Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ζητάει «μεταρρυθμίσεις» για επιτάχυνση των μπίζνες

Την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να επιταχυνθούν οι αμερικανικές μπίζνες στην Ελλάδα, ζήτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, αρθρογραφώντας το Σάββατο στα «Νέα».

Οπως τόνισε, «από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 η αμερικάνικη πρεσβεία συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει τη δυναμική στις οικονομικές μας σχέσεις όταν λήξει η κρίση».

«Υπενθυμίζοντας» τις προτεραιότητες των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε αμερικανικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς όπως η Ενέργεια και οι υποδομές, περιλαμβανομένων του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και του FSRU, νέων αδειών αιολικών πάρκων και των Ναυπηγείων Ελευσίνας», όπως και «στον τουρισμό με προμετωπίδα την επένδυση στο Ελληνικό, που τελικά ξεκινά» τονίζοντας ότι «αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι των οποίων η στρατηγική αξία δεν έχει αλλάξει».

Παράλληλα, την ώρα που η πανδημία αποκαλύπτει το πού οδηγεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - με πρώτες πρώτες τις ίδιες τις ΗΠΑ με τις εκατόμβες νεκρών - ο πρέσβης, αναδεικνύοντας τις ...ευκαιρίες που βλέπει το κεφάλαιο, αποκάλυψε ότι «συζητά συχνά» με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια «επενδύσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ στην έρευνα και στους διαγνωστικούς ελέγχους που θα επιτρέψουν την επάνοδο της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας».

Ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση του ερευνητικού κέντρου της «Pfizer» στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά που μπορούν ακόμη να γίνουν, περιλαμβανομένων της στήριξης της μακράς παράδοσης της Ελλάδας στη βιομηχανική παραγωγή γενοσήμων και της μεγάλης της δυνατότητας για κλινικές δοκιμές», εκφράζοντας την... ελπίδα «ότι αυτές οι κλινικές δοκιμές θα επεκταθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας».

Εξάλλου, μπρος στον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας αλλά και ΕΕ που αφορά και την λεγόμενη «πνευματική ιδιοκτησία» σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, τα 5G κ.τλ., επαίνεσε την κυβέρνηση για τις επιλογές της, λέγοντας ότι «σε αναγνώριση της δέσμευσης του πρωθυπουργού να προμηθευτεί νόμιμο λογισμικό για τα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών (...) το Γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Εκπροσώπου (USTR) ανακοίνωσε στις 29 Απρίλη την αφαίρεση της Ελλάδας μετά από 12 χρόνια από τον Ειδικό Κατάλογο 301 των χωρών που δεν προστατεύουν επαρκώς την πνευματική ιδιοκτησία» σημειώνοντας ότι «η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη ισχυρού τεχνολογικού τομέα που εκτείνεται από την Πληροφορική και τις τεχνολογίες επικοινωνιών μέχρι τις φαρμακευτικές και τους κινηματογραφικούς παραγωγούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ