Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Παζάρια, αντιθέσεις και αλληλοκαρφώματα

Η Σύνοδος αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για να εκδηλωθούν οι αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, που αν και προς τα έξω παρουσιάστηκαν μόνο ως αντιπαραθέσεις για τον καταμερισμό των ΝΑΤΟικών δαπανών, αποτελούν κομμάτι των ευρύτερων αντιθέσεων όπως αυτές εκφράζονται σε ζητήματα για τις εμπορικές συμφωνίες, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα κ.ά.

«Υπήρξαν σκληρές συνομιλίες και τους κατέστησα σαφές ότι είμαι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με αυτήν την κατάσταση», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, σχετικά με το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ αμέσως, όχι έως το 2025». Μάλιστα, ο Τραμπ φέρεται να πέταξε στο τραπέζι πρόταση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 4%, αλλά και απείλησε την Πέμπτη το πρωί τους «συμμάχους» του ότι αν δεν αυξήσουν τις δαπάνες θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ!

Χαρακτήρισε δε «πολύ ανάρμοστο» το ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, «η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα», κλείνει συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της Ενέργειάς της από αυτήν (...) Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (...) Δεν είναι λογικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ενόψει και της επίσκεψης του Ζ. Κλ. Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον επανέλαβε τη θέση ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει δίκαια τις ΗΠΑ στο εμπόριο, συμπληρώνοντας ότι «αν δεν διαπραγματευθούν καλή τη πίστει, θα κάνουμε κάτι σχετικά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που έρχονται στη χώρα μας και έχουν σχεδόν μηδενική φορολογία».

Στο τέλος πάντως της Συνόδου, λίγο πριν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα, δηλώνοντας: «Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικά καλοκουρδισμένη μηχανή» και έχουμε ένα «πολύ πολύ ισχυρό ΝΑΤΟ», ενώ «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται πολύ πιο δίκαια».

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε αυτό που συζητιέται εδώ και μήνες, δηλαδή αλλαγές στην κατανομή βαρών. Ξεκαθάρισα - όπως και άλλοι το ξεκαθάρισαν - ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο, ότι αυτό είναι προς το δικό μας συμφέρον και ότι αυτό θα μας κάνει πιο ισχυρούς συνολικά», είπε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε με αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, η Μέρκελ σημείωσε: «Μπορώ μόνο να συνοψίσω το αποτέλεσμα: Τη σαφή δέσμευση όλων στο ΝΑΤΟ και τη σαφή βούληση όλων να συμβάλουν ενόψει των αλλαγών στην κατάσταση ασφαλείας». «Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η ίδια.

Αξίζει να καταγραφεί και η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην παράλληλη σύνοδο που οργανώθηκε από αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης». Αφού επανέλαβε τα περί στήριξης των Κούρδων από τις ΗΠΑ, απάντησε και σε απειλές για κυρώσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι, αν της επιβληθούν τελικά, «θα απαντήσει εναντίον όποιου τις επιβάλλει». Εβαλε δε θέμα ότι παρά τα όσα λέγονται και επισήμως αποφασίζονται, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ «όλοι ξέρουν και ποιος κάνει μπίζνες με τη Ρωσία», πρόσθεσε, παρουσία της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ