Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας

Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--

Αποφάσεις κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας πάρθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης, που διαλαλεί επισήμως και αρμοδίως ότι αναζητά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα τέτοια σχέδια.

Πολεμική προπαρασκευή

Πέρα από τις διαφωνίες και το παζάρι εντός του ευρωατλαντικού άξονα, αποφασίστηκε τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες συνεισφορές σε χρήματα, προσωπικό και μέσα, όπως και σε ανάπτυξη νέων ικανοτήτων (νέα όπλα και μέσα), ενδεικτικό όχι μόνο των σφοδρών πιέσεων των ΗΠΑ για «δικαιότερη» κατανομή των βαρών, αλλά και της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που βρίσκεται μπροστά. Τα στοιχεία εξάλλου «ζαλίζουν»: Συνολικά, το ΝΑΤΟ αναμένεται να δαπανήσει φέτος περί τα 936 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, από 919 δισ. το 2017, ενώ έως το 2024 τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη και ο Καναδάς αναμένεται να δαπανήσουν επιπλέον 266 δισ. δολάρια!

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε, φυσικά, τα εύσημα και εδώ, καθώς παραμένει από τις ελάχιστες χώρες (4-5 από τις 29), και μάλιστα είναι 2η στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, που πιάνουν σταθερά τη ΝΑΤΟική νόρμα ετησίως να δαπανούν 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι σε ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Ενώ δίνοντας το στίγμα των δαπανών, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έλεγαν στο περιθώριο της Συνόδου πως οι δεσμεύσεις για αύξηση δαπανών αφορούν συγκεκριμένους στόχους, π.χ. να καλύψουν όλες τις θάλασσες γύρω από την Ευρώπη (Βαλτική, Ατλαντικό, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα), καθώς και ότι βασικό στοιχείο είναι το 20% του ποσού να πηγαίνει για ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, «για πόλεμο, διεκπεραίωση δυνάμεων και υποστήριξή τους στο πεδίο της μάχης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αποφασίστηκε, επίσης, μέχρι το 2020 να έχουν στήσει τα λεγόμενα «4 30άρια», δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες. Επισημοποίησαν, εξάλλου, μια προειλημμένη απόφαση για στήσιμο 2 νέων Διοικήσεων, σε ΗΠΑ και Γερμανία, αρμόδιες για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα ανατολικά. Οπως εξηγούσε σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και τα «4 30άρια» θα αποτελούν εγγύηση για ταχεία μετακίνηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο μέτωπο και της Μαύρης Θάλασσας, όλα «για να δείξουμε στη Ρωσία πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία δεν μπορεί να συμβεί σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».

«Με έμφαση στην Ενέργεια»

Προσέθετε ότι θα στήσουν ακόμα νέα κέντρα ειδικών, που θα αναλύουν «υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας», πεδίο που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.

Στη Διακήρυξη της Συνόδου υπάρχει ειδική ενότητα, όπου τονίζεται:

«Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Ενας σταθερός και αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός, η διαφοροποίηση των διαδρομών, των προμηθευτών και των ενεργειακών πόρων και η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων έχουν ζωτική σημασία και αυξάνουν την αντοχή μας έναντι πολιτικής και οικονομικής πίεσης. Ενώ τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν πρωτίστως στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, οι ενεργειακές εξελίξεις μπορούν να έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες και επιπτώσεις στην ασφάλεια για τους Συμμάχους και να επηρεάσουν και τους εταίρους μας. (...) Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα στην πολιτική ή εκβιαστική χειραγώγηση της Ενέργειας, η οποία συνιστά πιθανή απειλή. Συνεπώς, οι σύμμαχοι θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Θα βελτιώσουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια σύμφωνα με τις καθιερωμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κακόβουλης υβριδικής δραστηριότητας, όπως και αυτής στον κυβερνοχώρο».

ΝΑΤΟική θηλιά σε «νότιο μέτωπο»...

Επιπλέον, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις του.

Στη Διακήρυξη της Συνόδου τονίζεται σχετικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μέσα και από την ανάπτυξη πλήρως των δυνατοτήτων του Περιφερειακού Κόμβου για τον Νότο (σ.σ. ΝΑΤΟικό επιτελείο στη Σικελία), την πρόσθετη εργασία που απαιτείται για την υλοποίηση όλων των στοιχείων του Πλαισίου που έχουμε ορίσει για τον Νότο, δηλαδή την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κρίσεων που προέρχονται από τον Νότο, βελτιωμένων δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να προβάλλει τη σταθερότητα μέσω περιφερειακών συμπράξεων και προσπαθειών δημιουργίας ικανοτήτων. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον εκ των προτέρων σχεδιασμό και τη διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων με σενάρια που αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό περιβάλλον στο Νότο. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με επιλεγμένους εταίρους που ζητούν την υποστήριξή μας, ενισχύοντας την ικανότητά μας να παρέχουμε δραστηριότητες κατάρτισης, παροχής συμβουλών και καθοδήγησης. Εθνικές δυνάμεις και επιτελεία θα προσφέρονται από τους Συμμάχους (σ.σ. τα κράτη - μέλη) για τη διεξαγωγή και το συντονισμό αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό θα ενισχύσει τη συμβολή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προβολή της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας».

Και σε άλλο σημείο: «Εγκρίναμε ένα πακέτο για το Νότο που περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικών και πρακτικών πρωτοβουλιών συνεργασίας για μια πιο στρατηγική, εστιασμένη και συνεκτική προσέγγιση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μια περιοχή που αντιμετωπίζει πληθώρα πολύπλοκων απειλών και προκλήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ασφάλειά μας. Στο πλαίσιο αυτού του συνολικού στρατηγικού στόχου, επιδιώκουμε τρεις κύριους στόχους: Να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ από απειλές που προέρχονται από το Νότο, να συμβάλουμε στις διεθνείς προσπάθειες διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή και να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι των απειλών κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (...) Σήμερα, ανακηρύξαμε την Πλήρη Ενεργοποίηση του Περιφερειακού μας Κέντρου για το Νότο στη Νάπολη. Ο κόμβος αυτός θα συμβάλλει στην επίγνωση της κατάστασης και στην κατανόηση των περιφερειακών προκλήσεων, απειλών και ευκαιριών, στην υποστήριξη της συλλογής, διαχείρισης και ανταλλαγής πληροφοριών, θα συντονίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Νότο και θα διασυνδέεται με τους συνεργάτες μας. Ο ενισχυμένος προγραμματισμός και οι ασκήσεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητάς μας να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις στην περιοχή».

...Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Στη Σύνοδο αποφασίστηκε, ακόμα, να απευθυνθεί επισήμως πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που καλωσορίστηκε από όλους τους ως «ιστορική». Αλλωστε, όπως προέκυψε από μια σειρά πηγές (και) στη Σύνοδο, «λειτουργεί ως παράδειγμα» για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, που επίσης ιεραρχείται ψηλά στις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες.

Διαβάζουμε στη Διακήρυξη της Συνόδου: «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία μας συνεργασίας και επιχειρήσεων στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διατήρηση και την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Τονίζουν, ακόμα, ότι υποστηρίζουν τις «ενταξιακές φιλοδοξίες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Για, δε, τη Σερβία αναφέρουν: «Η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας είναι προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την οικοδόμηση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - Σερβίας (...). Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που διευκολύνεται από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ άλλων υπό τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών».

«Οι αποφάσεις για τη διεύρυνση αφορούν το ίδιο το ΝΑΤΟ. Κανένας τρίτος δεν έχει λόγο σε αυτήν τη διαδικασία. Εξακολουθούμε να είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην ενσωμάτωση εκείνων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία, κρίνοντας το καθένα με βάση τα δικά του πλεονεκτήματα», τονίζουν σε ένα μήνυμα προς τη Ρωσία και τις αντιδράσεις της στην τέτοια διεύρυνση.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και όσα καταγράφονται στη Διακήρυξη για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα και από το δίαυλο του Αιγαίου: «Αναπτύξαμε προωθημένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στη Ρουμανία, υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των συμμάχων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας της ταξιαρχίας να συνεισφέρει στην ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της συμμαχίας. Ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο. Χαιρετίζουμε την πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία», με κατεύθυνση την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση ΝΑΤΟικής αρμάδας στην περιοχή κόντρα στην εκεί ρωσική παρουσία.

«Ανατριχίλα» προκαλούν και οι αναφορές στην πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ: «Οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση για την ασφάλεια των Συμμάχων. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν το δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας (...) Η αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στις ικανότητες και την υποδομή που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι (...) Η υποστηρικτική συμβολή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών φορτίων ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αποστολή». Μια επιμέρους απόφαση που δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για το ...φορτίο που θα κληθεί να σηκώσει ο Αραξος ή άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα, με δεδομένη την προθυμία της κυβέρνησης να συμβάλει με όλους τους τρόπους στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Παζάρια, αντιθέσεις και αλληλοκαρφώματα

Η Σύνοδος αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για να εκδηλωθούν οι αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, που αν και προς τα έξω παρουσιάστηκαν μόνο ως αντιπαραθέσεις για τον καταμερισμό των ΝΑΤΟικών δαπανών, αποτελούν κομμάτι των ευρύτερων αντιθέσεων όπως αυτές εκφράζονται σε ζητήματα για τις εμπορικές συμφωνίες, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα κ.ά.

«Υπήρξαν σκληρές συνομιλίες και τους κατέστησα σαφές ότι είμαι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με αυτήν την κατάσταση», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, σχετικά με το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ αμέσως, όχι έως το 2025». Μάλιστα, ο Τραμπ φέρεται να πέταξε στο τραπέζι πρόταση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 4%, αλλά και απείλησε την Πέμπτη το πρωί τους «συμμάχους» του ότι αν δεν αυξήσουν τις δαπάνες θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ!

Χαρακτήρισε δε «πολύ ανάρμοστο» το ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, «η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα», κλείνει συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της Ενέργειάς της από αυτήν (...) Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (...) Δεν είναι λογικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ενόψει και της επίσκεψης του Ζ. Κλ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον επανέλαβε τη θέση ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει δίκαια τις ΗΠΑ στο εμπόριο, συμπληρώνοντας ότι «αν δεν διαπραγματευθούν καλή τη πίστει, θα κάνουμε κάτι σχετικά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που έρχονται στη χώρα μας και έχουν σχεδόν μηδενική φορολογία».

Στο τέλος πάντως της Συνόδου, λίγο πριν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, δηλώνοντας: «Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικά καλοκουρδισμένη μηχανή» και έχουμε ένα «πολύ πολύ ισχυρό ΝΑΤΟ», ενώ «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται πολύ πιο δίκαια».

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε αυτό που συζητιέται εδώ και μήνες, δηλαδή αλλαγές στην κατανομή βαρών. Ξεκαθάρισα - όπως και άλλοι το ξεκαθάρισαν - ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο, ότι αυτό είναι προς το δικό μας συμφέρον και ότι αυτό θα μας κάνει πιο ισχυρούς συνολικά», είπε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε με αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, η Μέρκελ σημείωσε: «Μπορώ μόνο να συνοψίσω το αποτέλεσμα: Τη σαφή δέσμευση όλων στο ΝΑΤΟ και τη σαφή βούληση όλων να συμβάλουν ενόψει των αλλαγών στην κατάσταση ασφαλείας». «Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η ίδια.

Αξίζει να καταγραφεί και η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην παράλληλη σύνοδο που οργανώθηκε από αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης». Αφού επανέλαβε τα περί στήριξης των Κούρδων από τις ΗΠΑ, απάντησε και σε απειλές για κυρώσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι, αν της επιβληθούν τελικά, «θα απαντήσει εναντίον όποιου τις επιβάλλει». Εβαλε δε θέμα ότι παρά τα όσα λέγονται και επισήμως αποφασίζονται, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ «όλοι ξέρουν και ποιος κάνει μπίζνες με τη Ρωσία», πρόσθεσε, παρουσία της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κρατώντας ψηλά την πολεμική σημαία του ΝΑΤΟ!

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, εμφανίστηκαν πιο πρόθυμοι από ποτέ να αναλάβουν ρόλους «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι οι διακηρύξεις περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» ήταν ανεδαφικές στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα, όπως και παλιότερα, βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» όλων των πεδίων αντιπαράθεσης στη Ν/Α Ευρώπη από την πλευρά του ευρωατλαντικού συνασπισμού. Στο επίκεντρο άλλωστε, όπως φάνηκε από τα προηγούμενα, είναι Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Αιγαίο, Ν/Α Μεσόγειος. Εκεί, δηλαδή, που και η ελληνική αστική τάξη θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτικές:

  • Χαρακτήρισε «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργιών της Συμμαχίας στην περιοχή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος».
  • Χαιρέτισε τη δράση του ΝΑΤΟ και στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.
  • Δεν παρέλειψε να εξάρει και τη «στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την ΕΕ και την Κοινή Διακήρυξη», που υπογράφτηκε την Τρίτη. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια».
  • Στη διαπάλη που διεξήχθη για το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών στήριξε τις θέσεις Τραμπ: «Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε στους ομολόγους του ανερυθρίαστα, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να ματώνει το λαό. Στις δε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης μίλησε για δίκαιες αιτιάσεις των ΗΠΑ.
  • Αποκάλυψε τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα που πλασαρίστηκαν ως στοιχεία «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». Δηλαδή τον άξονα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Ιορδανίας. Τις πρωτοβουλίες που πήρε για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα κ.ά. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ, παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες». Εκφράζοντας έτσι τη διαθεσιμότητα να συνεισφέρει και σε άλλους σχεδιασμούς. Να σημειωθεί εξάλλου πως πέρα από τα συγχαρητήρια για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που άνοιξε την πόρτα της γείτονος στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προχωράνε οι αντίστοιχες ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίες με την Αλβανία (βλέπε και σελ. 6) καθώς επίσης και ότι στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας συζήτησαν πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό και ότι πρέπει να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα επαφές των YΠΕΞ των δύο χωρών για το θέμα.
  • Την ώρα που βρίσκεται ψηλά η προσπάθεια για να κρατηθεί η Τουρκία σταθερά εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου παρουσίασε ως απόδειξη του «σταθεροποιητικού ρόλου της κυβέρνησης» την «εντεινόμενη συνεργασία» μαζί της, λέγοντας ότι αυτή αφορά «τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της (...) στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο». Αφού εξήγησε τη στρατηγική σημασία του Αιγαίου για τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα έφτασε να το αναγορεύσει σε ΝΑΤΟική θάλασσα την ώρα μάλιστα που συστηματικά το ΝΑΤΟ κάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Θράκη όσο και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τη «σύμμαχο» Τουρκία. Η κυβέρνηση πήγε το άθλιο ΝΑΤΟικό αλισβερίσι ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και «επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς (σ.σ. του ΝΑΤΟ), σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»! Ο,τι ακριβώς δηλαδή λέει το ΝΑΤΟ βάζοντας πλάτη στο γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Τουρκία μιλώντας για «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» και «διμερείς διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας που πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο.
  • Υιοθέτησε την επιθετική στάση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στη Ρωσία με μια τάχα πιο «ήπια» προσέγγιση απέναντι στη Μόσχα την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέλαυνε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευε την είσοδο σε άλλους δύο. Ετσι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα».
  • Εκλεισε την παρέμβασή του εκφράζοντας την έγνοια και ελπίδα του στη Σύνοδο «να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας», με «σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού», αποδεχόμενος ανοιχτά το ρόλο του ΝΑΤΟ ως δύναμης επεμβάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας», το οποίο επίσης αποδέχεται η κυβέρνηση.
Και απελάσεις Ρώσων ανήμερα έναρξης της Συνόδου

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ανήμερα έναρξης της Συνόδου του ΝΑΤΟ δημοσιοποιήθηκαν η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας», όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών με επίκεντρο τη συμφωνία με τα Σκόπια, ώστε να ξεσηκωθεί αντίδραση ενάντιά της, καθώς η Μόσχα αντιδρά στην ευρωατλαντική ένταξη της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, «η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά έρχεται ως απάντηση μετά από μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Κάνουν ακόμα λόγο για παροχή υλικών και χρηματικών κινήτρων προκειμένου να επηρεαστούν δήμοι και μητροπολίτες, αλλά και για να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος».

Μια σειρά από πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πίσω από αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης αναγνωρίζεται και η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Παρασκευή κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελλάδας, στον οποίο «εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών», ενώ στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως πλήρως αδικαιολόγητη, η οποία δεν στηρίζεται σε γεγονότα από την ελληνική πλευρά και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων, και ικανή να προκαλέσει σοβαρή ζημιά». «Είναι φανερό πως πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που συνέπεσε με το άνοιγμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στέκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες», πρόσθεταν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Μ. Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ΜΜΕ για άρνηση του Λαβρόφ να επισκεφτεί την Αθήνα σε πρόσκληση που του έχει γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε πως «απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί».

ΤΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με ομιλητή τον Τ. Δημουλά

Η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Οι διεθνείς και εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», το Σάββατο 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Παναγιώτη Κακούρου από τις Λίμνες Αργολίδας.

Συγκέντρωση στην Κάρυστο

Το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 9 μ.μ., η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου, με σύνθημα «Δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η καθαρή διέξοδος για το λαό!». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Κύθηρα η Δ. Μανωλάκου

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στα Κύθηρα.

Την Παρασκευή 20 Ιούλη, θα επισκεφτεί στις 11 π.μ. την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κυθήρων, Στ. Χαρχαλάκη.

Το Σάββατο 21 Ιούλη το πρωί θα περιοδεύσει στην αγορά, στη Χώρα, και το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στη 12 μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» στην Αθήνα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Επίσης, το Σάββατο 14 Ιούλη, οι Οργανώσεις Μπραχαμίου και Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ καλούν στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν στις 9 μ.μ., στο πάρκο Ασυρμάτου στο Μπραχάμι.

ΕΥΡΩΝΑΤΟΪΚΕΣ «ΛΥΣΕΙΣ» ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Και τώρα ... η σειρά της Αλβανίας!

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα τον περασμένο Γενάρη στο Νταβός

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα τον περασμένο Γενάρη στο Νταβός
«Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτήν τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία (...) Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές».

Αυτά έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία και μάλιστα μπροστά στον προφανώς δυσαρεστημένο Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Ολοι τότε μίλαγαν για αστείο. Ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία συναντάει εμπόδια και ανεξάρτητα από αν έχει ή δεν έχει «παγώσει», όπως γράφεται, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει εθελοντικά να «πάει» το ευρωΝΑΤΟικό γράμμα στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ...μέχρι τέλους.

Είναι σαφές ότι η διαδικασία συμφωνίας με την Αλβανία, που είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, αποσκοπεί κυρίως στο «κλείσιμο» ανοιχτών ζητημάτων εντός του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων με τη Ρωσία στην περιοχή, και ταυτόχρονα στην προώθηση της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, διαδικασία που βεβαίως συναντά αντιδράσεις από άλλες δυνάμεις της, όπως η Γαλλία, που αντιδρούν στη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ ειδικά για τα Βαλκάνια βλέπουν τη γερμανική κυριαρχία στην περιοχή.

Δηλαδή, σκοπός δεν είναι η επίλυση διμερών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ασφάλειας, όπως διατείνεται η κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν, αλλά η ενίσχυση και θωράκιση της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές της. Μόνο και μόνο για αυτόν το λόγο πρόκειται για μια συμφωνία που, όπως και αυτή με την ΠΓΔΜ, όχι μόνο δεν ενισχύει την ασφάλεια, αλλά αντίθετα γεννά την ανασφάλεια και την εύλογη ανησυχία όσων γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε σκληρούς ανταγωνισμούς, σε ακήρυχτους πολέμους και σε συμφωνίες για μοίρασμα της ενεργειακής πίτας δεν ζει κανένα «περιστεράκι της ειρήνης», αλλά μάλλον γεράκια εθνικισμών, αλυτρωτισμών και πολέμων.

«Περίεργες» δηλώσεις, συναντήσεις...

Τις ανησυχίες αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει η τοποθέτηση του επίτροπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Chatham House», που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια στο Λονδίνο, με θέμα το μέλλον των Βαλκανίων την επόμενη δεκαετία, ο Γ. Χαν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ηγεσία στην περιοχή. Και έχουμε δει τέτοια ηγεσία, για παράδειγμα στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας (της ΠΓΔΜ), ή στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί αφορά την αναδιάρθρωση των συνόρων και αυτό πάντα είναι σημαντικό για τους πολίτες», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «άρα χρειαζόμαστε ηγεσία που να καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες». «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Παρότι ο επίτροπος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αφορά την αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, το ερώτημα τι εννοούσε παραμένει ανοιχτό, και βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν απαντά με σαφήνεια τι περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο των συζητήσεων. Το ζήτημα περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η συζήτηση με την Αλβανία περιλαμβάνει το «ζήτημα των συνόρων». Το «non paper» που εξέδωσε το Μαξίμου αναφέρεται στο ζήτημα της «συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα» με την Αλβανία (;).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πάρε - δώσε σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων με ανταλλάγματα και η επαναχάραξη συνόρων ακόμα και με το αίμα των λαών - πολύ περισσότερο που τώρα όλα θα γίνουν «ευρωπαϊκά» - είναι στις συνήθεις πρακτικές των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οργανισμών.

Την περασμένη Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά και ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, με δηλώσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία για να «διευθετήσουν» με τη γείτονα ζητήματα όπως αυτό των θαλάσσιων ζωνών που αφορούν στην εκμετάλλευση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της περιοχής που έλκει και διεθνή ενεργειακά και άλλα μονοπώλια, ως κομμάτι των ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδίων για την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, μια σειρά δημοσιεύματα και πληροφορίες φέρονται πιο επιφυλακτικά για την πορεία της συμφωνίας, μιλώντας ακόμα και για σχετικό «πάγωμά» της.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας». Οπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, «αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έσπευσε να χαιρετίσει και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που λειτουργεί ως «μπούσουλας» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή.

...και ευρωατλαντικό «ζουμί»

Η κυβέρνηση, όπως έκανε και με το θέμα της ΠΓΔΜ, θα βγάλει στην «πρώτη γραμμή» υπαρκτά διμερή ανοιχτά ζητήματα που πράγματι θα πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι π.χ. το ζήτημα της άρσης της εμπολέμου κατάστασης με την Αλβανία, κάτι που αν και ουσιαστικά έχει γίνει, δεν έχει γίνει τυπικά και συνδέεται βεβαίως και με ορισμένα ζητήματα που απορρέουν από αυτήν την άρση. Θυμίζουμε ότι η εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία διατηρήθηκε και μετά το 1945 και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως μέσο πίεσης προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας και ενισχύοντας τον ελληνικό αλυτρωτισμό διεκδίκησης των εδαφών της «Βορείου Ηπείρου».

Εκτός από αυτό το ζήτημα, φαίνεται πως στην ατζέντα έχουν μπει τα εξής ζητήματα:

-- Καθορισμός θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο.

-- Αντιμετώπιση μειονοτικών ζητημάτων.

-- Δημιουργία νεκροταφείων για την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

-- Συγκρότηση διακυβερνητικής επιτροπής για την εξέταση της ύλης των σχολικών βιβλίων.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι τα πιο «φλέγοντα» ζητήματα είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών αλλά και το παζάρι γύρω από θέματα αλυτρωτισμών. Σε σχέση με το δεύτερο ζήτημα, αφορά το θέμα των Τσάμηδων και το θέμα της μειονότητας της «Βορείου Ηπείρου». Τα ζητήματα αυτά, αν και ουσιαστικά έχουν λυθεί με διεθνείς συνθήκες, αποτελούν εργαλεία ανακίνησης εδαφικών διεκδικήσεων, π.χ. συνδέονται από μια σειρά κύκλους στην Αλβανία με το ζήτημα της «Μεγάλης Αλβανίας» κ.λπ. Ενώ και στην Ελλάδα εθνικιστικοί κύκλοι αναφέρονται σε ζητήματα διεκδίκησης της Β. Ηπείρου. Είναι καθαρό ότι πρόκειται για μια «συζήτηση» - βούτυρο στο ψωμί των όποιων σχεδίων για αλλαγή συνόρων και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και είναι βέβαια σίγουρο ότι εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου, εντός ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τέτοια ζητήματα μπορεί να κουκουλώνονται, αλλά δεν λύνονται γιατί αποτελούν πάντα «χαρτί» στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε αστικές τάξεις.

Βέβαια, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών. Είναι το πιο κρίσιμο για τους εξής λόγους:

-- Πρώτα απ' όλα, συνδέεται άμεσα με τα δικαιώματα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου. Ζήτημα το οποίο, όπως είναι κατανοητό, προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών μονοπωλιακών ομίλων και βεβαίως των αστικών τάξεων της περιοχής Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, και άλλων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ.

-- Δεύτερον, αφορά ένα παζάρι στην παραχώρηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων», με ανταλλάγματα βεβαίως, που, όπως και να καταλήξει, το σίγουρο είναι ότι θα «ανοίξει» νέα εν δυνάμει πεδία αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

-- Τρίτον, οποιαδήποτε ρύθμιση και διευθέτηση θα γίνει στο Ιόνιο, θα επηρεάσει και τις αντίστοιχες διευθετήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στο Λιβυκό πέλαγος. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ενδιαφέρον της Τουρκίας που παρακολουθεί με προσοχή αυτά τα ζητήματα, ενώ στο παρελθόν παρενέβη ανοιχτά ενάντια στη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009 ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, γιατί θεωρούσε πως αντιτίθεται στα συμφέροντά της στο Αιγαίο.

Με βάση όλα αυτά, είναι κατανοητό ότι ανεξάρτητα πόσο γρήγορα ή πόσο αργά θα προχωρήσει η συμφωνία με την Αλβανία, είναι σίγουρα μια διαδικασία που μυρίζει «νέες περιπέτειες» και υπηρετεί αποκλειστικά τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης, πρωταγωνιστώντας σε αυτούς στην ευρύτερη περιοχή, να αναβαθμίσει τη θέση της και την επιρροή της στα Βαλκάνια, διεκδικώντας επίσης σημαντικό μερίδιο στις ενεργειακές και εμπορικές μπίζνες που ακολουθούν...

Ο Ν. Κοτζιάς, στη συνέντευξη στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή, συμπλήρωνε: «Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε».

Μάλλον ανατριχίλα στο λαό θα πρέπει να προκαλούν τέτοιες διατυπώσεις...


Κ.

ΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την προστασία του Αλσους Βεΐκου

Την Τετάρτη 18 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Αλσος Βεΐκου, οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, με θέμα: «Αλσος Βεΐκου και Τουρκοβούνια αποτελούν πνεύμονες πρασίνου για το Γαλάτσι. Παλεύουμε για την προστασία και την αντιπυρική τους θωράκιση».

Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτωρ Δασολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας. Θα παρέμβει ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ