Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ενώ προχωρά το «άνοιγμα» της οικονομίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ακόμη 213 θανάτους από κορονοϊό σε ένα 24ωρο κατέγραψε χτες η Ισπανία, για ακόμη μια μέρα, ενώ την προηγούμενη βδομάδα ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών είχε πέσει κάτω από τους 200. Στο μεταξύ, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - Unidas Podemos (Ουνίδας Ποδέμος) έχει ανακοινώσει ήδη τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ξαναγύρισαν στις δουλειές τους.

«Προχωράμε πολύ καλά», αλλά «θα ήταν αληθινά θλιβερό λόγω μιας επιθυμίας να βγούμε πιο γρήγορα απ' ό,τι συνιστάται, να χάσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Κέντρου Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων, Φερνάντο Σιμόν.

Η Βουλή ενέκρινε την παράταση κατά δύο βδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα απαγορευτικά μέτρα. Η μειοψηφική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει την πρόταση με τη στήριξη - μεταξύ άλλων - του εθνικιστικού κόμματος «Πολίτες» και του βασκικού εθνικιστικού αυτονομιστικού κόμματος.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ανησυχία για αύξηση των αυτοκτονιών

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Εκτιμήσεις ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας και της πολυήμερης καραντίνας μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών στην Αυστραλία κάνουν ερευνητές από το Κέντρο Εγκεφάλου και Πνεύματος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος αφορά κυρίως νεαρά άτομα.

Το ψυχολογικό στρες και οι οικονομικές δυσκολίες ενδέχεται την επόμενη πενταετία να αυξήσουν ετησίως τις αυτοκτονίες κατά 750 - 1.500. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 25% μέχρι 50%, αφού μέχρι φέτος καταγράφονταν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 3.000 αυτοκτονίες στη χώρα.

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι θα επηρεαστούν δυσανάλογα από την πανδημία (...) Τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα είναι ευάλωτοι στο ψυχολογικό και οικονομικό στρες, στο στρες που δημιουργείται από την κατάσταση στο σπίτι», σημειώνεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφεται από το προαναφερθέν Κέντρο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αυστραλίας και ειδικούς στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Υποστηρίζουν ότι το 30% των επιπλέον αυτοκτονιών θα αφορούν νέους που επηρεάστηκαν σοβαρά, ανάμεσα σε άλλα, από το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και χώρων συνάντησης με φίλους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταδιακό «άνοιγμα» με διχογνωμία και επιφυλάξεις

Την ευθύνη πλέον αναλαμβάνουν τα κρατίδια, δήλωσε η καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για το ενδεχόμενο, «στη χειρότερη περίπτωση», η Γερμανία να αντιμετωπίσει νέο κύμα της πανδημίας τέλος Ιούλη - αρχές Αυγούστου προειδοποίησε χτες ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI) μια μέρα μετά την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με το RKI, ο δείκτης του ρυθμού αναπαραγωγής της νόσου έπεσε κατά πολύ κάτω από το 1, στο 0,65, δηλαδή κάθε άτομο θετικό στον ιό μολύνει σημαντικά λιγότερο από ένα ακόμη άτομο. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν 1.284 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τις 7.100. Επίσης το RKI αποφάσισε να τερματίσει τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου, καθώς «υπάρχει μια νέα κανονικότητα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς», ενώ τα στοιχεία της πανδημίας θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου τόνισε πάντως ότι «βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή της πανδημίας», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει «για πολλούς ακόμη μήνες».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, Αλεξάντερ Κεκουλέ, σχολιάζοντας την άρση των μέτρων περιορισμού, εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρυθμό και το εύρος του «ανοίγματος», τονίζοντας ότι η δυνατότητα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο και ότι οι ευπαθείς ομάδες εξακολουθούν να μην προστατεύονται επαρκώς.

Προειδοποίησε ότι η νέα χαλάρωση «θα μειώσει το επίπεδο ασφάλειας», στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα διαρκές σκεπτικό προστασίας, όχι «μια πολιτική του μέσα - έξω», τόνισε.

Δεν επιτεύχθηκε «κοινή γραμμή»

Πάντως, η διχογνωμία που επικρατεί μέσα στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων των 16 κρατιδίων (ανάλογα με την οικονομική δραστηριότητα που φιλοξενούν, τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας, τον αριθμό κρουσμάτων κ.λπ.) φάνηκε και στις προχτεσινές δηλώσεις της Αγκ. Μέρκελ, η οποία παρέμεινε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ τόνισε επανειλημμένα ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν πλέον τα ίδια τα κρατίδια.

Η λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και η μετάβαση στην - υπό περιορισμούς - κανονική λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων, καθώς και η ευθύνη για την επαναλειτουργία εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων κ.ά. επιστρέφει πλήρως στις τοπικές κυβερνήσεις, υπό τον όρο ότι δεν θα διαπιστωθούν περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία βδομάδα.

Μεταξύ άλλων, παρατείνεται ο περιορισμός των επαφών έως και τις 5 Ιούνη, επιτρέπεται ωστόσο στο εξής η επαφή και με άτομα τα οποία δεν ζουν κάτω από την ίδια στέγη, επιτρέπονται οι αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, με την τήρηση πάντα των γενικών κανόνων περί αποστάσεων και μέτρων υγιεινής, οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία. Τα καταστήματα μπορούν πλέον να επαναλειτουργήσουν ανεξαρτήτως μεγέθους, με μέτρα ασφαλείας. Εντός του δεύτερου μισού του Μάη θα ξεκινήσει και πάλι το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Bundesliga).

Πάντως, την τελευταία βδομάδα έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από τις εργοδοτικές και επιχειρηματικές ενώσεις για άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, με αναφορές στα κέρδη που χάνονται καθημερινά.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες της τηλεργασίας

Τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική τους υγεία

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η τηλεργασία στη σωματική αλλά και ψυχική υγεία των εργαζομένων ανέδειξαν τα αποτελέσματα νέας έρευνας που έγινε γνωστή στη Γαλλία. Οπως μετέδωσαν μια σειρά από ΜΜΕ, πρόκειται για έρευνα της CSA που έγινε για λογαριασμό της «Malakoff Humanis», στο χρονικό διάστημα 15 - 20 Απρίλη στο διαδίκτυο, σε δείγμα 1.010 υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών που έχουν προσωπικό τουλάχιστον 10 ατόμων.

Σύμφωνα με αυτήν:

Τρεις στους δέκα που δουλεύουν από το σπίτι πιστεύουν ότι η ψυχολογική τους υγεία (30%) και η σωματική τους υγεία (27%) επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού για την πανδημία.

Το 28% δηλώνει αύξηση του «ψυχικού φορτίου». Το 28% δηλώνει πως βιώνει εντάσεις με τον οικογενειακό του κύκλο. Το 29% θεωρεί ότι ο περιορισμός έχει επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου του και το 26% την ποιότητα της διατροφής του.

Το 45% δυσκολεύεται να συνδυάσει επαγγελματικό και προσωπικό χρόνο ζωής. Το 45% δυσκολεύεται να «αποσυνδεθεί από την εργασία».

Ακόμα, τρεις στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι το «ειδικό πλαίσιο της αναγκαστικής τηλεργασίας» που προκαλεί ο Covid-19 έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στο φόρτο εργασίας τους (33%). Επίσης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα αισθάνονται «επιδείνωση της ποιότητας του κοινωνικού δεσμού» (κατά 39%) με τους συναδέλφους τους και τον διευθυντή τους και αναφέρουν ότι είναι «δύσκολο να διατηρηθεί» με τα ψηφιακά εργαλεία.

Μεταξύ άλλων, σχεδόν οι μισοί εν λόγω εργαζόμενοι με παιδιά (47%) δυσκολεύονται να παρέχουν «εργασία εξ αποστάσεως» ενώ πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Στο μεταξύ, ενδεικτική της προστασίας που τα κόμματα του κεφαλαίου προσφέρουν στη μεγαλοεργοδοσία είναι διάταξη που επικύρωσε (κατά την πρώτη ανάγνωση) η Γερουσία, σύμφωνα με την οποία εργοδότες ή τοπικοί αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν θα μπορούν να διώκονται (για ελλείψεις κ.τ.λ.) παρά μόνο περιπτώσεις σκόπιμης πρόθεσης ή αμέλειας, που βέβαια θα πρέπει και να αποδεικνύεται αντίστοιχα.

ΡΩΣΙΑ
Νέο ρεκόρ στη διάδοση του ιού

Ενώ χιλιάδες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

ΜΟΣΧΑ.--

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού - 11.231 - κατέγραψε χτες η Ρωσία, ενώ η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή, με 88 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, φτάνοντας συνολικά τους 1.625. Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό και να αποδίδονται σε άλλες αιτίες.

Η αύξηση του αριθμού των μολύνσεων εδώ και μια βδομάδα εξηγείται, σύμφωνα με τις αρχές, από τον πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ - 4,8 εκατ. μέχρι χτες - που επιτρέπουν τον εντοπισμό και πολλών ασυμπτωματικών ασθενών. Ενδεικτικά, περίπου 5.500 από τα νέα κρούσματα ήταν χωρίς συμπτώματα. Εκτός από την πολιτική της διενέργειας διαγνωστικών τεστ, η Μόσχα εξηγεί τα μικρά ποσοστά θνησιμότητας με μια σειρά υγειονομικών μέτρων που έλαβε στην αρχή της πανδημίας, όπως το κλείσιμο των συνόρων και ο περιορισμός των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Ανησυχία ωστόσο υπάρχει για τη διάδοση της ασθένειας σε υγειονομικούς.

Επίσης, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί αρκετά τις επόμενες μέρες, καθώς περίπου 4.000 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα του φαρμάκου «Favipiravir», που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορονοϊό, είπε πως είναι ελπιδοφόρα «ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να λειτουργήσει», προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούνται επτά φάρμακα.

Στο μεταξύ οι άνεργοι στη Ρωσία έφθασαν το 1,243 εκατ., εκ των οποίων οι 735.000 καταγράφηκαν στο διάστημα Μάρτη - Απρίλη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας. Πρόσφατα ο ίδιος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων και να φτάσει στα 5 με 6 εκατ. προς το τέλος της πανδημίας.

ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Προϊδεάζει τον λαό για «μεγάλα βάσανα»

ΡΩΜΗ.--

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για περίοδο μεγάλων βασάνων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά από συνάντηση που είχε με την εργοδοτική οργάνωση Rete Imprese Italia, που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων μεγαλοεπιχειρηματίες από το Εμπόριο, τον Τουρισμό κ.τ.λ.

Η προειδοποίηση Κόντε απευθύνεται περισσότερο προς τους εργαζόμενους και όχι τόσο τους εργοδότες, αφού συμπληρώθηκε από την επισήμανση ότι «πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε γρήγορα να φέρουμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα διάταγμα 55 δισ. ευρώ γεμάτο από οικονομικά μέτρα», εννοώντας βέβαια μέτρα στήριξης των εργοδοτικών συμφερόντων.

Ενώ η κυβέρνηση Κόντε και τα επιτελεία της επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η ύφεση θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθεί να «βομβαρδίζει» με διευκολύνσεις το μεγάλο κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι αυτά τα ταξικά συμφέροντα υπηρετεί. Για παράδειγμα, ένα νεοσύστατο επιτελείο που μελετά αλλαγές που χρειάζονται στην αγορά εργασίας, πρότεινε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa» - τρόπους μείωσης των ωρών εργασίας και αύξησης των βαρδιών των εργαζομένων, με το επιχείρημα ότι αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας. «Η μείωση (των ωρών εργασίας) πρέπει να προχωρήσει με τον ίδιο μισθό (αλλά και) με τη συμβολή του κράτους», αναφέρεται στην ίδια πρόταση, «κουμπώνοντας» με τις διαρκείς απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων και άλλων εργοδοτών για μείωση του «λειτουργικού κόστους» που απαιτεί η «επανεκκίνηση της οικονομίας» κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, τα αγωνιστικά συνδικάτα της χώρας όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) οργάνωσε προχτές Τετάρτη «μέρα πανιταλικής δράσης» με συμβολικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και σύνθημα «να σταματήσει η σιωπή στη "φάση 2", γιατί για τους εργάτες η "φάση 2" (πρέπει να) είναι δικαιώματα, εισόδημα, σπίτι, αξιοπρέπεια!» Μεταξύ άλλων, αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν σε Ρώμη, Μπολόνια, Μπέργκαμο, Λιβόρνο, Μιλάνο, Τορίνο, Πίζα, Σιένα, Νάπολη, Κατάνη, Γκροσέτο, Καλαβρία.

ΗΠΑ
Πεινούν δύο στα πέντε νοικοκυριά με παιδιά έως 12 ετών

Ολο και περισσότερες οικογένειες καταφεύγουν σε προμήθεια τροφίμων από διάφορες «πρωτοβουλίες εθελοντών»

Copyright 2020 The Associated

Ολο και περισσότερες οικογένειες καταφεύγουν σε προμήθεια τροφίμων από διάφορες «πρωτοβουλίες εθελοντών»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Φουντώνει» η πείνα στα λαϊκά στρώματα, ως αποτέλεσμα της χειροτέρευσης της ζωής εκατομμυρίων ανέργων και χαμηλόμισθων, που βιώνουν πολύ πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης που επίσπευσε η πανδημία. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς που έγινε με στοιχεία που συλλέχθηκαν στο τέλος Απρίλη, καταγράφεται πως παραλείπουν κύρια γεύματα ή τρώνε μικρότερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειάζονται ένα στα πέντε νοικοκυριά με εφήβους έως 18 ετών και δύο στα πέντε νοικοκυριά με παιδιά έως 12 ετών. Το 17,4% των μητέρων παιδιών 12 ετών και κάτω, που ερωτήθηκαν σχετικά, απάντησε ότι δεν μπορεί να θρέψει επαρκώς τα παιδιά λόγω έλλειψης χρημάτων. Διαπιστώνεται επίσης πως η διατροφική ανασφάλεια των νοικοκυριών με παιδιά 18 ετών και μικρότερα αυξήθηκε κατά 130% σε σύγκριση με το 2018.

Το ίδιο διάστημα, το Ιδρυμα για Ερευνα του AIDS (AMFAR) διαπίστωσε πως οι Αφροαμερικανοί, αν και είναι το 22% των περισσότερων κομητειών στις ΗΠΑ, εντούτοις είναι το 50% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19 και το 60% των θανατηφόρων κρουσμάτων! Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την τύχη Αφροαμερικανών είναι η δυνατότητα πρόσβασης που έχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και η δουλειά που κάνουν.

Σε κάποια άλλα στοιχεία από τη Νέα Υόρκη, διαπιστώθηκε ότι το 66% των πάνω από 1.000 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, αφορά ανθρώπους που βρίσκονταν σε κατ' οίκον καραντίνα και το 18% τρόφιμους γηροκομείων. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος σε κέντρο κράτησης. Πρόκειται για έναν 57χρονο μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ.

Την ίδια ώρα, στην ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ και ενόψει προεδρικών εκλογών τον Νοέμβρη, το επιτελείο του Τραμπ θεωρεί ότι έχει κέρδη από το ανέβασμα των τόνων κατά της Κίνας, που την κατηγορεί για την πανδημία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προβλέψεις για δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 25% έως το τέλος Ιούνη κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας λόγω της κατάστασης με την πανδημία, θεωρώντας πως η συρρίκνωση θα μπορούσε να περιοριστεί στο 14% στο τέλος του έτους και ότι είναι πιθανή μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας γύρω στο 15% το 2021.

Η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας συμπίπτει αφενός με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης που προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 13% και αφετέρου με τις αναλύσεις οικονομολόγων - στελεχών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που θεωρούν πως η χώρα θα γνωρίσει μια ύφεση «ταχύτερη και βαθύτερη πιθανόν εδώ και αρκετούς αιώνες».

Οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να συνεκτιμηθούν από το επιτελείο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ενόψει της ανακοίνωσης αποφάσεων που θα κάνει για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας την ερχόμενη Κυριακή.

Από την άλλη, δεν καταλαγιάζουν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων θανατηφόρων κρουσμάτων (που συνιστούν πανευρωπαϊκό ρεκόρ) και το χαμηλό αριθμό διαγνωστικών τεστ σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα προκαλεί σάλο έρευνα του Κολεγίου του Λονδίνου καθώς διαπιστώνει πως οι μαύροι και ασιατικής καταγωγής Βρετανοί κινδυνεύουν δύο με τρεις φορές περισσότερο να πεθάνουν λόγω του κορονοϊού από τον μέσο όρο. Η έρευνα βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών από την 1η Μάρτη έως τις 21 Απρίλη. Επίσης, από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει πως ο ιός είναι δύο φορές πιο θανατηφόρος στις υποβαθμισμένες συνοικίες της Αγγλίας, όπου γενικά ζουν οι μειονότητες.

Τέλος, χτες, αίσθηση δημιούργησε ρεπορτάζ του βρετανικού περιοδικού «New Statesman» σε σχέση με τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θανάτων από Covid-19 που πλήττει την κυπριακή παροικία στη Βρετανία. Χαρακτηρίζει την υπόθεση «κυπριακή τραγωδία» καθώς καταγράφει ότι πάνω από 300 Κύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταλήξει λόγω κορονοϊού.

Ανησυχία για χώρες που αναμένεται κορύφωση τους επόμενους μήνες

Γοργή εξάπλωση του ιού και σε Ρωσία - Βραζιλία

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 και σε χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο ΟΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι χρειάζονται επιπλέον 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια (αντί των 2 δισ. που είχε αρχικά εκτιμήσει) για την έγκαιρη αντίδραση σε πολύ φτωχές χώρες, όπου αναμένονται «οι πιο καταστροφικές και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» και εκτιμάται ότι η εξάπλωση της πανδημίας θα κορυφωθεί τους επόμενους 3 - 6 μήνες. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, ανέφερε ότι «αν δεν δράσουμε τώρα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σημαντική αύξηση των συγκρούσεων, της πείνας και της φτώχειας. Διαγράφεται το φάσμα πολλαπλών λιμών».

Συνεχής η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Με φόντο την εξάπλωση της πανδημίας, συνεχίζεται και η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού, με βασική αφετηρία το βάθεμα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αναδιατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα που διαγράφονταν εδώ και καιρό, με τις ΗΠΑ να απειλούνται καθαρά να χάσουν την πρωτοκαθεδρία.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνγίνγκ επανέλαβε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι ψέματα και ανέφερε πως η χώρα της στηρίζει μεν τις προσπάθειες του ΠΟΥ να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας, αλλά είναι αντίθετη στις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών «να πολιτικοποιήσουν το θέμα» και να επιτεθούν στο Πεκίνο. Ερωτηθείσα σχετικά με τον υπαινιγμό του Τραμπ περί έξωθεν επίθεσης κατά των ΗΠΑ - καθώς προχώρησε σε παραλληλισμό της επιδημίας με το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτέμβρη 2001 - απάντησε ότι «ο εχθρός των ΗΠΑ είναι ο κορονοϊός και όχι η Κίνα», ενώ επανέλαβε ότι το Πεκίνο χειρίστηκε με διαφάνεια την επιδημία.

Την όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας σχολίασε και ο πρέσβης της ΕΕ στο Πεκίνο, Νικολά Σαπουί. Ανέφερε ότι η κλιμάκωση των αμερικανοκινεζικών εντάσεων είναι «προβληματική για όλες τις πλευρές» και «αποτρέπει την ευρεία διεθνή συνεργασία». Πρόσθεσε πως το Πεκίνο χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και να προωθήσει περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποτραπούν η καταστροφή των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, η αποσύνδεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η άνοδος του προστατευτισμού.

Ο δε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση είπε ότι «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων και δεν θα το κάνουμε ούτε σήμερα» και παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ότι «όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να διευκρινιστεί η ακριβής προέλευση του ιού και στοιχειοθετημένες απαντήσεις σε αυτό οφείλει να δώσει η επιστήμη, όχι η πολιτική».

Η πορεία της εξάπλωσης

Οσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές χτες και με βάση τα κρατικά επίσημα στοιχεία, διεθνώς τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 3.874.189 και τα θύματα τα 267.912.

Στις ΗΠΑ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 1.271.423 και 75.578. Στην Ισπανία 256.855 και 26.070. Στην Ιταλία 215.858 και 29.958. Στη Βρετανία 206.715 και 30.615. Στη Γαλλία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) 174.191 και 25.809. Στη Γερμανία 168.276 και 7.277. Στη Ρωσία 177.160 και 1.625. Στην Τουρκία 133.721 και 3.641. Στη Βραζιλία 127.655 και 8.609. Στην Κίνα 82.885 και 4.633.

Σημαντική παρέμενε η αύξηση των θυμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο (+76, έφτασαν τα 8.339), η Ολλανδία (+85, έφτασαν τα 5.288) και η Σουηδία (+99, έφτασαν τα 3.040). Τέλος, στο Μεξικό τα κρούσματα έφτασαν τα 27.634 και τα θύματα τα 2.704.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ