Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Εντείνουν τη μάχη για συνδικάτα των εργατών, όχι των εργοδοτών - Ρεπορτάζ από το νέο ρεσιτάλ πρακτικών συνδικαλιστικής μαφίας στη χτεσινή «συνεδρίαση» της διοίκησης της ΓΣΕΕ... που δεν έγινε ποτέ!
  • «Ευέλικτοι» εργαζόμενοι στη Βιομηχανία: Συζήτηση με εργαζόμενους για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ
  • Σωματεία Επισιτισμού - Τουρισμού: Με νέα κινητοποίηση απαντούν στην κοροϊδία κυβέρνησης - εργοδοτών
«ΕΥΕΛΙΚΤΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η ζωή και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι «ορισμένου χρόνου»

Από πρόσφατη κινητοποίηση «ευέλικτα» εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας
Από πρόσφατη κινητοποίηση «ευέλικτα» εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας
«Η ζωή μας δεν είναι "εποχική" και "ορισμένου χρόνου"» τονίζει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους εργαζόμενους που δουλεύουν με τις πολλές και διαφορετικές μορφές «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.

«Η ζωή που ζείτε είναι η καλύτερη απάντηση για την "επιστροφή στην κανονικότητα" και το "τέλος των μνημονίων" που διαφημίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις να κάνουν «την αληθινή διαφορά», αυτή που «θα πονέσει το κεφάλαιο και τα κόμματα που το στηρίζουν»: «Να ψηφίσετε ΚΚΕ παντού, ισχυροποιώντας έτσι τη δική σας φωνή, τη δική σας δοκιμασμένη και αταλάντευτη δύναμη».

Με αφορμή το πλατύ άνοιγμα της Τομεακής Οργάνωσης, τρεις νέοι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων μιλούν στον «Ριζοσπάστη», μεταφέροντας την εμπειρία τους για τις επιπτώσεις της «ευελιξίας» στη ζωή των ίδιων και των συναδέλφων τους.

«Ευελιξία» σημαίνει μόνιμη ανασφάλεια, χειρότεροι όροι εργασίας και αμοιβής

Το «ψηφιδωτό» της «ευελιξίας» αποτελείται, όπως εξηγούν, από πολλές και διάφορες εργασιακές σχέσεις: Εργολαβικοί, εργαζόμενοι που «ενοικιάζονται» από τον έναν εργοδότη στον άλλο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ολιγόμηνη διάρκεια, ακόμα και η δουλειά φασόν, με το κομμάτι, είναι μερικές ενδεικτικές μορφές.

«Αυτές οι μορφές εργασίας είναι βασικό εμπόδιο σήμερα για τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους», τονίζουν, αφού τους καταδικάζουν σε μόνιμη ανασφάλεια.

Παράλληλα, επισημαίνουν τις δυσκολίες που θέτουν στην οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς. «Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι εργαζομένων που αντιστέκεται, που οργανώνεται στα σωματεία, που βγαίνει μπροστά στον αγώνα», σημειώνουν και εξηγούν ότι στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν με τη δράση τους οι κομμουνιστές.

«Στο εργοστάσιο που δουλεύω υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται δέκα χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», αναφέρει εργαζόμενος που ήδη μετρά τέσσερα χρόνια στη δουλειά με αυτό το εργασιακό καθεστώς. Οι συμβάσεις αυτές ανά διαστήματα διακόπτονται από μικρότερα ή μεγαλύτερα «διαλείμματα» ανεργίας, τα οποία συχνά «δικαιολογούνται» από τις διαδικασίες και τα κριτήρια «αξιολόγησης» που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Δίπλα στην αβεβαιότητα και το φόβο της ανεργίας, υπάρχουν και μια σειρά άλλες «παρενέργειες». Εργολαβικοί και «ενοικιαζόμενοι» προσλαμβάνονται με ειδικότητες που δεν αντιστοιχούν στη δουλειά που πραγματικά κάνουν, με σκοπό να «ψαλιδίζεται» ανάλογα ο μισθός τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι που είναι βοηθητικό προσωπικό στο κομμάτι της παραγωγής και θα έπρεπε να δουλεύουν με συμβάσεις εργατοτεχνίτη, υπογράφουν σύμβαση αποθηκάριου για να αμείβονται με το χαμηλότερο ημερομίσθιο. Τα ωράρια τεντώνονται όσο δεν πάει όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες της επιχείρησης, ενώ την εντατικοποίηση διαδέχονται η ανεργία, η υποχρεωτική άδεια, η υποαπασχόληση, όταν οι ανάγκες αυτές μεταβληθούν.

Κι ενώ η «ευελιξία» κυριαρχεί στους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, είναι υπαρκτό το φαινόμενο επιχειρήσεις να υλοποιούν προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» και στη συνέχεια να προσλαμβάνουν τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν διώξει, στο ίδιο εργοστάσιο, μέσα από εργολάβο, για να μειώσουν το «μισθολογικό κόστος».

Σε μια σειρά από συμβάσεις προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος μπορεί να κληθεί να εργαστεί σε διαφορετικές επιχειρήσεις με τις οποίες διατηρεί συνεργασία η εργολαβική εταιρεία που τον προσλαμβάνει. Οι μετακινήσεις γίνονται και εκδικητικά, ως «τιμωρία» για εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή ως μέσο πίεσης για να παραιτηθούν. «Εργαζόμενη που έμεινε έγκυος την έστειλαν για δουλειά στην άλλη άκρη της Αττικής, για να την αναγκάσουν να παραιτηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά εργαζόμενος.

Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία «διαφημίζει» την «ευελιξία» ως... μια «ευκολία» για τις εργαζόμενες γυναίκες προκειμένου να «συνδυάσουν» τη δουλειά με τις «οικογενειακές υποχρεώσεις» τους. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και οι εργαζόμενες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι: «Συναδέλφισσες που θέλουν να κάνουν οικογένεια ξέρουν καλά ότι η εγκυμοσύνη σημαίνει "μη ανανέωση" της σύμβασης», σχολιάζει εργαζόμενος.

Οι εργατοπατέρες θέλουν υποταγή στις... ανάγκες της επιχείρησης

Αυτόν τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα πολυεθνικές και επιχειρηματικοί όμιλοι τον χαρακτηρίζουν... «απαίτηση της εποχής», ενώ δεν διστάζουν να τον παρουσιάζουν ως κάτι θετικό για τους εργαζόμενους.

Η φωνή της εργοδοσίας μεταφέρεται όμως και στις γραμμές των εργαζομένων από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Πρόκειται για δυνάμεις που «υπενθυμίζουν» στους εργαζόμενους πως είναι απαραίτητες αυτές οι εργασιακές σχέσεις την περίοδο της κρίσης «για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις», αλλά και σήμερα «για να διατηρηθεί η ανάπτυξη», για να εξασφαλιστεί το «μέλλον της επιχείρησης»...

Σε επιχειρησιακά σωματεία όπου κομμουνιστές συνδικαλιστές θέτουν το αίτημα να μπει τέρμα στις άθλιες εργασιακές σχέσεις, οι εργατοπατέρες φτάνουν στο σημείο να παραδέχονται ότι έχουν προχωρήσει σε «συμφωνία» με την εταιρεία, την οποία δεν μπορούν να παρακάμψουν. Υπερασπίζονται τη δουλειά - λάστιχο και απευθύνουν στους εργαζόμενους κηρύγματα υποταγής και συμβιβασμού με το «μικρότερο κακό», παρουσιάζουν τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις ως «λύση» για να δουλεύουν περισσότεροι εργαζόμενοι!

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σωματεία στα οποία κυριαρχούν τέτοιες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και αρνούνται να εγγράψουν ως μέλη τους εργαζόμενους με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, βάζοντας εμπόδια στην ενότητα και στην κοινή πάλη όλων των εργαζομένων.

«Στην ουσία βάζουν πλάτη και στηρίζουν τη λογική και τα σχέδια της εργοδοσίας», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι. Στηρίζουν δηλαδή τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καλύτερους μισθούς και δικαιώματα, και την αντικατάσταση της «παλιότερης φουρνιάς» από εργαζόμενους που αμείβονται ακόμα και με τον μισό μισθό, χωρίς δικαιώματα.

Η πείρα από τις συνέπειες της «ευελιξίας» να γίνει κριτήριο ψήφου: Ισχυρό ΚΚΕ παντού!

«Κάτι πρέπει να γίνει!»: Η ανάγκη να αλλάξει το τοπίο της εργασιακής ζούγκλας βρίσκεται στα χείλη της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Και οι τρεις εργαζόμενοι συμφωνούν πως η κατάσταση σε πολλούς χώρους μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις της "ευελιξίας" και καταλαβαίνουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Καταλαβαίνουν ότι ο καθένας δουλεύει για δύο, ότι οι εταιρείες μάς ξεζουμίζουν. Βλέπουν τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τα κέρδη τους την ίδια στιγμή που μας καταδικάζουν στην ανασφάλεια», σχολιάζουν.

«Αυτή η κατάσταση ούτε φυσικό φαινόμενο είναι, ούτε απλώς μια συγκυριακή επιλογή. Εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτήν τη στρατηγική επιλογή της "ευελιξίας" της εργασίας προσκυνούν και επαυξάνουν όλα τα κόμματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.

Καλεί τον καθένα και την καθεμιά που βιώνει στο πετσί του και στη ζωή του τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της «ευέλικτης» εργασίας να το κάνει κριτήριο στάσης και ψήφου:

«Με τη δική μας δουλειά παράγεται τεράστιος πλούτος, η επιστήμη και η τεχνολογία προοδεύουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα, με λιγότερες ώρες δουλειάς και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις, με διευρυμένα εργατικά δικαιώματα. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μας επιβάλλουν σήμερα το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό: Μερική δουλειά, μερική ζωή, μερικά δικαιώματα. Μόνιμη εργασιακή περιπλάνηση μέσα από την οποία παράγουμε τόνους προϊόντων, τεράστιο πλούτο, τον οποίο τελικά δεν μπορούμε να απολαύσουμε.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, σε όλους αυτούς που θεωρούν παρωχημένο και ξεπερασμένο να ζούμε με αξιοπρέπεια, να αγωνιζόμαστε για τις αληθινές, τις αυξημένες ανάγκες μας, έχουμε ένα μεγάλο όπλο: Την ενίσχυση του ΚΚΕ, του κόμματος των εργατών (...) Ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί το αληθινά προοδευτικό είναι αυτό που ανατρέπει το σάπιο, το βάρβαρο και το παλιό, και φέρνει το νέο, την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, το να καρπώνονται οι εργάτες τον παραγόμενο πλούτο, με τη δική τους εξουσία και οικονομία».

Οργιο μεθοδεύσεων, απειλών και εκβιασμών

Το προκλητικό μήνυμα που στέλνουν οι εργατοπατέρες
Το προκλητικό μήνυμα που στέλνουν οι εργατοπατέρες
Το όργιο απειλών και εκβιασμών στο οποίο επιδίδεται η συνδικαλιστική μαφία σε βάρος αντιπροσώπων, προκειμένου να αρπάξουν την υπογραφή τους, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, δημοσιοποιεί μήνυμα που στέλνουν οι εργατοπατέρες σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την έκδοση ανακοινώσεων στις οποίες το ΠΑΜΕ θα χαρακτηρίζεται «εγκληματική οργάνωση»! Πρόκειται βέβαια για μια προκλητική προσπάθεια των εργατοπατέρων να προκληθούν εξωφρενικοί συνειρμοί με τους ναζί της ΧΑ, σε μια... εργατοπατερίστικη εκδοχή της περιβόητης θεωρίας των «δύο άκρων»!

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Γίνεται όργιο απειλών και εκβιασμών προς αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, από τη συγκεκριμένη συνδικαλιστική μαφία, για να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα χαρτί που δεν έχουν διαβάσει ή στην καλύτερη περίπτωση τους διαβάζουν μόνο την πρώτη και την τελευταία παράγραφο. Τι είναι αυτό για το οποίο θέλουν να εμπλέξουν και άλλο κόσμο;

Ταυτόχρονα, η συνδικαλιστική μαφία της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλου - Καραγεωργόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου, στέλνει στις Ομοσπονδίες και στα Εργατικά Κέντρα το παρακάτω μήνυμα: "ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ», ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ".

Τα σχόλια είναι περιττά...».

Πρωτιά στην κατρακύλα για την ηγεσία του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Την πρωτιά σε αυτό το νέο επεισόδιο της κατρακύλας της συνδικαλιστικής μαφίας έτρεξε να πάρει ήδη από προχτές, Τρίτη, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η οποία σε ανακοίνωσή της μιλάει για «καταδρομική επίθεση των "ταγμάτων εφόδου" του ΠΑΜΕ» και για «αυταρχικές πρακτικές του ΠΑΜΕ, που θυμίζουν "εγκληματική οργάνωση"».

Εχουν το θράσος να μιλούν για «τάγματα εφόδου» και «αυταρχικές πρακτικές» οι δυνάμεις που στο συνέδριο του ΕΚΘ τον περασμένο Νοέμβρη είχαν... καλεσμένο το «Συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, με ασφαλίτη μέσα στους χώρους του συνεδρίου!

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η «φαμίλια» της Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) έβγαλε την κατάπτυστη ανακοίνωση χωρίς την τήρηση καμίας συλλογικής διαδικασίας (σύγκληση ΔΣ, ενημέρωση σωματείων κ.λπ.).

Και αναφέρει: «Θίχτηκαν οι συνδικαλιστικοί κατσαπλιάδες γιατί δεν κατάφεραν να βάλουν εργοδότες, golden boys, νόθους αντιπροσώπους - ανθρώπους της εργοδοσίας να ψηφίσουν και να πάρουν αποφάσεις στο όνομα των εργαζομένων. Δεν το κατάφεραν αυτό ακόμη κι αν αξιοποίησαν αστυνομικές δυνάμεις, φουσκωτούς και πληρωμένους μπράβους, αλλά και άλλους μηχανισμούς (...) Δυστυχώς γι' αυτούς υπάρχουν οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, μαζί με τους εργαζόμενους που μπορεί έως τώρα να εγκλωβίζονταν στις κάλπικες προσδοκίες, όμως τώρα βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε πλέον να μπαίνουν εμπόδιο στην πάλη για το μεροκάματο, την πλήρη και σταθερή εργασία, την αξιοπρεπή ζωή. Αυτό είναι που προσπαθούσαν και προσπαθούν να αντιπαλέψουν. Γι' αυτό χαρακτηρίζουν τους εργάτες τραμπούκους, την ίδια ώρα που στα διάφορα πάνελ πλέκουν τα εγκώμια των "καλών" εργοδοτών. Το τονίζουμε και πάλι: Δεν θα τους περάσει...».

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Δρομολογούν συνέδριο στα κλεφτά, με πρακτικές μαφίας, εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα σωματεία!

Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η συνεδρίαση της διοίκησης - Δεν δόθηκε καν ο λόγος στα μέλη της!

Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ, πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων, ξεσκέπασαν ξανά τις άθλιες μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ, πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων, ξεσκέπασαν ξανά τις άθλιες μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Μετά το «συνέδριο» - παρωδία, με νόθους και εργοδότες, που επιχείρησαν να στήσουν στην Καλαμάτα, οι εργατοπατέρες στην απερχόμενη ηγεσία της ΓΣΕΕ μετέτρεψαν σε καρικατούρα και τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Με τη συμμετοχή του γνωστού εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου και με τον «κύριο 8.000 ευρώ», τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, να προΐσταται μιας στημένης «διαδικασίας», κατά την οποία δεν δόθηκε καθόλου ο λόγος στα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η συνδικαλιστική μαφία προσπάθησε μάταια να «νομιμοποιήσει» την προσπάθειά της να δρομολογήσει ένα «συνέδριο» της ΓΣΕΕ στα κλεφτά, διάρκειας μίας μέρας και σε καθημερινή, με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα σωματεία, μέσα στο οποίο οι ίδιοι οι νόθοι θα ψηφίζουν για τη «νομιμοποίηση» της νοθείας τους!

Στην έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης, μπήκε στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ ο εργοδότης Δ. Καραγεωργόπουλος προκαλώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των μελών της ΔΑΣ, που απαίτησαν να φύγει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει συνεδρίαση της διοίκησης με εργοδότες. Την απαίτησή τους πρόβαλαν και με συνθήματα, όπως «Εξω οι εργοδότες από τα σωματεία», «Φέρατε τους μπράβους μες στα σωματεία, να ποια είναι η δημοκρατία», «Καραγεωργόπουλε εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα», «Να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες μέσα στα συνδικάτα χτίζουνε καριέρες».

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαμαρτυριών, ο Γ. Παναγόπουλος διάβαζε μόνος του ένα χαρτί, χωρίς να ακούγεται από κανέναν, με προφανή στόχο να ισχυριστεί πως τάχα έγινε συνεδρίαση και ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καρικατούρα «ψηφοφορίας» που πραγματοποιήθηκε με τέτοιους όρους, χωρίς δηλαδή να πραγματοποιηθεί καν συνεδρίαση, τα χέρια τους σήκωσαν μόνο μια χούφτα άτομα, ούτε καν οι μισοί από τους εργατοπατέρες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ! Μάλιστα, στην πρεμούρα τους να προχωρήσουν τη στημένη διαδικασία, οι εργατοπατέρες στο κείμενο που εμφάνισαν σαν «απόφαση» που πήρε τάχα η διοίκηση, ισχυρίζονται ότι το υπερψήφισαν 30 μέλη της, όταν και μόνο από τις παρατάξεις που δήλωσαν ανοιχτά τη διαφωνία τους το εν λόγω νούμερο δεν βγαίνει!

Στο εν λόγω στημένο κείμενο, οι εργατοπατέρες αναφέρουν ότι θα κάνουν μονοήμερο συνέδριο την Πέμπτη 4 Απρίλη, «σε τόπο που θα εγγυάται την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του» (τους καίει πώς θα κρατήσουν μακριά συνδικαλιστές και εργαζόμενους!), «με σκοπό τη διενέργεια εκλογών». Τόσο πολύ κράτησε ο ξαφνικός καημός που εξέφραζαν στις ανακοινώσεις τους ότι... δεν συζητήθηκαν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στην Καλαμάτα! Επιπλέον, οι εργατοπατέρες επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να δώσουν κάρτες αντιπροσώπων σε όλους τους νόθους και τους εργοδότες για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες, τους οποίους και θα βάλουν στη συνέχεια να ψηφίζουν τη «νομιμοποίηση» του εαυτού τους μέσα στο «συνέδριο»... Τέλος, κλιμακώνοντας τις απειλές τους σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων, οι εργατοπατέρες προαναγγέλλουν ενέργειες για την άσκηση διώξεων για τα «ποινικά αδικήματα» της 4ήμερης εργατικής κινητοποίησης στην Καλαμάτα, όπως και ενέργειες για «αστικές αξιώσεις» για την... «περιουσιακή και ηθική ζημία» των εργατοπατέρων της ντόλτσε βίτα, που τρωγόπιναν επί 4 μέρες στα τουριστικά θέρετρα της περιοχής!

Αφού εξετέλεσαν τις μεθοδεύσεις τους, αποχώρησαν από την αίθουσα χωρίς να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, αφού προηγουμένως ένας από τους εργατοπατέρες προσπάθησε να προκαλέσει επεισόδιο σπρώχνοντας τον 70χρονο συνταξιούχο και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ (με δικαίωμα λόγου), Π. Πάλμο. Και βεβαίως δεν παρέλειψαν να καλέσουν για άλλη μια φορά την αστυνομία...

Προκλητική και χωρίς καμιά νομιμοποίηση η συνδικαλιστική μαφία

Μιλώντας για τα παραπάνω γεγονότα, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε σε δηλώσεις του: «Αυτοί οι κύριοι που είναι εκεί πάνω, που θέλουν να λέγονται εκπρόσωποι εργαζομένων, οι κύριοι των 8.000 ευρώ το μήνα, γιατί τόσα παίρνουν, είναι πρόκληση για την εργατιά που παίρνει 300 ευρώ. Τους παραδίνουμε στην κρίση των εργαζομένων και της φτωχολογιάς».

Ακόμα, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, δήλωσε: «Αφού φάγανε επί 4 μέρες τα λεφτά των εργαζομένων κάτω στην Καλαμάτα, αυτή η συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - αφού με ευθύνη δική τους δεν έγινε συνέδριο - ήρθανε σήμερα προκλητικοί με τον καραμπινάτο εργοδότη Καραγεωργόπουλο, πρόεδρο Ανώνυμης Εταιρείας, ιδιοκτήτη άλλης εταιρείας που τη μεταβίβασε σε κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, να επιχειρήσουν να κάνουν ένα "συνέδριο" - παρωδία, να επιβάλουν με τη βία τους μπράβους και την αστυνομία, τους νόθους και τους εργοδότες μέσα στα σωματεία, μέσα στην ίδια τη ΓΣΕΕ. Οσον αφορά τις δυνάμεις της ΔΑΣ, το ζωντανό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, θέλουμε να γίνει συνέδριο χωρίς νόθους και εργοδότες και σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε όλο το επόμενο διάστημα. Δεν έχει καμία νομιμοποίηση αυτή η συνδικαλιστική μαφία να είναι εδώ μέσα στο κτίριο της ΓΣΕΕ και να διαχειρίζεται τα πράγματα καταπώς το θέλει!».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που, όπως είπε, εκπνέει, ο Γ. Τασιούλας απάντησε: «Ακούστε το παράδοξο: Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έστειλε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην αστυνομία, στα κόμματα του μνημονίου, αυτά που ψήφισαν το μνημόνιο, αυτά που κατήργησαν τις ΣΣΕ και τη δυνατότητά της να υπογράφει ΕΓΣΣΕ να έρθουνε να επιβάλουν το νόμο. Δηλαδή, να επιβάλουν τους εργοδότες μέσα στα σωματεία. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει την ευθύνη γι' αυτόν τον τραγέλαφο που γίνεται. Οι εργάτες της γυρίζουν την πλάτη. Οι εργάτες θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Τέλος, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κατήγγειλε την επίθεση στον Π. Πάλμο σημειώνοντας τα εξής: «Είμαστε τρεις αντιπρόσωποι, Κουμπούρης, Ραλλάκης και Πάλμος, από το συνταξιουχικό κίνημα, που είμαστε εκλεγμένοι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, με το ειδικό άρθρο που υπάρχει για τους συνταξιούχους και ήρθαμε στη σημερινή συνεδρίαση που είμαστε προσκεκλημένοι. Είχαμε λοιπόν το επεισόδιο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής από την πλειοψηφία να επιτεθεί στον συνάδελφο τον Πάλμο, που είναι 70 ετών, και να του λέει "ποιος σε έφερε εδώ", "είσαι τραμπούκος" και "να βγεις έξω"! Ετσι δημιουργήθηκε το επεισόδιο και ευτυχώς που ήταν ψύχραιμοι οι συνάδελφοι και κρατήθηκαν γιατί σήκωσε χέρι να χτυπήσει έναν άνθρωπο που είναι 70 χρόνων».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ως εδώ! Καμία νομιμοποίηση στη συνδικαλιστική μαφία!

Σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ξεσκεπάζει τις πρακτικές συνδικαλιστικής μαφίας της απερχόμενης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, με αφορμή και τις χτεσινές μεθοδεύσεις της.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«H απαξιωμένη στα μάτια των εργαζομένων πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η συνδικαλιστική μαφία των Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου - Καραγεωργόπουλου, προσπαθεί με κάθε είδους αλχημείες και πρακτικές που είναι έξω από τις αξίες και τις παραδόσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος να προχωρήσει σε νέο συνέδριο - φιάσκο μαζί με εργοδότες και νόθους.

Αυτή η κάστα, που πραγματοποιεί εργατικά συνέδρια μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων σε εξωτικούς προορισμούς, που από τη Ρόδο και τον Λαιμό της Βουλιαγμένης πήγαν φέτος το συνέδριο στα θέρετρα της Καλαμάτας, ώστε να κάνουν συνέδριο εν κρυπτώ και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών, με μπράβους και σεκιούριτι, δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από τις καρέκλες τους και τη διατήρηση της συνδικαλιστικής τους επιβίωσης.

Δεν τους ενδιαφέρει να γίνει πραγματικό συνέδριο με σωστές καταστατικές - δημοκρατικές λειτουργίες, κυρίως όμως δεν νοιάζονται να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, να υπάρχει πραγματική, ουσιαστική αντιπαράθεση.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει - και καίγονται γι' αυτό - είναι το δικό τους συνδικαλιστικό μέλλον, να στήσουν μία κάλπη οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, με κάθε είδους φρουρά, προκειμένου να εκλεγούν.

Αυτός είναι ο καημός τους και γι' αυτό προχωρούν, όπως και πιο πριν στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε συνεδριάσεις - φιάσκο για να πραγματοποιήσουν μονοήμερα συνέδρια εκλογής των νέων οργάνων. Τα ίδια έκαναν και στην ΟΙΥΕ, όπου οι εργαζόμενοι τους κυνηγούσαν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Τέτοια είναι η αγάπη που δέχονται από τους εργάτες!

Επαληθεύτηκαν για ακόμα μια φορά οι καταγγελίες μας

Σήμερα (σ.σ. χτες) για μία ακόμα φορά επαληθεύτηκαν οι καταγγελίες μας. Δεν είχαν στόχο να συζητήσουν πάνω στα ζητήματα που άνοιξαν όλο το προηγούμενο διάστημα και για 4 μέρες στην Καλαμάτα. Εκεί όπου η συγκεκριμένη κάστα μοίραζε κάρτες σε μαξιλάρια και σεντόνια, σε πισίνες και καφετέριες. Ολο το 4ήμερο ήταν εξαφανισμένη στα δωμάτιά της, κρυμμένη ώστε να μη συζητήσει πάνω στις συγκεκριμένες καταγγελίες της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης.

Είναι αδίστακτοι και ψεύτες. Σήμερα στο ΔΣ εμφανίστηκε προκλητικά ο τάχα παραιτημένος, αυτός που θυσιαζόταν ως σύγχρονη Ιφιγένεια για να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ο γνωστός εργοδότης - "συνδικαλιστής" Καραγεωργόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος της ΟΙΥΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκε για έναν και μόνο λόγο. Να προκαλέσει! Ο συγκεκριμένος εργοδότης - "συνδικαλιστής" εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα σε τέσσερις επιχειρήσεις, ως πρόεδρος, ως διευθύνων σύμβουλος, ως μέτοχος σε άλλη επιχείρηση, αλλά και ως πωλητής, αφού το κομμάτι των δοσοληψιών δεν έχει τέλος. "Fortuna Gaming AE", "Φορτούνα Εκπαιδευτική ΙΚΕ", "Good Morning IKE" (εταιρεία λογισμικού και τηλεπικοινωνιών) και τέλος η "Lokats Investments LTD". Και δεν είναι μόνο αυτές, καθώς φαίνεται εμπλοκή και σε άλλες δραστηριότητες.

Με αυτόν μέσα, αλλά και με πλήθος διευθυντικών στελεχών (χαρακτηριστικό παράδειγμα το μέλος τους, η διευθύντρια των "Μy Market" που μας θέλει χαμογελαστούς για 300 ευρώ) και με δεκάδες νόθους αντιπροσώπους, επιδιώκουν να κάνουν εργατικό συνέδριο!

Σήμερα δεν υπήρξε καμία απολύτως συνεδρίαση! Δεν έγινε συζήτηση, δεν δόθηκε ο λόγος στους επικεφαλής των παρατάξεων, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου! Εμφάνισαν ένα χαρτί και μια στημένη διαδικασία μόνο και μόνο για να ανακοινώσουν εκλογές στις 4 Απρίλη, μία μέρα δηλαδή συνέδριο και ημέρα καθημερινή! Τους προτείνουμε, συμβολικά και με βάση τις πρακτικές και τις χουντικές διατάξεις που ακολουθούν, να βάλουν το συνέδριο στις 21 Απρίλη.

Σήμερα επέλεξαν για μια ακόμα φορά να στήσουν προβοκάτσιες. Μετά τους μπράβους στην ΟΙΥΕ, τους ασφαλίτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τα ΜΑΤ σε αρκετά Εργατικά Κέντρα, επιχείρησαν να σηκώσουν καπνό για να κρύψουν τις βρωμιές τους. Είχαν το θράσος να απλώσουν χέρι σε εκλεγμένο μέλος του συνταξιουχικού κινήματος που παίρνει μέρος ως παρατηρητής στις Ολομέλειες της διοίκησης, με ένα μόνο στόχο: Να διαλύσουν τη συνεδρίαση!

Ως εδώ με τις πρακτικές της συνδικαλιστικής μαφίας!

Η συνδικαλιστική μαφία που παριστάνει τον ηγέτη της εργατικής τάξης δεν έχει καμία νομιμοποίηση να χειρίζεται ως όργανο τέτοιες αποφάσεις!

Να συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΣΕΕ χωρίς τη συμμετοχή του εργοδότη - "συνδικαλιστή" Καραγεωργόπουλου και να αποφασίσει συνολικά για τους όρους πραγματοποίησης συνεδρίου με βάση το καταστατικό της Συνομοσπονδίας, τη μέρα και τον τόπο διεξαγωγής.

Συνέδριο στα κλεφτά με πρακτικές μαφίας, με εργοδότες, νόθους και ανύπαρκτα σωματεία, να ξεχάσουν ότι μπορεί να γίνει».

Αμεση απάντηση με πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων

Περιοδείες, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προκειμένου να αποκαλύψουν πλατιά στους εργαζόμενους τον πραγματικό ρόλο και τις στοχεύσεις της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Σήμερα και αύριο, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί τις εξής περιοδείες:

Σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα, στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στα Λιόσια, στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ στους Αμπελόκηπους, στον ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου, στο κατάστημα ΙΚΕΑ (Κηφισός), σε «Φειδά», «Πεταλούδα», «Media Strom», «Attrativo» και στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας. Στη Θεσσαλονίκη, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, στον «Μπάρμπα Στάθη», στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιεία», στο «Εδεσμα».

Αύριο Παρασκευή, στην Αθήνα, στο κατάστημα «Σκλαβενίτης» στη Νέα Χαλκηδόνα, στο πολυκατάστημα «Attica», σε «Sante» και «Βασιλειάδη». Στη Θεσσαλονίκη, στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ.

Ακόμα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει ανακοινώσει το εξής πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών: Σήμερα Πέμπτη, στα έργα ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου του κέντρου της Αθήνας. Αύριο Παρασκευή, στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ. Την Τρίτη 26/3, στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά. Την Τετάρτη 27/3, στο εργοτάξιο της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Την Πέμπτη 28/3, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με νέες περιοδείες αλλά και με συσκέψεις στα Παραρτήματα του Συνδικάτου.

Αντίστοιχο πρόγραμμα εξορμήσεων έχει προγραμματιστεί στους εργαζόμενους στους δήμους της Αττικής: Σήμερα Πέμπτη, στα αμαξοστάσια των δήμων Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ιλίου και Αγίας Παρασκευής. Αύριο Παρασκευή, στα αμαξοστάσια Παλαιού Φαλήρου και Ασπροπύργου και στην καθαριότητα Αμαρουσίου.

Συσκέψεις Εργατικών Κέντρων και Σωματείων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων:

-- Σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ καλεί τα σωματεία, τα μέλη των διοικήσεών τους και τους αντιπροσώπους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (3ος όροφος).

-- Επίσης σήμερα, στις 7 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Αλικαρνασσού, οργανώνουν σύσκεψη τα εξής σωματεία του νομού Ηρακλείου: Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων IKA.

-- Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε σύσκεψη την Τετάρτη 27/3, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43).

Να απαλλαγούμε από τα βαρίδια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχώρησε την Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής, ενημερώνοντας εργαζόμενους του κλάδου για τις ενέργειες της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην πραγματοποιηθεί συνέδριο με πραγματικούς εργαζόμενους, αλλά με νόθους και «μαϊμούδες», εργοδότες και μπράβους. Αντίστοιχα, έγινε ενημέρωση για την αναδίπλωση των ίδιων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε επίπεδο ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση που είχαν προκηρύξει για την κλαδική ΣΣΕ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάγκη να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ, από τους «συνδικαλιστές» - εργοδότες και τα σωματεία - «φαντάσματα». Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη να οργανώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις του κλάδου τον αγώνα μπροστά στην απειλή των αποσχίσεων, των απολύσεων, της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στις εταιρείες του κλάδου. «Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απαλλασσόμαστε από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού», τονίζει το Σωματείο.

Σημαντική ενίσχυση στην πάλη με αυτό το περιεχόμενο δίνει το θετικό αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών του κλαδικού Συνδικάτου, με σημαντική αύξηση ψηφισάντων, πάνω από 50% (ψήφισαν 473 εργαζόμενοι, από 315 το 2017).

Ανακοινώσεις καταδίκης

Την καταδίκη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, των πρακτικών νοθείας και μετατροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε παραρτήματα της εργοδοσίας, συνεχίζουν να καταγγέλλουν Ομοσπονδίες και Σωματεία. Διεκδικούν παράλληλα τη διεξαγωγή πραγματικού συνεδρίου, με τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους στο επίκεντρο.

Στις σχετικές ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών προστίθενται αυτές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Νέο βίντεο από το ΠΑΜΕ

Μετά τους... master chef της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης στα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ «χτυπάει» ξανά με νέο βίντεο, για την εργοδοτική παρέμβαση και τον... «αδύναμο κρίκο» στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δείτε το βίντεο στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο «YouTube» και στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/185206.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση

Στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 2.30 μ.μ., οργανώνουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών, σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, πρέπει να πάρει απάντηση από εμάς τους ίδιους», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. Οπως υπογραμμίζει, από τη μια, «οι εργοδότες, μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), περηφανεύονται για τις συνθήκες "ευελιξίας" - ομηρίας στον κλάδο», ενώ, από την άλλη, κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας «προσπαθούν προεκλογικά να κοροϊδέψουν για άλλη μία φορά, με αφορμή την υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Η ανάπτυξη που προπαγανδίζουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, όπως και οι επενδύσεις στον κλάδο, συνοδεύονται από "ευέλικτους" εργαζόμενους, "δουλεμπορικά" γραφεία, εργολαβίες και συμβάσεις ομηρίας», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

Αναφερόμενος στην πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, επισημαίνει πως οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις αποκλείουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, που δουλεύουν μέσα από «"δουλεμπόρους", εργολάβους, με συμβάσεις μίας μέρας, μίας βδομάδας, με 15 μεροκάματα το μήνα, που αντιστοιχούν το πολύ σε 400 ευρώ».

Οι ξενοδόχοι, μάλιστα, δεν αρκούνται ούτε σε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, αλλά προβάλλουν νέες απαιτήσεις για... «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο!

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον Επισιτισμό, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις για τον κατώτατο μισθό, απλήρωτοι, χωρίς Δώρα - επιδόματα, ενώ ιδιαίτερα στην ειδικότητα του διανομέα πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος σε εργατικά «ατυχήματα».

Πρωτοβουλίες σε ξενοδοχεία...

Για την οργάνωση της κινητοποίησης συνεδρίασε στις αρχές του Μάρτη το Συντονιστικό των σωματείων του κλάδου, ενώ τα επιχειρησιακά σωματεία έχουν πάρει τη σκυτάλη οργανώνοντας τις πρωτοβουλίες τους και συνδυάζοντας την κινητοποίηση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους τους.

Απόφαση να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 27/3 πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στη χτεσινή Γενική του Συνέλευση, ανοίγοντας μέτωπο με το καθεστώς της «εκ περιτροπής» εργασίας που χρησιμοποιεί κατά κόρον η εργοδοσία. «Οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα», τονίζει το Σωματείο και παλεύει για να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους ωραρίου. Μάλιστα, καταγγέλλει την αξιοποίηση της απαράδεκτης εργασιακής σχέσης από την εργοδοσία για να μεγαλώνει τα κέρδη της αλλά και για να «τιμωρεί» εργαζόμενους. Ετσι, εργαζόμενη με σύμβαση «εκ περιτροπής», εκλεγμένη στο Διοικητικό του Συμβούλιο, καθώς και συνάδελφοί της είδαν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται σε δύο τη βδομάδα, επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να κάνουν διάλειμμα! Στη χτεσινή συνέλευση έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ το λόγο πήρε και εργαζόμενη που υπέστη εργατικό «ατύχημα» την ώρα της δουλειάς, μεταφέροντας την εμπειρία της για την ανάγκη να υπάρχει Σωματείο.

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι καμαριέρες, τα συχνά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες που τις τσακίζουν, αλλά και τις ...συστάσεις που τους απηύθυνε το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία, αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia». Οι εργαζόμενες, που καλούνται καθημερινά να καθαρίσουν 17 δωμάτια η καθεμία, έγιναν αποδέκτες οδηγιών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, για τα οποία μάλιστα θα αξιολογηθούν. «Μας δίνουν οδηγίες που θα πρέπει να τηρούμε για να είναι όλα τακτοποιημένα, καθαρά και εμείς να είμαστε ήρεμες, ευγενικές και ψύχραιμες», σημειώνει το Σωματείο. Ειδικά οι συστάσεις για ψυχραιμία και ηρεμία συνδέονται με το ενδιαφέρον της εργοδοσίας για την αποφυγή των συχνών εργατικών «ατυχημάτων». «Δηλαδή, για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί στον χώρο μας δεν φταίει ο μεγάλος φόρτος εργασίας, αλλά ότι περπατάμε άτσαλα!», σχολιάζει το Σωματείο. «Ακούστε λοιπόν και μας τώρα», είναι το μήνυμα που στέλνει στην εργοδοσία, απαιτώντας να προσλάβει καμαριέρες και οροφοκόμους ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας. «Η δουλειά δεν βγαίνει ούτε με ευχές ούτε με απειλές», ξεκαθαρίζει και καλεί τις εργαζόμενες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Το αίτημα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μπροστά στην ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας θέτει στο προσκήνιο το κλαδικό Συνδικάτο για τους εργαζόμενους στο «Hilton», καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εταιρείας αλλά και της πλειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους. Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας κάτω από το οποίο δουλεύουν πάνω από 150 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, ως εργολαβικοί, «ενοικιαζόμενοι» και «έξτρα». Τέλος, διεκδικεί την επαναπρόσληψη του «ενοικιαζόμενου» εργαζόμενου που απολύθηκε εκδικητικά για τη συνδικαλιστική του δράση και παρά το γεγονός ότι ήταν εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Εργαζομένων.

...και σε επισιτιστικές επιχειρήσεις

Σε Γενική Συνέλευση συζήτησε, την περασμένη βδομάδα, για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» Αττικής. Η πολυεθνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εστίαση και διατηρεί καταστήματα στο χώρο του αεροδρομίου, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη, στηριζόμενη «στους μειωμένους μας μισθούς, στην τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας μας, στις πολλαπλές ειδικότητες», σημειώνει. Οπως επισημαίνει το Σωματείο, η εταιρεία «σε συνεργασία με τη "Fraport" έχει αναπτυχθεί στα περιφερειακά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα στο αεροδρόμιο της Αθήνας ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα». Την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους δεν χορηγούνται άδειες και ρεπό, τα διαλείμματα «κόβονται», ενώ επιβάλλονται πολλαπλές ειδικότητες. Το Σωματείο διεκδικεί, ανάμεσα στα άλλα αιτήματα, και την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, καθώς το καθημερινό πήγαινε - έλα στο αεροδρόμιο «ροκανίζει» τους μισθούς των 500 - 600 ευρώ. Ιδιαίτερο πρόβλημα για τους εργαζόμενους αποτελεί η πρακτική που εφαρμόζει η εταιρεία για τα «ταμειακά ελλείμματα», βγάζοντας κάθε τόσο «φιρμάνι» και παρακρατώντας τα από τους μισθούς. Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, τα ταμεία δεν «κλείνονται» παρουσία των εργαζομένων, ενώ με τους «υπολογισμούς» της εργοδοσίας έχουν υποστεί «χαράτσια» ακόμα και εργαζόμενοι που τους χρεώθηκε «έλλειμμα» σε μέρες που είχαν ρεπό!

Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση συνεχίζει τη δράση της η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου στην επιχείρηση «Goody's - Everest». Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στη Σωματειακή Επιτροπή οργάνωσαν τον περασμένο Νοέμβρη τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, ενώ με παρεμβάσεις στην εργοδοσία διεκδίκησαν μια σειρά από αιτήματα. Μεταξύ άλλων, απαίτησαν τη χορήγηση εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας, για όλες τις ειδικότητες και ιδιαίτερα για τους διανομείς. Οι πρωτοβουλίες είχαν αποτέλεσμα να χορηγηθούν κάποια στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας στους διανομείς, αλλά και να μπει φρένο στις καθημερινές υπερωρίες και στην 6ήμερη εργασία που βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πόστο και ειδικότητα.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Καμία συζήτηση για «υποκατώτατο» μισθό στα ξενοδοχεία.
  • Εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων στα επίπεδα πριν από το 2012.
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών Συμβάσεων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, τα «δουλεμπορικά» - εργολαβικά συνεργεία.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια. Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει τις απεριόριστες ορισμένου χρόνου συμβάσεις για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
  • Οσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια full season, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και διεύρυνσή τους σε άλλες ειδικότητες.
  • Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ.
  • Επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ, επέκτασή του και στον Επισιτισμό.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ