Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πολύμορφη δράση αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Σε πολύμορφες δράσεις προχωρούν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αύριο Τετάρτη, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, διεκδικώντας την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς και εργασίας για το προσωπικό

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθησυχάσει ότι «η μπόρα περνάει» και μέσα από μια εικονική πραγματικότητα να κρύψει τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας για το λαό και τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μέχρι και χτες 50 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, ένας εκ των οποίων από τα μέσα Απρίλη (!), τα ελάχιστα τμήματα και κλινικές για άλλες νόσους είναι γεμάτα ράντζα, ενώ οι κραυγές αγωνίας για «τον κόσμο που δεν έχει πού να πάει και πού να απευθυνθεί» πολλαπλασιάζονται.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» έχουν εκτοξευτεί οι non-Covid εισαγωγές, «σε όλες τις κλινικές υπάρχουν ράντζα, παθολογικά περιστατικά μπαίνουν μέχρι και στη Γυναικολογική και Παιδιατρική κλινική, δίπλα στα παιδιά νοσηλεύονται ενήλικες. Εξω από δωμάτια καραντίνας υπάρχουν ράντζα για ασθενείς με άλλη νόσο», καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή κλινικές αλλάζουν σε μια νύχτα από Covid σε non-Covid και το αντίστροφο. «Μέσα σε μια μέρα μία Παθολογική κλινική άλλαξε μορφή δύο φορές, 30 ασθενείς Covid μεταφέρθηκαν όπως - όπως σε άλλη, χωρίς να γίνει η αναγκαία απολύμανση στον χώρο και τον εξοπλισμό, με ένα σφουγγάρισμα, μπήκαν παθολογικά περιστατικά, με το ίδιο προσωπικό, εκτοξεύοντας τις πιθανότητες διασποράς, εξοντώνοντας τους ήδη εξουθενωμένους εργαζόμενους. Πρόκειται για έγκλημα».

Στο «Γεννηματάς», 283 εργαζόμενοι του νοσοκομείου υπογράφουν καταγγελία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία εγείρει ζητήματα για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Η καταγγελία έχει ως εξής:

«Από τη μια μέρα στην άλλη αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή, καταλαμβάνοντας πια το 40% των κλινών στο νοσοκομείο, μετατρέποντάς το σταδιακά, και σε συνδυασμό με τη μείωση των χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, σε μίας νόσου, εις βάρος της υπόλοιπης νοσηρότητας και των άλλων λειτουργιών. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται άρον άρον από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο με τις διπλές βάρδιες και τα εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό. Το ίδιο ισχύει και για τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως των παθολογικών, που οδηγούνται σε υπερεφημέρευση και εξάντληση. Με δεκάδες "εντέλλεσθε" από τη διοίκηση καλούνται να μπαλώσουν τρύπες χωρίς κανέναν σχεδιασμό από πλευράς της και καμία ουσιαστική εκπαίδευση του προσωπικού. Με τη λογική "ράβε - ξήλωνε" δεν λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς η αντιμετώπιση της ασθένειας απαιτεί έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και στερεί και τους συναδέλφους από τα τμήματά τους.

Το νοσοκομείο με βάση το προσωπικό που διαθέτει έχει συγκεκριμένο όριο χωρητικότητας και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών, Covid και μη. Δεν είναι αποθήκη, να ανοιγοκλείνει θαλάμους, ούτε οι ασθενείς φάκελοι, για να τους διώχνει και να τους μεταφέρει εν μία νυκτί από τμήμα σε τμήμα ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα Covid. Στις Covid κλινικές η αναλογία έχει διαμορφωθεί ως εξής: 1 γιατρός και 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς. Η μόνη Παθολογική κλινική που μένει σηκώνει το βάρος του λεκανοπεδίου κάθε 4 μέρες με 50 νέες εισαγωγές, κάνοντας ακόμα εντονότερο το ζήτημα της υπερεφημέρευσης.

Παραμένουν ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid, όπως από τα συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής, που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την ανάγκη διασωλήνωσης (...) Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να έρθει το αναγκαίο προσωπικό στο νοσοκομείο.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο εμάς και τους ασθενείς μας!

Γνωστοποιούμε ότι ουδεμία ευθύνη φέρει ο εργαζόμενος για τη μη ασφαλή λειτουργία των κλινικών. Ευθύνη φέρουν αυτοί που χρόνια μπολιάζουν με την πολιτική της υποστελέχωσης τα νοσοκομεία και παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς».

Οι εργαζόμενοι που υπογράφουν την καταγγελία απαιτούν:

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν οι λίστες των ειδικευόμενων και να διοριστούν άμεσα.
  • Να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση για την περικοπή των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων.
  • Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να ενταχθεί σε ενιαίο σχεδιασμό και να αναλάβει ισόμετρα βάρος για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.
  • Να προχωρήσει ο εμβολιασμός του προσωπικού.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
179 νεκροί το τριήμερο, 4.555 θάνατοι τους τελευταίους δύο μήνες

Στους 11.089 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό (6.534 ήταν την 1η Μάρτη, 635 την 1η Νοέμβρη), ενώ το τελευταίο τριήμερο άλλοι 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.199 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904.

Το τριήμερο έγιναν 1.124 νέες εισαγωγές Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.904: Στην πλειοψηφία τους στην Αττική (802) και ακολουθούν Θεσσαλονίκη (184) και Αιτωλοακαρνανία (107).

Την Κυριακή οι νεκροί έφτασαν τους 51 και τα νέα κρούσματα τα 1.428, εκ των οποίων 712 στην Αττική, 150 στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Σάββατο καταγράφηκαν 68 θάνατοι και 2.461 νέα κρούσματα: 1.122 στην Αττική, 285 στη Θεσσαλονίκη, 108 στην Αιτωλοακαρνανία.

ΠΑΤΡΑ
Οχι στις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Κινητοποίηση χτες στην 6η ΥΠΕ από υγειονομικούς

Ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Πάτρας προς νοσοκομεία του Πύργου, που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, κινητοποιήθηκαν χτες γιατροί στην Αχαΐα καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας παραβρέθηκε και η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας σε δήλωσή της: «Το οξυμένο πρόβλημα της διάλυσης της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου - κι εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης, αλλά κι εξαιτίας της στάσης του διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή κι έχει εξωθήσει 12 συναδέλφους τον τελευταίο χρόνο σε παραίτηση - δεν κρύβεται με την αποψίλωση των νοσοκομείων της Πάτρας, "Αγιος Ανδρέας" και ΠΓΝΠ και με τη μετακίνηση κάθε φορά διαφορετικού γιατρού. Να πηγαίνει με το βαλιτσάκι στο χέρι απ' την Πάτρα στον Πύργο, να περιθάλπει 70 - 80 ασθενείς, να καλύπτει επείγοντα, να καλύπτει την Παθολογική κλινική και να επιστρέφει πίσω.

Οι γιατροί δεν είναι πιόνια. Οι ασθενείς δεν είναι βλάκες να τους εξαπατούν.

Να λύσουν αυτοί το πρόβλημα. Εξαιτίας τους έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου Πύργου».

Στο πλευρό των γιατρών βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Επίσης αντιπροσωπεία του δήμου Πατρέων αποτελούμενη από την αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων), τον Θόδωρο Τουλγαρίδη και τον δημοτικό σύμβουλο και βοηθό δημάρχου, Δημήτρη Πελεκούδα, εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς. Σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη τόνισε: «Η δημοτική αρχή στηρίζει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ως φαίνεται η πανδημία δεν τους δίδαξε τίποτα. Αντί να προσλαμβάνουν προσωπικό όπου απαιτείται, συνεχίζουν τη γνωστή τακτική να μετακινούν τους γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Στελεχώνουν το ένα και αποδυναμώνουν το άλλο. Η εντατική, πολυδύναμη θεραπεία του Νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" είναι περίτρανο παράδειγμα. Αντί για προσωπικό 25 ατόμων που έπρεπε να έχει, έχει αυτή τη στιγμή 10 γιατρούς και 5 ειδικευόμενους! Αρα, πρέπει άμεσα να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να αφήσουν τα "κόλπα" αυτά που γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου, ενώ την ίδια ώρα συνάνθρωποί μας πεθαίνουν αβοήθητοι».

Υπό διερεύνηση ο θάνατος 68χρονης μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού

Υπό διερεύνηση είναι ο θάνατος της 68χρονης στην Πέλλα, η οποία έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της «Pfizer» στις 14 Απρίλη και τη δεύτερη στις 4 Μάη. Η γυναίκα έμεινε μισή ώρα στο Κέντρο Υγείας και αποχώρησε, ενώ λίγες ώρες αργότερα είχε εμετούς και παράλυση στα χέρια και στα πόδια και στη συνέχεια ανέβασε πυρετό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τα παιδιά της, καθώς δεν υπήρχε ελεύθερο ασθενοφόρο, χάνοντας τις αισθήσεις της, διασωληνώθηκε και μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η γυναίκα δεν είχε υποκείμενο νόσημα και ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η νεκροψία της 68χρονης. Ερωτώμενη για το θέμα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται επισήμως από τον ΕΟΦ, αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής, «είναι υπό διερεύνηση μέχρι να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία».

Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη

Eurokinissi

Για άνοιγμα σχολείων την επόμενη χρονιά με τη «δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά 12- 15 ετών» έκανε λόγο χτες ο Β. Κικίλιας, παραπέμποντας εκ μέρους της κυβέρνησης την όποια ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας, στις ελληνικές καλένδες, και επιτείνοντας την ανησυχία των γονιών και των μαθητών. Είναι δε χαρακτηριστική η διευκρινιστική δήλωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ) Μαρία Θεοδωρίδου, ότι ο εμβολιασμός των παιδιών «πρέπει να γίνεται προσεκτικά», αφού έχουν πολλές διαφορές και πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. «Να μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών, όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων», πρόσθεσε, σε μία ακόμα ομολογία ότι αυτό που απαιτείται είναι αυξημένα μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Την ίδια ώρα, έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού βρίσκεται μόλις στο 12%. «Τα ποσοστά που συνήθως δίνονται για το τείχος ανοσίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Αλλάζουν από πολλές συνθήκες, όπως είναι η εμφάνιση των μεταλλάξεων. Δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε ότι αν φτάσουμε το 60% έχουμε πετύχει το τείχος της ανοσίας. Στόχος είναι να εμβολιάζουμε όσο περισσότερους και ταχύτερα», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΕΕ, με την κατάσταση ήδη να μυρίζει μπαρούτι, λόγω των ανταγωνισμών που οξύνονται για το εμβόλιο - εμπόρευμα, και με την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού να εξαρτάται από τις παραδόσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες των λαών είναι και η απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει τη συμφωνία με τη βρετανική «AstraZeneca», ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι συμφωνίες της ΕΕ.

«Σε σχέση με την απόφαση της ΕΕ να μην προχωρήσει τη συμφωνία με την ΑΖ, αυτό δεν επηρεάζει το 2021, όλες οι δόσεις είναι εξασφαλισμένες», ισχυρίστηκε ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, ενώ ανακοίνωσε ότι το 23,7% έχει εμβολιαστεί μόνο με μια δόση και ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson» «θα προσμετράται και στη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς»...

Οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους προχωρά ο εμβολιασμός αποτυπώνονται - και στα στοιχεία που δόθηκαν χτες από τον γγ της ΠΦΥ - ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες: 11% με μία τουλάχιστον δόση στους 45 - 49 ετών, 17% στους 50 - 54 ετών (57% έχει κλείσει ραντεβού), 23% στους 55 - 59 ετών (62% έχει κλείσει ραντεβού), ενώ στους 60 - 69 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και μήνες, έχει εμβολιαστεί μόλις το 58% τουλάχιστον με μία δόση από το 73% που έχει κλείσει ραντεβού. Το ψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην ομάδα 75 - 79 ετών, 73% με μία δόση τουλάχιστον. Η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να κρυφτεί πίσω από έναν ακόμα «ευρωπαϊκό μέσο όρο», του εμβολιασμού, «10η θέση στους 27 της ΕΕ», μαρτυρώντας έτσι ότι η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί συνολικά για τους λαούς της Ευρώπης.

Η συστηματική ενοχοποίηση των υγειονομικών ως υπαίτιων της διασποράς στο ανοχύρωτο δημόσιο σύστημα Υγείας και των «χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού» καταρρίφθηκε και χτες, καθώς στο ιατρικό προσωπικό κυμαίνονται πάνω από 82% και πάνω από 60% στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σχετικά με το «mix and match» των εμβολίων (δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο στη 2η δόση από την 1η), η πρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε ότι «αυτός ο τύπος εμβολιασμού είναι υπό μελέτη, αναμένονται το καλοκαίρι τα αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου. Ομως μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα αποτελέσματα (...) ισχύει η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι για τυχόν βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν μετά από εμβολιασμό (συμπεριλαμβανομένου και των εμβολίων για την COVID-19) και ανεξάρτητα εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος) και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, πρέπει οι παθόντες να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας του Α΄ Τμήματος δικαίωσαν μητέρα που έχασε την κόρη της, η οποία ενώ ήταν 7 ετών, μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού, εμβολιάστηκε κατά των ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ) και αφού έμεινε επί 9 έτη «φυτό» απεβίωσε μετά από πανεγκεφαλίτιδα.

Ειδικότερα, αναφέρει το ΣτΕ: «Σε περίπτωση που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως π.χ. χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ' ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντονες αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα για τα εμβόλια

Η ΕΕ «απαντά» στην πρόταση των ΗΠΑ για τις πατέντες καλώντας τις να επιτρέψουν τις εξαγωγές εμβολίων και πρώτων υλών

Ο ΠΟΥ ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής «Sinopharm», γεγονός που δίνει ώθηση στη «διπλωματία των εμβολίων» του Πεκίνου

MTVA - Media Service Support a

Ο ΠΟΥ ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής «Sinopharm», γεγονός που δίνει ώθηση στη «διπλωματία των εμβολίων» του Πεκίνου
Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα έρχονται ξανά στην επιφάνεια, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για προσωρινή «άρση της πατέντας» των εμβολίων κατά της Covid-19, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην «άτυπη» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο (7 - 8 Μάη).

Απέναντι στην πρόταση Μπάιντεν, που στόχο έχει να διασφαλίσει τα συνολικότερα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, σε συνθήκες εντεινόμενου εμπορικού και γεωπολιτικού πολέμου γύρω από τα εμβόλια, με πολύ ευρύτερες προεκτάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αντεπιτέθηκε» καλώντας τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια να εξαγάγουν την παραγωγή τους, αντί να συζητούν για άρση των πνευματικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και συστατικών που χρειάζονται για την παρασκευή τους, ενώ αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου των εξαγωγών προωθεί και η ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι οι συζητήσεις για «άρση» της πατέντας δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19 βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσαν αμέσως την κατάσταση, πρόσθεσε.

Τα συμφέροντα της ισχυρής φαρμακοβιομηχανίας της χώρας της υπερασπίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι η «χαλάρωση» των κανόνων περί «προστασίας» της πατέντας θα μπορούσε να βλάψει την «καινοτομία» και τις προσπάθειες προσαρμογής των εμβολίων καθώς μεταλλάσσεται ο κορονοϊός. «Βλέπω περισσότερους κινδύνους από ευκαιρίες», είπε η Μέρκελ, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα και η ανθρώπινη συλλογική εργασία για τα εμβόλια υποτάσσονται στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων. Την ίδια ώρα, «φωτογραφίζοντας» τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές, η Α. Μέρκελ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «τώρα που μεγάλα τμήματα του αμερικανικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, θα υπάρξει ελεύθερη ανταλλαγή συστατικών (εμβολίων)». Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία «CureVac», το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα, έχει δηλώσει πρόβλημα στην παραγωγή της εξαιτίας εμπορικών φραγμών από τις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παρότρυνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων και των πρώτων υλών, ενώ πρόσθεσε πως η συζήτηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας «είναι μια λάθος συζήτηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «πλούσιες χώρες» θα πρέπει «να ανοίξουν» την ικανότητα παραγωγής εμβολίων που έχουν - πάντα συναινετικά και με κριτήριο την κερδοφορία τους - για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να υστερεί...»

Σε «θέση μάχης» έναντι των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων καλούν την ΕΕ οι ηγέτες των Βελγίου, Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας και Γαλλίας με κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν. Οπως σημειώνουν, η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων κατά της Covid-19 στον κόσμο, «πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες ενισχύοντας την παραγωγή και τη διανομή» εμβολίων.

«Τα εμβόλια έχουν καταστεί θέμα ασφαλείας και η ΕΕ δεν μπορεί να υστερεί. Για τον λόγο αυτόν, βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής στην Ευρώπη», προσθέτουν.

Στο πλαίσιο του στόχου να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ στον στρατηγικό τομέα της παραγωγής εμβολίων, καλούν «σε συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής εμβολίων», σε «πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, καθώς και η ΕΕ επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της στη λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων», ζητούν «την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων» που θα διανείμει εμβόλια και στις γειτονικές με την ΕΕ χώρες και στην Αφρική, καθώς «κανείς δεν θα είναι ασφαλής, μέχρι να είμαστε όλοι».

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ενέκρινε τη συμφωνία με τις «Pfizer»/«BioNTech» για προμήθεια 900 εκατ. δόσεων, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατ. για την περίοδο 2021 - 2023, ενώ δεν έχει ανανεώσει επί του παρόντος τη σύμβασή της με την «AstraZeneca» για μετά τον Ιούνη.

Τεράστια ανισομετρία στην κατανομή των εμβολίων

Η προαναγγελία της πρότασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις πατέντες έχει «ανακατέψει την τράπουλα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ειδικούς στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ενδέχεται να χρειαστούν έως και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου...

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν με αυτόν τον τρόπο «ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα» σχετικά με τα δεκάδες εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», των οποίων εμποδίζει την εξαγωγή, την ίδια ώρα που το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ, καθώς «δεν το χρειάζονται». Παραμένει δε το ερώτημα κατά πόσον συστατικά του εμβολίου αυτού εξάγονται προκειμένου να παρασκευαστεί σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως η «AstraZeneca» ενδέχεται να παρακάμψει την υποβολή αιτήματος στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για άδεια κατεπείγουσας χρήσης και να ακολουθήσει την πιο χρονοβόρα διαδικασία, ζητώντας πλήρη άδεια πώλησης, όπως ανέφερε η «Wall Street Journal».

Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με περίπου 100.000 νεκρούς κάθε βδομάδα σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως άνω του 80% όλων των δόσεων εμβολίων χορηγούνται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, ενώ στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα δίνεται μόνο το 0,3%, κάτι που καθυστερεί την αντιμετώπιση της πανδημίας και ως συνέπεια προκύπτουν νέες παραλλαγές του ιού.

Επίσης, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» για τους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω και αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει τη χορήγηση του εμβολίου στους εφήβους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή κι ενώ η πανδημία στις ΗΠΑ έχει επίσημα στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 581.500 ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι νεκροί της πανδημίας ενδέχεται να ξεπερνούν τις 900.000. Μιλώντας σχετικά ο αρμόδιος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων, είπε πως χωρίς αμφιβολία «υποτιμήσαμε και ακόμα υποτιμάμε» τη θνητότητα της ασθένειας.

Από την κατάσταση στην Ινδία «κερδίζει» η Κίνα

Στην Ινδία συνεχίζεται η δραματική κατάσταση: Χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 366.000 κρούσματα και πάνω από 3.700 θάνατοι σε μια μέρα (246.116 συνολικά), με υποτιμημένα στοιχεία. Η «ινδική» παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του ΠΟΥ.

Στο γειτονικό Νεπάλ επαναλαμβάνονται οι ίδιες εικόνες: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, κρεβατιών ΜΕΘ, φαρμάκων και εξοπλισμού.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει χορηγήσει και τις δύο δόσεις μόλις στο 2,5% του πληθυσμού της. Σε ένα τέτοιο φόντο, έχει περιορίσει πλέον πολύ τις εξαγωγές εμβολίων, ενώ σύμφωνα με αναλυτές «ο κόσμος γίνεται όλο και πιο εξαρτημένος από την Κίνα για τα εμβόλια».

Τις τελευταίες βδομάδες, ηγέτες μερικών από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου ζήτησαν περισσότερα εμβόλια από την Κίνα, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς ο ΠΟΥ ενέκρινε το εμβόλιο της «Sinopharm» (βρίσκεται υπό εξέταση το εμβόλιο της «Sinovac»), επομένως θα ενταχθεί και στον μηχανισμό COVAX.

«Η Κίνα δεν έγινε μόνο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας», δήλωσε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ, ειδικός αξιωματούχος της Κίνας και ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Σε πολλές χώρες, από την Ουρουγουάη έως τη Σενεγάλη και την Ινδονησία, έχει γίνει η μόνη επιλογή», πρόσθεσε, αυξάνοντας τη γεωπολιτική της επιρροή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, που έχουν συσσωρεύσει πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων, «ανησυχούν» ότι χάνουν έδαφος στον ανταγωνισμό με την Κίνα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο και θα γίνουν «οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της Covid-19» παγκοσμίως. Σχεδιάζουν να εξαγάγουν κάποια στιγμή τα 60 εκατ. δόσεων της «AstraZeneca», αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή των «Moderna», «Pfizer» και «Johnson & Johnson».

Η Κίνα έχει ήδη εξαγάγει περίπου 240 εκατ. δόσεις και έχει δεσμευτεί για άλλες 500 εκατ., ενώ την περασμένη βδομάδα ο Κινέζος ΥΠΕΞ υποσχέθηκε στους ομολόγους του από τα κράτη της Νότιας Ασίας ότι η χώρα του θα εφοδιάσει με εμβόλια τις χώρες που εξαρτιόνταν από την Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ