Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τροπολογία για τις ΣΣΕ των ναυτεργατών από το ΚΚΕ στη Βουλή

Τροπολογία που προβλέπει την προστασία και κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτεργατών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή χτες, μέρα που ήταν σε εξέλιξη η 48ωρη πανελλαδική ναυτεργατική απεργία. Το ΚΚΕ και με αυτήν τη σημαντική παρέμβαση έρχεται να δείξει την έμπρακτη στήριξή του στον απεργιακό αγώνα των εργατών της θάλασσας, στα δίκαια αιτήματά τους, με πρώτο και κύριο την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την αναμόρφωση του «Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου», με το οποίο η κυβέρνηση, καθ' υπαγόρευση των εφοπλιστών, διαμορφώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να δοθεί στις ΣΣΕ των ναυτεργατών η χαριστική βολή και να επικρατήσουν στα πλοία τα κατώτερα στάνταρ που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση MLC (την έχουν επικυρώσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από το 2012), δηλαδή μισθοί πείνας, παραπάνω ώρες εργασίας κ.ά.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ αναφέρεται: «Διαχρονικά και επί όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική που εφαρμόζεται στη ναυτιλία καταπατά τα δικαιώματα και επιδεινώνει τη θέση των ναυτεργατών, υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.

Μεταξύ των πυλώνων στους οποίους στηρίζεται η αντιναυτεργατική πολιτική περιλαμβάνονται ο Ν. 2687/53 και ο Ν. 27/75, που προσφέρουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και γενικότερα τεράστια προνόμια στους εφοπλιστές, ο Κώδικας Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου και ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που θωρακίζουν το νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και επιβάλλουν - εκτός των άλλων - στρατιωτικό καθεστώς σε όλους τους κρίκους της ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένης της Ναυτικής Εκπαίδευσης, η οποία υποβαθμίζεται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Στον υπό αναμόρφωση Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, προωθούνται αντιδραστικές αλλαγές, στις οποίες κεντρική θέση κατέχει η εφαρμογή της Διεθνούς Ναυτικής Σύμβασης (MLC 2006), η οποία επικυρώθηκε στη Βουλή το 2012, με ευθύνη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει τα ελάχιστα δικαιώματα.

Στη Διεθνή Ναυτική Σύμβαση MLC 2006 ανατίθεται με το άρθρο 165 του υπό ψήφιση ΚΙΝΔ, καθώς και με άλλες διατάξεις, η ευθύνη της ρύθμισης της σύμβασης ναυτολόγησης, των όρων και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιβάλλοντας στην πράξη την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώνοντας δραματικά τους μισθούς, τις μέρες της άδειας (άρθρο 185) σε 2, 5 μέρες αντί των 8 ημερών που δικαιούνται οι ναυτεργάτες π.χ στα ποντοπόρα πλοία, κ.ά. Και αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις θα αξιοποιήσουν οι εφοπλιστές κατά των ναυτεργατών».

Το άρθρο της τροπολογίας προσθήκης

«Το περιεχόμενο και οι προβλέψεις του άρθρου 165 του υπό αναμόρφωση Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) αντικαθίστανται από την ακόλουθη πρόταση:

Η σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού ρυθμίζονται από τις ελληνικές Συλλογικές Συμβάσεις (ΣΣΕ) που συμφωνούνται από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των πλοιοκτητών - εργοδοτών και των ναυτεργατών, κατά κατηγορία και είδος πλοίου. Η κατάρτιση της προαναφερόμενης ΣΣΕ δεσμεύει υποχρεωτικά όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από το αν αποτελούν μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη ΣΣΕ.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει γίνει δυνατό να συμφωνηθεί η κατάρτιση ΣΣΕ, κατά τα ανωτέρω, εξακολουθεί να ισχύει η αμέσως προηγούμενη, ακόμα κι αν έχει λήξει η χρονική διάρκεια ισχύος της».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σε εξέλιξη η 48ωρη προειδοποιητική απεργία των ναυτεργατών

-- Για το δίκιο τους και την επιβίωσή τους συνεχίζουν τον αγώνα οι βιοπαλαιστές αγρότες

-- Νέα βάρη στους μικρούς επαγγελματίες από τις αυξήσεις στις εισφορές

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς, τα δικαιώματα

Σε εξέλιξη από χτες η 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων

Λιμάνι Πειραιά

RIZOSPASTIS

Λιμάνι Πειραιά
Δεμένα παραμένουν από χτες τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία. Η απεργιακή κινητοποίηση, που έχει προκηρυχθεί από την ΠΝΟ και τα σωματεία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα και συνεχίζεται μέχρι αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Παράλληλα, απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και οι οποίες δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έδωσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες τη μάχη της περιφρούρησης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής.

Το «παρών» στην απεργιακή περιφρούρηση έδωσε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια.


Την απεργιακή κινητοποίηση χαιρέτισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Η 48ωρη απεργία, επεσήμανε, παίρνει τη σκυτάλη από προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στη βάση των ίδιων οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, από την αντιλαϊκή πολιτική.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού, και κάλεσε τα σωματεία να οργανώσουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ανταποκρινόμενα και στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οσον αφορά το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Θ. Ευαγγελάκης κατήγγειλε την άρνηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, από το 2010 μέχρι και σήμερα, να συναντηθεί και να συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, άρνηση την οποία χαρακτήρισε προκλητική, καθώς την ίδια χρονική περίοδο οι μισθοί και τα δικαιώματα των ναυτεργατών συρρικνώνονται, ενώ τα κέρδη των εργοδοτών γιγαντώνονται. Αναφέρθηκε επίσης στα νέα πλήγματα που φέρνει στους όρους αμοιβής και εργασίας η τροποποίηση του ΚΙΝΔ που συζητιέται στη Βουλή.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, τόνισε ότι οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία έρχονται αντιμέτωποι με οργανικές συνθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και τους καταδικάζουν σε διαρκές τρέξιμο και συνθήκες εντατικοποίησης, ενώ στην ακτοπλοΐα έχει γίνει ...κανόνας η δουλειά για έξι μήνες, καθώς από 1η Νοέμβρη κάθε χρόνο οι γενικές υπηρεσίες μειώνονται πάνω από 60% και μεγάλο μέρος του προσωπικού καταλήγει στην ανεργία.

Από την απρόκλητη επίθεση στους ναυτεργάτες στην Καβάλα
Από την απρόκλητη επίθεση στους ναυτεργάτες στην Καβάλα
Στις συνθήκες αυτές, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να απολαμβάνουν συνεχώς νέα προνόμια και επιδοτήσεις, ενώ με την τροποποίηση του ΚΙΝΔ τούς δίνεται ένα πρόσθετο «όπλο» για το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, προκειμένου να επικρατήσουν οι ελάχιστες προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας.

«Ο αγώνας δεν θα σταματήσει σήμερα», ξεκαθάρισε ο Θ. Ευαγγελάκης. «Τα ίδια τα προβλήματα μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτήν την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική και αποτελούν μονόδρομο η οργάνωση και ο αγώνας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η επίθεση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη τα σωματεία και οι διοικήσεις τους «να πατάνε και με τα δύο πόδια σε μια βάρκα, στη βάρκα των συμφερόντων του ναυτεργάτη», καθώς οι «ισορροπίες» ανάμεσα στο «καλό της εταιρείας» και στα δικαιώματα των ναυτεργατών έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τους εργαζόμενους.

«Αυτήν την προκλητικότητα, την επιθετικότητα, την αδιαλλαξία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που έχει τις κυβερνήσεις του και το υπηρετούν, δεν μπορεί ο κάθε ναυτεργάτης μόνος του να την αντιμετωπίσει», συνέχισε, και στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και η συσπείρωση στα σωματεία. Ανατρέχοντας στην πείρα από τον αγώνα των σωματείων, υπενθύμισε ότι ο κλάδος έχει έρθει αντιμέτωπος τέσσερις φορές με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης κατά τη διάρκεια απεργιακών αγώνων (2002, 2006, 2013 και 2020) και υπογράμμισε ότι κανένα δικαίωμα δεν έχουν χαρίσει η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις, όλα τα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.«Να δώσουμε τη δική μας απάντηση, να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων», κατέληξε.

Καβάλα: Απρόκλητη καταστολή σε βάρος των ναυτεργατών

Σε απρόκλητη επίθεση εναντίον απεργών ναυτεργατών και εργαζομένων - μελών σωματείων της περιοχής, που περιφρουρούσαν την απεργία στο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «Anax» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Καβάλας, προχώρησαν άνδρες του Λιμενικού στο λιμάνι της Κεραμωτής στην Καβάλα.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν την «κατ' εντολή των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας» επίθεση και τονίζουν πως οι τρομοκρατικές και εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών απέναντι στους ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής - Λιμένα Θάσου, τους οποίους πίεσαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν στην απεργία, έγιναν με την ανοχή των λιμενικών αρχών, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν.

«Οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι τους!»

Την επίθεση στο λιμάνι της Κεραμωτής καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η επιτυχία της απεργίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του εφοπλιστή Μητσόπουλου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη συγκάλυψη περιστατικών όπως οι εκβιασμοί για την υπογραφή δήλωσης μη συμμετοχής στην απεργία, αλλά και για την ένταση της καταστολής ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί.

Και συνεχίζει η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης αναφερόμενη στην κυβέρνηση: «Τους δικούς της νόμους, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αξιοποιούν οι εφοπλιστές για να τσακίσουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει στους ναυτεργάτες, για να αυγαταίνουν τα δικά τους κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, τις κάθε είδους ενισχύσεις.

Ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο της περιοχής "παίρνει φόρα", αφού όλες οι παραβάσεις που καταγγέλλονται από το Σωματείο Ναυτεργατών σχετικά με τα ωράρια, τη διαμονή, την εντατικοποίηση τους θερινούς μήνες, τις οργανικές συνθέσεις και τόσα άλλα, μένουν ...στα συρτάρια!»

Η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει πως οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι τους, πως μαζί με τους απολυμένους στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα Καβάλας, τους εργαζόμενους σε δεκάδες χώρους δουλειάς, μπορούν να κάνουν πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Συγκέντρωση ενάντια στο ξεσπίτωμα ζευγαριού συνταξιούχων

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα Γιάννενα, έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συνταξιούχων στην Ανατολή Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μαζί με τα σωματεία που έφεραν στο φως την υπόθεση. Είχε προηγηθεί την Τρίτη το απόγευμα μαζική πικετοφορία στους δρόμους της Ανατολής, με τα μέλη των σωματείων να καλούν τους κατοίκους να ορθώσουν τείχος προστασίας στους γείτονές τους, ώστε να αποτραπεί η υφαρπαγή του σπιτιού από τα κοράκια των funds.

Υπενθυμίζεται ότι το ηλικιωμένο ζευγάρι συνταξιούχων - ο ένας με 60% αναπηρία - έλαβε δάνειο επισκευής της κατοικίας τους το 2008 από την Εθνική Τράπεζα και, λόγω της κρίσης και σοβαρών προβλημάτων υγείας του παιδιού τους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το δάνειο μεταβιβάστηκε από την Εθνική Τράπεζα σε ιρλανδικό fund και αυτό με τη σειρά του μεταβίβασε τις διαδικασίες του πλειστηριασμού - αρπαγής στη γνωστή πλέον εταιρεία «κορακιών» «dοValue Greece».

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον νομό, μεταφέροντας την προειδοποίηση για νέα έκρηξη των «κόκκινων» δανείων το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. «Σε μια περίοδο που η φτώχεια και η ακρίβεια τσακίζουν τις λαϊκές οικογένειες, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα βάρος», τόνισε ο Ν. Εξαρχος, για να αναφερθεί στις τεράστιες ευθύνες καταρχάς της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της λαϊκής κατοικίας, αφού βασικός της στόχος είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο Εργατικό Κέντρο γνωστοποιήθηκαν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις από κατοίκους της περιοχής, που ζήτησαν βοήθεια. Ανέδειξε ακόμα τις τεράστιες ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την παράδοση δανείων στα κοράκια των funds κ.ο.κ.

Κατέληξε ότι η μόνη διέξοδος για τον λαό «είναι η πάλη του να σώσει το λαϊκό κεραμίδι, δηλαδή μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με την οργάνωσή του στα συνδικάτα, στις γειτονιές παντού». Και κάλεσε σε ετοιμότητα, όπου χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για την αποτροπή πλειστηριασμών.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, για να επισημάνει, ανάμεσα στα άλλα, τις σοβαρές ευθύνες του τραπεζικού ομίλου στην παράδοση των στεγαστικών δανείων στα κοράκια του fund.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί δεν συμβιβάζονται με την πολιτική που τους έβγαλε στον δρόμο

Ενώ το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συνεχίζει αποφασιστικά τις πολύμορφες κινητοποιήσεις του για να μπορούν οι αγρότες να μείνουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και συκοφάντησης του αγώνα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους είναι χαρακτηριστική.

Η απάντηση του επιτρόπου Janusz Wojciechowski στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, απαριθμεί τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα και την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Οι παρεμβάσεις αυτές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληττόμενων βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών και γι' αυτόν τον λόγο απέχουν έτη φωτός από τα αιτήματα επιβίωσης που αυτοί προβάλλουν. Είναι ουσιαστικά η πολιτική που τους έχει βγάλει για μια ακόμα φορά στα μπλόκα του αγώνα.

Στην πραγματικότητα, τα μέτρα της ΕΕ, τα οποία κινούνται εντός του πλαισίου της ΚΑΠ, στοχεύουν στη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που έχει ως προαπαιτούμενο την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε φθηνές πρώτες ύλες που παράγουν οι αγρότες. Ενισχύουν τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό, που είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας των λαϊκών στρωμάτων, του τεράστιου κόστους της αγροτικής παραγωγής και των χαμηλών τιμών (σε σχέση με το κόστος) στα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες.

Σε ό,τι αφορά δε τις αποζημιώσεις και την προστασία της παραγωγής από φυσικές καταστροφές, η απάντηση του επιτρόπου παραπέμπει στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, ο οποίος, ως γνωστόν, δίνει «ζεστό» χρήμα στους εμποροβιομήχανους και στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ αντιμετωπίζει ως κόστος μια σειρά από απαραίτητα έργα υποδομής (π.χ. αντιπλημμυρικά) και μέτρα πρόληψης (π.χ. αντιχαλαζική προστασία) που δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και να προβάλλει με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτικών μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών κ.λπ. Αυτός ο αγώνας θα είναι πιο ισχυρός με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, προβάλλοντας παράλληλα την πραγματική διέξοδο για τον βιοπαλαιστή αγρότη που βρίσκεται στη συμπόρευση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ώστε να έρθει ο λαός στην εξουσία, να γίνει ο οργανωτής και ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις

Μαχητική και μαζική η χτεσινή πορεία με τρακτέρ στη Λάρισα. Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με την κυβέρνηση για να θέσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους

Υγειονομικοί επισκέφθηκαν το μπλόκο της Καρδίτσας
Υγειονομικοί επισκέφθηκαν το μπλόκο της Καρδίτσας
Στους δρόμους του αγώνα παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχοντας στήσει 32 μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ μαζί με τις άλλες πολύμορφες δράσεις και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε μια σειρά από προϊόντα αλλά και τις συχνές ζημιές στην παραγωγή.

Τα αιτήματα που προβάλλουν, και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, είναι αυτά που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και απαιτούν να οριστεί άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Μήνυμα αποφασιστικής συνέχειας από τη Θεσσαλία

Μαζική συμμετοχή στην Ελασσόνα
Μαζική συμμετοχή στην Ελασσόνα
Το μήνυμα συνέχισης του αγώνα στέλνει η Θεσσαλία, όπου χτες πραγματοποιήθηκαν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα, δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα ξεσήκωσαν την πόλη της Λάρισας, με τη μηχανοκίνητη πορεία την οποία οργάνωσαν οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα του Τυρνάβου και του Πλατύκαμπου, αλλά και από τον υπόλοιπο νομό. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του μπλόκου της Καρδίτσας.

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα από τα μπλόκα και τα χωριά, έφτασαν στη Λάρισα γύρω στις 6 μ.μ. και αφού διέσχισαν την πόλη, με κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες, έφτασαν στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχε κάνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Αλλωστε, η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και πλήττει το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων, έχει θύμα συνολικά τον λαό, που πληρώνει πανάκριβα τη διατροφή του.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, ενώ στη συνέχεια διέσχισαν ξανά τους δρόμους της πόλης και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στις συνελεύσεις των μπλόκων.

Από την κινητοποίηση στην Καβάλα
Από την κινητοποίηση στην Καβάλα
Νωρίτερα, σε μια συμβολική κίνηση, καστανοπαραγωγοί έριξαν μπροστά στην Περιφέρεια κάστανα, τονίζοντας ότι τα 150 ευρώ ανά στρέμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες για τη στήριξη του εισοδήματός τους, καθώς το 80% της παραγωγής τους έχει καταστραφεί από την προσβολή της σφήκας της καστανιάς, δεν επαρκούν ούτε για τα καλλιεργητικά τους έξοδα και ζητάνε τουλάχιστον 400 ευρώ ανά στρέμμα για αναπλήρωση εισοδήματος.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή, λέγοντας ότι «δείχνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιωθούν τα αιτήματά μας». Ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες και τις διεκδικήσεις τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματός μας για προϊόντα όπως βαμβάκι, μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα, αχλάδια, βερίκοκα, σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, ώστε να μπορούμε να καλλιεργούμε και να ζούμε από τη δουλειά μας».

Μαχητικό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο έγινε χτες το μεσημέρι στην Ελασσόνα. Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας, ενώ αμέσως μετά, με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα, απαιτούν αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς κελυφωτών, στα 400 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα και στα 600 ευρώ το στρέμμα για τα καρύδια.

Στο πόδι οι Λαρισαίοι υποδέχθηκαν το αγωνιστικό κομβόι των τρακτέρ

Eurokinissi

Στο πόδι οι Λαρισαίοι υποδέχθηκαν το αγωνιστικό κομβόι των τρακτέρ
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβρανά, Γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου και υποψήφιο βουλευτή νομού Λάρισας.

600 τρακτέρ παραμένουν στο μπλόκο της Καρδίτσας

Την ίδια ώρα, στην Καρδίτσα, περίπου 600 τρακτέρ παραμένουν στο μπλόκο για 10η μέρα, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Δύναμη στον αγώνα τους δίνει και η συνεχιζόμενη λαϊκή συμπαράσταση από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς. Την Τρίτη το απόγευμα, βρέθηκαν στο μπλόκο το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού και εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων από τους Συλλόγους Εργαζομένων του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας. Οι υγειονομικοί συζήτησαν με τους αγρότες, τονίζοντας μεταξύ άλλων το δίκαιο των αιτημάτων τους αλλά και το γεγονός ότι και οι ίδιοι δίνουν από την πλευρά τους έναν αγώνα με κοινό εχθρό, δηλαδή τις πολιτικές των κυβερνήσεων που από τη μια αποψιλώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας από πόρους και προσωπικό προς όφελος της κερδοφορίας των κλινικαρχών, ενώ από την άλλη οδηγούν στη φτώχεια τους βιοπαλαιστές αγρότες ερημώνοντας παράλληλα τα χωριά.

Κινητοποιήσεις σε Καβάλα και Πτολεμαΐδα

Λάρισα: Σε απόγνωση οι καστανοπαραγωγοί

Eurokinissi

Λάρισα: Σε απόγνωση οι καστανοπαραγωγοί
Μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποιήθηκαν, επίσης χτες, τόσο στην Καβάλα από τους αγρότες του Παγγαίου όσο και στην Πτολεμαΐδα, από τους αγρότες από το μπλόκο Φιλώτα στο Αμύνταιο.

Στην Καβάλα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ελευθερούπολη, και συνέχισαν με μηχανοκίνητη πορεία στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Εκεί επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφεριάρχη Καβάλας, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκφράστηκε έντονα η αγανάκτηση των βιοπαλαιστών αγροτών για την κυβερνητική πολιτική που τους σπρώχνει στον αφανισμό. Οι αγρότες ξεκαθάρισαν πως δεν θα ανεχτούν τον εμπαιγμό, με λόγια και υποσχέσεις των για μια ακόμη φορά απόντων τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε την ίδια πολιτική, και συνέχισαν με δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε κλιμάκιο της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και σε δήμους της περιοχής.

Οι αγρότες της περιοχής ετοιμάζονται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς χρήματα για αγροτικά εφόδια κ.λπ., με αυξημένο κόστος παραγωγής, περιμένοντας ακόμη αποζημιώσεις για καταστροφές προηγούμενων ετών. Ακόμα, στις μεγάλες καταστροφές των τελευταίων χρόνων, που προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, προστίθεται το τεράστιο πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής, ιδιαίτερα για τα επιτραπέζια σταφύλια που σαπίζουν μέσα στα χωράφια και τις εξευτελιστικές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το σταφύλι, τα αμύγδαλα, οι ελιές κ.ά.

Στην Πτολεμαΐδα, οι βιοπαλαιστές αγρότες έφτασαν το πρωί με πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από το μπλόκο του Φιλώτα στο Αμύνταιο. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο Εορδαίας, όπου κατατέθηκαν τα αιτήματα των αγροτών προκειμένου να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν πανελλαδικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ενώ διεκδικούν και συγκεκριμένα μέτρα για τις καλλιέργειες της περιοχής τους, όπως αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων, πληρωμή του προανθικού στα μήλα της ΠΕ Φλώρινας, αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλιών και κερασιών, τη συνέχιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμύνταιου στη συνδεδεμένη ενίσχυση του καλαμποκιού.

Στις θέσεις τους σε Πέλλα και Ημαθία

Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα στην Ημαθία, στη διασταύρωση της Νάουσας και στην Πέλλα σε Μεσημέρι Εδεσσας, κόμβο Αλυσίδας, Μαυροβούνι, Αριδαία και Γυψοχώρι.

Η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Αλμωπίας, στην Αριδαία, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να πυκνώσουν με την παρουσία τους τη δύναμη του μπλόκου και στο λαό της Αλμωπίας να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και να στηρίξει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Τη συμπαράστασή της στους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Πέλλας εκφράζει με ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» των δήμων Αλμωπίας, Εδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας.

Χανιά: Ολοι την Κυριακή στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών

Χαιρετισμό απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα, δίνοντας δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση στις 25 Γενάρη στα Χανιά. Και τώρα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή με τα οχήματά τους σε συγκέντρωση την Κυριακή 12 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών.

Καμία αύξηση των εισφορών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων

Με αφορμή τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ΟΒΣΑ, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων επαναφέρουν τις διεκδικήσεις τους για την Κοινωνική Ασφάλιση:

  • Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο ασφαλιστέο εισόδημα.
  • Κατώτατη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, π.χ. στα 650 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
  • Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Απανωτά τα χτυπήματα στο εισόδημα, μονόδρομος η συλλογική πάλη για να σταθούν όρθιοι

Συνέντευξη με τον Θ. Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της ΟΒΣΑ, με αφορμή τις νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Η πρόσφατη αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, με βάση τον πληθωρισμό εφαρμόζοντας τον σχετικό αντιασφαλιστικό νόμο, είναι ένα ακόμα χτύπημα στους μικρούς ΕΒΕ που βιώνουν την ανασφάλεια, τα χρέη, τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους ομίλους, την επίθεση στο εισόδημά τους με ευθύνη της κυβέρνησης.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων αλλά και για τον μόνο δρόμο που έχουν για να σταθούν όρθιοι, το κάλεσμα της ΟΒΣΑ για οργάνωση της πάλης και διεκδίκηση.

* * *

-- Η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ κατά 9,6% για φέτος, ενώ ανάλογη αύξηση αναμένεται με βάση τον σχετικό νόμο και το 2024. Τι σημαίνει μια τέτοια επιβάρυνση;

-- Αποτελεί πρόκληση το νέο χαράτσι που επιβάλλει στους επαγγελματίες η κυβέρνηση. Οι αυξήσεις αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις εισφορές στην Υγεία των επαγγελματιών. Να επισημάνουμε ότι πρόκειται για απόφαση που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για τις εισφορές των επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, παρουσιάζοντας τις αυξήσεις σαν μικρότερες από αυτές που προβλέπονταν, ζητάει να της πούμε κι ευχαριστώ. Ενώ χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, με εισφορές χαμηλότερες απ' αυτές των μισθωτών, επομένως αυτοί ευθύνονται που παίρνουν χαμηλές συντάξεις. Κάνει πως δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών «επέλεξε» τη χαμηλότερη κλάση γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει παραπάνω εισφορά. Κουνάει το δάχτυλο στους επαγγελματίες ενώ οι πολιτικές αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες για την κατρακύλα του δημόσιου συστήματος Υγείας, για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Το παραπάνω δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο, αλλά προστίθεται στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στη φορολογία, στο πρόβλημα των χρεών κ.λπ. Τι κατάσταση αντιμετωπίζετε;

-- Για ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων η κατάσταση είναι οριακή. Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα νοίκια και στα καύσιμα εξανεμίζει το εισόδημα. Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που λόγω χρεών βρίσκονται στις μαύρες λίστες των «κορακιών» και οι πλειστηριασμοί απειλούν πρώτη κατοικία, μαγαζιά και εργαλεία. Αντί να διαγράψει χρέη, μας βάζει ρυθμίσεις με αυξημένα επιτόκια και μας απειλεί με πλειστηριασμούς σε περίπτωση που δεν «προσαρμοστούμε». Ολα αυτά ενώ συνεχίζεται η φοροληστεία δεκαετιών στο εισόδημα των μικρών επαγγελματιών με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημά μας για αφορολόγητο όριο.

Δυστυχώς όμως ούτε η κατάσταση από εδώ και μπρος φαίνεται να βελτιώνεται. Η κυβέρνηση είναι γαλαντόμα μόνο στην ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ζεστό χρήμα στους μεγάλους ενώ για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους η κυβέρνηση λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία το πάγωμα των εισφορών, το αφορολόγητο όριο.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έρχονται και οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων. Πολλοί επαγγελματίες που είχαν πάρει επαγγελματικά ή στεγαστικά δάνεια στο παρελθόν, τώρα επιβαρύνονται με 2-3 δόσεις παραπάνω τον χρόνο. Ενα σημαντικό μέρος αυτών των επαγγελματιών δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες υποχρεώσεις και θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ακινήτων που «βγαίνουν» σε πλειστηριασμό ανήκει σε μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

-- Ειδικά για τους ΕΒΕ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν έντονο το πρόβλημα του κόστους παραγωγής και Ενέργειας. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

-- Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 45% των μικρών επιχειρήσεων δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τα διάφορα pass δεν φτάσανε ούτε για «ζήτω». Οι μικρές και κυρίως βιοτεχνικές, ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεν αντέχουν αυτό το υπέρογκο κόστος της Ενέργειας και κλείνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μικρά αρτοποιεία, που πάνω από 260 έχουν κλείσει τον τελευταίο χρόνο πανελλαδικά και άλλο ένα 15% είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο.

Μας λένε να κάνουμε «υπομονή», ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γιατί η λεγόμενη ενεργειακή ακρίβεια είναι «εξωγενής». Κοροϊδία. Γεννήθηκε από τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για τα ενεργειακά τους συμφέροντα. Ενισχύθηκε από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, από τον πόλεμο και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία. Γιγαντώθηκε από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που έφεραν την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρησιμοποίηση του πανάκριβου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ολα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με μια πολιτική που έχει την υπογραφή όλων όσοι υποκλίνονται, ανεξαρτήτως χρώματος, στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», που μόνο πράσινη δεν είναι τελικά.

-- Από την κυβέρνηση αλλά και άλλα κόμματα δίνονται - και ενόψει εκλογών - νέες υποσχέσεις «σωτηρίας» για δάνεια, χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, μέτρα στήριξης κ.ά. Τελικά ποιους αφορούν όλα αυτά τα «πακέτα»;

-- Το πού πάνε τα πακέτα αποδεικνύεται περίτρανα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα δίνουν όλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 15,3 δισ. μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εφοπλιστές είχαν την «ευχαρίστηση» να αυξήσουν το φιλοδώρημα της «εθελοντικής φορολογίας» που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ., που δεν αντιστοιχεί ούτε σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο τους.

Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τη δανειοδότηση. Οσοι έχουν πάρει κάποιο δάνειο, αυτό έχει τελικά μετατραπεί σε θηλιά γύρω από τον λαιμό τους.

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης, τα επιδόματα, αυτά εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό και είναι σταγόνα στον ωκεανό των χρεών των μικρών.

-- Και πώς καλείτε τους ΕΒΕ να απαντήσουν;

-- Τους καλούμε να μη δεχτούν τη μίζερη ζωή που τους ετοιμάζουν. Να αρνηθούν να μείνουν θεατές, άβουλοι και φοβισμένοι. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους κλάδους τους, στις Ενώσεις, στις γειτονιές τους, να παλέψουμε μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, την εργατική τάξη και τα σωματεία της.

Να μη δεχτούν την εντατικοποίηση της εργασίας που τους υποχρεώνει να δουλεύουν όλη μέρα, σχεδόν κάθε μέρα, για να μπορέσουν να καλύψουν τελικά μόνο μέρος των αναγκών τους. Τους καλούμε να σταθούν με αποφασιστικότητα ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους, που γίνονται για τα κέρδη μιας χούφτας εταιρειών, με τίμημα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και εκατομμύρια κατατρεγμένους.

Μόνη λύση απέναντι στη ζούγκλα της αγοράς που προσπαθούν οι μικροεπιχειρήσεις να επιβιώσουν, στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους που είναι άνισος, στις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνε όλες οι κυβερνήσεις, είναι ο ανυποχώρητος, διαρκής, συλλογικός αγώνας. Αυτό αποδεικνύουν και οι δεκάδες αναστολές πλειστηριασμών που έχουν πετύχει τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες εργατών και επαγγελματιών, το τελευταίο διάστημα.

Στην Αττική έχουμε την Ομοσπονδία μας, την ΟΒΣΑ, που μαζί με δεκάδες αγωνιστικά σωματεία επαγγελματιών και Ενώσεις πρωτοστατούν για να μπει φρένο στην επιδείνωση της ζωής και της δουλειάς των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όποιον κλάδο και αν ανήκουν να αγωνιστούν για τη ζωή, για το εισόδημα, για τις ανάγκες των οικογενειών τους. Αγώνας με υπομονή και επιμονή κυρίως με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία. Τους καλούμε να συμβάλουν για να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ