Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δύο κόσμοι χωριστά» και στην πανδημία

Copyright 2020 The Associated

Ολο αυτό το διάστημα που η πανδημία Covid-19 εξελίσσεται, όλο και περισσότερο, πιο γλαφυρά, αποκαλύπτεται η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, η «γύμνια» του όσον αφορά την προστασία της υγείας των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, κλονίζονται η παντοδυναμία και η ιδανική εικόνα που σταθερά επιδιώκει να προβάλλει.

Αυτές τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις του συστήματός της, ως συνήθως, η αστική τάξη τις αντιμετωπίζει με ιδεολογική επίθεση προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ολοι οι μηχανισμοί και τα επιτελεία της, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ, συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως η ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, η ETUC στην Ευρώπη και η ITUC σε διεθνές επίπεδο, έχουν διαταχθεί στην προσπάθεια να μας πείσουν ότι ο ιός - ο αποκαλούμενος «αόρατος εχθρός» - μας απειλεί «όλους το ίδιο», ότι «όλοι μαζί» πρέπει να τον πολεμήσουμε, με «πειθαρχία και υπακοή» στις επιταγές της αστικής εξουσίας, που καλύπτονται με τον αντίστοιχο επιστημονικό μανδύα και φυσικά με μπόλικη «ατομική ευθύνη». Να «κάνουμε υπομονή», μέχρι να έρθει το εμβόλιο, για το οποίο οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εργάζονται δήθεν με ανιδιοτέλεια και ομοψυχία.

Ωστόσο, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και αναδεικνύουν τον πιο επικίνδυνο ορατό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό! Σε αυτό το σύστημα, όχι μόνο δεν είμαστε «όλοι μαζί», αλλά ο κόσμος των εκμεταλλευτών, του κεφαλαίου, και ο κόσμος των εκμεταλλευόμενων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, διαχωρίζονται ακόμα πιο ξεκάθαρα αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηριστικές οι εξελίξεις με τα εμβόλια

Ας δούμε τι γίνεται με το πολυπόθητο εμβόλιο, που είναι κοντά πλέον, αλλά πώς, με ποιες προϋποθέσεις;

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί για την έρευνα, την παραγωγή και τις προπαραγγελίες των εμβολίων από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΕΕ, άλλες αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές χώρες όπως η Ινδία, προκαταβολικά, με δισεκατομμύρια κρατικού χρήματος, προερχόμενου φυσικά από την κλεμμένη υπεραξία της εργατικής τάξης, από τον ιδρώτα και την αφαίμαξη των λαών. Με μηδενικό ρίσκο ή κόστος, έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία, ακόμα κι αν κάποιες δεν ολοκληρώσουν ή δεν πουλήσουν τα εμβόλιά τους. Δεν συζητάμε γι' αυτές που θα πουλήσουν δισεκατομμύρια δόσεις, με την ελάχιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 39 δολάρια ανά δοσολογικό σχήμα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μέσα σε αδυσώπητους ανταγωνισμούς που εναλλάσσονται με συνεργασίες, με γνώμονα το κέρδος.

Επιπλέον, τα αστικά επιτελεία έχουν εξασφαλίσει και τη νομική κάλυψη των φαρμακευτικών κολοσσών, για περιπτώσεις «αστοχιών» ή πιθανών παρενεργειών, λόγω της ταχύτητας των διαδικασιών για την παραγωγή των εμβολίων. Μεγαλοστελέχη των εταιρειών αυτών δηλώνουν ωμά ότι τα εμβόλια θα πάνε πρώτα σε αυτούς που έχουν πληρώσει και προσπαθούν να στηρίξουν και επιστημονικά την επιλεκτικότητά τους αυτή, όπως το στέλεχος της «Pfizer», που υποστήριξε ότι «λίγοι - λίγοι εμβολιασμοί είναι καλά για αρχή»!

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της ρεμδεσιβίρης, της οποίας το κόστος ανά θεραπεία ανέρχεται στα 3.120 δολάρια. Κόστος υψηλό και για λίγους. Προληπτικά και θεραπευτικά σχήματα με το σταγονόμετρο ποια σχέση μπορεί να έχουν με την κάλυψη των αναγκών στην Υγεία για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, που είναι και το ζητούμενο σήμερα;

«Success story» για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις...

Αποπροσανατολισμός και αποσιώπηση υπάρχει και όσον αφορά τις πραγματικές εστίες διασποράς του κορονοϊού. Η ατέρμονη συζήτηση που γίνεται για διάφορες «επικίνδυνες συναθροίσεις, συνωστισμούς», σκοπό έχει αφενός να ενοχοποιήσει τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις και αφετέρου να κρύψει ότι η διασπορά γίνεται κυρίως στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, και αυτό φυσικά αφορά την εργατική τάξη και τους βιοπαλαιστές, τους ίδιους που συνωστίζονται καθημερινά - εκτός από τους εργασιακούς χώρους - και στα ΜΜΜ, για να πάνε στη δουλειά. Αφορά τους ίδιους που υφίστανται ταυτόχρονα τις συνέπειες της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται ακόμα πιο βίαια με αφορμή την πανδημία.

Για παράδειγμα, στον κλάδο του Φαρμάκου, παρόλο που αντικειμενικά είναι πιο υψηλών προδιαγραφών, με μέτρα ασφαλείας πιο ενισχυμένα, εξαιτίας του παραγόμενου προϊόντος, έχουμε αρχίσει να μετράμε κρούσματα και μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, πιο μαζικά, σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, εργοστάσια, αλλά και φαρμακαποθήκες, φαρμακεία.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καταγράφουν το δικό τους «success story», που η πανδημία υποβοηθά, αφού αντικειμενικά σε τέτοιες περιόδους το προϊόν τους «κινείται» περισσότερο.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

Το 2019 οι πωλήσεις φαρμάκου παρουσίασαν άνοδο, ενώ οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 32,5% σε σχέση με το 2018.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι εξαγωγές φαρμάκου παρουσίασαν αύξηση 59,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το φάρμακο παραμένει σταθερά το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης, μετά τα πετρελαιοειδή, με ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών πάνω από 6%.

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δρομολογούν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για φέτος, οι οποίες, σε βάθος τριετίας, υπολογίζεται να αγγίξουν τα 600 εκατομμύρια. Στην κατεύθυνση αυτή, οι φαρμακοβιομήχανοι απαιτούν και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδράμει και ήδη έχει προχωρήσει σε ΚΥΑ με την οποία συμψηφίζεται το clawback με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγικών επενδύσεων. Ο συμψηφισμός αυτός για το 2020 ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει τα 200 εκατ. για τα επόμενα 3 χρόνια. Προβλέπεται επίσης εξαίρεση των εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Μόνο το clawback που θα καλούνταν να καταβάλλουν οι εταιρείες για εμβόλια το 2020, υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ, ποσό που με τη ρύθμιση αυτή μένει στα ταμεία τους. Επιπλέον, καταργήθηκε ο φόρος εισόδου 25% στα νέα φάρμακα.

Ακόμη, έχει εκφραστεί η κυβερνητική πρόθεση να εξασφαλίσει ξεχωριστά κονδύλια για την κάλυψη των ανασφάλιστων, κάτι που αναμένεται να απαλλάξει τις εταιρείες από την καταβολή τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε clawback.

...ψίχουλα για τον λαό και ένταση της εκμετάλλευσης

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση «μπουκώνει» με ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους ομίλους του Φαρμάκου, για τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές δεν βρίσκει παρά λίγα ψίχουλα τόσο για την υγεία τους, όσο και για τη φαρμακευτική κάλυψή τους.

Η δημόσια δαπάνη για την Υγεία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μειώθηκε κατά 44% τη δεκαετία 2009-2019, φτάνοντας το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας να αποτελούν ιδιωτική δαπάνη. Ο άγρια φορολογούμενος εργαζόμενος, ο κακοπληρωμένος, ο μερικώς απασχολούμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος με την πετσοκομμένη σύνταξη, πλήρωσαν για αγορά φαρμάκου το 2019 πάνω από 1,2 δισ. ευρώ!

Οσο για τους εργαζόμενους στον κλάδο: Από το 2009 είναι χωρίς κλαδική σύμβαση. Δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, με ατέλειωτες υπερωρίες νομότυπα εγκεκριμένες για τους εργοδότες, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Το 5ήμερο - 8ωρο από Δευτέρα έως Παρασκευή έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κυλιόμενα ωράρια. Για τις φαρμακαποθήκες, ύστερα από απαίτηση των εργοδοτών, συγκεκριμένες δημοτικές αρχές, με προεξάρχουσα της Αθήνας, διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας και κατά τη μέρα του Σαββάτου, ανοίγοντας το δρόμο της κατάργησης του 5ήμερου - 8ωρου. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται υπό το εργολαβικό καθεστώς με ελάχιστα δικαιώματα. Οι απολύσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Πολλοί φαρμακευτικοί κολοσσοί απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο αποφασισμένων αναδιαρθρώσεών τους. Για τους ιατρικούς επισκέπτες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν την είσοδο στα νοσοκομεία, ο απαραίτητος για την προστασία της υγείας περιορισμός στις επισκέψεις και μετακινήσεις τους, ακόμα και η ένταξη ορισμένων στις ευπαθείς ομάδες, μεταφράζονται από την εργοδοσία σε απώλεια της θέσης εργασίας, στην άγουσα για την ανεργία λογική που υποθάλπεται και από τις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που ελέγχουν την αντίστοιχη Ομοσπονδία.

Διαγράφεται πιο καθαρά το χάσμα εκμεταλλευτών - εκμεταλλευόμενων

Είναι αποκαλυπτική, λοιπόν, η εικόνα για την κατάσταση των εργαζομένων από τον «ευγενή» κλάδο του Φαρμάκου και ασφαλώς συμπληρώνεται πιο ζοφερή με τα κρούσματα που καταγράφονται σε άλλους κλάδους, όπως η βιομηχανία τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, στους μετανάστες εργάτες των φασονατζίδικων, στους εργάτες γης.

Ο ιός χτυπά την εργατική τάξη μέσα στους χώρους δουλειάς. Τη χτυπά, όμως, και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, στα μικρά σπίτια που στριμώχνονται πολυμελείς οικογένειες, στα νοσοκομεία που δεν «φτάνουν» για όλους και η «επιλογή» νοσηλείας καθιστά τους εργάτες και τα φτωχά στρώματα πιο ευάλωτους.

Ο ιός έχει ταξικό πρόσημο, όπως και τα μέτρα που παίρνει ο καπιταλισμός ανά τον κόσμο, για να θωρακιστεί, να καλύψει τη «γύμνια» του, να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση του, στην οποία η πανδημία λειτουργεί καταλυτικά. Μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα, χρόνια επεξεργασμένα, που επισπεύδονται με αφορμή την πανδημία.

Μέτρα προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και της Ασφάλισης στις σύγχρονες απαιτήσεις της καπιταλιστικής παραγωγής, μέτρα ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτές τις απαιτήσεις και συνθήκες. Μέτρα έντασης της καταστολής, για να χτυπιέται όποιος σηκώνει κεφάλι, για να αντιμετωπιστεί ο «ριζοσπαστισμός», επίσημα διακηρυγμένη θέση της ΕΕ. Για να περάσει η πανδημία και η εργατική τάξη να βγει πιο λαβωμένη, μαζί και ο λαός, με πετσοκομμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

Η πανδημία έδειξε πιο καθαρά τη σήψη και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, μαζί με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους.

Η ανωτερότητα του Σοσιαλισμού, τα επιτεύγματά του και στον τομέα της Υγείας φαντάζουν τώρα ακόμα πιο εμφατικά.

Ο δρόμος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα διαγράφεται πιο ξεκάθαρα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν τίποτα κοινό με τους αστούς και τα επιτελεία τους. Και δεν είναι άλλος από την οργανωμένη πάλη, την αντίσταση στα καλέσματα υποταγής, τη διεκδίκηση όλων όσα αφορούν τις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες, την ενίσχυση του ΚΚΕ, για την ανατροπή και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.


Της Γιώτας ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ*
*Η Γιώτα Ταβουλάρη είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ)

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • «Δύο κόσμοι χωριστά» και στην πανδημία - Αρθρο της Γιώτας Ταβουλάρη
  • Ομοσπονδίες - Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων - Μικρών ΕΒΕ: Μέρα δράσης για μέτρα προστασίας της Υγείας και αξιοπρεπές εισόδημα
  • Εργαζόμενοι καθαριότητας Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία»: Με ανασφάλεια και απολύσεις «πληρώνονται» για τον μόχθο τους
  • Αστικές Συγκοινωνίες: Ενοχος για τις τεράστιες ελλείψεις και τις επικίνδυνες συνθήκες η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική
Στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Με πικέτες και πανό, οι αντιπροσωπείες σωματείων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στάθηκαν μπροστά στο υπουργείο και το δημαρχείο, ενώ με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που με την πολιτική της στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και διαλύει τους αυτοαπασχολούμενους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε οριστικό λουκέτο.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία κατέθεσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Κατασκευαστών Δερμάτινων Ειδών και Επιπλοποιών, οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί και Δικηγόρων καθώς και συνδικαλιστές από τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους και την εστίαση.

Αντίστοιχα, στη Λάρισα, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών έκαναν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία, ενώ αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον διοικητή της ΔΟΥ Λάρισας.

Στην Καρδίτσα, οργανώθηκε παρέμβαση στο δημαρχείο της πόλης από τα Σωματεία των Ιδιοκτητών Ταξί και των Σχολικών Κυλικείων. Μεταξύ άλλων αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τη φονική κακοκαιρία που χτύπησε την πόλη στις 18 Σεπτέμβρη. Οι εκπρόσωποι των σωματείων στηλίτευσαν τη στάση της δημοτικής αρχής, που παρά το ομόφωνο ψήφισμα που πέρασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πράξη κωλυσιεργεί, δεν στηρίζει τις κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων, μιλώντας για «ακραίες» φωνές.


ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Με πολύμορφες παρεμβάσεις διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας και αξιοπρεπές εισόδημα

ΔΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΔΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Με μια σειρά συμβολικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που οργάνωσαν χτες, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ ανέδειξαν τα πολλαπλά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας.

Με παρεμβάσεις σε υπουργεία, δημαρχεία, εφορίες κ.α. απαίτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των μικροεπαγγελματιών, για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας της υγείας όλου του λαού.

Στη μέρα δράσης καλούσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και δεκάδες κλαδικά Σωματεία και τοπικές Ενώσεις, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Καρδίτσα.

Στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού

Στο πλαίσιο των χτεσινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών, τη φωνή αγωνίας για την επιβίωση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ μετέφεραν με την παρέμβασή τους συνδικαλιστές από την ΟΒΣΑ, οι Επιτροπές Αγώνα Επαγγελματιών στα Ταξί και στην Εστίαση, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Μηχανών και Αυτοκινήτων Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. Κατήγγειλαν επίσης το γεγονός πως παρότι είχαν ζητήσει συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τούς «γύρισε την πλάτη».

«Βρήκαμε κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά στα δίκαια αιτήματά μας», κατήγγειλε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση επιμένει στη γνωστή πολιτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει πακτωλό χρημάτων στους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους, ενώ στον αντίποδα οδηγεί σε περισσότερα λουκέτα. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας. Τα 500 και 1.000 ευρώ είναι κοροϊδία. Δεν φτάνουν ούτε για τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη πνίγουν χιλιάδες μικρομεσαίους. Απαιτούμε τη διαγραφή τους».

Τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών ταξί πρόβαλε ο Παναγιώτης Μαυρίκης, εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα του κλάδου. Οπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Διεκδικούμε άμεσα να αποδοθεί και σε μας το επίδομα ειδικού σκοπού. Απαιτούμε αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, απαλλαγή από τις εισφορές στον ΕΦΚΑ για το διάστημα της πανδημίας, να σταματήσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους άλλους αυτοαπασχολούμενους».

Από τη συμβολική παρουσία της Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών Ταξί
Από τη συμβολική παρουσία της Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών Ταξί
«Μπροστά στις γιορτές απαιτούμε να καταβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους το Δώρο Χριστουγέννων, η 13η σύνταξη που έχει κοπεί τόσα χρόνια», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.«Απαιτούμε κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς δικαιούμαστε μια αξιοπρεπή ζωή».

Στην παρέμβασή τους στο υπουργείο Υγείας εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και των Σωματείων Αυτοαπασχολούμενων στο Μέταλλο και το Ξύλο απαίτησαν «δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, όχι εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών», στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της συμβολικής κινητοποίησης, συνδικαλιστές κρατούσαν πανό μπροστά από το υπουργείο, απαιτώντας τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε συμβολική διαμαρτυρία αντιπροσωπείας του Συλλόγου Βιβλιοπωλών - Εκδοτών Αθηνών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών. Ο χώρος των εκδόσεων και του βιβλίου, ειδικά τα μικρά βιβλιοχαρτοπωλεία, έχει δεχθεί σκληρό χτύπημα από την κυβερνητική πολιτική, ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία. Οι βιβλιοπώλες και μικροί εκδότες ζητούν να επιτραπεί η λειτουργία των μικρών βιβλιοπωλείων, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας πελατών και προσωπικού. Παράλληλα, ζητούν μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους μικρούς εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί ακόμη κι από αυτά τα υποτυπώδη μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους δήμους της Αττικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παράλληλα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, στο πλαίσιο της μέρας δράσης πραγματοποιήθηκαν πολλές αγωνιστικές παρεμβάσεις στους δήμους της Αττικής, σε δημαρχεία, εφορίες κ.α.

Συμβολική διαμαρτυρία στο δημαρχείο Αθήνας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Σε συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον δήμαρχο Αθήνας, Κ. Μπακογιάννη, απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και εμπόρων, καθώς και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, κάτι που παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί.

Αντίστοιχες δράσεις οργανώθηκαν χτες από τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και κλαδικά σωματεία σε δημαρχεία όλης της Αττικής (Μεταμόρφωσης, Αγ. Παρασκευής, Ζωγράφου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αχαρνών, Φυλής, Περιστερίου, Νίκαιας και Ελευσίνας), καθώς και στις εφορίες Αγ. Αναργύρων, Καλλιθέας, Πειραιά, στον ΕΦΚΑ Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στο ΚΕΑΟ Πειραιά, στη λαϊκή αγορά στον Αγιο Παύλο, στο τελωνείο στο Κερατσίνι και σε έδρες μεταφορικών επιχειρήσεων.

Κοινή παρέμβαση από 11 σωματεία κομμωτών - κουρέων

«Πάρτε μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα», έγραφε το πανό που κρατούσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών εκπρόσωποι - συνδικαλιστές σωματείων κομμωτών - κουρέων στο πλαίσιο της συμβολικής παρέμβασής τους, η οποία ήταν ενταγμένη στη χτεσινή μέρα δράσης.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Στο υπόμνημα που υπογράφουν 11 σωματεία κομμωτών - κουρέων απ' όλη τη χώρα, διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και διασφάλισης αξιοπρεπούς εισοδήματος. «Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης γιατί ο κλάδος μας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση», υπογράμμισε ο Νότης Σκούρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών - Κουρέων Αττικής. «Ο κλάδος έχει γονατίσει μέσα στην κρίση και επιπλέον επιβαρύνεται με άδικη φορολογία, ενώ η κυβέρνηση με τον άδικο Πτωχευτικό Κώδικα βάζει χέρι και στο ετήσιο εισόδημά μας», τόνισε ο συνδικαλιστής, δηλώνοντας πως οι κουρείς και οι κομμωτές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Τα αιτήματα

Οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση των έμμεσων φόρων. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες, 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναστολή της καταβολής των ρυθμίσεων σε τράπεζες και ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως - νερό - τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστά με κρατική απόφαση. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Με ανασφάλεια και απολύσεις «πληρώνονται» για το μόχθο τους

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά
Στην ανεργία κινδυνεύουν να βρεθούν εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η εξέλιξη αυτή, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, αφήνει χωρίς δουλειά και εισόδημα 17 εργαζόμενους και την ίδια στιγμή αποδυναμώνει το ήδη λειψό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προχώρησαν σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Πέμπτη, διεκδικώντας να μη γίνει καμία απόλυση, να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι αλλά και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς δίνουν την εικόνα που επικρατεί συνολικά για τους εργαζόμενους στον κλάδο της καθαριότητας.

Οι εργαζόμενοι υπέγραψαν, πριν από δύο περίπου μήνες, σύμβαση 12μηνης διάρκειας με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ωστόσο το ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου έγινε ο σχετικός διαγωνισμός, ανακάλυψε «λάθη» στις αιτήσεις των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι να απειλούνται να βρεθούν στην ανεργία. Κι ενώ η ισχύουσα σύμβαση είναι νέα, οι εργαζόμενοι μετρούν χρόνια δουλειάς στο νοσοκομείο, αποτελούν έμπειρο προσωπικό, έχουν δουλέψει και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ έχουν κληθεί επανειλημμένα να «βάλουν πλάτη» για να βγει η δουλειά σε βάρος του ωραρίου, της άδειας, της υγείας τους.

«Δεν ξέρουμε ποιο πρωί θα δούμε το όνομά μας να λείπει...»

Με τη δουλειά και το μεροκάματό τους να βρίσκονται στον «αέρα», εκφράζουν την αγωνία και την ανασφάλειά τους. «Πηγαίνω κάθε μέρα κανονικά στη δουλειά, σήμερα - αύριο όμως μπορεί να μας πουν ότι απολυόμαστε», σημειώνει ο Χρήστος Καγιάντας.

«Δεν μας λένε καν πότε θα φύγουμε. Δεν ξέρουμε ποιο πρωί θα δούμε το όνομά μας να λείπει από το πρόγραμμα», συμπληρώνει η Τρισεύγενη Μαρώση, ενώ τονίζει ότι στο υπό απόλυση προσωπικό περιλαμβάνεται και εργαζόμενη που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας.

Οι απολύσεις που επίκεινται δεν είναι οι πρώτες. Οπως εξηγεί η Κυριακή Βλάχου, πάνω από 55 εργαζόμενοι στην ειδικότητα των εργατών και καθαριστών απολύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους ούτε έκανε χρήση της δυνατότητας που είχε να τις παρατείνει. «Ημασταν οι πρώτοι που φύγαμε με την αιτιολογία ότι έληξε η σύμβαση. Βάλαμε πλάτη, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και το αποτέλεσμα ήταν μια ωραία πρωία να μας διώξουν», λέει. Πριν πεταχτούν στην ανεργία είχαν φτάσει να δουλεύουν «ακόμα και 15 μέρες χωρίς ρεπό», ακόμα και σήμερα τους οφείλονται δεδουλευμένα, ενώ δεν τους χορηγήθηκε καλοκαιρινή άδεια. «Αδικαιολόγητα δεν έχουν πάρει προσωπικό, έδιωξαν εργαζόμενους και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία κι άλλοι συνάδελφοι», αναφέρει.

«Οι 144 συνάδελφοι που δουλεύουν με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν επαρκούν», τονίζει η Μαίρη Μαρκοπούλου, που προσλήφθηκε με την πρόσφατη προκήρυξη. Το «διαβατήριο» που της εξασφάλισε μια θέση δουλειάς ήταν οι μήνες της ανεργίας, καθώς, όπως σχολιάζει, οι όροι των σχετικών προκηρύξεων είναι κομμένοι και ραμμένοι ώστε να συμβάλουν στην «ανακύκλωση» της ανεργίας.

Οι χαμηλοί μισθοί, η μεγάλη εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας αποτελούν μόνιμο σκηνικό για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που από το καθεστώς των εργολάβων πέρασαν στις συμβάσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Είπαμε θα είναι καλύτερα με το νοσοκομείο αλλά...», αναφέρει η Τρισεύγενη, που δουλεύει από το 2009. Οπως εξηγεί, οι συνθήκες δουλειάς δεν έχουν αλλάξει. Σε έναν χώρο τόσο ευαίσθητο όπως ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, με πολλά διαφορετικά κτίρια, με χειρουργεία και κλινικές, το προσωπικό υπολείπεται δραματικά των αναγκών. «Οταν εγώ έχω ένα τμήμα με 40 δωμάτια, 26 μπάνια, χωρίς βοήθεια, να στρώσω, να ξεστρώσω, να σκουπίσω, να σφουγγαρίσω, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Κουραστήκαμε, πονέσανε τα χέρια μας, η μέση μας, τα πνευμόνια μας μέσα στη χλωρίνη», περιγράφει.

«Το προσωπικό δεν επαρκεί. Καλούμαστε να κάνουμε δουλειές στην αποθήκη, στον ιματισμό, συν φυσικά την καθαριότητα», προσθέτει ο Χρήστος.

Στην τρίτη βάρδια, τη νυχτερινή, δουλεύει «ένα άτομο σε επτά ορόφους», λέει η Μαίρη, ενώ προστίθεται ένα δεύτερο άτομο όταν υπάρχει εφημερία. «Είναι δυνατόν να έχεις 2 και 3 κλινικές στη βάρδια; Πώς θα κάνεις σωστά τη δουλειά σου;», αναρωτιέται.

Εντατικοποίηση, απολύσεις, απληρωσιά σε όλο τον κλάδο

«Αυτό που ζούμε σήμερα με τις συναδέλφισσες στο "Αγία Σοφία" το ζούμε σε καθημερινή βάση», τονίζει η Ευαγγελία Λόντου, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου. «Η εντατικοποίηση που ζούμε αυτόν τον καιρό είναι άνευ προηγουμένου. Πάντα ήταν ελλιπές το προσωπικό, αλλά αυτήν τη στιγμή οι ελλείψεις είναι πιο φανερές από ποτέ», εξηγεί.

Συμπληρώνοντας την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, μιλά για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την οποία λυμαίνονται οι εργολάβοι: Στο μετρό έχουν γίνει επίσης απολύσεις εργαζομένων που δούλεψαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ σε κάθε άτομο αναλογεί η καθαριότητα δύο σταθμών. Στον ΟΣΕ ο προηγούμενος εργολάβος άφησε τους εργαζόμενους επτά μήνες απλήρωτους, με τα δεδουλευμένα να μην έχουν ακόμα εξοφληθεί μετά από έναν και πλέον χρόνο.

«Η ανάγκη καθαριότητας δεν είναι εποχική», υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Γιάννα Σαρρή, αναφερόμενη στην ανάγκη και το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ειδικά όσον αφορά χώρους όπως τα νοσοκομεία, επισημαίνει την ανάγκη «το προσωπικό στην καθαριότητα να γνωρίζει πώς θα προστατεύσει τον εαυτό του, τους ασθενείς, τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους», πράγμα που δεν υπηρετείται ούτε με την αθλιότητα των εργολάβων ούτε με τις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης που έχουν πάρει τη θέση της.

Διαδικτυακές συσκέψεις από Σωματεία και Ομοσπονδίες

Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων μέσα από διαδικτυακές συσκέψεις και εκδηλώσεις δίνουν συνέχεια στη συλλογική συζήτηση και οργάνωση της δράσης, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να κάνουν απολογισμό της δράσης τους, μετά και την απεργιακή μάχη στις 26/11, αλλά και για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους:

  • Σε διαδικτυακή σύσκεψη - συζήτηση καλεί τα σωματεία του κλάδου η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, την Κυριακή 13/12 στις 11 π.μ.
  • Σε τηλεδιάσκεψη αποτίμησης της δράσης και σχεδιασμού για τη συνέχεια προχωρά η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Με ανάλογο τρόπο προγραμματίζει για τη συνέχεια δύο συζητήσεις: Για την απάντηση των εργαζομένων στην καταστολή και στην επίθεση στα σωματεία, και για το καθεστώς της τηλεργασίας και τις συνέπειές του.
  • Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού διοργανώνουν τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Miramare», «Sheraton» και «Amilia Mare» της Ρόδου και η Επιτροπή Αγώνα. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. και θα μεταδοθεί από το κανάλι των διοργανωτών στο YouTube και από το Facebook. Θα μιλήσουν οι Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Miramare», Τσαμπίκα Παττελάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Sheraton», Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Amilia Mare», και Αννα Παναγιωτίδου, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό.
  • Υγειονομικοί εργαζόμενοι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι οποίοι στηρίζουν τους συνδυασμούς της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» διοργανώνουν διαδικτυακή σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη τη Δευτέρα 14/12 στις 7 μ.μ., μέσω της εφαρμογής Zoom.
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ενοχος για τις τεράστιες ελλείψεις και τις επικίνδυνες συνθήκες η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική

Συζήτηση με τον Στ. Κατσιγιάννη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας

Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για να μην επαναληφθούν και μετά το 2ο lockdown οι καθημερινές εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ
Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για να μην επαναληφθούν και μετά το 2ο lockdown οι καθημερινές εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ
Οι χρόνιες μεγάλες ελλείψεις των αστικών συγκοινωνιών σε προσωπικό και οχήματα, οι επιπτώσεις που έχουν αυτές συνολικά σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, αναδείχθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση μέσα στην πανδημία, με τη μετατροπή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε υγειονομικές βόμβες. Στα θέματα αυτά και ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στα μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό, Μετρό, Τραμ) επικεντρώθηκε η συζήτησή μας με τον Σταύρο Κατσιγιάννη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) εκλεγμένο με τη ΔΑΣ, το συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

***

-- Πώς φτάσαμε στο σημείο οι αστικές συγκοινωνίες να έχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή;

-- Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, έχοντας στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Από το 1992 ξεκινά το «ξήλωμα του πουλόβερ», στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, μιας από τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Την πολιτική αυτή υλοποιούν βήμα βήμα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, εισάγοντας τη λογική «κόστους - οφέλους», ορίζοντας ότι οι συγκοινωνίες λειτουργούν με σκοπό όχι την κάλυψη των αναγκών του λαού αλλά το κέρδος.

Με κριτήριο το κέρδος η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε χρόνο με το χρόνο, μέχρι που ουσιαστικά μηδενίστηκε για τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (σ.σ. «Σταθερές Συγκοινωνίες», θυγατρική του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας). Την περίοδο 2014 - 2019 η χρηματοδότησή της από το κράτος δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Ενώ η χρηματοδότηση της ΟΣΥ ΑΕ (σ.σ. «Οδικές Συγκοινωνίες», η άλλη θυγατρική του ΟΑΣΑ) είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που έχει. Το επιχείρημα των κυβερνήσεων είναι ότι οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να μάθουν «να στέκονται στα πόδια τους», με δικά τους έσοδα. Δηλαδή μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων, τσακίζοντας συνολικά τα δικαιώματά τους και αυξάνοντας την τιμή των εισιτηρίων σε βάρος του λαού. Στο πλαίσιο αυτό φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό στις αστικές συγκοινωνίες.

-- Ποια είναι συνοπτικά η κατάσταση στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ;

-- Ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που προβλέπεται ότι πρέπει να δουλεύουν είναι 2.800, για να μπορούν τα μέσα σταθερής τροχιάς να είναι στοιχειωδώς λειτουργικά. Από εκεί και κάτω θεωρείται πως υπάρχει πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα δουλεύουν μόλις 2.350 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι μεγάλοι σε ηλικία, καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις 10 χρόνια! Από αυτούς οι 1.300 δουλεύουν στη λειτουργία και τη συντήρηση. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για 180 προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν το 2021 είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα. Για παράδειγμα, στο κομμάτι της συντήρησης των γραμμών (επιδομή) υπήρχαν 60 τεχνίτες και τώρα υπάρχουν μόνο 40, οι οποίοι «παλεύουν με τα θηρία», καθώς προσπαθούν να συντηρήσουν τις γραμμές χωρίς να έχουν όλα τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία που χρειάζονται. Ιδια εικόνα επικρατεί και στα άλλα τεχνικά τμήματα, τηλεπικοινωνίες, σηματοδότηση κ.α. Στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, οι εργαζόμενοι στην επιδομή στεγάζονται σε κοντέινερ.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αντί να λύσει το πρόβλημα, προσλαμβάνοντας προσωπικό και παίρνοντας ανταλλακτικά, ασκεί πίεση στους εργαζόμενους για να εντείνει την εργασία, ενώ το χρησιμοποιεί για να στρώσει το έδαφος, λέγοντας ότι θα φέρει εργολάβους!

-- Τι επίδραση έχουν όλες αυτές οι ελλείψεις στις συνθήκες της πανδημίας και τι έχει μεσολαβήσει από την εμφάνισή της στη χώρα μέχρι σήμερα;

-- Από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις. Αντίθετα, εμφανίζοντας την αιτία του προβλήματος ως λύση, προώθησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις συγκοινωνίες, με την ανάληψη λεωφορειακών γραμμών από τα ΚΤΕΛ και τη μίσθωση οχημάτων από ιδιώτες.

Ετσι, φτάσαμε σήμερα οι αστικές συγκοινωνίες να μην έχουν τα οχήματα και το προσωπικό που απαιτείται για να πυκνώσουν τα δρομολόγια και αντί να συμβάλλουν στην προστασία του λαού από την πανδημία να γίνεται το ακριβώς αντίθετο, αφού έχουν γίνει χώροι συνωστισμού.

Θυμίζω την αυτοψία που έγινε στις αρχές Νοέμβρη, πριν από το δεύτερο lockdown, από επόπτες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια. Η αυτοψία επιβεβαιώνει πως ενώ ο λαός αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες, καθώς όλοι οι επιβάτες φορούσαν μάσκα, αυτός που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του είναι η κυβέρνηση, που δεν έχει κάνει τίποτα για να πυκνώσει τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα τον επικίνδυνο συνωστισμό.

Στο Μετρό, τις ώρες αιχμής - αν δεν προκύψουν επιπλέον προβλήματα - ο χρόνος αναμονής είναι 5 λεπτά και μετά τις 6 το απόγευμα φτάνει τα 7 και τα 10 λεπτά. Είναι χρόνοι που συμβάλλουν στη δημιουργία συνωστισμού. Στον Ηλεκτρικό ο χρόνος αναμονής είναι 7,5 λεπτά και πολλές φορές τα ξεπερνά.

Ακόμα, θα πρέπει να πούμε πως στο Μετρό αναλογεί μία καθαρίστρια για δύο σταθμούς ημερησίως! Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, η εταιρεία δεν ανανέωσε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 30 καθαριστριών που δούλευαν στο αμαξοστάσιο Σεπολίων για 18 μήνες.

Επιπλέον, δεν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, ενώ είμαστε οι τελευταίοι που μαθαίνουμε για τους συναδέλφους μας που έχουν βγει θετικοί...

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσπαθεί όλη αυτή η εικόνα να μη βγει προς τα έξω. Σε σχετική ανακοίνωση εφιστά την προσοχή στους εργαζόμενους να μη δημοσιοποιούν όσα αφορούν τη ΣΤΑΣΥ. Στον Κανονισμό Προσωπικού φτιάχνει μια εικονική πραγματικότητα, όπου τάχα εταιρεία και εργαζόμενοι έχουν τα ίδια συμφέροντα και στο πλαίσιο αυτό τους καλεί να προασπίζονται τα συμφέροντα της εταιρείας. Στην ουσία, επικαλούμενη κανονισμούς και εντολές προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο.

-- Ποια είναι η απάντηση των εργαζομένων του κλάδου απέναντι σε αυτήν την κατάσταση;

-- Η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και όλο το λαό που τις χρησιμοποιεί. Από αυτήν την άποψη, είναι πολύ σημαντική η εμπειρία από την τελευταία πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, τα οποία ακινητοποιήθηκαν.

Κόντρα στις συκοφαντίες από την κυβέρνηση και άλλα επιτελεία απέναντι στις κινητοποιήσεις μας και στα κρίσιμα αιτήματά μας, κόντρα στην ενέργεια της κυβέρνησης μια μέρα πριν από την απεργία να φωνάξει τις διοικήσεις των σωματείων του κλάδου για να τους πιέσει να μην κάνουν απεργία, λέγοντας ότι σε αντάλλαγμα θα καταβληθούν στους εργαζόμενους απολαβές που ήδη προβλέπονται στη ΣΣΕ και δεν τις έχει καταβάλει, είναι πολύ σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς συντονιστήκαμε με το απεργιακό μέτωπο, με τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και με σωματεία άλλων κλάδων, που εκτός από την απεργία οργάνωσαν και ξεχωριστή μέρα δράσης για τα ΜΜΜ.

Απέναντι και στη στάση ηγεσιών σωματείων του κλάδου, που καλλιεργούν την αδράνεια, στηρίζουν την απεργοσπασία και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά σε βάρος των εργαζομένων, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ υλοποίησαν την απόφαση για απεργία.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στις αστικές συγκοινωνίες, ήδη πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, με συνεχείς παρεμβάσεις αναδεικνύουμε τους κινδύνους για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους. Δίνουμε τη μάχη για να αποκαλύψουμε τις αιτίες των οξυμένων προβλημάτων, αναδεικνύουμε ότι η μόνη διέξοδος για εμάς, για τους εργαζόμενους, είναι η οργάνωσή μας, η ανάπτυξη αγώνων ενάντια στις πολιτικές αυτές, που ρημάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και για την ασφάλεια των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και των επιβατών. Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου, με αγορά καινούργιων οχημάτων και ανταλλακτικών. Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ