Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη το επικίνδυνο σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας

Ουκρανία, Γεωργία και Μαύρη Θάλασσα στο επίκεντρο της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας, με συμμετοχή και της Ελλάδας

Τμήμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
Τμήμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
«Οπως δήλωσε ο γγ (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στην ομιλία του προς το Κογκρέσο (σ.σ. των ΗΠΑ) τον περασμένο μήνα, η Συμμαχία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις και η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων αλλάζει (...) Ως εκ τούτου προσαρμόζουμε ως Συμμαχία με τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας εδώ και δεκαετίες. Αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας διατηρούμε μια προωθημένη παρουσία τεσσάρων πολυεθνικών σχηματισμών μάχης, υποστηριζόμενων από διακλαδικές δυνάμεις. Και έχουμε ενισχύσει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ με μια επίλεκτη δύναμη, την "Αιχμή του Δόρατος" ("Spearhead") 5.000 στρατιωτών».

Ετσι άνοιξε την περασμένη Τετάρτη τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρός της, Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, δίνοντας χωρίς περιστροφές το στίγμα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με μέτωπο προς τη Ρωσία, που το ΝΑΤΟ προωθεί μεθοδικά την περικύκλωσή της. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να αναβαθμίσει το ρόλο της, δηλώνοντας διαθέσιμη για νέες αποστολές και πεδία δράσης, όπως αυτά που ανέλαβε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, την επιτήρηση δηλαδή του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας για λογαριασμό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.

Στο επίκεντρο Ουκρανία και Γεωργία

Ο Πιτς, στην εναρκτήρια δήλωσή του, παρέπεμψε σε αποφάσεις που πάρθηκαν τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που «τίμησε» τα 70χρονα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι «τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί μας των Εξωτερικών ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου για να βελτιώσουμε την επίγνωση της κατάστασης και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς τη Γεωργία και την Ουκρανία». Πρόκειται για δύο χώρες στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, που αποτελούν πεδίο οξύτατου ανταγωνισμού, καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί με κάθε μέσο να διευρύνει την επιρροή και τη στρατιωτική του παρουσία σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε «ένα πακέτο μέτρων» προς στήριξη των δύο αυτών χωρών, που ενισχύει «την επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή», την ανταλλαγή πληροφοριών, ενισχύει επίσης την «εκπαίδευση» στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, όπως επίσης εντείνει τις «επισκέψεις» πλοίων του ΝΑΤΟ στα λιμάνια τους και τις ασκήσεις στα χωρικά τους ύδατα και τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η ιμπεριαλιστική συμμαχία αύξησε την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα με τρεις περιπολίες ανά αρμάδα το 2018 (2 το 2017) και 120 μέρες παρουσίας των «συμμαχικών» πλοίων εκεί (80 πρόπερσι).

«Η προσαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί - οι εργασίες συνεχίζονται για να εξασφαλιστεί ότι αυτή η Συμμαχία είναι έτοιμη και ικανή», τόνισε ο Πιτς, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές προς τη Ρωσία: «Για να είμαστε σαφείς, αυτή η Συμμαχία δεν δέχεται και δεν θα δεχτεί την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και συνεχίζουμε να ζητάμε από τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Κριμαία και να σταματήσει την υποστήριξή της προς τους μαχητές στην Ανατολική Ουκρανία. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κατασχέθηκαν το Νοέμβριο του περασμένου έτους κοντά στη Θάλασσα του Αζόφ».

Πολεμική διάταξη και προπαρασκευή

Στο πρόγραμμα της συνεδρίασης, ακολούθησε ενημέρωση των αρχηγών (από ελληνικής πλευράς μετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου), από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για τις «προτεραιότητες» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε ό,τι θεωρεί «ζώνη συμφερόντων» του, απέναντι σε μια «ολοένα πιο επιθετική και απρόβλεπτη», όπως ειπώθηκε, Ρωσία.

Απέναντι όμως και σε μια ενοχλητική για τους ΕυρωΝΑΤΟικούς διείσδυση της Κίνας, που όλο και πιο ανοιχτά την κατηγορούν για υποθέσεις υποκλοπών, επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο κ.λπ. Ακολούθως, έγινε συζήτηση για τη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ και τη γενικότερη Δομή Αποτροπής και Αμυνας, με κεντρική ιδέα οι δυνάμεις του να εμφανίζονται ενισχυμένες, αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες, ώστε «ο πιθανός επιτιθέμενος να καταλαβαίνει ότι οι συνέπειες μιας σύγκρουσης αντισταθμίζουν τα όποια προσδοκώμενα κέρδη».

«Αυτό απαιτεί από τη Συμμαχία να διατηρεί αξιόπιστες στρατιωτικές ικανότητες και στρατηγική με πολιτική βούληση να ενεργήσει», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση, προετοιμάζοντας για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, νέες υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για μια νέα ισορροπία τρόμου, που παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα.

Οπως είπε, άλλωστε, ο Πιτς, η «πολιτική βούληση» γι' αυτό υπάρχει, εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρυσι στις Βρυξέλλες, όπου πάρθηκαν 100 αποφάσεις για την ενίσχυση της δομής του ΝΑΤΟ.

«Εμείς, σε αυτήν την επιτροπή (τη ΣΕ), μετατρέπουμε αυτές τις αποφάσεις σε πραγματικότητα. Αυξάνουμε την ικανότητά μας να διεκπεραιώνουμε δυνάμεις μας κατά μήκος του Ατλαντικού και της Ευρώπης και εκσυγχρονίζουμε τη δομή της στρατιωτικής διοίκησής μας», τόνισε επ' αυτού ο Πιτς, στέλνοντας μήνυμα πυγμής στους ανταγωνιστές, που μόνο ως σήμα μεγαλύτερου κινδύνου μπορεί να μεταφραστεί από τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


Θ. Μπ.

ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
«Κόμβος» για ΝΑΤΟική εφόρμηση σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι πρωτόγνωρες σε μέγεθος στρατιωτικές δυνάμεις που προωθούνται προς τα Βόρεια, προορίζεται να πάρουν μέρος σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Ο Αμερικανός πρέσβης επιθεωρεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή
Ο Αμερικανός πρέσβης επιθεωρεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή
Μια γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση - που πήρε άμεσα μια πρώτη μαχητική απάντηση από τις δυνάμεις του ΚΚΕ στην πόλη - ξεκίνησε την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, και τον νομό Εβρου γενικότερα, για το ξεφόρτωμα στο λιμάνι της πόλης εκατοντάδων οχημάτων και άλλου εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού και τη διεκπεραίωσή τους σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με τη στήριξη και των κατά τόπους δημάρχων και περιφερειαρχών, που στρώνουν «κόκκινα χαλιά» στους μακελάρηδες ιμπεριαλιστές, πουλώντας παραμύθια στο λαό περί «ανάπτυξης» και «ασφάλειας». Σ' αυτήν την επιχείρηση μετατροπής της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση πρωτοστατούν και διάφοροι «πρόθυμοι» δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Και το γεγονός αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο καταδίκης τους και ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην πραγματικότητα, η νέα αυτή ΝΑΤΟική εφόρμηση από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στόχο έχει να προωθήσει με το προκάλυμμα των ασκήσεων μάχιμα στρατιωτικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απέναντι στη Ρωσία και την προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης που κάνει η Κίνα. Η στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτόν τον σχεδιασμό, ως γεωπολιτικός «μεντεσές» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE» και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, ξεκίνησε να ξεφορτώνει, κατά πληροφορίες, 800 οχήματα. Θα αξιοποιηθούν από μάχιμα τμήματα των Αμερικανών που θα πάρουν μέρος από 3 έως 24/6 στην άσκηση «Saber Guardian 2019», σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία.

Θα πάρουν επίσης μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019», στη Βόρεια Μακεδονία, «καθοδηγητής» της οποίας, για να προσαρμοστεί τάχιστα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας, έχει αναλάβει μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να πανηγυρίζει την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη για την πρώτη πτήση - εντός της βδομάδας - των «F16» της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τον εναέριο χώρο της.

Η «Decisive Strike» είναι η ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, από 5/6 έως 10/7 στο γιγαντιαίο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, το οποίο οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θέλουν να αξιοποιήσουν και περαιτέρω με την ένταξη της Β. Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία. Στην άσκηση σχεδιάζεται να πάρουν μέρος και δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο. Θα έχει προηγηθεί, στις 2 - 3/6, επίσκεψη στη Β. Μακεδονία του ίδιου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, ο εξοπλισμός των οποίων διεκπεραιώνεται μέσα από την Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να πάρουν μέρος και σε άλλες ασκήσεις στην περιοχή, όπως η «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο διάστημα 6 - 20/6, με συμμετοχή και τμημάτων από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι όλη αυτή η δραστηριότητα μέσω ασκήσεων «κουμπώνει» πάνω στην ευρύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ν/Α ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Η Τουρκία κλιμακώνει την προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ακάρ για την ανάγκη να διευρυνθεί εφ' όλης της ύλης η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τα γεωτρύπανα των πολυεθνικών θυμίζουν ότι τα σχέδια των μονοπωλίων είναι πάντα βουτηγμένα στο αίμα των λαών
Τα γεωτρύπανα των πολυεθνικών θυμίζουν ότι τα σχέδια των μονοπωλίων είναι πάντα βουτηγμένα στο αίμα των λαών
Ο λαός μας φτάνει στην κάλπη ενώ στην ευρύτερη «γειτονιά» σωρεύεται ολοένα και περισσότερη «καύσιμη ύλη», συνέπεια των ανταγωνισμών που δυναμώνουν, με ενεργό εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την απόλυτη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, πέρα από τις δεκάδες παραβιάσεις από αέρος που συνεχίζονται συστηματικά, ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε τυπικά την Παρασκευή ένας πρώτος γύρος συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως είχε συμφωνηθεί στην τελευταία επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα, τον περασμένο Φλεβάρη.

Από τις πρώτες κι όλας δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, επιβεβαιώνεται πλήρως η προειδοποίηση που είχε απευθύνει από τότε το ΚΚΕ, ότι η συζήτηση για τα ΜΟΕ είναι το «σκαλοπάτι» για ευρύτερες συμφωνίες και διευθετήσεις, που η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, όπου συμμετέχει με αναβαθμισμένο ρόλο.

Η Τουρκία δημιουργεί ατζέντα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη χώρα του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ έθεσε ζήτημα για εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διμερών επαφών για τα ΜΟΕ. Οπως είπε, «μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθεί στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας - Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Ολοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις τους».

Και συνέχισε, θέτοντας την ατζέντα της διαπραγμάτευσης που επιδιώκει: «Τα χωρικά τους ύδατα (σ.σ. της Ελλάδας) είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν ούτε και σήμερα. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οι Ελληνες λένε όλο "παραβίαση παραβίαση". Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Παραβίαση εναέριου χώρου! Γιατί συμβαίνει; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά τους ύδατα και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους, και μας λένε "τον παραβιάζετε". Λένε "παραβιάσατε τον εναέριο χώρο". Αυτά είναι δύσκολα θέματα προς επίλυση, αλλά τα έχουμε μπροστά μας».

Γίνεται φανερό ότι η Τουρκία προχωράει συστηματικά το σχέδιο να πέσουν πάνω στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που η ίδια θεωρεί ανοιχτά σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να «ανοίξει το παζάρι» και να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, ενθαρρυμένη και από τη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που θεωρούν το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και με κάθε αφορμή βάζουν θέμα συμβιβασμών και συνεκμετάλλευσης.

Ανοιχτές πόρτες αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στην πεπατημένη της καλλιέργειας εφησυχασμού και του εξωραϊσμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους οποίους παρουσιάζει ως «εγγυητές» τάχα της ασφάλειας στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο, «η γείτονάς μας έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια - ακριβώς επειδή αισθάνεται απομονωμένη στην Κύπρο, εξαιτίας των δικών της ενεργειών, όχι εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου - να δημιουργήσει, στο πλαίσιο της γνωστής αναθεωρητικής της πολιτικής, τις γνωστές αυτές μονομερείς προκλήσεις».

Την ίδια ώρα όμως, ο Γ. Κατρούγκαλος άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα σε μια καλύτερη συγκυρία και με άλλη σύνθεση να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σύνολο των τούρκικων αμφισβητήσεων. Οπως είπε, η «ουσία των θεμάτων» μπορεί να τεθεί «με συζητήσεις που θα γίνουν όταν υπάρξουν οι συνθήκες προς τούτο, ανάμεσα σε πολιτικούς, όχι ανάμεσα σε στρατιωτικούς».

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 27 Μάη έχει ανακοινωθεί ότι φτάνει στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Ελιοτ Ενγκελ, για επαφές σχετικά με το Κυπριακό, τα Ενεργειακά, τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, τα σχέδια άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κ.ά.

Στις βαλίτσες του, ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει ένα ακόμα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στα μέσα της βδομάδας, αυτήν τη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στις ΗΠΑ, «για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019».

Πρόκειται για παρέμβαση αντίστοιχη με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Απρίλη στη Γερουσία (το άλλο νομοθετικό σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου), που αναβαθμίζει για τα αμερικάνικα συμφέροντα τα πολυμερή σχήματα όπου συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, έναντι αντίπαλων συμφερόντων, πρώτα της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας κ.ά.

Στόχος και αυτό του νομοσχεδίου είναι να δώσει το «πράσινο φως» για δραστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, ανάπτυξη ενεργειακών συνεργασιών για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των δρόμων μεταφοράς τους στην περιοχή, μέσα από συνεργατικά σχήματα, όπως αυτό των Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, το οποίο ουσιαστικά διευρύνθηκε με ένταξη και των ΗΠΑ.

Οι συντάκτες του νέου νομοσχεδίου σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίξουν «περιφερειακές εταιρικές σχέσεις» που «διευρύνουν τα δικά μας γεωπολιτικά ενδιαφέροντα», «να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και να μεγιστοποιήσουμε τα αμοιβαία ευεργετικά οφέλη για όλα τα μέρη».

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στη διπλωματία τους να μην συνδέουν τέτοιες πρωτοβουλίες με την Τουρκία, προωθώντας σταθερά το στόχο να την κρατήσουν στο δυτικό στρατόπεδο και να την απομακρύνουν από τη συνεργασία με τη Ρωσία, είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και το προηγούμενο, θα επιδράσει στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, την ώρα μάλιστα που η τελευταία, με προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να επιβάλει τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, ασκώντας πιέσεις για γρήγορες και εφ' όλης της ύλης διευθετήσεις σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το SETA (Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), συνεργάτες του οποίου ανήκουν στο στενό περιβάλλον Ερντογάν, διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Μάη, στις Βρυξέλλες, συζήτηση με θέμα «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ και το μέλλον του ΝΑΤΟ», που θα εστιάσει στις τρέχουσες εξελίξεις για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, στη σημερινή πορεία των διατλαντικών σχέσεων, στις εντάσεις που αφορούν τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για τους «S-400» και τα «F-35» και στο μέλλον της συμμαχίας.

Στη δίνη μεγάλων κινδύνων

Τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στηρίζει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της αστικής τάξης, βυθίζουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς στη δίνη επικίνδυνων ανταγωνισμών. Οι λαοί της περιοχής, από τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, μέχρι τα Βαλκάνια και την Ουκρανία, γνωρίζουν με οδυνηρό τρόπο τι σημαίνει αυτός ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους, αγορές και γεωστρατηγικές σφαίρες.

Η πείρα δείχνει επίσης ότι δεν αποτελούν ασπίδα για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία, οι συμμαχίες με τη μία ιμπεριαλιστική δύναμη απέναντι στην άλλη, όπως παραμυθιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλες αστικές δυνάμεις, αλλά ασπίδα για τη θωράκιση των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων.

Γι' αυτό από τη μια μεγαλώνει ο ανταγωνισμός πάνω σε επενδυτικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς, που υπόσχονται τεράστια κέρδη στα μονοπώλια, ενώ αντίστροφα οι λαοί εκτίθενται σε κινδύνους και βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στο Κυπριακό, συνολικά στα Ελληνοτουρκικά δείχνουν επίσης ότι η ανακήρυξη της Ελλάδας σε «προτιμώμενο εταίρο» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κανένα φρένο δεν έβαλε στην τουρκική επιθετικότητα. Το αντίθετο. Οι απειλές για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου αυξάνονται, όπως δείχνει η στάση των ΗΠΑ, που παρά τις κόντρες με την Τουρκία, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι τη χρειάζονται στο «άρμα της Δύσης», καταρχάς για να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση της ΕΕ, που ασκεί επιλεκτική κριτική σε επιλογές της Τουρκίας και την ίδια ώρα πιέζει για διευθετήσεις που θα επιτρέψουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να δράσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια στην περιοχή, κρατώντας σταθερά στο παιχνίδι και την Τουρκία.

Ολα αυτά χρειάζεται την Κυριακή να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός βάλει εμπόδια στον επικίνδυνο αυτό σχεδιασμό, δυναμώνοντας την λαϊκή αντιπολίτευση στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα στηρίγματά της. Να οργανώσει με καλύτερους όρους την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς και τα κινήματα της περιοχής.


Α. Μ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Για τις εξελίξεις με την Τουρκία ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, την περασμένη Πέμπτη. Η ερώτηση στον Δ. Κουτσούμπα ήταν η εξής: «Είναι θέμα που το έχουμε θέσει μέρες. Υπάρχει ένας νέος "Αττίλας" λένε στην Κύπρο, η παρέμβαση της Τουρκίας με τον "Πορθητή" και με το "Γιαβούζ". Τι θα έπρεπε να κάνουμε ως χώρα για την "επέμβαση" αυτή στην ΑΟΖ την κυπριακή;». Ο ΓΓ της ΚΕ απάντησε:

«Να σας πω, γιατί λέω και την ίδια κατεύθυνση που έχουν (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ). Οταν θεωρείς, για παράδειγμα, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας στα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή της Κύπρου και δεν βλέπεις, πρώτον, την ιστορική εμπειρία ότι στο ΝΑΤΟ ήμασταν και έχουμε ακόμα το 40% της Κύπρου υπό κατοχή και πάμε για διχοτομική λύση και πάμε και για νέα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας 45 χρόνια μετά την εισβολή του "Αττίλα" στην Κύπρο. Και εδώ ήταν το ΝΑΤΟ και ήμασταν στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα και η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο όλο το Αιγαίο, και βεβαίως πατάνε οι Τούρκοι πολιτικοί σε αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα σταδιακά να κάνουν μικρά βήματα κατοχύρωσης όλων αυτών των διεκδικήσεων, των απαράδεκτων διεκδικήσεων που έχουν σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Δέστε αυτό με τον "Πορθητή" τι είναι; Μα είναι πράγματα αυτά, ο Ελληνας πρωθυπουργός να βγαίνει και να λέει δε θα γίνει τίποτα με το γεωτρύπανο του "Πορθητή", γιατί δεν έχει τέτοια τεχνογνωσία και δεν φτάνει να τρυπήσει, θα είναι "τζούφια" λέει η εξόρυξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνει - αν δεν καταλαβαίνει - ή ότι αυτή η ενέργεια που κάνει, να εφησυχάζει τον ελληνικό λαό, δεν είναι πολιτική σε σωστή κατεύθυνση; Διότι η τουρκική πολιτική, για να το έχει ξεκάθαρο ο ελληνικός λαός, αυτή τη στιγμή δε θέλει να πάει να κάνει εξόρυξη φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο που πάει ο "Πορθητής", το γεωτρύπανο, να κάνει εκεί την εξόρυξη. Απλά θέλει με την παρουσία εκεί να κατοχυρώσει αυτό που θέλει, τις γκρίζες ζώνες της, την επιβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και αυτό κάνει μια ζωή. Αυτό κάνει και με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και λοιπά. Πού είναι το ΝΑΤΟ, πού είναι η ΕΕ σε αυτά; Το αντίθετο συμβαίνει. Μάλιστα μας φόρτωσε, φόρτωσε τον ελληνικό λαό, με ένα πρόβλημα, χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους με αποφάσεις από το Δουβλίνο Ι, Δουβλίνο ΙΙ, αποφάσεις της ΕΕ και την πληρώνουν και οι πρόσφυγες που είναι θύματα των πολέμων που δημιουργεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, την πληρώνουν και οι νησιώτες μας και ο ελληνικός λαός που υποφέρει από αυτή την κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ