Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • «Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα με τις «ανατροπές του αιώνα». «Πολεμικό ανακοινωθέν» από την κυβέρνηση η παρουσίαση του νομοσχεδίου.
  • Πρόταση νόμου καταθέτει το ΚΚΕ για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων.
  • Σήμερα η κρίσιμη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.
Ολοι στους δρόμους! Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Συλλαλητήρια σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έχουν πάρει εργατικά σωματεία και συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Στην Αθήνα, τα συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα τους, προετοιμάζοντας νέα απεργιακή απάντηση, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές: Στις 17.15 από Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι), στις 17.30 από Μενίδι (πλατεία Καράβου), στις 17.30 από Ανω Λιόσια (Τριγωνική πλατεία - πίσω από το δημαρχείο), στις 17.45 από Κόκκινο Μύλο (Τριγωνική πλατεία), στις 17.30 από Ελευσίνα (δημοτικό πάρκινγκ), στις 17.45 από Ασπρόπυργο (παραλία).

Στον Πειραιά, θα γίνει συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Σε άλλες περιοχές

Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις από Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε:

-- Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Πρέβεζα, με πανεξόρμηση ενημέρωσης στις 7 μ.μ. από το δημαρχείο.

-- Στη Λάρισα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Πάτρα, συγκέντρωση στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Στον Βόλο, στις 6.30 μ.μ., μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το δημαρχείο.

-- Στη Σάμο, στις 7 μ.μ., πικετοφορίες σε Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και Καρλόβασι (Εμπορικό Κέντρο Ερμής). Επίσης, πραγματοποιείται πανεξόρμηση σε Αγιο Κήρυκο, Εύδηλο και Ράχες στην Ικαρία.

-- Στη Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία στην πλατεία Σαπφούς.

-- Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ., κινητοποίηση στην παλιά Νομαρχία.

-- Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αύριο, Παρασκευή, στην Καλαμάτα, στις 7.30 μ.μ. συλλαλητήριο στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Αμεση απάντηση στο «πολεμικό ανακοινωθέν»

Αμεση εργατική απάντηση η χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για να μην κατατεθεί το τερατούργημα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο

Με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που ο υπουργός παρουσίαζε τις ρυθμίσεις ολοκληρωτικού ξεχαρβαλώματος του 8ωρου, ακόμα πιο επιθετικής ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος, κατάργησης της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. (βλ. αναλυτικά σελ. 12 - 13), εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν χτες την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε με διαδικτυακή συνέντευξη το τερατούργημά της, διαδήλωσαν διεκδικώντας «7ωρο, πενθήμερο, σταθερή δουλειά» και στέλνοντας μήνυμα αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να «ξηλωθούν» όλοι οι νόμοι που θεσμοθετούν την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, που καταργούν την αργία της Κυριακής, που βάζουν εμπόδια στη δράση των σωματείων, που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», ήταν το μήνυμα που άφησαν στον τοίχο έξω από το υπουργείο, ενώ στην είσοδο του κτιρίου ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «135 χρόνια αγώνας. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Οχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο». Ανανέωσαν στη συνέχεια το ραντεβού τους για το αυριανό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια.

Οπως κατήγγειλε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «θάβει ό,τι έχει απομείνει από τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο». Ανέδειξε μάλιστα ότι στην επίσημη παρουσίασή του ο υπουργός Εργασίας «πέταξε το τελευταίο φύλλο συκής» αποκαλύπτοντας ότι τα σχέδια δεν σταματούν στο 10ωρο αλλά επεκτείνονται σε εργάσιμη μέρα 13 ωρών!

«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη» φώναξαν οι εργαζόμενοι, πετώντας ένα κουβά ελιές στο υπουργείο
«Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη» φώναξαν οι εργαζόμενοι, πετώντας ένα κουβά ελιές στο υπουργείο
«Να επαναφέρουμε το δικό μας σχέδιο νόμου», τόνισε αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που έχουν διαμορφώσει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την οποία έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν εμπλουτισμένη, ενώ πρόσθεσε πως τα σωματεία ήδη προετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Πλατύ μέτωπο ενάντια στο αντεργατικό οπλοστάσιο

«Οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες μέρες», ανέφερε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και κάλεσε τα συνδικάτα να διαδώσουν παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, τα μαντάτα του «πολέμου» που κήρυξαν η κυβέρνηση και η εργοδοσία στην εργατική τάξη. Να παλέψουν για να δημιουργηθεί πλατύ μέτωπο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να το πάρει πίσω, αλλά και ένα μέτωπο αγώνα και πάλης για το ξήλωμα όλων των νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τσακίσει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Εχουμε υποχρέωση στην εργατική τάξη αλλά και στα παιδιά μας αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στη νέα βάρδια των εργαζομένων», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό θα απαιτήσει σκληρή σύγκρουση, αγώνα μαζικό, σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία», σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου που αυξάνει την εκμετάλλευση, την απλήρωτη δουλειά, την εντατικοποίηση και την αποδιοργάνωση της ζωής των εργαζομένων.

Πάρτε το πίσω!

Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Με έναν κουβά ελιές που πέταξαν στην πόρτα του υπουργείου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις ...ευχαριστίες τους στον υπουργό που τους εξασφαλίζει «ελεύθερο χρόνο» μετά την εργάσιμη μέρα των 13 ωρών, ώστε να μπορούν να μαζεύουν τις ελιές τους, όπως έλεγε τις προάλλες. «Στείλτε για ελιές τον Χατζηδάκη, το 8ωρο ανήκει στον εργάτη», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και ξεκαθάρισαν: «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Την απαίτηση των εργαζομένων να παρθεί πίσω το αντεργατικό τερατούργημα μετέφεραν εκπρόσωποι σωματείων σε σύντομους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση.

«Ξέρουμε καλά τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο. Σημαίνει ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όπως οι εποχικοί στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής. Το «χιλιοειπωμένο παραμύθι» πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα φέρει «νέες θέσεις εργασίας» σχολίασε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας πως η δουλειά την Κυριακή έχει φέρει για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα και ωράρια - «λάστιχο». Σε απομόνωση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει τον ρόλο των «βαστάζων» της κυβέρνησης κάλεσε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Τη φωνή των εργολαβικών εργαζομένων μέσω της επιχείρησης «Invite» στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και χτες, μετέφερε ο Κώστας Μαλινδρέτος. «Με τη σημερινή δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πέφτει κάθε φύλλο συκής, αν είχε μείνει τέτοιο», ξεκαθάρισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Τους εργοδότες στη Ναυπηγοεπισκευή που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις για ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων με σκοπό να βάλουν στον πάγο το αίτημα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, κατήγγειλε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Τη φωνή της με την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ενώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Κώστας Κεχαγιόγλου. Η πλαγιοκόπηση των εργασιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην απεργία, αφορά και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Κάλεσμα αγώνα απηύθυνε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στα Τρίκαλα

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» βροντοφώναξαν χτες και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, απαιτώντας να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου μίλησε η Κωνσταντίνα Παπή, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στο τέλος ανακοινώθηκε οτι την Παρασκευή 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη σωματείων για την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.

Σωματεία οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης

Συσκέψεις σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Καλαμάτα

Συσκέψεις για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποιούν σήμερα Σωματεία και Ομοσπονδίες, αναπτύσσοντας παράλληλα πολύμορφη δράση για την ενημέρωση των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη, η σύσκεψη θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο των 4 Εποχών στη Νέα Παραλία.

Σε σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι στη Σκάλα.

Στη Μεσσηνία, επίσης σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχία).

Στα Χανιά, σωματεία καλούν σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει πανεξόρμηση - κινητοποίηση ενημέρωσης των εργαζομένων, το Σάββατο 15/5 στις 11 π.μ. Επίσης, τη Δευτέρα 17/5, στις 7 μ.μ., καλεί ευρεία σύσκεψη σωματείων στον χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Στην Πτολεμαΐδα, το ΣΕΕΕΝ καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 17 Μάη, στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών, στις 7 μ.μ.

Κάλεσμα αγώνα από το ΠΑΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια, στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις (βλ. σελ. 11), καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενη σε κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, Επιτροπή Αγώνα.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης «8 Ωρες Δουλειά - 8 Ωρες Ανάπαυση - 8 Ωρες Ελεύθερος Χρόνος», «θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά τη μέρα, με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών.

Δεν θα περάσει! - Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί ΤΩΡΑ!

(...) Μιλάνε για "ελεύθερο χρόνο για την φροντίδα των παιδιών" αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία!

(...) Ωράρια εξόντωσης - δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές!

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και τη δράση των σωματείων μας ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

Λάστιχο ωράρια - λάστιχο ζωή

(...) Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην διευθυντή του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και μέγας προστάτης της εργοδοσίας.

(...) Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!».

Η ΟΓΕ και φοιτητές - μαθητές

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν εργατικά σωματεία και συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

«H κυβέρνηση και ο "υπουργός Superman" θα πάρουν την απάντησή τους! Η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί τη σύγχρονη σκλαβιά!», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το οποίο καλεί στα αποψινά συλλαλητήρια.

«Διαδηλώνουμε μαζί με τους γονείς μας, τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Νέα ισχυρά όπλα στην εργοδοσία για να τσακίζει τους εργαζόμενους

10ωρη δουλειά, πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση περιλαμβάνονται στις κατάπτυστες διατάξεις

Πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη κήρυξε η κυβέρνηση με την επίσημη παρουσίαση, χτες, ενός νομοσχεδίου - πραγματικού οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα.

Στην πυρά της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και με την επίκληση των «καλών ευρωπαϊκών πρακτικών», ρίχνεται το 8ωρο, επιβάλλεται 10ωρη απλήρωτη δουλειά με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων (ατομικές συμβάσεις), αυξάνονται και φθηναίνουν οι υπερωρίες, επεκτείνεται και μονιμοποιείται η τηλεργασία, καταργείται σε ακόμα περισσότερους κλάδους η Κυριακή αργία, χτυπιέται παραπέρα το δικαίωμα της απεργίας, τίθεται υπό διωγμό η συνδικαλιστική δράση.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε τελικά είναι ακόμα χειρότερες από όσες διαρροές είχε κάνει η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες. Και άρθρο προς άρθρο όλο το νομοσχέδιο, που παίρνει τη σκυτάλη από τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, φιλοδοξεί να κάνει «νόμο» την εργασιακή ζούγκλα.

Το νομοσχέδιο τίθεται σε διαβούλευση για 14 μέρες και στη συνέχεια παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, με τον Κ. Χατζηδάκη, που το παρουσίασε χτες, να επιχειρεί τον εξωραϊσμό του, βάζοντάς του π.χ. τον τίτλο «προστασία της εργασίας», ενώ η προπαγανδιστική καμπάνια της κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων έχει σύνθημα «δύναμη στον εργαζόμενο», προκαλώντας έτσι τον κοινό νου.


Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τα καίρια χτυπήματα που επιχειρεί το νομοσχέδιο στα εργατικά δικαιώματα.

* * *
1ο χτύπημα: Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο - Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς - Ο «φερετζές» της «ψηφιακής κάρτας»

Χτίζοντας πάνω στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» και των αντίστοιχων νομοθετημάτων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το νομοσχέδιο προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ωρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Μάλιστα, παρά τη μέχρι τώρα προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι το 10ωρο θα επιβάλλεται με ατομική σύμβαση εκεί που δεν υπάρχει σωματείο, ή τις γελοιότητες για «αίτηση του εργαζόμενου», από τη διάταξη προκύπτει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, μπορεί να επιβάλλεται με ατομική σύμβαση ακόμα κι αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία!

Οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή, ώστε να ξεχειλώνεται η τζάμπα εργασία, με την κυβέρνηση να παραπέμπει τον εργαζόμενο σε ...αναπλήρωσή τους με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση. Το νομοσχέδιο μάλιστα δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, κάτι που αφήνει ανοιχτό το πεδίο εφαρμογής του, π.χ. σε όσους εργάζονται σεζόν στον Τουρισμό: Θα δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα για ένα εξάμηνο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, και η «αναπλήρωση» θα πηγαίνει στα αζήτητα, όταν θα έχουν πια απολυθεί...

Ο εμπαιγμός απογειώνεται από το υπουργείο Εργασίας όταν φτάνει να παρουσιάζει ως «δικαίωμα» του εργαζόμενου το να δουλεύει τζάμπα 10 ώρες τη μέρα, που τάχα δεν πρέπει να του το «στερούν» τα συνδικάτα...

Ο υπουργός φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη «μητέρα» που όπως λέει έχει «δικαίωμα να μη δουλεύει την Παρασκευή για να βλέπει το παιδί της», έχοντας επιλέξει να δουλεύει «10 ώρες τις άλλες μέρες τη βδομάδα». Ενα ακόμα «επιχείρημα» που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας, αφού φαντασιώνεται γονείς που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους την Παρασκευή (μέρα σχολείου) αλλά όχι τις Κυριακές που τους στέλνει για δουλειά, καταργώντας την κυριακάτικη αργία για δεκάδες κλάδους (βλ. παρακάτω).

Μετά απ' αυτόν τον ορυμαγδό των ανατροπών και της «ευελιξίας», η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής κάρτας εργασίας», που προβάλλει ως «επανάσταση» η κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον κοροϊδία, καθώς οι εργοδότες «και με τον νόμο» θα κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας το άλλοθι της «ψηφιακής κάρτας» για το ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος, επικαλέστηκε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ. Ενώ από όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη φαίνεται ότι αυτή η «τομή» θα αξιοποιείται για τον έλεγχο ακόμα και του δευτερολέπτου δουλειάς του εργαζόμενου από το κράτος και την εργοδοσία. Θολό είναι μάλιστα το πώς και πού θα εφαρμοστεί αυτή η «τομή», με τον υπουργό να μη δίνει σαφή απάντηση στο πώς θα ελέγχεται η «διευθέτηση» μέχρι να καθιερωθεί η «ψηφιακή κάρτα», σε ένα προμήνυμα ότι επίκειται πλήρες ξεσάλωμα της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο μάλιστα της προώθησης της πλήρους «ευελιξίας» στα ωράρια, με το άρθρο 55 ορίζεται ρητά πως «το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας», ενώ στο άρθρο 56 προβλέπεται ότι οι μερικώς απασχολούμενοι όχι μόνο πρέπει να παρέχουν πρόσθετη απασχόληση αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ κάποιος προσλαμβάνεται για 4ωρο, στο τέλος της μέρας με τα διακεκομμένα ωράρια μπορεί να υποχρεώνεται να είναι «στον δρόμο» πολλαπλάσιες ώρες.

2ο χτύπημα: Εκτόξευση των υπερωριών και σκόντο στην αμοιβή τους

Και ενώ η κυβέρνηση, θέλοντας να στηρίξει την κατάργηση του 8ωρου, διαφημίζει τη μειωμένη απασχόληση όταν δήθεν «το επιθυμούν οι εργαζόμενοι», την ίδια στιγμή αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες) τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς «ήλιο με ήλιο»! Επιπλέον, επικαλούμενες «επείγουσας φύσης εργασία», ακόμα κι αυτό το όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπερνιέται. Μάλιστα η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.

3ο χτύπημα: Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο για το εμπόριο, η ΝΔ χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια. Δίπλα στους μέχρι τώρα εργαζόμενους που ξέχασαν τι σημαίνει ξεκούραση την Κυριακή, προστίθενται επιπλέον κλάδοι και ειδικότητες, και πιο συγκεκριμένα: Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier), δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων, κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων, επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

Επίσης, μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας την Κυριακή θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις για: Διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, στις περιπτώσεις νόμιμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης - γραμματείας και κάθε άλλου εργαζόμενου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών. Ακόμα, στις περιπτώσεις συντήρησης κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και στις περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

4ο χτύπημα: Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Σε «ανεξάρτητη αρχή» μετατρέπεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ΣΕΠΕ, μια «αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.

5ο χτύπημα: Περισσότερη «ελευθερία» για απολύσεις

Υποκριτική πέρα για πέρα είναι και η διάταξη περί «προστασίας από απολύσεις». Στην πράξη οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο. Πρόκειται για ένα ακόμα «σήμα» προς την εργοδοσία ότι έχει πλήρη ασυλία να κάνει ό,τι νομίζει με τους εργαζόμενους, αφού εκτός από το ότι θα μπορεί να τους βάζει να δουλεύουν όσο και όπως θέλει, θα τους ξεφορτώνεται και όποτε θέλει, ξέροντας ότι αν κριθεί άκυρη η απόλυση δεν έχει και την υποχρέωση επαναπρόσληψης. Οσο για τον εργαζόμενο, θα αρκείται σε κάνα ξεροκόμματο «αποζημίωσης» παραπάνω, κι αυτό αν το κατοχυρώνει, με την κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 65 δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, καταβάλλοντας μια πρόσθετη αποζημίωση (3 μηνιάτικα μέχρι διπλάσιο της νόμιμης), να ξαποστείλουν τον εργαζόμενο στο σπίτι του και στις ουρές της ανεργίας.

6ο χτύπημα: Δουλειά από όπου θέλει ο εργοδότης με την τηλεργασία

Ανάλογης κοπής είναι και οι διατάξεις για την τηλεργασία, καθώς το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» είναι ο φερετζές για να περάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που μονιμοποιεί και επεκτείνει στο έπακρο τη νέα αυτή μορφή «ευελιξίας», που ωφελεί τους εργοδότες και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

7ο χτύπημα: Νέα εμπόδια στην απεργία

Για να «τσιμεντάρει» η κυβέρνηση την επίθεσή της στην εργατική τάξη επιχειρεί με το νομοσχέδιο μια σαρωτική επίθεση σε κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τον υπουργό Εργασίας να παρουσιάζει τη δράση των συνδικάτων περίπου ως ...εγκληματική ενέργεια, μη μπορώντας να κρύψει το μίσος εργοδοτών και κυβερνήσεων απέναντι στην οργανωμένη - συλλογική διεκδίκηση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα καίριο πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα, εισάγοντας την έννοια της «Ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας». Με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται ότι η απεργία μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη», αντιγράφοντας καμώματα από άλλες χώρες με εργαζόμενους που «απεργούν» ...δουλεύοντας, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.

Αν ψηφιστεί αυτό το αίσχος θα πρέπει σε μέρα απεργίας να διασφαλίζεται «τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας». Ετσι, το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται στα πόστα τους για να απογειωθεί έστω και ένα αεροπλάνο ή για να κινηθεί έστω και ένας συρμός, καταλαβαίνει ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία.

Κοντά στα παραπάνω, το νομοσχέδιο βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Το σκηνικό απεργοσπασίας συμπληρώνεται με τη διάταξη που απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας».

8ο χτύπημα: Ξεδόντιασμα της συνδικαλιστικής δράσης

Το νομοσχέδιο μεριμνά για λογαριασμό της εργοδοσίας και για όσους συνδικαλιστές είναι ...«αγύριστα κεφάλια» και τολμούν να πάνε κόντρα σε εργοδότες και κυβερνήσεις. Καταργώντας σχετικές προστατευτικές διατάξεις ανοίγει η πόρτα των απολύσεων συνδικαλιστών, καθώς «η απόλυση συνδικαλιστή θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο...», ενώ καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών - στην οποία συμμετείχαν και δικαστικοί - η οποία έκρινε μέχρι τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών. Ετσι τα αφεντικά θα μπορούν να ξεφορτώνονται πιο εύκολα τις όποιες ενοχλητικές φωνές στους χώρους δουλειάς.

Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, μέσα από το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θα είναι και προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες.

Το φακέλωμα προχωράει παραπέρα, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποκτήσει η εργοδοσία καλύτερη «εικόνα» για το συνδικαλιστικό προφίλ των εργαζομένων...

Το αίσχος δεν εξωραΐζεται

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ντύσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα με ένα ...περιτύλιγμα περί μέτρων για την «ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» και ενσωμάτωσης της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας (2019/1158), σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις ανατροπές που προωθεί.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα που αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως «θετικές πλευρές», συμπληρώνουν το τοπίο του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Στην πράξη, ισοδυναμούν με ελάχιστες άδειες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν εξασφαλίζεται το εισόδημα των εργαζομένων, και πολλές ρυθμίσεις «ευελιξίας».

Τέτοια εργαλεία είναι το «ευέλικτο ωράριο», η «μερική απασχόληση» και η τηλεργασία για εργαζόμενους γονείς. Το νομοσχέδιο προσδιορίζει ότι ο εργοδότης εξετάζει κάθε αίτηση για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας «λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργαζομένου» και μπορεί να απορρίψει ή αναβάλει τη χορήγησή τους, κάνοντας σαφές ποιος είναι αυτός που μαζεύει και τεντώνει το ...λάστιχο της «ευελιξίας».

Οσον αφορά τις άδειες, θεσμοθετείται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών για καθέναν από τους δύο γονείς μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών, η οποία είναι όμως κατά το ήμισυ ...απλήρωτη. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ μόνο για τους δύο πρώτους μήνες, στο ύψος του κατώτερου μισθού. Βέβαια, ακόμα κι εδώ υπάρχουν ψιλά γράμματα, αφού ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μη χορηγήσει την άδεια στον χρόνο που ζητά ο εργαζόμενος «αν αυτό θα διατάρασσε σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το «αντικίνητρο» που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις οι άδειες και τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα. Ετσι, επιδιώκει να μοιράσει ανάμεσα στα δύο φύλα το χρονικό διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω οικογενειακών ευθυνών και να επεκτείνει συνολικά στο εργατικό δυναμικό τις «ευέλικτες» ρυθμίσεις εργασίας, αντιμετωπίζοντας τη φροντίδα της οικογένειας ως ατομική υπόθεση και αντικείμενο «ισοκατανομής» ανάμεσα στη γυναίκα και τον άνδρα.

Οσο για την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και μια σειρά συναφών διατάξεων, πρόκειται για άρθρα που προβλέπουν «υποχρεώσεις» των εργοδοτών «να μεριμνούν για να προλαμβάνουν και να σταματούν τις εκδηλώσεις συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία», «να παρέχουν στους εργαζομένους πληροφορίες» και να τους ενημερώνουν «για τις διαδικασίες που υφίστανται σε επίπεδο επιχείρησης». Προβλέπεται ακόμα η επιβράβευση των εργοδοτών που εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές με τη χορήγηση «Σήματος Ισότητας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομοσχέδιο - «πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Χατζηδάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε "πολεμικό ανακοινωθέν" εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους.

Το τερατούργημα που επί 3 ώρες παρουσίαζε, ικανοποιεί τα πιο "τρελά όνειρα" της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ' αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν δίνει "δύναμη στον εργαζόμενο", όπως ισχυρίζεται, αλλά "παντοδυναμία στον εργοδότη".

Το κεφάλαιο είναι αυτό που θα ωφεληθεί:

-- Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Δυναμώνει η εκμετάλλευση, δίνοντας "γην και ύδωρ" στις επιχειρήσεις να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν "ομιλούντα εργαλεία", να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία και παράλληλα να αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.

-- Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Την ίδια ώρα που με θράσος επικαλείται την 4ήμερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις "Παρασκευές", απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

-- Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζόμενους.

-- Από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε "ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία". Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η "σιωπή νεκροταφείου" σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.

-- Απ' την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν "ανεξάρτητες αρχές", κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο "έκτρωμα Χατζηδάκη", που προσπαθεί να το πλασάρει ως "σύγχρονο" και ως "ελεύθερη επιλογή" του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση. Με το νομοσχέδιο - έκτρωμα η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στις πύλες και στις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας.

Στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα έχει ούτε καν αυτό το τυπικό δικαίωμα της επιλογής.

Η επίκληση απ' τη μεριά του υπουργού των Οδηγιών της ΕΕ και όσων υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν αθωώνει ούτε αλλάζει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αντίθετα, πιστοποιεί ότι αυτή η επίθεση εξελίσσεται βήμα - βήμα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία έρχεται ν' απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Απέναντι σ' αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Ολοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στον μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Ολες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση Νόμου για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στη διανομή έτοιμου φαγητού και ποτού

Ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων

Πρόταση Νόμου για να σταματήσει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι της διανομής έτοιμου φαγητού (ντελίβερι) και ποτού, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον κλάδο, με ευθύνη της εργοδοσίας και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή για τους εργαζόμενους στις εταιρείες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας αυτών.

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ακόμη και με τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω πρόταση νόμου».

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου

«Αρθρο 1

Ολοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιρειών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Αρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ' αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

Αρθρο 4

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρθρο 5

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 7

Η εμβέλεια διανομής για κάθε εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα από τη θέση της επιχείρησης που παρέχει τα προϊόντα προς μεταφορά.

Αρθρο 8

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38οC, ή που είναι μικρότερες των 3οC και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 9

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ' επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας».

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!

Εκδήλωση το Σάββατο 15/5 στην Καισαριανή με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο - έκτρωμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 15 Μάη, στις 19.00, στο πάρκο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, με κεντρικό θέμα «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διατίθενται με ειδική προσφορά οι εκδόσεις «Μισθός, Τιμή και Κέρδος» και «Μισθωτή Εργασία και Κεφάλαιο», με τιμή 4 ευρώ.

Τη συζήτηση θα ακολουθήσει μουσική διαμαρτυρία με τους Ghetto Rock, ΖΩΓΡΑΦΟ, DASON, BRAK, Urban Pulse, Κοινοί Θνητοί.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα για τον εργάσιμο χρόνο και τη συνδικαλιστική δράση

Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προχωρούν σε πλατύ πολιτικό άνοιγμα με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ενάντια στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Οι ΚΟΒ Τροφίμων οργανώνουν:

-- Εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στον «Μπαρμπα-Στάθη» και αύριο Παρασκευή στη ΜΕΒΓΑΛ.

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου το Σάββατο 15 Μάη, με αφορμή τη νέα μπροσούρα της ΤΟ Βιομηχανίας για τον εργάσιμο χρόνο.

Οι ΚΟΒ Μετάλλου οργανώνουν:

-- Εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στην ΕΚΜΕ και στην «Pyramis», και στο Κιλκίς σε «Kleemann» και «Alumil».

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου το Σάββατο 15 Μάη, με αφορμή τη νέα μπροσούρα της ΤΟ Βιομηχανίας για τον εργάσιμο χρόνο.

H ΚΟΒ Logistics οργανώνει εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στο Καλοχώρι και αύριο Παρασκευή στη Σίνδο.

Η ΚΟΒ Τύπου - Χάρτου οργανώνει εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στο «Χατζόπουλο» και αύριο Παρασκευή στη ΧΑΡΤΕΛ.

Η ΚΟΒ Φαρμάκου οργανώνει:

-- Εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στη φαρμακαποθήκη «Στρούμσα» και αύριο Παρασκευή στον ΣΥΦΑ Ραιδεστού.

Η ΚΟΒ Χημικής Βιομηχανίας οργανώνει εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη σε «HB Body» και «Tosoh».

ΛΑΡΚΟ
Σε κρίσιμη καμπή ο αγώνας των εργαζομένων

Σήμερα η Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

Σε νέα, κρίσιμη Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και αξιοποιεί κάθε μηχανισμό που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να τους διασπάσει, να βάλει τέλος στον 17μηνο αγώνα τους και να αποσπάσει συναίνεση στις απολύσεις τους.

Με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, των περιουσιακών της στοιχείων και του ορυκτού πλούτου της χώρας να μπαίνουν στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση επιδιώκει να διευθετήσει κάθε εκκρεμότητα και να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Και η «βασική εκκρεμότητα» που μένει είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, που με τον δίκαιο πολύμηνο αγώνα τους και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε αυτόν κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ και συνεχίζουν να βρίσκονται στις εργασίες τους.

Μαζί με την απογοήτευση που μηχανισμοί της κυβέρνησης επιχειρούν να σπείρουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, μήνες τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εργαζομένων στις απολύσεις τους, πετώντας το δόλωμα του διαλόγου για αποζημιώσεις. Μια παγίδα που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει αρκετές φορές στο παρελθόν, μέσα από συλλογικές αποφάσεις, και την απέρριψε για μία ακόμη φορά και το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχτές Τρίτη.

Το Σωματείο αποφάσισε να στείλει επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και στα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, απαιτώντας συγκεκριμένες και γραπτές απαντήσεις για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εδωσε μάλιστα προθεσμία για απάντηση μέχρι τη Δευτέρα 17 Μάη, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητας και της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων έπαιξαν το τελευταίο διάστημα πρωτοπόροι αγωνιστές που μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, εξορμήσεις, ανακοινώσεις και συσκέψεις αποκάλυψαν στους εργαζόμενους τις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση, ανέδειξαν ότι μοναδική διέξοδος απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τον κάλπικο διάλογο είναι η συνέχιση του αγώνα, και κάλεσαν τους εργαζόμενους να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσα από τη Γενική Συνέλευση.

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας

Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, το μέλλον των εργαζομένων και το κύμα ανεργίας που θα επιφέρουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από την περιφερειακή αρχή.

Αναφερόμενοι στην τακτική της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της για να υλοποιήσουν την εγκληματική πολιτική τους για τη ΛΑΡΚΟ, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Κρατούν τη ΛΑΡΚΟ με υποτυπώδη παραγωγή αναντίστοιχη των δυνατοτήτων της, χωρίς την αναγκαία συντήρηση των εγκαταστάσεών της, ώριμο φρούτο για τους υποψήφιους αγοραστές. Ταυτόχρονα κινούνται δραστήρια με καλοστημένες διαπραγματεύσεις, μακριά από την ουσία του ζητήματος, προσπαθώντας να απογοητεύσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους».

Και προσθέτουν: «Σε κάποιους υπόσχονται συνταξιοδότηση με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σε άλλους τάζουν πριμοδότηση για να αποχωρήσουν εθελοντικά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που τους κλείνουν το μάτι, υπαινισσόμενοι παρέμβαση στον καινούργιο ιδιοκτήτη, για να τους κρατήσει στη δούλεψή του, με τους δικούς του όρους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι της προσπαθούν να αδυνατίσουν και να διασπάσουν τους αγωνιστές της ΛΑΡΚΟ, μεταθέτοντας τη συζήτηση μακριά από τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, από την προστασία της σαν λαϊκή περιουσία. Τους καλούν να κοιτάξουν πώς θα βολευτεί ο καθένας ξεχωριστά, αφήνοντας τη ΛΑΡΚΟ στα νύχια των επενδυτών».

Η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και αρκέστηκε να κρυφτεί πίσω από μια γενικόλογη αναφορά στήριξης των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ