIG) και άλλους φορείς.

Οπως επισήμανε ο Στ. Ενεμαρκ, πρόεδρος της FIG, σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 6,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. είναι αστικός πληθυσμός και από τους οποίους το 1 δισ. ζουν σε παραγκουπόλεις, ενώ εκτιμάται ότι ως το 2020 ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 1,4 δισ., δηλαδή ένας στους τρεις κατοίκους των πόλεων ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, προς δόξαν των... αγαθών του καπιταλισμού!

Στην Ελλάδα, πάλι, όπως επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές, μετά τον πόλεμο ο αυθαίρετος τομέας αντικατέστησε την έλλειψη στεγαστικής πολιτικής και την έλλειψη διάθεσης πόρων για φθηνή κατοικία.

Μια κατάσταση βέβαια που γέννησαν και εξακολουθούν να συντηρούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που τώρα μάλιστα χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων σε πολιτικούς όμηρους...

Τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Σε νέα ύψη εκτινάχτηκαν στο 12μηνο του 2006 τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, σε μια περίοδο που οι «αυξήσεις» για μισθούς και συντάξεις παραμένουν σταθερά κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό. Τα καθαρά κέρδη για τις περίπου 300 εισηγμένες στη Σοφοκλέους διογκώθηκαν την περσινή χρονιά στα 8,4 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 28% ή 9 φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Την ίδια χρονιά τα μερίσματα που καρπώθηκαν οι μεγαλομέτοχοι πέταξαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα, φτάνοντας στα 4,4 δισ. ευρώ. Η τέτοια κερδοφορία τους πατάει στέρεα πάνω στην πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής της Λισαβόνας», των κατευθύνσεων της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η ντόπια πλουτοκρατία ενισχύθηκε και από την κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσθετες προκλητικές φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα». Τα σπασμένα φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, τα οποία αναπληρώνουν και με το παραπάνω τις φοροελαφρύνσεις των ισχυρών.

ΒΙΒΛΙΟ
Με βάρκα... το ταξίδι

«Αγκαλιάστηκαν σαν μικρά παιδιά κι οι συγκρατούμενοι παρακολουθούσαν με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Και οι δυο εκείνη τη στιγμή ήταν λεύτεροι μέχρι που προσγειώθηκαν απότομα, σαν άρχισε να καλεί ονόματα ο δεσμοφύλακας, χώνοντας τη μούρη του στο παραθυράκι της πόρτας. "Ε", είπε ο Μάνος και τον σκούντηξε. "Τι κατσουφιάζεις; Θυμάσαι μια βραδιά, τον πρώτο καιρό που 'ρθαμε σε τούτο το μέρος, τι μου είχες πει; Ενιωθα σαν καρυδότσουφλο που τραμπαλίζεται στο φύσημα τ' ανέμου και προσπαθούσα να σου πω ν' ακυρώσουμε την απόφαση που είχαμε πάρει και να γυρίσουμε στο χωριό πριν να είναι αργά..."». Είναι το πρώτο μυθιστόρημα ενός νέου ανθρώπου, του Χρήστου Τσάντη. Μια περιπλάνηση, ένα μακρύ ταξίδι που μόλις άρχισε, με πρώτο σταθμό την Πάτρα στις αρχές της δεκαετίας του '30. Μια διαδρομή γεμάτη αντιθέσεις, όνειρα και τραγωδίες, που όμως έχει τόσα κοινά, τόσες πολλές ομοιότητες με την πραγματικότητα που σήμερα ζούμε, σαν διαχρονική υπενθύμιση πως θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Η καθημερινότητα δυο νέων εκείνης της εποχής απέναντι στην σημερινή πραγματικότητα. Το δίκιο, ο έρωτας, η εξουσία σαλπάρουν μεσάνυκτα με βάρκα το ίδιο το ταξίδι χωρίς σωσίβια και λέμβους σωτηρίας... Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Βίκτορ Γιανούκοβιτς

Η πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, με αφορμή το προεδρικό διάταγμα που διαλύει τη βουλή και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη διαπάλη των δύο πολιτικών στρατοπέδων. Από τη μία ο φιλοδυτικός πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο, της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης» και από την άλλη η κυβερνητική συμμαχία («Κόμμα των Περιοχών», ΚΚ Ουκρανίας και Σοσιαλιστικό Κόμμα) με πρωθυπουργό τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Ο Γιουσένκο προχώρησε σε αυτή την κίνηση φοβούμενος ότι μετά την αποστασία 11 βουλευτών, που τον είχαν στηρίξει, κινδυνεύει να χάσει τις υπερεξουσίες του. Αυτό θα συμβεί αν οι βουλευτές που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (σήμερα 262) φτάσουν τους 300 στο 450μελές κοινοβούλιο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός αρνείται να διαλύσει τη Βουλή, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι αντισυνταγματική και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της χώρας, ωστόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος απείλησε την Πέμπτη πως όποιος δε συμμορφωθεί με το διάταγμα θα διωχτεί ποινικά. Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένει τώρα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Καθημερινή, πάντως, είναι η παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Κιέβου που ζητούν την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος και στηρίζουν την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς, ξέροντας ότι η φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική του Γιουσένκο είναι σε βάρος των πολλών.


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ