Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
«Επείγον» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ως «επείγον για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης», ώστε η Ελλάδα να σταματήσει «να διώχνει επενδυτές Ελληνες και ξένους», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια και δείχνοντας ότι το διακύβευμα του νομοσχεδίου δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά οι επενδύσεις και η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από τη νέα κρίση.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Οικονόμου, συμπλήρωσε ότι «η διασύνδεση του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα του νομοσχεδίου. Με τις αλλαγές, με τις τομές, με τη νομοθεσία που αλλάζουμε και προσαρμόζουμε καθιστούμε την περιβαλλοντική πολιτική επικερδή»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να σηκώσει αντιπολιτευτικούς τόνους, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής του, Σ. Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και τη διαδικασία για την ψήφισή του «κηλίδα στο πρόσωπο του υπουργού και της κυβέρνησης», την ίδια ώρα που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα που δήλωσαν «κατά» στο νομοσχέδιο, «έπιναν νερό» στην απελευθέρωση της Ενέργειας, στην «πράσινη ανάπτυξη» και την εξάπλωση σε ορεινούς όγκους και εκτάσεις των ΑΠΕ, όλα όσα αποτελούν δηλαδή την καρδιά του νομοσχεδίου.

Αλλωστε και η ουσία της κριτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του ήταν ότι η κυβέρνηση δεν υπηρετεί αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη». Οπως είπε, η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο «σε μια περίοδο που πρέπει να υποστηρίξουμε την ισορροπία με τη βιοποικιλότητα, να υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε στο δημόσιο τομέα και στις δημόσιες πολιτικές την ανάκαμψη, γιατί μόνος του ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις». Επιχειρώντας να κρύψει ότι το νομοσχέδιο είναι στις ράγες των κατευθύνσεων της ΕΕ, ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο «θα το ανατρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση»! Δεν έλειψαν και οι κατηγορίες για «διαπλοκή» και εξυπηρετήσεις «ημετέρων», προκειμένου να κρυφτεί η ουσία του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την αντιπαράθεσή του «άσφαιρα πυρά» και δείχνοντας ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, κατέθεσε στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης «οικοπέδων» για εξόρυξη υδρογονανθράκων που υπέγραψε και πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου περιλαμβάνονταν και περιοχές NATURA. Αναδείχθηκε δηλαδή ότι και στο παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ «πατάει στα χνάρια» της προηγούμενης κυβέρνησης για να πάει παραπέρα την πολιτική για το κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες αυτές οι διατάξεις είναι κατεξοχήν αντιλαϊκές, εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και από αυτήν την άποψη παραβιάζουν έστω και αυτό το αστικό Σύνταγμα που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος». Διευκρίνισε ότι για το ΚΚΕ το πρώτο και κύριο είναι ότι πρόκειται για νομοσχέδιο αντιλαϊκό αφού το Σύνταγμα κάθε φορά «το προσαρμόζετε με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η εκάστοτε διαδικασία αναπαραγωγής του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ