Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στο «κόκκινο» τα παζάρια, οι ανταγωνισμοί και η «διπλωματία» για τα εμβόλια

Με τραγικές συνέπειες για την εξέλιξη των εμβολιασμών, καθώς έχουν χορηγηθεί μόλις 1,5 δισ. δόσεις παγκοσμίως

MTVA - Media Service Support a

Ιμπεριαλιστικά κέντρα και φαρμακευτικοί όμιλοι συνεχίζουν το «γαϊτανάκι» ανταγωνισμών, παζαριών και αλληλοκατηγοριών γύρω από την παραγωγή και διανομή εμβολίων, καθυστερώντας τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ραγδαία εξαπλώνονται ο SARS-CoV-2 και οι μεταλλάξεις του, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 165 εκατομμύρια, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπερνούν τα 3,420 εκατ.

Εξι μήνες αφότου ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες εμβολιασμών, μόλις 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Σχεδόν το 60% αυτών των δόσεων αφορά μόνο τρεις χώρες: Την Κίνα (421,9 εκατ.), τις ΗΠΑ (274,4 εκατ.) και την Ινδία (184,4 εκατ.).

Αναλογικά με τον πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου 6 στους 10. Στη Βρετανία το 54% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και ακολουθούν Μπαχρέιν (50%), ΗΠΑ (48%), Χιλή (47%) και Ουρουγουάη (40%). Στην ΕΕ τουλάχιστον μία δόση έχει κάνει το 32% του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, στη συντριπτική του πλειοψηφία ο παγκόσμιος πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, υπάρχουν δεκάδες χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει ακόμα ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, καθώς τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη έχουν «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Κόντρες, παζάρια και «μπηχτές»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια γύρω από τους όρους αύξησης της παραγωγής εμβολίων και της διανομής τους, με φόντο και την πρόταση των ΗΠΑ να συζητηθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) όροι και προϋποθέσεις για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπρότεινε ένα δικό της σχέδιο, το οποίο - όπως ισχυρίζεται - θα ενισχύσει την παραγωγή και διαθεσιμότητα των εμβολίων με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την «άρση», οι διαπραγματεύσεις για την οποία ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για το Εμπόριο, Β. Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν προτείνει να μειωθούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών εμβολίων - μια «μπηχτή» προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Επίσης οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να «αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις ότι θα αυξήσουν την παροχή προς ευπαθείς αναπτυσσόμενες χώρες στο κόστος παραγωγής»...

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ, που επιτρέπουν σε χώρες να παρέχουν «υποχρεωτικές άδειες» σε εταιρείες που είναι έτοιμες να παράγουν σε τιμή κόστους χωρίς τη συναίνεση του κατόχου της πατέντας, πληρώνοντας όμως «κάποιο αντίτιμο» στον όμιλο που ανέπτυξε και κατέχει το εμβόλιο.

Στο «γαϊτανάκι» μπήκαν και οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, «Vaccines Europe», BIO, ICBA). Τα μονοπώλια που προσαρμόζουν την παραγωγή τους ανάλογα με τα κέρδη και προμηθεύουν εμβόλια σε «όποιον πληρώνει»... κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να εντείνει το υπεύθυνο μοίρασμα των δόσεων» σε όλο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα αρκέσει «για να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός παγκοσμίως έως το τέλος του έτους». Οι φαρμακοβιομηχανίες εκτιμούν ότι μέχρι τέλη του 2021 μπορούν να παραχθούν 11 δισ. δόσεις εμβολίων, αριθμός επαρκής «για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος ενήλικος πληθυσμός». Καλούν δε τις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν απόθεμα εμβολίων - το οποίο απέκτησαν κλείνοντας «χρυσά συμβόλαια με αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες - να «προσφέρουν ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους» στον μηχανισμό «Covax», από τον οποίο θα λείπουν έως τα τέλη Ιούνη 190 εκατ. δόσεις από αυτές που προβλέπονταν. Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021 το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει εμβολιαστεί ούτε το 20% στις χώρες που λαμβάνουν εμβόλια μέσω του «Covax»...

Στο μεταξύ χτες στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε τροπολογία που είχε προτείνει η GUE για την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας. Την τροπολογία ψήφισε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Παρασκηνιακή διπλωματία

Μπαγκλαντές και Νεπάλ, όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και οι εμβολιαστικές εκστρατείες είναι έτσι κι αλλιώς πολύ πίσω, καταβάλλουν «έντονες διπλωματικές προσπάθειες» να εξασφαλίσουν εμβόλια, καθώς δεν επαρκούν ούτε για να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με το «Reuters», η Ινδία δεν θα ξαναρχίσει μεγάλες εξαγωγές εμβολίων πριν τον Οκτώβρη (η πλειοψηφία των εμβολίων που παράγονται στη χώρα τροφοδοτούν τον μηχανισμό «Covax»), προκειμένου να καλύψει δικές της ανάγκες.

Το Μπαγκλαντές είπε ότι χρειάζεται επειγόντως 1,6 εκατ. δόσεις από την «AstraZeneca» για δεύτερες δόσεις και έχει απευθυνθεί σε αρκετές χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Ρωσία.

Στο Νεπάλ, που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού τον Γενάρη με 2,35 εκατ. δόσεις του «AstraZeneca» που προέρχονται από την Ινδία και το «Covax», περισσότεροι από 1,55 εκατ. άνθρωποι περιμένουν τη δεύτερη δόση.

«Διεξάγεται πολλή παρασκηνιακή διπλωματία για επιπλέον δόσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες πλούσιες χώρες για να αντισταθμιστεί η καθυστέρηση που δημιούργησε η Ινδία», σύμφωνα με πηγή από τη UNICEF. Εξάλλου, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, το κενό που δημιούργησε η απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία ωφελεί την Κίνα, η οποία κερδίζει έδαφος στη «διπλωματία των εμβολίων» στη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εμβόλια και φάρμακα δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Την υποταγή της παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς και όχι των λαϊκών αναγκών ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για «τις επιπτώσεις της άρσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα εμβόλια, φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό για τον COVID-19» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, επομένως απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στην ΕΕ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 31 εκατομμύρια. Οι θάνατοι τις 700 χιλιάδες. Οι ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι μεγάλες.

Οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμών, το άνοιγμα της "καπιταλιστικής οικονομίας" με τα πρωτόκολλα "λάστιχο" των ομίλων, χωρίς ουσιαστικά προληπτικά μέτρα και με σχεδόν διαλυμένα τα δημόσια συστήματα Υγείας, διαιωνίζουν τους κινδύνους για τους λαούς, απομακρύνουν την επίτευξη της έγκαιρης ανοσίας.

Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. Γίνονται αντικείμενα εμπορικών πολέμων και αντιπαραθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών και καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της "ανταγωνιστικής αγοράς", που η ΕΕ έσπευσε να πριμοδοτήσει, υπογράφοντας συμβάσεις και κρατώντας τους όρους τους κρυφούς. Την ώρα που χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ παρακρατούν εκατομμύρια εμβόλια, μόλις το 0,2% έχει εμβολιαστεί στις "φτωχές χώρες".

Για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των λαών, απαιτείται τα εμβόλια και τα φάρμακα να μην είναι εμπορεύματα, αλλά δικαίωμα, απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και την παραγωγή, χωρίς τους φραγμούς που θέτει η καπιταλιστική κερδοφορία στην αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΑΣΟΥ
Να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας

Να γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι σε όσους επισκέπτες εισέρχονται στη χώρα

Αμεση εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και στελέχωση του ΕΟΔΥ σε όλες τις πύλες της χώρας ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση και υγειονομικός έλεγχος, απαιτεί σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου, με αφορμή το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας.

Ο μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας έκλεισε καθώς δεν υπάρχει κτιριακή υποδομή για να γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι σε όσους επισκέπτες διέρχονται στη χώρα, πράγμα που, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «αποδεικνύει ότι δεν είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία των τουριστών και των ντόπιων κατοίκων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου τονίζει πως πρόκειται για σκόπιμη αδιαφορία της κυβέρνησης, καθώς οι τουρίστες που εισέρχονται οδικώς στην περιοχή δεν κατευθύνονται στην πλειοψηφία τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως αυτοί που έρχονται αεροπορικώς μέσα από tour operators, που αποδεικνύεται ότι μόνο για αυτούς νοιάζεται η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί τη διενέργεια τεστ σε όλους τους επισκέπτες, επαναληπτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νησιού με ευθύνη του ΕΟΔΥ, την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας του νησιού και των νοσοκομείων της περιοχής και κάλυψη όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού και να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό του νησιού. Οπως επίσης και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό - επισιτισμό και στις μεταφορές και άμεσα μέτρα από τον δήμο για την ανακούφιση των επαγγελματιών στον τουρισμό - επισιτισμό, μείωση των δημοτικών τελών και του κόστους των τραπεζοκαθισμάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Με μόνο «μέτρο» τη «σύνεση» για να προστατευτεί το «brand» του τουρισμού

Και ο πρόεδρος των Τουριστικών Επιχειρήσεων στη χτεσινή ενημέρωση

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων βρέθηκε χτες στο ...πλάι του υπουργού Υγείας, στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση για την «πορεία της πανδημίας», σε έναν ακόμα ισχυρό συμβολισμό για το κριτήριο με το οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον «αόρατο εχθρό».

Με μοναδικό «πρωτόκολλο» τη θωράκιση του τουριστικού κεφαλαίου, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το άνοιγμα του τουρισμού με μέτρα που θα προστατεύουν το «τουριστικό προϊόν», δηλαδή τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, ενώ για τους εργαζόμενους συστήνεται ως φάρμακο διά πάσαν νόσο η «ατομική ευθύνη».

«Ανοίγει η χώρα στον κόσμο με ασφάλεια (...), με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός στα νησιά», ανέφερε ο Β. Κικίλιας, όταν 6 μήνες μετά έχει καλυφθεί μόλις το 16% του πληθυσμού. Βεβαίως, οι διακηρύξεις για τα Covid-free νησιά αφορούν τους τουρίστες, αλλά όχι τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν ως μοναδικό μέτρο προστασίας την «αυτοδιάγνωση» ή τους νησιώτες που αντιμετωπίζουν διαλυμένες δομές Υγείας.

«Οπως πέρυσι έτσι και φέτος έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά», με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που προϋπήρχαν, βασανίζοντας χειμώνα - καλοκαίρι τους κάτοικους των νησιών, αυξάνοντας τους κινδύνους και για τους επισκέπτες. Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, η «επιτυχημένη στρατηγική» της κυβέρνησης προβλέπει τη μετακίνηση του ελάχιστου προσωπικού από τη μία δημόσια δομή Υγείας στην άλλη, διακομιδές - «οδύσσεια» από νησί σε νησί αν κι εφόσον βρεθεί έγκαιρα σωστικό μέσο. Και κάπου εδώ ακολούθησαν τα γνωστά εγκώμια σε ιδιώτες για «δωρεές», οι οποίες έτσι κι αλλιώς επιστρέφονται στο πολλαπλάσιο, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.λπ.

Σημειώνεται πως στη χτεσινή ενημέρωση δεν ανακοινώθηκε κάποιο πρόσθετο μέτρο προστασίας για το άνοιγμα του τουρισμού ή συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, παρά μόνο έγιναν γενικόλογες αναφορές «στη σημασία που έχει ο τουρισμός για τη χώρα», προφανώς για να εμπεδωθούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μίλησε για «αυστηρά πρωτόκολλα» που τηρούν οι επιχειρηματίες, τα οποία βέβαια τα είδε και πέρσι ο λαός με την έξαρση της πανδημίας κατά την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, δεν παρέλειψε τις συστάσεις για την «υπεύθυνη στάση» και τη «σύνεση» που πρέπει να επιδειχθεί απ' όλους, ώστε να προστατευτεί το «"brand" της χώρας», δηλαδή τα κέρδη των ομίλων του κλάδου.

Υπό διερεύνηση τρία περιστατικά στην Κρήτη

Υπό διερεύνηση είναι τα τρία διαδοχικά περιστατικά στην Κρήτη, με εμβολικά επεισόδια και διαταραχές πήξης αίματος, ως πιθανή επιπλοκή μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Το πρώτο περιστατικό αφορά τον 35χρονο από την Ιεράπετρα, ο οποίος εμφάνισε δύο θρομβωτικά επεισόδια - με διαφορά λίγων ημερών - μετά τον εμβολιασμό του με «AstraZeneca». Ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκαν ακόμη δύο περιστατικά στην Κρήτη σε γυναίκες 44 και 47 ετών που εμφάνισαν θρόμβους και διαταραχές πήξης αίματος, τη 13η και 15η μέρα μετά τον εμβολιασμό τους.

Πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα, λιγότερα τα τεστ χτες

Στους 11.687 θανάτους συνολικά σκαρφάλωσε με τα 53 χτεσινά θύματα ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία ήταν 305. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 317 ασθενείς και 2.040 κρούσματα.

Χτες, με 17.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με προχτές, τα κρούσματα ήταν 2.293, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πετσοκόβει ακόμα και το μέτρο της «αυτοδιάγνωσης» που παρουσίαζε σαν «πανάκεια» όταν το ανακοίνωνε. Πιο συγκεκριμένα, πλέον δικαιούνται ένα τεστ τη βδομάδα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη να δηλώνει ότι αποτελεί «ρίσκο» το κόψιμο του ενός από τα δύο τεστ στους μαθητές.

Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 21.136, τα περισσότερα στη Δυτική Ελλάδα, στην Αττική, στη Θεσσαλία και στο Νότιο Αιγαίο.

Τη βδομάδα 10 Μάη - 16 Μάη, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,8% και οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.193, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.624.

Κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας

Σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 8 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία στην 1η ΥΠΕ προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», καθώς «μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και την 1η ΥΠΕ, δεν φαίνεται να μπαίνει τέλος στη λειτουργία του "Ερυθρού Σταυρού" ως νοσοκομείου μίας νόσου. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι θα προηγηθούμε στην επαναφορά της κανονικής λειτουργίας, ακόμα δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία κατάργησης των τμημάτων Covid-19 και επαναλειτουργίας κλινικών κατά ιατρική ειδικότητα. Αν συνυπολογίσουμε την ανθεκτικότητα της πανδημίας και τη συνεχή ροή εισαγωγών στο νοσοκομείο μας, καμία υπόσχεση δεν είναι καθησυχαστική», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών ανά ιατρική ειδικότητα, επανέναρξη των χειρουργείων και Εξωτερικών Ιατρείων, επιστροφή του νοσοκομείου στη Γενική Εφημερία. Αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 κατά αναλογία ίδια με τα υπόλοιπα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής. Επίσπευση των κρίσεων μόνιμων ιατρών, ειδικά συναφών ειδικοτήτων με την Covid-19. Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και νοσηλευτών, ελάχιστη αναγνώριση της συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενταξη των εργαζομένων στην Υγεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, για κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων.

Νέες κινητοποιήσεις στη Δυτική Αττική

Σε νέα συγκέντρωση προχωρούν το Σάββατο 22 Μάη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων, σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, απαιτώντας την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και του ΓΝΕ «Θριάσιο», με επείγουσες προλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων και τη δημιουργία Περιφερειακών Ιατρείων σε Νέα Πέραμο και Κινέτα. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για το ίδιο θέμα θα είναι την Τρίτη 1η Ιούνη, με νέα συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Προχτές πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» και τη μαζική συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

  • Στο «Θριάσιο» παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού και είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση ενίσχυση με πνευμονολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους, καθώς και νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 200 συμβασιούχοι, ανάμεσά τους 32 γιατροί, που είναι απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων, αν και ο Οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, σήμερα υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πρόσληψη 2 γενικών γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις τους, και παραμένουν 7 κενές θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες γιατρών. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος ή ψυχίατρος. Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός, ένας καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, μία πνευμονολόγος. Δεν υπάρχει κανένας ακτινολόγος και μόνο μία μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του Κέντρου Υγείας. Αν και στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν πολλαπλές εμβολιαστικές γραμμές, δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση με γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται ο διαχωρισμός μεταξύ 1ου και 2ου Κέντρου Υγείας. Ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό, με αποτέλεσμα το ΚΥ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
  • Σε Νέα Πέραμο και Κινέτα δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ και ο γενικός γιατρός από το ΠΙ Αλεποχωρίου μετακινείται τις περισσότερες μέρες στο ΚΥ Μεγάρων.
ΕΙΝΑΠ: Αμεση ιατρική στελέχωση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής

Το επείγον θέμα της ιατρικής στελέχωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής επαναφέρει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, «γιατί παρά τις κατ' επανάληψη πρόσφατες καταγγελίες μας, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία διορισμού επιμελητών».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων «Αττικόν», «Ασληπιείου» Βούλας, Νίκαιας, «Θριασίου» και «Τζανείου».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «παρατείνονται απαράδεκτα πολλές αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, μια κατάσταση που πλήττει ιδιαίτερα τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων "Τζάνειο" (9 κλίνες ΜΕΘ non-Covid συν 10 κλίνες ΜΕΘ Covid ίσον 19 κλίνες σύνολο με 9 έως 11 εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό) και Νίκαιας (24 κλίνες ΜΕΘ non-Covid επίσης με υπερεφημέρευση των γιατρών). Οι δεσμεύσεις που ακούσαμε την περασμένη βδομάδα για έκδοση των ΦΕΚ διορισμών και για άρση των μετακινήσεων δεν υλοποιήθηκαν».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση:

  • Να γίνουν επιτέλους οι διορισμοί των επιμελητών ιατρών.
  • Να αρθούν οι μετακινήσεις έτσι ώστε, ενόψει των προγραμμάτων εφημεριών του Ιούνη και εξής, να έχουν επανέλθει οι γιατροί εκεί που είναι οι οργανικές τους θέσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ