Με πλατιές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ενημερώνουν τους εργαζόμενους και αποκαλύπτουν την αλήθεια για το νέο νομοσχέδιο - λαιμητόμο για τους μισθούς.
Χθες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε UNPACK, «DS Smith», «Αλτσεχ», στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», στα ξενοδοχεία και στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, στον όμιλο «Σαμαρά» και στην «Urban Soul», σε συμβασιούχους εργαζόμενους στο ΨΝΘ και στο ΓΝ «Παπαγεωργίου», στους σταθμούς Μετρό Παπάφη, Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, σε σούπερ μάρκετ στο Βότση, στη βιοτεχνία «Kalesthesia» και στη λαϊκή αγορά στη Ραιδεστό.
Σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται εξορμήσεις σε: «Μπάρμπα Στάθη», «NOVA Packaging», «Χατζόπουλο», ΕΚΜΕ, ΑΛΟΥΜΙΛ, «Palaplast», «Selfar», «Dust & Cream», στη Λέσχη του ΑΠΘ, σε εργαζόμενους σε παρασκευαστήρια, στα εμπορικά καταστήματα ΙΚΕΑ και «Leroy Merlin», στο ΚΔΑΥ Θέρμης, σε σούπερ μάρκετ στην Καλαμαριά και στη Θέρμη, σε εργοστάσια τροφίμων στο Λάκωμμα, σε εμποροϋπαλλήλους σε Κάτω Τούμπα και Ανάληψη, στις λαϊκές αγορές της Ανω Πόλης και της Παναγίας Φανερωμένης.
Με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και κεντρικό σύνθημα «Οχι στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο για τους μισθούς, τώρα υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς», συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, λαϊκοί φορείς διαδήλωσαν την απαίτηση για κατάργηση των αντεργατικών νόμων και για την επαναφορά των ΣΣΕ.
Αυτό ήταν και το μήνυμα της παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε στη συγκέντρωση από τον Γιώργο Σταθόπουλο, οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. «Τώρα είναι η ώρα για να μιλήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Σταθόπουλος, καλώντας σε αγώνα για όλα όσα χρειάζονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα, όπως «Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών», αλλά και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», να ακούγονται δυνατά.
Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.
Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά από κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων CARAVEL, όπου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση κατά της απόλυσης του πρωτοπόρου εργαζόμενου και συνδικαλιστή Σίμου Ντούμα, απαιτώντας την επαναπρόσληψή του. Με συνθήματα όπως «Εργάτη μη δεχθείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους και αφεντικά» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης.
«Η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους είναι εδώ! Η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του ιδιωτικού τομέα άλλαξε σελίδα. Από εργαλείο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, πέρασε στα χέρια των εργαζομένων και ενώνει τις δυνάμεις της με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, κάτω από το σύνθημα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"».
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορομάγαζα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι καθαρίστριες, οι security, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, μαζί με τα σωματεία που γεννήθηκαν μέσα από μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια, όπως των διανομέων της «e-food» και της «Wolt», όπως της «Teleperformance», της «Webhelp» και της «Νexi»,«στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη, σε μια φάση που η επίθεση στα δικαιώματά μας γενικεύεται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι ενώ οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους βιώνουν το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, την επίθεση στους μισθούς, τα ωράρια - λάστιχο, την ανασφάλεια, «έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να καθορίζει τους μισθούς μας, προς τα κάτω πάντα, με βάση τα κέρδη των αφεντικών, που θα είναι προς τα πάνω πάντα. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, βάζει προς συζήτηση και 13ο - 14ο μισθό».
«Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι βάζοντας στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις τους για πλήρη επαναφορά των ΣΣΕ, με ξήλωμα των αντεργατικών νόμων.
Την ώρα που μέσα στη Βουλή κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές συνέχιζαν τα παραμύθια περί «ασπίδας προστασίας» για τους εργαζόμενους, ανέδειξαν ότι μηχανισμοί και αλγόριθμοι προστατεύουν μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους. Και ενώ τα κόμματα της «συμπολιτευόμενης» αντιπολίτευσης εστίαζαν στα ...λάθη που κάνει τάχα η κυβέρνηση κατά την εφαρμογή της αντεργατικής ευρωπαϊκής Οδηγίας, τα συνδικάτα ξεκαθάρισαν πως οι εργάτες δεν ξεχνούν τη συμβολή που είχαν τα κόμματα αυτά στα μέτρα που ισοπέδωσαν εργασιακές κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια.
«Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτατο μισθό. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων. Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι», απαίτησαν οι διαδηλωτές, υπενθυμίζοντας ότι περισσότερες από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ενώσει τη φωνή τους διαμορφώνοντας σχετική Πρόταση Νόμου.
Μαζί με τα εργατικά σωματεία διαδήλωσαν επίσης συνταξιούχοι, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο και απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ.
Στην Πρόταση Νόμου που έχουν καταθέσει 637 συνδικάτα, για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών και συνεχίζει να ενισχύει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το δικό της νομοθέτημα, αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Να ψηφίσουν τώρα μέσα στη Βουλή το δικό μας πόρισμα, τη δική μας πρόταση νόμου, που εκφράζει τις πραγματικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα "μπαλώματα" του ΠΑΣΟΚ», τόνισε. Οπως επισήμανε, η Πρόταση Νόμου που συσπειρώνει τον αριθμό - ρεκόρ των 637 συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς - ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος ζωής».
«Δεν μασάμε κουτόχορτο, δεν είμαστε λωτοφάγοι και σίγουρα δεν θα γίνουμε του χεριού τους οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα πως η πολιτική και στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο είναι δεδομένη, αφού όλοι μαζί δεσμεύονται υποτακτικά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην αχαλίνωτη κερδοφορία τους, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα», σχολίασε.
Ο Μ. Μπεκρής ανέτρεξε στους αντεργατικούς νόμους και διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας μεγάλες απώλειες, αφαίρεση κατακτήσεων, χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής. «Για χάρη των εργοδοτών δημιουργήσατε ένα ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμού της δυνατότητας των εργαζομένων να πετύχουν με τον αγώνα τους βελτίωση των όρων δουλειάς και αμοιβής, φέρατε και ψηφίσατε αντεργατικούς νόμους για τον περιορισμό της απεργίας, τον έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικάτων, προσπαθώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου και των δυνάμεών του να υπάρξει "σιγή νεκροταφείου"», σημείωσε.
«Ομως λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί εδώ στην Ελλάδα υπάρχει το ΠΑΜΕ, υπάρχουν σωματεία με καθαρά ταξικό προσανατολισμό που τους νόμους σας τους κάνουν πατσαβούρια για τα σκουπίδια. Οπως έκαναν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, όπως έκαναν οι οικοδόμοι, όπως έκαναν οι λιμενεργάτες που με τον 10ετή αγώνα τους επέβαλαν τα ΒΑΕ και άλλα παραδείγματα. Το λέμε και να το ακούσουν καλά, ο κόπος, ο ιδρώτας μας και οι κατακτήσεις μας δεν είναι για περασμένα - ξεχασμένα», ανέφερε.
Σκιαγραφώντας «τα έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων, υπενθύμισε τα εξής: Σήμερα οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Την τριετία 2021 - 2023 υπογράφτηκαν μόλις 74 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49. Το 2024 αποτελεί χρονιά αρνητικού ρεκόρ, αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν υπογραφεί μόλις 8 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, εκ των οποίων υποχρεωτικές έχουν γίνει μόλις 2.
«Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό τερατούργημα που προβλέπει ότι από το 2028 και κάθε χρόνο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως στην πράξη, πάλι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα τον συναποφασίζουν. Οπως δηλαδή συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς, το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018», επισήμανε.
Δίπλα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, στηλίτευσε τη στήριξη που παρέχουν στην πολιτική αυτή οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ αλλά και στο ΕΚ Αθήνας. «Το βαρέλι της ντροπής γι' αυτούς τους θλιβερούς τύπους δεν έχει πάτο. Αρνήθηκαν χωρίς ντροπή να υπογράψουν την πρόταση νόμου 637 συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν μπήκαν καν στη μάχη της οργάνωσης της μάχης και του σημερινού συλλαλητηρίου. Αντ' αυτού η ηγεσία της ΓΣΕΕ έκανε συνάντηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που ψήφισε τρία αντιλαϊκά μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους», σχολίασε.
«Οι εργαζόμενοι, κόντρα σε αυτά, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο κίνημα, κάνουμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές το δίκιο μας πράξη και σήμερα καταθέτουμε τη δική μας Πρόταση Νόμου. Με την πρωτοβουλία μας αυτή δίνουμε συνέχεια και προοπτική στην κλιμάκωση των αγώνων με το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων για την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς», επισήμανε.
«Για μας υπάρχει μόνο ένας μαθηματικός τύπος, αυτός που αποτυπώνει πως εμείς που παράγουμε τα πάντα, θα ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με τους καρπούς του μόχθου μας. Οποιος λοιπόν σήμερα δεν ψηφίσει την πρόταση νόμου των σωματείων να ξέρει πολύ καλά πως τον βάζουμε απέναντί μας και η κλιμάκωση του επόμενου διαστήματος περνάει από τα δικά μας χέρια, γιατί γνωρίζουμε ότι όταν οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας θα συνθλίβονται και εμείς οι εργαζόμενοι θα μετράμε απώλειες, ενώ το κεφάλαιο θα γεμίζει τα ταμεία του», κατέληξε.
Η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, στόχο έχει να μονιμοποιήσει όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο, που έφτασαν το 40%, και να ενταφιάσει το αίτημα για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. «Με επιτροπές εμπειρογνωμόνων και αλγορίθμους, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικάτα. Δεν θα της περάσει!», ανέφερε.
Μιλώντας για τα πλήγματα στο εισόδημά τους που οδηγούν σε παραιτήσεις, μετέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Την επιστολή πρωτοδιόριστου, απόφοιτου ΤΕΙ, με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και με 2 παιδιά, ο οποίος παραιτήθηκε επειδή οι καθαρές αποδοχές του άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 730 ευρώ! Για τον ίδιο λόγο όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι ζητάνε άδεια από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για να πιάσουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. «Πόσες ιστορίες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κοιμούνται στα αυτοκίνητα έχουν βγει στη δημοσιότητα; Αυτοί είναι οι "επαρκείς κατώτατοι μισθοί" που θα φέρει η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας;», αναρωτήθηκε.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για το θράσος της να «πανηγυρίζει για τις δήθεν αυξήσεις στο Δημόσιο», που μεταφράζονται σε 12,5 ευρώ καθαρά από τον Απρίλη του 2025, και σχολίασε: «Με τέτοιους ρυθμούς φαίνεται ότι για να έχουμε μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας θα πρέπει να έρθει η Δευτέρα Παρουσία!».
Απαντώντας στην κυβέρνηση, που επικαλείται τη μονιμότητα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν δίνει τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους, επισήμανε: «Γιατί δεν τα δίνουν τότε στους χιλιάδες εργαζόμενους με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο; Ολους αυτούς που μπορεί να τους αφήνουν απλήρωτους και για μήνες υπό τον φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης;».
Επιπλέον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν επιστρέφει τους μισθούς αυτούς και δεν κάνει προσλήψεις «για να μη χρεοκοπήσει η χώρα». «Τελικά χρεοκοπούμε εμείς, που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη μεγάλη ακρίβεια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, την ακριβοπληρωμένη Υγεία και στέγη, τις ληστρικές τιμές σε βασικά αγαθά», ανέφερε, την ώρα που αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Τις πολιτικές αυτές στηρίζουν, σημείωσε, και οι πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ, «που θέλουν τους εργαζόμενους να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στις "δημοσιονομικές αντοχές"» και «δεν θέλουν να θίξουν το "ιερό δισκοπότηρο" της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!». Τρανταχτή απόδειξη ότι δεν έχουν βγάλει άχνα για το νομοσχέδιο.
Τονίζοντας ότι «δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια, τη ζωή - λάστιχο, την ανεργία! Δεν θα βάλουμε πλάτη για να πλουτίζουν όλο και περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι!», παρουσίασε τις διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όπως αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016 - 2017 που έχει «παγώσει», μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
Και με το χτεσινό συλλαλητήριο τα εκατοντάδες συνδικάτα και το ΠΑΜΕ διαδήλωσαν, διεκδικώντας:
Το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού - Αγίου Κοσμά χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις πρώτες του αρχαιρεσίες και ψήφισαν μαζικά για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Συγκεκριμένα, στις εκλογές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος 575 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.
«Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς και η επιτυχία των απεργιών στις 6 και 20 Νοέμβρη, μας δίνει ώθηση να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Δίνει δύναμη στο Σωματείο για τη συνέχιση της δράσης του το επόμενο διάστημα, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο έργο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Με ώθηση από τις μάχες που έχει ήδη δώσει, το Σωματείο ετοιμάζει τις επόμενες δράσεις του, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, την κάλυψη με Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων που δουλεύουν με «μπλοκάκι», 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης, διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όλους τους οικοδόμους, μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στο έργο.
Επιπλέον, το Σωματείο καλεί και όσους εργαζόμενους δεν συμμετείχαν στις εκλογές να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν στις γραμμές του και να πάρουν μέρος στη δράση του. «Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας! Η μαζική συμμετοχή μπορεί και πρέπει να δώσει νέα ώθηση, νέα ελπιδοφόρα δυναμική στον αγώνα μας, ώστε να βγούμε νικητές», καταλήγει.
Εκδήλωση την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του, οργανώνει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής.
Θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), και το πρόγραμμά της έχει ως εξής:
-- Ανοιγμα από τον Βαγγέλη Ζέρβα, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου.
-- Προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τη δράση του Συνδικάτου.
-- Χαιρετισμός από την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
-- «Η δράση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Πειραιά και Νήσων από το 1924 μέχρι το 1974»: Παρουσίαση από τον Αντώνη Πέτρου, μέλος του Συνδικάτου.
-- «Η δράση του Συλλόγου Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αττικής, Πειραιά και Νήσων από το 1975 μέχρι το 2000»: Παρουσίαση από τον Αντώνη Κούτα.
-- «100 χρόνια Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής - Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία»: Κεντρική ομιλία από τον Στάθη Σταθουλόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου.
Το όργιο νοθείας που έστησε η εργοδοσία και οι άνθρωποί της στο επιχειρησιακό σωματείο στην επιχείρηση «ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ» κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών που ολοκληρώθηκαν χτες, καταγγέλλει η ΔΑΣ.
«Οσους θεωρούν πως δεν τους έχουν στο χέρι, όσους δεν μπορούν να τους τρομοκρατήσουν με συνοπτικές διαδικασίες, τους διαγράφουν από το μητρώο για να ελέγξουν το αποτέλεσμα», σημειώνει η ΔΑΣ σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη προσωρινή διοίκηση, αναδεικνύοντας πως «αυτό που φοβούνται είναι τη δύναμη των εργαζόμενων να διαμορφώσουν ένα σωματείο που θα είναι πραγματικά των εργαζομένων, που θα διεκδικεί και θα παλεύει για τα δικαιώματά μας».
Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, που συμμετείχαν με το ψηφοδέλτιό τους στις αρχαιρεσίες, αναδεικνύουν την ...κοπτοραπτική που γίνεται στο μητρώο του Σωματείου, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του πρώην προέδρου της προσωρινής διοίκησης, η οποία είναι εκπρόθεσμη από το 2022. Ετσι, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο μητρώο πριν τις εκλογές ήταν 475 εργαζόμενοι, «αυτό που εμφανίστηκε την ημέρα των εκλογών αριθμούσε 484 άτομα». Στα εγγεγραμμένα μέλη δεν περιλαμβάνονται μια σειρά εργαζόμενοι που είναι όχι μόνο γραμμένοι στο Σωματείο αλλά και οικονομικά τακτοποιημένοι.
Ακόμα χειρότερα, εργαζόμενη η οποία συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ενημερώθηκε τη μέρα που πήγε να ψηφίσει πως ούτε εκείνη είναι γραμμένη στο μητρώο (!), παρόλο που είχαν ελεγχθεί οι συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια. Αντίστοιχα τραγελαφικά περιστατικά καταγράφηκαν και με εργαζόμενους που είχαν πάρει μέρος στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, είχαν ψηφίσει για εφορευτική επιτροπή και ξαφνικά ανακάλυψαν πως το όνομά τους έχει αφαιρεθεί από το μητρώο την ημέρα των εκλογών!
Επιπλέον, μέλη της πρώην προσωρινής διοίκησης επεδίωξαν να υποκαταστήσουν την εκλεγμένη από τους εργαζόμενους εφορευτική επιτροπή, προσπαθώντας να απορρίψουν υποψηφιότητες, εξέλιξη που αποτράπηκε όταν πιάστηκαν στα πράσα από υποψήφιο της ΔΑΣ. Μάλιστα, στα μαγειρέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετέχει πρώην εργαζόμενος και συνδικαλιστής από άλλη εταιρεία, ο οποίος «άγνωστο με ποια ιδιότητα σουλατσάρει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες των εκλογών, προφανώς υπό τις εντολές της εργοδοσίας». Πιο συγκεκριμένα, η ΔΑΣ καταγγέλλει πως πρόκειται για «συνταξιούχο (!), ΠΡΩΗΝ εργαζόμενο του "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ"»!
Η ΔΑΣ καταγγέλλει όλα τα παραπάνω και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν το Σωματείο να μετατραπεί σε «υπόθεση λίγων», που δρουν «πίσω από κλειστές πόρτες και με παιχνίδια κάτω από το τραπέζι». «Τώρα είναι ώρα για δράση. Σας καλούμε όλους να βάλετε στην άκρη όσους μας θέλουν θεατές βρώμικων παιχνιδιών εις βάρος μας», υπογραμμίζει.
Ερώτηση για τα εργοδοτικά εγκλήματα - «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς
Σημειώνεται ότι από 1 Γενάρη 2024, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 εργατικά δυστυχήματα, ένας νεκρός κάθε δυόμισι μέρες. Κι αυτή είναι η συνέχεια μιας ακόμη «μαύρης» χρονιάς, αφού για το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα. Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «καρμανιόλα» για τους εργαζόμενους, στο έδαφος της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και των ανύπαρκτων ελέγχων στις επιχειρήσεις, και ως αποτέλεσμα της μετατροπής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε δήθεν «Ανεξάρτητη Αρχή», σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά πρότυπα.
Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει κανένα σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά και με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο της «Motor Oil» που ήταν σε διαδικασία shut-down. Εργάτες τραυματίστηκαν και κινδύνεψε η ζωή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες της εργοδοσίας που πιέζει να γίνουν όλα πιο γρήγορα, πιο εντατικά, σε βάρος ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, ιδιαίτερα κατά τη συντήρηση που θεωρείται κυνικά «χαμένος» χρόνος, άρα και χαμένα κέρδη.
Η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «σφαγεία» φέρουν τη διαχρονική υπογραφή του κράτους και της εργοδοσίας. Οι αντεργατικοί νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, αλλά και η πρόσφατη εγκύκλιος 37271/21-06-2024, που διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει ωράρια - λάστιχο και ενεργοποιεί την εξαήμερη εργασία από 1 Ιούλη 2024, εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Αλλωστε, οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Οι γιατροί Εργασίας βρίσκονται μόνο στα χαρτιά, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν παρέχονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτά που παρέχονται είναι ανεπαρκέστατα ή ακατάλληλα, οι απαραίτητες συντηρήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς αυτές κοστίζουν για την εργοδοσία.
Οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο ΕΕ - κυβερνήσεων που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους καθώς και το ΣΕΠΕ, που συνεχώς αποδυναμώνεται, κατά τα πρότυπα και τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας». Για πάνω από 300.000 επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην Ελλάδα το 2023 υπήρχαν μόλις 408 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Αυτά προωθεί άλλωστε κι επιταχύνει η ΕΕ με την εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων έκθεση Ντράγκι, για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-- Στο γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η υλοποίησή τους από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που βασίζονται στην Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για "την οργάνωση του χρόνου εργασίας" εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση, εξαιτίας των οποίων αυξάνονται και τα ατυχήματα και δυστυχήματα και την ίδια ώρα οι ελεγκτικές αρχές υποστελεχώνονται.
-- Στο γεγονός ότι με βάση την Οδηγία Seveso της ΕΕ, η "δέουσα επιμέλεια" καθιστά τις επιχειρήσεις υπεύθυνες να καταρτίζουν σχέδια προστασίας με κριτήριο τα κέρδη τους, αντί για ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
-- Στα επείγοντα αιτήματα του εργατικού κινήματος για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέσω των οποίων μπορούν να κατοχυρωθούν σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά δικαιώματα».
Σήμερα Πέμπτη η συγκέντρωση στα Δικαστήρια από Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία αγροτών, συνταξιούχους
Την αλληλεγγύη τους στους 200 άδικα διωκόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Αγρινίου, που σέρνονται σε δίκη σήμερα Πέμπτη, εκφράζουν το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, καλώντας στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια στις 8 π.μ.
Υπενθυμίζεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί φορτώνονται την απαράδεκτη κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2028 έως τον Ιανουάριο του 2021) με σκοπό να βλάψουν το κράτος και να «προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος». Ο λόγος που τους καταλογίζονται τα παραπάνω απαράδεκτα είναι επειδή συνταγογραφούσαν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσηλευτικού ιδρύματος, παρόλο που δεν υπήρχαν καν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Την απαράδεκτη ποινική δίωξη καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, απαιτώντας να αποσυρθούν άμεσα οι άδικες κατηγορίες που τους βαραίνουν.
Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι αυτή η δίωξη αποτελεί πρόκληση, «αφού μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτυπώθηκαν οι ελλείψεις, που έτσι κι αλλιώς εμπόδιζαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση».
Και αναδεικνύοντας ότι η κατηγορία εκτός από αδιανόητη είναι και εξοργιστική, καταγγέλλει ότι «από το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, ΓΝ Παίδων Πατρών, Καραμανδάνειο κ.λπ.). Σε 4 νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23.00 και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων είναι η ΝΜ Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά».
Ομως παρόλο που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών στο ΤΕΠ, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» «μετακυλίει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της διοίκησης (...) σε όλους τους γιατρούς και στην διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα».
Μάλιστα, πρόκειται για δίωξη που ασκήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε και συνεχίστηκε από τη σημερινή της ΝΔ, με το Εργατικό Κέντρο να υπενθυμίζει για τους γιατρούς: «Δεν κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν ασθενή, ότι αρνήθηκαν να εξετάσουν ασθενή, ή ότι δεν ήταν στο πόστο τους. Κατηγορούνται ότι δεν εξέδιδαν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων από... ανύπαρκτες προϋποθέσεις, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και πληροφοριακό εξοπλισμό κ.λπ., και αντ' αυτού εξέδιδαν χειρόγραφα παραπεμπτικά, αντιμετωπίζοντας άμεσα τον πολυτραυματία, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, το αλλεργικό σοκ, την αναπνευστική ανεπάρκεια κ.ο.κ.!».
«Κάτω τα χέρια από τους γιατρούς του Νοσοκομείου - Πάρτε πίσω την άδικη κατηγορία - Οι γιατροί δεν τρομοκρατούνται, δεν εκφοβίζονται!», τονίζουν τα σωματεία που καλούν στη σημερινή διαμαρτυρία.
Την απαράδεκτη δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Δήμα, σχετικά με την επιβολή φόρου ύψους 47.800 ευρώ στην πρωταθλήτρια ΑμεΑ Διονυσία από την Ελευσίνα, καταδικάζει η ΣΕΑΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για φόρο που επιβλήθηκε πάνω στη χρηματοδότηση που έλαβε η Διονυσία από την κυβέρνηση, ύστερα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων προκειμένου εκείνη και η οικογένειά της να επανακτήσουν το σπίτι τους ύστερα από πλειστηριασμό.
«Είναι απαράδεκτο να χαρίζονται εκατομμύρια για πολεμικά συμφέροντα και στις τράπεζες, ενώ μάλιστα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες υπάρχουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, και να μη διαγράφονται τα 47.800 ευρώ φόρος που επιβλήθηκαν στην Διονυσία για τη δωρεά που έγινε κάτω από τους αγώνες μας για να κρατήσει το σπίτι της.
Είναι ντροπή να ομολογούν ξεδιάντροπα ότι η Διονυσία και η οικογένειά της δεν θα απαλλαγούν από τον άδικο φόρο που τους επιβλήθηκε για ένα ποσό που η ίδια η κυβέρνηση τους χρηματοδότησε! Οταν μάλιστα για να φτάσει η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο έγινε μεγάλος αγώνας από τον λαό της Ελευσίνας, μαζί με τα ταξικά σωματεία, τους φορείς, τη ΣΕΑΑΝ, με καθημερινές κινητοποιήσεις και περιφρούρηση του ίδιου του σπιτιού ώστε να μην πλησιάσει κανένα "κοράκι"!», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και διαμηνύει:
«Εδώ και τώρα να μπει τέρμα στην κοροϊδία, με τη διαγραφή του φόρου για να πάει το σπίτι στην Διονυσία! Θα μας βρουν μπροστά τους!
Πού πήγε τώρα η αγάπη και η συμπάθεια της κυβέρνησης για τα ΑμεΑ; Πού πήγε η ευαισθητοποίησή τους για τους ανάπηρους; Από τη μια στήνουν show ευαισθητοποίησης και από την άλλη πετάνε ανάπηρους στον δρόμο!».
Ακόμη μια μαζική κινητοποίηση με τα τρακτέρ στην πλατεία της πόλης
Με τη μαζική τους συγκέντρωση κατήγγειλαν ότι μετά τις απανωτές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, παρόλο που κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις, δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε ακριβές ποσό που θα καταβληθεί για τις καταστροφές που υπέστησαν μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της περιοχής από τον «Daniel». Ταυτόχρονα πρόβαλαν και τις διεκδικήσεις τους για μείωση του κόστους παραγωγής, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, μετέφερε τη συμπαράσταση των αγροτών του νομού στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων τους της Αγιάς και κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα των αγροτών με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε», καλώντας τους να συνεχίσουν τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό απέναντι στα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.
Και σημείωσε: «Με όπλο την ενότητά μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε και τις μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις για σχεδόν έναν χρόνο, καταφέραμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει απόφαση αποζημίωσης μέσω deminimis για τους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς της Αγιάς για τις καταστροφικές πλημμύρες από τον "Daniel". Δύο μήνες μετά δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που δικαιούμαστε, δεν υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δικαιούχων».
«Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και με τη σημερινή μας κινητοποίηση και απαιτούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση να δοθούν εδώ και τώρα τα χρήματα στους δικαιούχους, αφού είχαν μείωση εισοδήματος που δεν αντισταθμίστηκε, και όλοι οι άλλοι συνάδελφοί μας στους πληγέντες δήμους της Θεσσαλίας έχουν εξοφληθεί από τον Σεπτέμβρη», συμπλήρωσε. Ενώ, κλείνοντας την ομιλία του προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο αγώνας των αγροτών θα είναι ανυποχώρητος και συντονισμένος, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, τονίζοντας: «Μάθαμε να διεκδικούμε και να νικάμε! Ξέρουμε τον δρόμο και έχουμε τη θέληση να επιβάλουμε το δίκιο μας!».
Τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της Αγιάς εξέφρασε με χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.
Αμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος και έργα διασφάλισης της άρδευσης στον κάμπο της Κωπαΐδας απαιτούν αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, που σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., οργανώνουν κινητοποίηση στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Λιβαδειά.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες στην περιοχή της Κωπαΐδας υπέστησαν την περσινή καλλιεργητική περίοδο τεράστια καταστροφή εξαιτίας της τραγικής κατάστασης του αρδευτικού δικτύου, που σε συνδυασμό με την ανομβρία κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Η καταστροφή αυτή ήρθε να προστεθεί στην ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν να μην προχωρούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την κυβέρνηση τα απαραίτητα έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην άρδευση των καλλιεργειών τους.
Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, ο οποίος επισημαίνει ότι αρκετοί μελισσοκόμοι της βόρειας Εύβοιας έμειναν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκε, έπειτα από πίεση του Συλλόγου, σε συναδέλφους τους που υπέστησαν ζημιές τα μελίσσια τους από την κακοκαιρία «Daniel».