Σε εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο μίλησε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Αυτό το μήνυμα έστειλε η χτεσινή εκδήλωση, με συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Λάρισας που οργάνωσαν οι κλαδικές ΚΟΒ Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις στον εργάσιμο χρόνο, στην οποία μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σε μια εκδήλωση - συμβολή των Οργανώσεων του Κόμματος στην οργάνωση της πάλης μπροστά στις μεγάλες μάχες των επόμενων ημερών, για την επιθετική απάντηση στον εμπαιγμό κυβέρνησης και εργοδοσίας, στις απάτες που επιχειρεί να αναθερμάνει η σοσιαλδημοκρατία, ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε αρχικά στη συμμετοχή της χώρας στους δύο πολέμους που μαίνονται στην περιοχή. Ανέδειξε τον μεγάλο κίνδυνο να γενικευτούν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το αίτημα να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου και να απεμπλακεί η χώρα μας από τα πολεμικά σφαγεία πρέπει να δυναμώσει».
Στη συνέχεια ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε ότι «ο στόχος για φθηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους γίνεται πράξη αφενός με την επίθεση στους μισθούς, αφετέρου με την πλήρη "ελαστικοποίηση" του χρόνου εργασίας, με βασικό στόχο την αύξηση του χρόνου απλήρωτης εργασίας».
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο πραγματικός χρυσός είναι ο εργάσιμος χρόνος. Πάνω σ' αυτόν πατάνε για να βγάζουν περισσότερα κέρδη». Θύμισε ότι πρόκειται για την εύστοχη φράση συνδικαλιστή της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, εκεί που οι εργαζόμενοι έδωσαν μια μεγάλη απεργιακή μάχη, νικηφόρα για το ωράριο και τους μισθούς τους.
Ανέδειξε το για ποιον λόγο κυβερνήσεις, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι χτυπάνε αλύπητα εδώ και χρόνια τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, αφού μέσα από την πλήρη «ελαστικοποίησή» του, τη μεγέθυνση των απλήρωτων ωρών δουλειάς γιγαντώνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου:
«Οι Ελληνες καπιταλιστές χρόνια τώρα προσπαθούν να περάσουν τέτοια μέτρα που από κοινού έχουν συναποφασίσει στην ένωσή τους, την ΕΕ. Μάλιστα, είχαν βγάλει και βιβλίο, τη Λευκή Βίβλο, και ορισμό την περίφημη flexicurity, "ευελιξία και ασφάλεια".
Στις ευρωπαϊκές Οδηγίες και στις βέλτιστες τάχα ευρωπαϊκές πρακτικές έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την Οδηγία 88/2003, την Οδηγία δηλαδή που αποκαλεί κανονικότητα τις 13 ώρες εργασίας τη μέρα!
Είναι ένα νοσηρό κατασκεύασμα το οποίο μετρά την εργασία και την ανάπαυση όχι στις 24 ώρες που έχει η μέρα αλλά σε "περίοδο αναφοράς" βδομάδας ή και μηνών! Οι άνθρωποι όμως δεν είναι μηχανές ούτε ρομπότ. Πρέπει μέσα στο 24ωρο να κοιμούνται, να αναπαύονται, να τρέφονται και φυσικά πρέπει μέσα στη μέρα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για να βλέπουμε τα παιδιά μας, έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση και στον πολιτισμό, αλλά και στη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
Σε αυτά τα μέτρα ήρθε και "κούμπωσε" η "ψηφιακή κάρτα εργασίας", ο χαρακτήρας της οποίας αποκαλύφθηκε σε όλο του το "μεγαλείο" με την "ερμηνευτική εγκύκλιο" του υπουργείου Εργασίας και την εφαρμογή της στην πράξη που αποτελεί εργαλείο εφαρμογής του "ενεργού" και "ανενεργού" χρόνου, αφαιρώντας ακόμα και τα διαλείμματα!
Η 6ήμερη εργασία είναι το επόμενο αντεργατικό μέτρο που εφαρμόζεται από τον άλλο εκτρωματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2023 (νόμος Γεωργιάδη)».
Μιλώντας για τη δράση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ακόμα προσπάθεια να "ξεπλύνουν" την ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, λένε ότι "μόνο στην Ελλάδα έρχεται το 6ήμερο ενώ στην ΕΕ καθιερώνεται το 4ήμερο". Τα ίδια λένε και για την ευρωπαϊκή Οδηγία, ότι τάχα υποχρεώνει την κυβέρνηση να νομοθετήσει με στόχο το 80% των εργαζομένων να καλύπτεται από συμβάσεις, ενώ σήμερα δεν καλύπτεται ούτε το 20%!
Αυτό που κρύβουν για το 4ήμερο είναι ότι πρόκειται για μία ακόμα μορφή "διευθέτησης" του εργάσιμου χρόνου, όπου οι εργαζόμενοι δεσμεύονται να "βγάζουν τη δουλειά" μίας βδομάδας σε λιγότερες μέρες, αλλά περισσότερες ώρες τη μέρα, ανεβάζοντας την παραγωγικότητα, πολλαπλασιάζοντας την υπερεργασία και φτάνοντας στα όριά τους, χωρίς φυσικά συνολικά πρόσθετες αμοιβές».
Ο Γιάννης Πρωτούλης, αφού κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, με το σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία, έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία», τόνισε: «Ο δρόμος υπεράσπισης της ζωής μας είναι η οργάνωση και η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης που μπορεί να δυναμώσει και να εκφραστεί ολόπλευρα μόνο με τη στήριξη στο ΚΚΕ, τη συμπόρευση στον αγώνα με τα μέλη και τους φίλους του».
«Σήμερα αποδεικνύεται ότι το εργατικό κίνημα στην πάλη του, στον σύγχρονο αγώνα του χρειάζεται να γράψει στις σημαίες του αιτήματα που να εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα της εποχής, δίνοντας και σήμερα τη μάχη για τον εργάσιμο χρόνο, για μείωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, για μόρφωση και πολιτισμό, συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή, ποιοτικές διακοπές, για νέες κατακτήσεις και δικαιώματα».
Σήμερα παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο εργαλείο - παραγγελιά του ΣΕΒ και των ομίλων | Κλιμάκωση με τη μεγάλη γενική απεργία
Οι κινητοποιήσεις που ήδη έχουν βγάλει στον δρόμο χιλιάδες απεργούς σε διάφορους κλάδους δουλειάς, αλλά και οι πρωτοβουλίες που συνεχίζονται αυτές τις μέρες, γίνονται προπομπός της μεγάλης πανεργατικής απεργιακής «συνάντησης» των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Με την κυβέρνηση να παρουσιάζει σήμερα το νέο αντεργατικό έκτρωμα για την καθήλωση των μισθών μέσω «αλγορίθμου» κατά παραγγελία του ΣΕΒ και των ομίλων, τα σωματεία προτάσσουν διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις βάζοντας στο στόχαστρο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ξηλώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γι' αυτό άλλωστε και μια σειρά από Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μαζί με Εργατικά Κέντρα προτάσσουν τις σχετικές διεκδικήσεις και με τη μορφή πρότασης νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Σε άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, απεργιακές συγκεντρώσεις ως εξής: Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Τρίκαλα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Λαμία, 11 π.μ. πλατεία Ελευθερίας. Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού.
Το σύνθημα της απεργιακής αντεπίθεσης έχουν ήδη δώσει οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών: Την προηγούμενη βδομάδα, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη δημιούργησαν έναν κλοιό κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί έγιναν σημείο αναφοράς για δεκάδες σωματεία με την απεργία και τη μαζική τους διαδήλωση κόντρα στην κυβερνητική τρομοκρατία. Ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην Εστίαση επίσης εντάχθηκαν στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, ενώ είχαν προηγηθεί οι υγειονομικοί με απεργία και επείγουσες διεκδικήσεις για την Υγεία του λαού.
Ο αγωνιστικός βηματισμός συνεχίζεται σήμερα, με τους εργαζόμενους σε τρεις χώρους δουλειάς να κατεβαίνουν σε απεργία: Στην «Teleperformance» και στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση, ενώ στην «Iron Mountain» υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στις εργασιακές σχέσεις που τους αντιμετωπίζουν ως «αναλώσιμους». Η σκυτάλη περνά την Παρασκευή και το Σάββατο στους διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που προχωρούν σε 48ωρη απεργία. Ενώ την επόμενη βδομάδα, απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Μέσα από το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, τα συνδικάτα προτάσσουν τα αιτήματά τους κόντρα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση, που ετοιμάζει νέο χτύπημα στους μισθούς με το νομοσχέδιο που φέρνει για την οριστική «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στις διεκδικήσεις των σωματείων ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων για τους μισθούς και την προστασία του εισοδήματος οι εξής:
Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.
Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία Εκπαίδευσης.
Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια και η συρροή, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.
Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων σε όλα αυτά τα είδη για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Επίσης, για αυξήσεις στις συντάξεις, για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Παιδεία για όλους, για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για νομική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας.
Τα σωματεία παλεύουν για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους τους οποίους οργανώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας στην «Teleperformance», όπως έχει ανακοινώσει το ΣΕΤΕΠ, θα γίνουν συγκεντρώσεις στις 8 το πρωί, στα κτίρια της εταιρείας στον Πειραιά (Γραβιάς 25), στη Θεσσαλονίκη (26ης Οκτωβρίου 43) και στα Χανιά.
Ακόμα το ΣΕΤΕΠ μαζί με το Σωματείο στη «Webhelp» και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) οργανώνουν κινητοποίηση στις 7 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Μετανάστευσης, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εν λόγω εταιρείες οι οποίοι κατάγονται από άλλες χώρες.
Πρόκειται για συνέχεια των αγώνων με τους οποίους οι εργαζόμενοι κατάφεραν να κατοχυρώσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, να πετύχουν αυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και να βάλουν φρένο στην πρακτική της εργοδοσίας να χορηγεί αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών. Επίσης πέτυχαν επαναπροσλήψεις μετά από άδικες απολύσεις, έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα αιτήματά τους για αυξήσεις μισθών και συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους.
Τώρα η εταιρεία, που «βγάζει πάνω από 60 εκατομμύρια κέρδη τον χρόνο από τη δουλειά μας», προσπαθεί να αποφύγει την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας! Το ΣΕΤΕΠ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία όλους τους εργαζόμενους και σημειώνει ότι «αν δεν δεχτεί να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα προχωρήσουμε σε 48ωρη απεργία μέσα στον Νοέμβριο!».
Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση αποτελεί απάντηση και στην άδικη απόλυση εργαζόμενου, που «τιμωρείται» επειδή αρρώστησε.
Το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εταιρεία με την απόλυση «ουσιαστικά "απαγορεύει" στο προσωπικό της να έχει προβλήματα υγείας και τιμωρεί απροκάλυπτα όποιον βρεθεί σε τέτοια δυσάρεστη θέση, "απαλλάσσοντάς" τον από τη δουλειά του!».
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενο που δουλεύει στην εταιρεία από το 2021, στο project της «Cosmote». Μετά από σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και την επακόλουθη συγκοπή που τον οδήγησε σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό του χεριού του, αιτήθηκε αναρρωτική άδεια. Η εταιρεία στη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας τού ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του μετά το πέρας του μήνα.
Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «η απόφαση για μη ανανέωση σύμβασης είναι εκδικητική, καθώς συνέβη ακριβώς λόγω της εξελισσόμενης απουσίας του συναδέλφου για λόγους υγείας. (...) Ο εργαζόμενος βρίσκεται για χρόνια στην εταιρεία και έχει 12 συνεχείς ανανεώσεις σύμβασης ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη. Κατά συνέπεια θα έπρεπε ήδη η σύμβασή του να έχει μετατραπεί σε αορίστου χρόνου».
Καλεί τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην απεργία να δώσουν χαστούκι στη διοίκηση της εταιρείας. Να απαιτήσουν υπογραφή συλλογικής σύμβασης στην «Teleperformance» με: Αυξήσεις στους μισθούς. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό. Καταβολή αποζημίωσης στον απολυμένο συνάδελφο.
Η σημερινή απεργία και στην «Iron Mountain» είναι συνέχεια της επιτυχημένης στάσης εργασίας στις 17 Οκτωβρίου, με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, να αναγκάζουν την κυβέρνηση, τον ΕΦΚΑ και την εργοδοσία να σταματήσουν να τους αντιμετωπίζουν «σαν αόρατους και ταυτόχρονα αναλώσιμους για να αυξάνονται τα κέρδη τους».
Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι: Η απεργία αφορά και τις 2 βάρδιες σε Κεραμεικό, Αχαρνών και Καλλιθέα και καλούν τους συναδέλφους τους στον Ασπρόπυργο να ακολουθήσουν. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 9.30 π.μ., όπου θα γίνει συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου «για να απαιτήσουμε να μπει τέλος στις μηνιαίες συμβάσεις και στους εργολαβικούς εργαζόμενους». Επίσης, οι εργαζόμενοι συγκροτούν Επιτροπή Εργαζομένων στην «Iron Mountain» την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 1.30 μ.μ. (Αγίας Φιλοθέης 5Β, Σύνταγμα), αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του σωματείου η οποία θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι η στάση εργασίας αποφασίστηκε από τους εργαζόμενους μετά από τον θάνατο μιας συναδέλφου τους από εγκεφαλικό την ώρα της δουλειάς και διεκδικούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους και δουλειά με δικαιώματα, απαιτώντας να μπει τέρμα στις συμβάσεις και τους όρους εργασίας που τους θεωρούν «αναλώσιμους».
«Πλέον γνωρίζουμε τη μεγάλη μας δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι, γνωρίζουμε ότι η φωνή μας μπορεί να ακουστεί δυνατά όταν διεκδικούμε αγωνιστικά όσα έχουμε ανάγκη!», τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει ότι ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα καθώς ανάγκασε την «Iron Mountain» να δεχθεί να συναντηθεί με το σωματείο «κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεών μας!». Ακόμα «διαδίδουν πως θα προσλάβουν γιατρό εργασίας και θα αυξήσουν τη διάρκεια των συμβάσεων, γιατί φοβούνται τον αγώνα μας».
Γι' αυτό, τονίζει, «ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί! Μέχρι να δικαιωθούμε για όσα ζητάμε!» και προβάλλει τα αιτήματα: Συμβάσεις εργασίας για όλη τη διάρκεια του κάθε έργου. Τέλος στις μηνιαίες συμβάσεις. Γιατρός εργασίας σε όλα τα κτίρια - φαρμακείο και απινιδωτής. Να μπει τέρμα στους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Ολοι και όλες με συμβάσεις «Iron Mountain». Τέλος στην πίεση για την επίτευξη των στόχων - άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων.
Σε 12ωρη στάση εργασίας καλεί σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο τους εργαζόμενους στον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ με βασικό αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Εδώ και πολλούς μήνες, αναφέρει η Ομοσπονδία, δίνεται η μάχη για την υπογραφή της σύμβασης στον όμιλο, που να κατοχυρώνει μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο, σταθερό ωράριο εργασίας, εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου. Ωστόσο σε πρόσφατη συνάντηση με την εργοδοσία, η τελευταία επιβεβαίωσε «για άλλη μια φορά με τη στάση της ότι δεν θέλει να δεσμευτεί με την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ», ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι οι εργαζόμενοι της χρωστάνε χάρη γιατί δεν έκαναν μαζικές απολύσεις στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και δεν επέκτειναν τη λειτουργία τα Σάββατα στην Αθήνα. «Μάλλον ξεχνούν τις μάχες που δώσαμε συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία μας, στοιχεία που απέτρεψαν την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών της εργοδοσίας!», σχολιάζει η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην εργοδοτική αδιαλλαξία οργανωμένα, συλλογικά, με μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας.
«Με την ίδια αποφασιστικότητα κλιμακώνουμε τη δράση μας και οργανωνόμαστε μαζικά στο Σωματείο για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν μπορούμε να έχουμε στάση αναμονής στις μειώσεις των τιμών της παραγγελίας και να παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα για μεροκάματα του τρόμου. Γινόμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στην εταιρεία και την κυβέρνηση και διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ για να κατοχυρώσουμε εργασιακά δικαιώματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «e-food».
Στην Πάτρα, το κλαδικό Συνδικάτο της Αχαΐας καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία της δεύτερης μέρας (7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, αλλά και στο απεργιακό γλέντι επίσης το Σάββατο (10 μ.μ. στην Πλαζ). Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Στη Λάρισα θα γίνουν απεργιακές συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία αύριο Παρασκευή στις 12 μ. και την ίδια ώρα το Σάββατο 2 Νοέμβρη.
Προετοιμάζοντας την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, σωματεία εργαζομένων και φορείς προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις. Συγκεκριμένα:
Το Σάββατο 2 Νοέμβρη
-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Την Κυριακή 3 Νοέμβρη:
-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου Λάρισας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Συνδικάτο Τυπογράφων Λάρισας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης καλεί στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη:
-- Στον Βόλο, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου οργανώνουν σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Την Τρίτη 5 Νοέμβρη:
-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους μαζικούς φορείς των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητών σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη:
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Λεωσθένους 9).
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει την Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., σύσκεψη σωματείων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., καλεί σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του ωραρίου και του εργάσιμου χρόνου.
Απεργούν στις 6 και 20 Νοέμβρη για τη ΣΣΕ και την Ασφάλιση
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.
Συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις: Πάτρα, 10.30 π.μ. ΕΦΚΑ (Γούναρη & Κορίνθου). Αγρίνιο, 10.30 π.μ. πεζόδρομος Χαριλάου Τρικούπη. Ζάκυνθος, 9 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Αργοστόλι, 10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Ικαρία, 11 π.μ. Αγιος Κήρυκος. Πύργος: 11 π.μ. ΕΦΚΑ. Λάρισα, 10.30 π.μ. πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Καρδίτσα, 10 π.μ. κεντρική πλατεία (Alpha Bank). Τρίκαλα, 10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο.
Ομοσπονδία και συνδικάτα διεκδικούν από την εργοδοσία και την κυβέρνηση: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους οικοδόμους. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 54 ευρώ, βοηθού 57 ευρώ, τεχνίτη 60 ευρώ. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Προστασία από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι πραγματοποίησαν μάλιστα και μαζική Γενική Συνέλευση, όπου αποφάσισαν την καθολική συμμετοχή στην απεργία. «Στις 6 Νοέμβρη θα "νεκρώσει" το εργοτάξιο και δεν θα πέσει σφυριά! Ολοι στον αγώνα για αύξηση στα μεροκάματα και μέτρα ασφάλειας της ζωής μας. Δίνουμε απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία», σημείωσαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, στέλνοντας μήνυμα ξεσηκωμού των οικοδόμων στο Ηράκλειο.
Στο Αγρίνιο, σε μεγάλα εργοτάξια βρέθηκε και αυτήν τη βδομάδα η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας, η οποία καλεί και στην κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στα χαράτσια που επιβάλλει η δημοτική αρχή για το νερό. Τις επόμενες μέρες, το σωματείο θα συνεχίσει την επαφή του με τους εργαζόμενους του κλάδου, με περιοδείες στα μεγάλα έργα της αντλιοταμίευσης στην Αλευράδα, στην περιοχή του Εύηνου, αλλά και στο Αγρίνιο στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και σε διάφορα δημοτικά έργα.
Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Αν σημαίνει ότι σωματεία καταργούν την ισχύ μνημονίων αναδρομικά, όπως στην COSCO...
Αν σημαίνει ότι σωματεία απορρίπτουν πως αφεντικά και εργάτες είναι συνεταιράκια και παίρνουν τη ζωή στα δικά τους χέρια, όπως σε «Wolt» και «e-food»...
Αν σημαίνει ότι το ένα μετά το άλλο τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα βγαίνουν από τον βούρκο της νοθείας και περνάνε στην ταξική πάλη...
Αν σημαίνει ότι ιδρύονται δεκάδες νέα σωματεία στους πιο δύσκολους χώρους και φουντώνουν οι συλλογικές διαδικασίες για οργάνωση των διεκδικήσεων...
...τότε αυτό σημαίνει ότι Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ.
Η Σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα ανεβάσει και πάλι τον πήχη, μπορεί να συμβάλει να ανέβουν οι αγώνες πίστα, όπως έκανε και η προηγούμενη.
Διότι εκεί ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο, περνάει σε αυτό των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.
Διότι εκεί γίνεται συνείδηση ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω.
Εκεί είναι η θέση όσων αντιλαμβάνονται ως καθήκον το να βοηθήσουν να περάσει η εργατική τάξη στο προσκήνιο των κοινωνικών εξελίξεων.
Θοδωρής Βαριδάκης, ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών
Μέσα σε αυτούς τους αγώνες μάς σημάδεψαν όλους οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, όπως και το σύνθημα που γεννήθηκε εκείνες τις μέρες, το δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να επιλέγουν να παλέψουν για τις ζωές τους. Το σύνθημα αυτό είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ στον Σιδηρόδρομο για να μην έχουμε νέες τραγωδίες, αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς που έχουν γίνει κοιλάδες των Τεμπών.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα είναι και φέτος πρώτης τάξης ευκαιρία να συζητηθεί ολόπλευρα η πείρα που βγαίνει από αυτούς τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στο πώς την επόμενη μέρα θα είμαστε πιο ικανοί να οργανώσουμε την αντεπίθεση, με εφόδιο και όπλο μας τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης.
Φέτος, που συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, έχει αποδειχθεί πως τα σωματεία θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε φάση της κοινωνικής ζωής, απέναντι στους πλειστηριασμούς, για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Καλούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, και με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, σε συμμετοχή στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.
Θανάσης Κολιζέρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας, γγ της κλαδικής Ομοσπονδίας
Θα συναντηθούμε και πάλι σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι που βρεθήκαμε μαζί σε απεργίες, συλλαλητήρια και πολλές ακόμα αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας όρους αμοιβής και εργασίας, υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, δημόσια Υγεία, κοινωνικές παροχές κ.λπ. με βάση τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
Δίνεται η ευκαιρία να συζητηθούν αυτοί οι αγώνες, τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε σε μια σειρά κλάδους, και αυτή η θετική πείρα να γίνει το όπλο, να γίνει το εργαλείο για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, να μεγαλώσει ο βαθμός της συσπείρωσης, να δημιουργηθούν ακόμα καλύτεροι όροι για να πετύχουμε τους στόχους μας, βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες, κόντρα στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτές τις δύο μέρες, συνδικάτα και συνδικαλιστές θα μεταφέρουν ζωντανή πείρα, ελεύθερα θα εκφράσουν τη γνώμη τους, διαμορφώνοντας συλλογικά αγωνιστικό σχεδιασμό, πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης. Ολα αυτά αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της Σύσκεψης για την εργατική τάξη.
Επιπλέον, η Σύσκεψη θα συμβάλει στον εξοπλισμό και στον αγώνα μας, στην προσπάθεια να έχουμε νέες κατακτήσεις και ειδικά για τον κλάδο μας, τον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης. Δυναμώνουμε επίσης τη μάχη που δίνουμε εδώ και καιρό ώστε να υπογραφούν κλαδικές ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
Στις 9 και 10 Νοέμβρη στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου
Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη Σύσκεψη με πανελλαδικό χαρακτήρα, τα συνδικάτα κουβαλούν στις αποσκευές τους σημαντική πείρα από τους αγώνες που μεσολάβησαν. Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε αντεργατικούς νόμους, αγώνες σε κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μαζικοί αγώνες που ξέσπασαν σε χώρους δουλειάς και έγιναν σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους, κινητοποιήσεις που έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στις εξελίξεις: Ολα αυτά δίνουν τον τόνο στην προσπάθεια συντονισμού και οργάνωσης της αντεπίθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο έδαφος αυτό, η Πανελλαδική Σύσκεψη εξελίσσεται σε σταθμό της οργάνωσης της αντεπίθεσης, με εκατοντάδες σωματεία να διαμορφώνουν πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης, συζητώντας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους εργάτες και τους λαούς του κόσμου, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχουν μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από το εξωτερικό, με την ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, αλλά και συνδικάτα που ανέπτυξαν μεγάλους και σημαντικούς αγώνες, από τη Νότια Αφρική, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστρία κ.λπ.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα είναι:
Ομοσπονδίες: Λογιστών, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής.
Εργατικά Κέντρα: Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Λέσβου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αγρινίου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Λευκάδας, Τρικάλων, Σάμου, Φωκίδας, Αρτας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής.
Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ: Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Σάμου.
Επίσης:
187 πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα από τους κλάδους: Λογιστών, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ξενοδοχείων - Επισιτισμού - Τουρισμού, Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Ναυτεργατών - Λιμενεργατών, Εμπορίου - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστών - Καθαριστριών, Κατασκευών, Τύπου - Χάρτου, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, Κλωστοϋφαντουργών, Νερού, Ενέργειας, Χρηματοπιστωτικού, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών.
Και 50 πρωτοβάθμια σωματεία από τον δημόσιο τομέα, και πιο συγκεκριμένα από: ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ενώσεις Γιατρών, Περιφέρειες - Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπουργεία, δημόσια Εκπαίδευση, Πανεπιστήμια - Ερευνα και ΑΕ Δημοσίου.