Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο λαός μπορεί να νικήσει και τον πιο ισχυρό αντίπαλο

Φόρο τιμής «σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι αντιστεκόμενοι στην κατάληψη του νησιού από τους ναζί αλλά και σε όλες και όλους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού», αποτίει με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, στις 20 Μάη.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στο ναζί κατακτητή, γιατί εκείνο που τη χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο η δράση των οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων, όσο κι αν αυτή ήταν ηρωική, αλλά η μαζική συμμετοχή και ο απαράμιλλος ηρωισμός του λαού της Κρήτης. Για πρώτη φορά στην έως τότε πορεία του πολέμου η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση (...)

Ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε στην επίθεση και εισβολή των ναζί με μαζικό ηρωισμό γράφοντας το δικό του έπος κατά των ναζί, παρά το ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε αφοπλίσει το λαό και η κυβέρνηση Τσουδερού μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας είχε αφήσει χωρίς κανονικό εξοπλισμό το λαό, έχοντας επίσης εμποδίσει την 5η Μεραρχία των Κρητών στρατιωτών και αξιωματικών που είχαν πολεμήσει στο Αλβανικό μέτωπο να μεταφερθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί...». Οι δε πολιτικοί εκπρόσωποι των αστών μαζί με τον βασιλιά εγκατέλειψαν τη χώρα και με τα αποθέματα χρυσού που είχαν πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδας, έφυγαν για την Αίγυπτο ώστε να βρίσκονται κοντά στους Αγγλους συμμάχους τους.

Η ΠΕΑΕΑ αναφέρεται ακόμη στη στάση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά καλώντας σε παλλαϊκή αντίσταση στους κατακτητές, συμβάλλοντας και με τα στελέχη του, που είχαν αποδράσει από τις εξορίες, στην οργάνωση της μάχης.

«Η πείρα - και από τη Μάχη της Κρήτης - επιβεβαιώνει πως τις αστικές κυβερνήσεις εκείνο που τις ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της εξουσίας των αστών ενάντια στη θέληση του λαού, φοβούνται το λαό και την οργανωμένη πάλη του. Στην Κρήτη δεν δίστασαν μάλιστα να συνεργαστούν και με τον φασίστα κατακτητή για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, όπως έγινε με τη συμφωνία της Κνωσού», σημειώνει μεταξύ η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που καταγγέλλει πως αυτήν τη συμφωνία ανάμεσα στους Αγγλους και τα τμήματα των ναζί για να χτυπήσουν τον ΕΛΑΣ, πρότεινε προ καιρού η πλειοψηφία των παρατάξεων ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κρήτης να τιμάται ως τοπική επέτειος.

Ενώ αναφέρεται στις προσπάθειες, όπως αυτή κάποιας οργάνωσης «Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών», που «προγραμμάτιζαν να τιμήσουν την επίθεση των ναζί στην Κρήτη για την κατάληψη του νησιού! Τέτοιο θράσος!», εκδήλωση που ματαιώθηκε κάτω από την αντίδραση του λαού της Κρήτης.

«Εβδομήντα έξι χρόνια μετά, οι κυβερνήσεις της ΟΔ Γερμανίας - παρόλο που στα λόγια αναγνωρίζουν και δηλώνουν υποκριτικά πως αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής - αρνούνται να πληρώσουν τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί σε διεθνείς διασκέψεις υπέρ της χώρας μας. Από την άλλη, οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι σήμερα, ποτέ δεν διεκδίκησαν με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις τις πολεμικές αποζημιώσεις από την ΟΔ Γερμανίας, στο όνομα της συμμαχίας και της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που καταγγέλλει και την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας με διάφορα προγράμματα όπως π.χ. οι «Μνήμες για την Κατοχή στην Ελλάδα».

«Ο αγώνας της ΕΑΜικής Αντίστασης, του λαού της Κρήτης και όλης της Ελλάδας κατά των κατακτητών διδάσκει ότι όσο ισχυρός κι αν φαντάζει ο αντίπαλος των λαών, όπως στην περίοδο της Κατοχής, οι συσχετισμοί αλλάζουν και οι λαοί μπορούν να νικήσουν», τονίζει η ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ