Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανυπολόγιστο το κόστος για την υγεία του λαού από τα μέτρα της κυβέρνησης

Με ανοιχτή επιστολή της προς τους εργαζόμενους όλων των κλάδων επιδιώκει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) να απαντήσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα και προβληματισμούς, όπως π.χ. το «αν η μετάλλαξη "Ομικρον" είναι μια απλή "γριπούλα", όπως υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης», «μήπως να την κολλήσουμε όλοι για να ξεμπερδεύουμε με την πανδημία», «αν χρειάζονται λιγότερες μέρες καραντίνας» κ.λπ.

Αναδεικνύει ότι οι λίστες αναμονής για χειρουργεία που ήταν ήδη μεγάλες πριν από την πανδημία, έχουν σήμερα δεκαπλασιαστεί. Οι διαγνωστικοί έλεγχοι ακόμα και για σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, έχουν μειωθεί έως και 70%. Και σημειώνει ότι όλοι θέλουν να τελειώσει η πανδημία, «αυτό όμως που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους είναι με ποιο κόστος θα γίνει αυτό και κυρίως ποιος θα το πληρώσει».

Ενώ σε ό,τι αφορά το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης για τη μείωση των ημερών καραντίνας σε 5, η ΕΝΙΘ ξεκαθαρίζει ότι δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αντιμετώπισης της νόσησης. Τα κριτήρια είναι οικονομικά και όχι ιατρικά.

Σημειώνει πως «ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τα μέτρα της κυβέρνησης με ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία του. Ακόμα χειρότερα, αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική, θα νομιμοποιηθεί η επικίνδυνη λογική της ατομικής ευθύνης στην υγεία, γεγονός που εκτός από εξαιρετικά επικίνδυνο, αφαιρεί από το κράτος την πρώτη ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία εθνικού συστήματος Υγείας με στόχο την κάλυψη των αναγκών και όχι την αποφυγή του κόστους ή την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών που θησαυρίζουν σήμερα σε βάρος της λαϊκής υγείας. Επιπλέον, αυτή η πολιτική δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας που τώρα θα γίνει ακόμα πιο επιθετική». Καλεί δε τους εργαζόμενους σε αγώνα για να αναγκαστούν κράτος και εργοδοσία να πάρουν μέτρα.

Εγκληματική η μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και πάλι σε νοσοκομείο COVID

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων απαιτούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής

Την αντίθεσή του στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα και μονοθεματικά νοσοκομεία COVID έχει διατυπώσει με ομόφωνες αποφάσεις τον τελευταίο χρόνο και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

«Εν μέσω του εξελισσόμενου κύματος της πανδημίας, αντί να εφαρμοστεί ένα νέο, εξισορροπημένο σχέδιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο τα COVID περιστατικά όσο και την υπόλοιπη νοσηρότητα, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα η ΕΙΝΑΠ με τις προτάσεις της, εφαρμόζεται ξανά η αποτυχημένη συνταγή της μετατροπής ολόκληρων νοσοκομείων αποκλειστικά για COVID περιστατικά, χωρίς την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε στις 7/1/2022 τη μετατροπή του "Σισμανόγλειου" σε νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID ασθενείς, με το ίδιο μειωμένο ιατρικό προσωπικό πνευμονολόγων και παθολόγων που εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί σε συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, και με υποχρεωτική ένταξη σε 7 νεοσυσταθέντα Τμήματα COVID όλων των υπόλοιπων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών των υπόλοιπων ειδικοτήτων», υπογραμμίζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, εκφράζοντας ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεσή του με αυτήν την απόφαση και με όποια μελλοντική για άλλο νοσοκομείο, καθώς «το "Σισμανόγλειο" προσφέρει με τα Τμήματά του και τις εξειδικευμένες Μονάδες του (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης Υπνου, Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων, Επεμβατικός Αγγειογράφος, Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Αλλεργιολογικό και Ρευματολογικό Ιατρείο) πολύτιμες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα εξειδικευμένο νοσοκομείο σε πνευμονολογικά περιστατικά στο λεκανοπέδιο».

«Η μετατροπή του "Σισμανόγλειου" σε αποκλειστικά COVID νοσοκομείο ξανά, μαζί με την από 15 μηνών μετατροπή και του "Αμαλία Φλέμινγκ" σε νοσοκομείο COVID, στερεί ολοκληρωτικά τον Βορειοανατολικό Τομέα του λεκανοπεδίου από δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, οδηγεί στην κατάρρευση της πνευμονολογικής εφημερίας του λεκανοπεδίου και στην έμμεση πριμοδότηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της περιοχής», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει αυτόν τον σχεδιασμό και να προχωρήσει άμεσα σε:

  • Αμεσες μόνιμες προσλήψεις πνευμονολόγων, παθολόγων αναισθησιολόγων, θωρακοχειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού σε «Σισμανόγλειο» - «Αμαλία Φλέμινγκ», ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα Πνευμονολογικά και Παθολογικά Τμήματα χωρίς συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, όπως ζητούν οι υγειονομικοί εδώ και έναν χρόνο.
  • Συνέχιση της μη COVID λειτουργίας του (χειρουργικός τομέας, Καρδιολογικό Τμήμα και εξειδικευμένες μονάδες του νοσοκομείου).
  • Επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και ένταξή τους στη γενική εφημερία του λεκανοπεδίου για COVID περιστατικά και των ΜΕΘ τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Διατήρηση της μη COVID λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ και αναλογική κατανομή των κλινών COVID ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες της πανδημίας.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την επαναλειτουργία της Χειρουργικής κλινικής

Απέμεινε με 4 ειδικευμένους γιατρούς, με τον έναν να λήγει η σύμβασή του!

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αιγίου, απαιτώντας την επαναλειτουργία της Χειρουργικής κλινικής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

«Τη στιγμή που τα νοσοκομεία του νομού μετατρέπονται σε μονοθεματικά για άλλη μια φορά την τελευταία τριετία και που μειώνεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, το νοσοκομείο του Αιγίου υπολειτουργεί σε βάρος των αναγκών των κατοίκων της Αιγιαλείας και του προσωπικού του, το οποίο εργάζεται με εξουθενωτικά ωράρια», σημειώνουν στην αιτιολογική τους αναφορά, επισημαίνοντας για την αναστολή της τακτικής λειτουργίας της Χειρουργικής κλινικής: «Εχουν απομείνει 4 ιατροί ειδικευμένοι - εκ των οποίων ο ένας εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου που λήγει σε λίγους μήνες - χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς. Την ίδια ώρα που οι ίδιοι γιατροί καλούνται να καλύψουν και το εμβολιαστικό κέντρο σε διπλοβάρδια με την εφημερία και μάλιστα με χρωστούμενες εφημερίες».

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και της λειτουργίας τους στη λογική του κόστους, τονίζουν: «Με το "νέο ΕΣΥ" να προοιωνίζει ακόμα χειρότερες ημέρες για τους ασθενείς με μίνιμουμ παροχές, συγχωνεύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων και γενίκευση της ελαστικής εργασίας για το προσωπικό» και ρωτούν:

  • Τι μέτρα θα λάβει για την ασφαλή επαναλειτουργία της Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Αιγίου, να προσληφθεί με μόνιμες θέσεις εργασίας προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι;
  • Τι μέτρα θα λάβει για την απρόσκοπτη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαλλάσσοντας το νοσοκομείο ώστε να επιτελεί το ρόλο του στην περίθαλψη των ασθενών;
  • Να προχωρήσει η πληρωμή των χρωστούμενων εφημεριών.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ράντζα, λιγότεροι εργαζόμενοι, κλείσιμο υπηρεσιών και πελατεία σε ιδιώτες

Η δραματική κατάσταση που επικρατούσε προχτές στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Νίκαιας
Η δραματική κατάσταση που επικρατούσε προχτές στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Νίκαιας
Η αμείλικτη πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και που επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αποτυπώνεται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά της Αττικής που παραμένει στο επίκεντρο της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

Στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», ράντζα είναι διάσπαρτα σε τρεις ορόφους, με τους ασθενείς με Covid να περιμένουν να διακομιστούν στο Σισμανόγλειο, το οποίο μετατρέπεται αποκλειστικά σε Covιd, ενώ για τους υπόλοιπους ασθενείς «δεν υπάρχει πρόβλεψη». Σχεδόν σε κάθε θάλαμο υπάρχει και ράντζο, οι βάρδιες του προσωπικού δεν έβγαιναν έτσι κι αλλιώς, μετά και τη νόσηση υγειονομικών, την αναστολή προσωπικού, τώρα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Στο έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης, τους τελευταίους μήνες έχει ανασταλεί και η απογευματινή βάρδια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, πλέον αιμοκάθαρση σταμάτησε να γίνεται το απόγευμα, η λίστα αναμονής στις ΜΤΝ άλλων νοσοκομείων είναι διογκωμένες, «και όσοι μπορούν απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές».

Στο ΓΝ Νίκαιας, οι 17 ασθενείς που νοσηλεύονταν στα Επείγοντα, κάλυψαν τελικά όσα κρεβάτια άδειασαν, καθώς οι κλινικάρχες αρνήθηκαν να τους νοσηλεύσουν γιατί «δεν πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής»... Και επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση μόνο μεμονωμένη δεν είναι, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την επόμενη φορά που δεν θα υπάρχει κενό κρεβάτι, γιατρός των ΤΕΠ να βλέπει όσους ασθενείς θα νοσηλεύονται σε άθλιες κι επισφαλείς συνθήκες στα Επείγοντα.

Το «Λαϊκό» σήμερα εφημερεύει έχοντας από χτες ήδη 9 ράντζα στις Παθολογικές κλινικές. «Τα 3κλινα δωμάτια γίνονται 4κλινα. Οι διάδρομοι γίνονται θάλαμοι νοσηλείας κ.ο.κ. Κάτι τέτοιο, πέραν του ότι είναι αναξιοπρεπές για τους ίδιους τους ασθενείς, αποτελεί και εστία μετάδοσης λοιμώξεων ακόμη και της Covid-19», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μάλιστα, αρκετοί από τους ασθενείς υπέγραψαν κι έφυγαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών νοσηλείας. Η Β΄ Χειρουργική έκλεισε, όπως και η Ορθοπαιδική, η Γυναικολογική, η ΩΡΛ και έχουν συγχωνευτεί με άλλες. Οι γιατροί και στις κλινικές Covid δουλεύουν πολλές ώρες, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, μοιραία νοσούν και ουσιαστικά δεν αντικαθίστανται, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη.

«Επιστρέφουν στη δουλειά μετά από 5 μέρες νόσησης, χωρίς τεστ, με κίνδυνο να εκθέσουν τόσο τους συναδέλφους τους όσο και τους ασθενείς τους στον κορονοϊό. Συζητιέται μάλιστα για τους υγειονομικούς, αν ζορίσει κι άλλο η κατάσταση, να μην τίθενται καν σε καραντίνα! Αυτή είναι η επιστήμη σας; Τα επιστημονικά πορίσματα για τη μεταδοτικότητα της Covid-19 αλλάζουν με βάση το αν υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν τα κενά ή όχι; Ιδίως δε όταν μιλάμε για μια από τις μεταδοτικότερες νόσους του ανθρώπου (...)

Η χρόνια υποστελέχωση όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί εν μέσω πανδημίας αλλά έχει ενταθεί αφού σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, το "Λαϊκό" μετράει περίπου 100 λιγότερους εργαζόμενους (λόγω αναστολής, λόγω συνταξιοδότησης, λόγω νόσησης κλπ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας που υφιστάμεθα αποτελεί και το γεγονός ότι με έγγραφο της ΥΠΕ, 1 επιμελητής παθολόγος που εργάζεται στις κλινικές Covid του νοσοκομείου, "διατάχθηκε" να μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο για 1 μήνα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

77 νεκροί, 31,59% αύξηση στις εισαγωγές

Στο μεταξύ, άλλοι 77 ασθενείς με COVID έχασαν χτες τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις 21.637 από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα, κατά 31,59% αυξήθηκαν χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία φτάνοντας τις 654, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 670, από τους οποίους οι 565 (84,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 24.246 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 9.347 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.392 στη Θεσσαλονίκη, 511 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460.

Σημειώνεται ότι τη βδομάδα 3 - 9 Γενάρη, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, χτες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την παράτασή τους για μια βδομάδα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κατέρρευσε ψευδοροφή, τραυματίστηκαν δύο τραπεζοκόμες!

Σήμερα στο προσωπικό, αύριο σε ασθενείς;

...και πεσμένα ταβάνια στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας
...και πεσμένα ταβάνια στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας
Από τύχη δεν θρήνησαν θύματα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όταν χτες το μεσημέρι κατέρρευσε η ψευδοροφή στην κουζίνα που ετοιμάζονται τα γεύματα για τη Μονάδα Μεταμοσχευμένων Νεφροπαθών. Κατά τη διάρκεια της πτώσης τραυματίστηκαν μάλιστα δύο τραπεζοκόμες - εργαζόμενες σε συνεργείο εργολάβων - εκ των οποίων η μια νοσηλεύεται, καθώς φέρει κακώσεις στο κεφάλι και τον αυχένα, ενώ η δεύτερη φέρει ελαφριά χτυπήματα στο πόδι.

Το γεγονός κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώργος Φερεντίνος, στηλιτεύοντας τη διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης που έχει καταδικάσει το νοσοκομείο σε αλλεπάλληλα black out, να πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή, να πέφτουν ταβάνια σήμερα στο προσωπικό, αύριο σε ασθενείς.

Η διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει και αυτό το νοσοκομείο να κινείται στα όρια της επισφάλειας, μακριά από τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μαζική κινητοποίηση χτες στο «Αγία Ολγα»

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην είσοδο του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων, ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, στην πολιτική των μετακινήσεων προσωπικού. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ ο Γ. Γαλανόπουλος και της ΠΟΕΔΗΝ ο Μ. Γιαννάκος. Επίσης εκπρόσωποι από μαζικούς φορείς της περιοχής, όπως από τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και πέριξ, τον Σύλλογο Γυναικών Ν. Ιωνίας, τον Σύλλογο Διδασκόντων ΠΕ «Γ. Σεφέρης», που κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στο άδειασμα του νοσοκομείου από προσωπικό, στην παραίτηση του συνόλου των ειδικευόμενων από τη Β' Παθολογική Κλινική λόγω των απαράδεκτων συνθηκών δουλειάς και εφημέρευσης, στην ταλαιπωρία ασθενών ακόμη και για ένα τεστ, στην ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στο νοσοκομείο με τα ράντζα, αλλά και τον αυταρχισμό της διοίκησης.

Μούχλα...
Μούχλα...
Ο Χρήστος Αντωνίου, πρόεδρος του Συλλόγου, και ο Θ. Αλονησιώτης, γραμματέας του Συλλόγου και μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, επισήμαναν ότι τα προβλήματα προϋπήρχαν και διογκώθηκαν με την πανδημία. Μετέφεραν τα αιτήματα για άμεση στελέχωση της Β' Παθολογικής Κλινικής, επιστροφή στην εργασία όσων από τους παραιτηθέντες το επιθυμούν, άμεση επιστροφή όσων έχουν μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία και όσων είναι σε αναστολή εργασίας, ακύρωση των ΕΔΕ και των κλήσεων σε απολογία, μονιμοποίηση όσων δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας και κατάργηση των άθλιων πρωτοκόλλων για την 5ήμερη καραντίνα των υγειονομικών.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και των φορέων προχώρησαν στη συνέχεια σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, η οποία αρνήθηκε όχι μόνο να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά ακόμη και την ύπαρξη και την ευθύνη των προβλημάτων, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει, με τους εργαζόμενους να απαντούν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.


Από την κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»
Από την κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνεται η συζήτηση για «ενδημικό καθεστώς», εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών

Με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Την ώρα που η παραλλαγή «Ομικρον» εκτοξεύει τα κρούσματα και τις νοσηλείες σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο και η μεγάλη εξάπλωση ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, «πυκνώνουν» οι συζητήσεις - αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας - η COVID-19 να αντιμετωπίζεται ως ενδημική νόσος, όπως η γρίπη.

Με κριτήριο πάντα τη λογική «κόστους - οφέλους» για τα καπιταλιστικά κέρδη, μια σειρά κυβερνήσεις, όπως στην Ισπανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην καταγράφονται όλα τα κρούσματα, να μη γίνονται «τόσα πολλά» τεστ κ.λπ. Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ αξιωματούχοι και επιστήμονες ήδη κάνουν λόγο για «μεταβατική φάση» προς ένα «ενδημικό καθεστώς». Παράλληλα προτάσσεται ως μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός και οι επαναλαμβανόμενες δόσεις.

Η καταπολέμηση της πανδημίας με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, ανακοίνωσε χτες επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την «Ομικρον» και άλλες μελλοντικές παραλλαγές. Στην ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.

«Τα εμβόλια για την COVID-19 πρέπει να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση» και ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι «πολυδύναμο», σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα, αναφέρουν.

Ορισμένες εταιρείες, όπως οι «Pfizer» και «Moderna», εξετάζουν ήδη την πιθανότητα παραγωγής εμβολίων ειδικά σχεδιασμένων για την παραλλαγή «Ομικρον».

Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού γίνει σχετική σύσταση.

«Δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του ΕΜΑ, Μ. Καβαλέρι.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας από την παραλλαγή «Ομικρον», ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τον αντίκτυπό της στα εγκεκριμένα εμβόλια, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται καθημερινά σε μια σειρά χώρες, π.χ. στη Γερμανία (πάνω από 80.000 μέσα σε ένα 24ωρο), στην Αυστρία κ.λπ.

Στις ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων καταγράφεται ρεκόρ σε κρούσματα και νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ενώ καθημερινά χάνουν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι κατά μέσο όρο.

Αυτήν την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχτές το υπουργείο Υγείας.

Από τα τέλη Δεκέμβρη καταγράφονται στη χώρα αριθμοί ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ξεπερνώντας ακόμα και το 1 εκατ., ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με COVID διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το ζήτημα ότι η πανδημία δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, αλλά και ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ιό να κυριαρχεί στις ζωές μας για πολύ καιρό ακόμη», επανέφερε ο επικεφαλής επιδημιολόγος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, Αντ. Φάουτσι, ζητώντας «αλλαγή στρατηγικής».

Οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση «στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία». «Οταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση, και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρα τώρα», είπε ο Φάουτσι, την ώρα που παραμένει η ουσιαστικά πλήρης ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε βάρος του αμερικανικού λαού.

«Φόρος Υγείας» και περικοπή του επιδόματος ανεργίας για ανεμβολίαστους!

Στο μεταξύ, στον Καναδά, επιχειρώντας να συσκοτίσουν τις χρόνιες τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας, οι αρχές εξετάζουν την επιβολή «φόρου Υγείας» και περικοπή του επιδόματος ανεργίας στους ανεμβολίαστους!

Το σύστημα Υγείας της χώρας έχει αποδεκατιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και πιέζεται από την αύξηση των κρουσμάτων, της τάξης των 17.000 τη μέρα.

Ο πρωθυπουργός της επαρχίας Κεμπέκ, Φρ. Λεγκό, ανέφερε ότι το 10% των κατοίκων που είναι ανεμβολίαστοι αποτελεί βάρος για το σύστημα Υγείας, καταλαμβάνοντας το 50% των ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται 255 ασθενείς. Δεν είπε κουβέντα βέβαια για την τεράστια ανεπάρκεια σε ΜΕΘ (το Κεμπέκ έχει πληθυσμό 8 εκατ.) και τις διαχρονικές ελλείψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία.

Ετσι, η κυβέρνηση του Κεμπέκ εξετάζει ένα ειδικό «τέλος υγείας» για τους ανεμβολίαστους, το οποίο σχεδιάζει να είναι «υψηλό», επικαλούμενη ότι το 10% των ανεμβολίαστων προκαλεί «οικονομικό βάρος για όλους» τους κατοίκους της επαρχίας...

Σαν ...«κίνητρο» για εμβολιασμό, άλλωστε, οι αρχές του Κεμπέκ ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ότι θα απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους η πρόσβαση σε ορισμένα καταστήματα, όπως αυτά που πωλούν αλκοόλ και κάνναβη!

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά, εξάλλου, μελετά το ενδεχόμενο να στερεί το επίδομα ανεργίας από όσους αρνούνται να εμβολιαστούν!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ