Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαν σήμερα άνοιξε ο δρόμος των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων!

Σήμερα είναι η μέρα! Η μέρα κατά την οποία ο Λένιν ανακοίνωσε ότι «η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917.

Σ' όλη τη διάρκεια του 2017 ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε με συνεχή αφιερώματα την πορεία από την Επανάσταση του Φλεβάρη έως και τον Οκτώβρη του 1917.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τη στιγμή που έγινε το μεγαλύτερο έως σήμερα επαναστατικό άλμα της ανθρωπότητας προς το μέλλον. Ενα κοσμοϊστορικό γεγονός που σημάδεψε όσο κανένα άλλο ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας. Η νίκη της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία πυροδότησε το πιο σημαντικό κίνημα μαζών για την κοινωνική απελευθέρωση που γνώρισε η Ιστορία, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Απέδειξε έμπρακτα ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι η εργατική τάξη μπορεί να οικοδομήσει μια ανώτερη κοινωνία, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το 1917 και ο Οκτώβρης του έγιναν σύμβολα και συνώνυμο της γέννησης ενός καινούργιου κόσμου. Ανοιξαν μια νέα περίοδο για την ανθρωπότητα, την περίοδο των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων, γεγονός που δεν αναιρείται από τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες.

Οπως έγραψε ο Λένιν συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, «εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θ' αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε».

Μια μέρα πριν

Ο ένοπλος αγώνας για την εξουσία των Σοβιέτ σηματοδοτήθηκε το πρωινό της 24ης Οκτώβρη (6 Νοέμβρη με το σημερινό ημερολόγιο) όταν στο τυπογραφείο της μπολσεβίκικης εφημερίδας «Ραμπότσι Πουτ» έκανε επιδρομή ένα σώμα από ευέλπιδες. Μονάδες της Κόκκινης Φρουράς στάλθηκαν για να διώξουν τις αντεπαναστατικές δυνάμεις. Στις 2 το μεσημέρι η εφημερίδα τυπώθηκε με κάλεσμα για ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης και εγκαθίδρυση της εξουσίας των Σοβιέτ.

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Πετρούπολης των μπολσεβίκων ανακοίνωσε ότι «θεωρεί απαραίτητο καθήκον όλων των δυνάμεων της Επανάστασης την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης και την παράδοση της εξουσίας στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων τόσο στο κέντρο, όσο και τοπικά. Για την εκπλήρωση του καθήκοντος αυτού, η Επιτροπή Πετρούπολης έχει τη γνώμη ότι πρέπει απαραίτητα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, να περάσουμε στην επίθεση με όλη την οργανωμένη δύναμη της Επανάστασης...».

Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή (ΣΕΕ) έστειλε στους επιτρόπους, στις επιτροπές συνταγμάτων και στα επιτελεία της Κόκκινης Φρουράς τη διαταγή αρ. 1, σύμφωνα με την οποία όλες οι στρατιωτικές μονάδες της φρουράς (περίπου 150.000 άντρες) και τα τμήματα της Κόκκινης Φρουράς (που αριθμούσαν περισσότερα από 20.000 άτομα) καλούνταν σε μαχητική ετοιμότητα.

Στις 5 μ.μ. το κεντρικό τηλεγραφείο πέρασε στα χέρια των μπολσεβίκων. Μερικές ώρες αργότερα καταλήφθηκε και το τηλεγραφικό πρακτορείο της Πετρούπολης.

Στις 7 το βράδυ οι κοκκινοφρουροί και οι επαναστατημένοι στρατιώτες κατέλαβαν όλες τις γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Μπολσάγια, Μάλαγια Νεβά και Μπολσάγια Νέβκα, εκτός από τις γέφυρες Νικολάγιεφσκι και Ντβορτσόβι.

Στο Σμόλνι φτάνει ο Λένιν και τίθεται επικεφαλής της Επανάστασης.

Η Κεντρική Επιτροπή του Στόλου της Βαλτικής διατάσσει να πάνε στην Πετρούπολη τα αντιτορπιλικά «Ζαμπιγιάκα», «Στράνσι» και «Μέτκι». Στους μάχιμους λόχους των πλοίων δόθηκε διαταγή στις 12 τη νύχτα να φτάσουν στο σταθμό και από εκεί με στρατιωτικό τρένο να κατευθυνθούν στην Πετρούπολη.

Ξημερώνει η 7η Νοέμβρη

Στη 1.25 τη νύχτα της 25ης Οκτώβρη (7 Νοέμβρη) τμήμα ναυτών, κοκκινοφρουρών και στρατιωτών κατέλαβε το κεντρικό ταχυδρομείο.

Στις 2 τη νύχτα στρατιώτες του 6ου Εφεδρικού Τάγματος Μηχανικού κατέλαβαν το σταθμό Νικολάγιεφσκι. Την ίδια στιγμή, στον ηλεκτροσταθμό της πόλης έφτασε επίτροπος εκ μέρους της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Διακόπηκε ο φωτισμός των κτιρίων της κυβέρνησης.

Στις 3.30 π.μ. το καταδρομικό «Αβρόρα» αγκυροβόλησε κοντά στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι, σε μικρή απόσταση από τα Χειμερινά Ανάκτορα. Με διαταγή της ΣΕΕ άρχισε η μεταφορά στην πρωτεύουσα τμήματος 8.000 ένοπλων ναυτών από τις πόλεις Ελσινγκφορς (Ελσίνκι), Ρέβαλ (Ταλίν) και Κρονστάνδη.

Κατά τις 6 π.μ. οι ναύτες κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της Κρατικής Τράπεζας και τα γραφεία των κεντρικών εφημερίδων.

Το πρωί της 25ης Οκτώβρη σχεδόν ολόκληρη η Πετρούπολη είχε περάσει στα χέρια των εξεγερμένων.

Καθώς οι επαναστατικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει τα σπουδαιότερα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, ο Λένιν, στις 10 το πρωί, γράφει εκ μέρους της ΣΕΕ την έκκληση «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με την οποία έκανε γνωστό το πέρασμα της κρατικής εξουσίας στα χέρια ενός οργάνου του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων της Πετρούπολης, στα χέρια της ΣΕΕ, που βρισκόταν επικεφαλής του προλεταριάτου και της φρουράς της Πετρούπολης.

Στις 10 π.μ. περίπου ο Κερένσκι την «κοπανάει» από την εξεγερμένη Πετρούπολη.

Από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι καταλαμβάνεται το ανάκτορο Μαριίνσκι.

Στις 14.35 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σμόλνι συνεδριάζει το Σοβιέτ της Πετρούπολης και διαβάζεται η ανακοίνωση της ΣΕΕ για την ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης και τη νίκη της Επανάστασης.

Στη συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά από τα γεγονότα του Ιούλη, μίλησε ανοιχτά ο Λένιν. Εκεί ο Λένιν διακήρυξε: «Η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».

Κατά τις 6 το απόγευμα περικυκλώθηκαν και τα Χειμερινά Ανάκτορα, όπου παρέμενε η Προσωρινή Κυβέρνηση.

Το βράδυ ξεκίνησε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου καταλήφθηκαν με έφοδο και τα Χειμερινά Ανάκτορα. Οι επαναστατημένοι στρατιώτες, ναύτες και κοκκινοφρουροί όρμησαν στο εσωτερικό των Χειμερινών Ανακτόρων. Συλλαμβάνεται η Προσωρινή Κυβέρνηση.

Στις 5 το πρωί, σχεδόν ομόφωνα (με 2 κατά και 12 λευκά), το Συνέδριο επικύρωσε το γραμμένο από τον Λένιν διάγγελμα «Προς τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους αγρότες!», με το οποίο διακηρυσσόταν το πέρασμα όλης της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ και δινόταν η εντολή να εξασφαλιστεί πραγματική επαναστατική τάξη.

Αυτό σήμαινε ότι το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ παρέλαβε την εξουσία από τη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή και διακήρυξε το πέρασμα όλης της εξουσίας στη χώρα στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών αντιπροσώπων.

Ακολούθησε η συνεδρίαση που ενέκρινε το διάταγμα για την ειρήνη και το διάταγμα για τη γη.

Το Συνέδριο σχημάτισε εργατοαγροτική κυβέρνηση - το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων.

Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων έγινε ο Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ Λένιν. Στο Συμβούλιο μπήκαν οι λαϊκοί επίτροποι: Εσωτερικών Α. Ρίκοφ, Γεωργίας Β. Μιλιούτιν, Εργασίας Α. Σλιάπνικοφ, Εμπορίου και Βιομηχανίας Β. Νογκίν, Λαϊκής Παιδείας Α. Λουνατσάρσκι, Εξωτερικών Λ. Τρότσκι, Δικαιοσύνης Ν. Γκλέμποφ - Αβίλοφ, Εθνικοτήτων Ι. Β. Στάλιν, στρατιωτική επιτροπή από τους Β. Αντόνοφ - Οφσέενκο, Ν. Κριλένκο και Π. Ντιμπένκο.

Ακολούθησε εκλογή νέας Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ.

Γύρω στις 6 το πρωί στις 27 Οκτώβρη το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ έκλεισε τις εργασίες του.

Σε διάρκεια δύο ημερών είχε εκπληρώσει ένα ιστορικά σπουδαίο έργο: Εδραίωσε τη νίκη της ένοπλης εξέγερσης, διακήρυξε την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Από το ξεκίνημα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο Λένιν προσανατόλισε το Μπολσεβίκικο Κόμμα σε γνήσια διεθνιστική θέση, που καλούσε την εργατική τάξη να παλέψει για την έξοδο από τον πόλεμο με ανατροπή της αστικής τάξης της Ρωσίας. Αυτή η κατεύθυνση, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ήταν σχεδόν μοναδική στο διεθνές εργατικό κίνημα κι έδωσε στους μπολσεβίκους τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την ικανότητα ώστε να ηγηθούν της πάλης για την Επανάσταση κατά τη διάρκεια του πολέμου και κατά τη λήξη του, αξιοποιώντας την επαναστατική κατάσταση που αντικειμενικά προέκυψε.

Οι μπολσεβίκοι ήταν το μοναδικό κόμμα που από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε συνδέσει τον εαυτό του ανοιχτά με την τύχη του προλεταριάτου, για να το προετοιμάσει για την εκπλήρωση της μεγάλης ιστορικής αποστολής του, την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Μέσα από τις θύελλες και τα αιματηρά διδάγματα της αστικοδημοκρατικής επανάστασης του 1905 - 1907, μέσα από τα τρομερά χρόνια της αντίδρασης που ακολούθησαν μετά από την ήττα της, μέσα από τη φωτιά και τους καπνούς του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μόνο αυτό, κυνηγημένο στην παρανομία, διέσωσε την πίστη στα ιδεώδη της εργατικής τάξης, υπερασπίζοντας αποφασιστικά το μαρξισμό ενάντια σε κάθε είδους αναθεώρηση και οπορτουνιστική παρέκκλιση, αναπτύσσοντας δημιουργικά την επαναστατική μαρξιστική θεωρία και στρατηγική, συνενώνοντάς την στην πορεία της Επανάστασης με το μαζικό προλεταριακό κίνημα.

Σε όλες τις ιστορικές καμπές διατήρησε σταθερά το σκοπό της ύπαρξής του ως Κόμματος της εργατικής τάξης και ανέπτυσσε την πολιτική του για την επίτευξη αυτού του σκοπού: Την προετοιμασία του προλεταριάτου για την αποφασιστική μάχη, για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Ψηλαφώντας τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στην εκπαίδευση

Πετυχημένη η σχετική εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο

Γεμάτο το αμφιθέατρο στην εκδήλωση
Γεμάτο το αμφιθέατρο στην εκδήλωση
Η τεράστια συμβολή που είχε η ΕΣΣΔ στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης αναδείχθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Οκτωβριανή Επανάσταση και Εκπαίδευση», στο αμφιθέατρο του 9.84, στο Γκάζι.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων επισήμανε: «Υπάρχει κυριολεκτικά ένας πλούτος ιδεών που μπορεί να καταγράψει κανείς μιλώντας για τη συμβολή της σοσιαλιστικής παιδαγωγικής σκέψης. Και σας καλούμε, αξιοποιώντας το περιοδικό "Θέματα Παιδείας" και τον "Ριζοσπάστη", να μελετήσετε το αφιέρωμα με τίτλο "Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία", που αναδεικνύει, μαζί με τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό, την ακτινοβολία της επανάστασης σε προοδευτικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς, σε δασκάλους με το Δ κεφαλαίο, που έθεσαν τη γνώση τους στην υπηρεσία του λαού, στην προσπάθεια να ανθρωπέψει ο άνθρωπος (...)

Ξεχωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα. Για να ξεδιπλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η παρέμβαση πρωτοπόρων εκπαιδευτικών μέσα στο μάθημα. Μια τέτοια παρέμβαση είναι απαίτηση των καιρών. Και για αυτό το λόγο δίνουμε μεγάλο βάρος στο ρόλο των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη. Για να καταπολεμηθεί ο σύγχρονος σκοταδισμός που συνυπάρχει με την πολλαπλότητα της πληροφόρησης αλλά και του καταιγισμού των ιντερνετικών σκουπιδιών, που μόνο γνώση δεν είναι. Σε μια τέτοια προσπάθεια, οδηγοί μας μπορούν να γίνουν και ο πλούτος της σοσιαλιστικής παιδαγωγικής σκέψης»(Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία θα δημοσιεύσουμε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε παρέμβαση από τη δασκάλα Κυριακή Καμαρινού, με θέμα «Η δυναμική της οργάνωσης της σχολικής ζωής στο σχολείο της σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγησης», η οποία περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο οργάνωσης του σοσιαλιστικού σχολείου και του ελεύθερου χρόνου των νέων και μετέφερε την κουλτούρα, τις αξίες που μετέδιδε το σχολείο στη Σοβιετική Ενωση και το κλίμα που κατάφερνε να δημιουργεί η κοινωνία και το σχολείο ανάμεσα στους μαθητές.

Ανάμεσα στην ομιλία της παρεμβάλλονταν επαναστατικά τραγούδια από μουσικό συγκρότημα με τους: Νίκο Μόσχο, Γιώργο Λαδόπουλο, Νατάσα Μουσάδη, Αργύρη Μπακαλώμη, Ασημίνα Παπαχριστοδώλου, Αστέρη Πασχαλιά, Γεράσιμο Παλάτη.

Στην παρέμβασή της η Κυρ. Καμαρινού στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και στη δράση των Κομσομόλων, δίνοντας τη σκυτάλη στο θεατρικό που παρουσιάστηκε για την Κομσομόλα ηρωίδα Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια, βασισμένο σε αποσπάσματα από το βιβλίο που έχει γράψει η μητέρα της, Λιουμπόβ Τιμοφέεβνα, «Η Ζόγια και ο Σούρα», και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Για τη συμβολή τους στο θεατρικό, η ΤΟ Εκπαιδευτικών ευχαρίστησε τους: Κοντούλη Νατάσα, Αλεξανδρόπουλο Δημήτρη, Ιωσίπου Νίκο, Κουτελιέρη Φίλιππα, Λιόκαρη Γιάννη, Μαρέτση Ιουλία, Μπούτζα Γιώργο, Παπαθεοφάνους Μαρία, Πούλο Αλέκο, Σαμπατακάκη Δάφνη, Τσαγανού Ελένη, Χούτα Δέσποινα και Βάνια Ξυφαρά.

Από το θεατρικό
Από το θεατρικό
Το τελευταίο μέρος της παρέμβασης της Κυρ. Καμαρινού στάθηκε στο θέμα της έμπρακτης αλληλεγγύης του σοσιαλιστικού κόσμου στους κομμουνιστές που διώκονταν στα μέρη τους, όπως ήταν οι Ελληνες μαχητές του ΔΣΕ, και ακολούθησε η προβολή βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΟ Εκπαιδευτικών με φωτογραφίες, πλάνα, αλλά κυρίως μαρτυρίες παιδιών πολιτικών προσφύγων για την πρωτοποριακή εκπαίδευση που έλαβαν. Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή» και το κοινό όρθιο να τραγουδά με υψωμένες τις γροθιές.

ΚΟ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απόλυτα επίκαιρο το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»

Σε εκδήλωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή 5 Νοέμβρη η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Παπατολίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αντικομμουνιστική επίθεση που γίνεται προκειμένου να αμαυρωθεί η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της κοινωνίας όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Οπως τόνισε, το ΚΚΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των απόψεων, που θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό στα γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο τιμώντας το γεγονός της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αλλά και αναδεικνύοντας τα συμπεράσματα από αυτήν την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, σε σημαντικό μέρος της ομιλίας της, στάθηκε στο πώς αντιμετώπισε η εργατική εξουσία, με την καθοδήγηση των μπολσεβίκων, τις μειονότητες και τις εθνότητες της Ρωσίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μια βδομάδα μόνο μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης η Σοβιετική Δημοκρατία της Ρωσίας διακήρυξε την ισότητα και κυριαρχία των λαών της Ρωσίας, το δικαίωμα των λαών της Ρωσίας για ελεύθερη αυτοδιάθεση μέχρι και την αποχώρηση και τη δημιουργία αυτοτελούς κράτους, την κατάργηση των θρησκευτικών προνομίων, την ελεύθερη ανάπτυξη των εθνικών μειονοτήτων και εθνοτικών ομάδων που κατοικούσαν στην επικράτεια της Ρωσίας. Αυτή η απόφαση συνέβαλε και στη σταθεροποίηση της σοβιετικής εξουσίας, αλλά και να εμφανισθούν Σοβιετικές Δημοκρατίες και προλεταριακές επαναστάσεις σε μια σειρά περιοχές».


Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι «ο 20ός αιώνας, από την πρώτη 10ετία, αποτέλεσε τα εγκαίνια της εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, της εποχής των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σοσιαλιστικών επαναστάσεων, δύο ζητημάτων που η μέχρι τώρα πείρα έχει δείξει τη στενή σχέση μεταξύ τους. Σήμερα, όσο και αν τα πράγματα ήρθαν τα "πάνω κάτω", έχουμε και όπλα και πλεονεκτήματα, να συμβάλουμε στη χώρα μας και όσο μπορούμε διεθνώς: Ο 21ος αιώνας να γίνει ο αιώνας νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, χωρίς τον κίνδυνο πισωγυρίσματος από τα δικά μας λάθη». Στη συνέχεια ανέδειξε την αξία να κατακτούν οι κομμουνιστές μεγαλύτερη πίστη και ευθύνη, που, όπως είπε, έχουν προαπαιτούμενα: «Περισσότερη γνώση, αφομοίωση του μαρξισμού - λενινισμού, χρησιμοποίηση του διαλεκτικού υλισμού ως μεθοδολογίας εκτίμησης των εξελίξεων, βαθιά γνώση της στρατηγικής της σοσιαλιστικής επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Απαιτείται η γνώση της πλούσιας ιστορικής πείρας του Κόμματός μας που ήταν, και σωστά, αναπόσπαστο τμήμα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, στήριξε, και σωστά, τον σοσιαλισμό και την προσφορά του στον 20ό αιώνα...».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Καιρός - αρχινώ για τον Λένιν να ιστορώ», εμπνευσμένη από το έργο του Β. Μαγιακόφσκι «Β. Ι. Λένιν» και του Ε. Καζακέβιτς «Γαλάζιο τετράδιο». Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το ποίημα του Μαγιακόφσκι που συνδέθηκαν, «ποιητική αδεία», θεατρικά, με αναφορές σε γεγονότα, σκέψεις, ιδέες, αντιλήψεις, που σχετίζονται με το περιεχόμενο του ποιήματος αλλά και με το περιεχόμενο της ιστορικής νουβέλας του Καζακέβιτς.

Στιγμιότυπο της παράστασης
Στιγμιότυπο της παράστασης
Οι 25 συντελεστές της παράστασης απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών καθώς και τα επαινετικά τους σχόλια για το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευθούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας θα κορυφωθούν οι πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην κεντρική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

Στο σχετικό κάλεσμα που διακινούν οι ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει της εκδήλωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί το έπος που ενέπνευσε την εργατική τάξη και τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Τη μεγάλη εποποιία που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός ούτε αιώνιος είναι ούτε ανίκητος. Οτι μπορεί να οικοδομηθεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με κατακτήσεις που διαμορφώνουν μια ζωή ανώτερου επιπέδου, άπιαστο όνειρο για τον καπιταλισμό.

Ολοι αυτοί που πανηγύρισαν την ανατροπή του σοσιαλισμού, είναι αυτοί που σήμερα, από τη μια, με λύσσα συνεχίζουν τη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία και, από την άλλη, χτυπάνε όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Χρησιμοποιείται ο ωμός ή κεκαλυμμένος αντικομμουνισμός, ώστε ο λαός να μη δει την αλήθεια, να μη στρέψει το βλέμμα του στο δρόμο που μπορεί να του δώσει τη διέξοδο από την ανεργία, τη φτώχεια και τους πολέμους.

Ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, είναι ρεαλιστικός και αναγκαίος!

Ουτοπία είναι να λες πως σε ένα άδικο, βάρβαρο σύστημα, όπως το σημερινό, μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν οι δυνατότητες σήμερα στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι, ο λαός, να γευτούν μια ζωή καλύτερη, ανώτερη, απαντάμε κατηγορηματικά: ΝΑΙ!

Αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός! Σε αυτήν ο λαός είναι ο αφέντης της οικονομίας, παράγει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Η εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση είναι το αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Γι' αυτήν τη δίκαιη κοινωνία παλεύει το ΚΚΕ!».

Κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις

Παράλληλα, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα:

  • Οι δραστηριότητες της ΚΟ Κ. Μακεδονίας για τα 100χρονα της Οκτωβριανής θα κορυφωθούν με την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».
  • Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κεντρική πολιτική εκδήλωση, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» από τη θεατρική ομάδα Ηρακλείου της ΚΝΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Η ΤΕ Καρδίτσας οργανώνει συγκέντρωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ». Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της στο Λένινγκραντ, στην Αθήνα η επόμενη

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 3 Νοέμβρη οι εργασίες της 19ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), με την έγκριση του «Καλέσματος», όπου περιγράφονται οι κοινές δράσεις των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για το 2018.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών μίλησαν και οι 103 εκπρόσωποι των ΚΚ που συμμετείχαν στη 19η Διεθνή Συνάντηση, η οποία φιλοξενήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος, αναζωογονώντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό».

Στο κείμενο του «Καλέσματος», που θα δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται η σημασία της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, οι πρωτόγνωρες κατακτήσεις των εργαζομένων στην ΕΣΣΔ, καθώς και η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού στις μέρες μας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της 19ης ΔΣΚΕΚ αποφασίστηκε η επόμενη, 20ή Διεθνή Συνάντηση, να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και να τη φιλοξενήσει το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, το 2018, των 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε για άλλη μια φορά η συμβολή του ΚΚΕ στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, εκτιμώντας ιδιαίτερα το ρόλο του Κόμματος στην έναρξη και καθιέρωση αυτών των συναντήσεων, που ξεκίνησαν από την Αθήνα και πραγματοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τα επιτεύγματα της Οκτωβριανής αποδεικνύουν την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης

Σε ανακοίνωσή του για την Οκτωβριανή Επανάσταση, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης. Τα σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα και οι εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις που έφερε στην ανθρωπότητα, αποτελούν οδηγό για το μέλλον.

Η φλόγα της Οκτωβριανής Επανάστασης όχι μόνο δεν έχει σβήσει, αλλά παραμένει δυνατή, ζωντανή, φωτίζει τη δύναμη της ταξικής πάλης στη χώρα μας και σε κάθε χώρα, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η εργατική τάξη στην ΕΣΣΔ μπόρεσε να οργανώσει την παραγωγή για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, φτάνοντας σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο κατακτήσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής: Από την εξάλειψη της ανεργίας και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη θέση της γυναίκας και τα ζητήματα της μητρότητας, έως την Υγεία, την Παιδεία, τα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνική, στην Τέχνη και τον Αθλητισμό, στην αναψυχή και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Οδηγός μας είναι τα επιτεύγματα της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα οποία δεν είναι ένα απλό γεγονός. Αποδεικνύουν την αστείρευτη δύναμη που έχει η εργατική τάξη, όταν γίνεται κυρίαρχη των μέσων παραγωγής και του κοινωνικού πλούτου».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Καθημερινές πρωτοβουλίες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Καθημερινές είναι οι δραστηριότητες για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, με πλούσια θεματολογία. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, με ομιλητές στελέχη του Κόμματος, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας κ.λπ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ως εξής:

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 8.30 μ.μ., στα Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο θα προβληθεί dvd - αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

-- Η ΚΟΒ Ενδυσης Λάρισας οργανώνει σύσκεψη, με ομιλήτρια τη Ρούλα Ξιφαρά, μέλος της ΤΕ Λάρισας.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής, στο Αιγάλεω, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι» (Ιερά οδός 154 & Νάξου - στάση Μετρό Ελαιώνας), θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Καλλιθέας Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Καλλιθέας (ΙΖΟΛΑ), με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ. Θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Βύρωνα Αττικής καλούν σε συγκέντρωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», στην αίθουσα του δημαρχείου (Καραολή & Δημητρίου), με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Υμηττού Αττικής καλούν σε συγκέντρωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», στην αίθουσα του δημαρχείου (πλατεία Κωνσταντινουπολεως), με ομιλήτρια τη Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει θεατρικό, από την ομάδα της ΚΝΕ, βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Αρτας καλεί σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Μαρία Ανδρεάδου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει προβολή dvd - αφιερώματος για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

-- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, εκδήλωση της ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ, στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς (Δωδεκανήσου 5), η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Ανδριάννα Μπαφούτσου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και θα προβληθεί βίντεο.

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Πράβντα» του ΚΚΡΟ

Με αφορμή τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης και τη 19η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λένινγκραντ της Ρωσίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε πριν από λίγες μέρες συνέντευξη στην εφημερίδα «Πράβντα», όργανο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Η συνέντευξη αφορούσε στα διδάγματα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, στην επιρροή που άσκησαν οι ιδέες της Επανάστασης στο κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα και στην επίδραση που είχε η μελέτη της πείρας από τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση στη διαμόρφωση σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής από το ΚΚΕ. Η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην «Πράβντα» αναδημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 24 Οκτώβρη 2017.

«Συμβουλεύω να κάψτε το βιβλιαράκι... »

Με αφορμή την αρθρογραφία του αστικού Τύπου, που ξεχείλισε ξανά από αντισταλινισμό, ανασύραμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα «καταπίεσης» από τη σοβιετική εξουσία. Το παρακάτω γράμμα του Στάλιν είναι γραμμένο το Φλεβάρη του 1938 και απευθύνεται σε Σοβιετικούς συγγραφείς που επιμελούνταν παιδικό βιβλίο με θέμα τα ...παιδικά του χρόνια. Οσα επισημαίνει ο Στάλιν είναι χαρακτηριστικά της αντίληψης της Σοβιετικής Ενωσης για τη συγγραφή, αλλά και γενικότερα για την τέχνη. Μια σύγκριση με το πώς αντιμετωπίζονται αντίστοιχα θέματα στον καπιταλισμό είναι συντριπτική σε βάρος του τελευταίου.

Γράφει ο Στάλιν: «Είμαι αποφασιστικά κατά της έκδοσης των Διηγημάτων για τα παιδικά χρόνια του Στάλιν. Το βιβλιαράκι είναι γεμάτο από ανακριβή στοιχεία, διαστρεβλώσεις, υπερβολές και υπερβολικά εγκώμια. Τη συγγραφέα την παραπλάνησαν οι παραμυθάδες, λογάδες (ίσως, "ευσυνείδητοι" λογάδες), κόλακες. Κρίμα τη συγγραφέα, αλλά το γεγονός παραμένει γεγονός.

Αυτό, όμως, δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι ότι το βιβλιαράκι έχει την τάση να ριζώσει στη συνείδηση των σοβιετικών παιδιών (και των ανθρώπων γενικά) τη λατρεία των προσωπικοτήτων, των αρχηγών, των αλάνθαστων ηρώων. Αυτό είναι επικίνδυνο, επιζήμιο. Η θεωρία για τους "ήρωες" και το "πλήθος" δεν είναι μπολσεβίκικη, αλλά εσέρικη θεωρία. Οι ήρωες κάνουν το λαό, τον μετατρέπουν από πλήθος σε λαό, λένε οι εσέροι. Ο λαός κάνει τους ήρωες, απαντούν στους εσέρους οι μπολσεβίκοι. Το βιβλιαράκι χύνει νερό στο μύλο των εσέρων, θα βλάπτει την κοινή μπολσεβίκικη υπόθεσή μας.

Συμβουλεύω να κάψτε το βιβλιαράκι.

Ι. Στάλιν, 16 Φλεβάρη 1938».

(Απαντα Στάλιν, τ. 14, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»)

Μια καθόλου επετειακή ενασχόληση...

Τους στοιχειώνει το γεγονός ότι η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, που κατέβηκε από το Κρεμλίνο σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, συνεχίζει να ανεμίζει στα χέρια εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, που την κρατούν ψηλά, στους καθημερινούς αγώνες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά
Τους στοιχειώνει το γεγονός ότι η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, που κατέβηκε από το Κρεμλίνο σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, συνεχίζει να ανεμίζει στα χέρια εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, που την κρατούν ψηλά, στους καθημερινούς αγώνες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά
Σελίδες επί σελίδων γράφτηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο στον αστικό Τύπο για την 100ή επέτειο της Οκτωβριανής επανάστασης. Και, πραγματικά, ο «μπαχτσές» τους τα έχει όλα: Από χυδαίο αντικομμουνισμό, μέχρι διαστρεβλώσεις της Ιστορίας και ανιστόρητες συγκρίσεις. Κι από στημένα αφιερώματα, μέχρι ύμνους στην Οκτωβριανή Επανάσταση, με στόχο όμως να τιμήσουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς!

Σ' όλο αυτόν τον ...επετειακό εκδοτικό οργασμό, επιστρατεύτηκαν καθηγητάδες, «ανανήψαντες κομμουνιστές», «ταξιδιώτες» που έκαναν οδοιπορικά σε «γκούλαγκ», «διανοούμενοι» και διάφοροι δημοσιολόγοι και σχολιαστές...

Απ' όσους ασχολήθηκαν με το θέμα, δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς το ρόλο του «Βήματος» και της «Αυγής». Το μεν πρώτο, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση, δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο... Ούτε εκείνους που «θαύμασαν» τάχα την Επανάσταση, αλλά τους απογοήτευσε ο «σταλινισμός». Ούτε εκείνους που, στη δύση της ζωής τους, μετανοημένοι πλέον, επιδεικνύουν τα παράσημα της εξορίας για να διαπιστώνουν με ...θρήνο ότι η «τρομοκρατία (στον Σοσιαλισμό) δεν είχε όμοιό της σε κανένα καθεστώς, ούτε στο ναζιστικό» και ότι «ο κομμουνισμός άφησε πολλαπλάσια θύματα απ' όσα ο ναζισμός, εκατομμύρια νεκρούς...». Ούτε βέβαια εκείνους που αρέσκονται στον αντικομμουνισμό των σπηλαίων, με αγαπημένο θέμα τα «εγκλήματα του σταλινισμού»...

Περισσότερο «ευέλικτη» η «Αυγή» και απευθυνόμενη προφανώς σε άλλο ακροατήριο, πλέκει με μαεστρία το σενάριο της «καλής» Επανάστασης και του «κακού» σταλινισμού, για να ρίξει τελικά στο «πυρ το εξώτερον» την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Αφού πρώτα η εφημερίδα «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στην εποχή της Επανάστασης, με λόγους και κείμενα του Λένιν, με αφιερώματα στο ρόλο της γυναίκας και στη λογοτεχνία της εποχής, έρχεται ένα χορταστικό αντικομμουνιστικό τετρασέλιδο αφιέρωμα στα «Γκουλάγκ» του Καζακστάν, μάλιστα σαν οδοιπορικό της εφημερίδας!

Εκεί, διανθισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαβάζουμε για το «κολαστήριο της οικογενειακής ευθύνης», όπου στέλνονταν «οι προδότες και όσες δεν υπέγραψαν αποκήρυξη συζύγων» και όπου το σχήμα της σκοπιάς του στρατοπέδου ήταν «ολόιδιο με το παρατηρητήριο σε μια άκρη του Αουσβιτς». Οτι τα πρόσωπα των Σοβιετικών κρατικών αξιωματούχων, του θυμίζουν «επιβλητικά φωτογραφικά στησίματα ναζιστών αξιωματούχων».

Με πόση μαεστρία η κυβερνητική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει τη θεωρία των «δύο άκρων», την εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, την οποία αποδυόταν υποκριτικά πριν από μερικές βδομάδες, με αφορμή το αντικομμουνιστικό συνέδριο στο Ταλίν!

Φτάνουν οι αθεόφοβοι να παρουσιάζουν σε μια φωτογραφία μια σειρά συρματοπλέγματα από το «οδοιπορικό» τους, με λεζάντα τους στίχους του Ρίτσου «...γύρω στην ελπίδα το συρματόπλεγμα»! Αδίστακτοι, όπως όταν μετά τα χειροφιλήματα στον Τραμπ, κατέθεταν στεφάνια με υψωμένες γροθιές στο μνημείο των κολασμένων της Μακρονήσου...

Το «καρέ» συμπληρώνουν η «Δημοκρατία» και τα «ΝΕΑ». Η μεν πρώτη με τη διαφήμιση μιας νέας παρτίδας από αντικομμουνιστικά βιβλία που προσφέρει στους αναγνώστες με αφορμή και την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Και τα «ΝΕΑ» με ένα άρθρο που συγκρίνει δύο «επαναστάσεις»: Την Οκτωβριανή, τη «βίαιη» του 1917, με την «ειρηνική» του 1957. Η δεύτερη, για όποιον δυσκολεύτηκε να το καταλάβει, αφορά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (η σημερινή ΕΕ)!

Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί. Αλλωστε, η ΕΕ, που έχει για επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, ανακήρυξε την 9η Μάη, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, με καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, σε μέρα της Ευρώπης!

Τόσο τους στοιχειώνει η εικόνα της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο ν' ανεμίζει στ' αετώματα του Ράιχσταγκ. Τόσο τους στενοχωρεί το γεγονός ότι η ίδια κόκκινη σημαία, που κατέβηκε από το Κρεμλίνο σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, συνεχίζει να ανεμίζει στα χέρια εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, που την κρατούν ψηλά, στους καθημερινούς αγώνες, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά.

Βέβαια, η ενασχόληση όλων αυτών με την Οκτωβριανή επανάσταση μόνο επετειακή δεν είναι. Ο Οκτώβρης φώτισε τη δύναμη της επαναστατικής ταξικής πάλης, τη δύναμη των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων, όταν βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Φανέρωσε την ικανότητα και δυνατότητα της εργατικής τάξης να υλοποιήσει την ιστορική της αποστολή ως μοναδικής τάξης πραγματικά επαναστατικής, να ηγηθεί της κοσμογονίας της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Σάρωσε τον παλιό κόσμο και έδειξε πως ο καινούργιος μπορεί να γεννηθεί. Και βέβαια, απέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως καθοδηγητή της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Ο Οκτώβρης του 1917 εγκαινίασε μια ολόκληρη ιστορική εποχή για την ανθρωπότητα, την εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η εποχή αυτή δεν τελείωσε λόγω των αντεπαναστατικών γεγονότων του 1989 - 1991. Ο αιώνας μας είναι αιώνας νέων νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, που θα στείλουν ανεπίστρεπτα τον καπιταλισμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Κι αυτό δεν αλλάζει, όσο βρώμικο μελάνι κι αν χύσουν οι γραφίδες των αστών, για να σκεπάσουν τα διδάγματα και τα οράματα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Λένινγκραντ

Στο μνημείο της πολιορκίας του Λένινγκραντ
Στο μνημείο της πολιορκίας του Λένινγκραντ
Στο Λένινγκραντ βρίσκονται από την περασμένη βδομάδα μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο πλαίσιο της εκδρομής που διοργανώνει η αντιστασιακή οργάνωση προς τιμήν των 100χρονων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν στο καταφύγιο του Λένιν τον Ιούλη του 1917, όταν ήταν καταζητούμενος, επισκέφθηκαν το μεγάλο άγαλμα του Λένιν στην ομώνυμη πλατεία, ενώ κατέθεσαν στεφάνι στους ομαδικούς τάφους της ναζιστικής πολιορκίας του Λένινγκραντ που κράτησε 900 μέρες.

Η εκδρομή θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και στη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ