Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Ενισχύεται το δίχτυ προστασίας των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Τις πραγματικές στοχεύσεις του αντεργατικού εκτρώματος αποκαλύπτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιέται από χτες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού με εφαρμογή της αντεργατικής Οδηγίας της ΕΕ για τους λεγόμενους «επαρκείς μισθούς».

Με την κυβέρνηση να επιστρατεύει τα γνωστά ψέματα και την προπαγάνδα περί «ασπίδας προστασίας των εργαζομένων» και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου να της προσάπτουν ότι «δεν εφαρμόζει σωστά την Οδηγία της ΕΕ», οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν άρθρο - άρθρο το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Χρ. Κατσώτης: Να αποσυρθεί το έκτρωμα!

«Είστε όλοι συνένοχοι στο έγκλημα απέναντι στους εργαζόμενους. Ολοι μαζί παρέα νομοθετήσατε το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ολοι στην Ευρωβουλή ψηφίσατε την Οδηγία που ενσωματώνει το νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για επαρκείς κατώτερους μισθούς» σημείωσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απευθυνόμενος σε κυβέρνηση και «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση».

Απαίτησε την απόσυρση του νέου αντεργατικού εκτρώματος, ενώ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 1-15, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη στήριξη του Κόμματος στην πρόταση νόμου των 630 συνδικάτων.

Αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου και ειδικά του «μαθηματικού τύπου», ο Χρ. Κατσώτης τόνισε πως «είναι πολύ καλά μελετημένος από τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι τέτοιος που θα κρατά τον κατώτερο μισθό στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα για να μη διαταράσσεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η κερδοφορία» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο το νομοσχέδιο ακυρώνει τον ισχυρισμό ότι ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα, αφού στο άρθρο 6 προβλέπει επτά λόγους που έστω κι ο ένας να υπάρξει δεν θα αναπροσαρμοστεί ο κατώτατος μισθός».

Γι' αυτό, όπως υπογράμμισε, το «παιχνίδι είναι στημένο», ενώ θύμισε πως «η εφαρμογή παρόμοιων μαθηματικών τύπων σε άλλες χώρες σε καμία περίπτωση δεν διαμόρφωσε επαρκείς κατώτατους μισθούς αλλά μισθούς πείνας, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες εργατικές αντιδράσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια».

Διατηρείται το τσεκούρι στους μισθούς του Δημοσίου

Σχετικά με τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται δήθεν η υστέρηση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Πώς απαντάτε αλήθεια ότι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο διατηρείται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, έχουν δηλαδή 12 μισθούς και όχι 14; Πώς αντιμετωπίζετε την υστέρηση, αν όχι με την επαναφορά τώρα, του 13ου και 14ου μισθού και στο Δημόσιο. Μήπως στον σχεδιασμό σας έχετε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, για να συγκλίνουν όλοι προς τα κάτω, με 12 μισθούς; Από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου όλα να τα περιμένεις...».

Σχετικά με τις διατάξεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ο Χρ. Κατσώτης τόνισε πως «η κυβέρνηση επίσης κοροϊδεύει όταν λέει ότι θέλει υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, όταν μένει άθικτο όλο αυτό το αντεργατικό νομικό πλαίσιο». Παρουσίασε μάλιστα επίσημα στοιχεία για αυτές που δείχνουν ότι:

Το 2009, το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις ήταν 70%. Την τριετία 2007-2009 είχαν υπογραφεί 503 κλαδικές και 666 επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ την τριετία 2021-2023 υπογράφηκαν μόλις 74 κλαδικές συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικές μόνο τις 25!

Και, ανέδειξε ότι όλα τα άλλα κόμματα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων αρνούνται να επανέλθουν στοιχειώδεις προβλέψεις που απαιτούν τα σωματεία και αποτυπώνονται στην πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει, για να αποκτήσουν υπόσταση οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως είναι η επεκτασιμότητα, η υποχρεωτικότητα, η μετενέργεια, η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ των οργανώσεων των εργαζομένων.

Αποκαλύπτοντας μάλιστα την κοροϊδία των κομμάτων που υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή την πολιτική, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν χτες τροπολογίες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ προκαλεί με τις τροπολογίες για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών από τους λεγόμενους "κοινωνικούς εταίρους", για προσφυγή στον ΟΜΕΔ χωρίς να λέει κουβέντα για το υπόλοιπο αντιδραστικό πλαίσιο που είναι σε εφαρμογή. Μα ποιον κοροϊδεύετε; Μπορεί με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα των επιχειρηματικών ομίλων να υπάρξει επαρκής μισθός;

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2018 με υπουργό Εργασίας την Εφη Αχτσιόγλου (πλέον στέλεχος της Νέας Αριστεράς) έφερε την απεργοκτόνα ρύθμιση για την απαρτία για τη λήψη απεργιακής απόφασης σε επιχειρήσεις, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό στο 50%+1. Τον Σεπτέμβρη του 2018 ενεργοποίησε τον νόμο Βρούτση για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις για τις κλαδικές συμβάσεις. Νόμος που συνέτριψε μισθούς, δικαιώματα εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών ενάντια στις αντιδραστικές ανατροπές με τα ΜΑΤ και συλλήψεις».

Θ. Παφίλης: Μύθος τα περί «ασπίδας προστασίας» των εργαζομένων

«Μην χάνεστε στη μετάφραση της Οδηγίας. Από το ίδιο νερό πίνετε όλοι...», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη προς τα άλλα κόμματα που τσακώνονταν για το αν η κυβέρνηση εφαρμόζει ορθά ή όχι την αντεργατική ευρωενωσιακή πολιτική.

Απαντώντας δε σε όσα είπε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ότι τάχα η κυβέρνηση διασφαλίζει τις «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», έφερε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακυρώνουν τον ισχυρισμό της.

Συγκεκριμένα, θύμισε ότι ενώ η Ομοσπονδία Οικοδόμων έχει υπογράψει με τους εργοδότες κλαδική σύμβαση εργασίας, εντούτοις η κυβέρνηση αρνείται να την κάνει υποχρεωτική, απόδειξη πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για δήθεν «προστασία των εργαζομένων» δεν έχουν την παραμικρή αξία.

Για το «δίχτυ ασφαλείας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα ισχυρίζεται πως εξυπηρετεί τους εργαζόμενους: «Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δίχτυ, ατσάλινο δίχτυ, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα».

Αποκάλυψε, επίσης, τόσο ότι τα 7 κριτήρια που μπαίνουν από το νομοσχέδιο για να παγώνει η όποια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τα καθορίζει η κυβέρνηση, επομένως τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» αποτελούν «υποκρισία», όσο και ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» θα είναι ουσιαστικά οι εργοδοτικές ενώσεις και όχι τα σωματεία των εργαζομένων που υπέγραψαν και την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, για την οποία κανένα κόμμα δεν έχει πει τίποτα.

Γ. Γκιόκας: Νομοσχέδιο - επιστέγασμα των αντεργατικών αλλαγών που ξεκίνησαν το 2012

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως φιλολαϊκό το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό που «επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στη συλλογική διεκδίκηση του κατώτατου μισθού» στηλίτευσε επίσης ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπενθύμισε πως το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και με τον νόμο Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, ο οποίος θέσπιζε τις απλήρωτες υπερωρίες, βαφτίζοντάς τον «δικαίωμα» για να πηγαίνουν για ...ελιές, όπως και με τον νόμο - κίνητρο να πηγαίνουν για δουλειά οι συνταξιούχοι, που η κυβέρνηση παρουσίαζε με θράσος ως «ατομικό δικαίωμα», αποκρύπτοντας ότι ουσιαστικά οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν εξαιτίας της ανέχειας από τις πετσοκομμένες συντάξεις που παίρνουν.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί επιστέγασμα μιας πορείας που ξεκίνησε το 2012, όταν μέσα σε ένα βράδυ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και που ολοκληρώθηκε με τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός θα καθοριζόταν εφεξής με υπουργική απόφαση μέσα από μία «διαδικασία - παρωδία».

Σχετικά με τον περιβόητο αλγόριθμο που θεσπίζει η κυβέρνηση, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι θα αξιοποιείται για να κρύψει πίσω από αυτόν τις ευθύνες της και για να αποδίδεται μία τάχα αντικειμενικότητα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση «θα λέει ότι δεν είναι δική μας απόφαση, αυτό έβγαλε ο αλγόριθμος, αυτό έβγαλε ο μαθηματικός τύπος, ο οποίος λειτουργεί με αντικειμενικά κριτήρια», τα οποία όμως αφορούν στην πραγματικότητα τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αποδόμησε, επίσης, τα ψέματα της κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι «δεν θα ξαναμειωθεί ο κατώτατος μισθός», καθώς, πρώτον, ακόμα και αν δεν υπάρχει ονομαστική μείωση, θα υπάρχει πραγματική μείωση του κατώτατου μισθού, αφού οι όποιες αυξήσεις υπολείπονται της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της εμπορευματοποίησης μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών, τη στιγμή που ήδη το διαθέσιμο εισόδημα είναι χαμηλότερο από το 2010 κατά 28%, σύμφωνα με τη Eurostat. Δεύτερον, σε συνθήκες κρίσης, για παράδειγμα, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται επίκληση έκτακτης ανάγκης ή δημόσιου συμφέροντος για να μειώνεται ο κατώτατος, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Στάθηκε και στις ευθύνες της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, ενώ στην πραγματικότητα είτε ψήφισαν, είτε εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις 3 μνημόνια: «Ακούμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και νομίζουμε ότι ζούμε σε παράλληλο σύμπαν, λες και δεν αποδείχθηκαν μαζί με ΝΔ μεγαλύτεροι σφαγείς εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Το νομοσχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβαν να υπερασπιστούν η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως και ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος Σταύρος Παπασωτηρίου, οι οποίοι επανέλαβαν τα γνωστά σαθρά επιχειρήματα ότι δήθεν με τον μαθηματικό τύπο που προωθείται, προστατεύονται οι εργαζόμενοι και με την ενσωμάτωση της Οδηγίας δήθεν ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Να αποκρύψουν τις μεγάλες ευθύνες που φέρνουν τα κόμματά τους για τη διαμόρφωση του σημερινού αντεργατικού οικοδομήματος που τσακίζει τη ζωή των μισθωτών επιχείρησαν οι εισηγητές των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς.

Γι' αυτό στις τοποθετήσεις τους κινήθηκαν σε μια «κοινή γραμμή», που πυρήνας της ήταν ότι η κυβέρνηση τάχα παραβιάζει μια «φιλεργατική Οδηγία της ΕΕ», βγάζοντας έτσι λάδι τον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου. Κατά τ' άλλα περιορίστηκαν σε διαπιστώσεις για την κατάσταση των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ίδια ώρα που εκκωφαντικά αποσιώπησαν την πρόταση νόμου των 630 συνδικάτων για τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα δώσει συνέχεια στο αυριανό φύλλο στις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ