Σε ανακοίνωσή του για την τραμπούκικη επίθεση στον πρόεδρο του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη θρασύδειλη τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε, χτες, στη Νίκαια, ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Σταύρος Τουμανίδης, από αγνώστους, προφανώς σε εντεταλμένη υπηρεσία, την ώρα που επέστρεφε από την εργασία του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι αυτό που ενοχλεί τη μεγαλοεργοδοσία - που έχει αποθρασυνθεί από την αντεργατική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων - και τους μηχανισμούς της είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η καταγγελία και η επιτόπου παρέμβαση από τα σωματεία για τα εργοδοτικά εγκλήματα που βαφτίζονται "ατυχήματα", η πάλη για υπογραφή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Απαιτούμε τον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, πόσο μάλλον που σύμφωνα με μαρτυρίες η επίθεση είναι καταγεγραμμένη, οπότε υπάρχει υλικό και δεν χωράει καμία ολιγωρία από τις αρχές. Για το θέμα πραγματοποίησε παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος».
Στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) σε όλα τα τμήματα της εταιρείας και κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά (Καθολικής Εκκλησίας 1), σήμερα στις 10 το πρωί, οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ), απαιτώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και την απορρόφησή τους σε άλλα έργα, την υπογραφή ΣΣΕ με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους.
Υπενθυμίζεται ότι η «Teleperfomance», με προφανή στόχο να πλήξει την οργανωμένη συλλογική δράση των εργαζομένων, έχει προχωρήσει σε απολύσεις (μη ανανέωση συμβάσεων) συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων τους οποίους απασχολούσε εδώ και χρόνια. Μεταξύ των απολυμένων βρίσκονται και άτομα με αναπηρία, γονείς με μικρά παιδιά, εγκυμονούσες. Οπως σχολιάζει το ΣΕΤΕΠ σε σχετική ανακοίνωση, «τους ενοχλεί το γεγονός ότι κανείς δεν είναι πια μόνος του, ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και ζητάμε αυτά που μας αξίζουν για μια καλύτερη ζωή».
Επόμενο αγωνιστικό βήμα, η Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Γενάρη στις 4.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για να αποφασιστούν τα περαιτέρω στη δράση, ενώ θα οργανωθεί και πάρτι αλληλεγγύης, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Τη σημερινή κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠ στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα σωματεία - μέλη του, όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους της «Teleperformance» και στο σωματείο τους.
Τον αγώνα τους στηρίζουν επίσης πλήθος συνδικάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με απεργία στα ναυπηγεία απαντούν οι εργάτες και τα σωματεία τους | ΠΑΜΕ: Οι εργάτες ναυπηγοξυλουργοί δεν είναι μόνοι τους!
Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση έγινε μέρα μεσημέρι από θρασύδειλους τραμπούκους, προχτές, Τρίτη, στη Νίκαια, την ώρα που ο συνδικαλιστής επέστρεφε από τη δουλειά του, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δύο τραμπούκοι αφού του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, τον χτύπησαν και του έσπασαν το κινητό, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.
Μάλιστα, η δράση τους έχει καταγραφεί από μια σειρά καμερών καταστημάτων πριν ακόμα καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, αφού η επίθεση έγινε σε κεντρικό σημείο της Νίκαιας, οπότε οποιαδήποτε ολιγωρία από το κράτος για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους είναι απλά αδικαιολόγητη.
Αυτό άλλωστε ανέδειξαν και με παρέμβασή τους χτες στην Εισαγγελία Πειραιά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάρκος Μπεκρής, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, απαιτώντας την επιτάχυνση των ερευνών και την αξιοποίηση του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού.
Μέχρι την απεργία τα δύο σωματεία θα προχωρήσουν σε πρωινές συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.
Στη χτεσινή σύσκεψη, τόσο ο Σταύρος Τουμανίδης όσο και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης τόνισαν ότι η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους της Ζώνης, ενάντια στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης, του συλλογικού οργανωμένου αγώνα. Στη συνεδρίαση, εκφράζοντας τη στήριξή τους, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της ΕΝΕΔΕΠ και της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών.
Στο μεταξύ, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία καταγγέλλοντας την τραμπούκικη προμελετημένη επίθεση στον πρόεδρο του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Σταύρο Τουμανίδη, τονίζει ότι «οι εργάτες ναυπηγοξυλουργοί δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους όλα τα συνδικάτα».
Την προειδοποίηση αυτή επιβεβαιώνει ο ολοένα μεγαλύτερος αριθμός συνδικάτων που στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης στον πρόεδρο του Σωματείου, ενώ αναδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες κράτους και κυβέρνησης για τη δράση τέτοιων μηχανισμών.
Η ανακοίνωση της Γραμματείας αναφέρει:
«Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσχεδιασμένη και προμελετημένη επίθεση εναντίον του προέδρου του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά - Αττικής και Νήσων, Σταύρου Τουμανίδη.
Τον χτύπησαν την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τα συνδικάτα και τα στελέχη τους που παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματα των εργατών, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας, να γυρνάνε οι εργάτες ζωντανοί στα σπίτια τους. Τα συνδικάτα που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση από τους εργοδότες. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργάτες, για να σκύβουν το κεφάλι και να μην αντιστέκονται, να μη διεκδικούν. Θέλουν να επιβάλουν σιγή ιχθύος.
"Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει"
Στέλνουμε μήνυμα προς όλους αυτούς ότι οι εργάτες ναυπηγοξυλουργοί δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους όλα τα συνδικάτα. Η απάντηση των εργαζομένων είναι η συλλογική δράση, η μαζικοποίηση των σωματείων. Ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την τραμπούκικη επίθεση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στον ίδιο τόνο, υπογραμμίζει: «Οι θρασύδειλες πρακτικές τους όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά δυναμώνουν την αποφασιστικότητά μας για να οργανώσουμε τη δράση για τα δικαιώματα και την ασφάλειά μας στους χώρους δουλειάς.
Απάντηση θα βρουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους με το δυνάμωμα της πάλης. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στέκεται στο πλευρό του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και του προέδρου του. Θα εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και καλούμε τα Σωματεία - μέλη μας να συστρατευτούν σε αυτόν τον αγώνα».
Την επίθεση - ενέδρα των τραμπούκων έχουν ήδη καταγγείλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ετοιμάζοντας την αγωνιστική τους απάντηση σε επιθέσεις και απόπειρες εκφοβισμού. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι πραγματικός στόχος είναι η δράση που αναπτύσσουν καθημερινά τα Συνδικάτα μας για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», τονίζουν.
Την επίθεση καταγγέλλουν μέχρι τώρα: Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου. Τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Ιωαννίνων. Τα Σωματεία Επαγγελματιών Οδηγών, Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Εργαζομένων στην «Teleperformance», η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Κατεργασίας Ξύλου νομού Αττικής, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΝΕΝ, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας κ.ά.
Σχεδόν 4 μήνες από τη μεγάλη συγκέντρωση με διεκδικήσεις για τις δομές Υγείας στη Σάμο, «τίποτα δεν έχει προχωρήσει παρά μόνο η τελευταία προκήρυξη που αφορούσε 6 θέσεις ιατρών από τις 36 κενές, η οποία εάν υπάρχει ενδιαφέρον η ολοκλήρωσή της θα γίνει μετά από 2 χρόνια», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, καλώντας όλους τους φορείς του νησιού, συλλόγους και σωματεία να συμμετέχουν σε σύσκεψη το Σάββατο 11 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στη σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστούν και οι επόμενες δράσεις διεκδίκησης για την πλήρη στελέχωση και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Στις 12 Γενάρη βγάζουν τα τρακτέρ στην Καρδίτσα | Παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη
Αξιοποιώντας την αγωνιστική πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι έτοιμοι να δώσουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα που αφορά την επιβίωσή τους.
Στο στόχαστρο των αγροτών έχει μπει η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει, αφήνοντας απροστάτευτες τις καλλιέργειες και τα ζώα τους, για να στηριχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτήν την κατάσταση συγκρούονται οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και παλεύουν για την παραμονή τους στους τόπους τους, δηλαδή για το δικαίωμά τους να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια.
Γι' αυτό άλλωστε στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επίσης, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα παραχωρήσει, σήμερα Πέμπτη, συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ανακοινωθούν οι δράσεις του επόμενου διαστήματος που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, την Κυριακή. Εχοντας στον προσανατολισμό τους την έξοδο των τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή 12 Γενάρη, οι αγρότες του νομού βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις συντονισμένες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.
Αντίστοιχα, αύριο Παρασκευή, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, στις 6 μ.μ. καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες της περιοχής για να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσεων με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι αμυγδαλοπαραγωγοί σε χωριά του νομού και συγκεκριμένα στο Συκούριο, στο Δομένικο Ελασσόνας και στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εκτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους αλλά και η συνέχεια του αγώνα.
Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο την Τετάρτη 15 Γενάρη στο Ηράκλειο.
Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική παγκρήτια σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Εκεί συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Σητείας και Οροπεδίου στο Λασίθι, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Χανίων και Ηρακλείου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι βιοπαλαιστές της υπαίθρου και στην Κρήτη, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων και του ενεργειακού κόστους ελέω ...«πράσινης μετάβασης».
Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των αγροτοκτηνοτρόφων σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον δρόμο του αγώνα, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους. Ετσι αποφάσισαν ως πρώτο αγωνιστικό σταθμό τη διοργάνωση του παγκρήτιου συλλαλητηρίου, με προοπτική κλιμάκωσης μέχρι τα τέλη Γενάρη.
Κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για συμμετοχή σε σύσκεψη το Σάββατο 11/1 απευθύνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βύσσας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, και στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι τρόποι δράσης και διεκδίκησης των αιτημάτων τους.
Στο κοινό τους κάλεσμα, οι αγροτικοί σύλλογοι αναδεικνύοντας τα ζητήματα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τα υψηλά κόστη παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, τις μειωμένες επιδοτήσεις, τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.ά.
Παράλληλα επισημαίνουν το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι κτηνοτρόφοι από την ευλογιά, με αποτέλεσμα να θανατωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου με τραγικές συνέπειες για το σύνολο των παραγωγών. Ενώ ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας για τα νερά του ποταμού Αρδα, προκαλώντας ανασφάλεια στους αγρότες που δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να αρδεύσουν τα χωράφια τους τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Τέλος, στη Λέσβο, η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού αλλά και της Σάμου οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες τηλεδιάσκεψη, όπου σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη αλλά και το πρόγραμμα της δράσης τους, με στόχο οι αποφάσεις αυτές να φτάσουν και να συζητηθούν με όλους τους αγρότες των νησιών.
Στα δικαστήρια σέρνει η εργοδοσία τα σωματεία
Σε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, τα Σωματεία Σιδηροδρομικών της «Hellenic Train» (ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχουν καλέσει σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της «Hellenic Train» (Λ. Συγγρού και Πετμεζά) στη 1 μ.μ., όπου θα πραγματοποιήσουν συνέλευση.
Στο μεταξύ, η εταιρεία προσέφυγε χτες για μια ακόμα φορά στα δικαστήρια ενάντια στην κινητοποίηση των εργαζομένων που διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου τροχαίου υλικού, μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.
Σε μαζική συμμετοχή καλεί η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών απαιτώντας την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαρκείς προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, άμεσα μέτρα αποφασιστικής και ουσιαστικής βελτίωσης των εγκαταστάσεων και της ασφάλειας στην κυκλοφορία και ανανέωση του τροχαίου υλικού. Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταγγέλλουν την εταιρεία «που ευθύνεται για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη» και καλούν τα σωματεία να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, «μαζί με τους εργαζόμενους να δώσουν ενωμένα τη μάχη».
«Στον ελληνικό σιδηρόδρομο "του πάμε και όπου βγει" η λειτουργία του γίνεται καθημερινά δυσκολότερη. Στη "HELLENIC TRAIN" με τα μεγάλα κενά στη στελέχωση και το διαθέσιμο τροχαίο υλικό να μην επαρκεί, η λειτουργία και η υποστήριξη των δρομολογίων γίνεται οριακά. Ο χρόνος διάρκειας της ΣΣΕ έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο 10ήμερο της τρίμηνης μετενέργειας», σχολιάζει η ΔΕΣΚ. Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία «αδιαφορεί για τις αγωνίες του προσωπικού». Επί τρεισήμισι μήνες «αναβάλλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΣΣΕ με διάφορα κάθε φορά προσχήματα», δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, ενώ οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς και στην κυκλοφορία «παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες». «Δεν έχουμε άλλο περιθώριο αναμονής», τονίζει η ΔΕΣΚ και καλεί σε συντονισμό των σωματείων και κλιμάκωση των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών.
Στις 22 Γενάρη «νεκρώνουν» οι οικοδομές | Στις 30 Γενάρη απεργούν οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα - Ποτά
Με παρακαταθήκη τη συμμετοχή των εργαζομένων στη μεγάλη πανεργατική απεργία της 20ής Νοέμβρη, με σύνθημα «Λεφτά για μισθούς - Υγεία - Παιδεία, Εξω από του πολέμου τα σφαγεία», αλλά και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς των κλάδων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν τη δράση τους. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προκηρύξει κλαδικές απεργίες στις 22 Γενάρη στις Κατασκευές και στις 30 Γενάρη στα Τρόφιμα - Ποτά.
Με νέα πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 22 Γενάρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα συνδικάτα της σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για καλύτερους όρους αμοιβής και Ασφάλισης, καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η Ομοσπονδία έχει ήδη οργανώσει μια κλαδική απεργία, στις 6 Νοέμβρη, αλλά και τη συμμετοχή των οικοδόμων στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Με ώθηση από τις κινητοποιήσεις αυτές, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν και να διεκδικούν μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, αντιμετώπιση της διαχρονικής κλοπής των ενσήμων, «φρένο» στην εντατικοποίηση της εργασίας και στις πολλές ώρες δουλειάς.
«Το μήνυμα, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και στην κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο και δεν πρέπει να το προσπεράσουν ούτε να το υποτιμήσουν: "Θα αγωνιστούμε μέχρι να νικήσουμε - Δεν κάνουμε πίσω"», τονίζει η Ομοσπονδία, με το μήνυμα αυτό να μεταφέρεται αυτές τις μέρες σε εργοτάξια, όπως κάνει το Συνδικάτο στην Αττική.
«Οι εργοδότες, με τα δικά μας χέρια και τον δικό μας ιδρώτα, κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εμείς παλεύουμε, μέσα σε συνθήκες ακρίβειας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των οικογενειών μας, με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε πολλά χρόνια πίσω. Δουλεύουμε ασταμάτητα και τα ένσημα που βλέπουμε στην ασφαλιστική μας καρτέλα είναι στην καλύτερη περίπτωση τα μισά. Φτάνουμε στην ηλικία να βγούμε στη σύνταξη και δεν συμπληρώνουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται», καταγγέλλει η Ομοσπονδία. «Ο,τι λείπει από τον χρόνο εργασίας μας το μετράνε σε κέρδη όλοι αυτοί που κλέβουν τα ένσημά μας, με την ανοχή του ΕΦΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ο,τι ένσημα λείπουν για τη σύνταξή μας βρίσκονται στα συρτάρια του ΕΦΚΑ, που τα έχει εισπράξει για λογαριασμό της δουλειάς μας και τα έχει βαφτίσει "υπέρ αγνώστων". Αυτά τα ένσημα είναι δικά μας και διεκδικούμε να έρθουν στα δικά μας χέρια», τονίζει.
«Ως εδώ! Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να πληρώσουν η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση», καταλήγει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα. Για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 ευρώ, για ανειδίκευτο εργάτη 54 ευρώ. Αύξηση των επιδομάτων και των τριετιών που προσαυξάνουν το μεροκάματο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλοπής των ενσήμων. Εδώ και τώρα αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους δουλειάς.
Με πανελλαδική κλαδική απεργία την Πέμπτη 30 Γενάρη δυναμώνει τον αγώνα της για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κόντρα στις προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Παράλληλα, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι δυναμώνουν τις πρωτοβουλίες τους και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Σε έναν κλάδο στον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση εδώ και 15 χρόνια, η εργοδοσία για να θωρακίσει κέρδη και ανταγωνιστικότητα θέτει συνεχώς εμπόδια και προκλητικές αξιώσεις: Επιδιώκει να καθηλωθεί ο κλαδικός μισθός στο ύψος του κατώτατου, που ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ενώ προσπαθεί να εξαιρέσει από την κλαδική Σύμβαση εργαζόμενους που βαφτίζει «ανειδίκευτους» και αποτελούν την πλειοψηφία του προσωπικού, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που στήνει ο ΣΕΒ επιδιώκοντας τον κατακερματισμό μας ώστε να δημιουργήσει συγχύσεις, γκρίνια και διάσπαση των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε στους εργοδότες να δημιουργήσουν το παραμικρό ρήγμα στη δύναμή μας, που είναι η ενότητα και η συνοχή μας, αποδεχόμενοι την ύπαρξη 2 ταχυτήτων εργαζομένων. Δεν θα νομιμοποιήσουμε τους αντεργατικούς νόμους που υπονομεύουν την ύπαρξη ΣΣΕ», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. «Δεν θα τους περάσει! Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει σε σωματεία και εργαζόμενους μπροστά στην κλαδική απεργία. Διεκδικεί: Κατώτατο κλαδικό μισθό 890 ευρώ για το 2024 και 940 ευρώ για το 2025. Πενθήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Καθορισμό ειδικοτήτων και επιδομάτων εξειδίκευσης. Επαναφορά όλων των τριετιών της περιόδου 2012 - 2024. Επίδομα γάμου και τέκνων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Σε δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Tasty Foods», στο πλαίσιο του αγώνα με τον οποίο διεκδικεί Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στις συναντήσεις με το Σωματείο το προηγούμενο διάστημα, η εργοδοσία στάθηκε αδιάλλακτη όσον αφορά το πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων. Αρκέστηκε να υποσχεθεί μεσοσταθμική αύξηση 3% για το 2025, «πραγματικά ψίχουλα για τους εργαζόμενους», όπως σχολιάζει το Σωματείο. Ετσι, η απάντηση των εργαζομένων δόθηκε χτες με τη μαζική τους συμμετοχή στις προειδοποιητικές στάσεις, υλοποιώντας την απόφαση που είχαν οι ίδιοι πάρει, ενώ στις συνελεύσεις που έγιναν εκ νέου χτες συζητήθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέες στάσεις εργασίας την ερχόμενη βδομάδα.
Τον βηματισμό τους συντονίζουν, διεκδικώντας την υπογραφή Συμβάσεων, τα Σωματεία Εργαζομένων στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου. Σε σύσκεψη που έγινε στα μέσα Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας συμμετείχαν τα επιχειρησιακά Σωματεία σε ΦΑΓΕ, ΕMFΙ (πρώην ΕΒΓΑ), HQF ΜΙΜΙΚΟΣ, ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ. «Τα προβλήματα κάθε χώρου δουλειάς είναι διαφορετικά, όμως η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις είναι επιτακτική σε έναν όμιλο επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια οι μέτοχοι έχουν θησαυρίσει στην κυριολεξία, κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων που παράγουν καθημερινά αυτόν τον πλούτο», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αποφασίσει να συνεδριάζουν από κοινού σε τακτά διαστήματα, να απευθύνουν κάλεσμα και στα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου (ELBISCO Χαλκίδα και Πικερμίου, ΒΙΣ Βόλου, HQF ΚΑΝΑΚΙ) με σκοπό να συμμετάσχουν στις κοινές δράσεις, ενώ προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία. «Απαιτούμε την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ, προετοιμάζουμε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια ώστε η κλαδική απεργία στις 30 Γενάρη, που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, να πετύχει και να "νεκρώσουν" όλα τα εργοστάσια του ομίλου εκείνη τη μέρα», τονίζουν.
Σε κινητοποίηση θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» την Τρίτη 21 Γενάρη, μετά και τις τελευταίες απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εφημέρευσης. Με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα γίνουν δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην εφημέρευση του νοσοκομείου είναι τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», τονίζοντας ότι «η αθλιότητα είναι το μόνο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη χτεσινή (6 Γενάρη) εφημερία».
Συγκεκριμένα, υπήρξαν πάνω από 1.000 προσελεύσεις, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 200, ενώ εν μέσω πανδημίας γρίπης δεν υπήρχαν τα σχετικά αντιδραστήρια!
Ασθενείς, βαρέως πάσχοντες, παρέμεναν σε φορείο για πάνω από 25 ώρες, γιατροί τελείωσαν τη βάρδιά τους έως και 6 ώρες μετά το προβλεπόμενο ωράριο, 30 ασθενείς ακόμα και 13 ώρες μετά το κλείσιμο της εφημερίας δεν είχαν κλίνη, ενώ οι ασθενείς της Παθολογικής κλινικής, που μετρά 27 κρεβάτια, ξεπερνούν τους 100!
Φαντάζουν ακόμα πιο προκλητικές, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ, «οι φωτογραφίες του κ. Γεωργιάδη ανήμερα των Χριστουγέννων σε θερμούς εναγκαλισμούς με τη διοίκηση και όχι με τους εργαζόμενους, έξω από τα Επείγοντα και όχι μέσα σε αυτά, με την καταφανώς ψευδή δήλωση ότι οι εφημερίες κυλούν ομαλά. Την ίδια στιγμή, για ακόμα μια φορά, στην απέλπιδα προσπάθεια να διευθετηθούν τα περιστατικά, συνέβαιναν τα εξής: Οι γιατροί κλήθηκαν να διαλέξουν ποια περιστατικά μπορούν να μπουν σε ράντζο, αλλιώς η επόμενη επιλογή ήταν η πολύωρη παραμονή στα Επείγοντα. Το τμήμα διαχείρισης κλινών του νοσοκομείου ρωτούσε από κλινική σε κλινική πόσα εξιτήρια θα γίνουν για να τοποθετηθεί η επόμενη βάρδια των ασθενών και τι ώρα και αν υπάρχει κάποιο κρυμμένο ή ξεχασμένο κρεβάτι. Αν αυτό δεν είναι μιζέρια τότε τι είναι;».
«Δεν πάει άλλο. Το έγκλημα αυτό δεν θα συνεχιστεί. Το αφήγημα περί βοήθειας από το Νοσοκομείο "Σωτηρία" κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τις γιορτές», σημειώνει.
Στη συνέχεια προβάλλει τις διεκδικήσεις για άμεσες κατεπείγουσες προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλου του προσωπικού, κατάργηση του νέου ΦΕΚ για τις εφημερίες, κατάργηση της απογευματινής ιδιωτικής λειτουργίας του νοσοκομείου.
Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV) καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζεται και τρίτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 71χρονο, η κόρη του οποίου ταξίδεψε στην Κίνα στις γιορτές και λίγες μέρες μετά την επιστροφή της, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Αρχικά μετέβη σε ιδιωτική κλινική, στη συνέχεια, στις 3 Ιανουαρίου εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου και τη Δευτέρα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι θετικός στον ιό HMPV. Αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην απομόνωση, ενώ ενημερώθηκαν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που ήταν στον ίδιο θάλαμο ότι διακόπτεται το επισκεπτήριο. Θετική διαγνώσθηκε και η σύζυγος του 71χρονου.
Στο μεταξύ, εξετάζεται και τρίτο κρούσμα, που αφορά σε άτομο που επέστρεψε από επιχειρηματικό ταξίδι στην Κίνα, εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και τις πρωινές ώρες χτες νοσηλεύτηκε στα επείγοντα του ΑΧΕΠΑ.
Καθησυχαστικός είναι ο ΕΟΔΥ, καθώς αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι νέος, ενώ η κυκλοφορία του ήταν υψηλή τον Φλεβάρη του 2024.
Οι συμβασιούχοι μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» το μαρτύριο της ανασφάλειας και της ασυδοσίας
Δικαιολογημένα λοιπόν χτες το πρωί, για ακόμα μία ημέρα, ο χώρος έξω από τα Επείγοντα «έβραζε» από την οργή των καθαριστριών που εργάζονται μέχρι και 27 χρόνια στο νοσοκομείο, και τώρα τις πετάνε στον δρόμο. «Είμαστε εμείς που την περίοδο της πανδημίας βάλαμε το κεφάλι μας στον ντορβά. Είχαμε μικρά παιδιά, αρρώστους κι όμως παραμείναμε στο πόστο μας», καταγγέλλουν οι απολυμένοι, στηλιτεύοντας την υποκρισία όσων χειροκροτούσαν αλλά κι εκείνων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρνηθεί τη μονιμοποίησή τους και σήμερα τάχα σκίζουν τα ιμάτιά τους για τους εργαζόμενους που είναι αντιμέτωποι με την ανεργία λίγο πριν τη σύνταξη ή έχοντας ανήλικα παιδιά, δάνεια και σε κάποιες περιπτώσεις ο μισθός πείνας που έπαιρναν ήταν και ο μοναδικός που έμπαινε στο νοικοκυριό τους.
Κι όλα αυτά δουλεύοντας σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης, οι οποίες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπου περίπου το 1/3 του προσωπικού στην καθαριότητα συνταξιοδοτήθηκε ή παραιτήθηκε, μειώθηκε κατά 100 εργαζόμενους που ουδέποτε αναπληρώθηκαν, και «αντί για μία κλινική έπρεπε να καθαρίζω τρεις και μετά να είμαι περιφερόμενη σε διάφορα πόστα του νοσοκομείου», όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά χτες.
Στο μεταξύ, όχι μόνο απολύονται, αλλά καλούνται να ...χαρίσουν και τα οφειλόμενα ρεπό όπως και τις ημέρες άδειας που ανέρχονται σε χιλιάδες. Μόνο η Ε.Λ. μέχρι τις 28 Νοέμβρη είχε 51 ημέρες υπόλοιπο κανονικής άδειας και 110 καταχωρημένα οφειλόμενα ρεπό «επειδή δεν έβγαινε η δουλειά». Ομως όταν έφτασε με τους συναδέλφους της στο γραφείο προσωπικού, ενημερώθηκαν ότι «πλέον δεν υπάρχουν, έχουν σβηστεί»! «Για τον καθένα από μας αν τα πληρωθούμε είναι 2.000, 4.000 ευρώ, όσοι οι μισθοί έξι μηνών», αναφέρουν οι εργαζόμενοι βλέποντας ότι έχουν να αναμετρηθούν με την προκλητική εργοδοτική - κυβερνητική ασυδοσία.
Και όλα αυτά ενώ ήδη η εργολαβική εταιρεία έχει μπει στο νοσοκομείο, όντας μάλιστα παλιά ...γνώριμη σε εργαζόμενους, καθώς ήταν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με εργαζόμενους να έχουν ζήσει στο πετσί τους την κόλαση. Μας λέει χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζόμενους: «Πήγαινες να πληρωθείς και σκέπαζαν με το χέρι το χαρτί όπου αναγραφόταν ο μισθός σου κι έπρεπε να το υπογράψεις. Στα χαρτιά έπαιρνα 900 ευρώ αλλά στο χέρι ήταν 500. Αλλεπάλληλες καταγγελίες κάναμε από τότε με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Μέχρι το 2018 έδινε 30 ευρώ μεροκάματο, σήμερα δίνει 27 ευρώ, χωρίς να πληρώνονται νυχτερινά και πολλά άλλα. Πώς θα ζήσεις με μισθό 576 ευρώ, όταν μόνο το ενοίκιο είναι 500;».
Ολα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και σήμερα, οργανωτής της αγωνιστικής διεκδίκησης των σκληρά εκμεταλλευόμενων συμβασιούχων στην καθαριότητα στέκεται το Σωματείο. Χτες μάλιστα πραγματοποίησαν άλλη μια παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Προσωπικού, όπου απέσπασαν τη δέσμευση ότι μέχρι αύριο, Παρασκευή, θα ανέβουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τα στοιχεία όσων απολύθηκαν, ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας και εντός δεκαημέρου θα διασταυρώσουν τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις εντός του επόμενου τριμήνου. Ωστόσο, στον αέρα βρίσκονται τα οφειλόμενα ρεπό και οι μέρες άδειας όσων αναγκάστηκαν να δεχτούν να εργαστούν στην εργολαβική εταιρεία!
«Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει χάσει έναν κρίσιμο αριθμό έμπειρων κι εκπαιδευμένων εργαζομένων στην καθαριότητα. Συνάδελφοι που ήταν στα νοσοκομεία από 2 μέχρι και 25 χρόνια, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη πείρα σ' ένα καίριο κομμάτι για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ομως επιλέγεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η παράδοσή τους σε εργολάβους που κοστίζει πολλαπλάσια στον πολίτη και για τους εργαζόμενους σηματοδοτεί ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς, λιγότερα δικαιώματα. Θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητο. Ηδη εκκρεμούν δικαστικές κινήσεις του Σωματείου για να γίνουν οι συμβάσεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου, να μη μονιμοποιηθεί το καθεστώς των εργολάβων στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων. Θα είμαστε και στο πλάι των συναδέλφων που επέλεξαν να πάνε στην εργολαβική εταιρεία που έχει αποδείξει ότι καταστρατηγεί δικαιώματα και καταπατά τη νομοθεσία», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Φερεντίνος.
Πικρή η γεύση από τα πεπραγμένα των εργολάβων είναι και για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που δουλεύουν για λογαριασμό της εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ ΕΠΕ». Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, η εργολαβική εταιρεία παραβίασε τις υποχρεωτικές αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες στοιχίζει πολλαπλάσια από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της καθαριότητας στο νοσοκομείο παραβίασε τις υποχρεωτικές αργίες, επιβάλλοντας τη χορήγηση κανονικής άδειας και εβδομαδιαίων ημερών ανάπαυσης στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2024 και 1η Ιανουαρίου 2025 αντί για τη χορήγηση ημερών αργίας.
«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης αλλά και διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ σε ιδιωτικές εταιρείες υπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και οδηγούν σε απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους».
Το σωματείο θυμίζει άλλωστε και το παράδειγμα της σίτισης, όταν παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, π.χ. με κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο και το υπουργείο Υγείας, «η διοίκηση του "Θριάσιου" νοσοκομείου προχώρησε με κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΔΣ (καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων) στην ανάθεση της "παροχής υπηρεσιών εστιατορίου και παροχής φαγητού" σε ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο κόστος 1.818.000 ευρώ, που συνοδεύτηκε από την απόλυση 30 συμβασιούχων εργαζομένων που η ετήσια μισθοδοσία τους έφτανε 376.000 ευρώ».
Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της καθαριότητας, όπου η διοίκηση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης, με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου σε συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου (όπου απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων λόγω κανονικής άδειας) την ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο κόστος 1.692.000 ευρώ - ποσό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα κόστιζε η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού - και απέλυσε 37 συμβασιούχους καθαριστές/καθαρίστριες.
Παρόμοια είναι τα παραδείγματα από δεκάδες άλλα νοσοκομεία, όπου απολύονται εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι με πολύτιμη εμπειρία και προσφορά στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, και ανατίθενται οι υπηρεσίες σε εργολαβικές εταιρείες με εξασφαλισμένη τεράστια κερδοφορία, ενώ συνεχίζεται και η εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας (επικουρικών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, «τριμηνιτών» επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών).
Αντιδρώντας στο παραπάνω εφιαλτικό καθεστώς, το Σωματείο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο απαιτεί όχι μόνο να χορηγηθούν οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας, αλλά και να ανακληθεί η ανάθεση της σίτισης, της καθαριότητας και της φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες, να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το «Θριάσιο» νοσοκομείο με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα, να μετατραπούν, με νομοθετική ρύθμιση, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.