Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας

Σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 8 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία στην 1η ΥΠΕ προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», καθώς «μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και την 1η ΥΠΕ, δεν φαίνεται να μπαίνει τέλος στη λειτουργία του "Ερυθρού Σταυρού" ως νοσοκομείου μίας νόσου. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι θα προηγηθούμε στην επαναφορά της κανονικής λειτουργίας, ακόμα δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία κατάργησης των τμημάτων Covid-19 και επαναλειτουργίας κλινικών κατά ιατρική ειδικότητα. Αν συνυπολογίσουμε την ανθεκτικότητα της πανδημίας και τη συνεχή ροή εισαγωγών στο νοσοκομείο μας, καμία υπόσχεση δεν είναι καθησυχαστική», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών ανά ιατρική ειδικότητα, επανέναρξη των χειρουργείων και Εξωτερικών Ιατρείων, επιστροφή του νοσοκομείου στη Γενική Εφημερία. Αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 κατά αναλογία ίδια με τα υπόλοιπα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής. Επίσπευση των κρίσεων μόνιμων ιατρών, ειδικά συναφών ειδικοτήτων με την Covid-19. Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και νοσηλευτών, ελάχιστη αναγνώριση της συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενταξη των εργαζομένων στην Υγεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, για κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων.

Νέες κινητοποιήσεις στη Δυτική Αττική

Σε νέα συγκέντρωση προχωρούν το Σάββατο 22 Μάη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων, σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, απαιτώντας την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και του ΓΝΕ «Θριάσιο», με επείγουσες προλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων και τη δημιουργία Περιφερειακών Ιατρείων σε Νέα Πέραμο και Κινέτα. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για το ίδιο θέμα θα είναι την Τρίτη 1η Ιούνη, με νέα συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Προχτές πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων «Θριασίου» και τη μαζική συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Μεγάρων.

  • Στο «Θριάσιο» παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού και είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση ενίσχυση με πνευμονολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους, καθώς και νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 200 συμβασιούχοι, ανάμεσά τους 32 γιατροί, που είναι απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων, αν και ο Οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, σήμερα υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πρόσληψη 2 γενικών γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις τους, και παραμένουν 7 κενές θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες γιατρών. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος ή ψυχίατρος. Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός, ένας καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, μία πνευμονολόγος. Δεν υπάρχει κανένας ακτινολόγος και μόνο μία μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του Κέντρου Υγείας. Αν και στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν πολλαπλές εμβολιαστικές γραμμές, δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση με γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται ο διαχωρισμός μεταξύ 1ου και 2ου Κέντρου Υγείας. Ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό, με αποτέλεσμα το ΚΥ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
  • Σε Νέα Πέραμο και Κινέτα δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ και ο γενικός γιατρός από το ΠΙ Αλεποχωρίου μετακινείται τις περισσότερες μέρες στο ΚΥ Μεγάρων.
ΕΙΝΑΠ: Αμεση ιατρική στελέχωση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής

Το επείγον θέμα της ιατρικής στελέχωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής επαναφέρει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, «γιατί παρά τις κατ' επανάληψη πρόσφατες καταγγελίες μας, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία διορισμού επιμελητών».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων «Αττικόν», «Ασληπιείου» Βούλας, Νίκαιας, «Θριασίου» και «Τζανείου».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «παρατείνονται απαράδεκτα πολλές αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, μια κατάσταση που πλήττει ιδιαίτερα τις ΜΕΘ των Νοσοκομείων "Τζάνειο" (9 κλίνες ΜΕΘ non-Covid συν 10 κλίνες ΜΕΘ Covid ίσον 19 κλίνες σύνολο με 9 έως 11 εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό) και Νίκαιας (24 κλίνες ΜΕΘ non-Covid επίσης με υπερεφημέρευση των γιατρών). Οι δεσμεύσεις που ακούσαμε την περασμένη βδομάδα για έκδοση των ΦΕΚ διορισμών και για άρση των μετακινήσεων δεν υλοποιήθηκαν».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση:

  • Να γίνουν επιτέλους οι διορισμοί των επιμελητών ιατρών.
  • Να αρθούν οι μετακινήσεις έτσι ώστε, ενόψει των προγραμμάτων εφημεριών του Ιούνη και εξής, να έχουν επανέλθει οι γιατροί εκεί που είναι οι οργανικές τους θέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ