Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΣΕΒ απαιτεί, οι κυβερνήσεις υλοποιούν

Eurokinissi

«Οργανικό κρίκο στην προσαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο περιβάλλον, στα δάση, συνολικά στο οικοσύστημα.

Ανέφερε ότι ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές Ενώσεις είχαν υποδείξει «ένα χρόνο πριν στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή τι πρέπει να κάνουν για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις. Ο ΣΕΒ απαιτεί και οι κυβερνήσεις υλοποιούν», ενώ «το λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή, με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, θρυμματίζεται μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου να διασφαλίσει κέρδος», σημείωσε.

Δείχνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος του περιβάλλοντος, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, υπέρ των «πράσινων επενδύσεων» κ.ο.κ. «Αλλωστε», τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει πεπραγμένα», όπως είναι η στάση στο Ελληνικό, στο ΧΥΤΑ της Φυλής, «όπου έδωσε παράταση λειτουργίας σε μία περιβαλλοντική βόμβα ή η στάση του για την "Ελληνικός Χρυσός"».

Οπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αυτή με τη σειρά της σεβάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εφερε ως παράδειγμα τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τους οποίους εκσυγχρόνισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος, προετοίμασε ένα σύνολο αλλαγών που δεν πρόλαβε να καταθέσει και έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να τις περάσει.

Ως χαρακτηριστικό για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο ανέφερε το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο έρχεται να διευκολύνει τις επενδύσεις ΑΠΕ, που «μοναδικό στόχο έχουν την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των ομίλων, οδηγώντας στην περιβαλλοντική καταστροφή ορεινούς όγκους με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και στην επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για την "πράσινη ανάπτυξη", που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόκειται, σημείωσε, για «δραστηριότητες που προβλέπονται και σε περιοχές NATURA και με την αδειοδότηση να μετατρέπεται σε απλή βεβαίωση. Γι' αυτό και δίνουν προτεραιότητα στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά έργα που μπορεί να εξυπηρετήσουν καλύτερα και είναι ανανεώσιμες πηγές».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου είναι ενάντια στο περιβάλλον και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και πρέπει να αποσυρθεί, ενώ ανακοίνωσε το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ