Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΡΘΡΟ
Δεν μπορούν να «βγουν λάδι» ό,τι κι αν πουν

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, με τους 16 νεκρούς και τις χιλιάδες οικογένειες να καταστρέφονται, ήταν εμφανής χτες. Ετσι, μετά τις αρχικές αισχρές δηλώσεις και αναφορές στις ευθύνες των ανθρώπων επειδή έχτισαν ένα αυθαίρετο πάνω στο ρέμα, χτες άλλαξαν το τροπάρι και προσπάθησαν να το «γυρίσουν» στις «διαχρονικές ευθύνες» και «αστοχίες δεκαετιών». Η κατακραυγή για τον τρόπο που προσπάθησαν προπαγανδιστικά να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους και οι αποκαλύψεις για το μέγεθος των ευθυνών τους από τον «Ριζοσπάστη», φαίνεται πως τους ανάγκασαν να αναδιπλωθούν. Μόνο που για να «βγουν λάδι» είναι ικανοί να πουν πολλά και μεγαλύτερα ψέματα. Ετσι, το «διαχρονικές ευθύνες» το λένε βγάζοντας την ουρίτσα τους απ' έξω. Ομως, έχουν τις ίδιες ευθύνες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως τις ίδιες ευθύνες με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Σγουρού έχει και η διοίκηση Δούρου. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τα περίφημα 400 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που έλεγε ο Γ. Σγουρός, τα οποία επαναλαμβάνει η σημερινή περιφερειάρχης όταν γίνεται συζήτηση για τέτοια έργα. Κι όμως, για το 2017 το μόνο ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας είναι μόλις 12,9 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 237 εκατ. ευρώ για όλα τα έργα της ίδιας περιόδου.

Για την επικινδυνότητα του πλημμυρικού προβλήματος της Αττικής, υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλο τον επιστημονικοτεχνικό κόσμο. Το ίδιο φυσικά και στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές που συνοδεύονταν και από νεκρούς. Από το 1896, που άρχισε η συστηματική καταγραφή των πλημμυρικών φαινομένων που υπήρξαν στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και όχι σε όλη την Αττική, μετράμε 198 νεκρούς. Από αυτά, τα 96 υπήρξαν στο πρόσφατο διάστημα μεταξύ 1961 - 2002. Το Φλεβάρη του 2013 μια νέα γυναίκα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο, καθώς εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό της στο Μαρούσι. Αλλες τρεις περιπτώσεις προστέθηκαν στις πλημμύρες της δυτικής Αθήνας τον Οκτώβρη του 2014 και του 2015.

Ανάλογες περιπτώσεις υπήρξαν στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου. Αναφέρονται π.χ. η υπερχείλιση του χειμάρρου «Σούρες», το Νοέμβρη του 1963 (πνίγηκε ένας άνθρωπος), του ρέματος Γιαννούλας (Αγίου Γεωργίου) και Μαύρης Ωρας το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 1977 και η πιο έντονη πλημμύρα, το Φλεβάρη του 1978, στο ύψος της γέφυρας Κουραμάνη, κοντά στο αεροδρόμιο, με εκατοντάδες ζώα πνιγμένα. Με τη ραγδαία τσιμεντοποίηση του Θριάσιου το πρόβλημα επανήλθε εντονότερο, με πιο καταστροφική την πλημμύρα της 26/1/1996, που έπληξε την Ελευσίνα και τη Μάνδρα και πέραν των άλλων προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων. Τώρα, σε αυτόν τον κατάλογο προστέθηκαν και οι 16 νεκροί των προηγούμενων ημερών...

Για την κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τελευταία και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπεισέρχεται πλήθος παραγόντων που θα μπορούσαν να είχαν έγκαιρα αντιμετωπιστεί.

-- Οι όποιες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί, δεν έγιναν ποτέ μέχρι σήμερα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στο ΥΔ Αττικής. Είχαν τοπικό χαρακτήρα, μελετούνταν και υλοποιούνταν αποσπασματικά, στο πλαίσιο συγκεκριμένων οδικών έργων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μεταφέρεται το πρόβλημα, και μάλιστα οξύτερο, σε άλλες περιοχές. Η πρακτική αυτή σε μεγάλο βαθμό συνεχίζεται και σήμερα.

-- Ενας άλλος παράγοντας επιδείνωσης του πλημμυρικού προβλήματος της Αττικής είναι η απαξίωση ενός σημαντικού μελετητικού έργου που είχε παραχθεί, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου που οι σχετικές μελέτες παρέμειναν ανεκτέλεστες. Σημαντικές, για παράδειγμα, μελέτες που είχαν ανατεθεί από την ΕΥΔΑΠ προς το τέλος της δεκαετίας του '90, ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, καθώς έπεσαν θύμα της ιδιωτικοποίησής της, της μετατροπής της σε ΑΕ και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, οπότε έπρεπε να απαλλαγεί από τα βαρίδια «αντιπαραγωγικών» για τα κέρδη της παρεμβάσεων, όπως οι αντιπλημμυρικές.

-- Σημαντικό, επίσης, πρόβλημα έχει δημιουργήσει η σταδιακή, με τεράστια όμως καθυστέρηση του ενός σταδίου από το άλλο, διευθέτηση ενός ρέματος, με βάση τα αρχικά υδρολογικά στοιχεία. Ετσι, έργα διευθέτησης ρεμάτων που έγιναν ή συνεχίζονται και σήμερα τόσο στη Δυτική Αττική όσο και στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, στηρίζονται σε παλιές μελέτες που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

Κάτι ακόμα: Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί χτες ξεσάλωσαν κυριολεκτικά με το θέμα «αυθαίρετα σπίτια» και εξακολουθούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να «φωτογραφίζουν» τα θύματα ως θύτες. Μάλιστα, έφτασαν σε τέτοιο σημείο αθλιότητας ώστε να ισχυριστούν - ψευδώς - (ραδιόφωνο «ΣΚΑΪ») ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα. Ολοι αυτοί λοιπόν που έχουν βαλθεί να προβάλουν το δέντρο και όχι το δάσος, θα πρέπει να ξέρουν:

-- Η αυθαίρετη δόμηση, φαινόμενο μαζικό τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν και εξακολουθεί να είναι επίσημη πολιτική του αστικού κράτους για μια σειρά λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Τόσο επίσημη μάλιστα, που η νομοθεσία περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων μπορεί να γεμίσει τόμους.

-- Οι εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης ολόκληρων περιοχών - ακόμα και σε βουνά - που αφού κατακάηκαν από εμπρησμούς, δεν αναδασώθηκαν ποτέ, είναι πάμπολλες. Μια βόλτα στην Πεντέλη θα τους πείσει. Ρωτάμε: Οι νόμιμες βίλες στο Ντράφι, την Ανθούσα, την Αιξωνή στη Γλυφάδα ή το Πανόραμα Βούλας, είναι επιβαρυντικός παράγοντας για πλημμυρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο; Ναι ή όχι;

-- Οσοι λένε για αυθαίρετα χαμόσπιτα που προκάλεσαν τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο, γνωρίζουν ότι η Μάνδρα, που είναι χτισμένη όλη πάνω σε ρέματα, εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης από δήμαρχο διορισμένο από τη χούντα, χωρίς βέβαια από τότε να διευθετηθεί το ζήτημα των ρεμάτων;


Κ. Πασ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης και της αλληλεγγύης

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο

Πρωτοβουλία για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της πάλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου που επλήγησαν από τις πλημμύρες παίρνουν σωματεία της Αττικής, καλώντας, σήμερα, Σάββατο, όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε σύσκεψη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα εξής Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κλαδικό Ενέργειας, Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Φαρμάκου και Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής,

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης της αλληλεγγύης και της δράσης, διεκδικώντας:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Στο μεταξύ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων συνεχίζουν να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες, διεκδικώντας μέτρα για την ανακούφισή τους.

Σοβαρές καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία

Κλιμάκια του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Πολλές καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα, σε υποδομές και στις αγροτικές καλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία, είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίστηκαν και χτες σε αρκετές περιοχές, μετατρέποντας χειμάρρους και δρόμους σε ποτάμια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε λίμνες.

Στην Πιερία, από μια λωρίδα εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Βαρικού και του Λιτόχωρου, στο ρεύμα προς Αθήνα. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε μέρος του επαρχιακού δικτύου της Κατερίνης προς τα χωριά Βροντού, Καρίτσα, Αγιο Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσα, ενώ με επιχείρηση της ΕΜΑΚ με βάρκα, απομακρύνθηκε από τον κόμβο του Βαρικού μία οικογένεια κτηνοτρόφων που είχε εγκλωβιστεί στο κτήμα της. Η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης δεχόταν και τη νύχτα νερά, λάσπες και φερτά υλικά από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τα βουνά.

Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Πέλεκα στην Κατερίνη, όπως η αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας, που γεννούν ερωτήματα για τη στατικότητά της. Εχουν καταρρεύσει τμήματα του παρακείμενου οδικού δικτύου και των πρανών του ποταμού, ενώ υπήρξε και υπόσκαψη της κοίτης από τα ορμητικά νερά, γεννώντας ερωτήματα για την ανεξέλεγκτη και χωρίς μελέτη αμμοληψία στην κοίτη του από εργολαβική εταιρεία. Η κατάσταση αυτή βάζει σε κίνδυνο λαϊκές κατοικίες, οι οποίες εκκενώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των σπιτιών από την υποχώρηση του εδάφους.


Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, ενώ στο Λιτόχωρο το Κέντρο Υγείας έχει κατακλυστεί από ηλικιωμένους και παιδιά με κρούσματα γαστρεντερίτιδας, από την κακή ποιότητα του νερού, μιας και δεν υπάρχουν φίλτρα στο διυλιστήριο του Λιτόχωρου.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες σε όλο το νομό, καθώς πολλά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο ΕΠΑΛ, το εσπερινό ΕΠΑΛ και το ειδικό σχολείο καθώς και το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ΔΙΕΚ, το 2ο και 5ο Λύκειο Κατερίνης αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τάξεις ολόκληρες να έχουν γεμίσει με νερά που στάζουν από το ταβάνι. Ακόμη και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης πλημμύρισε στα τμήματα της ψυχιατρικής και της μαιευτικής, λόγω βλάβης μηχανισμού.

Στην Πέλλα υπερχείλισε η Τάφρος 66, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Λιποχώρι και το Αρσένι, ο ποταμός Εδεσσαίος, με αποτέλεσμα την πλημμύρα στα Σεβαστειανά, Μαυροβούνι και Σκύδρα, και ο ποταμός Αλμωπαίος, με αποτέλεσμα την πλημμύρα στον Προφήτη Ηλία και στην Καλή. Από υπερχειλίσεις ρεμάτων πλημμύρισαν περιοχές όπως Σκύδρα, Ανυδρο, Μάνδαλο, Καλλίπολη, Λιθαριά, Καλύβια, Ριζό, Πλεύρωμα κ.ά. Ο δήμος Σκύδρας ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις Δημοτικές Ενότητες Μενηίδας και Σκύδρας.

Στην Ημαθία, πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, σχολεία, δρόμοι, αγροτικές καλλιέργειες (χωράφια και θερμοκήπια), ιδιαίτερα στις περιοχές Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Μελίκης, Πλατέος και στις τοπικές κοινότητες γύρω από αυτές τις περιοχές.

Πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή της Βεργίνας, για να απομακρύνουν έναν 27χρονο οδηγό από το αυτοκίνητό του.

Το ΚΚΕ

Κλιμάκια της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισκέπτονται τις περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ με ανακοινώσεις τους οι κατά τόπους Τομεακές Επιτροπές του Κόμματος αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της ζητά να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών της Κ. Μακεδονίας που έχουν πληγεί από τις χτεσινές και σημερινές καταστροφές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Οι νέες αυτές καταστροφές από τις πλημμύρες αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αλλά και οι διοικήσεις των δήμων, που ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε πολλές περιοχές της Κ. Μακεδονίας, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής μας, να απαιτήσουν να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Ατέλειωτος Γολγοθάς για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των κατοίκων της Δυτικής Αττικής που συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από τα όσα έζησαν τις τελευταίες μέρες. Ο μέχρι χτες απολογισμός είναι τραγικός, με 16 νεκρούς, 6 αγνοούμενους, 12 τραυματίες, 2.000 οικογένειες που καταστράφηκαν και κρίσιμες υποδομές να έχουν διαλυθεί. Η κακοκαιρία συνεχίζεται και την Πέμπτη το βράδυ οι δρόμοι σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο ξαναπλημμύρισαν. Οι κάτοικοι τρέμουν κυριολεκτικά στο ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Λόγω της κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε και χτες από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε 910 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Υπάρχει άμεση ανάγκη πρώτα και κύρια να γίνει η αποκατάσταση της σύνδεσης με ρεύμα και νερό. Πνίγονται από τη μια και δεν έχουν νερό να πιουν. Δεύτερον, να υπάρξει μια έκτακτη ενίσχυση για μια σειρά έξοδα, ανάγκες που υπάρχουν άμεσα. Να δοθούν αποζημιώσεις. Υπάρχουν σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, λες και έχει πέσει βόμβα. Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στο ύψος των ζημιών. Επίσης, υπάρχουν επαγγελματίες, οι οποίοι μπορεί να μην έπαθαν μεγάλη ζημιά - πολλοί βέβαια έπαθαν - όμως το μαγαζί δεν δουλεύει, το μαγαζί έκλεισε. Πρέπει, λοιπόν, κάποιες υποχρεώσεις που έχουν σε ΕΝΦΙΑ, σε ΕΦΚΑ, που έχουν να πληρώσουν αυτοί άνθρωποι, αυτά πρέπει να ρυθμιστούν. Πρέπει να απαλλαγούν αυτοί οι άνθρωποι από τέτοιες εισφορές, ειδικά σε αυτές τις περιοχές. Το πιο βασικό όμως είναι ότι τώρα πρέπει να υπάρχει διεκδίκηση από την πλευρά των κατοίκων, των φορέων, των σωματείων που υπάρχουν, να γίνουν αυτά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Γιατί αν δεν γίνουν, του χρόνου τέτοια εποχή, θα συζητάμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα».


Να σημειωθεί ότι από τις 11 το πρωί, χτες, Παρασκευή, συνεχίστηκε το κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χαλάζι στην Αττική, με τα βασικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στον Πειραιά και τις νότιες περιοχές. Η Πυροσβεστική από νωρίς δέχθηκε 47 κλήσεις από Κερατσίνι, Σαλαμίνα και Πέραμα. Στο Κερατσίνι πλημμύρισαν δρόμοι και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα στο ύψος της Ιχθυόσκαλας. Κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατήγγειλαν ότι όλα τα φρεάτια ήταν κλειστά... Από τις 11 το πρωί μέχρι το μεσημέρι έμεινε κλειστή η λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη, στο Κερατσίνι, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Σχιστού έως τη συμβολή με τη λεωφόρο Λαμπράκη λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα. Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των πλοίων που μεταφέρουν μόνο επιβάτες στη γραμμή Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας. Σημειωτέον, και χτες στο κέντρο της Αθήνας έπεσε πάλι χαλάζι.

Κλειστά έμειναν τα σχολεία της Αττικής για την ασφάλεια των μαθητών, βάσει απόφασης της περιφερειάρχη Αττικής, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Λανσάρουν ως «λύση» τη δουλειά από το σπίτι...

«

Στην κακοκαιρία απαντάμε με Home office!». Τη «συνταγή» της δουλειάς από το σπίτι πρότεινε η «Vodafone» στους εργαζόμενους για τους οποίους η μετακίνηση προς τη δουλειά έγινε απαγορευτική λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και των συνεπειών που είχε σε πολλές περιοχές λόγω της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων. «Αν κι εσύ μένεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, αν οι συνθήκες δεν σου επιτρέπουν την πρόσβαση στη δουλειά, μείνε στο σπίτι και δούλεψε από εκεί, αφού ενημερώσεις πρώτα τον προϊστάμενό σου! Στη Vodafone είμαστε flexible και έχουμε λύσεις! Το Home office είναι η λύση!»: Αυτή ήταν η εσωτερική ενημέρωση της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους...

Αμεση ήταν η απάντηση που έδωσαν οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στον όμιλο, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να πατήσουν πάνω στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντικειμενικά γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουμε ώστε να καθιερώσουν τέτοιες επικίνδυνες λογικές, οι οποίες θα αξιοποιηθούν όχι μόνο για το πρόβλημα της κακοκαιρίας αλλά θα αρχίσουμε να τις συναντάμε και μπροστά σε άλλους "κινδύνους" για την εργοδοσία, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση απεργίας!Οταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε ώστε να φτάσουμε στο χώρο δουλειάς μας, δεν είναι δική μας ευθύνη! Δεν υποχρεούμαστε να εργαζόμαστε από το σπίτι».

Οι Σωματειακές Επιτροπές επισημαίνουν πως την ίδια στιγμή που η εργοδοσία «δεν δίστασε προκλητικά να μας ανακοινώσει ότι είναι "flexible" και μας επιτρέπει να εργαστούμε από το σπίτι», στο κτίριο του Κηφισού «στάζουν τα ταβάνια πάνω στα κεφάλια των εργαζομένων από τη βροχή», ενώ «ο χώρος του αιθρίου είναι γεμάτος κουβάδες για να μαζεύουν τα νερά». Μάλιστα, την Πέμπτη έγινε παρέμβαση μελών της διοίκησης του σωματείου, προκειμένου να αλλάξουν θέσεις οι εργαζόμενοι που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Οι Σωματειακές Επιτροπές απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Παράλληλα, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στη Δυτική Αττική και σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης των ζημιών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Προκαλούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για τις πλημμύρες

Eurokinissi

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής με αφορμή την υποκριτική στάση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας αλλά και των υπολοίπων αστικών κομμάτων. Σε αυτήν επισημαίνεται:

«Την ώρα που ο φτωχός λαός της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Νέας Περάμου, συνολικά της Δυτικής Αττικής, δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πλημμύρες, που ακόμα μετρά τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα, που αναζητά τους αγνοούμενους και ζει με την αγωνία και το φόβο μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας, περισσεύει η πρόκληση από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση. Αυτήν την ώρα, που όλος ο κρατικός μηχανισμός και τα επιτελεία του πρέπει να βοηθήσουν να επουλωθούν οι πληγές, που με ευθύνη τους άνοιξαν, και να στηρίξουν τους εκατοντάδες πληγέντες, η υποκρισία από κυβερνητικά στελέχη είναι ξεδιάντροπη.

Αυτήν την ώρα, οι υπεύθυνοι των εγκληματικών καταστροφών, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μητσοτάκης, η κ. Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί που βρέθηκαν ή είναι στην κυβέρνηση, με περίσσιο θράσος αναζητούν τον ένοχο - λες και δεν έχουν καθρέφτη - και μοιράζουν παχιά λόγια "αλληλεγγύης".

Αυτήν την ώρα, η περιφερειάρχης Αττικής, κα Δούρου προσπαθεί να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της Περιφέρειας. Κατέθεσε μάλιστα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή!


Eurokinissi

Κι αυτό ενώ, από τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες στη Νέα Πέραμο, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και φαινόμενα που συμβαίνουν 1 φορά στα 100 χρόνια.

Είναι οι ίδιοι, που στις 6 Νοέμβρη 2017 (10 μέρες πριν την καταστροφή), με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής καθησύχαζαν και διαβεβαίωναν ότι "οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου".

Γνωρίζουν από το 2004

Είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρειας, που όπως και οι προκάτοχοί τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν τουλάχιστον από τον Νοέμβρη του 2004 (όπως είχε τονιστεί σε σχετική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)) ότι για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριασίου, επιβαλλόταν χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων:

Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στην περιοχή της "Χαλυβουργικής" σε συνδυασμό με την εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Ιωάννη στον Σαρανταπόταμο.

Την εκτροπή του ρέματος "Αγ. Αικατερίνη της Μάνδρας στο ρέμα Σούρες".

Τη διευθέτηση των ρεμάτων "Μικρό και Μεγάλο Κατερίνη" στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.

Στις 25 Οκτώβρη 2005 προειδοποιούνται ξανά, από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" για τα ίδια σημεία, που 12 χρόνια μετά πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τα 16 αθώα θύματα και τις τεράστιες καταστροφές.

Είχαν προειδοποιηθεί επίσης μόλις πριν από 32 μήνες, τον Μάρτη του 2015, με την τότε πλημμύρα στην ίδια περιοχή, στα ίδια ρέματα που και τότε καταστράφηκαν τα σπίτια και το βιος εκατοντάδων φτωχών οικογενειών. Ευτυχώς τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Αυτά τα προβλήματα έχει θέσει κατ' επανάληψη, δεκάδες φορές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την προηγούμενη και με τη σημερινή Διοίκηση, η "Λαϊκή Συσπείρωση". Με τις παρεμβάσεις της, διαχρονικά (και όχι μόνο με αφορμή παρόμοια τραγικά περιστατικά), η "Λαϊκή Συσπείρωση" αναδεικνύει την ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης και λήψης μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία, για την αντισεισμική θωράκιση κ.λπ.

Διαρκώς προβάλλουμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να κατευθύνουν τα χρήματα που μαζεύουν από τους φόρους που πλήρωσε ο φτωχός λαός για έργα που να υπηρετούν τις πολύ μεγάλες ανάγκες του λαού, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά. Αυτές οι παρεμβάσεις μας αντιμετωπίζονται πάντα από την πλειοψηφία ως "ενοχλητικές", γιατί είναι αντίθετες με τις προτεραιότητες και δεσμεύσεις των κυβερνήσεων και των διοικήσεων σε Περιφέρεια και Δήμους για χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση δεν είναι ανταποδοτικά, δεν φέρνουν μετά την κατασκευή τους κέρδη στο κεφάλαιο, όπως συμβαίνει π.χ. με τους αυτοκινητόδρομους και τα διόδια.

Βαφτίζουν την μπόρα "ακραίο καιρικό φαινόμενο"

Για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους, με μεγάλη ευκολία βαφτίζουν και μια συνηθισμένη μπόρα σε "ακραίο καιρικό φαινόμενο", επικαλούνται την "κλιματική αλλαγή" και πολλά ακόμα, που αν δεν κόστιζαν τους κόπους, το βιος και την ίδια τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, θα ήταν απλά κωμικές δικαιολογίες.

Ολοι μαζί, σε συγχορδία προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τα ίδια τα θύματα, να τους καταλογίσουν "ατομικές ευθύνες" για τα μπαζωμένα ρέματα. Ισχυρίζονται ότι για τη μεγάλη καταστροφή φταίνε τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι η άναρχη δόμηση με ευθύνη του κράτους, η ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Θριασίου, το γεγονός ότι καμιά κυβέρνηση δεν μεριμνά για τη λαϊκή στέγη. Ομως, γιατί πλημμύρισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου; Οι κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν τον κεντρικό δρόμο της Μάνδρας πάνω στο ρέμα ή το τμήμα της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θήβας, επίσης πάνω στο ρέμα "Σούρες";

Επικαλούνται "δυσκολίες" για τις καθυστερήσεις, όμως για τα έργα που το κεφάλαιο απαιτεί, οι διαδικασίες είναι πολύ γρήγορες και όλοι τους έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Ομως, για τα έργα που αφορούν το φτωχό λαό το θεσμικό πλαίσιο είναι "ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο". Αυτές και άλλες δικαιολογίες επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Δεν μας λένε όμως, ποιος τους εμπόδισε να απλοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο;

Ολα αυτά αποτελούν προκλήσεις απέναντι στον κόσμο που θρηνεί για τους ανθρώπους που έχασε, που υποφέρει από τις καταστροφές.

Οι εργαζόμενοι, ο φτωχός λαός, τα θύματα αυτής της πολιτικής έχουν πλέον πείρα από παρόμοιες καταστάσεις. Ξέρουν ότι μόλις καταλαγιάσει η οργή, η αγανάκτηση, μόλις τα μέσα ενημέρωσης βρουν το επόμενο θέμα για να ασχοληθούν, τότε πολλές από τις σημερινές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των υπευθύνων θα ξεχαστούν ξανά. Αυτό έγινε και πριν 2,5 χρόνια με την πλημμύρα στη Μάνδρα.

Οργάνωση της πάλης

Γι' αυτό πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους και τη διεκδίκησή τους, μαζί με τα συνδικάτα τους να διεκδικήσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση και την αποκατάσταση του συνόλου των καταστροφών, που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι μικρές επιχειρήσεις και την έναρξη τώρα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, για να μην ξαναζήσει η περιοχή, αλλά και άλλες περιοχές παρόμοια καταστροφή.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" διεκδικεί και θα προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αμεσος σχεδιασμός, χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ