Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα η «επόμενη μέρα» στην Υγεία

Καμία απάντηση από τον υφυπουργό Υγείας στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα κρίσιμα ερωτήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα κρίσιμα ερωτήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας
Σε ούτε ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ριζοσπάστης» για την «επόμενη μέρα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν απάντησε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κατά την προχτεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν η εξής:

«Ενώ τα κενά των νοσοκομείων ανέρχονται σε 30.000, η κυβέρνηση μιλά για προσλήψεις μόλις 4.000 συμβασιούχων, για τους οποίους μάλιστα ακόμα και ο υπουργός Yγείας ισχυρίζεται ότι θα μονιμοποιηθούν μόνο οι μισοί. Ετσι, μεταξύ άλλων, η σταδιακή επανεκκίνηση τακτικών ραντεβού, χειρουργείων, εξετάσεων κ.λπ. θα έχει ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής, ενώ μάλιστα προβλέπεται και δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Γιατί δεν ενισχύετε το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων;

Γιατί δεν προχωράτε σε δωρεάν επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων;

Γιατί δεν εντάσσετε τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς σε κρατικό σχέδιο δωρεάν περίθαλψης για όλους;».

Πίσω από προπαγανδιστικές ατάκες περί «ενίσχυσης του συστήματος Υγείας», ο Β. Κοντοζαμάνης δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα παραπάνω:

-- Δεν είπε κουβέντα για τους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που εξακολουθούν να λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και με βάση τα σημερινά ανεπαρκή οργανογράμματα. Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν γίνει... «αρκετές προσλήψεις»!

-- Δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι ακόμα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, οι μισοί τουλάχιστον από τους συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν μες στη «φωτιά» της πανδημίας δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν, ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικού προσωπικού!

-- Δεν είπε απολύτως τίποτα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις, θεραπείες!

Το θράσος να μιλάς σήμερα για αποτυχία του συστήματος Υγείας στο σοσιαλισμό...

Αντί αυτών, την ίδια ώρα που αποτυπώνεται ανάγλυφα η παταγώδης αποτυχία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες, με τους λαούς να μετρούν εκατόμβες νεκρών από την πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του «κόστους - οφέλους», ο υφυπουργός Υγείας θεώρησε ότι βρήκε... ευκαιρία να καταφύγει σε χοντροκομμένο αντικομμουνισμό, δηλώνοντας ότι η ενσωμάτωση του ιδιωτικού τομέα σε ένα κρατικό σύστημα Υγείας αναφέρεται σε συστήματα Υγείας και πολιτικά συστήματα που «έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη και η διεθνής εμπειρία έχει καταλήξει ότι έχουν αποτύχει»!

Η πραγματική ιστορική και διεθνής εμπειρία, βέβαια, μνημονεύει ακόμα και σήμερα τα επιτεύγματα που πέτυχαν δεκαετίες πριν τα συστήματα Υγείας των σοσιαλιστικών χωρών, μεταξύ άλλων και στον τομέα της αντιμετώπισης επιδημιών, επιτεύγματα που στηρίζονταν ακριβώς στο γεγονός ότι εντάσσονταν σε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που κριτήριο είχε την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, τις συνέπειες του οποίου βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ