Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν χτες 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ στο σύνολο ανέρχονται σε 2.632 (το 55,4% είναι άνδρες). Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 80.951 δείγματα.

Διασωληνωμένοι είναι 35 άνθρωποι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων το 23% είναι γυναίκες και το 91,4% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 81 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 2 ακόμη ανθρώπων. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 146 (το 26,7% είναι γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 75 έτη.

Σε σχέση με την αναζήτηση εμβολίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι 100 ομάδες επιστημόνων σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες και «μέχρι τέλος του έτους μπορεί να έχουμε οδηγηθεί σε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου». Σχετικά με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ανέφερε ότι κομμάτια του νεκρού ιού μπορεί να ανιχνεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και δυο μήνες μετά τη μόλυνση, ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλείται υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αποκατάστασης ασθενών που νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν και τα προβλήματα που παραμένουν, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το θέμα μελετάται, ωστόσο φαίνεται ότι τα κύρια υπολείμματα που αφήνει η νόσος αφορούν στην αναπνευστική λειτουργία, σε καρδιαγγειακά προβλήματα, νευρολογικές επιπλοκές, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα. Προκύπτουν δηλαδή και εδώ οξυμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο λαός την «επόμενη μέρα», με τη χρόνια πολιτική που έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση των δημόσιων δομών αποκατάστασης, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας «ανθίζει» άναρχα και με κριτήριο το κέρδος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα «επάρκειας», σε αντίθεση με τις σχετικές καταγγελίες από υγειονομικούς και τα σωματεία τους, κάνοντας λόγο για «παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνά τα 6.000 τεστ τη μέρα».

Αναφορικά με τον καθορισμό των ευπαθών ομάδων, στον οποίον παραμένουν σημαντικά κενά, είπε ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση της σχετικής λίστας με ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε τα περί «ατομικής ευθύνης» που θα είναι «κλειδί για την επιτυχία» και στην τρέχουσα φάση, την ώρα που, όπως αποτυπώθηκε ανάγλυφα και από την προχτεσινή απάντηση του υφυπουργού Υγείας στον «Ριζοσπάστη» (βλ. διπλανό θέμα), η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει κανένα από τα απαιτούμενα μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας...

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τη γεωγραφία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα δημοσιοποιήθηκαν προχτές, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, από τα 2.626 κρούσματα που ανακοινώθηκαν έως την Κυριακή, τα 1.496 (ποσοστό 55,9%) ήταν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων - νομών, κανένα κρούσμα δεν υπήρχε σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά (85), η Κοζάνη (71), η Ξάνθη (52), η Λάρισα (50) και η Ηλεία (48).

Στην πρώτη 15άδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων με 314. Ακολουθούν: Κηφισιά (116), Θεσσαλονίκη (85), Καστοριά (79), Φιλοθέη - Ψυχικού (73), Πειραιάς (59), Χαλάνδρι (52), Γλυφάδα (49), Περιστέρι (46), Λάρισα (42), Πάτρα (38), Νέα Σμύρνη (37), Μαρούσι (36), Νέα Ιωνία (35), Ξάνθη (34) και Εορδαία (31).

Από τους παραπάνω, αναφέρθηκε ότι 7 δήμοι (Κηφισιά, Καστοριά, Φιλοθέη - Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ξάνθη, Εορδαία, Νέα Ιωνία) παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.

Πού προβλέπεται η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα (κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) είναι υποχρεωτική από όλους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, νοσοκομεία, ιατρεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά κέντρα.

Είναι επίσης υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και σε χώρους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.) και σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Για τις πάνινες - χειροποίητες μάσκες, προτείνονται τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ανάκληση εγκεκριμένων αδειών ειδικού σκοπού

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, μετά τις καταγγελίες εργαζομένων, γονέων μικρών παιδιών που κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά την περασμένη Πέμπτη ότι από χτες Δευτέρα θα πρέπει να έχουν διακόψει τις ήδη εγκεκριμένες άδειές τους και να παρουσιαστούν στην υπηρεσία για δουλειά.

Πρόκειται για εργαζόμενους, κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, οι γραπτές αιτήσεις των οποίων για την άδεια ειδικού σκοπού έχουν ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμιά γραπτή κλήση από την υπηρεσία, με την οποία να ανακαλείται η άδειά τους, αναφέροντας ενδεχομένως νέες διατάξεις που το επιβάλλουν, είτε να εξηγείται το «έκτακτο» της περίστασης ή λόγοι δημοσίου συμφέροντος κ.λπ.

Οπως επισημαίνεται, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω εργαζομένων δεν προκύπτει υπηρεσιακά κάποια «νέα κατάσταση» λόγω της σταδιακής επαναλειτουργίας τακτικών ιατρείων και μέρους των χειρουργικών αιθουσών, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα ποιος θα φροντίσει για την εποπτεία των παιδιών τους, μιας και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιούνη.

Το Σωματείο κάλεσε τη διοίκηση να δώσει εξηγήσεις εγγράφως, ενώ από τη μεριά της διοίκησης έγινε λόγος για επικαιροποίηση των αιτήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα η «επόμενη μέρα» στην Υγεία

Καμία απάντηση από τον υφυπουργό Υγείας στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα κρίσιμα ερωτήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα κρίσιμα ερωτήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας
Σε ούτε ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ριζοσπάστης» για την «επόμενη μέρα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν απάντησε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κατά την προχτεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν η εξής:

«Ενώ τα κενά των νοσοκομείων ανέρχονται σε 30.000, η κυβέρνηση μιλά για προσλήψεις μόλις 4.000 συμβασιούχων, για τους οποίους μάλιστα ακόμα και ο υπουργός Yγείας ισχυρίζεται ότι θα μονιμοποιηθούν μόνο οι μισοί. Ετσι, μεταξύ άλλων, η σταδιακή επανεκκίνηση τακτικών ραντεβού, χειρουργείων, εξετάσεων κ.λπ. θα έχει ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής, ενώ μάλιστα προβλέπεται και δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Γιατί δεν ενισχύετε το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων;

Γιατί δεν προχωράτε σε δωρεάν επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων;

Γιατί δεν εντάσσετε τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς σε κρατικό σχέδιο δωρεάν περίθαλψης για όλους;».

Πίσω από προπαγανδιστικές ατάκες περί «ενίσχυσης του συστήματος Υγείας», ο Β. Κοντοζαμάνης δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα παραπάνω:

-- Δεν είπε κουβέντα για τους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που εξακολουθούν να λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και με βάση τα σημερινά ανεπαρκή οργανογράμματα. Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν γίνει... «αρκετές προσλήψεις»!

-- Δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι ακόμα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, οι μισοί τουλάχιστον από τους συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν μες στη «φωτιά» της πανδημίας δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν, ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικού προσωπικού!

-- Δεν είπε απολύτως τίποτα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις, θεραπείες!

Το θράσος να μιλάς σήμερα για αποτυχία του συστήματος Υγείας στο σοσιαλισμό...

Αντί αυτών, την ίδια ώρα που αποτυπώνεται ανάγλυφα η παταγώδης αποτυχία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες, με τους λαούς να μετρούν εκατόμβες νεκρών από την πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του «κόστους - οφέλους», ο υφυπουργός Υγείας θεώρησε ότι βρήκε... ευκαιρία να καταφύγει σε χοντροκομμένο αντικομμουνισμό, δηλώνοντας ότι η ενσωμάτωση του ιδιωτικού τομέα σε ένα κρατικό σύστημα Υγείας αναφέρεται σε συστήματα Υγείας και πολιτικά συστήματα που «έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη και η διεθνής εμπειρία έχει καταλήξει ότι έχουν αποτύχει»!

Η πραγματική ιστορική και διεθνής εμπειρία, βέβαια, μνημονεύει ακόμα και σήμερα τα επιτεύγματα που πέτυχαν δεκαετίες πριν τα συστήματα Υγείας των σοσιαλιστικών χωρών, μεταξύ άλλων και στον τομέα της αντιμετώπισης επιδημιών, επιτεύγματα που στηρίζονταν ακριβώς στο γεγονός ότι εντάσσονταν σε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που κριτήριο είχε την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, τις συνέπειες του οποίου βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο σήμερα.

ΡΩΣΙΑ
Νοσοκομεία έχουν γίνει εστίες εξάπλωσης του ιού

Αναφορές για υγειονομικούς που έχουν νοσήσει, κλινικές που έχουν μπει σε καραντίνα, ελλείψεις σε τεστ και εξοπλισμό

ΜΟΣΧΑ.--

Απανωτά ρεκόρ αύξησης των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταγράφει τις τελευταίες μέρες η Ρωσία, όπου χτες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είχε ξεπεράσει τις 145.000 (10.600 περισσότεροι από την προηγούμενη μέρα), ενώ έχουν ανακοινωθεί συνολικά 1.356 νεκροί από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους της χώρας, «η χειρότερη φάση της επιδημίας και η κορύφωσή της βρίσκονται ακόμη μπροστά μας», ενώ ανακοινώθηκε πως θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.

Το Σάββατο, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανέφερε επιστημονικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον το 2% των 12,5 εκατ. Μοσχοβιτών έχουν προσβληθεί, δηλαδή περίπου 250.000.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελλείψεις στα νοσοκομεία, όσο μεγαλώνει και το κύμα των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, ενώ οι υγειονομικοί αναφέρουν ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και «είτε αρρωσταίνουν, είτε παραιτούνται». Υγειονομικοί και συνδικάτα («Dejstwije») αναφέρουν στον Τύπο, σε μπλογκς ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν κατάλληλα μέσα προστασίας, δεν γίνονται τεστ στους υγειονομικούς, όλο και περισσότεροι προσβάλλονται από τον κορονοϊό και τα νοσοκομεία έχουν γίνει οι κύριες πηγές μόλυνσης. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, έχουν σφραγιστεί κλινικές σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ούφα, Κόμη.

Στην Ούφα, οι γιατροί με βίντεο απευθύνονται δημόσια στην κυβέρνηση και ζητούν έρευνα. Ισχυρίζονται πως η διεύθυνση του νοσοκομείου αντέδρασε πολύ καθυστερημένα στην πανδημία και το νοσοκομείο έγινε το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού σε όλη την περιοχή.

Στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ άλλων κλινικών, το ορθοπεδικό νοσοκομείο «Wreden» με 760 κρεβάτια μπήκε σε καραντίνα. Σε νοσοκομεία της Μόσχας υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς στέλνονται στα σπίτια τους επειδή δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια.

Οι περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη της Ρωσίας είναι σαρωτικές, ιδιαίτερα τα χρόνια που ακολούθησαν την καπιταλιστική παλινόρθωση στη χώρα, αλλά και πιο πρόσφατα. Μόνο το διάστημα 2013 - 2019, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vedomosti», η αναπλήρωση του ιατρικού προσωπικού μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%.

Επίσης, γιατροί καταγράφουν στο διαδίκτυο πόσοι υγειονομικοί έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας - ανεξάρτητα αν είχαν εξεταστεί με τεστ - και αναφέρουν πως στη λίστα βρίσκονται 85 άνθρωποι.

ΔΑΝΙΑ
Μικρή αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Ενώ έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης με άνοιγμα των σχολείων

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής του νέου κορονοϊού στη Δανία, αφότου η χώρα αποφάσισε στις 15 Απρίλη να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού ανοίγοντας παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αναπαραγωγής - που δείχνει σε πόσους διασπείρει τον ιό ένας ασθενής - αυξήθηκε από 0,6 σε 0,9, παραμένοντας κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μολύνει λιγότερα από ένα άτομα.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία Covid-19 επιταχύνεται» ή «ότι οδηγούμαστε σε ένα δεύτερο κύμα». Η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, ισχυρίστηκε ότι η εξάπλωση του ιού είναι «υπό έλεγχο» και ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τα επόμενα βήματα «ανοίγματος» γύρω στις 10 Μάη.

Μέχρι χτες η χώρα είχε περίπου 9.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 484 νεκρούς. Πάνω από 2.600 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ το ίδιο διάστημα πέθαναν περίπου 160 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Σουηδία, όπου δεν ελήφθησαν καθόλου προληπτικά μέτρα - ιδιαίτερα σε γηροκομεία - ούτε ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά δεν έκλεισαν, ενώ τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού «θυσιάστηκαν» για τις μικρότερες δυνατές οικονομικές επιπτώσεις, μέχρι χτες είχαν επιβεβαιωθεί 22.317 κρούσματα (γίνονται ελάχιστα τεστ) και είχαν ανακοινωθεί 2.679 θάνατοι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Ζητούν «δεσμευτικό σχέδιο» επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δυναμώνουν οι φωνές των επιχειρηματικών ομίλων στη Γερμανία που απαιτούν δραστικά μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών της πανδημίας, ενώ οι βιομήχανοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει πολιτικό σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία της βιομηχανίας, το αργότερο έως τις 6 Μάη, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

«Κάθε βδομάδα με κλειστή την οικονομία κοστίζει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μήνες και προκαλεί τεράστιες απώλειες για την ευημερία και μόνιμες ζημιές στην οικονομία και στην κοινωνία», δηλώνει στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ.

Επισήμανε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις, μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, αύριο, Τετάρτη, «θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν με ποια βήματα θα συνεχιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή» και να υπάρξει ένα «δεσμευτικό σχέδιο».

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την ταχύτητα ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, ο επικεφαλής του BDI προέβλεψε ότι το προ κρίσης επίπεδο δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2022.

Αντίστοιχα, οι πρόεδροι των αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) και του Τουρισμού (DRV) ζητούν «αποτελεσματική έξοδο από την κρίση» και μια «αξιόπιστη προοπτική για το πώς μπορούμε σταδιακά να ξεκινήσουμε ξανά τον τουρισμό».

Παράλληλα, εξακολουθεί να πιέζει η κυβέρνηση του κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, με πρωθυπουργό τον Αρμιν Λάσετ (υποψήφιος για διάδοχος της Μέρκελ) για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο υπουργός Οικογένειας προειδοποίησε πως αν την Τετάρτη η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δεν καταλήξει με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε κοινή θέση για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, το κρατίδιο εξετάζει το ενδεχόμενο να «πάρουμε τον δικό μας δρόμο» και να ανοίξουν.

Χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα ο αριθμός των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κάτω από 1.000, ενώ οι συνολικοί θάνατοι από κορονοϊό είχαν ξεπεράσει τις 7.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, στη Γερμανία υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί με κορονοϊό περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν χτες σε πάνω από 166.000.

ΗΠΑ
Ο Τραμπ εντείνει τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας

Το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Ν. Υόρκης διεκδικεί τα δικαιώματά του και μέτρα προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Ν. Υόρκης διεκδικεί τα δικαιώματά του και μέτρα προστασίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αξιοποιεί την πανδημία και κλιμακώνει την πολυεπίπεδη αντιπαράθεση με την Κίνα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκαλούν οι πολλές δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό εξαιτίας κυρίως της ανεπάρκειας του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα πυκνώνουν οι πληροφορίες ΜΜΕ πως το αρμόδιοι αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο καταστρώνουν σχέδιο μακροπρόθεσμων αντιποίνων σε βάρος της Κίνας με σκοπό να ενισχύσουν τις κατηγορίες εναντίον της περί απόκρυψης πληροφοριών σε σχέση με την επικινδυνότητα της ασθένειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των μέτρων για αντίποινα εξετάζεται η επιβολή εμπορικών δασμών σε βάρος εισαγόμενων από την Κίνα προϊόντων στις ΗΠΑ, η «ακύρωση υποχρεώσεων» χρέους έναντι του Πεκίνου, ακόμη και η υιοθέτηση νέας εμπορικής πολιτικής σε βάρος της Κίνας...

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με σειρά εμφανίσεών του σε τηλεοπτικά δίκτυα αναπαρήγαγε αυτές τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορονοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα. Αντ' αυτού λοιδόρησε την Κίνα πως «είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», ενώ υποκριτικά εξέφρασε λύπη για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών σε σχετικές έρευνες. Παράλληλα έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που επικαλέστηκε το CNN κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση πως απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό Covid-19, μειώνοντας σκόπιμα τις εξαγωγές ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού ήδη πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει το Γενάρη πληροφορίες για την υψηλή μεταδοτικότητά του. Στο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Κίνα επιστρατεύονται και διάφορες «δεξαμενές σκέψης», όπως το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council), που σε άρθρο του εμμέσως την κατηγορεί πως επιχειρεί να αξιοποιήσει «ευκαιρία που δίνεται μία φορά στα 100 χρόνια» για να στρέψει, προς όφελός της, τις εξελίξεις γέρνοντας την «πλάστιγγα της γεωπολιτικής» υπέρ της...

Τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας για την πανδημία χρησιμοποιεί στο κεντρικό πολιτικό του «οπλοστάσιο» και το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου Ντ. Τραμπ, κάτι που μεταφέρεται πλέον και σε επίπεδο πολιτειών. Η αμερικανική ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Politico» σχολίαζε ότι η επιλογή του Τραμπ να εστιάσει στην Κίνα αποτελεί μέρος της στρατηγικής που υλοποιεί η προεκλογική ομάδα για την επανεκλογή του καθώς προσπαθεί να αναθεωρήσει ένα προεκλογικό μήνυμα το οποίο είχε προηγουμένως επικεντρωθεί στην οικονομική ευημερία. Τώρα, με την οικονομία να έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, το επιτελείο του Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τον προεκλογικό αγώνα (για τις εκλογές του Νοέμβρη) σε ένα δημοψήφισμα για το ποιος θα είναι ο πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα, ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ επιχειρεί να αναπτερώσει το ηθικό των Αμερικανών κάνοντας αβάσιμες προβλέψεις περί νέων εμβολίων. Προχτές δήλωσε πως εμβόλιο θα μπορούσε να βρεθεί έως το τέλος του χρόνου (παρότι οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν κάτι τέτοιο πιθανό τουλάχιστον μετά από 1 - 1,5 χρόνο...). Επανέλαβε παράλληλα πως είναι ανάγκη να ξανανοίξει η οικονομία της χώρας «το συντομότερο δυνατόν αλλά με ασφάλεια».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί περιορισμούς σε εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού

Την ώρα που η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται γοργά και στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αίρονται περιορισμοί για την εξαγωγή ιατρικού υλικού. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Εμπορίου αφορά τις πωλήσεις αναπνευστήρων, εξοπλισμού διασωλήνωσης αλλά και απολυμαντικών ουσιών. Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση να επιτραπούν οι εξαγωγές αντικατοπτρίζει (...) την αυξανόμενη δυνατότητα της Τουρκίας να περιορίσει τον κορονοϊό», ενώ τουρκικά ΜΜΕ πρόβαλαν έντονα την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στη Σομαλία. Αλλωστε, εδώ και βδομάδες η Αγκυρα «επιδείκνυε» έντονα τις αποστολές ιατρικού υλικού σε χώρες έντονα δοκιμαζόμενες από την επιδημία, όπως η Ιταλία αλλά και οι ΗΠΑ, με διάφορες αναλύσεις περί «της διπλωματίας του Covid-19» και «ανταλλαγμάτων» που θα επιδιώξει.

Πάντως, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Τουρκία βρισκόταν πια 8η στην παγκόσμια κατάταξη με τα κρούσματα (126.045) του SARS-COV-2, ενώ τα θύματα της επιδημίας είχαν φτάσει σε 3.397. Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα «αφήγημα» περί «έγκαιρης αντίδρασης» (επειδή ο αριθμός των θυμάτων είναι χαμηλότερος από άλλες πολυπληθείς χώρες), ωστόσο υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία εκθέτει τόσο το προσωπικό τους όσο και όλο το λαό της χώρας σε μεγάλους κινδύνους και ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος εξάπλωσης. Πολλοί σημειώνουν ότι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας στη χώρα (οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% του πληθυσμού, ενώ σε Ιταλία, Γαλλία πάνω από 22%) είναι ένας λόγος που οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές. Επίσης, στην Τουρκία είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας (κάτω από 1%).

Επιπλέον, επιστήμονες επιμένουν ότι τα θύματα στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλη η θνησιμότητα ήταν κατά 40% υψηλότερη από ό,τι στο διάστημα 2016 - 2019.

Και ενώ η υγεία του τουρκικού λαού μπαίνει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» του κεφαλαίου, δυναμώνει διαρκώς και η επίθεση στους χώρους δουλειάς. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τις ταχυμεταφορές, έναν κλάδο όπου οι εργοδότες έχουν δει τα έσοδά τους να εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των συνθηκών. Πριν από μερικές μέρες, εργαζόμενος της εταιρείας «Yirtici» απολύθηκε εξαιτίας «ελλιπούς απόδοσης», όπως του εξήγησε η εργοδοσία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ευχολόγια και αερολογίες από την κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διεθνή έκκληση για συνεργασία με στόχο τη δημιουργία «ιατρικής ασπίδας που θα θωρακίσει την υγεία και την ασφάλεια των λαών» απηύθυνε, χτες, η βρετανική κυβέρνηση, με αφορμή την πραγματοποίηση διαδικτυακού «μαραθώνιου» για συγκέντρωση χρημάτων από την ΕΕ και ορισμένες χώρες του «G20», όπως η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Γαλλία. Τώρα ζητάει «ιατρική ασπίδα» και δήθεν νοιάζεται για την υγεία του λαού, όταν έχει φροντίσει για την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ στην αρχή της πανδημίας υπερασπιζόταν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, γνωρίζοντας πολύ καλά τον σφοδρότατο ανταγωνισμό που ήδη εξελίσσεται στον καπιταλιστικό κόσμο για το ποιο μονοπώλιο θα καρπωθεί το κέρδος από τη διάθεση του εμβολίου, καλλιέργησε αυταπάτες ότι «όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουν οι επιστήμονές μας», ενώ πρόσθεσε κι άλλες ...αερολογίες, ότι «ο αγώνας ανακάλυψης του εμβολίου που θα νικήσει τον ιό δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ χωρών αλλά κοινός στόχος».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διοργανώνει επίσης ένα νέο «μαραθώνιο» μέσω ίντερνετ για τη χρηματοδότηση της διεθνούς έρευνας στις 4 Ιούνη, ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση περίπου 388 εκατ. στερλινών για τη χρηματοδότηση της έρευνας, ενώ νωρίτερα η Σαουδική Αραβία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, είχε επίσης ανακοινώσει από τη μεριά της τη χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων.

Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση της Βρετανίας, που έχει πλέον υψηλότερο αριθμό νεκρών (τουλάχιστον 29.000) και από την Ισπανία, καταστρώνει σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε τρεις φάσεις. Το σχέδιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή, προκαλεί τις αντιδράσεις του κεντρικού συνδικάτου της χώρας, TUC, που θεωρεί τις κυβερνητικές προτάσεις ανεπαρκείς για την ασφάλεια των εργαζομένων, εκτιμώντας πως οι περισσότερες είναι απλώς συστάσεις προς εργοδότες. Σε αυτές μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται μέτρα για κλιμακωτά ωράρια εργασίας, η εγκατάσταση διαχωριστικών πλέξιγκλας σε εργαζόμενους που συναλλάσσονται με το κοινό, η αύξηση της απόστασης μεταξύ εργαζομένων που δουλεύουν στον ίδιο χώρο, το κλείσιμο των καντινών των επιχειρήσεων, ο επιπλέον καθαρισμός των χώρων κ.ά.

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την αρχή της επιβολής των μέτρων καραντίνας λόγω πανδημίας πάνω από 6,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το κόστος καταβολής νέων επιδομάτων ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. στερλίνες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Γοργοί ρυθμοί εκτός από ΗΠΑ σε Ρωσία και Βραζιλία

Ξεκίνησε και η υποκρισία των «δωρητών» για εμβόλιο και φάρμακα

Moscow News Agency

Μεγαλώνουν οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19 και σε χώρες εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης, όπως η Ρωσία (που πλέον είναι 8η στη διεθνή κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα) αλλά και η Βραζιλία (10η).

Παρά τις προσπάθειες των αστικών κυβερνήσεων παγκοσμίως να μειωθούν οι κίνδυνοι που γεννά η (από ανεπαρκής έως άθλια) κατάσταση στα δημόσια συστήματα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι η πανδημία «παραμένει διεθνούς ανησυχίας έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας». Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «ανησυχούμε πολύ σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο» της ασθένειας «καθώς αρχίζει να επιταχύνεται σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα Υγείας». Επανέλαβε δε ότι «θα συνεχίσουμε να καλούμε τις χώρες να εφαρμόζουν ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων για να βρίσκουν, να απομονώνουν, να υποβάλλουν σε εξετάσεις και να φροντίζουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή».

Από τη μεριά του, ο διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, είπε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση παραμένει πολύ πολύ σοβαρή, όμως το μοτίβο της νόσου και η πορεία του ιού είναι πολύ διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου αυτήν τη στιγμή», και συμπλήρωσε: «Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι είναι δυνατό να θέσουμε αυτήν την ασθένεια υπό έλεγχο και είναι δυνατό να ξαναρχίσουμε μια φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή, με έναν νέο τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να το κάνουμε και με υπερβολική προσοχή και επαγρύπνηση».

Είπε μεταξύ άλλων ότι ορισμένες χώρες στην Αφρική και την Κεντρική και Νότια Αμερική καταγράφουν ακόμη «μια ανοδική πορεία κρουσμάτων και αν ενδεχομένως δεν φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν, η διαθεσιμότητα των τεστ παραμένει ένα θέμα». Υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση της μάχης για τις ζωές μας. Ολοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο... Θα υπάρχει σημαντικός και εκτεταμένος κίνδυνος ωσότου φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα είναι διαθέσιμο σε όλους». Οσον αφορά την προέλευση του ιού, ο Ράιαν επανέλαβε ότι «είναι φυσικής προέλευσης» και πρόσθεσε πως «βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον ιό, να κατανοήσουμε τη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο και να κατανοήσουμε πώς το όριο μεταξύ των ζωικών ειδών και του ανθρώπου παραβιάστηκε».

Αυτοί που σφαγιάζουν δικαιώματα γίνονται ...δωρητές και φιλάνθρωποι

Και ενώ η ανάγκη για σχεδιασμένη αξιοποίηση της διεθνούς επιστημονικής προόδου και συνεργασίας είναι επιτακτική, η εύρεση εμβολίου (όπως βέβαια θα γίνει μετέπειτα και με την «αξιοποίησή» του) εγκαταλείπεται στη «διάθεση» και τα σχέδια διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων που μοιράζουν δωρεές μέσω ΜΚΟ και άλλων οργανισμών που στηρίζουν, για να κρύβουν τις αληθινές τους προθέσεις πίσω από ένα φιλανθρωπικό, καλά δουλεμένο «προφίλ».

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αστικές κυβερνήσεις στην Ευρωένωση, που σφαγιάζουν τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, εμπορευματοποιούν την Υγεία και την Παιδεία, στηρίζουν επεμβάσεις κατά λαών, ξοδεύουν τρισ. για εξοπλιστικές δαπάνες, εμφανίζονται τώρα ως «ευαίσθητοι για την υγεία των λαών». Χτες η Κομισιόν ξεκίνησε μια διαδικτυακή διάσκεψη «δωρητών» για να συγκεντρωθούν χρήματα για την έρευνα για το εμβόλιο και φάρμακα κατά του κορονοϊού, με τη φιλοδοξία να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Διάφοροι «φιλάνθρωποι», όπως το ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς, αλλά και διάφορες «εκλεκτές» συμμαχίες του κεφαλαίου, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το G8, εμφανίστηκαν να είναι σε αυτούς που «προσφέρουν». Σε μια ώρα είχαν γίνει «προσφορές» ύψους 5 δισ. ευρώ με 1 δισ. να βάζει η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας, 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα και ακολουθούσαν και άλλες. Επί της ουσίας και αυτές οι «προσφορές» προέρχονται από το ξεζούμισμα των λαών που δίνονται ως «αγκίστρι» για τα πολύ μεγαλύτερα προσδοκώμενα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων εμβολίου και φαρμάκων.

Πάντως, και σε αυτήν τη διαδικασία δεν έλειψαν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις κυρίως με τις ΗΠΑ που έχουν δηλώσει ότι θα πορευτούν μόνες τους, ενώ διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ. «Ο καθένας για τον εαυτό του είναι ένα τεράστιο λάθος», εμφανίστηκε να δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Κομισιόν τονίζει ιδιαίτερα ότι παρά την άρνηση των ΗΠΑ η ΕΕ συνεργάζεται στενά με αμερικανικές οργανώσεις, όπως το ίδρυμα Γκέιτς.

Η εικόνα της εξάπλωσης

Οσον αφορά τη διεθνή εξάπλωση του ιού, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 3.616.736 και τα θύματα τα 250.277.

Οι ΗΠΑ κατέγραφαν 1.200.794 κρούσματα και 69.064 θύματα. Ισπανία: 248.301 και 25.428 αντίστοιχα. Ιταλία: 211.938 και 29.079. Βρετανία: 190.584 και 28.734. Γαλλία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία): 168.693 και 25.201. Γερμανία: 165.745 και 6.866. Ρωσία: 145.268 και 1.356. Τουρκία: 127.659 και 3.461. Βραζιλία: 101.826 και 7.051. Κίνα: 82.880 και 4.633.

Ενδεικτικά για την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρουμε ότι στο Βέλγιο κρούσματα και θύματα αντίστοιχα έφταναν 50.267 και 7.924, στην Ολλανδία 40.770 και 5.082, στην Πορτογαλία 25.524 και 1.063.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ