Ερώτηση για τα εργοδοτικά εγκλήματα - «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς
Σημειώνεται ότι από 1 Γενάρη 2024, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 εργατικά δυστυχήματα, ένας νεκρός κάθε δυόμισι μέρες. Κι αυτή είναι η συνέχεια μιας ακόμη «μαύρης» χρονιάς, αφού για το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα. Επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «καρμανιόλα» για τους εργαζόμενους, στο έδαφος της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και των ανύπαρκτων ελέγχων στις επιχειρήσεις, και ως αποτέλεσμα της μετατροπής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε δήθεν «Ανεξάρτητη Αρχή», σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά πρότυπα.
Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει κανένα σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά και με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο της «Motor Oil» που ήταν σε διαδικασία shut-down. Εργάτες τραυματίστηκαν και κινδύνεψε η ζωή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες της εργοδοσίας που πιέζει να γίνουν όλα πιο γρήγορα, πιο εντατικά, σε βάρος ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, ιδιαίτερα κατά τη συντήρηση που θεωρείται κυνικά «χαμένος» χρόνος, άρα και χαμένα κέρδη.
Η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «σφαγεία» φέρουν τη διαχρονική υπογραφή του κράτους και της εργοδοσίας. Οι αντεργατικοί νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, αλλά και η πρόσφατη εγκύκλιος 37271/21-06-2024, που διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει ωράρια - λάστιχο και ενεργοποιεί την εξαήμερη εργασία από 1 Ιούλη 2024, εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Αλλωστε, οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Οι γιατροί Εργασίας βρίσκονται μόνο στα χαρτιά, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν παρέχονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτά που παρέχονται είναι ανεπαρκέστατα ή ακατάλληλα, οι απαραίτητες συντηρήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς αυτές κοστίζουν για την εργοδοσία.
Οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο ΕΕ - κυβερνήσεων που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους καθώς και το ΣΕΠΕ, που συνεχώς αποδυναμώνεται, κατά τα πρότυπα και τις κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας». Για πάνω από 300.000 επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην Ελλάδα το 2023 υπήρχαν μόλις 408 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Αυτά προωθεί άλλωστε κι επιταχύνει η ΕΕ με την εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων έκθεση Ντράγκι, για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-- Στο γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η υλοποίησή τους από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που βασίζονται στην Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για "την οργάνωση του χρόνου εργασίας" εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση, εξαιτίας των οποίων αυξάνονται και τα ατυχήματα και δυστυχήματα και την ίδια ώρα οι ελεγκτικές αρχές υποστελεχώνονται.
-- Στο γεγονός ότι με βάση την Οδηγία Seveso της ΕΕ, η "δέουσα επιμέλεια" καθιστά τις επιχειρήσεις υπεύθυνες να καταρτίζουν σχέδια προστασίας με κριτήριο τα κέρδη τους, αντί για ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
-- Στα επείγοντα αιτήματα του εργατικού κινήματος για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέσω των οποίων μπορούν να κατοχυρωθούν σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη εργασιακά δικαιώματα».