Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Να αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που για λογαριασμό του κεφαλαίου καταργεί την όποια περιβαλλοντική προστασία είχε απομείνει, ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημείωσε ότι αυτές υπηρετούν την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ενώ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Διευκολύνετε τις πολυεθνικές υδρογονανθράκων να καταστρέψουν ακόμα και περιοχές NATURA και ενισχύετε ακόμα περισσότερο την επέκταση των ΑΠΕ, ποδοπατώντας την ελληνική βιοποικιλότητα. Αλλάζετε χρήσεις γης, για να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος».

Σχετικά με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, η Δ. Μανωλάκου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταργεί «και αυτήν την τυπική διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων ενός έργου, αυξάνοντας από 10 σε 15 χρόνια τη διάρκεια της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ελαφρύνοντας τις απαιτήσεις», ενώ συμπιέζεται ο χρόνος με «ανέφικτες προθεσμίες για τον όποιο έλεγχο φακέλων έργων και, πρώτα και κύρια, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν η αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία δεν προλάβει μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες να ολοκληρώσει την εξέταση, τότε ο φάκελος θεωρείται πλήρης! Κι αυτό μάλιστα ενώ πρόκειται για έργα σε βάρος οικοσυστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά «στην πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και διευρύνει τον θεσμό των πιστοποιημένων αξιολογητών, που είναι ιδιώτες». Ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες που ανήκαν στη Δασική Υπηρεσία, καταργούνται εθνικοί δρυμοί, που μετονομάζονται σε εθνικά πάρκα «για να μπει τέλος στην προστασία τους, αφού δεν μπορούσε να γίνει καμία παρέμβαση στον πυρήνα τους και η φύση έμενε αδιατάρακτη».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί καθ' υπόδειξη του κεφαλαίου και ότι η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων δεν υπολογίζει «ούτε την περιβαλλοντική καταστροφή βουνών με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ούτε λαϊκές διαμαρτυρίες, από τη Μονεμβασιά μέχρι τα Αγραφα, αλλά ούτε και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αφού θα μεγαλώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώνουν».

Ειδική αναφορά έκανε στις διατάξεις που αφορούν το ΙΓΜΕ, στο οποίο - επεσήμανε - μπαίνει πλέον εκκαθαριστής, ενώ ληστεύονται δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Οσο για τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν παρά το μείγμα της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος, όπως άλλωστε δείχνουν «τα έργα και οι ημέρες του» στην κυβέρνηση, σχολίασε η Δ. Μανωλάκου.

Και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι με τους μαζικούς τους αγώνες μπορούν να αφήσουν στα χαρτιά το νομοσχέδιο - τερατούργημα, αγώνες στους οποίους δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν «ισορροπεί» με την προστασία του περιβάλλοντος

Με το νομοσχέδιο υλοποιούνται οι προτάσεις του ΣΕΒ, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τονίζοντας ότι οι βιομήχανοι είχαν ζητήσει να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τις χρήσεις γης σε περιοχές Natura, ώστε τάχα να «ισορροπήσουν» η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που επικαλούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα αστικά κόμματα. Ομως, όπως επισήμανε, πρόκειται για μεγέθη εκ διαμέτρου αντίθετα, αφού δεν πρόκειται ποτέ στο πλαίσιο αυτού του συστήματος όπου κυριαρχεί το κυνηγητό του κέρδους να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, το περιβάλλον θυσιάζεται μπροστά σε ό,τι θεωρείται από το κεφάλαιο κερδοφόρο πεδίο για τους καπιταλιστές.

Ως απόδειξη ανέφερε τα όσα υποφέρουν με τη ρύπανση οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τη δράση των ΕΛΠΕ, τα όσα ανασαίνουν από την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ κ.ο.κ., ενώ από πάνω οι επιχειρηματίες πετάνε και καμιά δωρεά «για κανένα παγκάκι και μερικά δέντρα για να δείξουν ότι τάχα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον» και να τους παρουσιάσουν οι αστικές κυβερνήσεις ως ευεργέτες.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός στο νομοσχέδιο αναφέρουν ως απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετούνται πλήρως οι Οδηγίες, δηλαδή η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Μόνο που αυτές είναι το πρόβλημα», ανέφερε ο Γ. Δελής, για να προσθέσει ότι «είναι δύσκολο για μία ιμπεριαλιστική Ενωση να πείσει για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες. Αλλωστε, το ίδιο νομοσχέδιο αλλά και όσα παρόμοια συμβαίνουν στις χώρες της ΕΕ είναι η απόδειξη».

Ανάπτυξη σε ισορροπία με το περιβάλλον, σημείωσε ο βουλευτής, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν «η οικονομία είναι οργανωμένη με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και αυτό στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να γίνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ