Ενας στους τέσσερις δεν τα βγάζει πέρα με την εργασία του και ένας στους δέκα ζει με κάτω από 500 ευρώ τον μήνα!
Ανάμεσα στις συμπληγάδες της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και στην ακρίβεια που ρουφάει το εισόδημα των εργαζομένων συνεχίζουν να βρίσκονται οι μισθοί, παρά τις ...ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρεί η κυβέρνηση, «μαγειρεύοντας» διαρκώς τα στοιχεία.
Ετσι, σύμφωνα με το ετήσιο ειδικό τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 2024 το 46,33% των μισθωτών Ιδιωτικού Δικαίου είχε μεικτό μηνιαίο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ! Μάλιστα, ένας στους δέκα μισθωτούς (10%) είχε μεικτές αποδοχές κάτω από 500 ευρώ! Αν από αυτά τα ποσά αφαιρεθούν οι εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς (περίπου 15%), αλλά και ο φόρος που αναλογεί, τότε οι πραγματικές αποδοχές για τους μισούς σχεδόν εργαζόμενους της χώρας μας δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Η δραματική θέση της εργατικής τάξης είναι αποτέλεσμα και της τεράστιας «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, καθώς το 23,6% δεν έχουν πλήρες ωράριο, αφού εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Οι μισοί από το παραπάνω ποσοστό, μάλιστα, εργάζονται λιγότερες από 20 ώρες τη βδομάδα.
Κι όμως, αυτή η κατάσταση, που υποχρεώνει έναν στους τέσσερις μισθωτούς να μην μπορεί να ζήσει από την εργασία του, δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της κυβερνητικής πολιτικής: Οπως έγραψε σε ανάρτησή του, η πλήρης απασχόληση έφτασε στο 76,4% πέρυσι, από 74,8% το 2023! Πραγματικά μεγάλο «κατόρθωμα», αν σκεφτεί κανείς ότι το ίδιο ποσοστό μισθωτών δεν καλύπτεται από καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας...
Με τον ίδιο προπαγανδιστικό οίστρο διαφημίζει ο πρωθυπουργός και το «επίτευγμα» ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός ανήλθε το 2024 σε 1.342 ευρώ μεικτά. Αυτό που αποκρύπτει η στατιστική της κυβέρνησης είναι ότι οι μεικτές αυτές αποδοχές περιλαμβάνουν και περίπου 130.000 μισθωτούς που αναγκάζονται να εργάζονται σε δύο τουλάχιστον δουλειές!
Αν ο υπολογισμός γίνει με βάση τις θέσεις εργασίας, που πέρυσι ανήλθαν σε 2.519.726 θέσεις κάθε μήνα, τότε ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών για κάθε θέση εργασίας περιορίζεται στα 1.273 ευρώ, κι αυτά μεικτά. Χώρια που ακόμα και αυτή η «αύξηση» πάει πακέτο με τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των ωρών εργασίας, για τον οποίο επίσης πανηγύριζε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες. Συμπέρασμα; Οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο και αμείβονται με όρους του 2011, αφού τόσος περίπου ήταν και τότε ο μέσος μεικτός μισθός!
Οσον αφορά τα άλλα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», το 2024 ο αριθμός των επιχειρήσεων που απασχολούσαν μισθωτούς ανήλθε σε 301.114 και μαζί με τα παραρτήματά τους σε περιοχές διαφορετικές από την έδρα τους ήταν 351.552, ενώ οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου ήταν 2.519.726 άτομα. Ομως το 46,47% του συνόλου των μισθωτών απασχολούνται σε μόλις 5.467 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, 4.582 επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους απασχολούν 456.727 άτομα, ενώ 885 επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους απασχολούν 714.081 μισθωτούς.
Τρεις προτάσεις νόμου και εφτά τροπολογίες έχει καταθέσει το Κόμμα τα τελευταία χρόνια | Συνάντηση χτες με την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά της ΚΕ του Κόμματος, συναντήθηκαν χτες στη Βουλή με τα μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Βασίλη Πολυμερόπουλο, Βέτα Πανουτσάκου, Δημήτρη Μπράτη, Γιώργο Πετρόπουλο, Στέφανο Σαββόπουλο, Μάνθο Κυριακόπουλο, Δημήτρη Ακτύπη και Χρήστο Γρίβα.
Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν το Κόμμα για όλες τις περικοπές των μισθών που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, και ζήτησαν τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις τους.
Ο Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι το ΚΚΕ διαχρονικά πρωτοστατεί στη διεκδίκηση και στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και συνολικά των εργαζομένων. Ειδικότερα για τον 13ο και 14ο μισθό, τη 13η και 14η σύνταξη.
Ενημέρωσε ότι το Κόμμα έχει καταθέσει μέχρι τώρα 7 τροπολογίες και 3 προτάσεις νόμου, προς όλες τις κυβερνήσεις, για την επαναφορά τους στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
Αναλυτικά έχει καταθέσει τις εξής προτάσεις νόμου τα τελευταία χρόνια:
1. Στις 23/4/2015 με θέμα: «Επαναφορά του κατώτατου μισθού, την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».
2. Στις 9/3/2016 με θέμα: «Επαναφορά κατώτατου μισθού, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».
3. Στις 2/12/2024 με θέμα: «Πρόταση νόμου των 645 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τις ΣΣΕ με άρθρα για την κατάργηση του αισχρού μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης».
Επίσης, τις εξής τροπολογίες με θέμα την επαναφορά και καταβολή των 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης: 1. Στις 13/12/2016 με αριθμό 802. 2. Στις 24/11/2020 με αριθμό 579. 3. Την 1/12/2021 με αριθμό 1156. 4. Στις 23/11/2022 με αριθμό 1471. 5. Στις 19/12/2022 με αριθμό 1532. 6. Στις 15/12/2023 με αριθμό 58. 7. Στις 21/10/2024 με αριθμό 259.
Ολες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κόμματος, που εκφράζουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, απέρριπταν τα άλλα κόμματα, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε ως αντιπολίτευση, με το επιχείρημα πάντα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» ή με την εκκωφαντική σιωπή τους.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι προϋπόθεση για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων για την επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού και για αυξήσεις στους μισθούς είναι το δυνάμωμα της δράσης του εργατικού κινήματος σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που στηρίζουν τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φορομπηξία στα λαϊκά στρώματα, τις φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
Σημειώνεται ότι την ίδια στάση έχουν και σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ τον περασμένο Γενάρη, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ο υπεύθυνος Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, ουσιαστικά απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, μιλώντας γενικά για «στήριξη εισοδημάτων», πάντα με κριτήριο τη «δημοσιονομική σταθερότητα». Το κριτήριο δηλαδή με το οποίο το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, έκοψε τα Δώρα ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας τα μνημόνια.
Τώρα, επανερχόμενο στον ...τόπο του εγκλήματος, το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε νέες λαθροχειρίες κοροϊδίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, με τον πρόεδρό του να δεσμεύεται χτες ότι θα επαναφέρει μόνο τον 13ο μισθό, πάντα με βάση τη «δημοσιονομική κατάσταση».
Στο μεταξύ, το «γαϊτανάκι» της κοροϊδίας γυρνάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Σχολιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον δημόσιο τομέα να σκεφτούν «ποια κόμματα ήταν αυτά που ψήφισαν τα μνημόνια και όλα τα μέτρα που τους τσάκισαν τη ζωή».
Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ δεν συμβιβάστηκε ποτέ με όλα εκείνα τα μέτρα που πήραν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να φορτώσουν την οικονομική κρίση στις πλάτες του λαού, προσθέτοντας ότι ανέκαθεν έβγαινε μπροστά για την οργάνωση του αγώνα του εργαζόμενου λαού ενάντια στην εφαρμογή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής κάθε λογής κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και συνεχίζει να πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και εκτός αλλά και εντός Βουλής, με Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Τροπολογίες, Προτάσεις Νόμου που έχουν καταθέσει και ομιλίες που έχουν κάνει βουλευτές του. Σε αυτό το σημείο παρουσίασε λεπτομερώς τις Τροπολογίες και τις Προτάσεις Νόμου για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στον δημόσιο τομέα που έχει καταθέσει ήδη από το 2012, οπότε και καταργήθηκαν, σε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις, υπογράμμισε, η στάση όλων των κυβερνήσεων ήταν ενιαία, απορρίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες τις νομοθετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ.
Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως κυβέρνηση απέρριπτε την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μιλώντας για «ανεφάρμοστες» και «μη ρεαλιστικές» απαιτήσεις εξαιτίας των... «δημοσιονομικών αντοχών»! Ταυτόχρονα, «έσπευδε να υλοποιήσει και με το παραπάνω τις ρεαλιστικές απαιτήσεις του κεφαλαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως ήταν το κόμμα που ως κυβέρνηση έφερε μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ έκανε ιδιώνυμο αδίκημα και τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών!
Οπως είπε, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία, καθώς ακόμα και στην αιτιολογική έκθεση παρουσιάζεται αμετανόητος, αφού «θεωρεί αναγκαία την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που έγινε και συνδέει ένα εργατικό δικαίωμα με τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα».
Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, που θερίζει το λαϊκό εισόδημα, την ίδια τη ζωή του λαού, αφού τη «συνδέει» με τις δημοσιονομικές αντοχές και τους στόχους ανταγωνιστικότητας και θωράκισης της κερδοφορίας, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, στα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη.
«Το ΚΚΕ, όπως κάνει πάντα, θα μεταφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων στη Βουλή και κυρίως θα πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων, γιατί στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αν τελικά η κυβέρνηση αποδεχθεί την τροπολογία, το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ.
Τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των Οικοδόμων
Πρόγραμμα με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγωνιστικής δράσης διαμόρφωσαν σε κοινή συνεδρίασή τους τα ΔΣ του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Αποφάσισαν την πραγματοποίηση απεργίας στις 13 Φλεβάρη, απαιτώντας την επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, και καλώντας σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει τη μέρα εκείνη μαζί με τους οικοδόμους και τους μισθωτούς τεχνικούς στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης πρόγραμμα δράσεων για την υπογραφή νέων Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και για την τήρησή τους από τους εργοδότες, όσο η κυβέρνηση δεν τις κάνει υποχρεωτικές. «Εντείνουμε τη δράση μας για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ώστε να μπορούμε να γυρνάμε στις οικογένειές μας ασφαλείς. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας και να φτάνουν σε σημείο να αποκρύπτουν εργατικά "ατυχήματα", όπως έγινε σε συνάδελφό μας πριν από 20 μέρες περίπου. Οποιος νομίζει ότι είμαστε αναλώσιμοι, είναι βαθιά γελασμένος. Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να μένει σιωπηλός. Είμαστε εδώ για να μπαίνουμε μπροστά και να σπάμε τον φόβο και τη σιωπή που θέλουν να επιβάλουν», αναφέρουν τα συνδικάτα.
Ακόμα, αποφάσισαν τη συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και άλλα σωματεία, «για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι» για το έγκλημα των Τεμπών και «για να μη γίνουν οι χώροι εργασίας μας νέες κοιλάδες των Τεμπών».
Επιπλέον, θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά την Τετάρτη 12 Φλεβάρη για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, καθώς και στη συγκέντρωση που έχει αποφασιστεί από το ΕΚΠ και άλλους φορείς να γίνει την Τετάρτη 19 Φλεβάρη έξω από τα γραφεία της «doValue» στην Καλλιθέα, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.
Στις 12 και 13 Φλεβάρη η νέα μεγάλη μάχη | Τη δεύτερη μέρα η πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος
Σε εργοτάξια της Αττικής |
Μια ακόμα μάχη - σταθμός για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις, που θα κορυφωθεί με την πανελλαδική συγκέντρωση, στις 13 Φλεβάρη, δεύτερη μέρα της απεργίας στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κάνιγγος. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.
Επίσης στην Αθήνα την πρώτη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση, και πάλι στις 12 μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), όπου θα γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απεργία του κλάδου στις 22 Γενάρη, όταν είχε γίνει και πάλι συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, είχε τονίζει μετά τη συνάντηση ότι «στις 12 Φλεβάρη θα ξανάρθουμε εδώ», ζητώντας από τις εργοδοτικές ενώσεις να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση, που θα γίνει αποδεκτή μόνο εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.
Από τις περιοδείες στην Πάτρα |
Χαρακτηριστικό είναι το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και η μαχητική διάθεση να βρεθούν οι οικοδόμοι από όλη τη χώρα στην Αθήνα. Αλλωστε, τα αιτήματά τους ακουμπούν στις ανάγκες και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Τα χαμηλά μεροκάματα, τα κομμένα ένσημα, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Τα ζητήματα αυτά τροφοδοτούν τις διαθέσεις για μαζική συμμετοχή στην απεργία, για συνέχιση και ένταση της πάλης.
«Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε 15 χρόνια πριν», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο «με όλους όσοι θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και με την κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες, που τους κάνουν πλάτες εις βάρος της δικής μας ζωής». Ακόμα προβάλλει επιτακτικά το αιτήματα για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων», για την επικόλληση όλων των ενσήμων και απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους απεργούς που θα διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη.
Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα διεκδικούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με τριετίες και επιδόματα. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να μη μετράμε καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους.
Σε 48ωρη απεργία προχωρά στις 12-13 Φλεβάρη και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, συντονίζοντας ξανά τα απεργιακά του βήματα με τους οικοδόμους, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Διεκδικεί μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αναδεικνύει το ζήτημα ότι η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται «από το πόσες δυνάμεις θα μπουν στη μάχη, γι' αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς, με την προετοιμασία της απεργιακής κλιμάκωσης μέσα σε κάθε χώρο εργασίας».
Καθημερινά βρίσκεται στα μεγάλα έργα και τις οικοδομές, ώστε να μη χαθεί λεπτό για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας και την αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.
Κλιμάκια της διοίκησής του περιόδευσαν την Τετάρτη στα εργοτάξια της υπό κατασκευή νέας Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, πραγματοποιώντας επιτόπιες συσκέψεις με εργαζόμενους, συζητώντας το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας, με την κουβέντα να εστιάζει ειδικά στην ανάγκη να υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα των εργαζομένων στον κλάδο, απέναντι και στην καθημερινή ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά τους.
Από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τους εργαζόμενους απασχολεί έντονα επίσης η εντατικοποίηση της δουλειάς, κάτι που εκφράζεται με την πίεση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το έργο, όπως και οι επιμέρους εργασίες. Επίσης, προβληματίζουν οι συνεχείς υπερωρίες, που ουσιαστικά εξαντλούν το προσωπικό, μέσα στο σύνολο της εντατικοποίησης του χρόνου εργασίας.
Από το συνδικάτο εκφράστηκε η ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση και με τη συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, καλώντας να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς για δύο μέρες, να είναι μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα (10.30 π.μ. την πρώτη μέρα), στον ΣΕΠΕ (ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών), όπως και τη δεύτερη μέρα στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Οι περιοδείες από τον συνδικαλιστικό φορέα θα συνεχιστούν όλες τις υπόλοιπες μέρες το πρωί στις οικοδομές και τα έργα, ενώ κάθε απόγευμα πραγματοποιούνται συσκέψεις οργάνωσης και συμμετοχής στην απεργία στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο.
Μπροστά στη 48ωρη απεργία, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματά του με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της δράσης για την επιτυχία της κινητοποίησης. Συνελεύσεις θα γίνουν: Σήμερα στα παραρτήματα Μενιδίου (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42), Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Νέου Ηρακλείου (7 μ.μ., Νισύρου 20) και Περιστερίου (7 μ.μ., Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στα παραρτήματα Βορειοανατολικών Συνοικιών (7 μ.μ., 4ο Δημ. Σχολείο, Λεονταρίου 5 στην Παλλήνη) και Βύρωνα - Ζωγράφου (7 μ.μ., Περιάνδρου 18). Το Σάββατο 8 Φλεβάρη στο παράρτημα Κέντρου (7 μ.μ., Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).
Δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) πραγματοποίησε χθες βράδυ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζί με το Συντονιστικό των Συμβασιούχων που εργάζονται στις κοινωνικές δομές των δήμων, στα Κέντρα Ημέρας, Στέγες Αστέγων, κοινωνικά παντοπωλεία, υπνωτήρια κ.λπ., αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Μια παρέμβαση που ολοκληρώθηκε με το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ να αποφασίζει ομόφωνα ότι στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι οι δηλώσεις στήριξης να γίνουν πράξη.
Και σ' αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, καλεί σε ευρεία σύσκεψη των συμβασιούχων εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ.
Τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Α' Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης από τον Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου
Συγκεκριμένα, οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Α' Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης (Εθνάρχου Μακαρίου 3).
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής: Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρής Μέρμηγκας, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς), Νατάσσα Μποφίλιου, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης και το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί». Ακόμα, θα διαβαστεί κείμενο συμπαράστασης του Φοίβου Δεληβοριά.
Το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συναυλία προβάλλοντας τα αιτήματα για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στελέχωση όλων των υπηρεσιών με προσωπικό και με κρατική χρηματοδότηση, να μπει τέλος στη σύγχρονη δουλεία. Ακόμα, τη μέρα της συναυλίας οργανώνει προσυγκέντρωση στο δημαρχείο στις 5.45 μ.μ. για να ακολουθήσει πορεία έως τον χώρο της συναυλίας.
Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης, για τον λόγο που έγινε η αφορμή οργάνωσης της συναυλίας, τις επιπτώσεις και τις στοχεύσεις της πολιτικής που χτυπά τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την ίδια ώρα που γενικεύει τις προσωρινές μορφές απασχόλησης, τους δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους προκειμένου να αντισταθούν και να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική.
-- Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξουμε, όπως έχουμε κάνει και άλλες φορές, το ζήτημα της συνεχιζόμενης ομηρίας εκατοντάδων συμβασιούχων στον δήμο μας, και των χιλιάδων πανελλαδικά, που ζουν με μόνιμο άγχος εάν θα έχουν αύριο δουλειά. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους μετά από 4 χρόνια και να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στις 8 Γενάρη βγήκε απόφαση της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων 51 συναδέλφων που εργάζονταν στον δήμο μας πάνω από 4 χρόνια. Η απόφαση των ασφαλιστικών ήταν αρνητική. Την Παρασκευή 31 Γενάρη εκδόθηκε άλλη μια αρνητική απόφαση ασφαλιστικών για 21 εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα είναι να πεταχτούν στον δρόμο 72 συνάδελφοι, οι οποίοι απασχολούνται στην αποκομιδή, στο πράσινο, στην καθαριότητα των σχολείων, στο τεχνικό συνεργείο κ.λπ., σε υπηρεσίες κρίσιμες για την καθημερινότητα των πολιτών της Ηλιούπολης.
Οι συνάδελφοι αυτοί προσλήφθηκαν το 2020 με αφορμή την πανδημία, αλλά, επί της ουσίας, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Το οξύμωρο είναι ότι στον δήμο μας οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 178 σε αυτές τις ειδικότητες, χωρίς να υπολογίζουμε τις κενές οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν το 2024, κατά τη μεταφορά των ΝΠΔΔ στον δήμο μας.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τις 178 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού οι 38 είναι στην καθαριότητα, οι 34 στο πράσινο, οι 23 στο τεχνικό συνεργείο, οι 3 στο νεκροταφείο κ.ο.κ.
-- Στον δικό σας δήμο πόσοι συμβασιούχοι απασχολούνται και σε τι αναλογία με το υπόλοιπο προσωπικό;
-- Στον δήμο μας εργάζονται 730 άτομα, από τα οποία οι 198 είναι συμβασιούχοι και 134 εργαζόμενοι απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις, όλοι μαζί 332. Δηλαδή περίπου το 50% του συνολικού προσωπικού είναι συμβασιούχοι ή με δικαστικές αποφάσεις. Μια αναλογία που μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου, εξαρτάται από το πόσοι θα συνταξιοδοτηθούν.
Στην καθαριότητα των σχολείων εργάζονται μόλις 10 καθαρίστριες με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιπες 59 απασχολούνται, πάνω από 10 χρόνια, με συμβάσεις που ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και τελειώνουν στις 30 Ιούνη. Από τους 120 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς, οι 47 είναι συμβασιούχοι, που απασχολούνται πάνω από 4 χρόνια. Ολοι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινότητας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο Κοινωνικό Φαρμακείο είναι συμβασιούχοι, με πάνω από 7 χρόνια στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό είναι με συμβάσεις έργου, οι ίδιοι εδώ και χρόνια, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα γιατί το κράτος τούς θεωρεί εργολάβους.
-- Τι σημαίνει αυτό για τους ίδιους τους εργαζόμενους - συμβασιούχους και μόνιμους - αλλά και για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους δημότες;
-- Ανασφάλεια, αβεβαιότητα, για το εάν αύριο θα έχουν δουλειά, για το εάν θα έχουν να πάνε στο σπίτι τους ένα κομμάτι ψωμί. Εάν είσαι συμβασιούχος δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα στη ζωή σου. Αποδέχεσαι συνήθως αδιαμαρτύρητα κάθε παράλογη απαίτηση γιατί φοβάσαι εάν θα έχεις δουλειά. Δεν έχεις προτεραιότητα την ασφάλειά σου, κάνεις εκπτώσεις σε μια σειρά από πράγματα.
Η ανακύκλωση της ανεργίας και η κάλυψη των κενών θέσεων με συμβασιούχους σημαίνει εντατικοποίηση και για το μόνιμο προσωπικό. Γιατί κάθε φορά πρέπει να εκπαιδεύσουν από την αρχή τους συμβασιούχους, άρα διπλάσια δουλειά για τους μονίμους. Ομως, μόλις οι συνάδελφοι με συμβάσεις μαθαίνουν ένα κομμάτι της δουλειάς, απολύονται, με αποτέλεσμα να μένει πίσω η δουλειά και οι υπηρεσίες προς τους δημότες να μην είναι αυτές που πρέπει.
-- Γιατί οι κυβερνήσεις, με τη στήριξη και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, επιλέγουν τη στελέχωση θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ με συμβασιούχους αντί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αφού κατά κύριο λόγο στελεχώνουν θέσεις που καλύπτουν ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια (κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών) "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" (καθαριότητα, πράσινο κ.ά.);
-- Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή διαχρονικά κυβερνήσεων, δημοτικών αρχών, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
Το να έχουν οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά το λογαριάζουν ως κόστος που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την οικονομία, όπως προκλητικά μας απαντούν. Είναι σαφές πως επιδιώκουν όχι μόνο να καλύπτουν τις ανάγκες και τα κενά με συμβασιούχους αλλά τελικά να καταργήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, να παραδώσουν μια σειρά από υπηρεσίες στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα γιατί αυτό αποφέρει κέρδη. Και βέβαια γιατί θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, χωρίς εργασιακό μέλλον και με σκυμμένο το κεφάλι.
Δεν ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες καθημερινές ανάγκες του λαού, όπως δωρεάν παιδικοί σταθμοί, ασφαλή σχολεία, κοινωνικές παροχές, κ.λπ. Στόχος τους είναι το χαράτσωμα του λαού και η ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό ισχύει και στον δήμο μας. Ολες διαδοχικά οι δημοτικές αρχές στήριξαν και υπηρέτησαν την πολιτική των κυβερνήσεων που μας έχει οδηγήσει εδώ. Γι' αυτό και δεν μας ξεγελούν τα χτυπήματα συμπόνιας στην πλάτη, που στόχο έχουν να βγουν απ' το κάδρο των ευθυνών, αφού στην πράξη δεν αμφισβητούν το αντεργατικό οπλοστάσιο, που συνεχώς ενισχύεται ενάντια στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μιας και αναπαράγουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα για αντοχές της οικονομίας.
Αποτελεί στήριξη της κυβέρνησης και της πολιτικής της η παραίτηση από τη διεκδίκηση των εκατομμυρίων της κρατικής χρηματοδότησης, που οφείλονται και στον δήμο μας, την ίδια ώρα που μας απαντούν ότι δεν φτάνουν τα λεφτά, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, έτσι είναι ο νόμος... Δεν μπορούν να στελεχώσουν υπηρεσίες, δεν μπορούν να μονιμοποιήσουν τους εργαζόμενους...
-- Οπως παρατηρήσατε, η ανακύκλωση συμβασιούχων σημαίνει και την πρόσκαιρη απασχόλησή τους σε αντικείμενα εργασίας που απαιτούν εξοικείωση και τριβή, ακόμα και εκπαίδευση. Τι κινδύνους ενέχει η έλλειψη πείρας και εκπαίδευσης για τους συμβασιούχους;
-- Η συνεχής ανακύκλωση των συμβασιούχων, η έλλειψη πείρας και εκπαίδευσης έχουν ως αποτέλεσμα στον κλάδο μας να μετράμε χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και δυστυχήματα. Στον δήμο μας, μόνο πέρσι, τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» ήταν 24. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές δεν δηλώνονται μικροατυχήματα στη λογική «ε..., δεν χτύπησε πολύ»! `Η δεν καταγράφονται παθολογικά περιστατικά, όπως καρδιακά κ.ά.
-- Γιατί απευθυνθήκατε και σε άλλα σωματεία προκειμένου να προχωρήσετε σε αυτήν την πρωτοβουλία; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
-- Είναι νομίζω κατανοητό από όλους μας ότι ένα σωματείο μόνο του, όσο οργανωμένα και με προσανατολισμό για το δίκιο του εργαζόμενου και αν ενεργεί, δεν μπορεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά από μόνο του τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που έρχεται σε αντίθεση με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους. Γι' αυτό επιδιώκουμε, σε κάθε φάση του αγώνα μας, την κοινή δράση με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας, που αντιλαμβάνονται και βιώνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής σε όλο το φάσμα της ζωής τους. Και βέβαια τα σωματεία του κλάδου μας, οι εργαζόμενοι των οποίων έχουμε κοινά προβλήματα, κοινό αντίπαλο.
Μόνο στον βαθμό που ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά γίνεται υπόθεση μιας τέτοιας συμμαχίας όλων των εργαζομένων και όσων βιώνουν τα αποτελέσματα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, μιας συμμαχίας κόντρα στις κεντρικές πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα για να στηρίξουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί να βάζει εμπόδια και να αποσπά κατακτήσεις. Η επαναπρόσληψη των συναδέλφων είναι μία τέτοια νίκη που δείχνει τη δύναμη που έχουμε οι εργαζόμενοι που αγωνιζόμαστε με αυτόν τον προσανατολισμό.
Κινητοποίηση στο «Πάρκο για όλους» (Μαλακοπή), η οποία θα καταλήξει στην οδό Πυλαίας 124 στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, οργανώνουν σωματεία και φορείς το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 11 το πρωί, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς κατοικιών και εξώσεις εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Αυτές τις μέρες άλλωστε είναι σε εξέλιξη ένας πλειστηριασμός και μία έξωση. Συγκεκριμένα: Στην Πυλαίας 124, όπου διαμένει 87χρονος τυφλός με πολλά προβλήματα υγείας (αναπηρία 96%) και η 77χρονη σύζυγός του με δύο αποτυχημένες εγχειρήσεις, ουσιαστικά τα «κοράκια» θέλουν να τους πετάξουν στον δρόμο. Η οικογένεια είχε οφειλές από στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει και τον Μάη του 2022 η «doValue» έβγαλε σε πλειστηριασμό το ακίνητο. Η εταιρεία προχωρά σε έξωση και την προηγούμενη Πέμπτη, 30 Γενάρη, έδωσε εντολή να της παραδοθούν τα κλειδιά του διαμερίσματος.
Στη Μαλακοπή κινδυνεύει η κατοικία συνταξιούχου με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπου διαμένει ο γιος του με την σύζυγό του και τα 2 ανήλικα παιδιά τους, οι οποίοι δεν διαθέτουν άλλη ακίνητη περιουσία και ουσιαστικά θα πεταχτούν στον δρόμο. Η οικογένεια έχει οφειλές στην Εθνική Τράπεζα από στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει, και τώρα η «doValue» προχωρά σε πλειστηριασμό της κατοικίας, η αντικειμενική αξία της οποίας είναι τριπλάσια από το ποσό της κατάσχεσης.
«Πρόκειται για νέα περιστατικά αρπαγής κατοικιών όπου στεγάζονται εργατικές - λαϊκές οικογένειες, τα οποία παρά τις επικλήσεις της κυβέρνησης αποδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο την παντελή έλλειψη προστασίας της εργατικής - λαϊκής κατοικίας, καθώς και την ουσία της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για τη δήθεν προστασία των δανειοληπτών εργαζομένων», σημειώνουν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, η Ενωση Γονέων Δ' Δημοτικής Κοινότητας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΗΠ και το Σωματείο Εργαζομένων «Deloitte».
Απαιτούν: Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαδικασία της έξωσης, όπως και η διαδικασία πλειστηριασμού. Διά νόμου να θεσμοθετηθεί η ακύρωση κάθε έξωσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας βαριά ανάπηρου ατόμου (πάνω από 80%). Με επίδειξη της κάρτας ΚΕΠΑ να σταματά κάθε διαδικασία. Να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων για τον πλειστηριασμό στις οποίες να μπορεί να ανταποκριθεί η οικογένεια, με σκοπό να αποτραπεί ο πλειστηριασμός της κατοικίας της.
Με επιτυχία η χτεσινή ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Από παλιότερη κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων διεκδίκησης για στήριξη σε περίπτωση ατυχήματος |
Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν Σωματεία και Ενώσεις που έχουν αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες στο μέτωπο αυτό.
Με τις σύντομες παρεμβάσεις τους φώτισαν επιμέρους πλευρές, έφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοαπασχολούμενων που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι μπροστά σε «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς ή σε προβλήματα υγείας είτε των ίδιων είτε των παιδιών τους. Μετέφεραν έτσι την αγωνία που νιώθουν χιλιάδες καθώς η θηλιά των χρεών τους σφίγγει όλο και περισσότερο, επιβεβαίωσαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για τα προβλήματα που «καίνε» τους επαγγελματίες.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας απηύθυνε η Ηρώ Μπούτα, μέλος του ΔΣ της, μεταφέροντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας στα αιτήματα της ΟΒΣΑ και των σωματείων της.
Τις χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν την Κυριακή 26 Γενάρη ενάντια στη συγκάλυψη των αιτιών και των ενόχων του εγκλήματος στα Τέμπη χαιρέτισε ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Θανάσης Καλαμπαλίκης. Από το βήμα της ημερίδας μετέφερε το κάλεσμα της Ομοσπονδίας στους επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, με κλείσιμο των καταστημάτων τους.
«Η Κοινωνική Ασφάλιση οφείλει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των απόμαχων της δουλειάς λόγω ηλικίας ή αναπηρίας ή των εξαρτημένων μελών της οικογένειάς τους λόγω θανάτου. Γιατί τα γηρατειά δεν είναι κίνδυνος, όπως λέει ο ΕΦΚΑ, είναι φυσική εξέλιξη της ζωής, και οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν δικαίωμα στη ζωή χωρίς στερήσεις όπως όλοι οι άνθρωποι», επισήμανε. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση αντί να διευρύνεται, σήμερα περιορίζεται, για όλους τους εργαζόμενους, μεταξύ αυτών και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.
Ο Β. Μαμάης στηλίτευσε ακόμα τη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που έχουν επί της ουσίας συμφωνήσει στα αντιασφαλιστικά μέτρα, περιορίζοντας τις όποιες «ενστάσεις» τους σε επιμέρους ζητήματα. «Δεν λένε τίποτα για τις αγωνίες αυτών που είναι εγκλωβισμένοι στις μυλόπετρες της κατώτερης εισφοράς. Δεν τους απασχολούν η μείωση των συντάξεων, τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων, η κρατική χρηματοδότηση που έχει πάρει την κατηφόρα. Δεν είναι στην ατζέντα τους το βασικότερο, το δικαίωμα κάθε αυτοαπασχολούμενου στην Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου να ζήσει με αξιοπρέπεια», σχολίασε.
«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια μεγάλη κατάκτηση της εργαζόμενης κοινωνίας μέσω της συλλογικής δουλειάς, να καταφέρνει να προστατεύει τα πιο αδύναμα μέλη της, να προστατεύει όλους αυτούς που για διάφορους λόγους - λόγω ατυχήματος, ασθένειας κ.ο.κ. - αδυνατούν να υποστηρίξουν μόνοι τους τις ανάγκες τους. Αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα που επιχειρεί η αστική πολιτική όχι μόνο δεν πρέπει να το δεχτούμε, αντίθετα η κατοχύρωση και η διεύρυνση των δικαιωμάτων που προκύπτουν από τις σύγχρονες ανάγκες χρειάζεται να μπουν στο επίκεντρο των αγώνων και των διεκδικήσεων, πρέπει να υπερασπίσουμε τις συλλογικές κατακτήσεις μας για μας και για τα παιδιά μας, που θα κληθούν να ζήσουν σε συνθήκες πολύ πιο σκληρές», υπογράμμισε.
Στην κατεύθυνση αυτή, παρουσίασε μια σειρά δίκαια αιτήματα που έχουν καταθέσει επανειλημμένα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη ΓΣΕΒΕΕ που συσπειρώνονται και δρουν σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και η ίδια η ΟΒΣΑ, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, για τη στήριξη των επαγγελματιών που βρίσκονται αντιμέτωποι με επαγγελματικά ατυχήματα και ασθένειες.
Στο αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι αντιασφαλιστικοί νόμοι στο συνταξιοδοτικό σύστημα των επαγγελματιών εστίασε ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
Το οικοδόμημα των σχετικών ρυθμίσεων, όπως περιέγραψε, είναι κοινό έργο όλων των κυβερνήσεων που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι η μία μετά την άλλη στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Παράλληλα, υπενθύμισε τους αγώνες συνταξιούχων και εργαζομένων που έβαλαν φρένο στην επίθεση και καθυστέρησαν μέτρα. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση για τους επαγγελματίες είναι εφιαλτική: 7 στους 10 χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, 4 στους 10 δεν έχουν περίθαλψη, 9 στους 10 επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, 7 στους 10 εγκαταλείπουν τη ρύθμιση για οφειλές στον ΕΦΚΑ.
Ο Χρ. Κολοβός επισήμανε τα εμπόδια επαγγελματιών να συνταξιοδοτηθούν, ακόμα και αφού έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για 25, 30 και 32 χρόνια. Περίπου 300.000 ασφαλισμένοι αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετέφερε τις διεκδικήσεις που προτάσσει η Ομοσπονδία, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς και το σύνολο των αιτημάτων γύρω από τα οποία οργανώνει την αγωνιστική της δράση.
Τις ελλιπέστατες παροχές Υγείας για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες ανέδειξε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου. Η δραματική μείωση του εισοδήματος αναγκάζει τους αυτοαπασχολούμενους να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο», όπως εξήγησε, για να τα βγάλουν πέρα, με αποτέλεσμα την καταπόνηση του οργανισμού τους, την επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας έχει ανάγκη από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παροχές για όλο τον λαό», τόνισε. Σε αντιπαράθεση με την ανάγκη αυτή, σκιαγράφησε τις βαριές επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων δομών.
Με την παρέμβασή του αναφέρθηκε ακόμα στην απουσία στοιχειωδών και αυτονόητων παροχών για τους επαγγελματίες που ασθενούν ή αντιμετωπίζουν κάποιο ατύχημα στη δουλειά. Ετσι, ακόμα και οι ελάχιστες αποζημιώσεις που προβλέπονται για απουσία μεγαλύτερη των 30 ημερών από τη δουλειά συνδέονται με την ασφαλιστική κλάση και έχουν προϋπόθεση την ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή καταλήγουν ψίχουλα που δεν δικαιούνται όλοι. Αντίστοιχα, η αναρρωτική άδεια αποτελεί για τους επαγγελματίες κενό γράμμα, μιας και δεν συνοδεύεται από κάποιο επίδομα που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα των ημερών απουσίας από τη δουλειά, οπότε αρκεί μια τέτοια ...αναποδιά για να βρεθεί ο αυτοαπασχολούμενος στο χείλος της χρεοκοπίας.
Επίσης, στηλίτευσε την ανεπάρκεια των μέτρων για τη στήριξη της μητρότητας, καθώς ακόμα και η επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες έχει προϋπόθεση την ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ασφαλισμένων με οφειλές στο ασφαλιστικό ταμείο.
Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν για τα παραπάνω ζητήματα το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως η ημερίδα θα συμβάλει στη συνέχεια και την ένταση της σχετικής δράσης.